ÜRDÜN’DE NE YENİR? – GELENEKSEL ÜRDÜN YEMEKLERİ

Ürdün, coğrafi konumunun da verdiği avantajla damaklara bizim oldukça tatmin eden bir mutfağa sahip. Düşünsenize, bir kere Orta Doğu’dan, Kuzey Afrika’dan, İran’dan ve buna ek olarak Akdeniz’den esintiler taşıyan bir kesişim kümesinin tam ortasında kalıyor. Coğrafyalar bu kadar benzer olunca, Türkiye’de olan bazı lezzetlerin varyasyonlarını, Ürdün’de görmeniz kuvvetle muhtemel. Zeytinyağı, tahini, soğanı, sarımsağı bol lezzetler, pide ekmekler, pilavlı yemekler, kuzu şiş ve döner gibi kebablar, künefe ve baklava gibi tatlılar, humus ve zahter gibi mezeler, bizim mutfağımızdaki lezzetlerin, burada karşınıza sıklıkla çıkacak olan akrabaları. Şimdi geçelim Ürdün’e geldik, ne yiyelim sorusuna.

Ürdün’de Ne Yenir?

Falafel

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Elbette falafel, falafel, falafel! Üstelik bol tahinli yanına da zahter salatalı!. Orta Doğu’dan çıkma en müthiş lezzetlerden biri olan bu bahratlı kızarmış nohut topları her daim favorilerimizden. Ayrıca kendisi, Ürdün’de en sık rastlayabileceğiniz sokak atıştırmalıklarından biri. İster pita ekmeği içine koydurun, ister sade yiyin yine de yerinde yiyin.

Ürdün’de Falafel Nerde Yenir? Hashem Restaurant

Ürdün’de eski şehirde geleneksel yemekleri tadabileceğiniz gerçekten otantik bir durak arıyorsanız cevabımız, başkent Amman’da, hem şehrin yerellerine hem de turistlere 1952’den beri hizmet veren Hashem Restaurant. Humus ve Falafel spesiyalleri. Konum için tıklayın.

Mutebel

Közlenmiş patlıcanın, tahin, sarımsak, limon ve bolca yoğurtla buluştuğu bu meze size Hatay mutfağından da tanıdık gelecektir. Pratik bir meze olduğundan, canınız çektiği anda evde kolayca hazırlayabileceğiniz bir aperatif.

Ürdün’de Mutebel Nerde Yenir? Hashem Restaurant

Humus

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Ve tabi ki humus! Ürdün dahil Orta Doğu’daki her şehirde, hemen hemen her restoranın menüsünde bulunan tek bir şey varsa o da nohut, tahin, limon, sarımsak, tuz, kimyon, kırmızı biber ve zeytinyağından oluşan tadına doyulmaz lezzet humus. Özellikle Ürdün’de, bizdeki nohut dürüm misali kahvaltıda bile yenildiğini belirtelim.

Mansaf

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Bu listede, Ürdün’ün milli yemeğidir diyeceğimiz bir madde varsa o da mansaftır. Bir Bedevi yemeği olan, ve Hatay mutfağında görülen, pilavlı, bademli ve koyun etli geleneksel bir Ürdün yemeği Mansaf’ı mutlaka bir ana yemek olarak mutlaka sofranıza söyleyin. Geleneklere bağlı kalınarak elle yenildiğinin de altını çizelim.

Ürdün’de Mansaf Nerde Yenir? Reem Al Bawadi veya Al Quds

Amman’da, sadece mansafı değil kulağa tanıdık gelen ama kesinlikle asıl yeri olan Orta Doğu’da denenmesi gereken lezzetlerin hepsini bulabileceğiniz bir restoran. Humus, tabuleh, fattuş, kızarmış hellim peyniri, mutabal, içli köfte ve tabi ki mansaf…Hepsini bir arada bulabileceğiniz yerleden. Konum için tıklayın. Al Quds da Amman’da Mansaf’ı tadabileceğiniz en iyi yerlerden. Konum için tıklayın.

Maklube

Fotoğraf Kaynak: Christina Garofalo / Flickr

Mansafla birlikte, maklube de Ürdün sofralarının en baba yemeklerinden. “Tepetaklak” olmuş anlamına gelen maklube gerçekten de kelimenin ilk anlamıyla tepetaklak bir yemek. Pilav, et (et veya tavuk) karışımı olan yemek piştikten sonra geniş bir tepsiye çevrilip öyle servis ediliyor. Böylece en alttaki et parçaları pilavın üstünde kalıyor. Süslemek içinde bolca kuruyemiş ve taze otlar kullanılıyor. Genellikle de bizdeki çoban salatasına benzer bir salata ile servis ediliyor.

Ürdün’de Maklube Nerde Yenir? Al Quds

Şavurma

Fotoğraf Kaynak: cyclonebill / Flickr

Şavurma, Arap mutfağına özgü bir kebap türü. Koyun, keçi, tavuk, hindi ya da sığır etinin lavaş içine sarılmasıyla hazırlanıyor. Aslında bildiğiniz bizdeki dürüm. Ürdün’de bir nevi sokak lezzetlerinden.

Ürdün’de Şavurma Nerde Yenir? Al Karam veya El Reem

Şehri gezerken açıktığınızda ve ayak üstü bir şeyler atıştırmak istediğinizde, tüm Amman’da zincir restoran olarak karşınıza çıkacak Al Karam’da veya El Reem’de bu lezzetin tadına bakabilirsiniz.

Şiş Kebab

Fotoğraf Kaynak: www.pexels.com

Evet bildiğiniz şiş kebabtan bahsediyoruz. Özellikle de en kuzulusundan. Bizde olduğu kadar, Orta Doğu ve Levant bölgesinde de türlerine oldukça sık rastlanan şiş kebab, yine geleneksel olarak kömür ateşinde pişiyor.

Labne

Fotoğraf Kaynak: stu_spivack / Flickr

Labne, Ürdün sabahlarının vazgeçilmez kahvaltılıklarından. Bir nevi ekmeğe sürmelik kıvamdaki süzme yoğurt. Biraz zeytinyağı ve taze otlar eklenerek kolaylıkla pratik bir meze haline de gelebiliyor. Tahmin edersiniz ki somon fümeye aşırı yakışıyor.

Galayet Bandora

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Bandura, Arapça’da domates demek. Galayet ise tava demek. Yani anlayacağınız bu Ürdün yemeği bir nevi domatesli, biberli, soğanlı, sarımsaklı et sote. Genellikle pilav üstüne konarak yeniyor. İçinden eti çıkardığınız anda harika bir menemen harcı veya spagettileriniz için harika bir sos da olabiliyor.

Tabule

Fotoğraf Kaynak: Javier Lastras / Flickr

İşte, Levant diye tanımlanan, Orta Doğu’nun Akdeniz’e yakın kısmını işaret eden bölgeden çıkma yine yakından tanıdığımız tatlardan biri daha! Tabule. İnce ince kıyılmış maydanozların, yine küçük küçük doğranmış domates, bulgur, limon, zeytinyağı, sarımsak ile birleşiminden oluşan, yapımı kolay klasik bir salata. Oldukça tazeleyici ve iştah açıcı.

Zahter Salatası

Zahter, aslında bir çeşit dağ kekiği. Hem yemeklerde kullanılıyor, hem salatalarda, hem de kaynatılıp bitki çayı yapılıyor. Oldukça ferahlatıcı ve hoş bir tadı var. Zeytinyağı karıştırıldığında harika bir salata oluyor.

Pita Ekmeği

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Pita, Ürdün dahil olmak üzere, tüm Orta Doğu dünyasının geleneksel ekmeği. Tandırlarda pişen bu ekmeğin arasına falafeli koydunuz mu değmesin keyfinize!

Künefe

Fotoğraf Kaynak: hopeless128 / Flickr

Ve tatlı son! Ürdün’ün imza tatlısı, bildiğiniz künefe. Tel kadayıf, tuzsuz peynir, şerbet ve tereyağının ahenkle dansı. Bizden tek farkı, içine gül suyu gibi aromalar da konuyor olması.

Ürdün’de Künefe Nerde Yenir? Habibah

Burası da Amman’ın en meşhur tatlıcısı. 1952 tarihli Habibah’ın spesiyali de künefe. Konum için tıklayın.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir