BOYUNLARINA METAL HALKA TAKAN PADONG (LONG NECKS) KABİLESİ’NE ZİYARET – MAE HONG SON, TAYLAND
Boyunlarına Metal Halka Takan Padong Kabilesi’ne Ziyaret’e başlamadan önce:
❖ Bu yazıyı okumadan, herşeyden önce, Tayland Gezisi Rehberi yazımızdaki Tayland ile ilgili olmazsa olmaz önerilerimize bakmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Nerede unutulmaz ve benzeri olmayan bir deneyim var, onu bulup çıkarmaya uğraşıyoruz hep seyahatlerimizde. Sakın oraya göz atmadan plan yapmayın deriz!
❖ Şimdi, eğer Tayland Gezi Rehberimizi okuduysanız, sıra civardaki yerler ve aktiviteler hakkında fikir edinmeye gelmiştir. Bunları da mutlaka okumanızı tavisye ediyoruz..
Asya’nın en ünlü motorsiklet rotalarından Mae Hong Son
İçinden nehir geçen, inanılmaz sarkıtlar dikitlerle dolu devasa Tham Lot Mağarası
Tayland’ın en özgür ruhlu hippi yerleşkesi Pai için Pai Gezi Rehberi ve Pai’da Ne Yapılır ve Tayland’da Pai Sirk Okulu
Long Necks, Karenler, Padonglar… Kimler?
Long Neck’ler veya diğer isimleriyle Padonglar, Burma‘daki (Myanmar) etnik bir grup olan Karen Kabilesi‘nin bir alt kolu. 1980’lerin sonu 1990’ların başında, Burma’daki askeri rejim çatışmaları nedeniyle birçok Karen kabilesi topraklarını terk edip, kaçmak zorunda kalmış. Boyunlarına metal halkalar takmaları ile meşhur Long Neck‘ler de bu kabilelerden bir tanesi.
O senelerde Burma’dan Tayland’a kaçan kişi sayısının 140.000 civarında olduğu biliniyor. Bunlardan bazıları pasaportarını devlet yetkililerine teslim ederek ülkeye yasal yollardan, bazıları ise ormanlardan geçerek kaçak olarak Tayland’a giriş yapmış.
Ban Mai Nai Soi Mülteci Kampında Hayat
Yasal şekilde giriş yapanlar, o zamandan beri Tayland’ın Burma sınırındaki Ban Mai Nai Soi mülteci kampında yaşamlarını sürdürüyor ve kendilerine izin verilen kamp alanı dışına çıkmaları kesinlikle yasak. Yani burada yaşayan insanlar, geldikleri zamana göre, 20-30 yıldır bu bölge dışına hiç çıkamamışlar. Aralarından bir kısmı bu kampta doğmuş, şimdi 30’lu yaşlardalar ve tüm dünyaları bu kamptan ibaret. Üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen buradaki sığınmacıların durumu hala yasal statü kazanmamış vaziyette.
Tayland’a giremedikleri gibi, geldikleri topraklara geri dönme şansları da yok. Burada doğup büyüyenler içinse memleket kavramı zaten bu kamptan ibaret. En büyük sıkıntıysa, 30 yıl olmasına rağmen, buranın hala geçici bir sığınma alanı olarak düşünülmesi. Dolayısı ile buranın kalkınması için hiç yatırım yok. Alt yapı ya da istihdam olanakları yok. Mülteciler hayatlarını sürdürmek için onlara gönderilen insani yardımlara muhtaçlar.
Sorun çözümsüz kalınca, devlet bari bir kısımının kendi ailesine gelir üretebilmesi için ve kampta doğan çocukların dış dünya ile biraz iletişimi olsun diye, kampın hemen bitişiğinde bir köy kurmalarına izin vermiş. Burada birkaç ev ve okul var. Sayılı mülteci burada kalıyor. Özellikle kadınları, yaşlılar ve çocukları seçmişler.
Aileleri kampta yaşamaya devam ettiği için tüm öğrenciler gece hocalarının evinde, yere yayılan uzun yataklarda kalıyorlar. Aynı evde hep beraber yatıp, gündüz hep beraber okula gidiyorlar. Köyde yaşamasına izin verilen diğer kadınlarsa incik boncuk, el dokuması şal gibi şeyler satarak kendilerine küçük kazançlar sağlıyorlar. Günde en fazla 4-5 turist uğruyor.
Tayland’da Yaşayan Padonglar (Long Neckler)
Ülkeye kaçak olarak giren Karenlerse, zor şartlarda ve zor işlerde kaçak olarak çalışıyorlar. Bazıları da turistik yerlerde köyler kurmuş ve gelen ziyaretçilere giriş ücreti ya da foto başına para isteyerek varlıklarını sürdürüyorlar. Bu köylere giden insanların genel olarak söylediği buraların otantikliğini yitirdiği. Çoktan asimile olmuş olmalarına rağmen, para kazanmak için her gün bir performans gibi yerel kıyafetlerini giyip, boyunlarına halka takıp kendilerini sahneledikleri söyleniyor.
Gerçek Bir Padong (Long Neck) Yerleşimi Görmek İstiyorsanız
Durumu falza teatral ve ticari bulanlar var. Biz gerçekten bu kabileyi merak ettiğimiz için otantikliğini koruyan bir topluluğu ziyaret etmek istediğimizden, Chiang Mai’den motorsiklet kiralayıp, Mae Hong Son‘daki Ban Mai Nai Soi mülteci kampına doğru 4 günlük bir yolculuğa çıktık. Zaten harika bir yer olan Pai‘ı da ziyaret etmek ve dünyanın en ünlü motorsiklet yollarından biri olan Mae Hong Son Loop‘u da yapmak istiyorduk. Rotamızı Ban Mai Nai Soi Mülteci Kampın’dan geçirmek çok kolay olacaktı.
Eğer vakit ayırabiliyorsanız kesinlikle bu 4 günlük rotayı yapın. Böylece Tayland’a akın eden tursitlerden kaçarsınız, çok daha bakir bir Tayland yaşarsınız, Pai gibi çok özel bir yeri görürsünüz, mükemmel tropik ormanlardan geçersiniz, ve de dillere destan olan Mae Hong Son yolunu deneyimlemiş olursunuz.
Turistik Padong (Long Neck) Yerleşimlerine Gitmek Ya Da Gitmemek
Eğer bizim gibi Burma sınırına kadar gitmek için vaktiniz yoksa ve ülkedeki diğer turistik Long Neck köylerine gitmek ya da gitmemek konusunda arada kaldıysanız şunu söyleyebiliriz: Buralar ticarethaneye dönmüş, otantikliği kalmayan, insanların kendilerini sergilemek zorunda kaldıkları yerler olabilirler (biz gitmedik). Bu elbette çok sevimsiz ama biz yine de kesin bir şekilde sakın gitmeyin diyemeyeceğiz. Çünkü günün sonunda buraya giderek belki de çok zor şartlarda çalışmaya zorlanacak bir Long Neck’in geçimine katkıda bulunuyorsunuz. Siz en iyisi kararınızı bu köylere giden kişilerin yazılarına bakıp verin.
Ban Mai Nai Soi Mülteci Kampı Ziyaretimiz
İyi ki de gitmişiz! Gitmesek çok özel bir gün hayatımızdan eksik olurmuş.
Bu arada mülteci kampına giriş yasak. Biz bu yazımızda mülteci kampı derken yanındaki herkese açık olan köyden bahsediyoruz.
Böyle yerlere fotoğraf turu için uğrayan insanlar var. Kare avına çıkıp, pek buradaki hayata karışmaya çalışmadan ayrılıyorlar. Bizse zamanımızı orada yaşayanlarla geçirmeyi tercih ettik. Gidip onlarla tanıştık, konuştuk, evlerine konuk olduk, beraber okulda bir derse girdik, İngilizce’den çok jest ve mimiklerle de olsa okulun hocalarıyla lafladık. Hoca dediğimize bakmayın 18-19 yaşında genç kızlar hepsi. Hepsi de dışarıdan birilerini gördüğü için heyecanlı ama bir yandan da utangaç. Hani ilk merhaba nasılsın senden gelsin diye bekliyorlar. Sonra da sizinle vakit geçirmekten o kadar mutlu oluyorlar ki salmamak için türlü bahaneler üretiyorlar. 🙂
Bizi de derse davet ettiler. Pek ziyaretçiye alışık olmadıklarından varlığımız sınıfta bir karmaşa yarattı. Biz bir sınıfa misafir olduk ama tüm okulla birlikte ders yaptık gibi oldu. Okulda duvar yok, sınıfları bambudan örülmüş separatörler ayırıyor. Üzerlerinden uzanan meraklı kafalar tüm ziyaretimiz boyunca aşağı inmedi. 🙂
Zaten hocaları dahil kimse ders yapmak istemiyor, herkes bizimle vakit geçirmek istiyordu.
Çoğu çocuk ve öğretmen bu kampta doğup büyüdüğünden, dünyaları da kampın duvarları ile sınırlı kalmış. Onlar gidemeyip de dış dünya ayaklarına geldiğinde doğal olarak tek istedikleri bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek ve dış dünyayı maksimumda keşfetmek. Biraz çekingenlerdi fakat hevesleri çekingenliklerini kısa sürede yendi. Gerçekten süper tatlı ve sevgi doluydular. İnsanın kalbine dokunan cinsten bir ders oldu.
Dersten sonra sınıf öğretmeni Sue Sue Thway bizi aynı zamanda Hristiyanlığı kabul edenler için bir kilise işlevi de gören evine davet etti. Sue Sue saçımı örerken onunla buradaki hayat üzerine biraz sohbet ettik. Kendisi bir Padong olmasa da bir Karen ve 9 yıl önce Burma’daki askeri rejimin baskısından kaçıp buraya yerleşmiş. Geceleri öğrencileri ile birlikte burada kalan Sue Sue’ya Burma’daki savaş dolu yaşam mı yoksa buradaki hayat mı daha iyi diye sorduk. Eski hayatının daha iyi olduğunu söylediğinde içimiz burkuldu. Bunlar kendi düşüncesi mi yoksa büyüklerinden duyduklarından mı etkileniyor bilmiyorum ama 10 yıldır bu mülteci kampına tıkılıp kalmaktansa eski tehlikeli ama özgür hayatımız daha iyiydi diyor.
Karen halkının içinde bulduğu çaresizliğine rağmen tekrar tekrar ürettikleri ve bizimle paylaştıkları hayat enerjileri bize tatlı ekşi bir gün yaşattı.
Siz de Long Neckler ile daha samimi bir deneyim yaşamak istiyorsanız ve hayatlarına katkıda bulunmak istiyorsanız, Ban Mai Nai Soi Mülteci Kampı’na gidin deriz.
Padonglar (Long Neck) Neden Boyunlarına Halka Takıyorlar?
Padong kadınları, boyunlarına, ayaklarına ve kollarına aşağı yukarı 6 yaşlarından itibaren pirinçten yapılma halkalar takıyorlar. Her yıl bu halkalara bir yenisi ekleniyor ve bu sayı hayatları boyunca 20’li rakamlara kadar çıkıyor. Bu geleneğin neden nasıl olduğu hakkında birçok söylenti dönüyor ama bazı antropologlar, ana nedenin güzellik olduğunu bazılarıysa diğer kabilelerin erkeklerine ve köle tacirlerine çekici görünmemek için olduğunu söylüyorlar. İlginç olan geleneğin ardındaki efsane: Uzun zaman önce, ruhlar alemindekiler Padonglara o kadar kızmış ki tüm kadınları yemesi için kaplanlar göndermiş. Padong kadınları da kaplanlardan korunmak için bu halkaları takmaya başlamış.
Genel yanılgının aksine Padong kadınlarının boyunları, taktıkları halkalar yüzünden uzamıyor. Bilim adamları bunun imkansız olduğunu ve halkaların köprücük kemiği ile göğüs kafesine bindirdiği ekstra yükün böylesine uzun bir boyun izlenimi verdiğini söylüyorlar.
Denilene göre boynunu deforme etmiş bir Padong kadınlarının boynundaki halkaların çıktığına çok ender de olsa rastlanabiliyormuş. Çıkarması halinde boyunlarının düştüğü ve boğuldukları söylentisi de doğru değilmiş. Zaman zaman eskiyen halkayı değiştirmek ya da tıbbi müdahale / muayene için halkaların çıktığı oluyormuş.
Tayland hakkında daha fazla bilgi için Tayland Gezi Rehberi sayfamıza bakabilirsiniz.
Merhaba,
Şu an Chiang Mai’deyiz. Ban Mai Nai Soi kampına gittik. Yolu bulmakta biraz zorlandık. Hala fotoğraflardaki gibi ve kapak fotoğrafındaki teyze ile de muhabbet ettik. Siz yazmasaydınız haberimiz olmazdı.
Çok teşekkürler
Merhaba çok sevindik tavsiyemize uyup gitmenize ve memnun kalmanıza :))
Motosiklet nasıl kiralanıyor acaba gittiğimizde nasıl bulabiliriz
Chiang Mai rehberimizden bilgi alabilirsiniz