SARIKAMIŞ VE PALANDÖKEN KAYAK MERKEZLERİ – ÖNEMLİ BİLGİLER VE KARŞILAŞTIRMASI
Doğu Eskpresi yolculuğumuz sırasında şu rotayı yaparken iki kayak merkezini de ziyaret ettik.
Palandöken’de 2011’de yapılan Universiade Kış Olimpiyatları sayesinde tesise ciddi yatırımlar yapıldı. Haritaya bakınca kocaman bir kayak pisti görünüyor. Ejder ve Kapıkaya isimli pistlerinin Slalom ve Büyük Slalom yarışmaları için Uluslararası Kayak Federasyonu’ndan (FIS) onaylı olması, aynı zamanda ülkemizin en uzun pistine (12km) sahip olması Palandöken’i baya bi fiyakalı yapıyor tabi.
Ancak ne kadar tesis iyileştirilirse iyileştirilsin, kayma keyfini etkileyen diğer faktörler de göz önünde bulundurulduğunda, Sarıkamış’ın da öne geçtiği bir çok nokta mevcut. Ek olarak Kars’ta kesinlikle yapılması gereken benzersiz deneyimler var. Hepsi için Kars Gezi Reberimize göz atabilirsiniz. Bu yazımızda iki tesisi karşılaştırdık, eğer Sarıkamış‘a gitmeye karar verirseniz nerede kalınacağından, en güzel pistlerine bilgi almak için mutlaka Sarıkamış Kayak Merkezi yazımızı okumalısınız.
Kayak & snowboard keyfini etkileyen tüm faktörleri iki kayak merkezi için inceleyerek anlatacağız. Böylece her iki merkezi de tanıtacağız. Siz kendi deneyiminizde farklı şeyler gözlemlediyseniz, yorumlara yazın, herkes faydalansın.
Yazıyı daha rahat okuyabilmeniz için konu başlıklarını aşağıda sıraladık:
Kar miktarı
SARIKAMIŞ
Araştırmalara göre, Sarıkamış’a ortalama 57 gün kar yağıyor ve 141 gün kar yerde kalıyor. Son senelerde bir düşüş olsa da, kar kalınlığı normalde 1,5 metreyi buluyor.
PALANDÖKEN
Erzurum’a senede 50 gün yağıyor ve yağan kar 113 gün yerde kalıyor. Palandöken’in Erzurum’a nazaran biraz daha yukarıda olduğunu düşünürsek, Sarıkamış ve Palandöken kar seviyeleri arasında çok büyük bir fark olmadığını söyleyebiliriz. Nitekim kar seviyesi en iyi olan pisti bile buzlanma, rüzgar, piste savrulan taşlar vs… keyifsiz bir hale getirebiliyor.
Kar Kalitesi
İki tesiste de aşağı yukarı 5 ay kadar toz kar var. Havalar hep soğuk olduğu için üzerinden tekrar tekrar kayılsa da bu özelliğini Aralık- Mart boyunca kaybetmiyor.
Her ikisinde de bolca toz kar var ama buna ek olarak, Sarıkamış’ta snowboardcuların ve offpistçilerin rüyası kristal kar var. O kar anlatılmaz, yaşanır. Üzerinde kayılıyor mu, uçuluyor mu belli değil. Sen gidiyorsun, arkandan beyaz bir tül takip ediyor. Kar taneleri kocaman kristaller şeklinde yağıyor. Her ne kadar güvenilir bir kaynaktan teyit edemesek de, dünyada Alpler ve Sarıkamış dışında bu karın olmadığı söyleniyor. Yere düşen kar kristalleri birbirine yapışmıyor, aksine zıplıyor. Halk arasında karın yere saçılan bakliyatlar gibi zıplamasından ötürü kara tarhana bulgur deniyor. 🙂
Pistler
SARIKAMIŞ
Sarıkamış’ta pistlerini haritaları tam bir kafa karışıklığı. Numaraları bu sene değişmiş, Cibiltepe denilen tepe, Bayraktepe olmuş, falan filan. İnternette aktüel bir harita bulamadık. O yüzden kendimiz harita üzerinde düzeltme yaptık.
– 9 pistten 6sı açık (2015).
– 2 tane siyah (5 ve 6 no), 2 tane kırmızı (4 ve 7 no), 1 tane mavi (3 no), 1 tane de yeşil (1 no) pist var. Siyah pistlerden 5’in eğimi 38 derece.
– en uzun3 tane pistin uzunlukları 2,6-3 km arasında (3,4, 7 en uzun üçü).
– Kapananların birisi sıkı snowboardcuların mekanı snow park. Kapanan diğer pistin yerine uluslararası müsabakalar için Kayak Federasyonu’nu yeni branşlaştırdığı sürat kızağı pisti inşa ediliyor.
– Sarıkamış’ta bir de, 5 kmsi FSI tescilli 45 kmlik koşu kayağı (cross-country skiing) pisti var ama talep üzerine açılıyormuş. O iş nasıl oluyor biz de anlayamadık. Bilgi sahibi olan varsa yorumlarda paylaşabilir.
PALANDÖKEN
– Palandöken’de 2si olimpik 22 tane pist var.
– Toplamda 28 kilometrelik pist var. En uzun piste kesintisiz olarak 12km kayılabiliyor.
Kağıt üzerinde Palandöken Sarıkamış’ı döver gibi görünüyor ama uygulamada işler karışık.
Buranın en baba pistleri olan Ejder ve Kuzey, Slalom ve Büyük Slalom yarışmaları için Uluslararası Kayak Federasyonu’ndan (FIS) onaylı. İleri seviye kayakçıların bayıldığı bu pistler malesef çığ riski taşıdığı için yaşanan can kayıplı bir çığ ertesinde kapatılmış. Tekrar açılabilir bir durum var mı bilmiyoruz. Çığ riski olan bir yere pist açmaları da ayrı bir enteresan tabi. Bir kısmım pist de liftlerinin bakımı yapılmadığı için kapalı. Rivayete göre şu an tesisi işleten Özel İdare, muhtemelen belediyeye yada bir başka kuruma devir edeceği için konuyu yeni kurum çözsün demiş. Hop böylece haritanın koca bir kısmının da üzerini çizdik. Universiade Kış Olimpiyatları için yapılan atlama rampasının çöktüğünü traji-komik haberi de ana haberlerden duymuştuk. Yani bir sürü pist var ama atıllar. Kullanılamayan pistler orta ve iyi kayanların daha çok tercih ettikleri pistler. Durum böyle olunca Xanadu pistinde yığılma olmuş. Xanadu pisti de kolayca buzlanabiliyor.
Palandöken pistlerinin hepsinin açık olması durumunda uzun ve dik olmaları her ne kadar kayanları mutlu etse de, aralarındaki bağlantı yollarının iflah kestiği yönünde şikayetler var. Ters eğimde uzun ara yolları batonlarla ittirmekten imanı gevreyen kayakçılar, snowboardu eline almak zorunda kalıp o yolu yürüdükten sonra snowboarddan soğuyanlar planlamayı yapanların aklına şaşmışlar.
Liftler
SARIKAMIŞ
Sarıkamış’ta kapalı lift yok. 2016’ya yeni pist ve 2 kapalı lift yapılacağı söyleniyor ama biz görmeden inanmayız. 🙂
İnternette hangi liftten (ve pistten) kaç tane olduğu konusunda çeşit çeşit birbirini tutmayan bilgi uçuşuyor. Gittik gördük, dönünce de bir de teyit etmek için orada yaşan Türkiye Şampiyonu kayak hocası Murat Yıldız ile görüştük. 2015’in en güncel bilgilerini paylaşıyoruz.
Sarıkamış’ta 4 tane teleski var. Genel geçer birşey mi bilmiyoruz ama lift kapanış saatlerinde Palandöken’e nazaran Sarıkamış bir yarım saat daha müsamalıydı. Günler uzadıkça liftler daha geç kapanıyor tabi. Dolayısı ile Şubat ve Mart aylarında daha uzun kaymak mümkün.
Pass okuyucuları Sarıkamış’ta daha modern ve pratik. Manyetiğin üzerine plastik kartı koyunca okuyor, geçiyorsunuz. Kart boyun ipi mevcut. O yüzden eldivenle fermuarı açıp cepten bir şeyler çıkarma derdi yok.
PALANDÖKEN
Palandöken’de ise bir tane olsa da kapalı lift (Gondol) var. Ancak bu sene (2015) kapalı lift çalışmıyor. 2 babylift, 5 telesiyej ve bir teleski ile insanlar yukarı taşınıyor. Bu arada, Palandöken’de Xanadu diğer liftler kapandıktan sonra da opere etmeye devam ediyor. Pist ışıklandırıldığı için daha geç kapanıyor.
Burada passler barkod basılı bir kağıttan ibaret. Uçarsa, ıslanırsa, geçmiş olsun. Ayrıca sürekli cebinizden okutmak için çıkartmak zorundasınız. O soğukta cebinden passı almak için eldivenini çıkarmak çok tatsız oluyor.
Genişlik
Sarıkamış’ın pistleri bize biraz daha geniş gibi geldi, enleri 70m. Palandöken’deki slalom ve büyük slalom pistlerinin dar olduğundan şikayet edenler var ama bu pistler zaten süper ileri seviyeler için olduğundan sorunun piste değil, daha yeterince pişmeden oralarda kaymaya çalışanlarda olduğunu söyleyebiliriz. Diğer pistlerin genişliğine dair bir bilgi bulamadık. Ayrıca Palandöken’in virajlarının dar olduğun ve kenarındaki uçurumların işaretlenmediğine dair şikayetler okuduk.
Sis
Bu konuda bir araştırma bulamadık. O yüzden kendi deneyimimizi ve forumlarda okuduklarımızı aktaracağız. Biz de genelleme yapacak kadar bu pistlerde vakit geçirmediğimizden bu konuda kesin birşey söyleyemiyoruz. Ama geçirdiğimiz az zamanda şöyle deneyimledik: Sarıkamış’ta pistlerde hiç sise denk gelmedik. Palandöken’de ise kaymayı engelleyecek bir durum oluşturmasa da bir sise denk geldik. Forumlarda Palandöken’de hava şartlarının çok kötüleşebildiğinden, görünürlüğün 1 metreye kadar düşebildiğinden bahsetmişler. Buralarda yeterince kaymış olan kişiler bu sık karşılaşılan bir durum mu yorum kısımında sis ile ilgili yorumlarda bilgi verirlerse memnun oluruz.
Rüzgar Durumu
Sarıkamış’ın Palandöken’e fark attığı bir konu da bu. Sarıkamış kayak merkezi sarı çam ormanları ile çevrili olması sebebiyle esen rüzgar varsa da az etkiliyor.
Palandöken’de sıkı rüzgar olabiliyor. Ne de olsa, Palandöken’de kristal kar olmasa da kar kalitesi çok güzel toz kar, ama rüzgar maalesef karları kaldırabiliyor. Liftlerde üşümenin yanı sıra, rüzgarın yarattığı bir diğer sıkıntıda kar seviyesi yüksek olmadığında piste serpiştirdiği taşlar. Bu da kayaklara bol darbe yapıp, ömrünü kısaltıyor.
Çığ Tehlikesi
Yine Sarıkamış’ın öne çıktığı bir alan da bu. Palandöken’e düşen çığın arkasından yurt dışından uzmanlar getirilip pistler inceletilmiş. Onlarda bir sürü pisti riskli bulup kapamışlar. Dağda yeni düzenlemeler yapılması bekleniyor. Sarıkamış’ta ise çığ tehlikeside bulunmuyor. Şimdiye kadar bir vaka yaşanmamış.
Yoğunluk
Hep kapasiteden bahsedilir ama kapasite tek başına anlamsız. Önemli olan o kapasiteye karşılık ne kadar talep olduğu.
İçiniz rahat olsun, ne Palandöken’de, ne Sarıkamış’ta asla bir Uludağ yoğunluğu yok. Her ikisi de haftaiçi gayet ferahken Şubat tatilinde ve haftasonu ikisi de kalabalıklaşıyor. Sarıkamış’ta zorlu pistler yine de sakin oluyor. Şubat tatilinde bile bütün piste bizim dışımızda bir – iki kişi vardı! Kendinize bir kulvar seçip hiç çıkmadan dümdüz aşağı kayabileceğiniz kadar boş. Böyle bir ihtimal Palandöken’de yok.
Her kayak merkezinde olduğu gibi iki taraftada başlangıç ve orta seviyenin kaydığı mavi ve yeşil pistler kalabalık. Orta ve başlangıç seviye kayanlar için alışıldık bir durum. Ama Palandöken’de ileri seviye pistlerin kapalı olmasından ötürü, herkes bu pistlerde kaymaya çalışıyor. Dolayısı ile bu sezon ekstra bir kalabalık söz konusu.
Özetle, Palandöken’nin kapasitesi daha yüksek olmasına rağmen, pistleri ve liftleri daha yoğun. Sarıkamış’ın sakinliği fark atar.
Malzeme Kiralama
Her iki kayak merkezinde de kayak malzemeleri kiralanabilmekte ve özel ders alınabilmekte. Aynı zamanda malzeme satın almak isteyenler için dükkanlar da var.
Her iki merkezde de kazalara ilk müdehaleyi jandarma yapıyor. Sedyeli snowmobiller kazalara Avrupa’yı aratmayan hızda yetişiyordu. Her iki tesistede de dağda doktor bulunuyor ve gerekli bulunması halinde yakın hastanelere nakil yapılıyor.
Kaymaya Yeni Başlayanlara Uygunluk
Yeni başlayanlar için her iki taraftada uygun pistler ve kurslar mevcut. Kaymayı yeni öğrenecekler için bol pratik şart. İlk alınan dersin ardından havanın rüzgar yada sis nedeniyle kaymaya uygun olmaması halinde araya giren zaman yeni edinilen becerilerin pekişememesine sebep oluyor. Bir kere kaymayı öğrenince beceri kalıcılaşıyor ancak öğrenme aşamasında araya zaman girmesi halinde gerileme olabiliyor. Sarıkamış’ta hava şartlarının bozması daha düşük bir ihtimal olduğundan bizim önerimiz yine Sarıkamış. Öğrenirken bolca düşüldüğünü düşünürsek, buzlanmanın daha az olması itibariyle de Sarıkamış daha uygun gibi görünüyor.
İleri Seviye Kayanlara Uygunluk
Anlattığımız üzere Palandöken’in en baba pistleri çığ tehlikesi sebebiyle kapalı (2015) ve ilerleyen sezonlarda açılacak mı net bir bilgi yok. Sarıkamış’ta snowpark kapalı ama en azından iki tane güzel siyah pist var. 6 nolu pist 38 derecelik eğimi ve boşluğu ile çok eğlenceli.
Hangi Kayak Branşları
SARIKAMIŞ
Alp Disiplini (ama slalom bayrağı yerleştirilmiş pist yok), tur kayağı parkurları var. Sürat kızağı (bobsleigh) pisti inşa edilmekte.
PALANDÖKEN
Universiade Kış Olimpiyatları’nda burada Alp Disiplini (örneğin Slalom), Kuzey Disiplini (örneğin: K95 atlayışı ve 3×5 kilometrelik kayaklı koşu), snowboard branşlarında müsabakalar düzenledi. Yani alt yapı vardı. Atlayış pisti çöktü, slalom yarışlarının yapıldığı pist kapandı. Yani geriye eski Palandöken kaldı. Şehirde bir curling ve buz pateni tesisi var.
Doğal Güzellik
Palandöken’in tepeleri çıplak. Sarıkamış ise sarı çam ormanları çevrili. İçinden kayması, izlemesi gerçekten çok keyifli. Ayrıca orman, pistleri rüzgardan daha korunaklı bir hale getiriyor. Doğası bozulmamış ender yerlerden olan Sarıkamış’ta tavşan, tilki görmek şaşılacak bir durum değil. :))
Sezon
Senesine göre değişmekle birlikte, iki merkez için de Aralık ayı başından Nisan ayı ortasına kadar devam ediyor gibi düşünebiliriz.
Konaklama
İkisinde de ekonomik konuk evlerinden, bol yıldızlı otellere kadar çeşitli konaklama imkanları var. Bazı müesseselerde alkol yok. Kızlı-erkekli kalmak için Sarıkamış’ta ya da Palandöken’de evlilik cüzdanı gerekmiyor, ama Erzurum’da ve Kars’ta sıkıntı çıkarıyorlar.
Kars içindeki TÜM OTELLERİ VE PANSİYONLARI görmek için 👉 TIKLAYIN
Erzurum içindeki TÜM OTELLERİ VE PANSİYONLARI görmek için 👉 TIKLAYIN
SARIKAMIŞ
-Kayak pistinin kenarında birkaç otel var. Bu otellerden bazıları yeni yapılmış ve pırıl pırıllar ama fiyatlar tabi ki daha yüksek, Sarıkamış merkezde kalmaktan çok daha maliyetli.
– Sarıkamış merkezde kalmak ekonomik. Bir başka avantajı da yeme-içme, gezme, alışveriş olarak daha fazla imkan sunuyor. Ama her sabah ve akşam 10 dakika yol yapmak lazım. Taksi ile 20-25 lira tutuyor (2015). Odada birşey unuttuysanız baya sıkıntı. 🙂 Bazı oteller ücretsiz servis kaldırıyor. Rezervasyon yaparken danışın.
– Kars Merkez’de kalınıp günübirlik gelinebilir ama birkaç gün kayılacaksa bu mantıksız olur çünkü Kars merkez ve Sarıkamış merkez fiyatları çok farklı değil. Niye boşu boşuna her gün yol tepesiniz?
Hotel Çamkar Sarıkamış
Konum olarak çok iyi bir otel çünkü otel önünde kayak pistlerine doğrudan telesiejle ulaşım var. Wifi var. Açık büfe yarım pansiyon. Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.
Diğer Sarıkamış Otelleri ve Pansiyonları
Sarıkamış içindeki TÜM OTELLERİ VE PANSİYONLARI görmek için 👉 TIKLAYIN
PALANDÖKEN
– Kayak pistinin kenarında oteller var. Aynı Sarıkamış’taki gibi, burada kalmak daha pratik ama maliyetli. Akşamları bazı otellerde canlı müzik, happy hour gibi şeyler yakalama şansı olabilir.
– Erzurum merkezde kalıp, her gün taksi ile dağa çıkılabilir ama bu da taksi ile git-gel yaparsanız bütçenize 50 daha ekler. Yine şehir merkezinde yeme-içme, alışveriş için daha fazla imkan var.
Agoda.com ‘da öne çıkan birkaç oteli aşağıda verdik:
Sway Hotels
Palandöken Kayak Merkezi bölgesinden, tam pansiyon lüks bir otel. Palandöken’in en popüler oteli. Wifi ve spa olanakları var. Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.
Polat Hotel
Palandöken Kayak Merkezi bölgesinden, tam pansiyon beş yıldızlı bir otel seçeneği. Kendi kayak pistleri var. Bu pistleri kullanmak fiyata dahil. Delux, aile ve standart olmak üzere 3 tip odası bulunuyor. Açık büfe kahvaltı ve akşam yemeği servisi var. Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.
Hotel Zade
Hotel Zade, Erzurum merkezden bir otel seçeneği ama Palandöken Kayak Merkezi’ne arabayla 7 dakika mesafede. Kahvaltı dahil, wifi var. Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.
Diğer Erzurum Otelleri ve Pansiyonları
Erzurum içindeki TÜM OTELLERİ VE PANSİYONLARI görmek için 👉 TIKLAYIN
Gece Hayatı
Ne Palandöken’den, ne de Sarıkamış’tan çok bir şey beklemek lazım. Gece takılacak yer yada eğlence bulmak zor. Otellerin organizasyonları oluyor ama çok cazip birşey göremedik. Ama Palandöken’in bir tık daha iyi olduğunu söylemek doğru olur.
Ulaşım
Palandöken’in en güzel yanı ulaşımdaki kolaylık. Sarıkamış da kesinlikle zor değil ama Erzurum’a sadece 15 dakika mesafede olması kadar değil tabi ki.
SARIKAMIŞ
– Kars Havalimanı – Sarıkamış: Sarıkamış, Kars Havalimanı’na 56 km (50-60 dakika) mesafede. Havaalanından dolmuş, otobüs yada taksi ile gelebilirsiniz.
– Kars merkez – Sarıkamış: Sarıkamış Kayak Merkezi, Kars’ın merkezinden 55 Km (50-55 dakika) mesafede. Yani Kars’a gelmişken Sarıkamış’ta bir gün kayayım diyenler için günübirlik gelmek kolay. Trenle Kars’tan Sarıkamış’a sabah tek bir sefer, akşam da dönmek için tek bir sefer var. O da Doğu Ekspresi. Sabah 7.45’te olması, erkenden kaymaya başlamak için harika. Trenden indikten sonra pistler 10-15 dakika mesafede. Dönüş seferi de 17.16’da. Sabah Kars’tan hareket ederken tren pek rötar yapmıyor ama Sarıkamış’tan Kars’a geçerken rötar olması çok muhtemel. Mutlaka garı arayıp danışın. Tren dışında gün boyu dolmuşla gidip gelmek de mümkün.
– Tren ile Sarıkamış: Ankara’dan kalkan Doğu Ekspresi her gün Sarıkamış’ta duruyor. Buraya gelmek için zaman sıkıntınız yoksa harika bir yöntem. Bol manzaralı, zahmetsiz, malzeme taşıması kolay, aktarmasız bir yöntem. Üstelik hiç yorucu değil. Tek sıkıntı akşam varması sebebiyle geldiğiniz gün kayılamaması. İndikten sonra bir araca atlayıp piste gitmeniz 10 dakika.
PALANDÖKEN
– Erzurum Havalimanı – Palandöken: Havaalanı Palandöken’e 18m (30 dakika) mesafede.
– Erzurum Merkez – Palandöken: Tesisin en güzel yanı şehir merkezine 10-15 dakika mesafede olması (taksi 25-30 tl tutuyor).
– Tren ile Palandöken: Ankara’dan kalkan Doğu Ekspresi her gün burada da duruyor. Saat 13.52’de varması beklenen tren genelde rötar yapıyor. Yani gün ölmüş oluyor maalesef. Tren istasyonundan kayak merkezi araç ile 10-15 dakika.
Eğer tren ile gelmek isterseniz aşağıdaki yazıda tüm detayları bulabilirsiniz.
Doğu Ekspresi Yolculuğuna Çıkacaklar İçin Önemli Bilgiler
Fiyat
Konaklama: İkisinde de her bütçeye göre imkanlar bulunmakla birlikte, ortalamaya vurursak Sarıkamış’ın daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz.
Liftler: Sarıkamış liftleri günlük 10tl daha pahalıydı (2015). Bu normalde de böyle mi, yoksa Palandöken’de çalışmayan bir çok tesis olduğu için indirim mi yapmışlar pek bir fikrimiz yok. Öğrenci kimliğine indirim var.
Cafe/Restaurant: Her bütçeye göre opsiyonlar var. En ucuz cafeyi vapur büfesi gibi düşünebilirsiniz.
Sarıkamış’a Gidenlere Öneriler
Kişiden kişiye tercihler değişir tabiki ama biz Sarıkamış’ı daha çok sevdik Palandöken’e göre. Aşağıda da eğer siz de giderseniz önerilerimiz mevcut.
– Bir akşam yemeğinizi Sarıkamış Kültür Evi’nde yemelisiniz! Hem ortam, hem de lezzetler otantik. Önden bir yerel lezzetlerden evelik çorbası, ardından çoban kavurma ve kaz suyuna bulgur tam yerine gider.
– En keyifli pist 7 numaralı olan (yukarıdaki güncel haritadaki). Kimsecikler yok ve uzun, artı manzara mükemmel. Ayrıca 6 ve 7’ya hizmet eden liftte sıra olmuyor ve rüzgardan çok daha korunaklı.
– 1 numaralı pist, snowboardcular için tam bir kabus. Bir yerde uzun bir düzlük olduğundan, snowboardu çıkarıp yürümek gerekiyor. Otellere dönmek için bu pisti illa geçmek gerekiyor. Kesinlikle kayarak gitmeye çalışmayın, paşa paşa teleski ile inin. Kayak kayanlar için de aynı engel söz konusu. Batonlarla ittirmeyi sevmeyenler lifti tercih etsin.
– İnsanlar hala pistlerde eski numaraları kullanıyorlar, mutlaka yeni sisteme göre mi, eski sisteme göre mi sorun.
– Siyah 6 numaralı pistin başı dik, gerisi kırmızı seviyesinde.
– Gelmişken Sarıkamış’ı daha detaylı gezmek isteyenler Sarıkamış Gezi Rehberimize, Kars civarındaki diğer aktiviteler için zaman arttırabileceklerin ise Kars’ta Ne Yapılır? yazımıza göz atmasını öneririz.
Kayak ve Snowboard Malzemeleri Nasıl Seçilir
Kayak için Kayak Malzemleri Nasıl Seçilir yazımızdan, Snowboard için Snowboard Malzemeleri Nasıl Seçilir yazımızdan tüm bilgileri alabilirsiniz.
Emeğinize sağlık, yazınızı taraflı da bulsam çok yardımcı oldu.
Yazınızı ve yorumları ailemle paylaşıp bir seçim yapacağız.
Benim terciğim manzaralı çam ormanlı sarıkamış, oğlumun terciği uzunluğu nedeniyle Palandöken olacaktır.
Şehir merkezine yakınlığı nedeniyle kızımın terciği Palandöken, eşim de mecburen ben ne dersem o 🙂
Kıbrıstan geleceğiz, ulaşım kısmını iyi çalışmam gerek.
Gitmeyi başarırsak 2024 de fiyat ve deneyimlerimizi mutlaka paylaşacağım.
Sevgiler
Sizi uzun zamandır takip ediyorum. Daha yeni Sapanca’dan dönüyorum. Sapancada gezilecek yerler paylaşımınızı harfiyen uyguladım ve kız arkadaşımla çok keyif aldık. Şimdiden kısa bir kış tatili yapmak için sitenize bakınıyordum. Bu yazınız çok taraflı olmuş. Her iki yerde de bulunmuş birisi olarak Sarıkamış, Palandöken’in her açıdan yanına bile yaklaşamayacağı kanaatindeyim. Yani çok zorlamışsınız ama yine olmamış. Anlamadığım nokta bu taraf tutuşunuzun sebebi. Her iki yer de ülkemizin bir güzelliği. Erzurum ile alıp veremediğiniz ne olabilir hiç anlayamadım 🙂
Selam Ahmet,
Sapanca’nın güzel geçmesine çok sevindim. Yazıya gelince… Biz doneleri ortaya koyarak herkesin kendi değerlendirmesini yapması için yazıyoruz. Böylece herkes kendi ihtiyacına daha çok uygun kayak merkezini seçiyor. Palandöken sana daha çok hitap ediyorsa demek ki senin önceliklerin bu konuda bizimkilerden farklı. Bu ne seni, ne de beni yanlış ya da taraflı yapar. Çocuklu insanların çocuksuzlara göre, iyi kayanların amatörlere göre farklı tercihleri olabilir, vs… Herkes aynı görüştü olmak zorunda değil ki.
Palandökendeyim kars kayak takımı Şu an yarışma hazırlıkları için palandökende.. hemen diplerinde ki sarıkamışa neden gitmediler sizce? Donanım, pist uzunluğu, imkan ve olanaklar, pist çeşitliliği.
Selam Mehmet,
Palandöken sevgini anlıyorum. Herkesin beklentisi farklı olabilir. Kayak takımına gelince onlar olabildiğince çok farklı yerde antrenman yapmaya çalışırlar kendilerini geliştirmek için. Davraz, Uludağ vs gibi yerlerde de görebilirsin.
İstanbulda yaşıyorum ve türkiyenin hemen hemen bütün pistlerinde kaydım (yeni yeni açılan küçük pistler hariç) şu an erzurumdayım palandökende kayıyorum neden ist-palandöken çünkü şehir kayakmerkezinin dibinde.. havaalanından inip 10 dk ya piste çıkıyorsunuz.. çoluk çocuk rahat hastanesi postanesi herşey kayak merkezine 10 dk aile babaları güvenli liman.. bir kaç sene evvel kartepe ist a yakın diye oraya gittik tepede 3 gün mahsur kaldık ne inebiliyorsun ne çıkabiliyorsun.. burada mağduriyet yok kayaklarla pistin dışından biraz daha gitsen zaten şehirdesin onun dışında ejdertepesi ne sakın kırmızı pist diye aldanmayın en tepe nokta siyah pist eğimindedir o kadar gelip gidiyorum benim diyen profösyönellerin ejderin tepe kısmında bırakın düz kaymayı geniş slalom yaptığına raslamadım.. en profösyöneli ilk 150m yanlaya yanlaya kayıyor birde ailmizde herkesin kayma seviyesi farklı palandöken güvenli bir yer sayamayacağım kadar pist var her yerde güvenlik noktaları ve cafeler mescidler telefelikler yani dağ olduğu gibi pist heryeri pist.. ben kırmızı pistte kayarken çocuklar aşağıda takılıyor değil sarıkamış türkiyede ki hergangi bir kayak merkeziyle kıyaslamam bile
Çok güzel bir yazı olmuş, elinize sağlık, Her iki pisttede kayan birisi olarak şunları söyleyebilirim: Sarıkamış’taki manzarayı palandökende hayal etmek bile mümkün değil, Çok çok güzel. Sarıkamışın pisti kısa ama kalabalık olmadığı için sıra beklemiyorsunuz. Hiç durmadan akşama kadar kayabilirsiniz ve bir günde kaydığınız mesafe palandökeni geçebilir. Palan dökenin pist uzunluğu çok iyi 15 dakia sıra bekleyip 15 dakika zirveye çıktınızmı yaklaşık 12 dakika kesintisiz kayabiliyorsunuz. Ama palandökende sürekli küçük taşlar pistte var ve kayaklar hep çiziliyor. sarıkamışta elbise ve kayak kiralamak palandökenin yarısı kadar. Sarıkaöışta eğitmen bulmak zor, palandökende ise eğitim alanlardan boş pist bulmak zor. Sadece kayacaksanız plandöken, ama hem eğilenmek, hem ruh halinizi değiştirmek hemde biraz pist kısa olsada kayacaksanız kesinlikle sarıkamış
Merhaba, Palandöken’de 10 yaşındaki kızımla birlikte gideceğim. Mart 2020 ti planlıyoruz. Acaba sizce en uygun tarih aralığı nedir? Teşekkürler
Küresel ısınma sebebiyle mevsimler çok kayıyor. Sanki Şubat ayı kar yoğunluğu bakımından biraz daha az riskli
Erzurum Palandöken ile Sarıkamış arasında tabiiki çok fark var palandökenin tek bir pisti sarıkamışın tüm pistleerine bedeldir kar kalitesi olsun seviye olsun.Hem birçok pistin (özelliklekuzey pistinin) kapatıldığını nerden çıkardınız bilmiyorum sadece güldüm :))) Ayrıca Konaklı pistimizden bahsetmemişsinis Konaklı Kayak Merkezi; 460 hektar arazi üzerine kurulmuştur. Kayılabilir alanın alt noktası 2200 m., üst noktası 3185 m. yüksekliktedir. Potansiyel olarak 16 pisti bulunan Konaklı bölgesinde, 288 hektarlık toplam kayılabilir alan bulunmaktadır. 25. Dünya Üniversite Kış Oyunları’nda hizmet veren kayak merkezinde 6 mekanik tesis bulunmaktadır. Kayak merkezi, aynı anda 14 bin kayakçıya hizmet verebilmektedir. Erkekler Süper Büyük Slalom Pisti Büyük Slalom start yüksekliği 2.960 m., varış yüksekliği 2.340 m. dir. Erkekler Büyük Slalom Pisti Büyük Slalom start yüksekliği 2.852 m, varış yüksekliği 2.495 m. dir. Erkekler Slalom Pisti Slalom start yüksekliği 2.695 m., varış yüksekliği 2.495 m. den oluşmaktadır. Bayanlar Süper Büyük Slalom Pisti Süper Büyük Slalom start yüksekliği 3.045 m., varış yüksekliği 2.495 m. dir. Bayanlar Büyük Slalom Pisti Büyük Slalom start yüksekliği 2.850 m., varış yüksekliği 2.495 m. dir. Bayanlar Slalom Pisti Slalom start yüksekliği 2.695 m., varış yüksekliği 2.495 m. den oluşmaktadır. AYRICA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE DEVRİNDEN SONRA KONAKLI KAYAK MERKEZİNDE TÜM TELEFERİK TESİSLERİ ÜCRETSİZDİR. :)))
Merhaba Osman, siz Palandoken de mi calisiyorsunuz? Bana 5 gun bir kayak hocasi lazim. Nerden bulabilirim?
Çok detaylı ve faydalı bir yazı olmuş, elinize sağlık. 🙂
Herkesin bu yazının altında güncel bilgileri paylaşması da harika 🙂
Süper bir yazı olmuş sanki yıllardır oralarda yaşamış ve gözlemlemişsiniz . Türkiye’deki nerdeyse bütün pistleri kullandım bende kesinlikle Sarıkamış’ı tek geçerim. Türkiye’nin yanısıra Alpler’in amcam nerdeyse tüm pistlerini kullandı sorduğumda Sarıkamış favorisi . Yukarda yorumları okurken bi arkadaşın yazdığı birşeye çok katılıyorum “sahipsiz “ . Sarıkamış çok daha güzel bi yer olabilir sahip çıkılması lazım. Devletin orada bir kış cenneti olduğunu unutmaması lazım yabancı turizmine bu aralar çok önem verirken Sarıkamış unutulmaması gereken bir tesis. Buradan aynı zamanda yazıyı yazdığım tarihlere denk geldiği için Sarıkamış şehitlerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyorum.
Ellerinize sağlık, çok güzel yazılar.
Palandökenden yeni gelmiş birisi olarak fiyatlar hakkında güncel bilgi vereyim.
Sway en iyi piste sahip en iyi oteli. Biz onun yanındaki Polat’da konakladık. 18 kişi olduğumuz için uygun fiyat aldık. 3 gece her şey dahil, 2 kişilik oda fiyatı 1900 TL verdik. Kayak ve malzemelerini kiraladık gayet iyi malzemeler var.. Snowboard ve kask günlük 90 TL verdim. Kayak 70 sanırım. İlk kez kaydığım için fazla eleştride bulunmak istemem. Herkese tavsiyem, decathlondan, kıç koruması dizlik ve dirseklik alın. Eğer ilk tatilimde öğrendiysem, o da korumalıkla defalarca düşmeme rağmen fazla acı çekmememdendir. O kadar sevdim ki uzun ve bol karlı bir pist bakmaya başladım. En uygun fiyatlı yere en kısa zamanda gideceğim.
Sarıkamış ve palandöken arasında telesiyej hız karşılaştırması yapabilir misiniz? Geçen sene (2017 şubat) ilk gidişimizdeki tecrübemiz ikinci etapta (belki yüksek hızda da çalıştırılabilecek) liftin yavaş çalıştırıldığı idi. O konuda bir yorum ekleyen olursa memnun olurum.
Gidecekseniz dağın öteki tarafı yani karanlıkdere çok iyi.
Yorumları okudum. Objektif yorumlarımı yazıyorum.zorunlu hizmet görevini Erzurum da yaptığım 3 yıl boyunca haftalık değişimli Sarıkamış ve Palandöken de kaydım. İleri düzeyde kayak ve snowboard yapmaktayım.Sarıkamış yorumları çok taraflı olmuş. Palandöken ve konaklı tesis pist kalitesi olarak Sarıkamış tan kat kat üstündür. Kıyas götürmez. Palandöken de tek başına sway otel pistleri hızlı telesiyeji ile Sarıkamış tan daha iyidir. Alplerde de kaymış birisi olarak kristal kar meselesinin sallama bi tabir olduğunu çok rahat söyleyebilirim. Kar özellikle ocak sonu şubat başı her iki tesiste de aynı kalitededir. Sezon uzunluğuna gelecek olursak Sarıkamış ta sezon Erzurum dan 1-2 hafta geç başlayıp 1-2 hafta erken biter. Palandöken de pistler 3000 metreden başlar, Sarıkamış ta 2400 metre en yüksek yeridir. Sarıkamış doğal Sarıçam ağaçları ve pist dışı kayan snowboardçular için çok güzeldir, ama karanlıkdere tarafı pist başlangıcına kadar olan düzlük boardçuları çok yoruyor. Erzurum da acemi Güney pisti dışında düzlük yok. Pistler arası düzlüklerde sınırlı. Konaklı 1 nolu pisti daha önce gitmeyenlere şiddetle tavsiye ediyorum. 4900 metre uzunluğunda Sarıkamış karanlıkdere nin yaklaşık 2 katı uzunluğunda ve süper eğimli bir pisttir. Türkiye nin tartışmasız en iyi pisti diyebilirim( bilinen tüm kayak tesislerine gittim) Erzurum da rüzgar özellikle oteller dışında ki pistler için doğru tespit, acemi pisti güney çok rüzgarlıdır. Sis meselesine gelecek olursak Erzurum la Sarıkamış kıyaslanmaz. Meteoroloji den de bilgi alabilirsiniz. 3 yıl boyunca sarıkamış ta Erzurum dan daha fazla sisle karşılaştım. Sonuç olarak manzara ve pist dışı kaymak isteyenler Sarıkamış ı tercih edebilirler. Türkiye de uzun doğal sarıçamlar arasında bulunan tek tesis. Tesisler kafeler oteller ulaşım ve konaklama imkanları kıyaslanamaz. Erzurumlu değilim bunu da belirteyim. Her iki bölgenin de farklı avantajları var. Palandöken devlet ve özel sermaye Tarafından besleniyor. Sarıkamış daha sahipsiz. Kafeleri lise kantini gibi. Telesiyejler çok yavaş. Öğleden sonra karanlıkdere tarafında telesiyejde donabilirsiniz. Aynı özen Sarıkamış a gösterilse daha iyi olacağı şüphesiz. Bütün pistleri gördükten sonra benim nerde kaydığıma gelecek olursak. Sway oteli tek geçerim ortalama 1,5-2 km uzunluğunda her düzeyde pisti mevcut. Telesiyejler Sarıkamış ın 2 katı hıza sahip. Konaklama mükemmel. Havaalanına 10 dk mesafe.şehir merkezi 3 dk. Bütün yorumlarım objektiftir. Erzurum dan 160 km günü birlik gidip kıyas yapabilirsiniz. Objektif olduğumu düşünüyorum.
Selamlar,
Sağolasın, üşenmemiş yazmışsın. Valla biz milli takıma da sorduk fikirlerini. Sonuçta onlar her pistte antrenman yapıyorlar ve hepimizden çok daha hakimler. Onların da söylediği Sarıkamış’ın en iyi kayak merkezi olduğu yönünde. Kendi görüşlerini paylaştığın için de teşekkürler
Teşekkürler İbrahim kardeş güzel bir yazı olmuş.
Merhaba Ibrahim, Bana 5 gun bir kayak hocasi lazim. Nerden bulabilirim? O bolgeye hakimsiniz diye soruyorum.
Bakalım 11 şubatta Sarıkamıştayız ve çamkar otelde konaklayacağız. İzlenimlerimizi paylaşırız.
Bu arada elinize sağlık çok aydınlatıcı bilgiler vermişsiniz.
Merakla bekliyoruz
Palandöken kayak pisti mi daha keyifli olur Sarıkamış mı? Günlük skipass- kıyafet-kayak boarad kiralama fiyatları nelerdir bilen ?
Tercih meselesi. Ne aradığınıza bakar. Yazı da hengisinin ne açıdan daha iyi olduğunu anlattık. Ona göre siz seçebilirsiniz ama biz açık ara Sarıkamışçıyız.
sarıkamış da 30 tl pass card. gün boyu sınırsız kayıyorsunuz.şiddetle tavsiye ediyorum.
merhabalar,
aslında hiç aklımda yoktu Kars-Sarıkamış.. Bursalıyım ve Uludağ’da kayak yapmış biri olarak söyleyebilirim ki; sayenizde bende müthiş bir merak ve istek uyandırdı. Palandöken’e de gitme fırsatım oldu ama seneler önce 🙁 kıyaslarsak tabii ki Uludağ derim. ama Kars’ı öyle bir anlatmışsınız ki sanki bir an Uludağ’dan soğudum 🙂 şu an kısacık da olsa birkaç günlük bir tatil fırsatı oluşturuyorum kendime (sayenizde). çok heveslendim çünkü. Arabam var fakat doğu ekspresi ile bir deneyim yaşamak ve yolda kucaklayacağım o güzel manzarayı beynime kazımak istiyorum kısmet olursa. otel ve araç kiralama, gidiş-dönüş yol haritası ve aktivite kısmı ile ilgili bir plan oluşturmadım henüz. bunu yola çıkmadan öncede araştırarak yapabilirim diye düşündüğümden daha sonraya bırakıyorum. kaldı ki tüm bilgiler sizde mevcut, sadece sıralama planlaması yapılacak 🙂 tek başıma böyle bir yolculuğa çıkmaya cesaret edemedim ve sıcak iklim meraklısı bir kişilik olan erkek arkadaşımı zor da olsa ikna ettim. rahat insanı olduğu için ve onu daha fazla zorlamak istemediğim için sanırım uçakla derse uçakla bile gidebiliriz. sorun değil o yüzden planın detaylarını oluşturmadım ortak karar ne olursa ona göre bilet alacağız. şu an o da düşünüyor. hangisi bizi daha çok mutlu edecek konforlu yaşam alanımızı çok da dağıtmadan hangisini seçeceğiz zorlanıyoruz açıkçası. 2 hafta sonrası uygun bizim için. bugün veya yarın otel ve ulaşım kısmı konusunda da kararımızı verdik mi bu iş tamamdır. blog yazısı gibi oldu çok uzun oldu biliyorum ama sormadan geçemeyeceğim pistlerin zorluk derecelerini pek anlayamadım. ben çok iyi olmamakla birlikte az derecede de olsa kayak yapabiliyorum. ama erkek arkadaşım daha önce hiç kaymamış. o yüzden en kolay pist hangisi tavsiyeniz nedir. söylerseniz çok sevinirim.
başarılarınızın,gezilerinizin ve yazılarınızın devamını dilerim.
takipteyiz, sevgiler …
Selamlar!
Sarıkamış’ı biz çok seviyoruz. Kayak merkezinden çok, bir kayak kasabası gibi. Mütevazi ve minnoş. Kar kalitesi ve manzaralar çok hoş. Üzerine bi de kalabalık değil! Tek sıkıntı kayak sonrası için pek bir aktivitenin olmaması. Her seviyeye uygun pist var, uzunlukları ise Uludağ 2. bölgeden biraz daha kısa. Giderseniz mutlaka Sarıkamış Kültür Evi’nde yiyin. Otantik bir yer. Çoban kavurması güzeldi. Kaz demiyorum çünkü onu zaten Kars’ta Kaz Evi’nde yersiniz.
Aslında trende kuşetli ya da yataklı da gitmek son derece konforlu ve güzel ama madem beyimiz Kars’a uçakla gitmeye zor ikna oldu, şimdi ürkütmeyelim. Bi de gitmişken Çıldır’da balık avına da vakit ayırmaya çalışın nolur.
tüm ilginiz ve tavsiyeleriniz için çoook teşekkürler… tavsiyelerinize uymaya gayret edecek ve ettireceğim. 1 hafta sonra oradayız inşallah. uçak ve otel işi tamam 🙂 gölde balık avı, yemek yenilecek yerler, gezilecek görülecek yerler , yanımızda götüreceğimiz kıyafete kadar detaylı bir plan cetveli ve listemiz hazır. heyecan ve merak içindeyiz. döndüğümüzde elimden geldiği kadar deneyimlerimi bende sizlerle paylaşmak isterim. görüşmek üzere sevgiler …
Deli misin, paylaşmak istemek ne demek, heyacanla bekliyoruz anılarını & düşüncelerini! 😀
Harika geçsin!
merhaba. uludağdaki keşmekeş kalabalık insan yığınını sarıkamışta göremeyeceksiniz.1-2 nolu pistler yeni kayan arkadaşınız için uygun. sizin için de 3-4-5 i öneririm. zor diyebileceğimiz pistlerden. ama 7-8-9 tam bi pro seviyesi. özellikle 7 de manzara harika. bence uludağı burda unutucaksınız. günlük pass card alın 30 tl sınırsız telesiyej kullanma. yoksa tek çıkış 5 tl pek ekonomik değil.iyi eğlenceler
evet uludağ hep popüler hep yoğun ve fiyatlar hep biraz daha pahalı. ekonomik bir sorun yaşamayız diye ümit ediyorum ama yine de dikkatli olmakta yarar var. o yüzden tek binişlik değil günlük pass-card almayı düşünüyoum. fiyatı bence çok makûl. 1 ve 2 den pek ayrılamayacağım muhtemelen 🙂 ama sırf manzara tavsiyesi için 7 ye mutlaka çıkmayı düşünüyorum. herşey için çok teşekkür ederim.
Merhaba
Çok güzel ve açıklayıcı hatta imrendirici bir yazı olmuş. Dolayısıyla sarıkamışa gitmeyi istiyorum. Sayfanız sayesinde önümüzdeki hafta 3 mart gecesi yola cıkıp 8 martta dönmek üzere gelmek isteyen arkadaşlara çağrı yapmış olayım. Doğu eksperesi ile.
Harika 😀
Umarım çok seversin sen de
Çıkış fiyatlarını abartmışlar biraz
Yazılarınızı zevkle okudum elinize emeğinize sağlık.
SORULARIM 🙂
1.Bir haftalık kayak yapma planım var Sarıkamış’ta,baya araştırma yaptım,otellerin bazıları fiyata dahil skipass veriyor,bazıları on beş çıkışlık veriyor bunu.Bunun dışında skipass almak istersek acaba fiyatı nedir bilginiz var mı ? Ben bulamadım 🙂
2.Aracımla gidicem yolun kapalı olma durumu oluyor mu acaba ?
3.Sezon olarak tavsiye edebileceğiniz tarih var mı ?
Teşekkür ederim şimdiden (:
Sarıkamış’ta normalde Nisan başına kadar kar oluyor.
2017 fiyatlarını sordum, –buraya— yazacağım cevap gelince.
Arabanızın modeli ne bilmiyoum, ama Sarıkamış’ta hep 4×4’ler görüyoruz. Ama kar lastikli taksiler de canavar gibi gidiğ geliyorlar sorunsuz. Öyle uzun ve dik bir dağ yolu yok Uludağ gibi. En fazla 10 dakikalık bir yol.
Tarih aralığı güzelmiş,normal otomobil benimki ama kar lastiği var
Fiyatları bekliyorum 🙂
100 çıkış 250 TL’ymiş. Daha küçük paket de sordum, bekliyoruz
10 çıkış 50 tl .. geçen hafta sarıkamıstaydım
Kralsın Vedat!
otomobilimizin olması durumunda günün ilk yarısı ani harabeleri, ikinci yarısı çıldır gölü yeterli olur mu? yoksa bu 2 destinasyona daha fazla mı zaman ayrılmalı?
ikinci sorum çıldır’da balığı isteyen mi tutuyor, yoksa daha önceden tutulmuş olan balıklar mekanlarda pişirilip mi servis ediliyor?
teşekkürler
gayet yeterli zaman. Hatta ikisini aynı güne bile sıkıştırabilirsiniz.
Çıldır’da balık tutmak ile ilgili bu yazıdan bilgi alabilirsiniz: https://www.bizevdeyokuz.com/cildir-buz-balikciligi
biz doğu ekspresiyle karsa gitmek istiyorz,sarıkamışta kayak yapmak ve ani harabeleri,çıldır gölüne de gidicez,sarıkamışta mı konaklamalı acaba kars mı
biz doğu ekspresiyle gidip kayak yapmak ve etrafı gezmek istiyoruz,çıldır gölü ani harabeleri gibi,sarıkamışta mı kalmalı kars merkezde mi acaba
Hiç fark etmez, tamamen planlama meselesi
Biz şöyle yaptık: Tren ilk Sarıkamış’tan geçiyor. İsterseniz inin, orada geceledik, sabah erkenden piste çıkıp, tüm gün kayıp, 17.15 treni ile Kars’a devam ettik.
Ben gittim 2016 da ejder dediğim yer hariç kuzey güney tüm pistler açıktı ve gondol da kullanılıyordu…ayrıca ters eğim sorununu da halletmisler…:)
Süpersin güncellemeler için 😉
Emeginize saglik, bizler icin cok faydali oldu.
Sizler okuyunca biz seviniyoruz
Merhaba;
Sanırım Sarıkamış’ı seçme sebebiniz daha boş ve sakin olması çünkü kayak kaydığınız yer çok kısa buda sizin için yeterli gelmiş sanırım sizden ricam tabiki kıyaslama yapacaksınız ama kesinlikle ama kesinlikle palandöken ile cıbıltepe kıyaslanamaz mesafe olarak çok kısa. erzurumu anlatınca kısa geçmişsiniz üzüldüm bu arada iyiki aç kalmamışsınız Sarıkamış’ta…
Selam Bilge,
Kar kalitesi, tenhanlık olarak biz Sarıkamış’ı tercih ediyoruz. Çünkü kalabalık pistlerde uzun mesafenin tadını da pek alamıyoruz.
Sarıkamış’ta aç kalmak mı? Pek imkanlı değil ki bu. Bir sürü otel ve restoran var. Sen ne yaşadın ki?
Bu arada Xanadu’nun ismi değişti, bilginize.
Ne oldu acaba?
sway oldu 🙂
Hangi tarihte gidiyorsunuz acaba
15-16-17 Ocakta oradayız.
Sarıkamış’ta çekilen ve ortada tek başınıza boardla durduğunuz iki yanıda çam ağacı olan resim kaç numaralı pistte çekildi acaba? Bilgi verirseniz harita üzerinden karşılaştırabilirim. Teşekkürler
Yanlış hatırlamıyorsak 7 olması lazım bizim haritaya göre.:)
Yazılarınızı Zevkle okuyorum birde Ekipman kiralama fiyatlarına bakmışmıydınız
Muğla bisiklet festivalinden Çadır komşunuz 😀 Ama orada tanışmamıştık 🙂
Çok sağol 🙂 Kesin başka bir festivalde gene denk geliriz. 🙂
Ekipman kiralama fiyatlarına bakmadık malesef.
Ekipman kiralamak için bildiğim kadarıyla 2-3 yer var.Ama en uygun fiyat veren yer tam takım 20 lira ( kıyafet +ayakkabı ,palet ) aksesuar yok ( bere eldiven gözlük vs)
Farklı bir iş yapıyor ve önemli bir açığı kapatıyorsunuz. Sizleri farklı gelir gruplarını da düşünen ve farklı ulaşım biçimlerini de içeren anılarınızı zaman buldukça zevkle izliyor ve okunacaklar rafına alıyorum.
İmza
Datça’daki çadır komşunuz:))
Sevgili çadır komşumuz Umur, çok teşekkürler güzel yorumun için 🙂
Valla uğraşıyoruz yetişebildiğimiz kadar. Çok zaman ve emek istiyor, o yüzden işe yaramasına ve takdir edilmesine çok sevindik.
Bu sene de tura katılmayı planlıyoruz. Belki yine komşu oluruz?