YEDİGÖLLER MİLLİ PARKI – TABLO GİBİ BİR DOĞA KAÇAMAĞI
İşte karşınızda İstanbul ve Ankara’ya yakınlığı ile pratik mi pratik, alt yapı bulunması ile konforlu mu konforlu bir doğa kaçamağı. Üstelik her mevsimi de ayrı güzel. Kışın karlar altında, ilkbaharda yemyeşil haliyle, yazın çamlarının gölgesiyle kalpleri çalıyorsa da fotoğraf tutkunları için en fotojenik hali sarıdan kırmızıya tüm güz renklerini görebileceğiniz sonbahar hali. (Yazıdaki fotoğraflar sonbahar gibi dursa da Aralık ayından. Biz vardığımızda o güzel görüntü maalesef bitmişti.)
Yedigöller’in “hadi bana kaç” diyen çağrısına kulak verdik ve her seferinde tam da ihtiyacımız olan oksijene, doğanın kalbinde olma ve şehirden kaçış hissiyatlarına doyduk. Şimdi de burada planlama tüyolarımızı, parkta görülesi yerleri, keşiflerimizi ve önerilerimizi sizlerle paylaşıyoruz.
Yedigöller Milli Parkı’na Gelmeden Önce Yapılacaklar & Tüyolarımız
1. Sonbahar Renklerini Görmek İçin Ekim Sonunu Kasım Başı
Yedigöller Milli Parkı her mevsim güzel elbette ama milli parkı bu kadar özel yapan şey içerisinde sonbaharda harika bir renk değişimi geçiren ağaçların olması. Ekim’de başlayan renk değişimi genelde Kasım ayında zirveye çıkıyor. Kızıl, sarı ve turuncu tonlarındaki ağaçlarla milli park en güzel haline bürünüyor. O yüzden en az yaz ayları kadar sonbaharı da yoğun oluyor.
Kasım sonu Aralık başı gibi yapraklar dökülüyor. Aralık’ın ilk haftası tüm yapraklar neredeyse dökülmüş bu sefer de parkın zemini turunculara boyanmış oluyor. Eğer bu aralığı kaçırdıysanız o güzel sonbahar atmosferini yakalamak için son şansınız Kasım’ın son haftası ve belki Aralık’ın ilk haftası. Sonrasında kar başlıyor ve bitki örtüsü tamamen kara teslim oluyor. Yeni yılda genellikle karlı bir atmosfer bulmayı bekleyebilirsiniz.
Gelmeden önce Instagram’da Yedigöller konumunu aratıp en güncel fotoğraflara bakın. Böylece renk geçişi ne aşamadan görüp öyle karar verin.
2. Yeni Yıla Yedigöller’de Girmek De Güzel Bir Fikir
Yılbaşında arkadaş grubunuz veya sevdiğiniz kişi ile bungalov kiralayıp, her türlü alışverişinizi yapıp, kendi müziğinizi açıp, şöminenizi yakıp, kutu oyunları oynayarak, fonda lapa lapa kar yağarken yeni yıla girmek güzel fikir değil mi? Ama talep çok, arz limitli, o yüzden planlamanızı erkenden yapın. Aralık sonu (küresel ısınma bizi yalancı çıkarmazsa) pencerenizde kar görme ihtimalinizin yüksek ama Ocak ve Şubat’taki gibi kar yoğun olmayacağından yolların kapanma ihtimali düşük. Aralık ortası gibi kar yağışı da başlıyor ve Mart sonuna kadar devam ediyor.
3. Kasım Sonrası Gidecekseniz Bunları Atlamayın
Aralık mevsimi ve yılbaşından bahsettiysek bu bizi başka önemli bir konuya götürüyor: Kış aylarında Yedigöller’e ulaşım. Aralık-Mart arası aylar Yedigöller’e ulaşımın en kestirme hali olan Bolu-Yedigöller yolunun karla kaplı olması demek. Bu durumda ulaşım sadece Yeniçağa-Mengen-Yazıcık üzerinden yapılabiliyor.
Güncel yol durumunu buradan öğrenin: Gideceğiniz zaman milli parkı ya da içerdeki tek müessese olan Habitat Evleri’ni arayın ve yol durumunu sorun. O gün hangi yolu tercih etmeniz gerektiği bilgisi konumlar eşliğinde veriyorlar. Böylece son dakika sürprizi ile karşılaşmıyorsunuz.
Habitat Evleri’ne ulaşmak için tel: 0374 229 40 10
Habitat Evleri İstanbul ofisi tel: 0850 241 1581
Aralık’tan itibaren milli parka giden virajlı dağ yolunda buzlanma olabildiğinden kış lastiği ve 4×4 araç en güvenli ulaşım şekli. Eğer kendi aracınız uygun değilse uygun bir araç kiralayarak gitmeyi tercih edebilirsiniz. Dağ yolunda öyle aman aman keskin virajlar ve tehlikeli noktalar yok fakat buzlanma olduğunda boşuna stres olmak istemezsiniz.
Aralık’tan itibaren kar yağışı ile kapanabilen Bolu-Yedigöller dağ yoluna alternatif olarak Yeniçağa-Mengen-Yazıcık yolunu tercih etmeniz bekleniyor. Her iki yolun da yaklaşık 30 kilometrelik bölümü stabilize olduğundan her şekilde kış şartlarında altınızda sağlam bir araç olmasını isteyeceksiniz.
4. Yollarda Telefonunuz Çekmeyebilir, Dikkat!
Hem Bolu’dan Yedigöller’e hem de Mengen’den Yedigöller’e ulaşırken yolda telefonunuz çekmeyebilir. (Vodafone tamamen çekmezken Turkcell yer yer çekiyor.) O nedenle de aklınıza takılan sorular varsa Yedigöller yoluna girmeden önce parkla irtibata geçebilirsiniz.
5. Mutlaka Market Alışverişinizi Yapıp Gelin
– Bir kere milli parka girdiğinizde size en yakın süpermarket bir saat mesafede kalmış oluyor. Özetle hazırlığınızı yapıp gelin.
– Milli parkın içinde Habitat Evleri’nin restoranı olan Habitat Restoran dışında seçeneğiniz yok, oradaki menü de limitli.
– Mangal yapmayı düşünenler bunu okusun: Mangal için et, sucuk, tavuk, ekmek, ızgaralık sebze, kömür, çıra, odun gibi ihtiyaçlarınızı Habitat Restoran’dan para karşılığı satın alabilirsiniz ancak mangal telinden maşanıza, bardağınızdan tabağınıza, çatalınızdan bıçağınıza, tribüşondan açacağa kadar her türlü mutfak malzemenizi sizin getirmeniz gerekiyor.
– Ayrıca diğer önemli bir nokta da milli parkta alkol satışının olmaması fakat içeri alkol sokmanın da yasak olmaması. Yani dilediğiniz gibi alışverişinizi yapıp evlerinizdeki dolabınıza koyabilirsiniz.
6. Yedigöller Milli Parkı’ndaki Tek Konaklama Ve Restoran Habitat Evleri
– Kamp yapmıyorsanız tek konaklama seçeneğiniz Habitat Mesire Yerleri‘nin ahşap bungalovlarında kalmak.
Habitat Evleri’ninde kalıyorsanız önerimiz şömineli Psagor evlerininden tutmanız olur. Çünkü Psagor evleri diğer ev modellerine göre hem daha geniş ve konforlu, hem de şömineli. İki oda, bir mutfaklı salon, bir de banyodan oluşuyor. Odalarından birinde çift kişilik yatak, diğerinde iki tane tek kişilik yatak, salonda ise açılıp yatak olabilen bir L koltuk var. Bizce her ne kadar 6 kişilik deseler de daha çok 4 kişilik bir grup için ideal çünkü belki salondaki koltukta uyumak tercih edilesi değil. Toplam yedi adet Psagor ev var. Erken rezervasyon yapan kapar. Eğer çift olarak geliyorsanız biraz büyük kaçacaktır. O zaman da tercihinizi yine şömineli olan Nazlı Evler’den yana kullanabilirsiniz. Ayrıca Psagor Evler sessiz, sakin, günübirlik turist kalabalığından izole bir yerdeler. Bizce bu da çok büyük bir artı.
– Psagor ve Nazlı tipi evlerde her yatak odasında elektrikli duvara monte ufolar ve şömine mevcut. Serin evler ise merkezi ısıtma ile ısınıyor ancak şömine yok. Fakat söz konusu Yedigöller ise bizce olay şöminede. 🙂 Tesis size odun ve çıra veriyor. Kasım ayında 1 çuval, Aralık ayında iki çuval, Ocak ayında üç diye odun miktarı artarak gidiyor ama ekstra para vererek daha fazla da satın alabilirsiniz. Yaz dışındaki mevsimlerde tesisin size vereceği odunlar nemli oluyor. Yakamakta zorlanırsanız kulübenizdeki telefon numarasından destek isteyin. Hemen gelip çözüyorlar. Biz burada işin püf noktasının size verilen çıraları ortadan 4’e 5’e kırıp öyle kullanmak olduğunu gördük. Eğer çırayı bütün olarak kullanmaya kalkarsanız işiniz iş. O çıra asla odunları tutuşturmaya yetecek kadar güçlü yanamadan sönüyor. Fakat kırarsanız çok daha etkili bir tutuşturma sağlıyor. Bu deneme ve tecrübe ile sabit bilgi de burada bulunsun.
7. Konaklama Rezervasyonunuzu Son Dakikaya Bırakmayın
Hepi topu 18 tanecik ev olduğundan son dakika yer bulmak bir hayli zor. Bazı dönemlerde tüm evler aylar öncesinden doluyor.
8. Dikkat Vahşi Doğadasınız!
Milli park sınırları içinde yüzlerce tür canlı yaşıyor siz sadece onların evinde misafirsiniz. O nedenle de çok ender de olsa karşınıza ayı, kurt, çakal, geyik gibi hayvanların çıkabileceği aklınızda olsun. Böyle durumlarda milli parkın yaptığı bazı uyarılar var. Bunlardan en önemlisi ormanlık alanda yürüyüş yaparken, bağırarak konuşmak ve gürültü çıkarmak. Çünkü insan sesi vahşi hayvanları kaçırıyor. Muhtemelen siz gittiğinizde en fazla ağaçtan ağaca koşan sincapları veya kuşları göreceksiniz. Sincaplar Habitat Restoranda insanların masasından kuruyemiş yemeye de alışmışlar. Eğer şanslıysanız masanıza uğrarlar.
9. Milli Park İçinde Ateş, Piknik Tüpü, Mangal Yakamak Yasak
Milli Park’ta bungalov evlerin kendine özel mangal alanları dışında hiçbir şekilde aklınıza estiği yerde mangal yapamıyor, semaver veya piknik tüpü çalıştıramıyor ve ateş yakamıyorsunuz. Sadece kamp alanları içinde çadırda kalan kampçıların, direkt olarak yerde değil bir varilin içinde olmak kaydı ile sadece akşam 20.00 ve sabah 08.00 saatleri arasında ısınmak için ateş yakmalarına müsaade ediliyor.
10. Mevsimlerden Ne Olursa Olsun Yanınıza Ekstra Kalın Kıyafetler Alın
Buraya dair son uyarımız ise mevsimlerden ne olursa olsun yanınıza mevsim normallerinin biraz üstü olacak şekilde kalın kıyafetler almanız. Rakım yüksek olduğu için sıcaklıklar da deniz seviyesine göre daha düşük oluyor. Özellikle de güneş battıktan sonra hava hızlıca soğuyor.
Ayrıca yağmur olduğunda alan bol çamurlu oluyor. Ona göre de ayakkabı tercihi yapmayı düşünebilirsiniz. Temelde rahat kıyafetler tercih edin. Mevsimlerde kış ise de katman katman giyinin.
Yedigöller Milli Parkı’na Nasıl Gidilir?
Yedigöller’e ulaşmak için iki yol var:
1. Nisan’dan Kasım sonuna kullanılan Bolu – Yedigöller yolu. İstanbul yönünden gelecekler için diğer yola göre daha kestirme. Fakat kışın kar nedeniyle kapalı oluyor.
2. Aralık’tan Mart sonuna kullanılan Yeniçağa – Mengen – Yazıcık yolu. Her iki yolun da son 30 kilometresi stabilize.
Parka araç için 33 TL giriş ücreti alınıyor.
Yedigöller’e toplu taşıma aracı ile gelemiyorsunuz ancak Bolu’dan taksiye binip sizi buraya getirmesini isteyebilirsiniz. Bu çok sık yapılan bir şey ancak astarı yüzünden pahalıya gelebilir. Bizce son seçeneğiniz olsun.
Bir de fotoğrafçılık, kampçılık, yürüyüş gibi tur acentalarının düzenlediği günübirlik veya konaklamalı turlarla da gelmeyi tercih edebilirsiniz.
Birinci Yol: Bolu Merkez – Yedigöller
Eğer mevsim elveriyorsa ve siz Bolu merkezden geliyorsanız, tek yapmanız gereken Google haritalara Bolu Adliyesi yazıp çıkan konuma vardığınızda ise oradan tekrar Google haritalara girip Yedigöller Milli Parkı yazmak ve gps yönlendirmeleri ile çıkan yolu takip etmek. Yol biraz virajlı ancak korkulacak seviyede değil. Bu yolla yaklaşık 4,5 saatte İstanbul’dan Yedigöller’e gelebiliyorsunuz.
İkinci Yol: Yeniçağa – Mengen – Yazıcık
Eğer mevsimlerden kışsa, ilk olarak TEM otoyolundan Yeniçağa-Zonguldak ayrımından saparak Mengen’e varmalısınız. Mengen’e geldikten sonra Zonguldak istikametine doğru yaklaşık 7 kilometre kadar ilerleyince karşınıza Yedigöller tabelası çıkacak. Eğer geç saatlerde geliyorsanız tabelayı kaçırmamak için dikkatli olmayı untumayın. Tabeladan saptıktan sonra Google haritalara Dirgine (Yazıcık) köyünü girebilirsiniz. Dirgine’ye ulaştıktan sonra yaklaşık 26 kilometre sonra da Yedigöller Milli Parkı’na varacaksınız. Bu yol diğerine göre yolu 1 saat kadar uzatıyor ancak kışın sadece bu yol kullanılıyor. Bu yol ise İstanbul’dan yaklaşık 5,5 saat sürüyor.
Yedigöller Milli Parkı’nda Gezilecek Yerler
Yedigöller Milli Parkı gezinize vadinin en derinindeki göl olan Serin Göl’den başlayıp sırası ile Büyük Göl, Derin Göl, Nazlı Göl, Kuru Göl, İnce Göl ve Sazlı Göl şeklinde ilerleyebilirsiniz. Biz de size bu rotanın üzerinde göreceklerinizin sırasına göre bir dizilim yaptık. Eğer Mengen yönünden gelir ve üst girişten girerseniz karşınıza çıkan ilk göl Serin Göl iken Bolu yönünden gelir ve alt girişten girerseniz de son göl Serin Göl oluyor. Siz dilerseniz tam tersi şeklinde başlayıp Serin Göl’de de bitirebilirsiniz.
Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.
Gezilecek Yerler
- Serin Göl
- Yedigöller Ziyaretçi Merkezi
- Büyük Göl
- Derin Göl
- Yedigöller Milli Parkı Kamp Alanı
- Şelale
- Dilek Çeşmesi
- Psagor Ağacı
- Gülen Kayalar
- Psagor Evleri
- Nazlı Göl
- Nazlı Göl Çadır Kampı Alanı
- Kuru Göl
- İnce Göl
- Sazlı Göl
- Atmaca Seyir Terası
- Kapankaya Seyir Terası
- Ayıkayası Tabiat Parkı
- Bolu Merkez
- Gölcük Tabiat Parkı
Yeme-İçme
- Sincap Cafe
- Habitat Restoran
- Gözleme-Ayran
- Öterin Yeri
- Mantar Evi
- Buğra’m Gözleme ve Çay Evi
- Batuhanin Gozleme Evi
- Yörem Mantı
- Hanzade Restoran
1. Serin Göl
Sincap Cafe’nin de hemen yakınında bulunduğu Serin Göl ile rotaya başlıyoruz. Bu göl Yedigöller’in en aşağısında kalan gölü. Derinliği 2,5 metre. Büyük Göl ile yüzeyden bir bağlantısı var. Zaten o şekilde oluşmuş. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.
2. Yedigöller Milli Parkı Ziyaretçi Merkezi
Büyük Göl’e doğru devam etmeden önce Sincap Cafe’ye uğrayıp içindeki ziyaretçi merkezini gezebilirsiniz. Ziyaretçi merkezi içinde milli parkta doğal yollardan ölmüş ayı, şahin, vaşak, geyik, ceylan, tilki gibi hayvanların doldurulmuş hallerini görebilir ve tüm parkın küçük ölçekli maketini bulabilirsiniz. Burada size milli park ve burada yaşayan canlı türleri hakkında bilgi verecek bir görevli de var. Ziyaretçi merkezini de gördükten sonra kahvenizi alıp yürüyüşe başlayabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.
3. Büyük Göl
Geldik parkın en çok fotoğraflanan iki gölünden birine. Büyük Göl adı üzerinde milli parktaki en büyük göl. En derin yeri 15 metre. Canlı alabalık yetiştirilmesi için damızlık amaçlı kullanılan bir yer. Mayıs – Eylül ayları arasında izne bağlı olarak ve belirli bir ücret karşılığında olta balıkçılığı yapabileceğiniz iki yerden biri. Tüm çevresini turlamak için 1 kilometre kadar yürümeniz gerekiyor ki bu da yaklaşık 20 dakikadanızı alıyor. Tabii siz onu ahşap platformlarında fotoğraf molaları ile 40 dakika yapın. Milli parkta kamp yapılabilen iki yerden biri olan kamp alanına da yakın olduğundan çevresinde bolca piknik masası bulabilirsiniz. Acıktıysanız hemen ilerisinde bir gözlemeci ve yayık ayrancı var. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.
4. Derin Göl
Büyük Göl’ün hemen güneydoğusundaki ve ona yüzey akıntılarıyla bağlı göl ise Derin Göl. İsmi derin ancak büyük gölden daha derin değil. En derin yeri 10 metre kadar. Büyük Göl ile beraber mevsiminde ve ücret karşılığında olta balıkçılığı yapılabilecek 2. yer. Burası aynı zamanda en güzel fotoğraf karelerini veren 2. göl. Çadır kampı alanına en yakın göl olduğundan çevresinde yine bolca piknik masası var. Yine ortak tuvaletlere en yakın nokta da bu göl. Gölün çevresini turlardıktan sonra sağ tarafından bir yol gittiğiniz göreceksiniz işte bu yol sizi şelalelere, çeşmelere ve diğer göllere götürecek olan yol. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.
5. Yedigöller Şelalesi
İlk platonun sonuna geldik şelale ile birlikte 100 metre kot farkı yaratan ikinci platoya geçiş yapıyoruz. Buradaki şelalenin kaynağı hemen üst platado yer alan Nazlı Göl. Nazlı Göl’ün dibinden sızan su, bu noktada yüzeye çıkarak bir şelalenin oluşmasına sebep olmuş ve tüm milli parkın en fotojenik noktalarından birini oluşturmuş. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.
6. Dilek Çeşmesi
Şelaleye yakın bir konumda, su içilebilir bir çeşme. Rivayete göre içinizden bir dilek dileyip 7 çeşmeden de sırasıyla su içtiğinizde dilediğiniz gerçekleşiyormuş. Denemesi bedava. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.
7. Psagor (Pisagor) Ağacı
Üçgenin kenarları arasındaki temel ilişkiyi kuran ilk teoremlerden olan a² + b² = c² Pisagor teoremini hatırladınız mı? İşte tıpkı Pisagor teoremindeki gibi birbirine dik açı ile kaynaşmış iki ağaç gövdesinden oluşan Pisagor Ağacı neredeyse Yedigöller’in sembolü olacak bir üne sahip. Aslında ise doğada eşine ender rastlanan bir anomali. Araba yoluna 50 metre mesafede, orman içine doğru girdiğinizde karşınıza çıkacak. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.
Güncel not: Ne yazık ki ağacın çöktüğü haberini aldık.
8. Gülen Kayalar
Gülen insan suratını andırdığı için adına Gülen Kayalar denmiş kaya blokları. Nazlı Göl’den 15 dakikalık bir yürüyüş ile ulaşılabiliyor. Bizce gitmeye değmez çünkü kayalar ne gülen bir insana ne de insana benziyor. Fakat ekstra bir yürüyüş yapmak için enerjiniz ve vaktiniz varsa dilediğiniz gibi harcayabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.
9. Nazlı Göl (Şelale Gölü)
Şimdi alt platodan 100 metre yukarıda olan ikinci platodasınız. Burada sizi ilk olarak Nazlı Göl karşılıyor. Nazlı Göl’ün diğer ismi de dibinden sızdırdığı sularla alt platoda şelale oluşmasına neden olduğu için Şelale Gölü. Bu gölün çevresinde çadır kampı alanı da var. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.
10. Kuru Göl (Küçük Göl)
Nazlı Göl’ün hemen yanında kurumuş bir göl yatağı göreceksiniz. İsmi Kuru Göl veya Küçük Göl. Eskiden Nazlı Göl’den gelen su ile beslenir, Nazlı Göl’ün debisi arttığında dolarmış ancak artık tamamen kuru halde. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.
11. İnce Göl
Nazlı Göl’ün önünden geçen araba yolunu takip ettiğinizde karşınıza çıkacak olan İnce Göl tamamen kurumuş olan Kuru Göl’ü saymaz isek milli parkın en küçük gölü. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.
12. Sazlı Göl
Hemen İnce Gölü geçtiğinizde ise karşınıza milli parkın son gölü olan Sazlı Göl çıkacak. Etrafında sazlıklar olan tek göl olmasından ismini alıyor. Üzerini kaplayan su bitkileri ile longoz ormanları atmosferi sunuyor. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.
13. Anıt Çam
Yedigöller’den çıkarken bir tabela göreceksiniz, işte bu tabeladan ormanın derinliklerine saptığınızda yaşının 500’ün üzerinde olduğu tahmin edilen, 30 metrelik anıt çamı bulacaksınız. Ne yazık ki konum bilgisi yok.
14. Atmaca Seyir Terası
Bolu-Yedigöller yolu üzerinde Yedigöller’e en yakın seyir terası. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.
15. Kapankaya Seyir Terası
1298 metre yükseltideki Kapankaya Seyir Terası Yedigöller’deki Büyük, Nazlı ve Derin Göl’ü yukarıdan görebileceğiniz nokta. Eğer tek bir seyir terasında duracaksanız o Kapankaya olsun. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.
Yedigöller Milli Parkı Yakınlarında Bunlar Da Var
Gölcük Tabiat Parkı
Bolu merkeze 20 dakika, Yedigöller’e 1,5 saat mesafedeki Gölcük Tabiat Parkı, gelmişken mutlaka programınıza dahil edin ve birkaç saniyede İsviçre’ye veya Almanya’ya ışınlanın diyeceğimiz yer. Kendisi insan eliyle yaratılmış, doğanın çokça katkısının olduğu bir yeryüzü cenneti. İnsan eliyle yaratılmış diyoruz çünkü göl aslında suni olarak yapılmış bir set gölü. Yine de bizce burası göl kenarındaki misafirhanesi ile Bolu’nun en fotojenik yeri. Ancak Yedigöller gibi bir günü dolu dolu geçirebileceğiniz bir olayı yok. Ayrıca kalabalıklar nedeniyle doğayla başbaşa olma duygusunu yaşayamıyorsunuz. Göle gelen herkesin merak edeceği soruyu da hemen cevaplayalım, fotoğrafları güzelliği ile taçlandıran göl kıyısındaki ev Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı devlet konukevi.
Ufak bir göl olduğu için 1 saatte etrafını yürüyebilirsiniz. İçinde bir de kafesi ve piknik alanı var. Daha uzun yürüyüşler için 8, 10 ve 14 kilometrelik etaplarıyla Üçgöl yürüyüş parkuruna geçebilir, bisiklet kiralayıp turlayabilir, dilerseniz mevsiminde olta balıkçılığı yapabilirsiniz. Yedigöller’den farklı olarak buraya toplu taşıma da var. Bolu şehir merkezden kalkan Seben ve Kıbrıscık minibüsleri ve Bolu Belediyesi Halk Otobüsleri ile ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 20 numara.
Ayıkayası Tabiat Parkı
Yedigöller’e gelmeden 20 dakika önce karşınıza çıkacak olan Ayıkayası Tabiat Parkı da Yedigöller milli parkının daha çok mangalcılara ve kampçılara yönelik bir uzantısı gibi. Yedigöller Milli Parkı içinde ateş yakmak yasak ancak burada ateş yakabiliyor ve mangal yapabiliyorsunuz. Burası da bir işletme tarafından işletiliyor. Çadır kurmak için ve içeri giriş için ücret ödüyorsunuz. İçinde sucuk ekmek, köfte ekmek yiyebileceğiniz alan mevcut. Ancak bizce uğrayıp zaman kaybetmek yerine pas geçebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.
Bolu Merkez
Bolu merkezin bizce pek bir esprisi yok. Bu kadar yeşil bir şehrin, Yedigöller’i, Abant’ı, Kartalkaya’sı ile ormanla ve ağaçla iç içe bir ilin, merkezini bu kadar betona hapsetmiş olmasına çok üzüldük doğrusu. O nedenle buradaki tek önerimiz homini gırtlak olur. Ne de olsa aşçılar diyarı Bolu’dasınız. O zaman ya Yedigöller gidişi ya da dönüşünde uğramalık iki nokta atışı yer verelim. Konum için tıklayın. Haritada 19 numara.
– Yörem Mantı: Nebile Teyze’nin elinden çıkma ev yemeklerinin şirin ve misafirperver dükkanı. Menüsü az ve öz. Bolu’nun keşli, cevizli, etli mantısını ve etli yaprak sarmasını denemek için ideal adres. Porsiyonları çok doyurucu. Yanına mutlaka az şekerli, buz gibi, ev yapımı üzüm hoşafından da söylemeyi unutmayın. Biz en çok ona bayıldık. Yemeklerle de harika bir uyum yakalıyor. Yemeğin sonunda da çay ve tatlı ikram etmeleri gönlümüzü ayrıca fethetti. Sokakta park yeri yok ancak hemen yanındaki katlı otopark mekanın müşterilerine ücretsiz. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.
– Hanzade Restoran: Bolu merkezden ikinci bir yer önereceksek o da Hanzade Restoran olur. Kebap, kuru fasulye, çorba çeşitleri ve diğer klasik Bolu lezzetlerini bulabileceğiniz, küçük ve mütevazı, self-servis bir esnaf lokantası. Çok popüler bir yer o nedenle de hafta içi öğle saatlerinde kapısında sıra oluyor. Saat 5’ten sonra servis kapanıyor. Pazar günleri ise tamamen kapalı. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.
Yedigöller Milli Parkı’nda Konaklama: Habitat Evleri
Psagor Evler
Yukarıda da anlattığımız gibi Yedigöller’deki favori ev tipimiz Psagor Ev. Toplam 7 adet var fakat Nazlı Ev 7 numara ve Serin ev 21 numara da Psagor ev tipinde. Yani içinde şömine, elektrikli ısıtıcılar, iki oda, bir mutfaklı salon, bir de sıcak sulu duşu olan banyo var. Odalarından birinde çift kişilik yatak, diğerinde iki tane tek kişilik yatak, salonda ise açılıp yatak olabilen bir L koltuk mevcut. Dışarıda ise mangal alanı, ateş yakıp etrafına toplanabileceğiniz bir varil var. Mutfakta ise mutfak eşyası olarak sadece set üstü ocak, mini buzdolabı, çaydanlık bulunuyor. İhtiyaç duyacağınız tüm diğer mutfak araç gereçlerinizi yanınızda getirmelisiniz. Bizce her ne kadar 6 kişilik olsa da 4 kişilik bir grup için ideal. Konum olarak da milli parkın en tenha yerinde. Evde wifi de var. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.
Nazlı Evler
Nazlı Evler ise bir oda, bir salon ve banyodan oluşan evler. Toplam 4 tane var. Sadece 7 numara olan Psagor ev tipinde. Daha çok çocuklu aileler için ugyun. Çünkü tek bir odada 1 adet çift kişilik yatak, 2 adet tek kişilik yatak var. Yani yetişkin ve çocuk toplam 4 kişi konaklayabilir. Evde hem şömine hem de UFO var. Dışarıda da yine mangal alanı var. Mutfak ve banyo içinse yukarıda saydığımız her şey geçerli.
Serin Evler
Serin Ev ise son tercihimiz olur çünkü içinde şöminesi yok. Merkezi ısıtma kaloriferle ısınıyor. Toplam 7 tane var ama bir tek 21 numara Psagor ev tipinde. Toplam iki oda, bir salon. İçinde 1 adet çift kişilik yatak, 1 adet iki kişilik altlı üstlü ranza mevcut. Bizce yine çocuklu aileler için daha uygun bir seçenek. Diğer konular diğer evlerle aynı.
Yedigöller Milli Parkı’nda Kamp
Yedigöller Milli Parkı içinde kafanızın estiği yere çadırınızı atamıyorsunuz. Bunun için ayrılmış sadece iki yer var. Biri Büyük Göl ila Derin Göl arasında kalan Yedigöller Milli Parkı Kamp Alanı diğeri ise Nazlı Göl Çadır Kamp Alanı.
– Yedigöller Milli Parkı Kamp Alanı Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.
– Nazlı Göl Çadır Kamp Alanı Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.
- Nazlı Göl Çadır Kampı wc, restoran ve cafeye daha uzak ancak daha sessiz sakin. Büyük Göl ve Derin Göl arasında kalan Yedigöller Milli Parkı Kamp Alanı ise restoran, cafe ve wc’ye daha yakın ancak çok daha kalabalık.
- İkisi için de ortak tuvaletler mevcut ancak içinde tuvalet kağıdı olmuyor. O nedenle sabun, tuvalet kağıdı, ıslak mendil, peçete gibi tüm hijyen malzemelerinizi yanınızda getirmenizde fayda var. Su ihtiyacınız içinse etrafta çeşmeler mevcut.
- Yedigöller’de hava Ekim’den itibaren oldukça serinliyor. Kafanıza göre ateş de yakamayacak oluşunuzdan yanınıza ekstra kalın kıyafetler almanızda fayda var.
- Bu tarihten sonra parkın en hareketli dönemi de başlıyor. O nedenle de kalabalıklar içinde kamp yapmak size göre değilse bizce bahar veya yaz aylarını tercih edebilirsiniz.
- Yedigöller’de kamp yapacaksanız mutlaka kendi çadırınızı getirmelisiniz zira çadır kiralama opsiyonunuz yok.
- Yedigöller Milli Parkı içinde karavanlar için oluşturulan ayrı bir bölgede karavan kampı da yapılabiliyor.
- Kamp alanında mangal yapamayacağınız için yanınıza pişirilmeyecek yiyecekler almanız daha mantıklı olur.
- Yakınlarda market olmadığı için buraya gelmeden önce tüm alışverişinizi yapmalısınız. Yine de acil bir ihtiyacınızda Büyük Göl ve Derin Göl arasındaki kamp alanında gözleme ve ayran satan büfeden şansınızı deneyebilirsiniz. İçinde su, meşrubat, paketli atıştırmalıklar, kömür gibi çok temel ihtiyaçlarınızı karşılayacak kadar seçenek var.
- Kamp alanları size elektrik hizmeti sunmuyor. Telefonuzu şarj etmek için ortak tuvaletlerdeki, restorandaki ve cafedeki prizleri kullanabilirsiniz ancak garanti olsun diye yanınıza powerbank almanızı tavsiye ederiz.
Yeme-İçme
Habitat Restoran
Habitat Restoran, alandaki tek restoran işletmesi. Menüsünde serpme veya yumurtalı kahvaltı seçenekleri, ızgara etler, makarnalar, gözleme, ekmek arası sucuk veya köfte gibi seçenekler var. Alkol satışı yok. Dilerseniz buradan sadece et, tavuk, sucuk satın alıp kendi bungalovunuzun özel mangal alanında pişirebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.
Sincap Cafe
Her türlü kahve çeşidinin veya çayın yanına kurabiye, ıslak kek gibi tatlı seçenekleri bulabileceğiniz bir cafe. İçinde gezilecek yerler bölümünde bahsettiğimiz Yedigöller Ziyaretçi Merkezi de var. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.
Gözlemeci ve Yayık Ayrancı
Kamp bölümünde bahsettiğimiz gözleme ve yayık ayran satan büfe. Ancak kampçılar için temel birkaç malzemeyi de bulunduruyor. Konum olarak Derin Göl ile Büyük Göl arasında kalan kamp alanın içinde yer alıyor. Haritada 3 numara.
Yedigöller Yolunda 1: Mantar Evi
Yedigöller dönüşü tercih edebileceğiniz, yol üzeri bir mantarcı. Sacda yapılan sucuk, mantar, soba üstinde pişen kestane, mısır, semaver çayı ve şömine ile uzun yola çıkmadan önce son bir keyif yapabileceğiniz yerlerden. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.
Yedigöller Yolunda 2: Gözlemeciler
Yedigöller yolunda sık sık karşınıza gözlemeciler çıkacak. Hiçbirinde durmadık ancak seçeneklerinizi vermiş olmak istedik.
– Öter’in Yeri Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.
– Buğra’m Gözleme ve Çay Evi Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.
– Batuhan’ın Gözleme Evi Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.
Yedigöller’in 7 Gölü Nasıl Oluşmuş?
Yedigöller Milli Parkı’na adını veren, kuzeyden güneye 1.500 metre mesafede birbirinin peşi sıra giden 7 küçük göl, zamanında vadide yaşanan iki heyelan sonucu meydana gelmiş. Birinci heyelan ile ilk platoda bulunan Büyük Göl, Serin Göl, Derin Göl, ondan 100 metre yüksekteki ikinci platoda ise Nazlı Göl, Kuru Göl, İnce Göl ve Sazlı Göl oluşmuş.
Havzada toprak kayması ile kopan kütleler vadinin belli kısımlarının önünü kapatmış böylece oluşan çukurlarda yüzey ve yeraltı sularıyla birbirine bağlanan bir göller ekosistemi oluşmuş. Milli park içindeki “Köyyeri” mevkiinde bulunan Bizans dönemine ait kalıntılardan, eski dönemlerde bölgenin bir yerleşim yeri olduğu anlaşılıyormuş.
Yedigöller Milli Parkı’nın Biyoçeşitliliği
1965’te milli park statüsü verilerek koruma altına alınan Yedigöller Milli Parkı toplam 236 adet bitki türünü içeriyor. Aralarında zambak, sıklamen, çiğdem ve orkide gibi tanıdık türler de var. Milli parktaki başlıca ağaç türleri ise kayın, gürgen, meşe, kızılağaç, akçaağaç, karaağaç, titrek kavak, sarı ve kara çam, köknar, fındık, yapraklı üvez, keçi söğüdü, yabani kiraz, porsuk, ıhlamur ve dişbudak. İşte bu biyoçeşitlilik burayı gerçek bir sonbahar destinasyonu yapan şey. Çünkü yaprakları farklı tonlarda sararıp kızaran ağaçlarla park en güzel halini sonbaharda alıyor.
Yedigöller yaban hayatı konusunda da oldukça canlı bir yer. Ayı, yaban domuzu, kurt, tilki, dağ kedisi, vaşak, porsuk, sansar, sincap, geyik, karaca, tavşan, yabani ördek, yabani güvercin, ağaçkakan, üveyik, bıldırcın, çulluk, sığırcık, alakarga ve keklik karşınıza çıkabilecek türler. Elbette öyle adım attığınız yerde bu türlere rastlamanız mümkün değil çünkü çoğu insan sesinden kaçıyor. Muhtemelen siz gittiğinizde en fazla ağaçtan ağaca koşan sincapları veya kuşları göreceksiniz.
Bolu’da Kiralık Dağ Evleri ve Şömineli Villalar
Soğuk bir kış gününde, şöminesi çıtır çıtır yanan bir dağ evinde ormanı seyretmek gibisi var mı? Sevgiliyleyken romantik, arkadaşlarlayken şamatalı, aile ile de huzurlu olabilen bir hafta sonu kaçamağı. Türkiye’nin en fotojenik noktaları Bolu’da olur da dizi dizi dağ evleri olmaz mı? En güzel dağ evleri Yumrukaya, Mudurnu, Abant, Mengen, Kındıra gibi mevkilerde bulunuyor. İstanbul’a yakın olması, doğası ve bu konaklama opsiyonlarının fazlalığı Bolu’yu en popüler şehirden kaçış destinasyonlarından birisi yapıyor. Biz sizin için bölgedeki birçok seçeneği Bolu’da Kiralık Villa ve Dağ Evleri, Kiralık Dağ Evleri & Bungalovlar ve İstanbul’a Yakın Bungalov Evler ve Kiralık Villalar yazılarımızda verdik. İncelemeden yola çıkmayın deriz.
Yazılar o kadar kaliteli ve sıralı ki, internette tüm bilgiler yer alıyor diye düşünüyor insan ama hiç de öyle olmuyor, iyi ki varsınız 🙂
Merhaba çok teşekkür ederiz faydalanmanıza çok sevindik :)))
Merhabalar,
Vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederiz. Bu ara tatilde yedi göllere gitmeyi planlıyoruz. harika bir kılavuz oldu yazınız. Biz 4 gün kalmayı planladık ama biraz fazla olacak sanırım 4 gün. sanırım 1 günde yedi gölleri gezebiliriz.
Gittiğimde hayran kaldığım bir yerdi gerçekten doğa harikası ülkemiz bir cennet
Bir karavancı olarak tüm yazılarınızı zevkle okuyor ve faydalanıyorum. Emekleriniz ve bilgilendirmeleriniz için çok teşekkür ediyoruz. İyi gezmeler, saygılar.
Pisagor ağacını aradık bulamadık. Görevli ağacın çöktüğünü söyledi. Belki bilgi eklemek istersiniz diye yazayım dedim. Bu arada yedigöller yazınız için çok teşekkürler 🙂
Merhaba çok teşekkür ederiz bu güncel bilgi için ekliyoruz biz de yazımıza 🙂
Her gezide mutlaka sayfanizi okuyorum emeğinize sağlık
Ne mutlu bize <3
Merhaba,
Güzel tavsiyeleriniz için çok teşekkürler, emeklerinize sağlık.
Bir sorum olacak; yedigöllere günübirlik gitsek gezme için yeterli olur mu?
Merhaba elbette 1 günde her yerini gezersiniz.
Çok emek vermişsiniz gerçekten harika bir çalışma olmuş.Emeğinize sağlık
Merhaba çok teşekkür ederiz beğenmenize çok sevindik :)))
Bu mükemmel yazı dizisini zevkle okudum elinize sağlık teşekkürler.
Merhaba çok teşekkür ederiz beğenmenize çok sevindik :)))