ATATÜRK ARBORETUMU – NEREDE, NASIL GİDİLİR, YEME İÇME

Beton bir çöle dönen İstanbul’da Atatürk Arboretumu bir vaha. Hatta Belgrad’daki piknikçilerden kaçanlara bile çare. 🙂 Belgrad Ormanı ile yan yana olmasına rağmen mangal dumanı ve futbol oynayanlara maruz kalma stresi yaşamadan gidebileceğiniz bir yer. O kadar fotojenik, o kadar romantik ki düğün fotogafçısı, dizi seti, eksik olmuyor.

Bu park aslında bir müze de olduğu için koruma amaçlı çeşitli sınırlandırmalar ve uygulamalar var. Dolayısı ile bir örtü serip kitap okumak, ya da bisiklete binmek gibi bir niyetle gitmeyin, izin verilmiyor. Burayı 1 saatlik hoş bir yürüyüş gibi düşümekte fayda var. Müze park nedir, burada neler görebilir, neler yapabilirsiniz, Atatürk Arboretumu’na nasıl gidilir gibi bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

Arboretum nedir?
Atatürk Arboretumu nerede?
Arboretum nedir?
İçinde ne var & Ne yapılır?
Atatürk Arboretumu’na nasıl gidilir?
Atatürk Arboretumu yeme içme & kahvaltı
Giriş ve çekim ücreti

ARBORETUM NEDİR?

Foto: Flickr / Hasan Şama

Arboretum, ağaçların veya ağaç gibi o aileden odun bitkilerin yetiştirilmesi ve korunması adına çalışmalar yapan yerler. Arboretumların bir diğer adı da ağaç parkları. Aynı zamanda bu botanik bahçeler bilimsel araştırmaların yürütülmesinde de önemli noktalar. Yani araştırma yapılacak bitki türlerini gözlemlemek en önemli amaçlardan biri. Kelime olarak köküne inersek “arbor” ağaç demek, “etum” ise benzer türlerdeki bitkilerin yetiştirildiği ortam anlamına geliyor. İkisini ayrı söylemekte bir şey yok, ama “arboretum” derken zorlanıyorsanız yalnız değilsiniz, biz de yok “arboterum” yok arbaretum” diye diye eskittik kelimeyi.  🙂

ATATÜRK ARBORETUMU NEREDE?


Atatürk Arboretumu İstanbul’un Sarıyer ilçesinin Bahçeköy semtinde yer alıyor. Belgrad Ormanı’nın da yakınlarında. İstanbul Beşiktaş’tan yaklaşık 35 dakika. Konum için tıklayın.

AÇILMASI 33 SENE SÜRMÜŞ AMA GÜZEL OLMUŞ

Foto: Instagram / salihaykutphotoart 

1949’da İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi profesörü Hayrettin Kayacık tarafından böyle bir arboretumun yapılması teklifi ortaya atılmış. Arboretumun aşağı yukarı 38 hektar olması planlansa da sonuç ondan daha büyük olmuş, yanılmıyorsak yaklaşık 296 hektarı kaplıyor şu an. 1959 ve 1961 yılları arası Sorbonne Üniversitesi’nin botanik bahçe denetimcisi Camille Guinet, arboretumun içindeki yollar ve planlarla ilgili çalışmalar yapmış. Fakat finansal sorunlar nedeniyle bu ağaç parkının yapımı tahmin edilenden çok daha uzun sürmüş. Arboretum 12 Temmuz 1982 tarihinde aynı zamanda adını da aldığı Mustafa Kemal Atatürk’ün 100. doğum yıldönümünde açılmış.

Finansal olarak Orman Bakanlığı’na bağlı olsa ve denetim-gelişim onların sorumluluğunda olsa da aslında İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi de Orman Bakanlığı İdaresi ile işbirliği halinde. Arboretumun açılmasının en temel amaçlarından biri başta İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğrenci ve öğretim üyelerinin, onun dışında orman mühendislerinin, bilim insanlarının ve Orman Bakanlığı’nın araştırma ve incelemelerine ortam sağlamak. Yani mangala, bisiklete, pikniğe izin yok.

HEM MÜZE, HEM PARK. PEKİ İÇİNDE NE VAR?

Foto kaynak: Flickr / Selim Ozgun

Atatürk Arboretumu Belgrad Ormanı’nın güneydoğusunda tam 296 hektarlık bir alana yayılmış koca bir canlı ağaç müzesi. İnanılmaz sayıda ağaç çeşidini barındırıyor. Atatürk Arboretumu bir botanik bahçe olduğu için özellikle yapılmış, yani normalde bu kadar çeşit ağacı bir arada görmek neredeyse imkansız. Envai çeşit ağaç ve bitki çeşidiyle zaten size acayip doğa manzaraları görme fırsatı sunuyor, kartpostal vari fotoğraf da cabası. 🙂 Ayrıca içinde 1818’de yapılmış Kirazlıbent ve 1916’da Neşet Hoca tarafından yapılmış Türkiye’nin ilk fidanlığı var. Bunlar dışında da Atatürk Arboretumu’nda 3 tane yapay göl bulunuyor.

FAYDALI BİLGİLER

Fotoğraf: fundademirkaya.com

Açılış – Kapanış Saatleri

Haftaiçi de haftasonu da sabah 9.00’dan akşamüstü 17.00’e kadar açık. Pazartesi günleri ise kapalı.

Öğrenci indiriminden yararlanmanız için öğrenci kimliğinizin yanınızda olması gerekli, yani hiçbir şekilde İstanbulkart kabul edilmiyor. Ayrıca bazı özel günler ve bayram günlerinde de haftasonu fiyatı isterlerse şaşırmayın, çünkü böyle durumlar yaşayanlar olmuş. Arayıp sorduğumuzda böyle bir bilgi verilmese de belli ki bazı beklenmedik kurallarla karşılaşılabiliyor.

Müzekart da geçerli değil.

Bunun dışında İstanbul Üniversitesi’nin Orman Fakültesi öğrencilerine girişler tamamen ücretsiz, tabi ki yine öğrenci kimliğinizi yanınızda bulundurmanız gerekiyor.

Çekim Ücreti

Düğün gibi etkinlikler için fotoğraf çekimlerinin ücretini Ziraat Bankası Sarıyer şubesine yatırıp dekontla gitmeniz gerekiyor. Toplam 6 kişi girebiliyor bu fiyatla. Detaylı bilgi için: 02122261929

İletişim

Atatürk Arboretumu’yla ilgili geniş, güvenilir bilgi alabileceğiniz resmi bir site maalesef şu an yok. Çok kapsamlı olmasa da bir şeyler bulabileceğiniz tek link olarak İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’nin sitesini bulduk. Belki siz de göz atmak istersiniz. Websitesi: orman.istanbul.edu.tr/?p=5982

Bunun dışında Atatürk Arboretumu’nun işletimi İstanbul Orman Müdürlüğü’ne bağlı olduğu için ulaşabileceğiniz bir diğer yer Bahçeköy Orman İşletme Müdürlüğü. Giriş ücreti, açılış saatleri veya fotoğraf çekimi gibi konularda en güvenilir bilgiyi bu numaraları arayarak bulabilirsiniz. Ama doğruyu söylemek gerekirse numaraya ulaşmak da, çalışanlarla konuşabilmek de çok zor. Lütfede lütfede cevap veriyorlar sorulara hatta bazen yüzünüze bile kapanabiliyor telefon.
Telefon: 02122261929

ATATÜRK ARBORETUMU’NDA NE YAPILIR?

Arbetorum’un korunması için getirilen sınırlamalar buranın tadını doyasıya çıkarabilmeyi birazcık önlüyor maalesef ama bir yandan da bu hem sürdürülebilmesi, hem de rahatsız edici davranışları engellemek adına harika birşey. Elbet gönül isterdi ki şöyle güzelce bisikletle gezebilelim, minik kedi-köpek dostlarımızla yürüyüş yapabilelim veya piknik örtümüzün üstünde yayılıp bulutları izleyelim ama bunların hepsi yasak.

Pikniğe açık yerlerin zarar görmeye de açık olduğu düşünürsek bu kuralları çok da yerinde uygulamalar. Neticede bilimsel araştırmaların için de kullanılan bir alandan söz ediyoruz. 🙂 Bu yüzden buranın keyfini bol bol yürüyüş yaparak ve bol oksijenli havayı içinize çekerek çıkarabilirsiniz. Tabi ki bu müthiş manzaralarda biraz çekmeden dönmek de olmaz.

NE ZAMAN GİDİLİR?

Aslında her mevsim ayrı keyfi olan bir yer; ister karların altında olsun, ister sonbaharda yapraklarını döker halde olsun. Bu yüzden en güzel zaman diye bir şey yok bizce. Olabildiğince az kalabalığın olduğu sakin günler ve havanın gönlünüzce yürüyüş yapmaya elverişli olduğu günler en iyi zamanı.

Kocaman bir alan olsa da, tatil günleri veya haftasonları çokça tercih edildiğinden dilediğiniz gibi zaman geçirip kafanızı dinleyemeyebilirsiniz. Ama her ne kadar merkeze çok yakın olmasa da, burası şehrin içinde bir doğa harikası ve istediğiniz her zaman gelme şansınız olması günlük kaçamaklar için harika bir alternatif! 🙂 Bizim favorimizi sorarsanız ağaçların renk değiştirdiği ve yaprak dökmeye başladığı sonbahar ayları süper, hem hava ne soğuk ne çok sıcak olduğundan istediğiniz gibi yürüyüş yapabilirsiniz hem de ağaçların renk değişimini harika kareler sunuyor.

ATATÜRK  ARBORETUMU’NA NASIL GİDİLİR?

Foto Kaynak: Flickr / Selim Ozgun

Arabayla

Atatürk Arboretumu’na arabayla gitmek oldukça kolay, önünde otoparkı da var o yüzden çok kalabalık olmadıkça park sorunu yaşayacağınızı sanmıyoruz. Arabayla gidecekseniz Maslak-Sarıyer istikametine doğru gitmeniz gerekiyor, sonra Orman Bölge Müdürlüğü’nü ve Hacı Osman’ı geçip Kilyos yolundan Bahçeköy’e ulaşabilirsiniz.  Konum için tıklayın.

 

Toplu taşımayla

Atatürk Arboretumu’na giderken metrobüsü de metroyu da kullanabilirsiniz, ama bu iki seçenekte de yine de bir otobüse binmeniz gerekiyor çünkü metroda veya metrobüste buraya yürünecek mesafede bir durak yok. Kullanabileceğiniz bazı otobüsler:

42T Taksim-Bahçeköy

Taksim’den kalkıp Beşiktaş, Ortaköy, Bebek, İstinye, Tarabya ve Çayırbaşı duraklarından da geçip Bahçeköy’e ulaşıyor. Bu güzergahın normal seyir süresi 50 dakika ama İstanbul trafiğini göz önünde bulundurunca buna bağlı kalıp plan yapmamakta ve yanılma payı bırakmakta fayda var her zaman. İstanbul Kart’la tek bilet basıyor. Otobüs saatlerine buradan ulaşabilirsiniz: www.iett.istanbul/en/main/hatlar/42T

42M Zincirlikuyu Metrobüs Durağı-Bahçeköy

Zincirkuyu’dan gidiyorsanız veya metrobüsü tercih edecekseniz Zincirlikuyu durağında inip bu otobüsü kullanabilirsiniz. Aynı zamanda metroyu kullanıp 4. Levent, Maslak veya Hacı Osman metro duraklarında inip de bu otobüs hattını kullanabilirsiniz çünkü bu duraklardan geçiyor. Otobüs Zincirlikuyu Metrobüs Durağı’ndan kalkıp 4. Levent Metro, Maslak, Orman Bölgesi Müdürlüğü, Hacı Osman, Çayırbaşı duraklarından da geçip Bahçeköy’e varıyor. Hattın seyir süresi 50 dakika ama trafiğe göre bu değişiklik gösterebilir tabiki. Daha fazla bilgi ve otobüs saatleri için: www.iett.istanbul/tr/main/hatlar/42M

153 Sarıyer-Bahçeköy

Sarıyer’den kalkıp Büyükdere Caddesi ve Çayırbaşı duraklarından da geçerek Bahçeköy’e varıyor. Sefer saatleri için: www.iett.istanbul/tr/main/hatlar/153/

42HM Hacı Osman Metro-Bahçeköy

Metro kullanmak isterseniz M2 Yenikapı-Hacı Osman hattının son durağı olan Hacı Osman Durağı’nda inip bu otobüsü kullanabilirsiniz. Otobüs çok kısa aralıklarla katlıyor bu yüzden Hacı Osman’da inince çok beklemenize gerek kalmayacaktır, zaten Bahçeköy’e oldukça yakın olduğundan seyir süresi yaklaşık 23 dakika gösteriyor. Trafiğe göre değişebilse de çok uzun sürmeden ulaşabilirsiniz. Sefer saatleri için: www.iett.istanbul/tr/main/hatlar/42HM

59RK Rumeli Hisarüstü

Boğaziçi Üniversitesi’nden kalkıyor ve Arıköy’e gidiyor. Hem Rumeli’den gidenler için oldukça kullanışlı bir hat, hem de artık M2 metrosunda Levent durağından Boğaziçi Üniversitesi’ne aktarma yapabildiğiniz için metroyu da kullanabilirsiniz. Sefer süresi yaklaşık 50 dakika. Oldukça sık kalkıyor otobüs ama bazı saatlerde varış noktası değişebiliyor, seferlerle ilgili ayrıntılı bilgi için: www.iett.istanbul/tr/main/hatlar/59RK

ATATÜRK ARBORETUMU YEME-İÇME KAHVALTI

Atatürk Arboretumu’na yiyecek içecek sokmak kesinlikle yasak. Bu yüzden orada harika bir piknik yapma hayaliniz varsa üzülerek kötü haberi verelim. Çünkü böyle harika bir doğa ortamında piknik fikri bizim de ilk aklımıza gelenlerden ve acayip cezbedici. Oraya su dışında bir şey sokmanız yasak ve içeride de hiçbir şey satılmıyor bu yüzden eğer karnınız aç gidiyorsanız en iyi fikir arboretuma giden yoldaki kahvaltıcılara uğramak olabilir.

Bahar Country

Yemyeşil bir ormanın ortasına kurulmuş bir yer burası. Açık büfesi var. Hayallerimizdeki yer değil ama Atatürk Arboretumu’na arabayla yaklaşık 5 dakika uzaklıkta ve bahçe içinde olması cazip olabilir. Websitesi: www.baharcountry.com  Konum için tıklayın.

Tarihi Bilice Börekçisi

Daha çabuk bir şeyler atıştırmak isterseniz burası da güzel ve lezzetli bir alternatif. Özellikle börekleri evlere şenlik ama isterseniz menemen, kahvaltı tabağı gibi seçenekleri de var. Atatürk Arboretumu’na arabayla yaklaşık 15 dakika uzaklıkta. Konum için tıklayın.

 

TÜYOLAR

Fotoğraf: merih tudis / Flickr
  • Aklınızda bulunması gereken ilk şey içeri kesinlikle yiyecek-içecek kabul edilmiyor. Gerçekten bu konuda sıkı kurallar var, bu yüzden çantanızı aradıklarında şaşırmayın. İçeri bir tek su sokmanıza izin veriliyor. İçeride ise bulabileceğiniz büfe-kafe türevi hiçbir yer yok. Burası aslında bir müze sayıldığı için zarar görmemesi ve kirlenmemesi için bulunmuş bir önlem bu. Ortamı tamamen doğal bir şekilde korumak için yapılıyor, bu yüzden bu kurala sıkılıp şaşırmamak gerek.
  • Haftasonları veya tatil günlerinde çok kalabalık olabildiğinden bizim tavsiyemiz hafta içi daha sakin olduğu zamanlarda gitmek olur. Çünkü gerçekten çok güzel kafa dinleme yeri Atatürk Arboretumu. Pazartesileri kapalı olduğunu unutmayın ama. İstediğiniz yerde şöyle rahatça oturup keyif yapabilmek için minimum gürültü en güzeli olacaktır.
  • Atatürk Arboretumu bir botanik bahçe bu yüzden ağaçlarla ilgili detaylı bilgi bulabilmeyi fazla beklemeyin. Ağaçların önünde bir takım bilgiler var ama siz bu konuda bilgiye açsanız beklentileri yüksek tutmamakta fayda var. Bu yüzden doğaya ve ağaçlara meraklıysanız gitmeden önce biraz araştırma yapmanızı veya ağaçlar hakkında kitaplardan yararlanmanızı önerebiliriz. Burası aslında Orman Fakülteleri’nin gözlemlemesi ve deney yapması için kurulduğu için bizim gibi bu konuda çok bilgi sahibi olmayan insanlara ağaç türlerini anlatmak veya açıklamak için yazıların çok ayrıntılı olmadığına dair bilgi aldık. Özellikle de botanik bahçenin merkezinden uzaklaştıkça.
  • Parka motorların, bisikletlerin ve evcil hayvanların alımı yasak. Tripodla girmek de yasak.
  • Düğün fotoğrafları için oldukça revaçta olan bir yer ama dilediğiniz gibi girip düğün fotoğrafı çekemiyorsunuz. Girişte bunun için belli bir para ödemeniz gerekiyor.

26 Comments

  1. merhaba
    oturup kitap okumak icin bank vs bir sey yok mu? resim cekip yuruyus disinda bir sey yapilamiyor gibi ama ?

  2. Merhaba
    Ben öğrencilerimle gezi yapmayı düşünüyorum ama çevresinde hemen çıkışta yakınlarda minik bir piknik yapabileceğimiz park gibi bir yer var mı
    Çünkü Belgrad ın otobüs girişi var , o yüzden yakın bir alan var mıdır bilmiyorum

    1. o gözle incelemedik ama yollar tekerlekli sandalye ile erişilebilir diye hatırlıyorum. akülü araba ise yok

  3. Harika bir müze park, içeride sadece 2 su şişesi çöple karşılaştım. Eğer içeride yeme içme serbest olsaydı diğer ormanlar gibi yediklerini sağa sola atıp şişeleri kırarlardı. Bence bütün ormanlarda bu kural olmalı. Gittikleri heryeri çöplüğe lağıma çevrimeye çalışan bir toplum oldu maalesef.

  4. Sakın gitmeyin.Paraya.Hem emeğe, hem paraya yazık.30 ağustos da gittim.Bence.Kişi 20 lira.Pamukkale müze kart ile35 lira. 1 yıl geçerli.Fotoğraflara kanmayın.İçeri 1 yaşında çoçuğun elindeki simiti sokmuyorlar.Sigara serbest. Devlet işletmesine bakın.Ayıp

  5. selamlar öncelikle harika bir yazı olmuş lakin istanbulu bilmiyorum ve otobüsle ulaşıcaz kafam karıştı acaba mesela 42m yazan otobüste hangi durakta indiğimiz zaman arberatoryuma daha çabuk varabiliriz? teşekkürler.

  6. selamlar,
    Atatürk Arboretumu nu araştırırken sayfanızı buldum ve yararlı bir sayfa olmuş,
    Diğer gezilerinizden de bilgi almak güzel olur.
    Emeğinize sağlık, Teşekkurler.
    Filiz

  7. Ufak bir ekleme yapmak isterim. Girişte tüm yolların kesişim noktasında, ortada bir ekran var. O ekranda hem Arboretum ile ilgili genel bilgilere hem de Arboretum’da bulunan bitkilerin özelliklerine ve konumlarına erişilebilir. Özellikle görmek istediğiniz bir ağaç varsa, ekranda aratıp arazide nerede olduğunu öğrenebilirsiniz. Sonrası ağacı tanıyıp bulmaya kalmış 🙂

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir