İLK YARDIM ÇANTANIZDA NELER OLMALI & SEYAHAT İLAÇLARI

İlk yardım ciddi bir konu. Burada bahsettiklerimiz standart bir ilk yardım çantasnda olan şeyler ancak kişinin ihtiyaçlarına ve hazırlık yaptığı duruma (araba için mi, kamp için mi… gibi) göre mutlaka içeriğinin kişiselleştirilmesi gerekir.

Yazının devamında da yurtdışına çıkarken alınması gereken ilaçlar hakkında bilgi bulabilirsiniz.

İLK YARDIM ÇANTASINDA OLMASI GEREKENLER

❑ Yara bandı (klasik bez dokulu olanları en iyi)

❑ Steril gazlı bez

❑ Steril gazlı bandaj (en az 4 cm genişliğinde)

❑ Üçgen sargı bezi

❑ Kelebek sargı bandı

❑ Kulak pamuğu / pamuk

❑ Ecza bandı

❑ Elastik bandaj

❑ Antiseptik mendil

❑ Oksijenli su

❑ Yarabandı

Ayakkabının hafif vurduğunu hisseder hissetmez orayı yarabandı ile kapayın. Eğer yara yaparsa yürümeniz çok zorlaşır. En iyi tedavi her zaman engellemektir.

❑ Makas

Makası zaman zaman paket açmak gibi başka işler için muhtemelen ilk yardım çantasından çıkaracaksınız. İşiniz biter bitmez yerine koyun ki acil bir durum halinde aramak zorunda kalmayın.

❑ Cımbız

Kaş almak için değil tabi ki! Kıymık, deniz kestanesi iğnesi çıkarmak ya da keneye müdahele etmek için

❑ Çengelli iğne

❑ Temel İlk Yardım El Kitabı

SEYAHAT EDERKEN YANIMIZDA GÖTÜRDÜĞÜMÜZ BAZI İLAÇLAR

Öncelikle altını kalın kalın çizmek isteriz ki, biz burada sizinle doktor tavsiyesi paylaşmıyoruz! Bunlar bizim kendi seyahatlerimizde yanımızda götürdüğümüz ilaçlar.

Yurt dışı seyahatlerimizde çölün ortasında ateşli hastalığa yakalanmaktan, ayağımıza deniz kestanesi batmasına, kayarken kaburga çatlatmaya türlü türlü sağlık problemini yaşadık. Bazen Amazonlar’daki gibi en yakın doktordan çok uzaktık, bazen de medeniyete erişimiz vardı ama ne doktorlar İngilizce biliyordu, ne biz onların dilini konuşabiliyorduk. 😀 Hatta izlemek isterseniz şuraya bir tanesinin videosunu bırakıyorum:

Gelişmiş ülkelerde de acil servis aciliyet odaklı hizmet verdiği için bazen 8-10 saat kimse yüzünüze bakmayabiliyor.

Zaman zaman kendi kendimize müdehale etmemiz gerektiğinden, artık vücudumuzu da tanıdığımızdan yanımızda tanışıyoruz. Ama İstanbul’da telefonla ulaşabildiğimiz doktor arkadaşlarımız var, yine de danışıyoruz.

ÖNEMLİ: Gürcistan gibi bazı ülkeler ülkelerine ilaç sokmamak konusunda aşırı sertler. Ağrı kesici getirmek bile suç. Başınız derde girebilir, gitmeden araştırın

❑ Ağrı Kesici

Aspirin olmasın. Kanı sulandırdığı için yaralanma halinde daha fazla kanamaya sebep olur.

❑ Kabız / ishal ilacı

❑ Anti-histaminik (Alerji ilacı)

❑ Mide bulantısını giderici ilaçlar (araç tutması için)

❑ Düşük kortizon oranlı krem (bebeklere verilenden)

❑ Öksürük ilacı

❑ Çinko ve C- vitamini içeren efervesan (Hastalanır gibi olunca direkt ayağı kaldırıyor)

❑ Yanık kremi

❑ Antibiyotikli krem

❑ Burun spreyi

❑ Kişisel ilaçlar

❑ Prebiyotik

Doğum kontrol hapı, düzenli kullanılan ilaçlar gibi…

BU İKİ KONUYU ÇOK İYİ ÖĞRENİN!

İlk yardım çantasının tek başına mücadele edebileceği problemler basit problemlerdir, mesela domates keserken parmağını kanatmak, ya da elini yakmak gibi. Hayati durumlara müdehale edebilmek için ilk yardım eğitimi almanız gerekir. İlk yardım eğitiminiz yoksa bile şu iki konuyu çok iyi öğrenin:

1. Kalp Masajı

Bu video İngiliz Kalp Vakfı tarafından hazırlanmış, çok akılda kalıcı bir video olduğu için paylaşmak istedim.

İngilizcesi az olanlar için videodaki önemli noktalar:
– 0.41 – Birisi bilinci kapalı şekilde yerde yatıyorsa ve bu şekilde sesler çıkarıyorsa muhtelemen kalp krizi geçiriyordur.
– Hemen 112’yi ara.
– Yeni araştırmalara göre artık suni teneffüs yapılmıyor çünkü zaten kalp atmazsa kandaki oksijen dolaşamayacağından kalp masajı üzerine yoğunlaşılıyor.
– 0.56’da göründüğü gibi ellerinizi kenetleyin.
– 0.58 masajı uygulayacağınız nokta burası (göğüs kafesinin ortasında, kolye ucunun durduğu yer)
– Ne kadar baskı uygulamalı? Her pompalama hareketinde göğüs kafesini 5-6 cm kadar aşağı esnetmeyi hedeflemelisiniz. Yani aslında baya yoğun bir efor sarf etmeniz lazım.
– 1.14 – Sert ve hızlı şekilde masajı tekrarlamalı. Ne kadar hızlı pompalamalı? Her saniyede 2 kere olacak şekilde. Çalan şarkı Staying Alive’ın ritimi aynı oluyor. Videodan mutlaka izleyin.
– Ambulans gelene kadar usanmadan devam edin.

2. Alerjik Reaksiyon

En basit haliyle anlatmak gerekirse şiddetli bir alerjik reaksiyon, yaşayabileceğiniz en tehlikeli şeylerden birisi. Dakikalar içinde insanın ölmesi bile mümkün olabiliyor. Bu tip aşırı şiddetli alerjilere anafilaksi deniyor. Yemek alerjileri ve arı sokmaları en yaygın tetikleyiciler. Bu sebeple kamp hayatında daha önce yemediğiniz bir şey yemeyin, sadece vücudunuzun ters tepki vermediğini bildiğiniz şeyler yiyin. Hayatınızda daha önce sizi arı sokmadıysa bir alerji testi yaptırmanız çok önemli.

Bu tip şiddetli alerjileri olan insanlar yanlarında EpiPen denilen bir acil durum iğnesi taşımanası gerekir. Bu iğne kıyafet üzerinden bile uygulanabilecek şekilde tasarlanmıştır çünkü alerjik reaksiyonlara acil müdehale etmek gerekir, soyunmak için bile vakit yoktur. Ancak etkisi 15 dakika sonra azalmaya başladığından hastaneye ulaşana kadar antihistaminiklerle takviye edilmesi gerekir. Mutlaka doktorunuza danışın.

Eğer alerjiniz çıkarsa doktorunuz size zaten EpiPen nasıl kullanılmalı anlatacaktır ama bir gün başka birisine müdehale etmeniz gerekirse diye burada da bir video koyuyorum:

12 Comments

  1. Harikasiniz gerçekten. Tüm ayrıntıları,gerekli her şeyi sitenizde bulabiliyorum ve yurtdışı olsun kamp tatili olsun her konuda yardimci oluyor paylaştıklarınız. Çok teşekkür ederim ♥️

  2. Sürekli kampta ve doğada vakit geçiyoruz, fakat ilk yardım konusunda sanırım biraz eksik kalıyoruz. Basit ve ufak olarak gördüğümüz bazı şeylere doğada çok fazla ihtiyacımız olabiliyor. Bu yazınız kamp da ve doğada zaman geçiren arkadaşlar için çok iyi olmuş. Teşekkürler.

  3. sağolun bana ödevimde çok yardımcı oldunuz teşşekkür ederim artık arkadaşlarıma ya da başka birine bişey olursa bunları yaparım tekrar teşşekkür ederim [sevgilerimle kayra]

  4. sizin söylediklerinize uyarak çanakkaleye gittik 2 arkadaş dediklerinizi yaparak doğayla baş başa 15 gün geçirdik teşekkür ederiz

  5. Çok güzel bilgiler öğrendim kamp yapmayı ailece çok severiz sadece ülke içinde gidebiliyor uz o da kısıtlı zaman için sevgiler…

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir