► Bu yazıyı nasıl okumalı?
Bu yazı, Transilvanya Turu Programı – Bütçe & Gidilecek Yerler & Tüyolar yazımızın alt başlıklardan biridir. O yazıda efsane bir Transilvanya turu yapmak için ihtiyaç duyacağınız her türlü bilgi var. Ayrıca, Romanya’daki tüm önerilerimizi tek bakışta görmek için Romanya Gezi Rehberi‘mize göz atın. ◄
Romanya Hakkında
Romanya’nın Dili
Resmi dil: Rumence
Romanya’nın Başkenti Neresi?
Bükreş, Romanya’nın başkenti ve en büyük şehiridir.
Diğer önemli şehirler: Yaş, Kaloşvar, Temeşvar, Köstence ve Craiova’dır.
Romanya Nüfusu (2013)
Ülke nüfusu: 19,96 milyon
Bu nüfusun %89,5’ini Rumenler oluşturur.
Macarlar %6,6 ile nüfus içinde ikinci büyük gruptur.
Daha sonra Romanlar gelir. Resmi raklamlara göre toplumun %3,25’ini oluşturuyor ancak gerçek rakamın %6 ile %10 arasında olması bekleniyor. Net olmamasının sebebi, bazılarının önyargıya maruz kalmamak için köklerini inkihar etmesi.
%1,4 oranında da Ukrainler, Almanlar, Lipovanlar, Türkler, Tatarlar, Sırplar, Slovaklar, Bulgarlar, Çerkesler, Hırvatlar, Yunanlar,Ruslar, Yahudiler, Çekler, Lehler ve İtalyanlar var.
Romanya’nın Yüz Ölçümü
238,391 km2, Avrupa’nın en geniş yüz ölçümüne sahip 12., dünyanın 82. Ülkesi.
Romanya’nın Komşuları
Bulgaristan ve Sırbistanile olan sınırının büyük kısmı Tuna Nehri ile çizilen Romanya’nın, Tuna’nın bir kolu olan Prut Nehri ile de, Ukrayna’nın güneyi ile olan sınırı ve Moldova’nın tamamı ile sınırı çizilir.
Coğrafya
Ülke toprakları güney ve doğuda kalan yerler hariç Avrupa’nın en dağlık alanlarından biridir. Dağlar ülkenin kuzeyi ile batısı arasında bir yay çizerek uzanır. En önemli dağlar Karpat Dağları’dır.
Romanya’nın Ekonomi
Aylık ortalama gelir (2012) : 1296 Lei (340 Euro)
Romanya’nın GSYİH (2013) : 189,6 milyar USD
Romanya’da Din
Nüfusun %86.8’i Ortodoks, %7.5’i Protestan, %4.7’si Katolik, %1’i diğer
Rumen Kültürü
– Romanya’nın, Orta ve Doğu Avrupa arasında bir geçiş noktasında bulunması kültürüne de yansımıştır. Ülkede, hem Balkan hem Avrupa hem de komşu ülkelerin kültürlerinin etkisi vardır.
– Romanya kültürü, erken dönemlerde Slav kavimlerden, özellikle Sırpve Ukrayna kültürlerinden, sonraki dönemlerde Türk ve Müslüman kültüründen, 1990lı yıllara kadar da tekrar Slav kültüründen etkilenmiştir. Ülke kültürü son yıllarda özellikle Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde Batı Kültürü’nden oldukça etkilenmiştir.
– Ülkenin çeşitli yerlerinde Rumen Kültürüne bağlı değişik alt kültürler bulunmaktadır. Ülkenin kuzeybatısında Macar Kültürü, güneye doğru Bulgar Kültürü, güney batıda ise Sırp Kültürü ülke kültürünü oldukça etkilemiştir.
– Avrupa’nın en yüksek Roman oranına sahip Romanya’nın kültüründe, Çingene kültürü de önemli bir yere sahiptir.
Romanya Tarihi
Romanya tarihinin en meşhur iki karakteri olan Drakula (evet, bildiğiniz vampir Dracula gerçek bir insan) ve Çavuşesku’nun izlerini geziniz boyunca sık sık hissedeceksiniz. O yüzden bu kişilere dair hazırladığımız yazıları mutlaka buradan okumanızı tavsiye ederiz:
Tarih kurtları için de, tarihinin belirleyici olaylarını listeledik:
M.Ö.
Romanya, Avrupa’nın en eski insan fosillerinin keşfedildiği ülkedir. 2002 yılında Romanya’nın batısındaki bir mağarada keşfedilen bu fosillerin 42.000 yıl öncesine ait olduğu tahmin edilmektedir.
Romanya’da kurulan ilk devlet ise M.Ö. 650 yılında Trakların kurdukları Daçya Devleti.
Roma İmparatorluğu
Transilvanya bölgesine yer alan Daçya M.S. 106’da Roma İmparatoru Trajan’ın orduları tarafından işgal edilerek Roma İmparatorluğu’nun bir eyaleti haline geldi.
S.271’de Gotlar, İmparator Aurelian’ı Tuna Nehri’nin güneyine çekilmeye zorladı.
Macarlar
S. 896’da Macarlar, Macaristan’a Transilvanya’yı da entegre ederek Karpat Havzası’na yerleşirler.
Yüzyılda Prens 1. Basarab, ilk Romen Prensliği Eflak’ı kurdu.
Osmanlı Dönemi
1431’de Voyvoda III. Vlad Tepeş yani en yaygın bilinen ismiyle Kazıklı Voyvoda doğar. Daha sonra meşhur Drakula Efsanesine dönüşen Pala bıyıklı kral, istilacı Türkleri kazıklara çakarak işkenceyle öldürmesi ile tarihe geçmiştir.
Yüzyılda Türkler Macaristan’ı fetheder ve Transilvanya Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetine geçer.
1683’te, Osmanlı’nın Viyana’daki yenilgisi ile Habsburg Hanedanı, Transilvanya’yı kontrol etmek için harakete geçti.
Ruslar
1812’de Bükreş Antlaşması Osmanlı-Rus savaşını bitirdi. Rusya bugünkü Moldova’nın Besarabya bölgesini aldı. Eflak-Boğdan ise Osmanlılar’da kaldı.
1819-1834 yılları arasında Eflak-Boğdan da Rusya egemenliğine geçti.
Avusturya – Macaristan
1866’dan beri Prens olan 1.Carol, 1881’de Romanya’nın ilk kralı oldu.
1897’de Bram Stoker’ın meşhur kitabı “Dracula” yayınlandı.
1. Dünya Savaşı
Romanya 1916’da 1.Dünya Savaşı’ndaki tarafsızlığına son verip Transilvanya meselesi bahanesiyle Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’na savaş ilan etti.
1938 Şubatında Kral 2. Carol, diktatörlüğünü ilan etti. Tüm siyasi partiler dağıldı.
2. Dünya Savaşı
1944’te Stalin, Churchill ve Roosevelt’in gizli görüşmeleri sonucunda Sovyetler Birliği Romanya üzerinde %90 hak payı aldı.
Bağımsız Romanya
1947’de Romanya’da monarşi devrildi ve Romanya Cumhuriyeti kuruldu.
1976’da 14 yaşındaki Jimnastikçi Nadia Comăneci, 3 altın madalya ile Montreal Yaz Olimpiyatları’nda tüm jüriden 10 üstünden 10 alan ilk ve tek sporcu oldu.
Komünizm
1989’da 25 yıllık başkanlığın ardından Nikolay Çavuşesku ve eşi Elena Noel günü kurşuna dizilerek idam edildiler.
Bugün Romanya
1990’da Komünist Parti üyesi Ion Iliescu tarafından yönetilen Ulusal Kurtuluş Cephesi Romanya’da 1946’dan beri ilk defa gerçekleşen demokratik seçimleri kazandı.
2004’te Romanya NATO’ya katıldı. Bu adım Romanya için güvenlik, stabilite ve bir ileriki dönemde potansiyel Avrupa Birliği üyeliği için ilk adımdı.
2007’de Romanya ve Bulgaristan Avrupa Birliği’nin 26. ve 27. Üyeleri oldular.
2012’de Victor Ponta başbakan seçildi.