Öyle bir doğu şehri düşün ki; İstanbul'da, Ankara'da okumuş etmiş, toplumda yer edinmiş insanları oraya yerleşmeye 120 binciklik nüfusuna, -40 bulabilen soğuklarına rağmen cezbetsin... Dünyanın en saygın üniversitelerinden profesörler, araştırma görevlileri yazın orada bulunsun, içindeki konservatuvarda sanatçılar yetişsin... Haritanın bitti en ücra köşede yerde kurulmuş şehirin sokaklarını dantel gibi Baltık mimarisi süslesin ama içinde Kürdü, Azerisi, Türkmen'i, Acem'i yüzyıllardır omuz omuza yaşasın... İşte bu peri masalın yazıldığı yer Kars. Aşağıdaki yazılarımıza A'dan Z'ye Kars'ı gezmek için tüm ihtiyacınız olan bilgileri bulabilirsiniz.
Kars'ın kaşarı, graveri, balı, ketesi ve kazı pek meşhur, ama ismi duyulmamış bir sürü leziz yemeği de var: Hangel'inden evelik çorbası'na, ısırgan otu çorbası'ndan acem kavurmasına, umaç, ekmek aşı, bozbaş, gafil konak tatlısı, piti, haşıl... Karın gurultuları içinde, acı çekerek yazıyoruz
Kars'ta başka bir dünya var ve dolayısı ile eşi benzeri olmayan, ömür boyu unutamayacağınız deneyimler var. Sanki uzak bir masal ülkesi olan Kars'ta kesinllikle yapmanız gereken 10 deneyim.
Doğu Ekspresi yataklı vagon ve örtülü kuşetliden yer bulmak çok zor ama imkansız değil. Doğu Ekspresi'ne bilet nasıl bulunurun tüm sırlarını anlattık. Ayrıca vagon tipleri, yataklı vagon, örtülü kuşetli hakkında bilgi.
İster kayak, ister kültür turizmi için Sarıkamış'a gidin, bu gezi rehberi çok işinize yarayacak. Sarıkamış'a dair bilmeniz gereken herşeyi en özet haliyle derledik.
Kimse kırılsın istemeyiz ama eğri oturup doğru konuşmak gerekirse, bizce Türkiye'de Sarıkamış Kayak Merkezi diye bir gerçek varken ne Uludağ, ne Kartalkaya, ne Kartepe'ye söz söylemek düşmez.
Kars sokakları adeta yabancı bir filmin setlerinden fırlamış gibi. 40 yıl şehre hakim olan Ruslar şiir gibi yapılar inşa etmişler. Baltık mimarisinin içinde affallıyor, burası da mı Türkiye diyorsunuz. Ayrıca Selçuklu'su, Ermeni'si, Rum'u, Türk'ü, hepsi bi şehrin çehresinde derin izler bırakmış.
Hızlı trenden ne bekleyebilirsiniz, nereye ne kadar zamanda varıyor, nerelerde duruyor, biletler ne kadar, nereden bilet almalı gibi kilit bilgileri aktardık.
Kuzey Doğa Derneği'nde yaban hayat için gönüllü olmak nasıl bir deneyim? Gönüllüler neler yapıyor? Ne zaman gitmeli? Kime uygun? Neler sağlıyorlar? Nasıl başvurulur?
Senelerdir hayalini kurduğumuz Doğu Ekspresi'ne nihayet bindik! Enfes manzarlı tren yolculuğumuzun videosunu, yolda başımıza gelenlerin hikayesini burada bulabilirsiniz!
Çıldır Gölü'nün kış halleri büyüleyici. Buzu testere ile yarıp balık tutmak kesinlikle yaşanması gereken bir macera. Nerede, ne zaman, nasıl yapılır burada.
FAYDALI BİLGİLER
KARS NEREDE?
Türkiye'nin kuzeydoğusunda yer alan bir şehir. Komşuları Ardahan, Erzurum ve Iğdır.
Erzurum-Kars arası 205 kilometre ve arabayla yaklaşık 2 saat, İstanbul-Kars arası 1437 kilometre ve arabayla yaklaşık 16 saat, Ardahan-Kars arası 89 kilometre ve arabayla yaklaşık 1 saat 15 dakika, Ağrı-Kars arası 218 kilometre ve arabayla yaklaşık 2 saat 47 dakika, Ankara-Kars arası 1080 kilometre ve arabayla yaklaşık 12 saat 40 dakika sürüyor.
Kars'a Ne Kadar Zaman Ayırmalı?
Kars'ın büyüsünü yaşamak için bizce kesinlikle bu programı izlemelisiniz:
1. gün: Bizim önerimiz kesinlikle Doğu Ekspresi ile gitmeniz. 24 saatinizi alacak.
2. gün: Tren günün geri kalanını şehir merkezindeki gezilmesi gereken yerleri gezebileceğiniz usturuplu bir saatte varıyor. Akşama da kaz yersiniz.
3. gün: Ani Antik Kenti ve Donmuş Çıldır Gölü'nde Buzda Balık Avı
Minimumda bunu öneriyoruz.
Vakit yaratabilirseniz:
- En az 2 gün de Sarıkamış Kayak Merkezi'nde kaymanın zevkini tatmalısınız. Bizce kristal toz karı ve manzaralarıyla Türkiye'de kayması en keyifli yer.
Kars'a Ne Zaman Gidilmeli
Kışı ayrı güzel yazı ayrı güzel. Özellikle tavsiye ettiğimiz 4 ay var:
- Mayıs - Haziran: Yazın hiçbir yerde görmediğiniz güzellikte, kar suyuna doymuş, fosforlu gibi gibi göz alan yeşillikte bayırlar göreceksiniz. Doğanın ve yaban hayatın uyanışı ile birlikte
- Ocak - Şubat: Kars'ın yazı güzel ama kışı da gerçek ötesi bir deneyim. Sanki yürümüş yürümüş ve dünyanın sonuna gelmişsiniz gibi hissedeceksiniz. Antartika'daymış gibi uzanan bembeyaz tepeler, muazzam çam ormanları ile bizce tüm illeri kıskançlıktan kıskanacak büyüde. Kaymak, donmuş Çıldır Gölü'nü deneyimlemek için de doğru zaman.
Kışın Kars'ta Soğuktan Ölür Müyüz?
Soğuktan çok kormayın, enteresan bir şekilde - 20 bile kulağa ürkütücü geldiği kadar üşütmüyor. Kars sürpriz bir şekilde Türkiye'nin en çok güneş alan yerlerinden ve güneş süper ısıtıyor. Ayrıca havası da kuru olduğu için Kars'ın -7'si bizce İstanbul'un 0'sı kadar fena değil. Bununla birlikte tabi ki soğuk ve tabi ki hazırlıklı gelmeniz lazım.
Kışın Kars'ta Ne Giymeli?
Aklın yolu kesinlikle teknik malzemeden geçiyor. Kar botu, kar montu tercih edin. Yoksa da kalın tabanlı su geçirmez nitelikte botlar, pofidik montlar şart. Baştan aşağı kayak kıyafetlerinizi de çekebilirsiniz. Polar, yoksa kalın yün kazar, eldiven, güneş gözlüğü ve bere...