TRABZON’DA GEZİLECEK YERLER

Biraz tatlı, biraz sert bir Trabzon gezi rehberi olacak. Evet arkadaşlar, Trabzon’un betonlaşmaya kurban gittiği doğru. Görünce insanın resmen kalbi sızlıyor, Trabzon’a küsüyor. Gel gör ki Trabzon’u rafa kaldırmaya gönlüm yine de el vermiyor…

Şehir, 1461’e kadar 200’ü aşkın sene yaşayan Trabzon Rum İmparatorluğu’nun başkentliği yapmış. Tarihi açından oldukça değerli bir yer. Hele ki Sümela Manastırı’nı görünce insanın dili tutuluyor. İnsanlar el etmese, doğası da bir o kadar heybetli. Karlar altındaki Zigana’dan geçerken kalbi hızlanıveriyor, sonbahar renkleri insanı mest ediyor. O yüzden Trabzon keşkeler şehrimiz.

Trabzon’da gezilecek yerlere geçmeden önce sıkça gelen bir soruyu cevaplayalım:

Trabzon Seyahati Planlaması – Gelmeden Önce

Trabzon’a Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

Trabzon’a uçakla gelecekseniz, en yakın havalimanı Trabzon Uluslararası Havalimanı. Trabzon merkez, Trabzon Havalimanı’ndan arabayla 12 kilometre, 20 dakika kadar sürüyor. Uçak biletinizi almadan önce mutlaka farklı havayolu firmalarının bilet fiyatlarını karşılaştırın deriz. Aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz. Trabzon Uluslararası Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.


Trabzon’a Ne Zaman Gitmeli?

Karadeniz’de turizm daha çok yazın yoğunlaşıyor ama aslında yıl boyu görmeye uygun. Çünkü yazın yayla turizmi, son baharda renk değişimi, kışın kar manzaraları, ilk baharda da coşan yeşili ile 4 mevsim bir başka güzellik vadediyor.


Trabzon’da Seçtiğimiz Oteller ve Evler

Trabzon’da merkezde veya merkez çevresinde konaklayacaksanız merkez otellerini fakat Uzungöl ve Sürmene gibi yeşil doğasında konaklayacaksanız da kiralık dağ evlerini tercih etmeniz en ideal tercih olur. Doğa içinde çok sevimli bungalovlar, ağaç evleri ve ahşap küçük evler var. Trabzon’dan bizim önerdiğimiz oteller ve evleri ise aşağıda bulabilirsiniz.

Novotel Trabzon $$

Novotel, bütün gezilecek bölgelerin göbeğindeki konumu ile bizce çok mantıklı bir tercih. Burayı merkez edinip günübirlik her yere gidip gelebilirsiniz. Uluslararası standartta bir otel olmasının konforu ve kalitesi de her zaman büyük rahatlık. Güzel bir restoranı var. Yazın gelirseniz hemen önündeki plajdan da yararlanabilirsiniz. İncelemek için TIKLAYIN.

Voice Hotel $$

Merkeze yarım saat mesafedeki, Sümela Manastırı’nın da aynı yerde bulunduğu Maçka’da konumlanan, yeşillikler içindeki, 15 odalı Voice Hotel de şehrin keyifli küçük otelleri arasında. Her gün (ücretli) tam kahvaltı servisi yapılıyor. İcelemek için TIKLAYIN.

Şık Mimarili Ev $$

Çamburnu’nda 5 kişilik şık mimarili, manzaralı ev seçeneği. İki oda ve banyodan oluşuyor. Odalarda tv, wifi, saç kurutma makinesi, ısıtma mevcut. İncelemek için TIKLAYIN.

Araklı Bungalow $$

Toplam 4 kişi kapasiteli, tek tuvaletli, çam orman içinde üçgen ağaç ev tipinde bir bungalov ev seçeneği. İçind wifi, mutfak, tv, ısıtma, çalışma alanı, saç kurutma makinesi mevcut. İncelemek için TIKLAYIN.

Aşağıdaki bağlantılardan Trabzon’daki tüm otelleri ve evleri inceleyebilirsiniz.

– Trabzon’daki KİRALIK EVLER ve VİLLALAR için TIKLAYIN.
– Trabzon’daki tüm OTELLER için TIKLAYIN.

Fiyat karşılaştırmasını kişi başı maliyetlere göre belirliyoruz. Özellikle evlerde çok kişi konaklama yapılabileceği için kişi başı maliyetler düşüyor ve daha avantajlı hale geliyor. Çiftler için de uygun fiyatlı güzel evler mevcut. Şimdiden harika bir tatil diliyoruz.


Araba Kiralamak Gerekir mi?

Trabzon’u gezerken altınızda araç olması şart çünkü gezilecek çok yer var. Ayrıca Atatürk Köşkü ve Sümela Manastırı gibi ikonik yerler birbirinden uzakta kalıyor. Bir de Karadeniz’in dağlık coğrafyasını da hesaba katmalısınız. O nedenle de ya kendi aracınızla gelmeyecekseniz havalimanından araç kiralamanızı tavsiye ederiz. Trabzon Havalimanı’ndan uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK için TIKLAYIN.


Trabzon Yaylaları

Yaylaları planlara eklemek gerekir mi diye düşünürseniz;
– Trabzon’da Rize’deki yayla manzaraları pek yok. Eğer Karadeniz turundaysanız, yayla hevesinizi bulut denizinin yuttuğu Rize, Ordu taraflarına bırakın. Zaten oralarda yayla turizmi daha gelişmiş.
– Eğer sadece Trabzon’a geliyorsanız, yine de çok elzem olduğunu söyleyeyiz. Geniş geniş vaktiniz varsa yayla da görün, ama kısıtlı zamanınız varsa pas geçin. Yayladan önce öncelikleriniz Ortamahalle, Sümela gibi yerler olsun deriz.

Trabzon’da Gezilecek Yerler

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. Atatürk Köşkü
  2. Trabzon Müzesi (Kostaki Konağı)
  3. Ayasofya Müzesi
  4. Trabzon Kalesi
  5. Tarihi Bakırcılar Çarşısı
  6. Sümela Manastırı
  7. Vazelon Manastırı
  8. Hamsiköy
  9. Çal Mağarası
  10. Nayino Dağ Evi
  11. Uzungöl
  12. Karester Yaylası
  13. Şahinkaya
  14. Ortamahalle
  15. Hıdırnebi Yaylası
  16. Kayabaşı Tabiat Parkı

Yeme-İçme

  1. Tarihi Kalkanoğlu Pilavı
  2. Timurcuoğlu Konağı

Alışveriş

  1. Rüştü’nün Fırını
  2. Beton Helva

➤ Merkezde

 1. Atatürk Köşkü

Burası, Kostantin Kabayanidis tarafından 1890 yılında yazlık olarak yaptırılmış olan, Avrupa ve Batı Rönesans mimarisinin etkilerini taşıyan bir köşk. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1934 ve 1937 yıllarındaki Trabzon ziyaretlerinde hep bu köşkte kalmış ve vefatından 1 sene önce Trabzon’a gelerek bu köşkte vasiyetini yazmış. Kendisi vasiyetinde şöyle diyor: “Mal ve mülk bana ağırlık veriyor. Bunları milletime vermekle ferahlık duyuyorum. İnsanın serveti, kendi manevi kişiliğinde olmalıdır. Ben büyük milletime daha neler vermek istiyorum.” 11 Haziran 1937.

Köşk bugün müzeleştirilmiş. Müzede, 19. yüzyıl sonu ile 20. yüzyıla ait, mobilyalar, porselenler, halılar vb. ile Atatürk’e ait tablolardan oluşan 344 adet eser sergileniyor. Müze, haftanın 7 günü ziyarete açık. Ayrıca köşk, harika bir korunun içinde. Geldiğinize bahçesini de gezmeyi unutmayın. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

2. Trabzon Müzesi (Kostaki Konağı)

Önemli Not: Müze şu anda ziyarete kapalı durumda.

Zeytinlik Caddesi’nde bulunan ve şu an Trabzon Müzesi olarak kullanılan bu konak, 1900’lü yılların başlarında Banker Kostaki Teophylaktos tarafından konut olarak yaptırılmış bir konak. Konağın mimarı kesin olarak bilinmese de İtalyan olduğu bu nedenle de kullanılan malzemelerin çoğunun İtalya’dan getirtildiği biliniyor. Zamanında Kostaki iflas etmiş ve konağı Nemlioğlu ailesi tarafından satın alınmış. Daha sonra milli mücadele yıllarında karargah binası olarak kullanılan yapı, 1924 yılında Atatürk’ün Trabzon’u ilk ziyaretinde konaklaması için düzenlenmiş ve son olarak Trabzon Müzesi’ne çevrilmiş. Konağın bodrum katında, arkeolojik eserler, zemin katında, konağın orijinal hali, birinci katında, etnoğrafik eserler sergileniyor. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

3. Trabzon Ayasofyası

Trabzon’da, Geç Bizans kiliselerinin güzel bir örneği sayılan Ayasofya Kilisesi, Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u fethi sonrası camiye çevrilmiş yapılardan. 1. Dünya Savaşı yıllarında sırasıyla depo, hastane daha sonraları yine cami olarak kullanılan kilise, 1958-1962 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Edinburg Üniversitesi’nin işbirliği ile restore edilerek 1964 yılından sonra müze olarak ziyarete açılmış. Son olarak başarılı bir restorasyonla yine camiye çevrilmiş.

İçerisinde harika freskler var. Fakat namaz kılınan yere bakan kubbe tarafındakiler pleksi cam gibi bir malzeme ile kibarca kapatılmış. İstanbul Ayasofya’sının aksine bu üzerini örtme biçimi adeta bir modern sanat eseri gibi duruyor. Namaz vakti yerdeki mozağin üstü (Ompalyon) halı ile kapatılıyor. Halıda da klasik cami halıları yerine açık renkli, grimsi bir renk seçilmiş. Bu da içerisinin doğal taş renkleri ile daha güzel bir uyum yakalamış. Açıkçası biz bu uyarlamayı başarılı bulduk. Bahçesinde bir de çay bahçesi var. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

4. Trabzon Kalesi

Ortahisar mevkiinde, Tabakhane ve Zağnos vadileri arasındaki yüksek kaya kitlesi üzerine kurulmuş olan Trabzon Kalesi’nin, günümüze kadar korunarak gelmiş olan şehir surları Trabzon’un en eski yapıları. Bugünkü surların en eski bölümü MÖ 4. yüzyıl Roma Dönemi’ne uzanıyor. Surlar Yukarı Hisar, İç Kale, Orta Hisar ve Aşağı Hisar olmak üzere üç bölüme ayrılıyor. Kale, kaba haliyle bir yamuğa benzediğinden, şehrin adının bu trapez (trapezius) yamuk şeklinden geldiği düşünülüyor. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

5. Bakırcılar Çarşısı


Trabzon, tarihi boyunca, Doğu Karadeniz bölgesindeki zengin bakır yataklarından elde edilen bakırın işlendiği bakırcılık atölyeleri ile ünlü bir yer olagelmiş. Bu atölyelerde işlenen bakır, bronz ve pirinçten üretilen kap, kacak, bakraç, maşrapa gibi ürünler Osmanlı saraylarına, İran’a, Karadeniz’deki diğer şehirlere gönderilmiş ve hep alıcı bulmuş. Bu gelenek bugün hala merkezdeki Bakırcılar Çarşısı’nda yaşatılıyor. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

6. Tarihi Kalkanoğlu Pilavcısı’nda Tereyağlı Pilav


Trabzon’un çok fazla lezzeti var ama merkezdeyken tatmalısınız diyeceğimiz lezzetlerden biri meşhur tereyağlı pilavı. Rivayete göre, padişah bile bu pilavı o kadar güzel bulmuş ki benim halkım da bunu tatmalı diyerek pilavcı açılmasını fetva etmiş. Tereyağlı pilavın hasını yiyebileceğiniz yer de Tarihi Kalkanoğlu Pilavcısı. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Maçka’da Gezilecek Yerler

7. Sümela Manastırı

Sümela Manastırı, sert dağlar, gürül gürül dereler arasında, imkansız bir yamaca yapılmış, denizden 1150, vadiden 300 metre yüksekteki bu Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksi. UNESCO “Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi”nde yer alıyor. Umarız bir gün daimi listeye de girebilir.

13. yüzyılda yapılmaya başlanan bu manastıra yıllar içinde yeni bölümler eklenmiş ve 1923’e kadar kullanılmış. Yüzyıllarca aktif olarak kullanılan manastır nihayet 5 senenin ardından 2021’de restorasyondan çıktı. Aslında asıl restorasyon, 2015’in eylül ayında başlamış ve yaklaşık 3,5 yıl sürmüş. Bu ana restorasyon ve çevre düzenlemesi sonucunda, su kemerleri ve manastıra çıkan merdivenler kullanılır hale getirilmiş, yaklaşık 4 bin ton kaya temizlenmiş, 300 metrelik yürüyüş yolu düzenlenmiş, “Cennet ve Cehennem” ve “Ölüm ve Yaşam” tasvirli fresklerin olduğu gizli geçitle ulaşılan bir şapel, “Çile Odası” ve “Gözetleme Şapeli” de ortaya çıkarılmış. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

8. Vazelon Manastırı

Yine Sümela Manastırı ile aynı vadide bulunan, MS 270 yılında kurulduğu düşünülen ve Yahya Peygamber’e adanmış Vazelon Manastırı da görülmeye değer. Her ne kadar Sümela’dan yaşlı olmasına rağmen, onun kadar bilinmeyen bir değer çünkü yaklaşık 100 yıldır kadarine terk edilmiş bir yer. Yakın zamanda buranın da restorasyonu gündemde ama henüz bir girişim yok. Umarız Anadolu’nun ilk manastırlarından olan Vazelon Manastırı da eski görkemli günlerindeki görünümüne kavuşur ve ziyarete açılır. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

9. Hamsiköy

Zigana Dağları’nın eteklerinde, 1300 metre rakımda bulunan Hamsiköy ismi sizi yanıltmasın, burası hamsisi ile değil sütlacı ile ünlü. İsmi Arapça 5 anlamına gelen “hamse”den geliyor. Yani aslında köyün orijinal ismi Hamsköy veya Hamseköy. Bu bölgede bulunan beş köye verilmiş toplu bir isim. Bu beş köy: Hamsiköy, Ciharlı, Çıralı, Dikkaya ve Güzelyayla.

Hepsinin havası çok temiz, hepsi yeşillik ve otantik köy evleri olan sevimli köyler. Hepsi, Mübadele yıllarında burada yaşayan rum halk gidince tenhalaşmış yerleşimler. Tabii bugün sadece meşhur sütlacını yemeğe gelen turistleri saymazsak. Burası, trekking ve dağ bisikleti için oldukça uygun bir yer. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.


Hamsiköy sütlacının sırrı, bu yörenin ineklerinin bol yağlı sütünde ve Trabzonlu Evde Yoklar’an aldığımız tüyoya göre yapılırken içine atılan bir tutam tuzda. Köydeki bir düzine sütlaççıdan hangisinde yemeli merak ederseniz Trabzon’da Ne Yenir & Nerede Yenir yazımızdan faylanabilirsiniz.

Hamsiköy’e gitmeye zamanınız yoksa üzülmeyin, merkezde birçok yerde Hamsiköy sütlacı satılıyor.

Ayrıca, Hamsiköy’de her yıl Ağustos ayının genellikle ilk pazar günü sütlaç festivali oluyor.

Düzköy’de Gezilecek Yerler

10. Çal Mağarası

Ulaşılabilir alanı, yaklaşık 8 kilometre olan Çal Mağarası, dünyanın en uzun ikinci mağarası olarak da kabul ediliyor. Öyle ki sarkıtlar ve dikitlerle dolu mağaranın içinden bir şelale akıyor ve üzerinde tarihi bir kale bulunuyor. Cafe’si de var. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

11. Nayino Dağ Evi

Lazca “sevdiceğim” anlamına gelen Nayino, Düzköy’ün en yüksek rakımlı en bol oksijenli noktasında, kuş yuvası misali kondurulmuş bir dağ evi. Trabzon merkezde değil dağda konaklama deneyimi yaşamak isterseniz Nayino Trabzon’daki en popüler dağ evi. 9 odası var ve +8 yaş misafir kabul ediyorlar. Kuymaklı, yumurtalı ekmekli, yöresel reçelli bol malzemeli serpme kahvaltısı ve akşam yemeğinde sunduğu yöresel yemekleri başarılı. Fakat bu lezzetleri tatmak isterseniz dağ evinde kalıyor olmanız gerekiyor dışarıdan misafir kabul etmiyorlar. İç mimar olan sahibesi tarafından çok zevkli döşenmiş ortak alanda bir şömine var.

Dağ evinin gündoğumu manzarası da harika. Şahinkaya ve zaman zaman oluşan bulut denizleri ise manzarayı süsleyen en güzel öğeler. Çevresinde sabahları yürüyüşe çıkacak keyifli bir alanı, açık alanda mini bir manzara terası ve salıncağı var. Yalnız ulaşım konusunda kendi aracınızla gelecekseniz yolu biraz zorlu olduğundan ve her an sis çökme ihtimaline karşı geçe kalmamanızı tavsiye ederiz. Özellikle de sonbaharda malum yağmurlar başladığından hava Trabzon’da akşam 17.30’dan sonra kararmaya başlıyor. Bahardan yılbaşına kadar açıklar. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

Çaykara’da Gezilecek Yerler

12. Uzungöl

Keşke pidecilerin duvarlarındaki fotoğraflar gibi kalsaydı dediğimiz Uzungöl’ün tadı kesinlikle tepedeki kafelerden çıkıyor. Hem böylece yapılaşmanın değil, bir nebze daha doğanın içinde oluyorsunuz.

Buraya gelmişken, seyir terasına çıkmayı, göletleri gezmeyi, kuymaklı kahvaltı yapmayı, semaverde çay içmeyi ve gerçek Uzungöl tarihini özetleyen Uzungöl Dursun Ali Müzesi’ni gezmeyi unutmayın. Vaktiniz varsa, Karester Yaylası’na çıkmayı da ihmal etmeyin. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

13. Karester (Garester) Yaylası

Uzungöl’ü 2600 rakımlı tepeden gören, bütün güzel fotoğrafların çıktığı yayla burası. Burada Uzungölü’ün betonlaşmasından uzaktasınız ama aynı zamanda da ona kuş uçusu olarak yakın mesafesindesiniz. Burada aşağıda olduğu gibi çok fazla işletme yok. Daha çok çadır kampı yapmak için ideal. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

14. Şahinkaya

Bir yüzü Nayino Dağ evinden de görülen Şahinkaya fotoğrafından da anlaşıldığı üzere tırmanış tutkunları için biçilmiş kaftan bir doğa oluşumu. Trabzon’a 65, Düzköy ilçesine ise 11 kilometre mesafede yer alan Doğankaya Mahallesi’ndeki Şahinkaya, kaya tırmanışı ve trekking rotalarıyla, kamp, dağ yürüyüşleri, foto safari, trekking gibi aktivitelere elverişli coğrafyası ile doğa sporları turiziminin yeni adreslerinden. Aynı zamanda verdiği dramatik fotoğraflar sayesinde düğün fotoğrafçıları da eksik olmuyor.


Tırmanış yapılan yerde profesyonel isimler tarafından açılmış dereceli parkurlar var. Burada Ağustos ayında Uluslararası Kaya Tırmanışı Festivali de düzenleniyor. Geçtiğimiz sene festivalin üçüncüsü düzenlenmiş. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

➤ Akçaabat’ta Gezilecek Yerler

15. Ortamahalle

Akçaabat’ta Osmanlı döneminden kalan konakların olduğu Ortamahalle’yi mutlaka ama mutlaka gezmelisiniz. Karadeniz ve Akçaabat manzarası ayaklarınızın altında. Çok fotojenik bir yer. Hatta burası için Doğu Karadeniz’in Safranbolusu yakıştırmaları da yapılıyor. 1988’de Ortamahalle kentsel sit alanı ilan edilmiş. Böylece dokusunu korumayı başarmış. Haritada 14 numara.

Ortamahalle elbette çehresinin güzelliğini tarihi konaklarla dizilmiş Arnavut kaldırımlı sokaklarına borçlu. Burada çoğunlukla gayri-müslimlerin otururmuş. Zorunlu göç yasasının ardından bir müsluman mahallesi olmuş. Bugün hemen hemen tüm konaklar cafe-restoran ya da otel olarak hizmet veriyor. Timurcuoğlu Konağı hem müze, hem kafe. İçini ücretsiz gezebiliyorsunuz. Birçok konak gibi bahçesinde deniz manzarası da var. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

16. Akçaabat’ta Köfte


Akçaabat köfte dana yoğunluklu karışık kıymadan yapılıyor. Püf noktası ise soğan yerine sarımsak kullanılması. Daha önce Karadeniz’in başka yerlerini gezmek için çok kez Trabzon’a uçmuş ve birkaç yerde Akçaabat’ta köfte yemiştik. Ne yalan söyleyelim,buranın köftesinin hiçbir olayı olmadığına kanaat etmiştik. Bu son gidişimizde Trabzonluların onların önerdikleri birkaç yerde daha denememiz konusunda ısrar etmeleri sayesinde fikrimiz 180 derece değişti. Önerdikleri köftecileri Trabzon Restoranları yazımızdan bulabilirsiniz.

17. Hıdırnebi Yaylası


Merkezden gidilebilecek en yakın ve güzel yaylalardan birisi Hıdırnebi Yaylası. Hava açıksa muhteşem bir manzarası var. Bulut denizine denk gelmeniz de olası. Gitmişken biraz daha yukarısında Balıklı Gölü’ne uğrayabilirsiniz. Burada aynı zamanda Karadeniz’in o meşhur salıncaklarını bulabilirsiniz. Yayaya geldiğinizde kahvaltı da yapmak isteyebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.

18. Kayabaşı Yaylası

Kayabaşı yaylası, 1800 m rakımda, etrafı ladin ağaçlarıyla çevrili eşsiz bir manzaraya sahip bir yayla. Buradaki ahşap evlerde konaklama yapma şansınız da var. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.

Hazır Trabzon’a Gelmişken

Sis Dağı Yaylası

Giresun -Trabzon sınırındaki en güzel yaylalardan biri olan, isminden de anlayacağınız üzere zaman zaman sislerle ve bulut denizi ile kaplı olan Sis Dağı Yaylası da güzergahınız üzerindeyse uğrayabileceğiniz yerlerden. Özellikle buranın en popüler zamanı, her yıl Temmuz ayının 3. cumartesi günü yapılan “Sis Dağı Yaylası Şenlikleri” zamanı. Konum için tıklayın.

Dünyanın En Tehlikeli Yolu Seçilen Bayburt – Of Yolu

Biraz cesaretiniz varsa, Dangerous Roads sitesi tarafından 2015’te dünyanın en tehlikeli yolu seçilen Bayburt – Of yolunu yapmaya ne dersiniz? Resmi adı D – 915 olan, 1916 yılında Ruslar tarafından işgal sırasında şehirler arası yol olarak yapılmış olan yol, Trabzon’un Of ilçesini Bayburt’a bağlayan yol. Artık bu yol pek kullanılmıyor, hatta bazı yerlerde girilmez levhası bile var. Yolun tehlikeli ve 29 sert virajdan oluşan tırmanışlı kısmı. Yol hakkında çok daha fazlasını, Dünyanın En Tehlikeli Yolu Seçilen Of-Bayburt Yolu yazımızda bulabilirsiniz.

Baksı Müzesi, Bayburt

Baksı Müzesi‘ni ne kadar anlatsak ne kadar övsek de bitiremeyiz. Sanatçı ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın yaşamı boyunca ilmek ilmek işlediği ve inanarak gerçeğe dönüştürdüğü bir rüya projesi bu.

Kendisi tam burada yer alan ve eski adı Baksı olan Bayraktar köyünde doğmuş. Daha sonra da yaşam birikimini baba toprağına ekme arzusu ile Bayburt’ta kuş uçmaz kervan geçmez bu tepeye bir çağdaş sanat müzesi açmış. Bunu yaparken seyirlik bir müze olmanın ötesine geçip yöre insanına eğitim ve kalkınma imkanları yaratmak ve şehre göçe karşı o topraklarda yaşamayı bir sevinç kaynağı haline getirmek istemiş. Bireysel çabasıyla yarattığı bu model ve etkisi öyle ilham verici bulunmuş ki 2014 yılında Avrupa Parlamenterler Meclisi müzeye Avrupa Konseyi Müze Ödülü’nü vermiş. Sanatın peşinden buralara gelenlere de yereli göstermeyi ve yerel lezzetleri tattırmayı amaçlayan bir de müze misafirhanesi var. Kesinlikle gelinip burada konaklanarak yaşanılması gereken bir müze deneyimi. Şansınıza Hüsamettin Koçan Hoca’mıza da rastladınız mı müzede çok hoşsohbet bir gece sizleri bekliyor olacak. Konum için tıklayın.

Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, Bayburt

Baksı Müzesi gerçekten ilham verici bir örnek olmuş olacak ki açılışından birkaç yıl sonra Bayburtlu iş insanı Kenan Yavuz da aile evini, göçün köylerde meydana getirdiği mimari ve kültürel hasara karşı bir farkındalık oluşturmak ve kaybolan güzellikleri yeni nesillere aktarmak amacıyla bir Kenan Yavuz Etnografya Müzesi adında “yaşayan müze”ye çevirmiş. Halk ve misafirlerin katılımıyla tandır yapan, kem eğiren, kına gecesi ve sıra geceleri düzenleyen müze eskiyi yaşayarak yaşatıyor. Yerel halkın müzeyle bütünleşmesindeki bu başarısından ötürü 2021’de Avrupa Yılın Müzesi Ödülleri’nde Silletto Ödülü’ne layık görülmüş. Konum için tıklayın.

Karaca Mağarası, Gümüşhane

Trabzon merkeze 1,5 saat mesafedeki Karaca Mağarası bildiğiniz bütün mağaraları unutturacak cinsten. Adeta bembeyaz sarkıt ve dikitlerden oluşan bir yeraltı sarayı. O bembeyaz sarkıtlar ve dikitlerin her bir santiminin 12 yılda oluştuğunu bilmek de inanılmaz. Bizce Trabzon’daki Çal Mağarası’ndan daha etkileyici bir atmosferi var. Eğer civarda bir mağara görmeye niyetlenirseniz o Karaca Mağarası olsun deriz. Konum için tıklayın.

Trabzon’da Yeme-İçme

Bu konuyu başka bir yazıda ayrıca ele aldık. Trabzon’da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Trabzon’dan Ne Alınır

Trabzon’dan ne alınır derseniz kağıt kalemi hazırlayın çünkü uzun bir liste geliyor.

Vakfıkebir Ekmeği

Vakfıkebir Ekmeği, Trabzon’un ünlü taş fırın ekmeği. En büyük özelliği devasa büyüklükte olması ve kolay bayatlamaması. Trabzon’un Vakfıkebir ilçesinde de her yıl Ağustos ayının ilk haftasında Vakfıkebir Ekmek Kültür ve Sanat Festivali düzenleniyor. Vakfıkebir Ekmeği’ni Rüştü’nün Yeri’nden alabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Trabzon Simidi

Trabzon simidini klasik simitten ayıran en belirgin özelliği klasik simide göre biraz daha küçük olması. İçinde ekmek hamuru dışında ek bir madde olmadığından bekledikçe çok sertleşiyor ama fırında veya tost makinasında ısıtınca eski haline geri dönebiliyormuş.

Köme ve Pestil

Pestilin içi fındık ezmesi dolu sarma ve bohça şeklinde olanları kaçırmayın.

Beton Helva

Trabzon’un beton helva veya taş helva denilen helvası. Trabzon’da helvacılık geleneği çok eski. Bildiğimiz tahin helvasından farkı, beton helvanın, açık olarak mermer masa üzerinde soğutulması. Trabzon’da bu helvayı meşhur eden yer Mustafa Özbak’ın Beton Helva dükkanı. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Karayemiş

Doğu Karadeniz’de bolca yetişen karayemiş, mayhoş bir meyve. Karadenizliler, nemli iklim meyvesi olan bu yemişten, reçel ve marmelat yapıyor.

Gümüş Takı

Trabzon’un, Trabzon hasırı ve telkari gibi kendine özgü takı modelleri var. Özellikle de Lidyalılar’dan günümüze miras kalmış olan kazaziye bunlar arasında en meşhuru. 5000 yıllık bir geçmişe sahip olan kazaziye, Cumhuriyet’ten sonra sadece Trabzon’da devam ettirilmiş, tamamen el emeğine dayalı yöresel bir sanat. İpek veya naylon tel üzerine burularak 0,08 mikron inceliğinde sarılan, 24 ayar altın ve 1000 ayar gümüş teller ile yapılıyor. Anlayacağınız çok incelikli bir sanat. Merkezdeki her gümüşçüde bulabilirsiniz.

Trabzon Kurabiyesi (Sarı Kurabiye)

Trabzon’a özgü olan ve sarı kurabiye olarak da bilinen Trabzon kurabiyesi, kolay bayatlamayan, oldukça sert bir kurabiye. Tahmin edersiniz ki sarı rengini mısır unundan alıyor. Çok sert olduğu için genellikle çaya batırılıp yeniyor.

Trabzon’a Ulaşım

Batıda Giresun, güneybatıda Gümüşhane, güneydoğuda Bayburt ve doğuda Rize ile il sınırı olan Trabzon’a havayoluyla ve karayoluyla ulaşabiliyorsunuz. Trabzon Havalimanı, Karadeniz kıyısında, şehir merkezine 6 kilometre mesafede kalıyor. Türkiye’nin birçok şehrinden direkt uçuşlarla Trabzon’a ulaşılabiliyorsunuz. Trabzon Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşımı da ister transfer servisleriyle, ister belediye otobüsleriyle, isterseniz taksiyle veya araç kiralayarak yapabilirsiniz.

Ayrıca, Türkiye’nin farklı illerinden Trabzon’a direkt otobüs seferleri var. İstanbul’dan özel araçla Trabzon’a gitmek isterseniz de yol 13 saat 20 dakika, Ankara’dan ise 9 saat sürüyor.

Instagram’a Da Bekleriz

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Biz Evde Yokuz (@bizevdeyokuz)’in paylaştığı bir gönderi

22 Comments

  1. Hatay dan 10 günlüne geldim listede olanın yüzde 70 gidtim ve yedik eylendik çok güzel liste hazırlamışsınız hamsi köye giderken yol güzergahına dikkat edin zigana tüneline girmeden hamsi köy 3 km eyer çıkışı kaçırırsanız tünel gidiş geliş 30 km ben kaçırdım ve o sütlaç için o yolu yaptım ama deyer

  2. Yine Harika bir rehber olmuş tüm tarbzon turumuzu önerilerinizle yaptık müthiş keyifli bir geziydi ellerinize emeğinize sağlık <3

  3. Pide için otogarin karşısında Terminal Pide, köfte için Akçaabatta Komaroğlu, alabalık için Özdil Cadılar, Trabzon usulü et döner için meydanda Akçay Lokantası, kavurmalı pilav için Meydanda Kalkanoğlu, et için Mackada Pervanoğlu, haşlama için Akçaabat Saray Haşlama tercih edilebilir. Tatlı olarak yöresel anlamda laz böreğinin (Nejla Abla) yanında fındıkla yapılan baklava için Cemil Usta tercih edilebilir. Sütlaç için Ayasofya’da Uğur Usta. Ayasofya’da Özenir pastanesinde sade dondurma öneririm. Yomrada Özdemir kasabindan köftenizi kendiniz alıp mangal yakabilirsiniz. Mutfak alışverişi için helva Meydanda Beton Helva,tereyağı için Tonya ve Vakfıkebir den alınan sütle yapılan Kebir Tereyağı(marketlerde var). Trabzon da yayla şenlikleri tercih edebilirsiniz (zamanını öğrenmelisiniz) horon eşliğinde et ziyafeti için. Kahvaltı için Ayasofya’nın bahçesini tercih edebilirsiniz. Vakfikebir ekmegini fırından alirken dilimletip yol boyunca tadabilirsiniz. Sümela Manastırı,Ayasofya Müzesi tarihi mekanlar.

    1. Erdem Bey,
      Elinize sağlık, harika bir liste olmuş. Eminim okuyan herkes için çok makbule geçecek.

  4. Merhaba ☀️ Ramazan Bayramı’nda Karadeniz turumuzda özellikle de Trabzon kısmında blogunuzdan bol bol yararlandık. Ne yenir nerede yenir nasıl gezilir… Harika önerilerle dolu bir yazı olmuş bizim de tatilimiz bu sayede dolu dolu geçti..Çok teşekkür ederiz.

    1. Merhaba beğenmenize çok çok sevindik 🙂 Daha nice gezilerinizde rehber olmak dileği ile…

  5. Merhabalar
    Bende yaklaşık 1,5 senedir Trabzon’da yasıyorumç Misafirlerim için yazınızı okudum ve teşekkür ediyorum. Et ve köftede İbo’nun Yerini’ de tavsiye ederim.

  6. Kizlar manastiri 2021 eylulde resmi olarak acildi.Trabzon kalesinde su siralar arkeoloji calismalari var giris kapatildi.Kirechane pazari her pazar gunu organik pazar olarak Kirechanede acik kahve cay gozleme yoresel tadlar en onemlisi saat 12:00civari gelen 24 saattte pisen ozel ekmek var.Tashan ilgi gosterilmeyen Kemeraltinda terzilerin oldugu bir han turk kahvesi cay limonata
    Alacahan onceden kervansaray simdi her kati her odasi geleneksel sanatlar orada da cay ya da kahve icebilirsiniz.Eski Trabzonspor stadyumu Millet bahcesi oluyor.Vocuklar icin
    Ayasofya camii alti tenis kortu yakini Ekopark var.Camlik yolu uzeri botanik bahcesi acik.Besikduzu teleferik denenebilir.

  7. Merhaba orta mahalledeki ilk konum yanlış benim gibi yanlış yere gitmeyin ikinci konum doğru konağın olan konum

      1. Ortamahalle konumu hala yanlış gösteriyor. Gittik hicbir şey bulamadık. 14. İşaretli yer yanlış

  8. Yazılarınız süper bilgiler içeriyor. Eline emeğine sağlık. Ancak fiyat bilgilerini yazsaydın çok daha iyi olurdu. Hangi yere özel aracımız, hangi yere ticari araç ile gidilmesi gerekir diye notlar eklerseniz tadından yenmezdi.

  9. Merhabalar

    Yazınızı okudum ve emeğiniz için çok teşekkürler.. Benim size sormak istediğim, 2 günlük gitmek istiyorum ve bu 2 gün içerisinde her yeri gezme şansım olmayacak, sizin bu süre için öneriniz var mıdır? “Çok kararsız kaldım her yeri harika. :)”

    Teşekkür ederim.

    1. Sümela, Ortamahalle ve Hamsiköy bizce önceliklendirilmesi gereken yerler.

  10. Merhaba, öncelikle faydalı bilgi ve tecrübelerini için teşekkür ederim. Araba kiralama konusunda kararsız kaldım. Sizce genel manada toplu ulaşım rahat mı, gezilecek yerlerin güzergahı şehir merkezine yakın mı? Toplu ulaşım mı özel araç mı daha rahat olur ekonomi ve ulaşılabilirlik açısından?

    1. Merhaba Ömer,
      Haritaya bakınca gezilecek yerlerin en kadar yayılmış olduğunu görüyorsun. Araba kiralamak çok iyi olur.
      Arabasız da gidilebilir ama çok verimsiz olur. Çok zaman ölür indi bindi ile.

  11. Bir kere gitmiştim ama her yeri gezebilecek zamanım yoktu. Bu sefer her yerini gezeceğim. Bloğunuz çok güzel. Çok faydalı oldu.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir