YERKÖPRÜ ŞELALESİ, MERSİN

Burası gerçek miiiii??? Nasıl güzel, nasıl büyülü bir yer anlatabilmemize imkan yok. Belki isim yapmış şelaleler kadar sulak değil ama suyun turkuazlığı, yosunların, bitkilerin fosforlu yeşilimsi hali, çam ağacı boyuna varmış pespembe zambak ağaçlar, içinde bulunduğu gizemli kanyon… İstesek de hayal edemeyeceğimiz güzellikte bir tablo. İnsanı hipnotize ediyor. Burayı bize öneren herkes çok çok teşekkür ederiz. Bizim için muazzam bir keşif oldu.

Yerköprü şelalesi Mersin’de Mut – Ermenek yolunda. Konya Hadim’de de aynı isimde bir şelale varmış, aman karıştırmayın. Hem de yakın birbirlerine. Mersin merkezden 2,5 saat sürüyor. Silifke – Mut arası yol bir kanyondan geçiyor ve yanınızda sürekli Göksu Nehri’nin manzaraları eşlik ediyor. Sonra da Mut’tan Ermenek yoluna sapıyorsunuz. Roadtrip yapmak için süper yerler.

Şelale de dağların sardığı bir başka kanyonun içinde. Arabanızı park ettikten sonra 30-40 dakika yürümeniz gerekiyor. Yürüme yolu var, özel bir ayakkabı gerekmiyor.
İsmini de şelaleden alan bölge Yerköprü Şelalesi Milli Parkı.



Şelaleye gitmek için arabanızı parkettikten sonra yüyüyerek Ermenek Çayı’nın yarıp geçtiği kanyonun üzerine kurulan bir köprüden geçiyorsunuz. Daha şelaleye ulaşamadan harika manzaralar başlıyor.

Şelalenin arkasında bir mağara ve göl bulunuyor. Uzuuun metrelerce devam ediyormuş. Hatta TRT buraya bot ile gelip mağaranın içini keşfe çıkmış.

Burada güzel bir izleme platformu var ama tesis yok, ateşli piknik de yasak. İkisi de buraların korunması adına yerinde kararlar. Umarız hep aynı politikaya devam ederler. Yazın gelenler mutlaka ama mutlaka suyunu getirsin.

Şelalenin döküldüğü üst kısmına da bir yol yapmışlar. Gelmişken mutlaka göz atın. Hep böyle mi yoksa mevsimden dolayı mı kestiremiyoruz ama çiçek bahçesi gibiydi.

Şelale 29 metreden dökülüyor.
Mersin’in sıcak havası ve su buluşunca burada tropik adaya benzeyen bir fauna oluşmuş.
Şelale bir tabiat anıtı kabul edilmiş ve korumaya alınmış.
İçinde yüzmek yasak. Ama ne yüzülürdü be…

Mut’un kayısısı meşhurmuş. Yazın gelenlere duyurulur!

34 Comments

  1. 3 yaşındaki oğlumla buraya gitmek kötü bir fikir mi acaba? Çok övüldüğü için merak ediyorum ama çocukla gezmek çok mu zor olur? ☺️

    1. Biz 20 ağustos 2022 tarihinde şelaleyi ziyaret ettik. Gerçekten görülmesi gereken doğa harikası bir yer. Rampa aşağı inildigi için iniş kolay ama çıkarken o rampayı tırmanmak zor. Yol boyunca dinlenmek için kamelyalar var, dinlene dinlene zor çıktık biz. Benimde 6 yaşında kızım vardı yanımda, ara ara kucağınıza alın beni diye zırlandı ama almadık, alamadık, herkes kendisini zor taşıyor çünkü. Kızıma, hadi az kaldı diye diye, dinlene dinlene çıktı kendisi. Yani küçük çocukla, bebek arabası ile vs. o sıcakta o yolu tırmanmak gerçekten zor. Küçük çocukla gitmenizi tavsiye etmem.

  2. Şelaleye iniş çıkış 2,5 saat sürüyor. 2 km inişi var dönüşü 2 km dik rampa mevsimlere göre kapanış saati değişiyor yaz mevsiminde saat 17:30 a kadar giriş var kışın ise 15:30 a kadar giris var inis cikisi 2,5 saat sürdüğü için geç gitmeyin

  3. Ağustos sonu gibi gelmeyi düşünüyorum ama kapalı diyorlar yangınlardan dolayı. Doğru mu acaba?

  4. Ağustosun son haftası gideceğiz, şelale kış aylarındaki gibi akıyor mu, yoksa suyu kuruyor mu? Teşekkür ederim

  5. Gezmek için yaz sezonunda hangi saat aralığını önerirsiniz?
    30-40 dakika yürüyüş yapılan parkur gölge içinde mi merak ettik.
    Selamlar

    1. Gözdecim Mersin ÇOOOK sıcak oluyor. Yazın gidilecekse ideali sabah 8-10 arası gelip dönmek.

      1. Gün planı gereği akşamüstü gezmiş bulunduk=)
        Yazınin başında belirttiğiniz hipnotik ve büyülü nitelemelerini sonuna kadar hakeden bir yer! Öneri için çok çok teşekkür ederiz.

  6. Buralara kadar gelmişken keşke Ermenek Zeyve Pazarına da uğrasaydınız. neyse not alın yolunuz düşerse kesinlikle uğramadan geçmeyin derimmm 🙂

  7. 23 Eylül 2018 Pazar günü Mersin’den “33 Gezi Kulübü” nün düzenlediği bu geziye katılmak için 2 kişi rezervasyon yaptırdırdım.Mersin’de oturuyorum bu yeri uzun zamandır merak ediyordum.Google’den bilgi almak istedim bu siteye rastladım.Zaten İnstegram’dan takipçisiyim.Verilen bilgiler,fotoğraflar,yapılan yorumlardan gerekli bilgiyi aldığımı düşünüyorum.Kısaca şelaleye yürüyüş kolay ,kanyona merdivenlerle iniş ve çıkış biraz zorluyacak.Gidip görmeden kesin konuşmak zor.verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum….İyi gezmeler….Hoşçakalınız…

  8. Orada kamp yapabileceğimiz bir alan var mı veya kamp yapılmasına izin veriliyor mu
    Cok güzelsiniz

    1. Dün Mersin’den bir gezi kulübü le 2 otobüs gittik.Çok güzel bir yer.Kamp yapmak için uygun alanlar ilk girişte var.Fakat izin veriliyormu bilmiyorum.Milli Parklar müdürlüğünden öğrenebilirsiniz.Buraya yakın yerlerde kamp yapabilirsiniz.

  9. merhaba arkadaslar bir proje için oralarda yetkili birine ihtiyacım var nebi beyin iletişi olan varmıdır

  10. Çok güzel anlatmışsınız tebrik ederim, bizde dün arkadaşlarla gittik bakmaya doyamadım birkaç gün sonra tekrar gideceğim ailece ama sabah erkenden – çünkü çok sıcaktı-kahvaltıyı orda yapmayı ve sonra Ermenek Kayaönü köyü daha sonra Zeyve Pazarında öğle yemeği – fırında sac kavurma-Ermenek helvası keçi sütünden dondurma ve dönüş

  11. Google mapsde kalıcı olarak kapatıldı şeklinde bi not var. Böyle bi durum olabilir mi ?sel

  12. 1 Mayıs Yerköprü Notum;
    Bir önceki yoruma vermiş olduğum yanıt üzerine sadece Yerköprü Şelalesi’ni görmek o heyecanı yerinde yaşamak için İzmir’den 30 Nisan akşamı saat 9 da Kontur otobüsüyle çıkmış olduğum yola 1 Mayıs sabahı 08:00 de Mut otogarına vardım. Belediye başkan yardımcısı Nebi Gişi bana bu gün boyunca eşlik etmesi için Fen işlerinden Ceylan abiyi ve siyah plakalı bir renault aracını tahsis etti. Ceylan abi Nebi Bey’in selamını söyledi bana ve “bu kardeşimiz bugün nereyi gezmek istiyorsa yardım edelim kendisini hoş hatıralarla geri uğurlayalım” demiş. Hayatta şimdiye kadar hiç böylesine onurlandırıldığımı hatırlamıyorum. Resmen Yerköprü’yü görme heyecanımın da ötesine geçmişti bu durum. Ceylan abi sağolsun 20 dakikalık yol boyunca o güzel muhabbetiyle arabaya taktığı “kaset”le Yerköprü’ye varıncaya kadar heyecanımı aldı götürdü. Yerköprüye arabayla giriş 15 tl. Diğer vasıtalar için de farklı tarifeler var. Yaya girişi 5 Tl. Tabi belediyenin aracı olduğumuz için biz para vermeden girdik.
    İzmir’in Varyantını andıran o dönemeçli kavşaklı yürüme yolundaki o yere döşenen taşlar bence çok da verimli olmamış. Yolun en azından bir tarafı basamaklı olabilirdi diye düşünüyorum. Köprüye gelene kadar bu durum üzerine çokça sohbet ettik Ceylan abiyle. Ama o köprüye gelip de Göksu yu görünce o kışkırtıcı güzellikteki görüntüsüne bakarken kaç dakika geçti anlayamadım. Ceylan abinin dürtüp arkama bakmamı istedi ve işte uzakta şelale 🙂
    Köprüden geçtikten sonra o 130 basamaklı merdiven fikri de çok olmamış diye düşündük. Aman dikkat o büyük kaya parçası 🙂 Güven islamoğlu’nun Yeşil Doğa belgeselinde o kayaya dikkat çekmesi aklıma gelmişti hızlıca altından geçtik. Yukarıdan bakılan seyir terası olmasa panaromik bir yerköprü şelalesi fotoğrafını sigma 10-20 lensimle geniş açıdan alıp çıktısını da alarak odamın bir tarafını kaplayacaktım. Ama o seyir terası da çok yerinde olmamış işte. Yolun buraya kadar olan kısmında o aşırı sıcak bizi sırılsıklam etti. En aşağıya inip o muhteşem akıntısıyla öyle bir serinlik verdi ki inanın inanmayın 2 saat o en alttaki seyir terasında kaldık. 1 mayıs yani resmi tatil olmasına rağmen saat 11-15 arasında 10 kişiyi geçmedi gelenlerin sayısı. Gelenler de en fazla 5 dakika kaldılar selfielerini ailecek fotoğraflarını çekip yukarıdan geldikleri yol üzerinden geri döndüler. Etrafta kimselerin olmamasını fırsat bilip sadece o muhteşem manzara ve o çağlayan suyun sesinin olmasınıs istediğim 5 dakikalık videomu çektim ya ; işte buydu benim için herşey bu anı yaşamak içindi. Terasın arkasındaki demirliklere sırtımı dayayıp yere oturarak saatlerce hayranlıktan mest olduğum o suyun akışını izledim ve şimdiye kadar işittiğim hiçbir ses bunun kadar muhteşem değildi. Tavsiyem : lütfen sessiz bir anı yakalayın ve hiç yoksa 5 dakika sadece o suyun sesini dinleyin (!)
    Tekrar yukarı çıktık ama bu sefer o geldiğimiz yoldan değil yerköprü şelalesinin üzerinden devam edip kanyonun karşı tarafındaki dağlık taşlık yoldan hani ona yol da denmez de işte oradan yola koyulduk. Evet biraz tehlikeliydi her bastığımız taşa dikkatimizi veriyorduk kayma riski her an bizi yoklayabilirdi. Ara ara dinlenip karşı tepelere kanyona ve gerimizdeki yerköprünün muhteşemliğine bir kez daha bir kez daha diyerek devam ettik. Tavsiyem : geri dönüş güzergahınızı yolu yapılmamış olan bu yönden yapınız inanın daha heyecanlı az buçuk adrenalin ama bu değecek! Ve aracımızı park ettiğimiz yere ulaştık.
    Şehir merkezine restoranda soluğumuzu alıp dinlendik başta da belirttiğim üzere bütün masrafı belediyeden karşılandığı için bir güzel afiyetle iştahımızı doyurduk. Ceylan abinin bahçesinden kekik naneler topladım dönüş otobüsünde sıcak suya atıp çay’lamak niyetiyle. Yemekten sonra Alahan manastırı ve papazın bahçesi derken unutulmaz bir Mut günü hatırasıyla bu sefer güzergahım > Gölyanı | Bursa.
    Saygılarımla.

    1. İzmir’den Mut’a sırf bu deneyimi yaşamak için Kontur otobüsüne atlayıp ertesi gün sabahı Mut’a varmayı planlıyorum. Mut Belediye başkanı özel kalem müdürü Nebi Bey den otobüs minibüs ile ulaşımın olmadığı sadece ya taksi ya da özel aracınızla gidebilirsiniz demesi üzerine çıkıştım ve İzmir Turizm fuarında tanıtımında bulunduğunuz bu güzel yeri o fuardayken beğendim ve ben de gidip görmek istiyorum ama belediye olarak ulaşım konusunda destek olamaycak mısınız bana dediğimde bana gülümseyerek cep telefonunu verdi ve Mut a geldiğinde ben özel arabamı sana tahsis edeceğim bizden bir arkadaş sana eşlik edecek dedi 🙂

      Umarım sözünün eri bir insandır. Deneyimimi sizle paylaşmayı umuyorum 🙂

  13. Bende sizden gordum gittik gezdik cok begendik suyun rengi harika koprudeki manzara muhtesemdi. Mersinden konyaya gecerken gezmeden giderdik bu sene sizden gorunce bu yerin guzelligini gormek istedik ve bayildik guzel bir ani oldu bize kalabalik gitmistik guzel bir gunumuz gecti

  14. Sevgili Duygu ve Bilgehan! Bu güzel gezi ve tanıtım için teşekkürler 🙂 Mut’a hangi mevsimde giderseniz o mevsimde yetişen meyvesi meşhurdur; incir, zeytin, erik vb. 🙂

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir