KAPIDAĞ YARIMADASI – BÜYÜK VE KÜÇÜK RİNG

Kapıdağ Yarımadası İstanbul, Bursa ve İzmir’de oturup hafta sonu yakın ve keyifli bir kaçamak arayanlara bahşedilmiş bir doğa harikası.

Sarp burunlarla ayrılmış yapılaşmamış koyları, her virajda sizi selamlayan nefes kesici manzaraları, baharda rengarenk çiçeklerin adım atacak yer bırakmadığı bayırları, yemyeşil dağlardan akarak plajlara kavuşan dereler ve dolambaçlı yollar boyunca size eşlik eden Marmara Adaları manzaraları ile adeta araba, karavan ya da motosikletle roadtrip yapmak için yaratılmış.

Yabani coğrafyası ve sık sık karşınıza çıkan ikmal noktaları ile yol bisikletçilerin de favori rotalarından biri.

Yol üzerinde birçok köy var ama buralara gezilip görülecek yerlerden ziyade ihtiyaç durumunda uğramalık pitstop noktaları gözüyle bakın. Çoğu köy bakımsız ve izbe haldeydi biz Nisan 2022’de gittiğimizde. Biz yine de yolunuzun üzerindeki köyleri ve buralarda neler bulabileceğinizi not ettik. Mübadele öncesinde burada yaşayan bir Rum nüfusu varmış ama onlardan geriye Ayvalık ya da Çeşme’deki gibi estetik ya da tarihi bir doku kalmamış. Bu manada tek görmenizi şiddetle tavsiye edeceğimiz yer Kirazlı Manastırı, o da zaten yerleşimlerden uzak, ormanın içinde.

Rotanız kıvrıla kıvrıla kıyıları dönerken birçok nefis koy göreceksiniz. Çoğunun içine yol iniyor ama indiğimizde keşke yolu olmasaymış, insanlar da gelemeseymiş dedik. Denize girecekseniz ya da kamp atacaksanız bizim önerimiz yolu, plajı olmayan yerleri tercih etmeniz.

Özetle, Kapıdağ Yarımadası’nı harika bir sürüş rotası. Yani rotanın cazibesi doğasında ve manzaralı yollarında. Karavanla da çok keyifli olur. Biz de size İzlanda’daki sürüş rotası gibi küçük ve büyük olmak üzere 2 tane Kapıdağ Ring hazırladık. Rehberlik bizden, sefasını sürmek sizden. Hareket noktasını buraların en gelişmiş yerleşimi ve benzin, konaklama, yeme içme gibi ihtiyaçları gidermek için ideal yer olan Erdek olarak planladık. İyi sürüşler!

Buralarda daha uzun vaktiniz varsa çevrede başka ne yapılır öğrenmek için BALIKESİR’DE GEZİLECEK YERLER ve BALIKESİR’DE NE YENİR yazılarımızda da bakmayı unutmayın.

Kapıdağ Yarımadası Küçük Ring

Rota: Küçük tur Erdek’ten hareket ediyor ve Ocaklar Köyü’ne gidiyor. Ocaklar’dan sonra sahildeki manzaralı yolu izleyerek Narlı – İlhanköy üzerinden Turanköy’e varıyor. Hem bitki örtüsü hem de size eşlik eden ada manzaraları ile bizce Kapıdağ sahilin en fotojenik kısmını Turanköy’e kadar büyük ölçüde görmüş oluyorsunuz. Turanköy’den de Ocaklar’a bağlanan arka yol üzerinden de Erdek’e dönebiliyorsunuz.

Süre: Küçük ring harita üzerine sadece 1,5 saat sürüyor ama biz her manzarada dura dura, koylara gire çıka 1 günde anca tamamladık. 😀 Tabii siz bize aldırmayın, biz rehber çıkardığımız için her deliği iyi araştırmak durumundayız. Yoksa koylara, köylere çok girmeden devam etmek en mantıklısı.

Not: Bu rotanın bizce en büyük eksiği Kirazlı Manastırı’na uğrayamaması.

Kapıdağ Yarımadası Büyük Ring


Rota: Tura aynı küçük ring gibi başlıyorsunuz. Turanköy’e kadar aynı. Tarife oradan devam ediyoruz. Sahilden Ormanlı Köy’e, oradan da Ballıpınar’a devam ediyorsunuz. Uğramak isterseniz hem Ormanlı’da hem de Ballıpınar’da bir şelale var.

Ballıpınar’dan sonra kıyı yolunu terk edip, Kirazlı Manastırı’na doğru içeri sapıyorsunuz. Yolunuza önce Ballıpınar Şelalesi çıkacak. Sonra da Kirazlı Manastırı’na varacaksınız. Aşağıda fotoğraflarını göreceğiniz üzere Manastır çok güzel ve mistik.

Yol manastırdan Yukarıyapıcı Köyü’ne devam ediyor ama bu yol hem çok karışık ve hem de telefon çekmiyor. Kaybolabilirsiniz. Bu sebeple Kapıdağ Offroad kulübünden tam yol tarifini alıp buraya ekledik (aşağıda). Bu tariften şaşmayın. Ama kendinize güvenmiyorsanız ya da arabanıza kıyamıyorsanız da bu yola girmeyin. Ballıpınar’a geri dönüp sahil yolunu izleyerek dönün.

Süre: Bu rota harita üzerinde 3,5 saat sürüyor.

Not: Biz tüm yarımadayı sahilden de döndük ve Ballıpınar’dan içeri sapmanın daha güzel bir tur olduğuna kanaat ettik. Ballıpınar’dan sonra rotanın modu hem doğa hem de hijyen olarak değişiyor. Özellikle Çakılköy yolundaki çöpler moralimizi bozdu. Yarımadanın batı tarafı hem daha yeşil hem adalara bakan manzaralar daha güzel hem de daha iç açıcı. Yarımadanın güneydoğu tarafı Bandırma’ya bakıyor. Oralarda da sanayi bölgesi var. Bununla birlikte Bandırma’ya en yakın köy olan Tatlısu ise tüm yarımadadaki en bakımlı yerleşimdi.

Kapıdağ Yarımadası Turunu Nasıl Planlamalı


– Erdek’i merkez edinin, Pınar Otel’de geceleyin. Erdek buraların en gelişmiş yeri. Bununla birlikte kaliteli hizmet alabileceğiniz işletme sayısı Erdek’te bile oldukça az. Pınar Otel aralarında inci gibi parlıyor. Erdek’te olduğu için fiyatları bu segmentte bir otel için makul. İmkanlarınız dahilindeyse hiç başka bir yere bakmayın. Konum, hizmet, bakımlılık, estetik, vizyon olarak yanına yanaşabilen bir işletme daha yok. Bir de aileler için villa tipi kısa ve uzun dönem konaklamaları var. Bu evlere evcil hayvanlarınızı da getirebiliyorsunuz. İçinde 2 tane restoranı var. En keyifli öğünlerimizi de burada yedik. Eğer Kapıdağ Yarımadası’nı rehber eşliğinde yürüyerek ya da pedallayarak gezmek isterseniz otel müşterilerine özel turlar düzenliyor. Pınar Otel Tel: (0266) 711 10 00. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

– Erdek’ten ve Narlı Köyü’nden Marmara Adaları’na feribot kalktığını unutmayın. Kapıdağ Yarımadası’nı gezdikten sonraki günleriniz için bi ada turu da planlayabilirsiniz.

– Kapıdağ Ring’e başlamadan önce benzininizi Erdek’ten alın. Köylere bırakmayın.

– Kapıdağ köylerini keyif noktaları gibi değil de ihtiyaç halinde gideceğiniz pitstop’lar olarak düşünün. İhtiyaçlarınızı gidermek için uğrayabilirsiniz ama ne görsellik, ne de servis adına pek bir beklentiniz olmasın. İşletmeler çok bakımsızdı, köyler ve plajlar da çöp içindeydi. Biz yazını göremedik, belki köyler ve işletmeler seferber olup temizlik yapıyordur. Buralardaki pansiyon ve plajların yazın dar gelirli aileler tarafından yaz aylarında oldukça talep gördüğünü öğrendik. İyi, kötü her köyde her köyde çay & tost molası verebileceğiniz bir kahvehane var. Bazılarında restoran, fırın, market de bulabiliyorsunuz. Aşağıdaki köyler bölümünde hangisinde ne var not ettik.

– Kapıdağ’ın açık denize bakan koyları Marmara Denizi standartlarında yüzebileceğiniz en temiz yerlerdenmiş. Ama tabii hepimiz bu sene de Marmara Denizi’nde müsilaj olacak mı diye korkuyla bekliyoruz. Adanın tüm koylarının görüntüsü bir harika, çok da güzel, ince kumlu sahilleri var. Hepsi ücretsiz ama varınca keşke buraları çekip çeviren bir işletme olsaymış dedik. Birkaç yerden yaz başlamadan belediye temizletiyor diye duyduk. O hali ne güzeldir kim bilir.

– Kampçılar için bir cennet olabilirmiş. Aslında buralar kamp yapmak için mükemmel coğrafyalar. Çoğu koyda gölge yapacak ağaç, içinden geçen tatlı su bile var. Gelin görün ki çöp içinde. Yine de insanlar buralara çadır atmaktan caymıyor. Bizce sahilleri değil, burunları ya da iç tarafları hedefleyin. Ve siz bu az gelişmişlerden daha iyi bir insan olup çevre ne kadar pis olursa olsun elma çekirdeğinizi bile yer atmadan dönün.


– Yeme içme için en iyisi akşam yine Erdek’e dönmek. Mevsimlerden yazsa birçok köyde basit restoranlar ya da büfeler bulabiliyorsunuz. Ama hiçbirini gözümüz tutmadı. Aralarında Manastır Beach ve Serez Restoran en eli yüzü düzgün görünenlerdi. Yaz sezonu gelmediyse de köy kahvelerinde tost-çay bulduğunuza şükretmek durumundasınız. En kötü ihtimalle bazı köylerde marketler var. Aşağıda köy köy yazdık. Bizim tavsiyemiz akşam yemeği için dişinizi sıkıp Pınar Otel’in içindeki Midye ya da Zeytin Restoran’a gitmeniz. Bakımlı tertemiz, keyifli ve yemekler de çok güzel. Tel: 0266 711 10 22.

Kapıdağ Yarımadası Haritası

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. Pınar Otel
  2. Erdek merkez
  3. Ocaklar Köyü
  4. Sakin bir sahil
  5. Küçük Narlı
  6. Narlı Köyü
  7. Balyos Feneri
  8. Fotojenik Koy
  9. İlhanköy
  10. Küçükova Koyu
  11. Büyükova Koyu
  12. Doğanlar Köyü
  13. Turanköy
  14. Manastır Koyu
  15. Burunlar Fotoğraf Noktası
  16. Ormanlı Köyü
  17. Ormanlı Şelalesi
  18. Kılıç Koyu
  19. Dere
  20. Ballıpınar Köyü
  21. Fotoğraf Noktası
  22. Ballıpınar Şelalesi
  23. Kirazlı Manastırı
  24. Yukarıyapıcı Köyü
  25. Tatlısu
  26. Kyzikos Antik Kenti
  27. Marmara Adası
  28. Avşa Adası
  29. Paşalimanı Adası
  30. Ekinlik Adası

Yeme-İçme

  1. Midye ve Zeytin Restaurantlar
  2. Ögs Tost
  3. Kekik Kokoreç
  4. Özlem Mantı
  5. Gözde Denizhan Balık Evi
  6. Duru’s Garden
  7. Zeytin Lokantası
  8. Erdek Gurme

Rota Üzerindeki Köyler & Koylar & Duraklar

Rota boyunca sık sık köylere girip çıkıyorsunuz. Hepsinin birbirine arası 15-20 dakika. Buralarda market, fırın gibi ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz. Bazı köylerde yeme, içme ve konaklama opsiyonları da var ama biz size önerebileceğimiz bir yer göremedik. Hemen hemen hepsinde bir kahvehane veya çay bahçesi var. Yazın da büfeler açılıyor. İhtiyaç gidermek dışında köylere girmek için pek bir sebep yok.

1. Merkez üssünüz Erdek olsun.

1960’lardan 1980’lere altın çağını yaşayan Erdek, dönemininde İstanbul sosyetesinin, ünlü sanatçı ve politikacıların tatil yeriymiş. Daha sonra tahtını Bodrum ve Çeşme’ye kaptırınca içine kapanmış, biraz da kaderine küsmüş. Eski ihtişamı anılarda yaşamaya devam eden Erdek bütçe dostu bir tatil yerine dönüşmüş. Hala Kapıdağ bölgesindeki en imkanları geniş yer. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Gezilecek çok bir yeri yok, bizce zamanınızı Kapıdağ Ring’e saklamanız daha doğru olur. Açık Hava Müzesi’nde Antik Kyzikos Kenti’ndeki yapılardan kopan ve çevrede bulunan antik döneme ait kültür varlıkları, bir lahit, birçok sütun ve yapı parçaları sergileniyor ama yere serilmiş taşlar dışında görebileceğiniz hiçbir şey olmadığı için o da pek cazip değil. Bir de Zeytinli Ada var. Üzerinde vaftizhane, manastır, 2 hamam yapısı ve 4 kilise var fakat Fakat sit alanı adaya ayak basamıyorsunuz. Kiliselerin M.S.500’lerde yapıldığı düşünülüyor.

Nerede Yenir?
– Keyifli Bir Akşam Yemeği İçin: Pınar Otel’in içindeki Midye restoranı tek geçeriz. Denize sıfır, yemekler güzel. Konum için tıklayın. Artizal pizzalar için de yine aynı yerde Zeytin Restoran var. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.
– Ye Kalk: Ögs Tost (Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.), Kekik Kokoreç (Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.), Özlem Mantı (Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.), Gözde Denizhan Balık Evi Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.
– Sulu Yemek: Duru’s Garden (öğlenden sonra çeşit azalıyor, ızgaralar kalıyor. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.), Zeytin Lokantası (Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.) ve Erdek Gurme Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

Konaklama
– Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Pınar Otel buraların en zarif işletmesi. Denize sıfır, yepyeni, nitelikli.
Kamp & Bungalow:
Denize sıfır konumuyla buradaki kamplar bölgesi yazları oldukça rağbet görüyor.
Göktur Kamp & kocaman ağaçların gölgesindeki Kapıdağ Camping
Ya da Pino Mar Bungalow seçenekleriniz arasında.

2. Ocaklar Köyü


Erdek’ten sonraki ikinci büyük yerleşim Ocaklar Köyü. Daha yola yeni çıkmış olacağınız için ihtiyaç molasına gerek olmayacaktır ama Migros Jet, Şok marketler ve bir eczanesi olduğu ve Erdek merkezden Ocaklar’a giderken yol üzerinde Opet benzinci bulunduğu aklınızda olsun. Ocaklar’dan günübirlik tekne turları da kalkıyor. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

3. Sakin Bir Sahil


Ocaklar’dan devam edince yolun üzerinde bir hayrat  göreceksiniz. Bu hayratı görünce park edip sahile doğru inebilirsiniz. Sakin, kimsesiz bir sahil. Çöp görmediğimiz tek yerdi. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

4. Küçük Narlı


Devam ettiğinizde ve denizdeki dalyanları geçtiğinizde, Narlı Köyü’ne gelmeden, deniz kenarında evleri, evlerin önünde ahşap iskelesi olan bir koy göreceksiniz. O fotojenik koylardan olmadığından daha sakin bir plajı var. Denizle ilgili bir planınız yoksa durmadan devam edin. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

5. Narlı Köyü

Rumlar yaşarken köyün adı “nur” anlamına gelen “Rutya”ymış. 1924 mübadelesinden önce mahallenin nüfusu Rumlardan oluşuyormuş. Paşalimanı Adası’na bakıyor. Tam Marmara Adaları’nın karşısında kalan köyden adalara seferler başladı. Alışveriş için marketler ve fırın, yeme içme için de çay bahçesi tipli yerler var. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

6. Balyos Feneri


Narlı Köyü’nen arabayla 5 dakika sonra İlhanköy’deki 1861 tarihli Balyos Feneri’ne varacaksınız. Kapıdağ Yarımadası’nın kuzeybatı ucunda ve binası yıkık durumda. 10 saniyede 2 kez beyaz çakıyor, 12 metre yükseklik, 38 metre odağı var. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

7. Fotojenik Koy


İlhanköy’e gelmeden önce çiçeklerle dolu çok fotojenik bir koy. Balyos Feneri’ne bakıyor. İsmini de biz koyduk. Herhangi bir tesis yok. Balyos Feneri’ni karşıdan gören yakasından aşağıya toprak bir yol iniyor. Arabanızı park edip aşağı yürüyebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

8. İlhanköy

Kapıdağ Yarımadası’nın en kuzeybatı yer alan ve geçimini balıkçılıktan sağlayan bir köy. Nitelikli konaklama seçenekleri mevcut değil. Ekmek fırını var. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

9. Güzelliği Başına Bela Olan Küçükova Koyu

Yine İlhanköye bağlı, Büyükova’ya gelmeden hemen önceki koy. Deniz kenarına inmek yerine aracınızı yukarında park edip yürümeyi tercih edebilirsiniz çünkü koya iniş yolu çok engebeli. İçinde tatlı su da bulunduğu için kampçıların tercih ettiği yerlerden. Ne yazık ki kamp kültürünü oturtamamış insanların çöpleri yüzünden kötü olduğu zamanları olabiliyor. Aslında çok güzel ve bakir bir koy, herhangi bir işletme ya da yerleşim yok. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

10. Büyükova Koyu


Eski adıyla Paflima Yarımada’nın en popüler koylarından. Rüzgarlı bir koy ve dalgalı bir denizi var. Maalesef çocuk bezi, sigara izmariti, şişeler ve çöpler ile dolu bir yere kolaylıkla dönüşebilen yerlerden. Tesis olarak çay bahçesi, kamp ve birkaç pansiyon var.  Sahilde tuvalet, duş yok, giyinme soyunma kabini yok. Koyda market bulunmuyor. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

11. Doğanlar Köyü

Bir balıkçı köyü olan Doğanlar Köyü Marmara Adası’na bakıyor. Plajı Turan Köy’e göre daha sakin ve sahilin sol tarafında bir duş var. Plaja yakın büfe ve işletmeler mevcut. Ancak etraftaki işletmeler pek cazip görünmedi bize. Fırın ve tekel ihtiyacınızı burada giderebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

12. Turanköy

Alışveriş için küçük marketler, tekel ve Şok market var. Kamp alanlarında mangal yapmanın popüler olduğu bir koy o nedenle de birkaç kasap var. Deniz kenarında çay bahçeleri var. Kaplan Beach Restoran diye bir yer açılmış. Fakat bizce burayı geçip bir sonraki manastır koyuna devam edin. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

Küçük tur burada biriyor. Buradan sonra Turanköy’ü yeniden Ocaklar’a bağlayan yoldan Erdek’e geri dönmece.

13. Kapıdağ’ın En Popüler Plajlarından Manastır Koyu

Turanlar Köyü’nden çıkıp Ormanlı’ya doğru giderken karşınıza çıkan Manastır Koyu’nda adından anlayacağınız üzere eskiden bir manastır varmış ama küçücük bir duvar dışında geriye bir şey kalmamış. Manastırın yanından akan dere bugün hala akmaya devam ediyor. Ufak bir kumsalı var. Denizi birkaç adımda hemen derinleşiyor. Kampçıların uğrak mekanı. Yaz aylarında özellikle hafta sonu adım atacak yer kalmıyormuş. Hafta sonu sabah saatleri ve hafta içi ise oldukça sakinmiş. Deniz rüzgarlı, fazla dalgalı oluyor.

Manastır Beach adlı bir konaklama ve restoran işletmesi dışında herhangi bir tesis yok. Oradan hem hamburger tost gibi atıştırmalıklar alabilir hem de şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

14. Burunlar Fotoğraf Noktası


Birkaç burunu peşpeşe göredüğünüz güzel bir fotoğraf noktası. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.

15. Ormanlı Köyü

Market ve yeme içme ihtiyacı için uğranabilecek bir yer. Serez diye mütevazı bir restoran var. Eksikleri var ama buralardaki yerlere göre göre daha bakımlı. Pansiyonlar ve oteller de var ama yine nitelikli diyemeyiz. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.

16. Ormanlı Köyü’nün Ormanlı Şelalesi

Kapıdağ Yarımadası’nda 3 şelale var. Birinin yolu olmadığı için haritalarda konumu çıkmıyor. Biz rotamız üzerinde kalan ve konumu olan şelaleleri veriyoruz. İlk şelale hemen Ormanlı Köyü girişinden tabela ile gösterilen yerden sağa döndüğünüzde 700 metre kadar ileride. Yolun belli bir noktasına kadar arabayla geliyorsunuz. Sonrasında araç yolu olmadığı için artık yürüyerek şelaleye ulaşmanız gerekiyor. Yol terlikle dahi yürüyebileceğiniz düz ve kumlu bir yol. Yemyeşil ormanlık patika bir yoldan ortalama 500 metre yürüdükten sonra buz gibi suyuyla şelale karşınıza çıkıyor. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.

17. Kılıç Koyu


Tüm yarımadanın en güzel denizine sahip koylardan biri olan Kılıç aynı zamanda çöp konusunda da yine başı çeken yerlerden. Denizi sığ olduğundan yüzme bilmeyenler tercih ediyor. Çevresinde wc, duş, market, gölgelik hatta elektrik bile yok. Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.

18. Dere


Kılıç Koyu’ndan sonra 5 dakika daha yol yapıp ormanın derinliklerinde yürüyüşe çıktığınızda karşınıza bir dere çıkıyor. Konum için tıklayın. Haritada 19 numara.

19. Ballıpınar Köyü

Mübadele öncesinde ismi “Langada” olan bu Rum köyü  “Türkiye’nin kırmızı soğan ambarı” olarak da biliniyor. Köyde yaşayanların tamamına yakını, geçimlerini, kırmızı soğan üretiminden sağlıyor. Köyün ovası baştan aşağı soğan tarlaları ile örülmüştü biz gittiğimizde. Bahar aylarında ekilen soğanlar Haziran’da çıkıyor. Temmuz ortasında gittiğinizde köyün kadınlarını soğanları saplarını örerken görebilirsiniz. Plastik lastik kullanmak yerine atık üretmeden bu şekilde soğanları demetleştiriyorlar.

İster Bandırma yönünden, ister Erdek yönünden geliyor olun yarımadadaki en uzak nokta olduğu için daha bakir kalmış bir yer. Bu sebeple yazın da plajı diğer yerlere göre daha sakin oluyormuş.

Yazın açık olan bir pansiyon var, acıkırsanız orası yemek de veriyor. Ballıpınar Beach & Cafe’de de mola verilebilir. Alternatif olarak Ballıpınar Köyü dönüşünde orman içinde Uysal Alabalık’ta kiremitte alabalık, köfte, salata ve kiremitte tahin tatlısı gibi şeyler bulabiliyormuşsunuz ama biz denemedik. Konum için tıklayın. Haritada 20 numara.

20. Fotoğraf Noktası

Ballıpınar Köyü’ne yukarıdan bakan güzel bir fotoğraf noktası. Zamanınıza göre pas geçebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 21 numara.

21. Ballıpınar (Kapıdağ) Şelalesi

Kapıdağ Yarımadası’ndaki ziyaret edilebilen ikinci şelale de Ballıpınar Şelalesi. Kapıdağ Şelalesi olarak da bilinmesi kafaları yeterince karıştırmıyormuş gibi bir de Google Maps’de Ormanlı Şelalesi diye işaretlenmiş. Bu sebeple yarımadada 2 farklı yerde 2 Ormanlı Şelalesi var gibi duruyor. Ayrıca şelalenin yerini bulmanız da kolay değil. Şelaleyi gösteren bir levha yok. Dere tarafında bir çeşme göreceksiniz, patika yol onun yanından başıyor. Yol hemen yanından geçse de şelale aşağıda kaldığı için görünmüyor. Bir patika yolla şelalenin seviyesine inmeniz gerek. Ballıpınar Deresi’nde toplanan sular, yaklaşık dört metre yükseklikten düşüyor ve düştüğü yerde doğal bir havuz oluşturuyor. Konum için tıklayın. Haritada 22 numara.

22. Doğanın Esir Aldığı Kirazlı Manastırı

Angkor Wat’ı hatırlatan Kirazlı Manastırı Türkiye’de gördüğümüz en mistik yerlerde biri. 1895 yılından inşa edildikten sonra 1922 yılında kaderine terk edilmiş. Zamanla doğanın ele geçirdiği 99 odalık manastırın heybeti ayaktaki duvarlarından hala belli oluyor. Ağaçların pencerelerinden içeri  uzanan dalları, duvarlar kaldıran kocaman kökleri, ormanın içindeki konumu ile çok gizemli ve etkileyici duruyor. Konum için tıklayın. Haritada 23 numara.

ÖNEMLİ: Kirazlı Manastırı’ndan Yukarıyapıcı’ya giden yolda kaybolma ihtimaliniz çok yüksek. Telefon da çekmiyor. O yüzden bu yolu kullanmak için bizim buraya tarif eklememizi bekleyin.

23. Yukarıyapıcı Köyü

Bu eski Rum köyünün yeni sahipleri 1924 yılında Yunanistan’dan mübadele ile gelen Kavalalılar olmuş. Köyün çok bir özelliği yok ama gölet mangal meraklılarını buraya çekiyor. Konum için tıklayın. Haritada 24 numara.

24. Tatlısu

Rotadaki son yerleşim Bandırma’ya bağlı olan Tatlısu. Yoksa neredeyse tüm yerleşimler Erdek Belediyesi’ne bağlı. Bandırma’ya yakın olduğundan diğer köylere kıyasla daha çok gelişmiş ve plajlar çok daha temiz. Benzininiz bittiyse burada doldurabilirsiniz. Market, cafe, restoran alternatifleri de daha fazla. Piraye Restoran ve belediyenin tesisleri en düzgün yerlerdi gördüğümüz kadarıyla. Konum için tıklayın. Haritada 25 numara.

25. Kyzikos Antik Kenti


Belkıs mevkiindeki Kyzikos Antik Kenti’nin M.Ö 6 bin yılına kadar uzanan bir geçmişi var. Kent zamanının önemli şehirlerinden birisi olsa da üç limanı, tiyatrosu ve Hadrian Tapınağı’nda geriye var gezilip görülecek pek de bir şey kalmamış. Ayakta kalan en görkemli da parçası fotoğrafta gördüğünüz kolezyum duvarı. Yine de uğramak isterseniz konumun takip edebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 26 numara.

Marmara Takımadaları

Paşalimanı

Marmara Adası: İstanbul’dan İdo deniz otobüsleri ile yaklaşık 4 saatte ulaşabiliyorsunuz. Deniz otobüsü Bostancı’dan kalkıp Yenikapı – Marmara Adası – Avşa Adası seferi yapıyor. Eğer zaten Erdek’teyseniz Getaş feribotları ile Marmara Adası’na geçebilirsiniz. Feribotlar Erdek – Avşa Adası – Marmara Adası – Paşalimanı Adası (Balıklı) ve Ekinlik Adası arasında ve Narlı – Marmara Adası – Paşalimanı Adası (Balıklı) şeklinde iki farklı güzergahta işliyor. Sefer saatleri için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 27 numara.

Avşa Adası: İstanbul’dan İdo deniz otobüsleri ile yaklaşık 4 saatte ulaşabiliyorsunuz. Deniz otobüsü Bostancı’dan kalkıp Yenikapı – Marmara Adası – Avşa Adası seferi yapıyor. Zaten karayolu ile Erdek’e geçtiyseniz, buradan Gestaş’ın Erdek – Avşa Adası – Marmara Adası – Paşalimanı Adası (Balıklı) ve Ekinlik Adası arasında giden feribotları ile Avşa Adası’na geçebilirsiniz. Ayrıca Erdek, Narlı Köyü’nden hareket eden deniz taksiler ile de Avşa Adası’na 20 dakikada geçebiliyorsunuz. Sefer saatlerini öğrenmek için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 28 numara.

Paşalimanı Adası (Balıklı): Adaya tek ulaşım Gestaş feribotlarıyla gerçekleştiriliyor. Feribot Erdek – Avşa Adası – Marmara Adası – Paşalimanı Adası (Balıklı) ve Ekinlik Adası arasında ve Narlı – Marmara Adası – Paşalimanı Adası (Balıklı) arasında işliyor. Sefer saatleri için tıklayın. Feribotun işlemediği dönemlerde Tuzla Köyü ve köydeki balıkçı tekneleri ile ulaşım sağlanıyor. Konum için tıklayın. Haritada 29 numara.

Ekinlik Adası: Gestaş’ın Erdek – Avşa Adası – Marmara Adası – Paşalimanı Adası (Balıklı) ve Ekinlik Adası arasında işleyen feribotu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 30 numara.

Bulursanız Kartika Yiyin


Osmanlı’nın Balkan hakimiyeti ile islama geçen Slav kökenli bir topluluk olan Pomaklar zamanla Bulgaristan’dan göç ederek Balıkesir ve Trakya’ya yerleşmişler. Balıkesir’de hayvancılık ve tarımla uğraşan bolca sarışın renkli gözlü insan görmenizin sebebi de bu. Kartika isimli asma yaprağı ile yapılan foccacia’ya çok benzeyen bir ekmekleri var. Çok da güzel. İnsanın asma yaprağının kullanımına dair kafasını da açıyor. Evlerde yapıldığı için bulması zor ama bulursanız mutlaka deneyin. Biz otelin restoranında denemiştik.

Instagram’a Da Bekleriz

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Biz Evde Yokuz (@bizevdeyokuz)

10 Comments

  1. İlhanköy için adanın en doğusunda kalan noktası demişsiniz fakat ilhanköy kuzeybatısında kalıyor… Doğrusu adanın en doğusunda kalan noktası Karşıyaka olacaktı…

  2. marmara adaları için de koyun adası diye de bir ada vardır.
    Yazı güzel teşekkür ederim.

  3. Aslında Viyana rehberinize bakmak için gelmiştim buraya fakat şu an Paris’teki evimden memleketimin fotoğraflarına bakıyorum. O kadar özlemişim ki… O kadar iyi geldi ki kelimelerle tarif edemem. Sizi uzun süredir zaten takip ediyordum, ama beni dünyanın bir ucundan memleketimde hissettirebileceğinizi hiç düşünmemiştim. Yorum atmadan geçemedim. Ellerinize ve ayaklarınıza sağlık, tekrar bekleriz!

    1. Merhaba çok teşekkür ederiz güzel sözleriniz için bizi de duygulandırdınız şimdi :)))

  4. Selamlar, 15 numaralı Ormanlı Köyü fotoğrafı Ormanlı’ya ait değil maalesef. Belki düzeltmek isterseniz diye bilgi vermek istedim.

    1. Tatlısu , Bandırma’ya değil Erdek’e bağlıdır.. Erdek ilçesinin en zengin beldesidir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir