BARBAROS KÖYÜ, İZMİR – OYUK FESTİVALİ & ÇAT KAPI EVLERİ

Bu yazıda Barbaros Köyü’nü anlattık ama insana “Kalbim Ege’de kaldı” dedirten İzmir’de bir sürü köy var. Onları İZMİR’İN EN GÜZEL KÖYLERİ yazımızdan inceleyebilirsiniz.

Köyün, “Köylü Milletin Efendisidir” Dedirten Vizyonu

Barbaros-Koyu-kapak
Köy kahvesi – Dibek kahvesi meşhur

“Köyümüzün sakinliğine zarar vermeden, doğal dokusunu bozmadan, gelenekleri canlandırmak, üretim gücümüzü ortaya koymak, kırsal yaşamın bize sunduğu nimetlerden ödün vermeden, sürdürülebilir kalkınmamızı sağlamaktır!” Şapka çıkartıyoruz. Köylülerimizle gurur duyduk.

Barbaros gözlerden uzak, iç taraflarda, sessiz sakin bir köy. Urla’nın, Alaçatı’nın yazar çizer tayfasından bu köyün hareketlenmeye başladığını öğrenince merak edip geldik. Köyün girişinde bizi hemen insan boyunda korkuluklar karşıladı.

İzmir’in bu taraflarında köyler pek bir aydın, pek bir bilinçli! Hepsi bir farklılaşarak bölgenin turizm potansiyalinden faydalanma girişiminde ama kimse kimseyi taklit etmiyor. Hepsi kendi karakterini koyuyor ortaya. Barbaroslular da, tarımı sahiplenmeye karar vermişler.

İzmir yarımadasının turizmle parlaması köylülerin, çok daha meşakatli bir kazanç olan tarımı terk etmesine sebep olmuş. Halbuki tarım sadece bir ekmeğini kazanma yolu değil, tarım hayat demek… Onlar da köylerinde bu bilinci arttırırken, bir yandan da agro-turizm köyü olarak farklılaşmak için Barbaros Oyuk Festivalini (bu bölgede korkuluğa oyuk deniyor) düzenlemişler.

barbaros-koyu-izmir-festivalFotoğraf kaynak: flickr.com/photos/barbaroskoyu 

Gelenekleri ve doğayı, en iyi korkuluk, geleneksel yemek ve avlu & bahçe tasarımı gibi yarışmalarla canlı tutuyorlar. Festival sonrasındaki aylarda da köylülerin yaptığı tüm korkuluklar köyün sokaklarına yerleştirilmiş, sergileniyor.

Sokaklar boyunca dizilmiş, el yapımı korkuluklar enteresan bir hissiyat yaratmış. Bi bakıyorsunuz düğme gözleri, fermuardan ağızları, “Türkiye Çöl Olmasın” sloganlı tişörtleri ile çok sevimliler, bi bakıyorsunuz kuşların korkup kaçtığı kadar varlar. 😛

Ne yalan söyleyelim, korkuluklar Sevimli Hayalet Casper gibiler; hem şeker, hem biraz “ürkünç”. 👻  👻

Çat Kapı Evleri ♡

Fotoğraf kaynak: www.flickr.com/photos/barbaroskoyu
Fotoğraf kaynak: flickr.com/photos/barbaroskoyu

Bir de çat kapı evleri diye harika bir şey geliştirmişler! Kapısında çat kapı evi yazan yerlerin kapılarını çalıp, ufak bir ücret karşılığında sorfalarına konuk olabiliyorsunuz. Köy, tarımın köylerinde bitmesi ile ilgili bir şeyler yapmaya karar vermiş. Malum, yakınlardaki Alaçatı, Çeşme turizmden güzel ekmek yiyince, çok daha meşakatli olan tarıma olan ilgi azalmış.

Köyü ilk diziler keşfetmiş, bir ay kadar hareketlenmiş sonra yine durulmuş.

Buradaki köy yaşamının imza lezzeti katmer. Köy loru, köyde yetişen maydanoz ve soğan, köy değirmeninde sıkılan zeytin yağı ile birleşince ortaya mis gibi köy katmeri çıkıyor. Bir de çeşitli yerel otlarından yapılan odun ateşinde kuzineli sobada ya da köy fırınında pişen Çalkamaya var ki kışın vazgeçilmezi. Nisan ayı ile karabaş otu çiçeği reçeli zamanı geliyor. O da köye özgü tatlardan.

Barbaros Oyuk (Korkuluk) Festivali

barbaros-koyu-

Barbaros Köyü’nün bir diğer özelliği de tarımsal, kültürel ve geleneksel değerleri korumaya dikkat çekmek için ilk olarak bu sene (3-4-5 Haziran 2016) gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk Tematik Festivali Oyuk (Korkuluk) Festivali. İnanılmaz bir festival.

barbaros-koyu-izmir
Fotoğraf kaynak: flickr.com/photos/barbaroskoyu

Köyün her yerine adam boyu, tamamı buradaki yerel halk tarafından el emeğiyle yapılan korkuluklar yerleştiriliyor. Amaçları da çok masum. Fazla göç veren ve tarım faaliyetlerinin verimli şekilde yürütülmediği köyde, köylülere tarım vaktinin geldiğini hatırlatmak 🙂 Her biri kendi içinde bir sanat eseri! Üzerlerinde de sosyal mesajlar taşıyorlar. Aslında her biri birer aktivist. Tabi ki En Güzel Oyuk Yarışması, Köyün En Güzel Bahçe ve Avlusu Yarışması, Yemek yarışmaları, el işi standlar, müzikli geçitler gibi festival klasikleri de var.

Barbaros Köyü Emek, Kültür ve Sanat Evi

barbaros-koyu-10
Barbaros Köyü’nde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri de Barbaros Köyü Emek, Kültür ve Sanat Evi. Burası İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Güzel Sanatlar Şube Müdürlüğü’nden emekli Batuhan Bozkurt ve eşi Zeynep Bozkurt’un çalışmalarıyla eski köy okulunun kültür evine dönüştürülmesiyle oluşturulmuş. Batuhan Bey, burada kendi keşfettiği “taş mozaik” resim tekniğinin atölyelerini de veriyor. Evet kendi keşfettiği diyoruz çünkü kendisi gerçekten de bu tekniğin yaratıcısı. Neredeyse 50 yıl önce, bir resim üzerinde çalışırken yağlıboyası biten ve yenisini alacak bütçesi olmadığına üzülen Batuhan Bey’in gözyaşları renkli taşlara düşer ve renk verir. Ve Eureka! Batuhan Bey de resmini onlarla tamamlar.

Köy Kahvesi

Caminin oradaki köy meydanında, çay, kahve molası verip poğaça yiyebileceğiniz sevimli bir köy kahvesi. Özellikle de dibek kahvesi meşhur. Konum için tıklayın.

Çınaraltı Cafe

Çınaraltı da Barbaros Köyü’nde mola verebileceğiniz diğer alternatifiniz. Bu küçük ve sevimli cafeyi samimi bir karı koca işletiyor. Menüde kahve çay dışında ızgara köfte, sigara böreği, mantı gibi atıştırmalık seçenekler de var. Konum için tıklayın.

Hobbit House

Barbaros Köyü’nde, konaklamak isterseniz, burası pansiyon, kafe, kahvaltı hizmeti veren sevimli bir seçenek. Hobbit House’u İstanbul Balat’taki, her şeyin ücretsiz olduğu, çocuk aşevinden hatırlayanlar çıkacaktır. Hobbit House Barbaros da civardaki köy okullarına kitap yardımı yaparak, çocuklar için kütüphane kurulmasına destek olan bir işletme. Kahvaltıya gelmek için illa burada konaklıyor olmanız gerekmiyor çünkü burası aynı zamanda bir çat kapı evi. Tel: 0507 780 43 82 Konum için tıklayın.

Kalbim Ege’de Kaldı Dizisi

Diğer Ege köylerinde olduğu gibi burası da dizi furyasından nasibini alan yerlerden. Kalbim Ege’de Kaldı dizisinin bazı bölümleri burada çekilmiş.

Barbaros Köyü’ne Nasıl Gidilir?

Barbaros Köyü E881 İzmir-Çeşme Otoyolu üzerinden O-32′ye girdiğinizde 5km içerde, İzmir Merkez’e de yarım saat mesafede bulunuyor. Konum için tıklayın.

Köy hakkında daha fazla bilgiye şaşılacak derecede güncel web sitesinden ulaşabilirsiniz.

19 Comments

  1. Turizm potansiyeli girişimleri yapılıyır diye okuyunca korkuyorum . Tarımı terk edip turiste kucak açmak tembellik değil mi? . Barbarosa bir yıla kalmaz köy bile denmez artık.
    Yazık oluyor güzelim köylere.
    Türkiyenin tarıma ihtiyacı var.

  2. Gerçekten çok beğendik insanları çok sıcak kanlı çok içten köy çok hoş otantik görmek gezmek için çok güzel bir yer

  3. Ben şu an itibariyle yani 1 ağustos 2019 perşembe bahsettiğiniz köye uğradım.Bu sene oyuk festivalini 6-7-8 eylül 2019 günlerinde yapacaklar.Gerçekten görülmeye değer bir köy.Ekleme yapmam gerekirse aracı olmayanlar için izmirden f.altaydan kalkan otobüslerle ya da otogardan kalkan dolmuşlarla önce urlaya oradanda yine otobüs ve dolmuşlarla 20 dk da köye ulaşabilirler.Yol asfalt ve güzel.Sinem ve Murat adında çok tatlı bir çiftin kurduğu amaçlarının köy okullarında okuyan çocukların gelişime her konuda katkı sağlayabilmek.Kar amacı gütmeyen bu yerin adı Hobbit House … Mutlaka yanlarına uğrayın.Tamamen doğal ürünlerle donanmış kahvaltıları harika.Köyde kalacak yer soranlara cevabım.Hobbit House un birde pansiyonu var orada kalınabilir.

  4. Geçen hafta köyünüzü ziyaret ettim. Gerçek bir köy olduğunu belirtmek istiyorum , arabadan indiğimizde karşılaştığımız insanlar bize selam verdiler ve hoş geldiniz dediler.Bizlerle iletişim kurmaya çalıştılar, herkes güler yüzlü. Güzel bir köyünüz var tekrar geleceğim.

  5. Merhaba iyi günler…
    Köy hakkındaki paylaşımınızı okuduktan sonra bu köyü ziyaret etmeye karar verdim..

    Kişisel aracımız olmadan bu köye nasıl ulaşabiliriz ? Yani toplu taşıma araçları ya da minübüs ile bu köye ulaşmak mümkün mü ?

    Bİr de köy de pazarın kurulduğu gün hangisi ?Yani festival dışında etkinliklerin yapıldığı belli bir gün var mı ? ( Mesela Sığacıkta pazar günleri organik pazarın kurulması gibi )

    Şimdiden teşekkür ederim..

  6. Bizde gitmeyi düşünüyoruz burada kalıncak yerler var mıdır?
    Sevgiler
    Yolunuz hep açık olsun

  7. Geçtiğimiz yaz tatilimiz için kendimize yeni rotalar ararken “İZMİR’İN EN GÜZEL KÖYLERİ” isimli yazınızdan ilham alıp, çoğunu gittik gördük. Hatta Batuhan Bey “onu tavlada yanen ilk insan” olduğumu söyleyerek beni hoş tutmaya çalışmış olsada bu güzellikleri görmemize sebep olduğunuz için çoook teşekkürler ederim.

    Artık sıkı bir takipçinizim. Birgün biryerde karşılaşmak ümidiyle…

    1. Deniz!!! Buraya geri gelip bire yorum bıraktığın için çooook teşekkür ederiz!!

  8. Bu pazar oradaydık, hayatımda tanıdığım en naif, en nazik insanlar.. Köy kahvesindeki güzel muhabbetler, nefis türk kahvesi, şirin evleri, penceredeki hoş sohbet teyzeler harikaydı. Her haziran festival olacakmış şimdiden sabırsızlık ile bekliyorum. <3

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir