ARTVİN’DE NE YENİR & NEREDE YENİR?
Artvin mutfağı Laz, Gürcü ve Anadolu mutfaklarınden etkiler taşıyor.
Önce Artvin’nin meşhur yemekleri anlattık, devamında da bunları tadabileceğiniz adresleri paylaştık. Afiyet olsun!
Yöresel Artvin Mutfağı – Artvin’de Ne Yenir?
KAHVALTI
Kalaco
Süzme yoğurt ve mısır unu kaynatılarak yapılan ve armut pekmezi ya da bal ile yenen bir kahvaltılık. Anlayacağınız bir nevi Karadeniz usulü “porridge” (lapa).
Kaygana
Karadeniz’in otlu krepi. Yumurta, un, süt, maydanoz, dereotu, yeşil soğan karışımından yapılıyor. Baya hoş. Kahvaltıda da, yemek sofralarında da boy gösterebiliyor.
Kuymak
Kolestrol ve kalori bombası kuymağı yiyen pişman, yemeyen pişman.
Tipi ve mantığı muhlamaya benzese de kuymak içinde kullanılan peynirin farklılığı nedeniyle hem tadı, hem de dokusu daha farklı. Evlerde ana yemek olarak da, kahvaltıların assolisti olarak da karışınıza çıkabiliyor.
HAMUR İŞLERİ
Yoğurtlu Silor
Silor Artvin’e özgü bir yufka yemeği. Hamur yoğrulup yufka açılıyor, sonra incecik bir dürüm haline getirilip, 1,5 -2 cm civarında aralıklarla doğranıyor. Sacda ya da fırında piştikten sonra bu yufkaların üstüne kaynar su, bol yoğurt ve müthiş tereyağı dökülüyor.
Mısır Ekmeği (Çadi)
Mısır ekmeği Artvin de dahil bütün Karadeniz sofralarının vazgeçilmezi. Hatta ünü ve lezzeti çoktan Karadeniz’in dışına da çıkıp İstanbul’daki bilimum balık restoranının demirbaşı olmuş durumda. Mısır ununa tuz, süt, yoğurt, bol tereyağ katılarak hazırlanıyor. Bazı yerlerde ismi Gürcüce ismi “çadi” olarak da geçiyor. 🙂
Ayrıca bayat mısır ekmeklerini ziyan etmememin bir yolunu da bulmuş Karadeniz insanımız! Bayat mısır ekmeklerini minik minik doğrayıp üstüne eritilmiş tereyağı ve ham çökelek ekleyip ortaya “kalaco”nun kardeşini çıkarmışlar.
Hamsili Ekmek
Hamsili ekmek hamsi, pırasa, salça ve keyfinize göre kattığınız diğer sebzelerle yapılıyor. Tabiki birçok Karadeniz yemeğinde olduğu gibi hamsili ekmeğin de vazgeçilmez malzemesi mısır unu. Biz buna bayıldık.
Cevizli Kete
Kete, mayalı hamurla yapılan bir çeşit ekmek. Genelde resimdeki gibi yuvarlak oluyor. Cevizli kete desek de aslında kete kavurmayla da, kuymakla da, pekmezle de tercih edilebiliyor.
Laz Böreği
Laz böreği Karadeniz’de birçok bölge de görülüyor. Baklava, börek ve muhallebinin bir araya gelmesiyle oluşmuş bir tatlı desek yanlış olmaz. Süt, yumurta, un, şeker, yufka, limon suyu ve bol tereyağıyla yapılıyor. Yani tadı tesadüf değil, içinde yok yok! Adının börek olması da sizi yanıltmasın, bolca şerbetli bir tatlı, içinde de muhallebi var.
SEBZE YEMEKLERİ
Karalahana Sarması
Karadeniz mutfağının en bereketli sebzesi karalahana. Sarmasından, kavurmasına, çorbasından turşusuna aklınıza ne gelirse bu yörede bolca tüketiliyor. Ama aralarından en ünlüsü hiç şüphesiz karalahana sarması.
Karalahana Kavurması
Karalahananın kavrularak değerlendirildiği versiyonu. Gürcü mutfağında da sıkça rastlanıyor. İçinde fasulye, buğday gibi bakliyatlar da oluyor. Aynısının pazıdan yapılanına da Çarğala deniyor.
Turşu Kavurması
Turşusunun yağda kavrularak pişirilmesiyle yapılan pratik ötesi bir yemek. Artvin’de en yaygın olarak fasulye turşusundan yapılıyor ama araya lahana turşusu veya kornişon da katılarak yapılan varyasyonları da var.
Şalgam (Pancar) Yemeği
Zor geçen kışlarıyla meşhur Artvin’de kök sebzelerden yapılan yemekler kışın vazgeçilmezleri arasında. Özellikle biraz pirinç ve salçayla yapılan şalgam (pancar) yemeği en sık yapılan kış yemekleri arasında.
ET – BALIK
Hamsili Pilav
Artin’de de görülen bir Karadeniz klasiği da hamsili pilav. Fıstıklı, kuş üzümlü, dereotlu, soğanlı, maydanozlu pilavın Karadeniz’den çıkma taze hamsi ile buluştuğu bu lezzet, sadece Artvin’in değil tüm Karadeniz’in en damat çatlatan lezzetlerinden biri.
Benekli Alabalık
Biz ki deniz balığından başka balık pek de beğenmeyenler bu benekli alabalığa bayıldık. Deniz balığı gibi lezzetli. Çiftliklerdeki alabalık türü ile karıştırılmamalı.
Cağ Kebabı (Yatık Döner)
Artvin’de cağ kebabı yani Artvinlilerin tabiriyle yatık döner ne arar demeyin biz böylesini Erzurum’da yemedik.
Artvin Yemekleri Artvin’de Nerede Yenir?
ARTVİN MERKEZ
BOMBA
Bombacı Burhan: Bomba aslında içine yumurta kırılmış, karışık bir tost çeşidi. Ekmek arası sucuklu yumurta gibi. Bayılanı da var biraz ağır diyeni de ama deneyecekseniz tek adres Burhan ustanın yeri. Konum için tıklayın.
BORÇKA
GÜRCÜ MUTFAĞI
Tema Konuk Evi: Macahel, Camili Köyü’ndeki Tema Konuk Evi’nde hem konaklayabiliyor hem de Gürcü-Artvin mutfağından geleneksel lezzetlerin tadına bakabiliyorsunuz. Biz Ayşe Hanım’ın elinden çıkma lahana, lor çorbası, Gürcü tavuğu ve şerbetli silor tatlısından oluşan soframızı silip süpürdük. Konum için tıklayın.
KARALAHANA SARMASI
Meroli Ev Pansiyon & Yöresel Tatlar: Karagöl’ün 8-10 kilometre yakınında, ev yemekleri yapan bir işletme.Karalahana sarması parmak yedirtiyor. Konum için tıklayın.
MACAHEL BALI
Macahel’in balı meşhur. Macahel’e geldiğinizde mutlaka bal alın.Siz de bizim gibi bir arıcılık turu yapabilir, ya da direkt hazıra konarak bu müthiş ballardan alabilirsiniz. Organize etmek ya da evinize bal sipariş etmek için Mehmet Abi’yi arayabilirsiniz. Tel: 0534 762 38 78 Konum için tıklayın.
ALABALIK
Mavi Ay Alabalık Üretim Ve Dinlenme Tesisleri: İskorpit tavası, alabalığı, mıhlaması ve mısır ekmeği ünlü. Konum için tıklayın.
BENEKLİ ALABALIK
Tema Konuk Evi: Haftanın belli günleri akşam yemeğinde benekli alabalık oluyor. Hem de çiftlikten değil, dereden. Ama misafir sayısı kadar avlanıyor, gitmeden mutlaka telefon açın deriz. Balık bulamasanız bile birçok ev yapımı Gürcü yemeği deneyebileceğiniz bir yer. Konum için tıklayın.
SÜTLAÇ
Keyf-i Ziyafet: Ev yemekleri yapan bir işletme, her şeyi çok güzel ama özellikle sütlaçı bir harika! Konum için tıklayın.
GÜRCÜ EV YEMEKLERİ
Sevda Hanım’ın Ev Pansiyonu: İremit Köyü’nde Tel: 05364562411
HOPA
PİDE
Kristal Pide: Hopa’nın en çok sevilen pide salonlarından. Kavurmalı yumurtalı ve sebzeli pidesi spesiyali. Konum için tıklayın.
Liman Pide: Karışık ve kavurmalı pidesi ünlü. Ortam salaş. Konum için tıklayın.
ARDANUÇ
CAĞ KEBABI
Dede Cağ Kebabı: Etseverler, ölmeden önce yenilecekler listenize mutlaka Ardanuç’ta cağ kebabını yazın. Ersin Dede’nin yeri de cağ kebabı için en doğru adres. Aman dikkat öğleye kadar gidin bitiyor. Konum için tıklayın.
Yıldız Lokanta: Dede Cağ kebap için geç kaldığımızdan hemen yakınındaki Yıldız restorana girdik. Cağ kebabı bizce ef-sa-neydi. Konum için tıklayın.
ŞAVŞAT
ALABALIK
Laşet Alabalık Tesisi: Şavşat Karagöl Milli Parkı sınırındaki Laşet, aslında hem restoran hem de motel olarak işletilen bir yer. Kendi balık çiftliğinde yetiştirdiği ve güveçte tereyağında sunduğu kırmızı benekli alabalıkla ünlü. Döneri de meşhur ama öğlene kadar bitiyor. Dere kenarında, yeşillikler içinde bir yer. Konum için tıklayın.
Agara Saklı Bahçe Alabalık Tesisleri: Karagöl dönüşü, Ümit Abi’nin yerinde alabalık ve köy ekmeği yiyebileceğiniz sevilen mekanlardan. Konum için tıklayın.
YÖRESEL ARTVİN MUTFAĞI
Şavşat Evi: Yavuzköy’de yöresel yemekleri tatmak için uğrayabileceğiniz geleneksel mimaride bir ahşap konak. Peynir eritmesi, silor ve açma ketesi süper. Kahvaltı için de iyi bir seçenek. Konum için tıklayın.
PİDE
Şavşat Karadeniz Pide Salonu: Artvinli Evde Yoklar’a göre pideleri güzelmiş ama ondan da öte tam bir doğa gönüllüsü İbrahim Özbek’le muhabbet etmeniz tavsiye ediliyor. Konum için tıklayın.
ARHAVİ
ZELZELE TOST
Zelzele Aydın’ın Yeri: Eski sahil yolundaki Aydın’ın yeri çay bahçesinde Arhavi’nin ünlü “zelzele tost”unu deneyebilirsiniz. Bu tostu içinde anne köftesi olan tost olarak düşünebilirsiniz. Konum için tıklayın.
ALABALIK
Lome Alabalık Çiftliği: Doğa içinde ahşap çardaklardan oluşan bir mekan. Alabalığı, mıhlaması, buğlama balıkları ve ızgara etleri öneriliyor. Serpem kahvaltısı da güzel. Konum için tıklayın.
Merhabalar, Artvin’de bungalow tarzı, Aralık ayında 2 gece konaklanabilecek tesis öneriniz var mıdır? Rize’de de olur. Batum’dan gelecek misafirlerimizle güzel bir haftasonu geçirmek istiyorduk.
Merhaba bu yazımızdan seçenekleri inceleyebilirsiniz. https://www.bizevdeyokuz.com/kiralik-dag-evleri-bungalovlar/
Valla bizlerde Artvin de Erzurum cağ kebap gibisini yemedik sizin ki yatık döner ismi belli bizlere ve başkalarına göre de en doğru adres Dadaşlar diyarı sonuçta iki şehirde de farklı farklı oluyor yapılıyor olsun sonuçta birbirine yakın şehirler ama ben asıl sizin hamsili ekmeğinizi merak ediyorum nasıl tadı.
MERHABALAR… ARTVİN’İ GEZMEK İÇİN KAÇ GÜNLÜK TATİL PLANI YAPMAK GEREKİYOR ACABA??
en az 3, ama biz 2 hafta gez gez bitiremedik 🙂
Eğer gerçekten Artvin’i gezdim demek istiyorsan minimum 10 gün… Ben şavşatlıyım sadece 3 günde Şavşat’ta ki yerleri gezemezsiniz…
Merhababalar
Dün Kuşçu’nun Yerine gittik. Fakat eşi vefat etmiş olduğu için kapattıklarını ve satacaklarını öğrendik.
Işıklar içinde yatsın.
Sana da çok teşekkürler güncelleme için. Yazıdan çıkardık.
Merhaba; aslında Artvin’in her ilçesinin kendine özgü bir yemek kültürü vardır. O kadar fazla çeşit var ki bir araya toplamak gerçekten zaman ve emek ister. Bir ön fikir olarak yapmış olduğunuz bilgi paylaşımı için teşekkürler.
Merhabalar, öncelikle sizleri instagram hesabınızdan ve web sitenizden merakla takip ediyorum. Hayalim sizler gibi gönlümce gezmek ancak şu an öğrenciyim. İlerde gerçekleştirebilirim umarım. Şimdilik Karadeniz’i gezmeyi planlıyorum. Artvin güzel bir rota gibi görünüyor. 🙂 Size bir soru sormak istiyorum. Özel araçla gezmem mümkün değil, bu rotayı otobüsle gezme olanağımız bulunuyor mu Artvin’de ?
Otobüs var ama anca yerleşimler arası. Yaylalara vs otobüsle gidemezsin