HİNDİSTAN GEZİ REHBERİ

BURADAN BAŞLAYIN

Hindistan nasıl bir yer olduğunu gitmeden önce çok iyi anlamanız lazım ki hayal kırıklığına uğramayın. Hindistan Hakkında Her Şey yazımızdan başlayın.

GANDHI KİMDİR? – HAYATI, ÖLÜMÜ, HAKKINDAKİ ŞOK EDİCİ GERÇEKLER

Geliştirdiği barışçıl metotlar ile İngilizlerden Hindistan’ın bağımsızlığını kazanması ile takdir edilen, dünya çapında özgürlük ve insan hakları ikonu olmuş bir lider Gandhi. TIME’nın Yılın İnsanı seçtiği bu liderin maalesef ırkçılık, kadın istismarı gibi konularda sicili hiç de temiz değil. Anlayacağınız; sözlerini vücudlarına dövme yaptıracak kadar seven de, siyasi parti kuracak kadar nefret edeni de.

ALTIN ÜÇGEN ROTASI

Altın Üçgen Hindistan yolcularının en popüler rotası. (1 hafta ya da daha fazla zamanı olanlar için)

JAIPUR (CAYPUR) – HİNDİSTAN’IN PEMBE ŞEHRİ

Sen kalk, İngiltere kral ve kraliçesi ziyarete geliyor diye bütün şehri baştan aşağı Hindistan’da misafirperverliğin rengi olarak bilinen pembeye boyat. Pembe mimarisi, sarayları, gün batımında gökyüzünü kaplayan uçurtmalar ile Hindistan’da en çok beğendiğimiz birkaç yerden biri.

DİĞER HİNDİSTAN YAZILARI

PALOLEM, GOA, HİNDİSTAN

“Hindistan’da en çok Goa’yı sevdik” diyenleri boş turist olmakla yaftalarken kendimizi Palolem ile can ciğer kuzu sarması olmuş bulduk. Hindistan’ın en iyi yeri demek Rajastan’da gördüğümüz mükemmel şeylere haksızlık olur da, insanın en iyi hissettiği yeri olabilir. Tatilinizi noktalamanız gereken zirve kesinlikle burası.

MUMBAİ GEZİLECEK YERLER & 18 BOMBAY KLASİĞİ, HİNDİSTAN

Her gün 40.000 taksinin işlediği, her kilometrekare başına 29.000 insanın ama her 1 milyon insana sadece 17 umumi tuvaletin düştüğü ve şu güne kadar yaklaşık 70.000 Bollywood filminin çekildiği Mumbai’ye hoş geliyorsunuz! Merak etmeyin yanınızda biz varız.

UDAİPUR – HİNDİSTAN’DA JAMES BOND’UN ÇEKİLDİĞİ YER

Udaipur “Hindistan’ın Venedik’i” olarak geçen, nehir ile bütünleşmiş bir şehir. En çok da Octopussy filminde geçen, James Bond’un meşhur ettiği ada saray “Nehir Sarayı” ile biliniyor. Ayrıca minyatür sanatının dünyadaki en güzel örneklerini burada satın alabilirsiniz.

HİNDİSTAN HAKKINDA

Hindistan Size Göre Mi?

Biz 3 hafta kaldık ama yetmedi. 70’i aşkın ülke içinde Hindistan gördüğümüz en farklı yerlerden. Meşakkatli olduğu için herkese göre değil ama kültür turizmine, fotoğrafçılığa, insanlık tarihine meraklıysanız gidilebilecek en enteresan yerlerden biri.

Amacız gidecekleri Hindistan’a en iyi şekilde hazırlanmasını sağlamak olduğundan doğal olarak uyarılar ile dolu bir yazı oldu. Bu size sakın Hindistan’ı beğenmediğimizi düşündürmesin. Biz burada ne kadar anlatsak boş. Mutlaka ama mutlaka kendi gözlerinizle görmek için YouTube kanalımızdaki Hindistan videolarımızı izlemelisiniz ve aşağıda da linkini bulacağınız Hindistan Hakkında Herşey yazımızı okumalısınız! Ancak böyle gerçekten doğru karar verebilirsiniz.

Hindistan aşırı kaotik, bazen Black Mirror’ın bir bölümü gibi hissettiren, distopya gibi bir memleket. Zaman zaman medeniyetin tükendiğini hissedeceksiniz. Aslında bu yaşamanız gereken deneyimin de ta kendisi ve bu yönüyle gördüğümüz her yerden ve yaşadığımız tüm tecrübelerden farklı. Hindistan sizin gerçeğiniz olsa belki kafayı yiyebilirsiniz 🙂 ama ziyaretçiler olarak kaosun içinde var olmanın tadına bakıp kendi konforlu gerçeğinize dönecek ayrıcalığa sahipsiniz. Her gün ulaşım için rollercoaster’a binmek zorunda kalmak insanı bezdirebilecek bir şeyken, kırkta yılda bir kendi isteği ile o gerilimi yaşaması nasıl enterasan ise, bu da biraz öyle.

Hindistan yer yer sizi şaşırtacak, büyüleyecek, dövecek ve sevecek de. Bu duygu potborisini aynı anda hissetmek bile çok farklı bir deneyim.

Son ama en önemli nokta; Hindistan’ı daha çok tecrübeli gezginlere öneriyoruz. Gördüğünüz ilk 10 ülkeden birisi Hindistan olmasın deriz. Hem baş etmek de, hem de takdir etmek de zorlanırsınız. Son olarak, önemli bir ayrım da Hindistan’ın tatil yeri değil, daha çok kültür gezisi yeri olduğu. Eğer Asya’da tropik bir keyif tatili yapma niyetindeyseniz yeriniz Hindistan olmasın, Tayland ve Endonezya’ya bakın.

Hindistan’da Gezmek Ucuz Mu

Hindistan’da açlık sınırı günlük 0.5 $’dan başlıyor. Buradan bakıldığı zaman günde 10 dolara çok şey yapabilmeniz lazım ama turist olarak durum pek de öyle değil. Bunun iki sebebi var:

1) Müze ve ören yerlerinde yerellere ve turistlere farklı fiyatlar uygulanıyor. Zaten tek başına Taj Mahal’e giriş 16 USD civarında tutuyor.

2) Diğer bir konu da yemekten konaklamaya Hintlilerin alışık olduğu standartların sizi yorma potansiyeli. Yani Hintlilerin yediği sokak yemeklerini yerseniz ve onların konakladığı pansiyonlarda konaklarsanız maliyetler çok düşüyor ama biz önermiyoruz. Düşük bütçeli hostel, pansiyonların ve restoranların sizi üzme ihtimali çok büyük. Bizim tavsiyeniz biraz kesenin ağzını açıp tadınızı kaçırmayacak yerlerde kalmanız. Banyo – tuvaletlerin görüntüsü, odaların temizliği ucuz yerlerde pek iç açısı olmayabiliyor. Özellikle Varanasi’de mutlaka iyi bir otel seçin. Hem psikolojik, hem de fiziksel olarak çok yorucu bir yer, insan gece evine döndüğünde ona iyi gelecek bir yere ihtiyaç duyuyor.

Hindistan’a Ne Kadar Para Götürmeli & Maliyetler

En pahalı yerler Delhi ve Mumbai, hem de ciddi pahalılar. Buralarda ihtiyacınızın olacağı miktarlar ve Goa ya da Kerela’dakiler bir olmayacak. O yüzden programınıza göre bütçeniz değişecektir.
– Su 0.3 dolar
– Mumbai’den Goa transferi 80 usd
– Ortalama bir yerde 2 kişilik öğün 16 usd
– Lüks bir yerde 2 kişilik öğün 45-50 dolar

Günlük 50 dolar ne satın alır?
– Hostel yatakhanesi ya da pansiyon tarzı yerlerde çift kişilik bir oda, ucuz bir yemek, ve toplu taşıma ile ulaşım

Günlük 60 – 140 dolar ne satın alır?
– Ortalama bir otel odası, ortalama bir restoranda yemek, müze ve ören yeri girişleri, taksi ve tuk tuk ile ulaşım.

Hindistan’a Ne Zaman Gidilir

Yukarıda önerdiğimiz rota için Ocak ayı ve Şubat başı hem iklim şartlarının ideal olması, hem de salgın ve haşeratların daha az olduğu dönem olması açısından en iyi zaman. Kuzeyde havalar gündüzleri 25 derece civarında, Goa’da da hava 30’larda, su sıcaklığı da 27 civarlarında. Şubat ayındaki Cumhuriyet bayramına denk gelmediğinizden emin olun.

Yukarıda Hindistan’a gitmek için en ideal zamandan bahsettik ama sezon bundan çok daha geniş.
– Goa’ya Kasım sonundan Şubat başında kadar gidiliyor.
– Rajasthan için de Ekim – Mart arası. Nisan – Haziran havalar tahammül edilemez sıcaklıkta. 50 derecelerden bahsediyoruz. Temmuz’dan Ağustos’ a da muson dönemli.

Diğer bölgeler için ayrı bakmanız lazım çünkü başında da belirtiğimiz gibi Hindistan dev bir ülke ve farklı bölgelerinde farklı ilkim şartları olduğundan genelleme yapmak imkansız.

Önerdiğimiz Hindistan Rotası

– Hindistan’ın en popüler turist rotası Golden Triangle (Altın Üçgen). 1 haftaya yakın vakti olanların büyük çoğunluğu bu rotayı yapıyor. Delhi, Agra ve Jaipur‘u kapsıyor.

– Ama bizce ne yapın edin, gezinizin son 2 gününü Goa’nın bir yerleşimi olan Palolem’de kafa dinleyip gevşemeye ayrın. Yoksa eve tüm enerjinizi tüketmiş ve bitkin olarak dönersiniz. Buna göre geriye kadar zamanınızı planlayın.

– Goa’nın her yerini görmenize gerek yok. Her ne kadar farklı kasabaların gece hayatı/ sakinlik gibi farklı temaları olsa da bir yerden sonra plaj üstüne plaj kendini tekrar ediliyor. En güzel yeri Palolem.

– Eğer Golden Triangle’ı yapıp üzerine Palolem’ geçmeye zamanınız kalmıyorsa bizce Delhi’yi atlayabilirsiniz.

– Bizce Hindistan’ın başka yerleri o kadar enteresanki genel olarak Delhi ve Mumbai’yi diğer yerler için feda edebilirsiniz.

Agra, Jodpur, Jaipur ve Varanasi öncelikli olarak görülmesi gereken yerler. Rajasthan kesinlikle ülkenin en renkli yeri. Biraz çöl kültürü, ihtişamlı kaleler ve yapılar görmek Hindistan’da en çok önerilen aktiviteler.

– Bu plana göre Delhi’ye uçup, önce kuzeyi gezmek, sonra da bir uçakla Goa’ya gelmek ve Goa’dan sonra Mumbai’den Türkiye’ye geri dönmek en mantıklısı oluyor.

– Yeterince vaktiniz varsa Auroville ve Kerela da ekleyebileceğiniz diğer duraklar ama her biri ayrı bir uçak istiyor.

Kadınlar İçin Güvenli Mi

Hintliler genel olarak çok yumuşak mizaçlı insanlar, kendimizi hiç huzursuz hissettiğimiz bir durumla karşı karşıya kalmadık. Bununla birlikte Goa hariç gittiğimiz yerlerde saat 8’den sonra sokakta kadın kalmıyordu. Bu çok da sıkıntı değil çünkü zaten o saatten sonra dışarıda bulanmanızı gerektirecek cazip birşey de olmuyor. Ama gittiğiniz yerlere göre çok değişecek bir durum güvenlik konusu. Bazı yerler çok çok sıkıntılı. Mutlaka araştırın ve gereksiz yerlere gitmeyin. Hindistan’da maalesef turistlerin başına gelen tecavüz, kaçırılma vb olaylar olabiliyor. Güvenliği elde bırakmayın.

Yine de kadınlar için yalnız gezmesi pek kolay bir yer değil Hindistan. Çaktırmadan, sanki yanlışlıkla çarpmış süsü verilen gizli elle taciz durumları ile karşılaştık.

Ayrıca ister kadın, ister erkek olun, herkes sizinle yabancı olduğunuz için fotoğraf çektirmek istiyor. Tahmin edersiniz ki kadın olunca sizinle fotoğraf çektirmek isteyen erkeklerin sayısı çok oluyor. Çoğu iyi niyetli ve mahremiyet sınırlarını aşmıyor ama yüz bulup ahtapot gibi sarılan da var.

Son olarak Arambol gibi bazı sahil kasabalarının “kolayca beyaz kadın düşürülen yer” olarak adı çıkmış. Aynı Antalya’da Marmaris’te turist düşürmeye giden gencolardan orada da var.

Uzun lafın kısası tek başına kadın olarak gezmek için yorucu bir yer. Çift olarak gezmek kolay, ama yine de rahatsız edici bakışlar ve hareketlerle karşılaşabilirsiniz.

Çocukla Hindistan’a Gidilir Mi

Goa’da çok fazla bebekli, çocuklu aile gördük ama açıkçası ülkenin geri kalanında neredeyse hiç görmedik. Goa ülkenin en temiz, en düzenli yerlerinden ve bizim de çocuğumuz olsa çok rahatlıkla götürürdük.

Ülkenin diğer yerlerine çocukla gitmek biraz zorlayıcı olabilir ama tabi ki çocuğun yaşına, sizin ne kadar rahat bir insan olduğunuza da bakar. Çocuğunuz yerde bulduğu şeyleri ağzına götürdüğünde rahatsız oluyorsanız Hindistan’daki hijyen sıkıntısı sizi gerebilir. Öte yandan Nasuh Mahruki, eşi ve çocuğu ile Hindistan’ın bağrında birkaç hafta kaldı ve mutlu mesut geri döndüler.

Gerçekten Herkes İngilizce Konuşuyor Mu

Hayır, herkes konuşmuyor ama oldukça yaygın. Özellike de büyük şehirlerde.

Hindistan’da 780 küsür dil konuşuluyor, bunların 22’sini resmi dil. Papua Yeni Gine’den sonra dünyada en çok dil çeşitliliği olan 2. yer. İngilizlerin gelmesiyle İngilizce bu koca ülkede ortak dil olmuş. Bugün gazetelerin, tv yayınlarının İngilizce olmasının sebebi de bu (tabi yerel yayınlar da var). Herkes ilk okula kadar yerel dilini konuşuyor, İngilizce eğitimi devlet okullarında 5. sınıfta başlıyor.

İletişim ile ilgili bir notumuzda da vücut dili üzerine çünkü şimdiye kadar hiç görmediğiniz bir şekilde evet diyorlar. Hintlilere birşey sorduğunuz zaman kafalarını metronom gibi iki yana sallıyorlarsa evet demek. Ne kadar hızlı sallıyorlarsa o kadar istekli olduklarını ifade ediyor.

Bir de anlamadıkları şeylere de evet şeklinde kafa sallıyorlar (biz de yol bilmeden tarif verenler gibi), sizin gözünüz açık olsun.

Hindistan’da Vejetaryen Mı Besleneceğiz?

Sanki tüm Hintliler vejetaryendir gibi bir algı var. Evet Hinduizm vejeteryan bir yaşam tarzını savunuyor ama ne tüm ülke Hindu, en de tüm Hindular vejetaryen. Bazı bölgeler çok sıkı vejetaryenken, bazı bölgeler gayet tavuk ve kuzu yiyor ama Hinduizm’de inek kutsal olduğu için dana eti tüketimi pek yaygın değil. Kerala ya da Goa gibi Hrıstiyanların yoğun olduğu ve turizmin yaygın olduğu yerlerde ise dana eti menülerde mevcut. Genel olarak tavuk, balık eti bulmak ise kolay, ama Varanasi gibi Hinduizm’in kutsal saydığı şehirlerde zor.

Yüzdeye vurulduğunda ülkenin %30’u vejeteryan besleniyor, ama gittiğiniz yere göre ülkenin %100’u de et yemiyor hissine de kapılabilirsiniz. Özellikle de Caynacılık inancındakiler çok katı bir vejetaryen diet izliyorlar. Hayat kutsal olduğu için hiç bir canlıyı öldürmedikleri gibi, canlılara ve mikroorganizmalara ev olan kök sebzedir, maruldur, lahanadır gibi sebzeleri de yenmiyorlar.

Yoga

Yoganın memleketi Hindistan’da Varanasi’den Goa’ya birçok yoga okulu bulabiliyorsunuz. Yoga retreat’e gitmek için en popüler yer Rishikesh ama biraz daha tatil havasında geçsin istiyorsanız doğru adres Goa. Enteresandır ki çoğu yerde yoga hocaları yabancılar oluyor.

Yoga tatili yapmak istiyorsanız iki seçeneğiniz var; ya herşey dahil paket sunan “yoga retreatlere dahil olmak ya da dışarıdan sadece derslere katılmak. Yoga retreatlere konaklama, 3 öğün vejetaryen yemek, sabah ve akşam yogası, meditasyon dahil oluyor ve paketler yerine göre günlük kişi başına 80 ile 140 Euro arasında değişiyor.

Biz yoga retreatlere katılmanın çok mantıklı olduğuna ikna olmadık çünkü, Goa üzerinden düşünecek olursak;
– Bölgeden bölgeye değişmekle birlikte tek ders yoganın fiyatı 400 Rupee yani 5 Euro. Ama 10’lu paket alırsanız 3.7 Euro’ya kadar iniyor.
– Kahvaltıya tatlı bir kafede 300 Rupee, vejetaryen 2 güzel öğüne de 700 Rupee verirsiniz, eder 13 Euro.
– Denize sıfır beach hut’un geceliği 2500-3000 Rupi (30-40 Euro), arka sıralar ise 1000 Rupi’ye (13 Euro) kadar düşüyor.
– Yani fiyat olarak pek de avantajlı değil paket almak. Ayrıca üzerine bir de tüm öğünlerinizi bağlıyorsunuz. Oysa canınız orada deniz ürünü yemek isteyecek, ya da kumdaki restoranlarda oturmak isteyecek.

Yemeklerle İlgili Sağlık Uyarıları

Hindistan’a giden insanları çok büyük kısmı yemekten ötürü rahatsızlanıyor. En yaygını mideyi bozmak ya da zehirlenmek ama çok daha ciddi hastalıklara kadar yolu var. İyi haber şu ki, bunlar basit kurallara dikkat ederek engellenebilir şeyler. Biz hiç bir sıkıntı yaşamadan geri döndük.

– En kritik konu su. Hindistan’da şebeke suyu çok pis. Konunun ciddiyetini anlamak için mutlaka Hindistan Hakkında Herşey yazımızı okuyun. Musluk suyunu içmeyin, hatta dişlerinizi bile içme suyu ile fırçalayın deriz. Duşta bile ağzınızı açmayın diyenler var.
– Aynı şekilde şehir suyu değmiş gıdalardan kaçınmak lazım. Özellikle de salata ve yıkanmış mevyeleri yemeyin (soyarak yiyebilirsiniz).
– Dondurma ve süt ürünlerini tüketmeyin. Ülkede elektrikler bir geliyor, bir gidiyor. Havalarda sıcak olunca gıdalar o arada eriyip, bozulup, elektrikler gelince yeniden donuyorlar. Yani Algida gibi paketli ürün bile olsa risk etmemekte fayda var.
– Baharatlı yiyecekler kimilerinin midelerine dokunabiliyor. Yani aslında yemekte sıkıntı olmasa bile Hint baharatlarına alışkin olmayan mideler bozulabiliyor. Mide ilacı, kabız ve ishal ilaçları getirin.
– Soyulmuş meyveler sıcakta çabuk bozuluyor. Smoothie falan içerken iki kere düşünün.
– Balık ve tavuk Hindistan sıcaklarında çok hızlı bozuluyor. Kırmızı et zaten kolay bulunmuyor.
– Sokak satıcılarındaki yemekler çok cazip görünse de yemeyin. Elbette hepsi pis değil, hatta bazı websitelerinde yiyin diye yönlendirme de göreceksiniz ama zaten hepi topu Hindistan’da kaç gününüz var, 5 gün yatmayı az da olsa riske etmeye değer mi?
– Mc Donald’s da bile yiyeceklerden rahatsızlanabilirsiniz. Bir de böyle yerlerde gazı içecekler makinada yapılıyor, suyundan emin olamazsınız.
– Starbucks’ta da soğuk kahvelerden uzak durun.
– Buzlu içecekler tüketmeyin. Buzların şehir suyundan yapılıyor olma ihtimali yüksek.
– Bir seferden birşey olmaz demeyin.
– Tipi düzgün, içeride çok turist olan yerlerde yiyin. Biz şehir şehir bulduğumuz restoranları zaten rehberlerimizde yazdık.

Havalimanı İle İlgili Uyarılar

Biz havalimanında güvenlik neymiş Hindistan’da anladık. Öyle özel güvenlik şirketi, polis molis değil, ağır silahlı askerler havalimanını çekip çeviriyor.

– Öncelikle Hindistan’ın dehşet bir trafiği olduğunun ne kadar altını çizsek az. Normalde havalimanına gitmek 1 saat sürüyorsa, siz 1,5 koyun.
– Uber bütün büyük şehirlerde var. Küçük şehirlerde Hintli versiyonu Ola var ama yerel hattınızın olması gerekiyor. En iyi transfer fiyatları onlarda.
– Güvenlik o kadar meşakkatli ve o kadar uzun sürüyor ki havalimanında 2 saat ayırmazsanız uçağınızı kaçırabilirsiniz. Haberiniz olmaz, uzun haftasonuna, şuna buna gelir, ekstra bir yoğunluk olur, bizce 2,5 saat önce havalimanında olun.
– Pasaport ve biletinizi ibraz etmeden havalimanına giremiyorsunuz. Ne yapın edin, biletinizi bulun. Online bileti telefon göstermek OK.
– İç hatlarda uçuyorsanız check-in için pasaportunuzu vermeniz yeterli olmuyor. İlla bileti görecekler. İsimden bakıp sistemde bulmaca yapmıyorlar.
– Valizinizi havalimanında girişte x-ray’dan geçirip fermuarlarını bağlıyorlar. İç hatlarda genelde 15 hakkınız var. Tartıya çıktığında 15 kilodan fazla gelirsen, eşyaları azalatmak için fermuarları açarsanız tekrar o uzun güvenlik kontrolünden geçmek lazım. 1.3 milyarlık ülkede tabi ki kuyruklar uzun oluyor.
– İç hatlarda aktarmalı uçacaksanız aralarında en az 2 saat olan uçakları tercih edin. Yoksa yetişemeyebilirsiniz.
– İç hatlardan sonra dış hatlara geçecekseniz durum daha da vahim. Şöyle anlatalım; biz Goa’dan Mumbai’ye, oradan da İstanbul’a dönecektik. Mumbai’ye indikten sonra, aynı havalimanı içinde terminal değiştirip, güvenlikleri aşıp, İstanbul uçuşumuzu kapısına gelmemiz tam 4 saat sürdü!!
– Son olarak, hiç alışık olmadığınız yerlerde güvenlik kontrolü var. Güvenlik işlemleri bitti sanıp ağırdan almayın. Kapıyı göremeden emin olmayın.

Diğer Uyarı ve Öneriler

Sahtecilik yaygın
– Değerli olduğu vaad edilen taşlardan almayın.
-Deve kemiği üzerine minyatür diye plastiğe boyanmışını verebiliyorlar.

Trenler
– Tren kullanacaksanız sadece 1. sınıfta gitmenizi öneriyoruz.
– Yataklıda gidecekseniz bir nevresim getirip uyku tulumu gibi kullanmanız daha hijyenik olacaktır.
– 1. sınıf biletleri erkenden satılıyor, son dakikaya bırakmayın. Biletleri internetten alabiliyorsunuz.

Rezervasyonlarla İlgili Sıkıntılar

– Hintlilerle yaptığınız anlaşmalardan ilgili çok emin olmayın. Örneğin, “Ben 2 gün sonra geldiğimde tam olarak şu oda kalmak istiyorum. Müsait mi?” dediğiniz de tabi tabi şeklinde cevap verip, sizden kaparo bırakmanızı isteyebilirler. Siz de paranızı verip, işinizi hallettiğinizi bilmenin gönül rahatlığı ile 2 gün sonra gelirsiniz. Derler ki “Biz size başka bir oda verdik”. Hani el sıkışmıştık? E ben neyin kaparosunu verdim o zaman? Kaparonuzu da aldıklarından paşa paşa istemediğiniz odada kalırsınız. True story…

Bi kere de Booking’den oda tuttuk, gecenin 12’sinde otele vardığımızda adam bize boş odam yok dedi. Kardeşim o zaman neden telefon açmıyorsun ya da email atmıyorsun? Tüm bilgilerim var sende. Gel de o saatte yer bul, zaten bir ton yol gelmiş yorulmuşsun.

Özetle, sen turistin, tek seferlik müşterisin ve çok da önemli değilsin. O yüzden tüm konaklama ayarlamalarınızı Booking.com’dan yapın. Çünkü hepsi Booking.com’da kötü yorum almaktan ve Booking’e şikayet edilmekten korkuyor. Sonuçta ne oldu? Booking’e şikayet ettik, Booking de dedi ki eğer bu mağduriyet başka yerde kalarak daha fazla para harcamanıza sebep olduysa bize faturasını gönderin, aradaki farkı ödeyelim. Farkı da ev sahibine ödetiyorlar.

– Bizim kalıp memnun kaldığımız yerleri şehir rehberlerimizde bulabilirsiniz, bence hiç maceracı olmayın, buralarda kalın.

Kendinizi Bırakın
– Eğer karşılacağınız zorluklarla (trafik, kalabalık, pislik, işleyişte problemler vs…) mücadele etmeye kalkarsanız burnunuzdan gelir. Savaşmayı bırakın, burada kaosu deneyimlenin hayatınızda ne kadar farklı bir tecrübe olduğunu hatırlayın ve bu aksilikleri maceranızın bir parçası gibi görün.

Cingöz Maymunlar
– Maymunlar Rajasthan’da her yerdeler. Çok sempatik olsalar da kuduz riski taşıyorlar, yakınlaşmayın. Isırımaları halinde mutlaka hemen kuduz aşısı yaptırın. Çok da meraklı hayvanlar gözlüğünüzü, telefonunuzu ve küpe, kolye gibi parlak eşyalarınızı almaya çalışabilirler. Yiyecek şeyleri de çantanızda tutun.

Ulaşım
– Uber ve Ola uygulamaları tekrar hatırlatalım.
– Şehir içi ulaşımda rikşa, oto-rikşa, taksi, otobüs ve metro kullanılıyor. Her daim trafik var.
-Rikşa bisikletli ve motorlu olarak ikiye ayrılıyor. Bisikletli olan 2 kişilik, motorlu olanlar ise sarı-yeşil renkte ve 3 kişilik.
– Taksimetre var ama her zaman açmayabiliyorlar. Mutlaka pazarlık yapın, fiyatlar kesinlikle değişiyor.
-Otobüsler var ama çok dolu oluyor, diğer ulaşım seçeneklerine göre bir tık daha az güvenliler. İlk tercihiniz olmasın.
– Metro ağı bazı şehirlerde var, özellikle turistik noktalarda metro durakları bulabiliyorsunuz.

İnternet
– Hindistan’da en iyi Vodafone çekiyor. Yerel hat alacaksanız havalimanında vs satılan çiplerden almayın, Vodafone bayisinden alın. Türkiye’de Vodafone kullanıyorsanız da günlük 20 TL fark ödeyerek paketinizi kullanabiliyorsunuz.
– Hindistan’da birçok internet kafe bulabiliyorsunuz. Wi-Fi/3G/4G hepsi kullanılabilir durumda. Çoğu yerde Wi-Fi kullanımı ücretsiz ama ücret isteyenler de olabiliyor. Bazı saatlerde ve durumlarda internet yavaş olabiliyor.
– Banka veya kredi kartı bilgileri gibi önemli bilgilerinizi girmeniz gereken başka platformları olabildiğince kullanmamaya çalışın. Kullanırsanız da şifreyi değiştirmeniz öneriliyor ama ne kadar gerekli bilemiyoruz.
– Eğer internete sıkça ihtiyacınız olacaksa ve Wi-Fi yetmiyorsa oradaki lokal telekomünikasyon servislerden internet paketi olan geçici bir kart alabilirsiniz. Diğer bir seçenek de Türkiye’deki paketinizi kullanmak olabilir.

Hindistan’a Giderken Alınması Gerekenler

– Kıyafet: Kadınlara muhafazakar giyinmelerini öneriyoruz. Kısa şortlardan, kolsuz kıyafetlerden kaçının. Bol kesim kıyafetler hem sıcak, hem de huzur için çok rahat oluyor. Ayaklarınız terlikle çok kirlendiği için kapalı ayakkabıları öneririz. Bir de kış aylarında (Aralık, Ocak, Şubat, mart) Rajasthan’da hava gündüz 20-26 derece arasındayken geceleri 0 derecelere düşebiliyor. Mutlaka mont, kalın birşeyler vs bulundurun. Ayrıca en lüks otellerde bile ısıtma sistemi yok. Duş ve plaj için terlik de yanınızda bulunsun.

– İlaçlar: Yanınızda geniş spektrumlu bir antibiyotik, mide, kabız, ishal ilacı, probiyotik, ateş düşürücü mutlaka bulundurun. Biz ayrıca bağışıklık sistemimizi güçlendirici çinko ve C-vitamini birşeyler de taşıyoruz.

Diğer:
– Islak mendil & antiseptik jel (eczanelerde var)
– Hindistan’da priz girişleri farklı. Çoğu otel Avrupalı turistlere göre prizler de takmışlar ama siz yine de adaptörsüz gelmeyin.
– Sinek spreyi. Kışın gitmiyorsanız sinekten koyuyacak uzun kollu ama serin kıyafetler.
– Güneş kremi. Yaz kış güneş yakıyor.
– Trende seyahat edecekseniz kulak tıkacı ve göz bandı.
– Her şehirde ped bulunabiliyor ama tampon çok zor.

Hindistan’dan Ne Alınır

– Paşmina
– Minyatür
– Masala çayı
– Baharatlar: Özellikle de kimyon, tarçın, hindistan cevizi çok aromatik. Sevenler köri alabilirler.
– Sari, tekstil ürünleri
– Çeşitli ahşap ve metal dekoratif objeler

Hindistan’ın pazarları da çok ünlü. Delhi’deki Chandni Chowk, Khar, Baoli (Baharat Pazarı), Khan Pazarı, Dilli Haat, Lajpat Nagar ve Mumbay’daki Çor Pazarı, Bhulesvar ülkedeki en ünlü pazarlardan. Pazarların ortak özellikleri aşırı kalabalık olmaları ve pazarlıkla ürünlerin çok çok daha ucuza alınabilmesi.

Hindistan’a Giderken Aşı Yaptırmalı Mı

Gideceğiniz yere ve mevsime göre değişecek bir durum. Gitmede önce Sehayat Sağlığı sitesine bakın ve ona göre karar verin. Bazı tarayıcılarda problem çıkarıyor. Firefox sorunsuz açıyor.

Türk Vatandaşlarının Hindistan’a Gitmek İçin Vizeye İhtiyacı Var Mı?

Evet vizeye ihtiyacınız var. Yeşil pasaportlular da bordo pasaportlular da vize almalı ama öyle Schengen Vizesi gibi burunuzdan getiren bir hazırlanma süreci yok, evraklarınızda eksik yoksa red edilme riskiniz de yok. Önce internet üzerinden Hindistan Vize Başvurusu yapıyorsunuz. Buradan randevunuzu aldıktan sonra belgelerinizi hazırlamaya başlayabilirsiniz:

Hindistan Vizesi İçin Gerekli Evraklar

– En 6 aylık geçerlilik süresi olan bir pasaport
– Online Hindistan Vizesi başvuru formunun çıktısı
– 2 tane biyometrik fotoğraf ama ölçüleri standart biyometrik foto gibi değil, 50×50 mm olmalı
– Hindistan’dan davetiye formu (varsa)
– İngilizce yazılmış dilekçeniz
– Otel ve uçak rezervasyonları şart
– Nakit olarak vize bedeli

Tavsiye: Randevu saatiniz çok sarkıyor, saatleriniz gidiyor önünüzdekileri beklerken. Sabahın ilk randevusunu kapmaya çalışın.

Vizenin çıkması ne kadar sürer?

Eğer evraklarınızda bir eksik ya da hata yoksa aynı gün içinde saat 17.00’de teslim ediyorlar.

Hint Konsolosluğu Nerede?
İstanbul’daki konsolosluğa gitmek için en pratik yok metro ile Osmanbey’e gelip, Pangaltı çıkışından çıktıktan sonra Taksim istikametine yürümek (5 dakika). Ya da Taksim metrosundan, Gezi Parkı çıkışından çıkıp, Şişli yönüne yürüyebilirsiniz. Kahve Dünyası’nın yan apartmanı.

Cumhuriyet Cad. No:42, Daire: 11-12, Kat:6, Dörtler Apartmanı, Elmadağ İstanbul.

BİZ EVDE YOKUZ

Biz Duygu & Bilgehan. 2014’te hayatımızı baştan çizmeye karar verdik. Daha dolu, daha aktif bir hayat kurmanın peşine düştük. Adını da Biz Evde Yokuz koyduk. Sitemiz aktivite, macera ve gezi rehberi. Tatiller ve seyahatler için hem Türkiye, hem de yurt dışı önerileriyle bir kaynak. Daha fazla bilgi için: BİZ KİMİZ?

BİZİ TAKİP EDİN