Size eğrisiyle doğrusuyla bir Salda rehberi hazırladık. Eğrisiyle doğrusuyla diyoruz çünkü Salda kumaşı müthiş güzel bir yer fakat bazı konular insanın keyfinin önüne geçebiliyor… Ne kastettiğimizi ve bizim ne önerdiğimizi ilgili bölümlerde anlattık.
ÖNEMLİ:
1. Biz Salda’ya Eylül ortası ve hafta içi gittik. Sakin, sessiz ve mükemmeldi. Bununla birlikte yüksek sezonda kamp alanının 2000 kişiyi bulduğu oluyormuş! Bayramlarda, hele kurban bayramında ve hafta sonları keyifsiz bir kalabalık oluyor, önermiyoruz…
2. Buraya turla gelmenin bizce hiç bir manası yok. Turlar Adalar Plajı’nda bırakıyor, 1-2 saate geri çağırıyor. Orası da en kalabalık yeri ve yapacak hiçbir şey yok. Salda kendi kuytu köşende keyif yaparken ya da kamptı, bisiklete binmekti gibi bir aktivite yaparken güzel.
3. Yarım gün ayırsanız kafi olacaktır.
4. Yazın bile akşamları epey serin oluyor.
5. Antalya’ya gidenler için yol üzerine harika bir mola yeri.
6. Yağmur ertesinde su bulanabilir ve bu kadar berrak bir turkuaz göremeyebilirsiniz. Yine günün belli saatlerinde suyun rengi daha güzel görünüyor.
Index
- Salda Seyahati Planlaması – Gelmeden Önce
- Bazı Faydalı Notlar
- Salda Gölü’nde Gezilecek Yerler
- Salda’da Ne Yapılır?
- Salda Gölü’nün Özellikleri
- Salda Gölü’nde Yüzmek
- Salda Gölü Kamp Alanları
- Yeşilova’da Nerede Kalınır?
- Salda Gölü’nde Yeme-İçme
- Salda Gölü Hakkında Bilgi
- Salda Gölü İle İlgili Tüyolar
- Salda Gölü’nde Ekolojik Sıkıntılar
- Salda Gölü Nerede?
- Burdur’dayken Lisinia Doğal Yaşam Köyü’nü Mutlaka Ziyaret Etmelisiniz!
- Buraları Geze Geze Görmek İsteyenlere Rota Önerimiz Var
Salda Seyahati Planlaması – Gelmeden Önce
Salda’ya Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?
Salda Gölü’ne uçakla gelecekseniz, Burdur’da havalimanı bulunmadığından size en yakın havalimanı Denizli Çardak Havalimanı ve Isparta Süleyman Demirel Havalimanı. Denizli Çardak Havalimanı’ndan Salda Gölü, arabayla 50 dakika, Isparta Süleyman Demirel Havalimanı’ndan ise 1,5 saat sürüyor. Uçak biletinizi almadan önce mutlaka farklı havayolu firmalarının bilet fiyatlarını karşılaştırın deriz. Aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz.
-Denizli Çardak Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.
-Isparta Süleyman Demirel Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.
Salda’da Seçtiğimiz Oteller
Salda ve Yeşilova mevkiinde çok fazla konaklama seçeneğiniz yok. Bizce en ideali, Burdur’da kalıp buraya araçla gelmeniz. O nedenle önerdiğimiz oteller Salda’da değil Budur’un farklı kesimlerinde.
Saklı Göl Evleri $$
Karacaören Köyü’nde kızılçam ve sığla ormanlarıyla kaplı Karacaören Gölü kenarında bulunan Saklı Göl Evleri, 5 adet ahşap göl evinden oluşuyor. Oda-kahvaltı ya da yarım pansiyon seçenekleri ile hizmet veriyor. İncelemek için TIKLAYIN.
Tefenni Villas $$
Salda’da çevresinde kalınacak doğru düzgün tek yer Tefenni Villas ama Salda Gölü’ne 40 dakika mesafede. Özellikle villa tarzı odalarını beğendik. Kahvaltıları kendi bahçelerinden, her şey ev yapımı. İncelemek için TIKLAYIN.
Aşağıdaki bağlantılardan Salda ve Burdur’daki tüm otelleri ve evleri inceleyebilirsiniz.
– Salda Gölü çevresindeki tüm KİRALIK EVLER için TIKLAYIN.
– Burdur’daki tüm OTELLER için TIKLAYIN.
Biz fiyat karşılaştırmasını kişi başı maliyetlere göre yapıyoruz. Özellikle kişi başı maliyetleri düşürdüğü için evlerde çok kişi konaklamak daha avantajlı oluyor. Şimdiden harika bir tatil diliyoruz.
Salda Gölü’nde Kamp Yapmak
Salda Gölü’nde kamp yapmak da güzel fikir ama çevrede içimize sinen uygun bir kamp alanı yok. Eskiden Salda’da kamp yapılabilen üç yer varmış, ama artık Tabiat Parkı’nda (Orman Plajı) kamp yapılamıyor. Geriye kalıyor 2 yer: Yeşilova Belediyesi Halk Plajı ya da Doğanbaba Halk Plajı. Diyeceksiniz “Her yer boş arsa, çadırımı atarım bi ağacın altına” ama burası sit alanı olduğu için o da yasak, bilginiz olsun. Detayları aşağıda anlattık.
Araba Kiralamak Gerekir mi?
Kesinlikle Salda’ya ya kendi aracınızla gelmeli ya da araç kiralamalısınız. Gölün etrafı 44 kilometre. Yani araçsız turlamanız çok zor. Ayrıca Salda’ya uçakla gelecekseniz, havalimanının göle 50 dakika sürüş mesafesinde olduğunu da göz önünde bulundurun deriz. Denizli Çardak Havalimanı’ndan uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK için TIKLAYIN.
Bazı Faydalı Notlar
– Yeşilova: Salda’ya yakınlığı ve büyüklüğü itibariyle Salda’daki birçok ihtiyacınızı buradan gidereceğiniz için Yeşilova hakkında da iki kelam etmek lazım. Yeşilova’da zaman 1980’lerde durmuş. Hem görsel olarak, hem de insanlık olarak bir zaman kapsülüne girmiş gibi hissettik. 80’lerin grafik anlayışının devam ettiği tabelalar, ters çevrilmiş su bardaklarının içine konan kese kağıtları, keza kese kağıdına sarılarak yenen burma kadayıf, üzerine kilim örtülmüş eski tip motorsikletleri ve eski zamanlardaki gibi misafirleri el üstünde tutan sıcakkanlılıkları ile kimilerine göre geri kalmış, kimilerine göre nostaljik bir yer. Zaten dönem dizisi ya da filmi çekeceklere Kültür Bakanlığı’nın önerdiği yerler arasındaymış. Bizce yeni tip ışıklı tabelaların, alüminyum doğrama balkon korkuluklarının geldiği gün maalesef buranın sonu olur. Ağzını hayra aç derler ama burası bu yönde “gelişebilir” gibi geldi bize.
Bununla birlikte, bizim bu çok sempatik bulduğumuz hallerini, başkalarının geri kalmış bulması da muhtemel. Çünkü buraya çok turist gelmediği için turizm işletmeciliği anlayışı da kendini pek güncellememiş. Biliyorsunuz, genelde modernleşme noktasal olmuyor, bir yer gelişti mi çevresiyle gelişiyor. Salda’nın korunması açısından bu “az gelişmişlik” aslında büyük velinimet olmuş. O yüzden bizce Yeşilova’nın bu zamanda donmuş hallerini sevmeye bakın, tesisleri yetersiz bulduğunuzda iyi ki böyle diyin, bu haliyle bağrınıza basın.
– Yerel Halk: Tabi tüm halk ile tanışmadık ama muhabbet ettiğimiz tüm Yeşilovalılar tatlılık abidesi insanlardı. 25 kuruşu almayı unuttuğum için arkamdan koşan esnafı, zorla çay kahve içiren kamp işletmecisi Ahmet Abi, karavanımızı görünce evlerine çağıran Doğanbaba Köyü sakinlerini kafamızda Burdur insanını bambaşka bir yere taşıdılar.
Bir not da mütasıp bölge halkı üzerine; buranın halkı mütasıp ama açık fikirlidir. Kendileri de alkol tüketir, tüketene de karışmaz. Bikini giymez ama bikini giyenlere de bulaşmaz.
– Serseri tipler: Öte yandan, rahatsızlık verici insan tiplemeleri de arada Salda’ya geliyor, serserilik ediyorlar. Bu konuyu Yeşilova Belediyesi Halk Plajı kısmında anlattık. Oradan detaylarını okuyabilirsiniz. Ayrıca göl kenarındaki gazinolara gitmenizi pek önermeyiz. Ne kadarı doğru bilmiyoruz ama fuhuş söylentileri duyduk.
– Favorimiz: Ama içiniz rahat olsun, serserilerden ya da mangalcılardan kaçmak da mümkün. Gölün tüm doğu yakası, yani 7 no’lu tarafı kafa dinlemek isteyenler için harika bir yer; bakir, doğa ile başbaşa ve göz alıcı güzellikte.
– Gelmişken Burdur’u gezmek: Burdur’a gelmişken sadece Salda ve Yeşilova ile sınırlı kalmayalım diyenler, daha detaylı bilgiyi Burdur’da Gezilecek Yerler yazımızda bulabilirler.
Salda Gölü’nde Gezilecek Yerler
Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.
Gezilecek Yerler
- Efsane Gün Batımı İzleme Yerimiz
- Beyaz Adalar
- Salda Orman Bakanlığı Tabiat Parkı
- Yeşilova Belediyesi Halk Plajı ve Kampı
- Doğanbaba Halk Plajı
- Salda Kayak Merkezi
- Doğanbaba Halk Plajı
Yeme-İçme
- Pideci Sami
- Gül Tost Salonu
- Kayan Tost
- Şişçi Fatih
- Roma Dondurmacısı
- Sultan Pınarı Restoran
Bunlara ek olarak, Salda’nın etrafında 3 tane köy var. Salda Köyü Beyaz Adalar’a çok yakın, Doğanbaba Köyü Halk Plajı’ndan yukarı giden yolun hemen çatalında, diğeri de Yeşilova Belediyesi Halk Plajı’ndan numaradan gün batımı izleme noktasına giden istikamette arabayla 3 dakika mesafede.
Salda’da Ne Yapılır?
Şimdiye kadar Salda daha çok yerli halkın piknik yapmaya geldiği yer olarak kalmış. Eskiden dışarıdan insan pek sık gelmezmiş, gelenler de enteresan bir şekilde daha çok yabancı turistler olurmuş. Bu sene motorcuların, bisikletçilerin yeni yeni radarına girmeye başlamış. Dolayısı ile şöyle bir kayık kiralayıp, kürek çekelim dediğimizde hiç bir şey bulamadık. Ama burada yakında balon turizminin başlayacağına dair söylentiler var. Özetle, satın alabileceğiniz bir servis, gezilecek bir yer falan yok. Dolayısı ile Salda’da ne kadar eğleneceğiniz, sizin en kadar eğlenceli olduğunuzla çok paralel. 🙂
Gelelim bizim önerilerimize:
1. Salda Gölü’nün etrafını muhakkak turlayın!
Birçok insan gölün sadece batı kıyısını görüp ayrılıyor ve bizce bu çok büyük kayıp. Salda’nın en güzel yerleri en bakir yerleri olan 7 numaranın olduğu kıyılar. Burada hiç bir işletme ya da yerleşim yok. Kapakta gördüğünüz fotoğrafın çekildiği yerler.
Gölün etrafı 44 km. Yani arabayla çok kolay turlarsınız. Ayrıca Yeşilova Halk Plajı’nda günlük bisiklet kiralayabiliyorsunuz ama sadece 2 bisikletleri var şimdilik. Önümüzdeki sezonda daha çok alacaklarını umuyoruz çünkü bizce burada yapılacak en şeylerden biri de bisiklete binmek. Yol düz olduğu için çok kondisyon istemese de mesafe uzun olduğu için herkese uygun olmayabilir. 2 bisikleti kapmayı başarırsanız yanınıza bolca su alın çünkü yol üzerinde bakkal yok. 7 numaranın biraz ilerisinde bir çeşme var, bir de 6 numaradaki Sami Abi’den alabilirsiniz. Bisiklet + piknik çok keyifli olur, ama Sami Abi’de yemek de güzel olur şimdi.
Yeşilova Belediyesi kamp alanında bisiklet kiralama konusunda yardımcı olabilecek kontak isim tesisin sorumlusu Ahmet Urhan. Tel: 0535 691 05 95
2. Salda’daki efsane gün batımını doğu yakasından izleyin
Sanırsak Salda yüksekte olduğundan (1880 metrede) bulut hareketleri çok oluyor. Eğer hava açıksa hep pofuduk beyaz bulutların korteji oluyor. Salda’ya vardığımız gün, gün batımında 7 numaranın oralarda bir yerdeydik ve karşımızdaki harika gün batımını görünce apar topar katlanır sandalyelerimizi çıkardık. Meğer bize özel bir selam değilmiş, Salda havanın açık olduğu her gün ziyaretçilerine bol keseden efsane gün batımları dağıtırmış.
Mükemmel bir ana denk gelirseniz hemen fotograf makinalarınızı kuşanmayın, gerek yok. Havanın açık olduğu her gün Salda’da gün batımı kartpostal gibi. Biz bırakalım, bu yazıdaki fotograflar anlatsın.
Konum için de tıklayın. Haritada 1 numara.
3. Beyaz Adalar – Salda’nın adalarını keşfedin
Suların çekilmesiyle yaz aylarında ortaya çıkan yedi beyaz ada elbette güzel ama bizce turlar otobüs garına çevirdiği ve günübirlikçilerin yeri olduğu için hiç modu kalmamış. Biz uzaktan seyretmekle yetindik ama buralıların dediğine göre adalara yürünebilirmuş. Yine de yüzme bilmeyenler lütfen girişmesinler. Çünkü Salda aniden derinleşebiliyor. Otopark paralı, sahilde 3-4 gözlemeci var. Haritada 2 numara.
4. Sami Abi’nin pidesini yiyin
Güncelleme: Sami Abi’nin Antalya’ya taşınmış olabileceğine dair bir söylenti var. Doğru mu, doğruysa birisine mi devretti bilmiyoruz. Gidenler haber edersen çok seviniriz.
Burası çok salaş, daha çok Doğanbaba’da yaşayanların geldiği, çamların altına gizlenmiş bir pideci. Benim çektiğim açıya bakmayın, bayağı ağaçlık aslında. Buranın en popüler yemeği kuşbaşı kaşarlı pide ama kiremitte köfte, kanat gibi seçenekler de var. Ne yerseniz yiyin, mutlaka üzerine tahinli pidenin de tadına bakın. Pide porsiyonları son derece bonkör, yarım da yapıyorlar eğer az yemek isterseniz. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.
5. Tabiat Parkı’nda suya girin (Orman Kampı)
Salda ya yüzülür mü yüzülmez mi için ayrı bir bölüm ayırdık ama Salda da eğer ıslanmak isterseniz en iyi plaj Tabiat Parkı’nın plajı. Burası Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı olduğu için halk arasında Orman Kampı’ı olarak geçiyor ama tabelasında Tabiat Parkı yazıyor. Kendinizi Salda’nın sularına bırakmadan önce de mutlaka Salda’da yüzülebilir mi konusunu anlattığımız bölümü okuyun. Giriş tarafında günlük ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bakkal ve büfe tarzı yerler var. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.
6. Yeşilova’da kıymalı tost yiyin
Hay aklınızla bin yaşayın Yeşilovalılar! Ne süper bir fikir bu ve neden hala yaygınlaşmamış yurt genelinde? Yeşilova’nın imza lezzeti ve icadı olan kıymalı tostu denemeden Yeşilova’dan çıkış yok, ona göre! Herhalde adam başına en fazla tostçunun olduğu yerleşim de burası. O yüzden hemen fikrimizi paylaşalım: Kayan Tost’un (Tostçu Mazlum olarak da geçiyor) yumurtalı kıymalı tostu bayağı güzel. Bir de Gül Tost var. Gül daha titiz ve bakımlı, oturma alanı kalabalık gruplar için daha müsait ve işletmecisi çok tatlı. Kayan’ın işletmecisi biraz suratsız bi abiydi (belki adamcağızın bir sıkıntısı vardı o gün) ama yumurtalı kıymalısı bize parmak yedirtti.
Salda Gölü’nün Özellikleri
Salda Gölü, Burdur’un Yeşilova İlçesi’nde 1.180 metrede bir krater gölü. Kar beyaz kumu, cam gibi turkuaz suyu ile Türkiye’nin Maldivler’i olarak biliniyor. İşte Salda’yı Salda yapan özellikleri:
✔ Öncelikle Salda, Türkiye’nin en temiz dünyanın beşinci en temiz gölü! Suyu o kadar berrak ki rengi Maldivler ile yarışır turkuazlıkta.
✔ Hatta 184 metreye varan derinliğiyle Türkiye’nin en derin tatlı su gölü.
✔ Kumu da rengi gibi Maldivlerle yarışır beyazlıkta. Zaten burayı böylesine cennet bir yer yapan da aslında bu talk pudrası kıyıları. Ona bu beyaz rengi veren de magnezyum minerali. Hatta gölde uzun süre bir şey bırakıldığında zaman geçtikçe beyaz bir tabaka oluşuyormuş. Bu da gölün hala magnezit ürettiğini gösteriyormuş.
✔ Çevresindeki alan sadece Salda Gölü’ne özgü endemik bitki ve hayvan türlerine sahip. Göl içinde 3 endemik tatlı su balığı, göl çevresinde ise yaban domuzu, tilki, kaplumbağaların değişik cinsleri var. Burası, kışın da soyu tükenmekte olan dikkuyruk ördeklerinin yaşam alanı oluyor.
✔ Sit alanı olduğundan çevresi imara açık değil. Bu nedenle de henüz (!) el değmemiş güzellikte. Göl 1989’da Sit Alanı ilan edilmiş, ama sonrasında 1992’de, turizm amaçlı kısıtlı imara izin çıkmış. Her halükarda Salda, Ulusal Sulak Alan Komisyonu’nca koruma altındaki yerlerden ama geçtiğimiz günlerde, Yeşilova Kaymakamı Necdet Özdemir, Salda Gölü turizimine katkı sağlamak için göl kıyısına yeni bir günübirlik tesis yapmayı planladıklarını açıkladı. Umarız bu proje gölün doğal dokusuna gölge düşürmez.
✔ Tektonik bir krater gölü olduğundan Salda’nın suyu soda, magnezyum açısından oldukça zengin. Zaten o eşsiz beyaz kumsalının sırrı da yine magnezyum. Hepsi cilde saça iyi gelen şeyler.
✔ Kumu da killi yapıda olduğundan cilde çok iyi gelen çamur banyosuna çok müsait.
✔ Etrafındaki müsait alanla, tüm Türkiye’den kampçıların, karavancıların, bisikletçilerin en popüler uğrak noktalarından biri. Her sene kamp festivallerinin en coşkulu ayağı burada yaşanıyor.
Salda Gölü’nde Yüzmek
Salda’nın plajlarına yüzmek yasaktır yazıyor. Neden yasak? Çünkü her sene burada 1-2 kişi boğulurmuş. Peki bu vakaların ne kadarı gölün suçu, ne kadarı insanların bilinçsizliği ?
Konuyu bayağı araştırdık, hem Sağlık Ocağı çalışanlarına, hem yerel halka, hem de ulu Google’a sorduk, ama bilimsel bir istatistik ya da çalışma bulamadık. Bir kısım insan gölün killi yapısının bataklık etkisi yaptığını, diğerleri “gölün çektiğini” söylüyor. Bir takım insanlar da boğulma vakalarının herhangi bir sayfiye yerinden yüksek olmadığını, boğulanların daha çok yüzme bilmeyenler olduğu iddaa etmiş. Salda çünkü bir adımda inanılmaz derinleşebilen bir göl.
Yerel halk yine belirlenen alanlarda suya girmeye devam ediyor, biz de onlardan aldığımız cesaretle girdik ama bel seviyesinden ileri açılmadık. Eğer siz de yüzmeye karar verirseniz, kesinlikle açılmayın ve sadece belirlenmiş plajlarda göle girin. Kıyıya yakın yerlerde kalın ve asla tek başınıza göle girmeyin. Yüzme bilmeyenler hiç girmesin. Riskleri değerlendirip girip girmemek size kalmış. Gönül isterdi ki, yetkililer bilimsel bir araştırma yaptırsın, neyin şehir efsanesi, neyin gerçek olduğu meydana çıksın. Zaten sorumlu yetkililere de bu yakışır. Oraya yasaktır tabelası asıp, işin içinden sıyrılmak kolay…
Dolayısı ile neyin ne olduğu su yüzüne çıkana kadar, oluşabilecek herhangi bir negatif durum nedeniyle kesinlikle kimseyi yüzmeye teşvik etmiyoruz. Sorumluluk size aittir.
Belirlenmiş plajlar:
👉 Salda Orman Bakanlığı Tabiat Parkı konum için tıklayın. Haritada 3 numara.
👉 Yeşilova Belediyesi Halk Plajı konum için tıklayın. Haritada 4 numara.
👉 Doğanbaba Halk Plajı konum için tıklayın. Haritada 5 numara.
Son bir not da su yılanları üzerine. Salda’da bolca su yılanı var. “Zararsızdır zaten insanı görünce kaçar” dedi Salda’dakiler ama biz yine de bilimsel bir açıklama buluncaya kadar temkinli olmaktan yanayız.
Salda Gölü yüzme sezonu: Haziran – Eylül sonuna kadar.
Salda Gölü Kamp Alanları
1. Yeşilova Belediyesi Halk Plajı
Bu konuda birbiri ile çelişen ama ikisi de haklı olan 2 görüşümüz var:
Bir yandan Yeşilova Belediyesi’ne kocaman bir helal olsun diyoruz: Yeşilova büyük suyun 75 kuruş, kıymalı tostun 3 lira olduğu bir yer. Yeşilova’da öyle yapacak çok şey de yok, yerlilerin en büyük eğlencesi Salda’ya inmek. Buradan bakıldığında, bırakın giriş ücretini, elektrik, su bedeli bile almayan Belediye’yi tebrik ediyoruz. Maalesef güzel yerler genelde popülerleşip, halkın erişiminden çıkıyor. Dar gelirli vatandaşın tatil imkanı olmuyor. Bu masrafları yüklenerek ve tesis kullanımı için ücret almayarak halkına sahip çıkmalarını kutluyoruz.
Ama aynı zamanda bu erişilebilirlik keyfinize limon sıkabilecek bir insan tiplemeleri ile komşu olabileceğiniz anlamına da geliyor maalesef. Gece gece şahinlere doluşup kamp alanına drift yapmaya inen, içkinin etkisiyle sesinin ayarını kaçıran gencolar, mangalını yakıp “Biiiir çook sıkıldım, ikiiii senden çok var” diye müziğini açan zatlar tadınızı kaçırabilir. Ya da kimilerinin “mangal keyfi”, sizin mangal eziyetiniz olabilir.
Bunlar buraların gerçekleri. Önemli olan bunları bilmek, onlara denk gelmeyecek şekilde planınızı yapmak. Kampın birkaç kiralık bungalovu ve 10 adet kurulu, içi 2 kişilik döşekli çadırı var. Telefonlar az çekiyor. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.
2. Doğanbaba Halk Plajı
Doğanbaba’da tesis yok. Pideci Sami Abi’nin tuvaleti var ama gece de açık mı bilmiyoruz. Her şekilde elektrik yok, o net ama kamp atmak serbest ama son zamanlarda jandarmanın insanları kaldırdığına dair duyumlar aldık. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.
Yeşilova’da Nerede Kalınır?
Pek parlak oteller değiller. Burada olmalarının sebebi önermemiz değil, bilgilendirmek. Başka konaklama imkanı olmadığından, açıkta kalma ihtimalinize karşı aklınızın bir köşesinde bulunsun.
Yeşilova Hotel Berliner
Yeşilova merkezde uygun fiyata gecelemek için tercih edebilirsiniz. Adres:Merkez Mah. Denizli Cad. 8 Yeşilova Tel: 0248 618 17 56 – 55 (Turan Bey ve Veli Bey ilgileniyor) Konum için tıklayın.
Görenser Otel
Yeşilova merkezden bir diğer uygun fiyatlı alternatif. Kahvaltı da dahil. Adres:Merkez Mah. Hürriyet Cad. Otogar Karşısı No:3 Yeşilova Web sitesi:www.gorenserotel.tk Tel: 0 (248) 618 06 33 (Halil İbrahim Gören) Konum için tıklayın.
Salda Gölü’nde Yeme-İçme
YEŞİLOVA’DA YEME İÇME
Buradaki işletmelerden ortam anlamında çok bir beklentiniz olmasın; hepsi yerel halka yönelik sade yerler.
Gül Tost
Burası Yeşilova merkezde küçücük, salaş ama tertemiz bir tostcu. Süleyman Abi’nin yeri Yeşilova’nın meşhur kıymalı tostunu yiyebileceğiniz en doğru adreslerden. Fiyatlar da inanılmaz uygun. Kışın 08.00 – 23.00 arası, yazın 08.00 – 01.00 arası açık. Gece gece kazınan midelere bire bir. Adres: Denizli Caddesi, Yeşilova Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.
Kayan Tost (Mazlum Tost)
Mazlum Tostçu’nun yumurtalı kıymalı tostu çok meşhur. Ama haşlanmış yumurtalı değil kırılan yumurtalısından olanı çok güzel. Adres: Dibektaşı Sokak, Yeşilova Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.
Şişçi Fatih
Biz yedik beğendik. Adres: Denizli Caddesi, Yeşilova. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.
Roma Dondurmacısı
Burası Yeşilova merkezde küçük bir Roma dondurmacısı. Dondurması güzel. Yöreye özel haşhaşlı dondurması meşhur. Ama haşhaşlısı sadece yazın var. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.
SALDA’DA YEME İÇME
Pideci Sami
Burası Salda Gölü kıyısındaki Doğanbaba Plajı’nda pideci Sami Usta’nın yeri. Pide, kiremitte balık, köfte, tavuk kanat… Hepsi Salda’da tüm gün yüzüp acıkanlara bire bir. Pidesi beklentinin üzerinde iyi! Kışın akşam 7-8’lere kadar fakat yaz sezonunda 10’a kadar açık. Kalabalık gelecekseniz önceden haber vermekte fayda var. Hatırlatma! Doğanbaba Plajı’nda çadır karavan serbest ve ücretsiz ama elektriğin olmadığının altını çizelim. Tel: (Sami Usta) 05376056078 – (Oğlu Ali) 05068360968 Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.
Sultan Pınarı Restoran
Gölün hemen kenarında bir işletme. Kendi havuzlarında yetiştirdikleri canlı alabalık, köfte, tavuk kanat, tavuk şiş ve yöresel tatlar gibi seçenekler var. Alkol satışı yok. Göl manzaralı terası var ama biz uğramadığımız için bir yorumda bulunamayacağız. Adres: Salda Gölü kıyısı Yeşilova 15400 Tel: 0533 384 4045 Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.
Salda Gölü Hakkında Bilgi
Turkuaz tutkusu olan herkesin mutlaka yolunu düşürmesi gereken bir yer Salda. Bir krater gölü olan Salda’nın suları cam göbeğinden başlayıp, en derin yerlerde çivit mavisine çalıyor. Bir de böyle gizemli bir yanı var. Çanağı bir volkanik bir patlama ile oluştuğu için mavisi de derin, kendisi de: 184 metre derinliği ile Türkiye’nin en derin göllerinden.
Salda’nın gizemi, derin sularında bitmiyor; Salda Mars özellikleri taşıyor. Salda’nın beyaz kayaya benzer kıyıları var. Uzaktan kaya sanıyorsunuz ama elinize aldığınızda kolayca pestilleşen beyaz bir tortu olduğunu görüyorsunuz. Bilimde stromatolik kayaçlar olarak geçen bu yapılara Mars’ta da rastlanması sebebiyle kızıl gezegenin milyon yıllar önce Salda’ya benzediği düşünülüyor. Biliyorsunuz, Mars’ta zamanında akarsuların, göllerin olduğuna işaret eden izler var. Mars’ın atmosferi Dünya’nınkinden 100 kat ince olduğundan, zamanla Mars’taki su buharlaşarak yok olmuş, geriye bu kayaç yapılar kalmış. Dünyada bu tip kayaç oluşumlarının olduğu 2 yerden biriymiş Salda, diğeri de Kanada’da bir yer. TÜBİTAK’ın İTÜ araştırmacıları ile yürüttüğü araştırma dünyada büyük yankı bulmuş, New Scientist gibi önemli bilim dergilerinde araştırmaya yer verilmiş. Bu araştırma şu açıdan da büyük önem taşıyor: Bu stromatolik yapıların ekstrem koşullara dayanıklı bir bakterinin ürettiği bir atık olduğu, ve bu dayanıklı bakteri türünün kuruyan Mars’taki koşullara bir şekilde adapte olmuş olması halinde, dünya dışı yaşamın ilk örneği olabileceği düşünülüyor.
Salda Gölü İle İlgili Tüyolar
Bunlara Dikkat Edin
✔ Suya girmeden yüzme ile ilgili bölümü okuyun.
✔ Burada 3G’den, hatta yer yer hat bulmaktan umudunuzu kesin. Çok garip bir şekilde gölün etrafında dönerken bir viraja girerken çekiyor, aynı virajdan çıkmadan çekmiyor. En iyi çektiği zaman 3 tık çekiyor. Yeşilova’da 3G var, ama 3 diş kadar çekiyor.
✔ Güneş yükseklikten ve beyaz kumlardan yansıyan ışıktan ötürü çok yakıyor.
✔ Yüksek olduğu için ceceleri epey serin oluyor, yazın bile.
✔ Ücretli kamp alanlarına kamp yapmayanları jandarma gece kaldırıyormuş.
Yanınıza Alın
✔ Günü batırma noktası için katlanır sandalye-masa ya da yere örtü
✔ Güneş kremi
Salda Gölü’ne Gelmişken Bunları Kaçırmayın
✔ Burdur’da gezilecek yerler yazımızı okuyun.
✔ Arabayla 1 saat mesafedeki Lisinia Doğal Yaşam Köyü‘ne uğrayın. Bu harika köyü gezdikten sonra Lisinia’nın Akçaköy’deki Lavanta Deresi’nde Türkiye’nin en büyük lavanta tarlasını görün. İkisinin aradı da arabayla 20 dakika.
✔ Kışın buradaysanız Salda Gölü yakınlarında kayak yapma fırsatınız var desek?! Burası kışın bolca kar alıyormuş. Hatta 20 dakika mesafede kayak merkezi var. 20 dakika mesafede olan Salda Kayak Merkezi Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.
✔ Mayıs ayında Yeşilova 5 bin flamingoya ev oluyor. Flamingolar besin bulmak için alkali, tuzlu ve sığ gölleri tercih ettiklerinden Yeşilova’ya bağlı Çorak Göl (Akgöl), yolları Mayıs ayında Burdur’dan geçen 5 bin flamingoya besin sağlıyor. İsminin Çorak olduğuna bakmamak gerek. Burası flamingolar için çok önemli bir sulak alan. Çorak Göl Salda’ya 35 km 40 dk, Burdur merkeze de 64 km 1 saat uzaklıkta. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.
✔ Her Perşembe Yeşilova merkezde halk pazarı kuruluyor. Kampçıların bilgisine. Konum için tıklayın.
Salda Gölü’nde Ekolojik Sıkıntılar
Salda Gölü’müzü tehdit eden bazı sıkıntılardan bahsetmek, ve herkesi bu cennete sahip çıkmak için kollarını sıvamaya davet etmek isteriz.
– Salda’nın su seviyesinin her sene gerilediği biliniyor. Düden Çayı’na yapılan barajında tuz biber olacağı endişesi çevrecilerce sıkça dillendiriliyor. Çevrecilerin müdacelesine bir tuğla da siz koymak isterseniz change.org’daki kampanyaları imzalayabilirsiniz.
– Burası kendini yenileyebilen bir göl ama bir deniz gibi değil. Yakınlarında tesislerin çoğalması göl için tehlike arz ediyor.
– Salda’nın karbonatlı kumsallarını kepçelerle oyup sanayiye götürüyorlarmış. 🙁 Halbuki burası dünyadaki en ender oluşumlardan (Mars ile ilgili kısımda anlatmıştık detaylarını).
– Lütfen ziyaretiniz sırasında siz de üzerinize düşeni yapın: Çöplerinizi atmayın, çekirdek bile olsa biriktirip atın. Arabayla sahile inip bu nadide oluşumları bozmayın.
Salda Gölü Nerede?
Salda Gölü, Burdur’un Yeşilova İlçesi’nde yer alıyor. İlçe merkezinden Salda’ya gitmek 4 km, yani 5 dk civarında sürüyor.
Burdur merkezden 75 km, yani 1 saat 15 dk,
Isparta merkeze 106 km yani 1,5 saat,
Denizli merkeze 83 km yani 1 saat 10 dk mesafede bulunuyor. Konum için tıklayın.
Burdur’dayken Lisinia Doğal Yaşam Köyü’nü Mutlaka Ziyaret Etmelisiniz!
Hemen yakınınızda, hemen Burdur Gölü’nün kıyısında Türkiye’nin en ayakta alkışlanası oluşumlarından birisi var: Lisinia Doğal Yaşam Köyü!
Görmeden giderseniz pişman olursunuz, bizden söylemesi!
Buraları Geze Geze Görmek İsteyenlere Rota Önerimiz Var
Dimes GO 2016 vişne rotası da tam buralardan geçiyor. Denizli’nin incileri Hierapolis ve Pamukkale’den Salda’ya armut piş ağzıma düş hazır rota için tıklayın: Dimes GO Vişne Rotası 2016