MERSİN GEZİ REHBERİ

BURADAN BAŞLAYIN

MERSİN’DE GEZİLECEK YERLER

Galiba Ege ve Akdeniz’de en ucuz deniz tatili yapılacak yeri bulduk! Akdeniz kıyılarımızın 1/3’ü kapsayan sahilleri ve parmak yediren mutfağı da bonus!

EN GÜZEL MERSİN PLAJLARI

Akdeniz bir Ege gibi koy zengini değil ama sıcacık denizi, kireçli beyaz kayaları ve 20 kilometreyi bulabilen plajları ve Türkiye’deki en ekonomik deniz tatili yerlerinden birisi olması birçok insanı Mersin’e çekiyor.

DİĞER MERSİN YAZILARI

YERKÖPRÜ ŞELALESİ, MERSİN

Topraklarımızda gördüğümüz en güzel şelale: Mersin Mut’taki Yerköprü Şelalesi oldu. Herkesin Mersin seyahatinde bu doğal güzelliği görmesini çok ama çok isteriz.

MERSİN HAKKINDA

Önümde Türkiye haritası açık, Mersin’e bakıyorum. Sağında turizmde dünya çapınca isim yapmış Antalya, solunda yine turizmin odak noktalarından Antakya ve Adana. Tam ortalarındaki, neredeyse Akdeniz kıyılarımızın 1/3’ü kapsayan sahiliyle Mersin nasıl bir isim yapmaz, gölgede kalır bir türlü aklım almıyor. Soruyorum etrafıma, Konyalı yazlıkçılar dışında Mersin’e tatile giden yok. Aslında coğrafyalar benzer, deniz desen aynı, mutfağı şahane… Komşuları alıp yürürken, Mersin nasıl radar dışı kalmış, hayret!

Tahminimizce bunun sebebi Mersin’e bir türlü havalimanının yapılmaması. Yalan yok, Mersin ne kadar güzel olursa olsun, önce 1,5 saat Adana’ya uç, oradan otobüs ya da trenle 1 saatte Mersin merkeze git, asıl turistik güzelliklerin olduğu Erdemli ve Silifke taraflarına gitmek için üzerine bir saat daha yol yap, insan daha gitmeden, dinlerken cayıveriyor. Bir de, o denize sıfır gökdelenlere kalbimizi ve şehir silüetini paramparça ettiler! Maslak’ın gökyüzü bile bu kadar kalabalık değil! Hangi vicdansız o güzelim kıyılara kıyıp da böyle bir imar izin vermişse kendisini karmaya havale ediyoruz. Çarpık kentleşmeden Mersin de nasibini almış ama hala Erdemli ve Silifke’den ötesi masum ve güzel.

MERSİN NEREDE? MERSİN’E NASIL GİDİLİR?

Mersin Türkiye’nin Akdeniz Bölgesi’nde eski adı İçel olan bir şehir. Mersin; Antalya, Karaman, Konya, Niğde ve Adana illerine komşu. Mersin’e arabayla gitmeyi düşünenler için yakın şehirlere uzaklıklarını aşağıda not ediyoruz.

Mersin-Adana arası 83 kilometre ve yaklaşık 1 saat 5 dakika,
Mersin-Niğde arası 189 kilometre ve yaklaşık 1 saat 59 dakika,
Mersin-Karaman arası 292 kilometre ve yaklaşık 3 saat 13 dakika,
Mersin-Konya arası 354 kilometre ve yaklaşık 3 saat 53 dakika,
Mersin-Antalya arası 486 kilometre ve yaklaşık 7 saat 30 dakika.

Mersin’e gitmek için araba dışında iki seçeneğiniz var; otobüsle gitmek veya en yakın havalimanı olan Adana’ya uçmak. Uçakla gitmek isteyenler için İstanbul-Adana arası 5 tane havayolunun direk uçuşu var:

Türk Hava Yolları’nın, Atlasjet Hava Yolları’nın, Pegasus Hava Yolları’nın ve OnurAir’ın her gün İstanbul-Adana arası uçuşu var. Özellikle Türk Hava Yolları’nın günde 10 tane seferi var bu yüzden uygun fiyata uçak bileti bulmak insanı pek zorlamıyor. Borajet’in ise Pazartesi, Salı, Cuma ve Cumartesi günleri uçuşu var.

Adana Havalimanı’ndan Mersin’e Nasıl Gidilir?

-Adana’ya giden Türk Hava Yolları ve Pegasus uçuşları için yolculara Havaş firması servis düzenliyor. Yarım saatte bir, bir saatte bir rutin şekilde servis kaldırmak yerine bu iki havayolunun uçağı indiğinde kapıda Havaş servisleri sizi bekliyor oluyor. (Anadolujet de Türk Hava Yolları’nın alt kuruluşu olduğu için Havaş servisi olan havayolu şirketlerine dahil.) Adana Havalimanı’ndan Tarsus’a gidecekseniz 13 TL, Mersin’e gidecekseniz ise 17 TL. (Mayıs, 2017) Toplam yolculuk süresi yaklaşık 2 saat sürüyor.

MERSİN TARİHİ

Mersin bölgesindeki en eski yerleşimin yapılan kazılar sonucunda M.Ö. 6300’lerde olduğu söyleniyor. Zaten Çukurova bölgesinin her coğrafya dersinde mutlaka altını çizdiğimiz, Akdeniz’deki en verimli ve sulak topraklarından olma özelliği nedeniyle burası sayısız medeniyet tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmış. Hatta insanlığın ilk yerleşim yerlerinden olduğu söyleniyor çünkü tarıma elverişli olması en büyük avantajı. Antik Çağ’da Mersin ve çevresi Kilikia diye geçiyormuş ve insan yerleşimi elde olan verilere göre Yeni Taş Çağı’nı da kapsayan uzun bir geçmişi var. Gözlükule ve Yumuktepe Höyükleri’nde bölgenin tarihini aydınlatmak amaçlı çok fazla kazı yapılmış ve kazıdan elde edilen bilgiler sırf Mersin çevresinin değil onun dışında insanlık tarihine de çokça önemli bilgi sağlamış. Eğer Mersin tarihi hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz veya arkeolojiye ilgiliyseniz Adana Arkeoloji Müzesi veya Mersin Müzesi’nde kazılarda elde edilen birçok eseri görebilirsiniz. Mersin Müzesi konumu için tıklayın. Adana Arkeoloji Müzesi konumu için tıklayın.

BİZ EVDE YOKUZ

Biz Duygu & Bilgehan. 2014’te hayatımızı baştan çizmeye karar verdik. Daha dolu, daha aktif bir hayat kurmanın peşine düştük. Adını da Biz Evde Yokuz koyduk. Sitemiz aktivite, macera ve gezi rehberi. Tatiller ve seyahatler için hem Türkiye, hem de yurt dışı önerileriyle bir kaynak. Daha fazla bilgi için: BİZ KİMİZ?

BİZİ TAKİP EDİN