♖ BRAN KALESİ ♖ / TRANSİLVANYA (ROMANYA)
Sabah Drakula’nın kalesi olarak da bilinen Bran Kalesi’ne yol alırken, malum, karanlık ve kasvetli bir yer bekliyorduk. Bu kadar güzel ve aydınlık bir yer görünce şaşırdık tabii. Ama dediklerine göre bir de burayı fırtınalı bir günde uzakta kurtlar ulurken görmek lazımmış… O zaman anlıyormuş insan Anya’yı Konya’yı.
Doğu’da Bucegi Dağları Batı’da Piatra Craiului Dağları arasına konuşlanmış olan Bran Castle nağm-ı diğer Drakula’nın Kalesi, dışarıdan bakıldığında tam anlamıyla kasvetli bir Gotik abidesi.
Hele bir de sis varsa gri duvarları ve 60 metre boyu ile gerçekten ürkütücü. Gelin görün ki içi de bir o kadar aydınlık ve iç açıcı.
Burası biraz tarihiyle biraz da Bram Stoker’ın meşhur Drakula’sıyla zamanla Romanya’nın simgesi haline gelmiş.
Braşov çıkışlı, Bran ve Peleş gibi Transilvanya’nın en güzel kalelerini gezdien yarım günlük, rehberli bir tura çıkmayı tercih edebilirsiniz. Böylece ulaşımı da dert etmemiş olursunuz. Transilvanya kaleleri turuna bilet almak için tıklayın. Sadece kalede rehberli tur yapmak isterseniz de Bran Kalesi’nde rehberli tur bileti için tıklayın.
► Devam etmeden önce, bu yazıyı nasıl okumalı?
Bu yazı, Transilvanya Turu Programı – Bütçe & Gidilecek Yerler & Tüyolar yazımızın alt başlıklardan biridir. O yazıda efsane bir Transilvanya turu yapmak için ihtiyaç duyacağınız her türlü bilgi var. Ayrıca, Romanya’daki tüm önerilerimizi tek bakışta görmek için Romanya Gezi Rehberi‘mize göz atın. ◄
1388 yılında Bran şehrini Türk istilacılardan korumak için Saksonlar tarafından yapılan kale, daha sonraları Eflak ve Erdel Prensliği (Transilvanya) arasındaki Bran Geçidi’nde gümrük noktası olarak kullanılırmış.
Bram Stoker’ın Drakula’yı yazarken ilham aldığı düşünülen Eflak hükümdarı Vlad Ţepeş’in (Kazıklı Voyvoda) 1448-1476 yılları arasında Bran’dan geçerken gerçekten de bir kaç kez burada konakladığı olmuş.
Aslında Macar Krallığı’na ait olan kale, bir takım borç harç meseleleriyle 1533 yılında Braşov kentine geçmiş.
Kale, 20. yüzyıla kadar askeri olarak önemli bir nokta, daha sonra da 1920’de Romanya Krallığı’nın “Beyaz Saray’ı” olmuş. 1947’de komünist rejim kaleyi ele geçirip, monarşiyi devirdikten sonra 1957’de müze haline gelmiş.
Son olarak 2009 yılında kale, çıkan yeni iade yasalarıyla asıl sahibine yani Prenses llenaa’nın oğlu ve mirasçısı Dominic von Habsburg’a geri iade edilmiş.
Peki nasıl olmuş da bu güzelim Kraliyet konağı kana susamış vampir Kont Drakula’nın kalesi olmuş?
İrlandalı yazar Bram Stoker’ın ölümsüz karakteri Kont Dracula, Transilvanya’da içinden nehirlerin aktığı bir vadide, yüksek bir tepe üzerine tünemiş bir kale’de yaşamaktadır.Bran Kalesi de kitaptaki hayali kale ile tıpatıp uyuşmaktadır.
Ayrıca Kont Drakula’nın kendisi de acımasızlığı ve kanlı işkenceleri ile ün salmış Vlad Dracul olarak da bilinen Eflak Kralı Vlad Tepes (Kazıklı Voyvoda) ile de zamanla çok bağdaşmıştır.
Aslında Bram Stoker Romanya’ya hiç gitmemiştir. 1897’de yayınlanan kitap zamanla tüm zamanların en ünlü korku klasiği haline gelmiş.