BURNING MAN REHBERİ – BİLET, HAZIRLIKLAR & DAHASI

Merhaba sevgili burner-to-be,

Bu yazıyı okumadan önce mutlaka ama mutlaka Burning Man – Nasıl Bir Yer, Neler Oluyor yazımızı okumanı öneririm çünkü burada bahsedilen hazırlıkları anlayabilmeniz için önce oradaki işleyişi bilmeniz gerekiyor. Burada anlattığımız hazırlıkları diğer tarafta paylaştığımız bilgilerin üzerine temellendireceğiz.

– o –

En temel soru ile başlayalım: Nasıl bilet bulacağız?

1. Burning Man Biletleri


Burning Man hazırlıkları için ilk işimiz biletlerin satış takvimini takip etmek oldu. Biletler aşama aşama satışa çıkıyor. Her sene biletleme sistemini geliştirmeye çalışıyorlar o yüzden aşamalar değişebiliyor. Bu sene son hali böyleydi, ama ileriki senelelerde değişebileceğini aklınızda bulundurun.

1. Grup Satışı

Yanlış bilmiyorsam bu uygulamaya bu sene ilk defa geçildi. İlk önce biletler Burning Man’deki kamplara satıldı. Bunun amacı da burayı yaşatan, güzelleştiren gruplara öncelik vermek. Kimisinin akıl almaz büyüklükte yatırımları var; art car’lar, tesisler, dekorlar falan… Bu kişiler dışarıda kalmasın diye bilet satışlarını ilk olarak halka açmadan, kamplara yaptılar. Sonuçta Burning Man’i yaşatan onlar. Söylenene göre 50.000 bilet bu şekilde satılmış. Tanesi 425 dolar + servis ücretleri. Yani 480 dolar civarında.

2. Ana Satış

– Ağustos sonu olan etkinlik için bilet satışı Nisan’da açıldı.
– Bilet alabilmek için önce Burning Man’in sisteminde kendinize bir profil olmuşturmanız gerekiyordu.
– Bir kişi en fazla 2 bilet alabiliyordu.
– Ücret yine 480 dolar civarındaydı.
– Ayrıca aracınızla geliyorsanız 100 dolarlık bir de vehicle pass almanız lazım
– Sadece Mastercard ve Visa kabul ediyorlardı.
– Ayrıca aynı kart ile sadece 1 kez alışveriş yapabiliyordunuz.
– Bu sene 23.000 bilet bu şekilde satılmış.

Bizi önceden uyarmışlardı, satışın açıldığı an sisteme gitmeniz lazım, yoksa alamazsınız diye. Saniyesinde sıraya girmemiz ve 3 saat bilgisayar başında beklememize rağmen maalesef alamadık, biletler bitmişti. Gerçekten milisaniyeler ile yarışıyorsunuz.

3. Ek Bilet Satışı

Temmuz ayında az sayıda bilet daha satıldı. Bilet almak isteyenler 24 – 26 Temmuz arası Burning Man’in sistemine kayıt oldular, 31’inde satış gerçekleşti. Bu turda biletler 550 dolardan satıldı.

4. Bilet Devri

Bu seneki yeniliklerden biri de buydu: Daha önce bilet alıp da gelemeyecek olan kişilerin biletlerini Burning Man’e geri devrettiği bir sistem kurdular. Bilet arayanlar sisteme kredi kartı bilgilerini verdiler, sistem otomatik olarak ilk kayıt olanları geri verilen biletlerle eşleştirdi. Biz bunda da avucumuzu yaladık.

Biz bu turların hiç birinden bilet bulamadık. Oktay da bize kendi Burning Man çevresinden bilet bakıyordu ama bir türlü bir şey çıkmadı. Artık birkaç hafta kalmıştı ve umudumuzu yitirmiştik. Hatta o tarihlere iş ve bir de yolculuk koyduk. Derken Whatsapp’ımızda Oktay’dan harika bir mesaj ile uyandık: Bir arkadaşı gidemiyormuş ve ondan biletlerini normal fiyatından satın alabilirmişiz! Biz anca bu şekilde bilet bulabildik.

Anlayacağınız bilet bulmak aşırı zor. Hele Amerika’da eşiniz dostunuz yoksa…

Önemli : Biletlerinizi internet üzerinden satın alıyorsunuz ancak maalesef size biletinizi dijital olarak yollamıyorlar. Biletiniz size posta ile yollanıyor. Yani mutlaka ama mutlaka çalınma / kaybolma ihtimali düşük bir yere yollayın. Satın aldığınıza dair elinizde kanıt olsa da elinizde biletin kendisi yoksa içeri giremezsiniz.

Diğer Bilet Bulma Yolları

Low Income Tickets – Farklı gelir seviyelerinden insanları dahil etmek için indirimli bilet programları var. Tanesi 210 USD. Nisan ayında başvurmanız gerekiyor. Nisan ayında başvuruluyor.

Gönüllülük – Burning Man’de belli bir saat (galiba 60) çalışmaya gönüllü olarak ücretsiz bilet alabilirsiniz.

Karaborsa – Bazı insanlar gitmeyecek olmasına rağmen kara borsada satmak için bilet almaya çalışıyor. Amerika’ya uçarken tanıştığımız Berlinli bir Burner bileti için 1200 dolar ödemiş mesela. Onun bir arkadaşı ise 1700 dolar! Burning Man’ın en çok dert ettiği şeylerden biri bu çünkü Burning Man en büyük prensiplerinden birisi metadan uzaklaşmak, hele biletin kendisinin metaya çevrilmesini hiç istemiyorlar. Siz de karaborsadan alarak bu fırsatçıları beslemeyin. Ayrıca kendinizi Burning Man’in kapısında scannerlerin okumadığı sahte bir biletle de bulabilirsiniz.

Peki, başka nasıl masraflarımız olacak? Bir bardak soğuk suyu hazır bulundurun, çünkü daha maliyetlerin başındayız.

2. Burning Man’e Gitmenin Toplam Maliyeti

Artcar’ın en kadar iyi olduğuna bakar mısınız?

Biz çok şanslıydık çünkü Burning Man bize bir arkadaşımızın düğün hediyesiydi ve bizim için birçok hazırlığı o yaptı. Daha güzel bir hediye düşünülemezdi, ona çok teşekkür ederiz.

– Standart bilet : 450 $

– Vehicle Pass : 100 $

– Kamp ücreti :  Yukarıda bahsettiğimiz yazıyı okumuş olduğunuzu varsaydığım için tekrar kamp ücretinin ne olduğunu anlatmayacağım. Okuma tembelleri için alana verdiğiniz kira parası olmadığını söyleyeyim. En ucuz kamplar kişi başı 120 -150 dolardan başlıyor, kampın içeriğine göre 2000’e kadar çıkıyor. Ama plug-and-play kamplardan bahsediyorsak 10.000$.

– Konaklama: Karavan haftalık 5000 USD’den başlıyor/ Shiftpod 800-1300 USD arası / Çadır 40’tan başlayıp 1000 dolara kadar çadır var.

– Uçak bileti : Burning Man Labor Day’i içine alacak şekilde planlanıyor, o da Amerika’da bir resmi tatil. Yani uçak biletleri normalden de pahalı oluyor. En yakın havalimanı Nevada’daki Reno’da.

– Araba kiralama & benzin

– Araba yıkama :  100$

– Kıyafetler : Kiralama yapacaksanız kişi başı 500 lira civarında. Satın alacaksanız sonu yok…

– Yiyecek : İçecek: Kişinin en kadar çok yediğine ve ne yediğine göre değişiyor. Biz kişi başı 1 haftalık yemeğimiz için 120 dolar harcadık.

– Bisiklet: 100$

– Hediyeler: Biz Türkiye’den 500 tane nazar boncuğu götürdük insanlara dağıtmak için. İki de su tabancasını güneş kremi ile doldurup insanlara ikram etmeyi planladık. 350 TL tuttu. Ama çok daha küçük ya da çok daha büyük bir şey de yapılabilir.

TOPLAM: Genelde kişi başı 1300 ile 5000 USD arası (uçak hariç) bir masraf oluşuyormuş.

3. Theme Camp’lere Katılıyor Musunuz?

Kamp alanları

Burning Man’deki tema kampları, burada hayatta kalma birimleri ve aileniz. Birlikte yaşıyor, birlikte yemek yiyor, birlikte parti veriyor ve birlikte çalışıyorsunuz. Bir kampa katılmanın birçok faydası ve sorumluluğu var. Bu kamplarda ne olduğunu, işlerin nasıl yürüdüğünü ve onlara nasıl katılacağınızı öğrenmek için Burning Man’de Kamplar yazımızı okuyun.

Bizim arkadaşımız senelerdir Burning Man’e gittiği için o zaten bir kamptaydı ve biz de onun kampına eklenebildik. Bu sayede mutfak, oturma alanı gibi ortak kullanım alanlarımız, her akşam beraber hazırlayıp yediğimiz bir öğünümüz, hediye olarak her gün turşu suyu ve viski dağıttığımız bir barımız, bir de nemlendirici maske partimiz vardı. Artcar’ımız yoktu.

Tabii ki tüm bu hazırlıkların bir maliyeti vardı. Yemek gibi belirgin maliyetlerin yanı sıra, kamp eşyalarının taşınması ve depolanması gibi daha az görünür maliyetler de vardı. Tüm ortak masraflar kişi başı bölündüğünde çıkan kamp ücreti 190 dolar civarındaydı fakat bir başka arkadaşımızınki kişi başı 2000 dolardı.

Her kamp ne kadar büyük bir hazırlık yapacağına kendi karar veriyor. Bizimki, genellikle makarna ve salata gibi basit bir şeyin çıktığı tek öğün paylaşımlı yemeğin olduğu minimal kamplardandı. Ama bazı kamplar açık büfeli 3 öğün yemek çıkarıyordu. Ne jenaratörümüz ne de buzdolabımız vardı. Kendi tuvaletini ve buzdolabı getiren hatta kliması olan kamplar da vardı. Bazı kamplar kendi tuvaletini getiriyor, kendi duşlarını kuruyor, taze ve atık su depoları oluşturuyor vb. Paket büyüdükçe marsaflar da artıyor.

4. Kampların Sene Boyu Süren Hazırlıkları

Yine dehşet güzel bir artcar daha

Burning Man’e gelmek için illa bir kampa katılmanız şart değil. Kendi başınıza gelip, buraya bir çadır atabilirsiniz ama bu çok daha zorlayıcı. Ayrıca bu deneyimi diğer kamp üyeleriyle de paylaşmak gerçekten çok güzel.

Eğer bir kampa dahilseniz ya da kendiniz bir sanat / etkinlik yapmayı planlıyorsanız bir yıla yayılan bir hazırlık süreci sizi bekliyor. Bildiğiniz üzere Burning Man katılımcıların organize ettikleri etkinlikler ve performanslardan oluşuyor. Bu, buradaki hediye kültürünün bir parçası. O yüzden kamplar Burning Man ailesine verecekleri hediye için epey bir bütçe ve zaman ayırıyor.

Mesela Artcar’lar kampların bence Burning Man’e verilen en güzel hediyelerden birisi. Sanırım bunun, Burning Man’ı büyülü bir yer haline getirme konusundaki etkisi büyük. Fakat bu da önemli bir yatırım. Çoğu Artcar, araçların modifiye edilmesinden oluşturuluyor. Bir araç alıp, onu modifiye etmek için atölye kurmaları lazım.  Kamplar artcar’a ek olarak başka hediyeler de düzenliyorlar. Bu çölün ortasında buzdan bir şato kurmak veya satranç öğretmek veya birinin saçını örmek kadar basit bir şey olabilir.

Bu oluşan masrafları fonlamak için kamp üyeleri yıl boyu parti, BBQ, kermes düzenlemek gibi çeşitli found rasing aktiviteleri yapıyorlar. Sizin de elbette kamp üyesi olarak bunlarda yer almanız bekleniyor. Ama okyanusun öbür tarafından pek mümkün olmuyor tabi. Onun yerine kampınıza bütçesel destek olarak ya da Burning Man’de herkesden çok çalışarak destek olmayı teklif edebilirsiniz.

Bu kolektif çalışmalara ek olarak, bu noktadan sonraki hazırlıkları ise kendiniz yapıyorsunuz:

5. Burning Man’e Hazır Mısınız?

5.1 Konaklama


Karavan
– Elbetteki karavanın konforu hiç bir şeyde yok. Özellikle banyosu ve mutfağının olması çok iyi çünkü atık suyu kendi kendine depoluyor. Ayrıca jeneratör getirirseniz dahili klimasını da kullanabilirsiniz. Burning Man’e katılanların %30’u karavan tercih ediyor ancak kiralama şirketleri Burning Man zamanı fiyatları abartıyor, haftalık kiralama ücretleri 5000 dolardan başlıyor. Arkadaşımız Oktay’ın bir Airstream’i vardı ve çok sıcak olduğunda onun karavanına sığınma lüksümüz vardı.

Shiftpod – İkinci en iyi alternatifiniz shiftpod denilen NASA’nın ürettiği malzemelerden yapılan bir nevi yurt. İçinde ayağa kalkabiliyorsunuz, çok geniş oluyor (evin bir odası kadar var) ve izolasyonu çadıra bin basar. Kurulumu inanılmaz pratik. Bizim arkadaşımız Oktay’ın kendi karavanı var, bize de bir shiftpod ayarlamıştı. Bizim içinde kocaman bir şişme yatağımız vardı, müthiş konforluydu. Tavsiye deriz.

Çadır – En az konforlu  ve en ekonomik seçeneğiniz de tabi ki çadır. Çadır Burning Man için zorlayıcı ama yine de yayın bir seçenek.

Çölde geceler soğuk oluyor. Yorgan ya da iyi ısıtan bir uyku tulumu şart.

5.2 Su & Su Kapları

– İçmek, temizlik, vs için ihtiyaç duracağınız tüm suyu kendinizin getirmesi gerekiyor. Kişi başı günlük 1 galon (6 litre) öneriliyor ama bize yetmedi. Bence günlük minimin 8 litre olmalı.

-Kullanmadığınız temiz su ve atık suyunuzu kendinizin geri götürmesi gerektiğini unutmayın. Kampında ortak duş ya da atık su depolama sistemi olmayanlar genellikle şişme bir havuz getirip içinde duş alıyor. Suyun bir kısmı buharlaşıyor ama çoğu kalıyor. Onu da bidonlayıp beraberinizde geri götürüyorsunuz. Bir bidon suyu öğlen dışarıda bıraksanız birkaç saate ısınıyor. Yani sıcak su problemi yaşamazsınız.

– Kamptan çıkarken yanınızda 2 – 3 litre su ile ayrılmanız gerekiyor. Biz CamelBack götürdük, çok rahat ettik ama farklı mataralar da olur.

– Bir de çantanızda sürekli kırılmayacak (mesela metal) bir bardak taşımanız lazım. Etrafta bir sürü içecek ikramı oluyor ama kendi bardağınızı getirmeniz gerekiyor.

– Playadayken suyunuz biterse, ne kadar uzak olursanız olun mutlaka kampa dönüp doldurun. Playanın kumunun, insan vücudundaki suyu çekmek gibi bir özelliği var. Hiç fark etmeden dehidrasyon yaşayabilirsiniz.

5.3 Yemek

– Tüm öğünlerinizi yanınızda götürmeniz lazım. Biz genellikle hazır çorba, chili gibi hazırlanması kolay şeyler götürdük. Ama hemen hemen günün her anı bir kampta yemek ikramı oluyor.

– SFO yönünden geliyorsanız, yiyeceklerinizi Burning Man’den önceki son büyük şehir olan Reno’dan almanızı öneririz. Böylece coolera buz koymayı da ertelemiş olursunuz.

– Eğer ortak mutfaklı bir kampta kalmıyorsanız yanınızda ocak, tencere, bulaşık gibi düzenekleri de götürmeniz lazım.

Önemli: Burning Man’e giriş ve çıkışlar çok trafikli oluyor. Bazen bir gün kuyrukta geçiyor. O yüzden yemek ve suyunuzu +2 gün şeklinde düşünün deriz. Arabada tüketilebilecek türden yiyecek ve suyunuzun bulunduğundan emin olun.

5.4 Cooler & Buz

– 10 gün konserve yiyeceklerde yaşamak için uzun bir zaman. Elbette insan taze sebze meyve de yemek istiyor. İyi bir coolerı buzla doldurursanız 5 gün kadar soğuk tutuyor. Amerika’daki tüm büyük süpermarketlerde paket buz bulabilirsiniz. Tavsiyemiz buz paketlerini açmadan cooler’a koymanız. Bu şekilde biraz daha uzun süre dayanıyorlar.

– Burning Man’de tek satın alabileceğiniz 2 şey buz ve çay-kahve. Baktınız cooler’daki buzlar eriyor, yenisini satın alabilirsiniz.

5.5 Bisiklet / Segway / Scooter / Boosted Board


Black Rock City kocaman bir yer. Bir ucundan bir ucuna yürümek 1-2 saatinizi alabilir. O yüzden buraya herkes kendi ulaşım aracını getiriyor. Aralarında en yaygın olan bisiklet. Bisiklet dışında elektrikli scooter, boosted board vs gibi araçlar da tercih ediliyor. Ama bunları sarj etmek için jenaratörünüzün de olması lazım.

Genelde playanın tozu bisikletleri (ve her şeyi) yiyor. O yüzden çöle uyumlu bir bisiklet olması lazım. Yani;
– Beach cruiser denilen bisikletler en ağrısız seçenek. Dağ bisikletleri de OK ama kum/ toz kabloları ve mekanizmaları yediği için tercih etmezdim.
– İyi bir bisiklet götürüp harcamayın, kötü bir bisiklet götürüp yolda kalmayın. Burning Man özellikle süpermarket ya da spor mağazası gibi işi bisiklet üretmek olmayan ama kendi markası adı altında bisiklet satan yerlerden uzak durulmasını, en çok onların bozulduğunu söylemiş.

Satın atın alacaklar için yönlendirmeleri şu şekilde
a) Yeni 100$’lık 3’lü speed bir beach cruiser
b) İkinci eli 100$’lık 3’lü speed cruiser, dağ bisikleti ya da yenisi 500$ eden elektirikli bisiklet almanız.
c) İkinci el için Craigslist ve Facebook yaygın olarak kullanılıyor.
d) Eğer mağazaların üretimi bisikletlerden alacaksanız da Roadmaster, Huffy, Pacific gibi mağazaların 100$’lık, ön ve arka süspansiyonu olan vitesli modellerini öneriyorlar.

Kiralayacaksanız
Kiralayacaksanız mutlaka vakitlice kendinizi garantiye alın. Yol üzerinde çözmeye çalışmayın, açıkta kalabilirsiniz. Aynı zamanda sona kalan dona kalıyor, kiraladıysanız revervasyonunuz olsa bile ellerindeki bisikletler sayıca çokken varmak lazım ki seçme şansınız olsun.

Reno Bike Project : Reno Burning Man’e 2 saat mesafedeki en yakın büyük şehir. Buradaki Burning Man için tasarlanmış 2. el bisikletler satıyor. Sıfır bisiklet aldıysanız onu Ikea gibi kendiniz birleştirmeniz gerekiyor ya da buraya yollatarak birleştirtebilirsiniz.

Playa Bike Repair: Burning Man’in içindeki bir oluşum. Bisiklet kiralayarak playada bozulan bisikletleri tamir etmek için fon yaratıyorlar. Online rezervasyon yapabiliyorsunuz. Erkenden rezervasyonunuzu yapın; ya kalmıyor, ya da uçaklar gibi son dakika fiyatları çok artıyor.

Hammer and Cyclery da bir diğer bisiklet kiralayarak, playada ücretsiz tamir sunan organizasyon. Aynı zamanda bisikletinizi geri götürmek istemezseniz onlara bağışlayabilirsiniz. More Than a Bicycle diye bir oluşumları var ve bisikletleri Afrika’ya yolluyorlar.

–  Burner Bikes LLC – Playaya 12 km mesafedeki uygun fiyatlı bir kiralamacı. burnerbikesllc@icloud.com

– Playada tabi ki paylaşımlı bisiketler de var ama işinizi şansa bırakmanızı önermeyiz.

Bisikletinizi Kişiselleştirme 

Ulaşım aracınız da performansın bir parçası olmalı. Kendinizi kıayetlerle radikal bir şekilde ifade ettiğiniz gibi aracınızla da etmelisiniz. O yüzden herkes bisikletini dekore ederek kişiselleştiriyor. Bizim bisikletlerimizi arkadaşımız Oktay ayarlayıp götürdüğü için biz sadece ışıkla süsleyebildik. Bisikletlerinizi ışıklarla süslemek kesinlikle gerekli olsa da, bisikletinizi daha yaratıcı bir şekilde dekore etmenizi tavsiye ederim. Işıkla süslemek güvenliğiniz için şart tabii ama sadece ışıkla süslerseniz gündüz bisikletiniz çıplak kalıyor. İnanın bize insan çok yavan hissediyor. 🙂

Bisikletler çok karışıyor! Kişiselleştiremek bunun önüne geçiyor ama siz yine de üzerine adınızı yazın!

Bir de mutlaka sepet takmanızı öneririm. Çok faydalı oluyor.

Tamir – Anladığınız üzere Playa’da ücretsiz bir tamir istasyonları var ama ellerindeki malzeme biter, sizin bisikletinizin özel bir parçası vardır gibi durumlar için hazırlıklı olmak isteyebilirsiniz. Her sene Playa’da 4000 bisilet bozuluyormuş. Yani her 18 bisikletten biri.

5.6 Işık


Kamp ışınığınız dışında, mutlaka kendi üzerinizi aydınlatmak ve bisikletinizi süslemeniz için ışık götürmeniz lazım yoksa kesin birisi size çarpar. Ben bisiklet için monkey lights’e bayılıyorum (hem çok tatlı, hem de tekere bakmama rağmen önümü de aydınlatıyor) ama her şey olur. Ne kadar çok ışık, o kadar iyi. Sürekli bisiklet üzerinde olmadığınız için mutlaka kendinizi de ışıklandırmanız lazım.

Aynı zamanda ledli eldivenler, pelerinler ya da ipler gibi ışıklı aksesuarlar da götürmenizi öneririm. Çölün sonsuzluğa uzanan zifir karanlığında onlarla oynamak çok eğlenceli oluyor. Netflix’in Stranger Things dizisini izleyenler için şöyle açıklayayım, gece playanın hissiyatı sanki “upside down”a gitmişsiniz gibi ve ışıklarla çok eğleniyorsunuz.

5.7 Kıyafetler

Tutu Tuesday

Burning Man’de insanların bir bilgisayar oyunundan ya da Mad Max’ten fırlamış gibi giyindiklerini fark etmişsinizdir. Kendinizi günlük kıyafetlerinizin içinde son derece sıkıcı ve özelliksiz hissedersiniz. Giyim kendini ifade etmenin en bariz şekli ve insanlar buna gerçekten zaman ve bütçe ayırıyor.

Amerika’da hazırlık yapacaksanız – Burada  yaşayanlar için buraya uygun kıyafet bulmak çok kolay, internet bir sürü seçenekle dolu. Favorim Dolls Kill, hem kadınlar, hem erkekler için güzel şeyler var. Thrift shop’larda her zaman enteresan parçalar oluyor.

Yani Burning Man’den 1-2 hafta önce giderseniz, hem kamp hazırlıklarınızı tamamlarsınız, hem de kıyafet bakarsınız. Bizim öyle bir şansımız olmadı, her şeyi bulmak için İstanbul’da 1 günümüz vardı.

İstanbul’da hazırlanacaksanız – Tahmin edersiniz ki Türkiye gibi insanların çılgın stiller konusunda muhafazakar olduğu yerlerde kıyafet bulmak zorlayıcı olabiliyor. O yüzden normal mağazalar değil de, dizi ve sinemalar için kıyafet kiralayan yerlere bakmanızı öneririz. Taksim’de bir sürü mağaza var. Biz en fazla çeşiti Mr. Retro’da bulduk, neredeyse hemen harşeyimizi oradan çözdük. Çok iyi niyetliler ve çok yardımcı oldular ama hijyen konusunda çok iyi olduklarını söyleyemeyiz.

Kıyafet seçimi – Geceleri epey soğuk oluyor, gündüzleri ise aşırı sıcak. Aynı gün içinde hem mayo, hem de kürk giyiyorsunuz. Yani her gün için 2’şer kıyafete ihtiyacınız var. Gece giydiklerimizi tekrar tekrar giydik ama gündüz kıyafetleri ile çok terlediğimizden onları 2. kez giymek mümkün olmadı. Kıyafet hesabınızı yaparken aklınızda olsun.

Elbette kendinizi nasıl ifade etmek istediğiniz konusunda hiç bir sınır yok, isterseniz çıplak gezin. Ama ben oradayken keşke daha parlak ya da ışıklı şeyler getirseymişim dedim. Naçizane önerim hem kadınlar, hem de erkekler için bu şekilde.

Eldiven – Bir de gece bisikletle giderken elleriniz çok üşüyor. Eldiven iyi fikir.

Ayakkabı – Terlik giymeyi düşünmeyin çünkü playa’nın tozu ya da kumu diyelim, bildiklerinize benzemiyor. Asla su ile çıkmıyor. Teninize yapışıyor ve kurutuyor. Terlikle gezerseniz birkaç güne ayaklarınız çatlayıp yara olma ihtimali var. Ortam hiç steril değil, ayrıca yürürken canınız yanar. Yani ayaklarınızı koruyacak ayakkabı tercihleri yapın. Biz gece gündüz bot ile gezdik. Kolay giyip çıkartılan bir şey seçmenizi tavsiye deriz çünkü çadıra girip çıktıkça illallah geliyor.

Sırt çantası – Su, güneş kremi, dudak kremi, atıştırmalık, kayak gözlüğü, fener, bardak gibi her yan yanızda bulundurmak isteyeceğiniz şeyler için bir çanta şart. Yeri gelmişken, bunları hep yanınızda taşıyın.

Burner Bazaar – Biz San Francisco’ya uçtuk, oradan Oktay’ın arabasını alıp, Reno üzerinden Burning Man’e geldik. Katılımcıların büyük bir yüzdesi San Francisco ve civarından geldiği için bu yol üzerine ufak pazarlar kurmuşlar. Kritik şeylerinizi almadan yola çıkmayın, ama eğlenceli parçalar için buralara bakabilirsiniz.

Önemli – Etnik kıyafetler elbette Burning Man ortamına çok yakışıyor ancak yerel kültürlere ait kıyafet ve sembolleri burada aksesuar olarak kullanmak çok o topluma saygısızlık olarak algılabilir.

Haftanın Günlerine Göre Kıyafet Temaları – Zaman içinde bazı günlerin kıyafet temaları oluşmuş ama öyle herkesin sıkı sıkıya yaptığı bir şey değil. Yani aman kıyafetim yok diye stres olmayın ama katılması da çok eğlenceli. Genelde yeni Burner’lar daha çok ilgi gösteriyor. Bazı temalar kulağınıza feminen gelebilir ama Burning Man cinsiyetçi bir yer değil. Kadın erkek herkes uyuyor.

Billion Bunny March – Adı üzerine herkes tavşan gibi giyiniyor
Tutu Tuesday – Salı günü kadın erkek herkes rengarenk tutular giyiyor
White Wednesday – Herkes bembeyaz giyiniyor.

5.8 Benzin


– SFO yönünden geliyorsanız son garanti benzinci Fernley’de yani Burning Man’e 2 – 2,5 saat mesafede. Buraya geldiğinizde mutlaka depoyu fulleyin. Hatta bir bidon da benzin doldurun. Daha sonra Nixon’da bir istasyon daha var ama açık olmayabiliyor. Açıksa tekrar fulleyin.

– Her fırsatta fullemeniz yönündeki ısrarımızın sebebi Burning Man giriş ve çıkışlarında yaşanan yoğun trafiğin benzini hızlıca tüketmesi. Ulaşımı geçtim, alana giriş/çıkışlar 12 saat kadar sürebiliyor.

5.9 Kum Fırtınasına Hazırlık


Toz kaçınılmaz. Bazen öyle bir fırtına oluyor ki göz gözü görmüyor. Goggles dediğimiz kayak gözüklerinden getirmeli ve ağzınızı gözünüzü bedeviler gibi iyice sarmak için şal getirmelisiniz. Playanın tozun aslında insan sağlığına zararlı, kanserojen maddeler içeriyor. Fırtına çıktığında karbon filtreli maskelerden takmak iyi bir fikir. Biz kendimize Amazon’dan sipariş ettik. Kişi başı 2’şer tane alın derim.

5.10 Kişisel Bakım

Playada en büyük düşmanınız güneş ve toz. İkisi bir yandan vücudunuzu çok kurutuyor. Toz bi değişik, ıslak mendille ya da su ile çıkmıyor. Sirke en etkili yöntem. Hem vücud, hem de eşyalarınızı temizlemek için ıslak mendik kutusuna bolca sirke döküp, öyle silinmeniz öneriliyor. Eğer duş imkanınız varsa sabunlu su da yardımcı oluyor.

Neticede çok kuruyorsunuz. Her gün dudak kremi ve nemlendirici uygulayın. Güneş kremini sürmeyi ve şapka takmayı da ihmal etmeyin.

5. 11 İçeride Telefon Çekmiyor

Gelmeden ofise, ananıza babanıza haber verin: İÇERİDE TELEFON ÇEKMİYOR! Oley!!!

Geçen senelerde baz istasyonları ile destekliyorlarmış ve cayır cayır çekiyormuş. Sanırım artık insanların anda kalmalarını garantilemek için koymuyorlar. Bu çok özgürleştiren bir his. Tüy gibi hafifliyorsunuz ama gelmeden önce iletişim gerektiren tüm işlerinizi halletmeniz lazım.

Acil bir şey olursa Burning Man görevlilerine gidin, içeride bazı personeller için internet var. Onlar yardımcı olur. Diğer bir seçeneğiniz de Burning Man’den çıkıp 10 – 20 dakika kadar uzaklaşmak. O zaman tekrar çekiyor. Ama millet bir post atmak için girip çıkıp gereksiz trafik yaratmasın diye giriş çıkışları kişi başı 20 dolar yapmışlardı bu sene.

5. 12 Time to Burn Uygulamasını Gelmeden İndirin

Girişte size bir etkinlik kitapçığı dağıtıyorlar. Burada genelde sadece en büyük şeyler yer alıyor; örneğin “Mayan Warrior’da sunrise set” gibi. Yiyecek içecek dağıtanları bu kitapçıkta bulamayabilirsiniz. En kapsamlı bilgi Burning Man’in uygulamasında oluyor ancak alanda internet olmadığı için buraya varmadan telefonunuza indirmiş olmalısınız.

5. 13 Diğer


Tırmık – Burning Man’den ayrılırken üzerinde kamp yaptığınız alanı içindeki sim parçasına kadar MOOP’tan arındırmanız gerekiyor. Onun içinde yerdeki taşları önce tırmıklıyorsunuz, sonra da aralarında bir şey var mı diye inceliyorsunuz. Herkesde tırmık oluyor, kolayca ödünç alabilirsiniz ama bir türlü sıra gelmiyor!! En geniş ağızlısından bir tırmık alıp, işinizi önce bitirmek size trafikten çok zaman kazandırabilir.

Bol bol bol battal boy çöp poşedi.

Her derde deva gorilla tape.

Powerbank

Kaybolmasını istemediğiniz eşyalarınızın üzerine mutlaka adınızı ve kampınızın adresini yazın. Eşyalarınız sihirli bir şekilde tıpış tıpış sizi buluyorlar! Burning Man telefon ekranınızı da bu şekilde değiştirmenizi öneriyor.

Burning Man Nerede ve Nasıl Gidilir


Nereye Uçuyoruz?

Black Rock City  (BRC) – Burning Man’in gerçekleştiği yer. Kendine ait geçici bir havalimanı kuruluyor. Ancak uluslararası seferler bulunmuyor. Amerika içinden gelenler şuradan kalktığı şehirleri inceleyebilir.

Reno –  BRC’ye en yakın büyük şehir. Araları 2 saat civarında. Burada bir havalimanı (Reno -Tahoe) var. Uluslararası uçuş yok ama Amerika’nın başka şehirlerinden kolayca bağlanabilirsiniz. Reno ve BRC dışındaki tüm haritada işaretli şehirlere Türkiye’den direkt uçabiliyorsunuz. Oradan da Reno’ya bağlabilirsiniz.

Reno’dan da BRC’ye gitmek için araç kiralayabilirsiniz ya da Burning Man Express‘e binebilirsiniz.

San Francisco (SFO) BRC’ye en yakın uluslararası havalimanı burada. Biz de buraya uçmayı tercih ettik. SFO’dan BRC’ye yine Burner Express ile ulaşabilirsiniz. Ya da özel aracınızla.

Burner Express

Burning Man’e San Francisco ve Reno’dan otobüsler epey pahalılar. Ayrıca Burning Man’e götürmeniz gereken tonlarca şeyin sığması mümkün değil. Anca sizin eşyalarınızı götüren birisi varsa kullanmayı düşünün. Güzel yanı ise Burning Man’in girişinde oluşan uzun kuyrukları beklemeden direkt içeri girmesi.

Araç ya da Karavan Kiralama

Burner Man’a çok fazla eşya götürmek gerekiyor. Genelde 2 kişi ve eşyalarının standart bir binek araca sığması mümkün olmadığından insanlar pick-up ya da U-Haul’dan kamyon kiralıyorlar. Arabaları römork çekenler römork ile geliyor.

En konforlu opsiyon ise elbette karavan. İster karavan, ister başka bir araç kiralayın normalin dışında kiralar ödemeyi beklemelisiniz. Çünkü 1) Burning Man Labor Day resmi tatiline denk geliyor.  2) Burning Man’in tozu bizim tanıdık toza hiç benzemiyor. Daha çok kireç tozu gibi yapışan ve suyla silerek çıkmayan bir yapısı var. Burning Man için kiraladığınızı duyar duymaz temizlik ücretleri biniyor. Kiralarken bunu saklamaya çalışmayın, siz ne kadar temizlerseniz temizleyin o toz kendini belli ediyor.

Araçla geliyorsanız aracınız için ayrıca vehicle pass denilen biletten almayı unutmayın.

Burning Man’a Giriş

Kapılar Pazar açılıyor. İlk birkaç gün girişte aşırı uzun bir kuyruk bekleyebilirsiniz. Aşırı uzundan kastım 12-15 saat bile olabilir. O yüzden yemeğinizi vs hazırlayarak gelmelisiniz. Yola bir iki tuvalet koyuyorlar ama pek sık değil. Gördüğünüz yerde girin. Beklerken Burning Man Information Radio’yu  (94.5 FM) açın. Oradan sürekli bekleme sürelerine ve süreçlere dair bilgi akışı oluyor.

Biz çarşamba günü alana giriş yaptığımız için trafik yaşamadık.

Yön ve Adres Bulma


Çölde kurulmuş 80 bin kişilik geçici bir şehirde kapınızı, arkadaşlarınızı, aktiviteleri nasıl bulacaksınız? Burning Man’in kendine özgü bir adres sistemi var. Mesela bizim kampımızın adresi 8.45 & C’di.

Playanın ortasındaki “adam” ve yıldızlı temsil ettiğim “tapınak” alandaki en büyük ve görünür şeyler.  Onları birleştiren mental bir çizgi çiziyorsunuz. Kamplara giden yönü 6, deep playa’ya giden yönü 12 oluyor. Böylece dilimlerine yönlerine göre yön belirtebiliyorsunuz. Kampların bulunduğu alan iç içe geçmiş hilallerden oluşuyor. İçten dışa doğru a’dan z’ye doğru isimlendiriliyor. Genellikle yanlış anlaşılmasın diye harf bir kelime ile kodlanıyor, C= cupid, E= Echo gibi.

Playada göreceğiniz birçok referens noktası hareketli şeyler oluyor. O yüzden bisikletinizi bağlarken mümkünse sabit bir enstelasyona koyun ve hangi saatte olduğuna dikkat edin.

Burning Man Ritüelleri

Lamplighters – Gönüllüler

The Man Burn

Hiç şüphesiz adamın yakılışı en çok bilinen Burning Man ritüeli. Cumartesi, yani kapanıştan bir gece önce playa’da oluyor. İzlemek için 70-80 bin kişi etrafında dev bir halka yapıyor. Artcar’lar da oturan insanların etrafında bir çember oluşturuyor. Her birinden müzik ve ışık yükselirken havai fişekler eşliğinde adam yakılıyor.

Temple Burn

“Tapınak” bütün Burning Man’in en duygusal yeri. Bir arkadaşımız içeri girdiğinde ağlamaya başladığını söylediğinde pek anlam verememiştik. Gidince benim de gözlerim doldu. Temple’e girdiğinizde bir anda buradaki mutluluk ortamından çıkıp dünyada ne kadar çok acı olduğu ile yüzleşiyorsunuz.

Burası çoğunlukla insanların kaybettikleri yakınlara adanmış bir yer. İnsanları özledikleri için anıtsal bir şeyler hazırlayıp buraya bırakıyorlar. Kimisi kaybettiği eşi için bir fotoğraf panosu hazırlamış, kimisi babasınının kafasından eksik etmediği şapkayı buraya getirmiş, ve uzun uzun onlara mektuplar yazmışlar. Özlemlerini, pişmanlıklarını, yarım kalanları anlatıyorlar. Aynı zamanda insan burayı hayatlarından çıkarmak istedikleri acılarını gömmek için de kullanıyorlar. Kanserle mücadele eden birisi takmak zorunda olduğu aparatları getirmiş, aldatılan birisi karısının iç çamaşırını, kendini sevdiklerine verdiği zarar için affedemeyen birisi onların fotoğraflarının üzerine özür dilerim yazmış, ve daha nicesi.

Burning Man’in son günü, yani Pazar, Temple’ı yakarak sembolik bir şekilde acılara son veriyorlar. Tüm burnerlar yine 70-80 bin kişilik dev bir çember oluşturuyor ve onların dışına da artcarlar diziliyor. Ama ne müzik, ne de bir konuşma oluyor. Çölün derin sessizliğinde odunların çıtırtısını dinliyorsunuz. Bir de burnunu çekerek ince ince sevdiklerinin arkasından ağlayanları.

Lamplighters

“Adam”a giden yolun her akşam gaz lambaları ile aydınlatılması gerekiyor. 1993’te bu bir gelenek haline gelmiş. Her sene 1000 kişi bu işi yapmak için gönüllü oluyor. Aynı olimpiyatlardaki meşale gibi bir sembolik anlam taşıyor. İlk defa Burning Man’e gidiyor ve neye nasıl gönüllü olacağınızı bilmiyorsanız başlamak için çok doğru bir yer. Gönüllü olmak için bilgiler burada.

Burning Man Sonrası “Decompression”

Reno’da bir Two Chicks isimli diner’da yumurtaları gömdük

Burning Man’den çıkıp direkt uçağa binerseniz depresyona girersiniz. O yüzden Burning Man sonrası alıştıra alıştıra gerçek hayata dönmek için ritüeller oluşmuş, buna “decompression” deniyor.

Ritüellere geçmeden BRC’den ayrılma telaşına da hızlıca bir girelim: Pazar akşamı tapınağın yanması ile birlikte Burning Man kapanışa geçiyor. Ama Cumartesi’den Burning Man’den çıkış trafiği başlıyor. Pazartesi sabahı erken hareket etmemize rağmen 2 saatlik Reno’ya biz 6,5 saatte vardık. O yüzden tavsiyemiz kapı trafiği için günün yeni ağardığı saatleri hedeflemeniz. Sıraya girer girmez Burning Man Information Radio’yu  (94.5 FM) açın. Sıraya ilk girdiğinizde anonslarda duyduğunuz tahmini çıkış süresi sizin ne kadar trafikte bekleyeceğinizi anlatıyor.

Reno’ya Gelmek: Birinci ritüel Reno’daki “burner friendly” otellerde konaklamak. Burner friendly şu anlama geliyor; oradan ayrılırken yanınızda getirdiğiniz tüm çöpü alıyorlar (çöpü öyle her yere atamıyorsunuz, o yüzden bu büyük bir servis), otelin girişinde tozunuzu püskürtmen için yüksek basınçlı hava pompası var (true story) ve bir pool party oluyor.

Ama tabi en güzel yan medeniyetin sıcak duş, yaylı yatak gibi gözünü yağını yediğimin konforlarına erişirken bir yandan hala Burning Man’den kopmamak. Sokaklarda, otelde insanlar aynen Burning Man kıyafetlerini giymeye devam ediyorlar. Genelde insanlar Pzt ve Salı olmak üzere 2 gün kalıyorlar ama bana 1 gün yetti çünkü Reno küçük bir Las Vegas ve ben bu fabrika gibi kumar otellerini aslında hiç haz etmiyorum. Bununla birlikte Burning Man canıma okuduğu için çok iyi geldi. En çok tercih edilen iki otel Grand Sierra Resort ve Sands.

Tahoe Gölü’ne Gitmek: Bence ikinci ve birinciden çok daha güzel olan rituel de ya bizim gibi Reno’dan sonra ya da direkt Burning Man sonrası yer yüzündeki cennet olan Tahoe Gölü’ne gitmek. Aşağıdaki Instagram paylaşımımızdan gördüğünüz birçok doğa harikasına taş çıkarır. Burada AirBnb’den ev tutabilirsiniz. Grup olarak çok daha mantıklı oluyor çünkü evler büyük.

Biz konfor ihtiyacımızı Reno’da giderdiğimiz için buraya sadece günübirlik geldik ve sonra keşke burada 2 günlük ev tutsaymışız dedik. Eşsiz güzellikte bir yer. Ne gölde yüzmeye, ne de ormanında gezmeye doyamadık. Giderseniz mutlaka Sand Harbor’dan kano kiralayın. Secret Bay en güzel koy ama çıplaklık size göre değilse doğru seçim olmayabilir.

Sanırım bizden Burning Man nasihati bu kadar! Happy burn!

Instagram’a Da Bekleriz!

 

View this post on Instagram

 

ABD’de birbirinden güzel milli parklar ve doğa harikaları var. Burası da Burning Man’de kavrulanlara ilaç gibi gelen, 3 saat mesafedeki doğa harikası Tahoe Gölü. Muhteşem bir yer. 7-8 kat yüksekliğinde dev ağaçlar, kristal sulu, pırıl pırıl bir göl… Harika trekking ve bisiklet rotaları var ama ayı çıkma ihtimali yüksek. Bizim yemek yediğimiz yerin bahçesine geldi bi tanesi. Kimse yadırgamadı, yani o kadar yaygın ayılar. 🐻 Favori koyumuz burası; Secret Bay. 💙 Sand Harbor’dan kano kiralayıp sudan gelmek en güzeli. Bir gölde yüzmek ancak bu kadar keyifli olabilir… #tahoe #kaliforniya #california #laketahoe #welivetoexplore #usa #amerika

A post shared by Biz Evde Yokuz (@bizevdeyokuz) on

 

One Comment

  1. Rüya gibi…okurken ben de sizinle yaşadım sanki. Bu hayatta iki hayalim var. Biri kuzey ışıklarını görmek. Biri de bu…. en azından birini gerçekleştirmek isterdim. Hayallerimizin ortak olması ne güzel… bu kadar güzel anlattığınız için sonsuz teşekkürler… (biliyorum ki burning Man ömrümce gidebileceğim bir yer değil. 🙁 ama yine de Bilgi almak, hayal etmek çok güzel…)

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir