INTERRAIL

INTERRAIL’E BAŞLANGIÇ

Interrail nasıl yapılır rehberimiz hoş geldiniz! Bu yazımız sizi adım adım Interrail’a hazırlayacak. Adından da anlaşıldığı üzere bu yazımızda interrailın ne olduğunu bilen ve bilet alıp gitmeye karar vermiş kişilerin bilmesi gereken tüm önemli noktaları aydınlayacağız. Henüz bu aşamada değilseniz, Interrail nedir, avantaj ve dezavantajları, size göre mi gibi konularda bilgi almak için hemen aşağıdaki Interrail Nedir yazımızdan başlamınızı çok tavsiye deriz.

INTERRAIL ROTALARI

Interrail’ın en meşakatli yanı rota belirlemek. Interrail Avrupa turu yapmanın ekonomik yolu olarak konumlanıyor ama aslında en mantıklısı Avrupa’yı baştan aşağı tek biletle zigzaglamak yerine belirli bir bölgeye odaklanmak. Bunlar da en çok tercih edilen rotalar.

INTERRAIL NEDİR

Avrupa’yı trenle gezme fikri ile flirt halindekiler için hem Interrail bileti, hem de Avrupa’da sırt çantalı gezmek konusunu anlatacağız. Amacımız Interrail nedir, size uygun mudur, avantajları & dezavantajları nelerdir gibi konularda netlik sağlamak.

1. ADIM: INTERRAIL BİLETİNİZE KARAR VERİN

 

Interrail nasıl yapılır noktasında yapılacaklar listeniz,
1. Hangi interrail bileti türünün size uygun olduğunu belirlemek,
2. Biletinizi almak,
3. Yolculuğa çıkmadan önce yapılacak işlemleri tamamlamak,
4. Yolculuk günü hazırlıklarını öğrenmek,
5. Interrail sırasında yapılması ve yapılamaması gerekenleri öğrenmekten oluşuyor.

Kaç Çeşit Interrail Bileti Var?

Bu konuyu detaylıca INTERRAIL NEDİR yazımızda açıkladığımız için burada özet geçeceğiz.
Ziyaret edeceğiniz ülke sayısı, seyahat kategorisi, seyahatinizin süresi ve yaşınıza göre bilet çeşitlerini 6’ya bölebiliriz. En popüler 2 tanesi Global Pass ve One Country Pass.

1. Global Pass (Interrail ağına dahil tüm ülkeleri kapsayan bilet)

Avrupa’nın neredeyse her yerine gitme özgürlüğü tanıyan, en popüler bilet türü global pass. Eğer çok fazla gününüz yoksa bile yine global pass alıp 15 gün içinde 5 gün trenlere binme hakkı tanıyan alt limit versiyonunu tercih edebilirsiniz. Tabi 1 ay hatta iki bilet üst üste alarak 2 ay, 3 ay yolda olmayı da planlıyor olabilirsiniz. Elbette gün sayısı arttıkça ücretler artıyor ama daha avantajlı hale geliyor. Hele bir de 27 yaş altıysanız üstüne bir de indirim geliyor.

2. One Country Pass (Tek Ülke Bileti)

İsminden de anlaşılacağı gibi sadece seçilen tek ülkenin sınırları içinde serbestçe trenlere binme hakkı tanıyan interrail bileti. Bu biletle, seçtiğiniz ülke sınırları içinde, sınırlı günde belirlenen gün kadar, o ülke içinden geçen trenlere dilediğiniz kadar binebiliyorsunuz. Örneğin, eğer siz 1 ay içinde 6 gün tren kullanımına izin veren bir İtalya Pass aldıysanız, biletinizi, sadece İtalya sınırları içinde, 1 ay içinde 6 günü geçmeyecek şekilde dilediğiniz kadar trene binerek kullanabiliyorsunuz. 1 ay içinde 7 gün ve 31 gün içinde 6 gün veya 1 ay içinde 6 gün olsun ama İtalya’dan Fransa’ya geçeyim durumu ne yazık ki olmuyor.

Karar vermeden önce diğer bilet çeşitlerini INTERRAIL NEDİR yazımızdan mutlaka okumalısınız.

Flexi ve Continuous (Sürekli) Bilet Nedir ?

Sadece Global Pass biletlerinde Flexi ve Continuous diye bir ayrım var.

Flexi Bilet Nedir?

Flexi, herhangi bir zaman dilimi içinde sizin belirlediğiniz süre içinde geçerli, esnek bilet demek.

Continuous (Sürekli) Bilet Nedir?

Continuous (Sürekli) ise belirli bir zaman dilimi içinde kesintisiz, sürekli geçerli bilet demek.

Hangisi sizin planınıza daha çok uyarsa onu seçebilirsiniz. Eğer az ve kısa tren yolculuğu yapacaksanız bizim önerimiz Flexi Sistemi. Mesela 15 günlük alıyorsunuz. 15 gün içerisinde ister 5 gün aralıklı ya da 5 gün arka arkaya biletinizi kullanabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse, siz 15 gün içinde 5 gün trenlere binme hakkı tanıyan bir interrail bileti aldınız. Bir trene binme gününüzü Floransa’dan Roma’ya geçmek için kullanıp, Roma’da 2 gün kalıp ikinci trene binme gününüzü tatilinizin 4. gününde kullanabilirsiniz. 4. günde Pisa’ya geçip burada 1 gün kalıp 3. trene binme gününüzü 5. tatil gününüz yapabilirsiniz gibi gibi.

Interrail Biletlerinin Süreleri Ne Kadar ?

Minimum interrail süresi 15 gün, maksimum yapabileceğiniz interrail süresi ise 1 ay. Bu bir ay ve 15 gün içinde değişen sürelerde farklı bilet kombinasyonları var:

Global Pass: 30 ülkede geçerli global biletlerin geçerlilik süreleri Flexi biletler: 15 gün içinde 5 gün, 1 ay içinde 7, 10, 15 gün ve Continuous (sürekli) biletler: 15 gün, 22 gün ve 1 ay kesintisiz sürekli olarak kategorilendiriliyor. Elbette gün sayısı arttıkça fiyatlar da artıyor.

Tek Ülke Pass: Sadece seçili tek bir ülkede geçerli olan biletlerin süreleri sadece Flexi seçeneği olmak üzere, 1 ayda 3, 4, 6, 8 gün olarak kategorize edilmiş.

Interrail Greek Island Pass (Yunan Adaları Bileti): 1 ayda sadece 6 yolculuk hakkı veriyor. Dikkat edin 6 gün değil bu bilet türünde 6 yolculuk yapma hakkınız var.

Fakat şunun ayrımını çok iyi yapmak gerek. Interrail biletlerindeki gün sayısı trenleri kullanım günü anlamına geliyor. Örneğin 15 günde 5 gün interrail bileti aldınız. Bu aslında demek oluyor ki interrail biletiniz, size 15 gün içinde 5 gün trenlere binme hakkı tanıyor demek. Bu 5 günü 15 günlük seyahatinize çok güzel dağıtmanız gerek ki eksik / artık gün kalmasın. Örneğin bu beş gün içinde gidiş ve dönüş yollarınızı da o 5 günlük hesaba katmalısınız aksi taktirde dönüş yolu için ekstra paralar ödemek zorunda kalırsınız.

Size En Uygun İnterrail Bileti Hangisi?

Bunu bilebilmek için;

  • Bu seyahate kaç gün ayıracaksınız,
  • Hangi ülkeleri kapsayacak bir rota düşünüyorsunuz,
  • Toplamda ortalama kaç şehirde durmayı planlıyorsunuz,
  • Ve bunun için ayırdığınız bütçeniz ne kadar

gibi sorulara yanıt verebiliyor olmanız bu noktada çok önemli. Çünkü bu sorulara vereceğiniz yanıta göre, Interrail seyahatiniz için hangi tip tren biletini seçmeniz daha akıllıca olur görmüş olur, boşuna masraftan kaçınmış olursunuz.

Interrail biletinin yapacağınız seyahatin süresine ve ülke sayısına göre değişen birçok versiyonu var. Mesele, aralarından kafanızdaki tur planı ve bütçeniz için en uygun olanı seçmek. Aksi takdirde boşuna para harcamış olabilirsiniz.

Örneğin, eğer kafanızda Türkiye’den çıkıp sadece Almanya içinde trenle gezeceğiniz bir program varsa global pass yerine tek ülkeyi kapsayan bir Interrail bileti alıp, Almanya’ya İstanbul’dan oldukça uygun fiyata uçak bileti bulup giderek gezinize ordan başlamak çok daha akıllıca olabilir. Hangi interrail biletinin size uygun olduğunu belirlemek için öncelikle,

En sağlıklısı gitmek istediğiniz tarih aralıklarını, ülkeleri, şehirleri, ve bütçenizi tek tek bir kağıda yazın ve büyük resmi baştan görün ona göre haraket edin.

Interrail ve Eurail Arasındaki Fark Nedir?

Aslında ikisi de bire bir aynı bilet ama Interrail, biletin Avrupa Birliği vatandaşlarına ve oturma izni olan kişilere verilen ismi. Eurail ise AB dışı ülkelerin vatandaşlarına verilen ismi. Yani kısaca Avrupa Birliği ülkesi vatandaşı değilseniz biletinizde Eurail, AB vatandaşı iseniz biletinizde Interrail yazacak. E doğal ki Avrupa Birliği vatandaşları vergilerini Avrupa Birliği sınırları içinde verdiğinden Interrail bileti Eurail biletine göre daha ucuz.

DİKKAT: Güzel haber! TÜRKİYE Avrupa Birliği üyesi ülkeler içinde olmamasına rağmen INTERRAIL bileti ağına dahil ülkelerden. Yani Türkiye vatandaşlarının biletleri de Interrail bileti kategorisine dahil. Yine de hangi ülke, hangi tip bilet kategorisine giriyor emin değilseniz buradan kontrol edebilirsiniz.

Interrail Bileti Hangi Ülkelerde Geçerli ?

Yukarıdaki INTERRAIL ÜLKELERİ yazımızda hem hengi ülkelerde interrail biletinin geçtiğini, hem de interrail yapmak için en iyi ülkelerin hangileri olduğunu öğrenebilirsiniz.

Interrail Bileti Yaş Aralığı

İnterrail biletinizi alırken sizden temelde 2 konuda seçim yapmanız isteniyor.

1.’si 1. sınıf mı, 2. sınıf mı seyahat edeceksiniz ?
2.‘si de yaş aralığınız aşağıdakilerden hangisi?

Genç: 12 – 27 yaş arası
Yetişkin: 28 – 59 yaş arası
Senyör: 60 ve üzeri.

2. ADIM: INTERRAIL BİLETİNİZİ SATIN ALIN

Interrail Bilet Fiyatları

Interrail bilet türünüzü seçtiniz. Şimdi sıra geldi satın almaya. Güncel bilet fiyatlarını hemen yukarıdaki Interrail’a Başlangıç bölümündeki INTERRAIL BİLET FİYATLARI yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Interrail Bileti Nereden Alınır

Interrail biletini gidip yetkili seyahat acentalarından veya uluslarası gişesi olan TCDD istasyonlarından alabiliyorsunuz. Internetten de almak bir seçenek. Hepsinin avantaj ve devantajları var. Bunları ve tüm satış noktalarını öğrenmek için tıklayın: Interrail Bileti Nereden Alınır

Interrail Bileti Almak İçin Gerekenler

Interrail bileti almak için gereken iki şey: Seçtiğiniz kategorideki biletin ücreti ve biletinizin üzerine pasaport numaranız işleneceğinden pasaportunuz.

Interrail için Schengen vizesine ihtiyacınız olacak. Hem Schengen vizesi ile ilgili tüm bilgileri hem de Öğrenci Pasaportu ile ilgili tüm bilgileri aşağıdaki yazılarda bulabilirsiniz.

BİZ EVDE YOKUZ

Biz Duygu & Bilgehan. 2014’te hayatımızı baştan çizmeye karar verdik. Daha dolu, daha aktif bir hayat kurmanın peşine düştük. Adını da Biz Evde Yokuz koyduk. Sitemiz aktivite, macera ve gezi rehberi. Tatiller ve seyahatler için hem Türkiye, hem de yurt dışı önerileriyle bir kaynak. Daha fazla bilgi için: BİZ KİMİZ?

BİZİ TAKİP EDİN

INTERRAIL İÇİN VİZE VE PASAPORT

SCHENGEN VİZESİ NASIL ALINIR

Schengen Bölgesi olarak bilinen ortak sınır ve ortak vize uygulaması sayesinde Avrupa’daki 33 ülkeye sadece tek bir vize alarak, yani Schengen vizesi alarak, girebiliyorsunuz. Schengen vizesi başvuru süreci, ücretler ve bilinmesi gerekenleri anlattık.

3. ADIM: INTERRAIL YOLCULUĞU ÖNCESİ YAPILACAKLAR

Kimle Yola Çıkacağınızı Belirleyin

Valizinize koyacağınız eşyalar kadar yanınıza alacağınız arkadaşınız da önemli. Severim onu, iyi biridir dediğiniz insanın bile farklı yüzlerini görebilirsiniz. Tek kişi de yapılabilecek bir seyahat, ama 2 kişi maximun 3 kişi en keyiflisi. Nerede çokluk orda zorluk! Her kafadan bir ses çıkmayacağı, grubu bir kişinin yönlendireceği uyumlu bir grup olursanız her şey çok daha kolay olur. Bu yüzden yanınıza hangi arkadaşınızı alacağınıza dikkat edin.

Rail Planner Uygulaması

Interrail’e kimle çıkacağınızı, genel olarak hangi ülkelere gideceğinizi belirlediniz, biletinizi aldınız, şimdi sıra geldi yolculuğunuzu detaylıca planlamaya. Özellikle gitmeye karar verdiğiniz ülkelerin kafanızdaki rotaya göre dizilimini planlamak ve oralarda kaçar gün kalacağınıza yola çıkmadan önce karar vermek çok önemli. Eğer kısa dönemli bir Interrail biletiniz varsa özellikle trenler konusunda ayağınızı yorganına göre uzatmanız gerekir. Çünkü plan yapmadan çıkarsanız tren ayarlamaları da tam bir arap saçına dönebiliyor ve ya biletin süresi ya da trene biniş sayısı yetmeyebiliyor.

Yolculuğunuzu planlarken size trenlerin kalkışı varışı hakkında yardımcı olacak, yola çıkmadan kesinlikle indirmeniz gereken uygulama Rail Planner.
IOS, Android versiyonları var. Bu uygulamada, gitmek istediğiniz destinasyona hangi trenler gidiyor, kaçta gidiyor, tren tipi ne, kaç saatte gidiyor, bir sonraki aktarma nasıl olacak gibi sorulara cevap verip, o karışık planlama sürecini sizin için yönetiyor. En iyi tarafı da offline olarak da çalışması.

Rail Planner ile ilgili tek sıkıntı, bazı istasyon adlarının Rail Planner’da gerçekte olduğundan farklı olabilmesi. Örneğin siz Belçika’nın Gent şehrine gitmek istiyorsunuz, Rail Planner’a Ghent yazıyorsunuz ama çıkmıyor. Bunun nedeni o istasyonun isminin oranın yerel dili ile Gand olarak yazılmış olması. Böyle bir durumda tek yapmanız gereken Google’a şehri aratıp o şehrin yerel adını öğrenmek. Ayrıca Deutsche Bahn için de trenler konusunda, özellikle de Almanya ve çevresi üzerine güvenilir bir web sitesi diyebiliriz.

Gün Hesaplamalarını Yapın

Interrail biletinizle, aynı gün içinde istediğiniz kadar trene binebiliyorsunuz ama varış saati ikinci bir güne kayan durumlarda interrail gün hakkınızın birini daha kullanmış oluyorsunuz. Bu çok çok önemli bir konu ve dikkatli bir ayarlama gerektiriyor. Örneğin sizin 15 gün içinde 5 gün trenlere binme hakkı veren, flexi bir interrail biletiniz varsa ve treniniz kalkış noktasından akşam saat 19:00’dan sonra hareket edip, ertesi gün sabah 04:00’ten sonra varış noktasına varıyorsa biletinize ertesi günün tarihi yazılıyor. Yani biletinizin arkasına varış gününüzün tarihini işlemeniz bekleniyor. Bu durumda 5 gününüz içinden 2 günü birden kullanmış sayılıyorsunuz. Bu boşa gün harcamadan kaçınmak için kalkışı saat 19.00’dan sonraki trenlere ve varışı 04.00’den sonraki trenlere sadece yeni bir tren gününe başlayacaksanız tercih edin. Yoksa planlarınız ya ucu ucuna yetisir.

Bütçe Planı Oluşturun

Yanınızda taşıdığınız para sizi korkutmasın genel olarak Avrupa’da çok da hırsızlıkla karşılaşmayacaksınız. Bu demek değil ki çok rahat olun. Önleminizi alırsanız bir şey olmaz. Bazı bölgeler hariç tabii ki. Bizden küçük bir uyarı, yok ben nakitten korkarım mis gibi kredi kartımla alırım her şeyi derseniz sürprizlere hazır olun. Kur farkından ötürü gözleriniz açık bir şekilde faturaya bakakalabilirsiniz. Önerimiz yurtdışı harcamaları için Kredi kartı ayarlarınızı EURO olarak güncellemeniz. Bunu çıkmadan halledin. Yoksa bankalar yaptığınız alışverişleri açık provisyon olarak bırakıp, piyasaların kapandığı akşam vakitlerinde TL/EURO makasının yüksek olduğu zamanlarda TL olarak yüksek kurdan size yanısıtabiliyorlar. Aman dikkat. Üstelik Avrupa’da her yerde kredi kartı kabul edilmiyor. Özellikle American Express kartı her yerde kabul edilmiyor. Varsa başka kartınız da mutlaka yanınızda bulunsun.

Gerçek bir interrail ruhu yaşamak istiyorsanız, yaklaşık olarak bütçenizi + 1000 Euro (20 günlük) ayarlayın. (Gerçek ruhtan kastımız az yemek, bazen hostelde bazen de tren garında kalmak, mağazalara sadece vitrinden bakarak geçip gitmek gibi:) Günlük olarak 30 – 35 Euro yeterli ama 50 – 60 Euro’yu gözden çıkarırsanız bir tık daha keyifli hale gelebilir yolculuğunuz.

Süpermarketler bazen çok kurtarıcı olabiliyor. Bir önce ki gün hasapladığınızdan fazla harcadıysanız eğer bir öğün atlayıp ekonomi yapayım diye düşünmeyin. Çözüm: Süpermarketten 2-3 Euro’ya Nutella bir de ekmek ya da birkaç kraker.

Hostel / Otel Rezervasyonu Nasıl Yapılır ?

Interrail sadece bir bilet. Kalıcak yer meselesini her zaman siz kendiniz ayarlıyorsunuz ya da “Aman bu şehre bir günlüğüne geldim otele de para mı vereceğim”; diyerek istasyonda kalabiliyorsunuz. İstasyonda derken yanlış anlaşılmasın istasyondaki banklarda ya da kuytu köşedeki daha az ayak basılan bir yere kuruluyorsunuz. 20’lerimizde biz de yapmadık değil hani 🙂 Tabi istasyonlardaki hostel hostel diyen adamlardan uzak durun. Zor duruma düşürebilirler sizi.

Hostelbookers, Hostelworld, Booking gibi siteler kolaylıkla aradığınız fiyat aralığında ve konforda hostel, otel veya pansiyon bulmanıza aracı olacaktır. Hatırlatalım, eğer son dakika iptalleri yaparsanız paranızın bir kısmı yada tamamı yanabiliyor. Ayrıca Couchsurfing ve kamp yapmak da diğer opsiyonlar.

Kesinlikle altını çizmek gerek: Hostellerin ucuz olmalarının nedeni odaların 4-6-8 kişilik genellikle de ranza sistemi olması. Eğer hostellerde kalmayı seçerseniz, yüksek ihtimalle sizinle aynı odada kalan, türlü türlü başka insanlar da olacaktır. Eğer ben başka insanlarla aynı odada yapamam derseniz ona göre önleminizi alın. Mutlaka önden otelle konuşup oda hakkında bilgi alın. Belki ek ücret ödeyerek 1-2 kişilik odalarda konaklama olanağı da olabilir. Ayrıca hostellerde veya motellerde kalacaksanız yanınızda mutlaka kilit götürün ve valizinizi mutlak her yerde kilitli tutun. Önlem almak iyidir

Nasıl Ekonomik Gezilir?

Yeme – içme, konaklamaya, ulaşım, şehir turları, müze girişleri hep bütçeyi şişiren kalemler ama bunları uygun fiyata getirmenin yolları var. Bunları Yurt Dışındayken Bilmeniz Gerekenler bölümündeki YURT DIŞINDA NASIL UCUZA GEZİLİR yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Nasıl Ekonomik Gezilir?

Öğrenciyim, param yok diyenleri de şuraya alalım: INTERNETTEN PARA KAZANMA YOLLARI

Interrail’a Yurt Dışından Başlayacaklar İçin Ucuz Uçak Bileti

Ucuz uçak bileti arıyorsanız burada da sizin için süper tüyolarımız var: UCUZ UÇAK BİLETİ

İlk Defa Yurt Dışına Çıkanların Bilmesi Gerekenler

Az aşağıdaki Yurt Dışındayken Bilmeniz Gerekenler bölümünde İLK DEFA YURT DIŞINA ÇIKACAKLARA TAVSİYELER başlıklı yazımızda pasaport işlemleri, döviz işlemleri, yurt dışından nasıl arama yapılır gibi birçok önemli konuda çok faydalı bilgiler bulacaksınız.

Yurt dışında en sık yapılan hataları derlediğimiz YURT DIŞINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER yazımıza da göz atın deriz.

BİZ EVDE YOKUZ

Biz Duygu & Bilgehan. 2014’te hayatımızı baştan çizmeye karar verdik. Daha dolu, daha aktif bir hayat kurmanın peşine düştük. Adını da Biz Evde Yokuz koyduk. Sitemiz aktivite, macera ve gezi rehberi. Tatiller ve seyahatler için hem Türkiye, hem de yurt dışı önerileriyle bir kaynak. Daha fazla bilgi için: BİZ KİMİZ?

BİZİ TAKİP EDİN

YURT DIŞINDA BİLMENİZ GEREKENLER

YURT DIŞINDA NASIL UCUZ TATİL YAPILIR

“%50’e kadar varan” deli indirimlerle insanı bilgisayar başına kitleyip, kampanyanın başladığı saniye kotası dolan işlerden gına geldı. Biz de gezilemizi ucuza getirmek için kullandığımız taktikleri derledik. Oh canımıza değsin.