BURNİNG MAN’DE TEMATİK KAMPLAR – NEDİR VE NASIL KATILINIR

Burada anlattığımız hazırlıkları, Burning Man – Nasıl Bir Yer, Neler Oluyor yazımızda paylaştığımız bilgilerin üzerine temellendireceğiz. Bu yüzden henüz onu okumadıysanız, bu yazıyı okumadan önce ona biraz zaman ayırmanızı tavsiye ederiz.

Kamplara Nasıl Dahil Olunuyor?

Davet üzerine. Bunlar senelerdir Burning Man’e gidip gelen arkadaş gruplarından oluşuyor. O kamptan bir arkadaşınız olacak ki o kamp liderine bu sene yeni birisini almaya yerimiz var mı diye sorsun. Genelde her kamp yeni üye alıyor ama referans şartı ile.

Kamplarda Neler Oluyor?

Theme camplerden birinin barı

Her kamp kendi içeriğine kendi karar veriyor. İşte kampınıza sormak isteyebileceğiniz bazı sorular:

1. Kaç öğün ortak yemek çıkacak?

Bizde sadece akşam yemekleri ortaktı. Rotasyonlu bir şekilde yemek yapıp, bulaşık yıkıyorduk. Diğer öğünleri herkes kendisi hallediyordu ama ortak mutfak kullanıma açıktı. Bulduğumuz gibi bırakıyorduk.

Arkadaşımızın kampında 3 öğün çıkıyordu. Ama ortak mutfak bile kurmayan kamplar da olabilir. Kamp karar veriyor.

Tabi ne kadar çok öğün, o kadar çok mutfak işi demek. Bizim kampın dengeleri bizce harikaydı. Ortak akşam yemeğinde ekiple bir araya gelmek güzel ve günün geri kalanında serbest olmak bizim için idealdi.

Ama şunu da kampa teklif edebilirsiniz; “Ben yemekten anlamam, onun yerine kurulumda çalışayım vs…”

2. Ortak duş alanı kurulacak mı? Kurulacaksa atık su ortak mı depolanacak?

Atıksu toplama ve taşıma için bir düzenleme yoksa, kendi başınıza bir çözüm bulmanız gerekir. Fikirler için Burning Man Rehberi‘mizi okuyabilirsiniz.

3. Jeneratör getirilecek mi?

Bizim kampta ortak buzdolabı yoktu. Herkes kendi piknik buzluklarını getirmişti. Müzik sistemi ya da klimalı ortak olan gibi elektrik gerektiren şeyler de yoktu. Dolayısı ile jeneratör de yoktu. Jeneratör varsa elbette bir de benzin bütçesi çıkıyor. Bazı kamplar güneş enerjisi kullanıyor. Bunların hepsi elbetteki yeni bir masraf kalemi.

4. Ortak gölge alan kurulacak mı?

Genelde her kampta oluyor. Kimisinin mobilyası kamp koltuğu, kimisinin ki salonlardaki L koltuk. Kampa kalmış.

5. Dekorasyon olarak ne yapılacak?

Bazı kamplarda özenle düşünülmüş yapılar ve süslemeler var. Genelde kampların benimsedikleri bir tema oluyor. Örneğin Bee Charge isimli kamp, süslemelerini siyah-sarı yapıyor, petek şeklinde enstalasyonlar hazırlıyorlar vs…  Diğerlerinde yok. Unutmayın ki kampı kurmak için de sizden çalışmanız bekleniyor.

6. Art car yapılacak mı?

Art car’lar harikalar. Hem eğlenceliler hem de Burning Man topluluğuna büyük birer armağanlar. Ancak art car demek masrafların da artması demek.

7. Burning Man topluluğuna ne hediye verilecek?

Burning Man –  Nasıl Bir Yer, Neler Oluyor yazımızda bahsettiğimiz gibi:

Kamplar (theme camps) ise genellikle çok daha kompleks aktivitelere soyunuyorlar. Ceplerinden binlerce hatta yüzbinlerce dolar harcayarak art car’lar yapıp, ücretsiz yemekler dağıtıp, klimalı yatakhane vs gibi şeyler kuruyolar. Ama herkes gücüne göre. İmkanları daha az olanlar saç örme standı gibi daha maliyetsiz şeyler düzenliyorlar.

Bu hazırlıklara hem paranız hem de zamanınızla katılmanız bekleniyor.

8. Kamp kendine ayrı bir tuvalet kuracak mı?

Bunlar bazı temel konular ama çok daha sofistike kamplar da yapılıyor.

Not: Yukarıdaki sorulara verilen her “evet” in zaman taahhüdü ve para anlamına geldiğini unutmayın. Çünkü her şeyi kendiniz getirip götürüyor, oradaki kurulumunu yapıyor, sonrasında depoluyor, ilgileniyorsunuz. Bunların hepsi zaman taahhüdü gerektiriyor.

Art car

Kamp Ücretleri

Kamp yaptığınız alanın kirası gibi bir şey söz konusu değil. Ancak yukarıdaki her kalem ayrı bir masraf. Bu masraflar kişi başına bölünüyor ve kamp liderine herkes kendi üzerine düşeni ödüyor.

Kamp eşyaları her sene kullanılmak üzere bir yerde depolanıyor (depo ücreti de var). İlk sene mutfak gereçleri alındıysa, gelecek sene başka bir şeye bütçe ayrılarak kamplar geliştiriliyor. Bazı kampların dekorları gerçekten muhteşem.

Burner arkadaşım yok. Kampa dahil olmadan gidilir mi?

Solo kamp atan da çok. Yani tabi ki gidilir ama çok daha zor olur. Ortak alanları kullanabilmek büyük rahatlık.

Çadırlıysanız en büyük probleminiz atık suyu (Duş, El yıkama, Yemek Hazırlığı) nasıl depolayıp geri götüreceğiniz Bu nedenle sadece çadırla gelirseniz ve kampınız yok ise atık su konusunu ne yapacağınızı iyice planlayın.

Ama karavanlıysanız, çoğu probleminiz çözülmüş oluyor çünkü zaten içinde ihtiyacınız olan tüm donanım ve olanaklar var.

Solo gidenler birşeye ihtiyaçları olursa kamplardan rica etsinler. Herkes kucak açacaktır.

Kendim için yapmam gereken hazırlıklar neler?

Burning Man’e gitmek sıkı bir hazırlık gerektiriyor. Bizim check list’imizi ve önerilerimizi buradan okuyabilirsiniz: Burning Man Rehberi: Bilet, Hazırlıklar & Dahası

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir