KATILMAK İÇİN 5 KERE DÜŞÜNECEĞİNİZ 5 FESTİVAL

Zaytung‘la kafa kafaya verdik ve dünyadaki akıllara zarar festivalleri derledik:)

Ülkemizde festival denilince aklımıza çayıra çimene yayılarak müzik dinlediğimiz, büyük ihtimalle Şebnem Ferah’ın sahne aldığı, uzun tuvalet kuyruklarının olduğu, köfte tezgahının ortalığı kör duman ettiği ve birilerinin sürekli organizatörleri bokladığı organizasyonlar gelir. Siz Avrupa’da yapılan festivallere özenip, “Woodstock zamanında yaşasaydım keşke” diye serzenişte bulunmaya devam edin, bazı ülkelerde öyle festivaller düzenleniyor ki Allah düşman başına vermesin. 5 yıl art arda kampüste Ezgi’nin Günlüğü dinleyebilmeyi öpüp başınıza koyarsınız. Buyrun, hep beraber bakıp ibret alalım…

1- ÇIPLAK FESTİVAL – HADAKA MATSURİ

130216okayama

Neredeyse çıplak binlerce Japon erkeğiyle yukarıdaki gibi bir fotoğraf karesinde yer almak isteyenler için adres Hadaka Matsuri. Bu festivalden Japonya’da bir çok yerde var ama en ünlüsü ve bu geleneğin doğduğu yer Okayama’daki Saidaiji tapınağı. Yaklaşık 9.000 erkeğin, giydikleri Japon peştamallarıyla şans getirdiğine inandıkları bir çift sopayı kapmak için birbirlerini ezdikleri bu etkinlikte, sopayı kapan kişi bir yıl şans ve mutlulukla donatılıyormuş. Alt tarafı tek bir yıllık şans ve mutluluk uğuruna, 9000 adamla birlikte bu hallere düşmeye değer mi; tartışılır… Japonya’ya kadar gidemem derseniz; aynı festivali yazın klimanın çalışmadığı bir metrobüste’de gerçekleştirmeniz mümkün….

2- TEZEK FIRLATMA FESTİVALİ – COW CHIP FESTİVALİ

1661216296_1395613082

Evet yanlış okumuyorsunuz; tezekleri en uzağa atan kazanıyor. Tezekleri de frizbi gibi yapmışlar. Baya da gidiyor namussuzlar. Rekor tam tamına 75,5 metre ile 1991′de kırılmış. Her atış için 3 dolar yatırıyorsunuz. (Evet bir de üstüne para veriyorsunuz.) Tezekleri toplamak da hiç kolay değilmiş. Kuraklık olduğu yıllarda, inekler kaka yaptıktan hemen sonra kakalar kuruduğu için parça parça oluyormuş. Şekil vermek için biraz kıvam gerek yani. Buraya kadar hala midesi bulanmayanları ve frizbi’de ustayım diyenleri, Wisconsin, ABD’de büyük kariyer fırsatları bekliyor.

3- ATEŞİN TOPLARI – LAS BOLAS DE FUEGO

Fire-throwing_opt

İnsanların birbirine ateş topları fırlattığı El Salvador’un Nejapa kentindeki bu sıcak savaş akıllara zarar. Her şey 1858 yılında şehri şu andaki yerine taşınmak zorunda bırakan volkanın patlamasıyla başlamış. Bu etkinlik de patlamanın yad edilmesi için 80+ yıldır yapılmakta. Etkinlik için 1.500 pamuktan top hazırlanıyor ve 3 ay kerosen içinde bekletiliyor. Birbirine karşı iki takım da, savaş makyajlarını yapıp, yanmaz eldivenleriyle, devlet görevlilerinden birinin savaşı başlatmasını bekliyor. Savaş başladığında ise yanan toplarla herkesi vurmak serbest. Suratında ateş topu patlayan mı dersin, elbisesi tutuşan mı dersin ne ararsan var. Seyirci olarak da aynı riskler alınıyor. İzleyeyim derken bile tavuk gibi ütülebilirsiniz. Kutsal topraklarda şeytan taşlarken birbirinin kafasını gözünü yaran, kar topu oynarken hızlı gitsin diye topun içine taş koymayı akıl eden bir millet olduğumuzdan, ateş topu oyununda da yaratıcılığımızı konuşturacağımız kesin. Hatta o esnada “bu toplar hemen sönüyor yea” diyerek molotof kokteyli atmaya kalkanımız bile olacaktık.

4- KEMİKLERİN DÖNÜŞÜ – FAMADIHANA

famadihana-1_large

Akıllara zarar bir festival de Madagascar’dan. Merina halkı ölmüş bedenler toprak olana kadar kalan parçaları ile hala iletişim kurulabileceğine inanıyor. Atalara saygı için yapılan bu geleneksel törende aile bireyleri kabilelerinin mezarında toplanıyor, mezarlar açılıyor ve ölmüş aile üyelerinin kalan bedenleri çıkarılıyor. Parfümlenip, yeni bir kefene sarılan bedenlerle bu tören sırasında fotoğraflar çektiriliyor. Tekrar mezara konmadan önce de mezar etrafında ölmüş kişinin bedeniyle beraber dans ediliyor. Hal bu ki; bir mevlit okuyup, tereyağında bir helva kavursalar, bu kadar zahmete girilmeyecek. Yine de bir dünya uçak bileti bayıldıktan sonra elalemin ölmüş dedesiyle selfie çektirmek isteyecekler için bulunmaz fırsat.

5- PHUKET VEJETERYAN FESTİVALİ – TESAGAN GIN JE

phuket-vegetarian-festival-5

Adı ne kadar masum görünse de, festival baya kanlı. 150 yıl önce Çin takviminin 9. ayında Phuket, Tayland’ı ölümcül bir salgın hastalık vurur. Bölgedeki Çin halkı fark eder ki Dokuz İmparator Tanrı’ya yeterince hürmet etmedikleri için başlarına bu hastalık gelmiş. Her sene aynı dönemde et yemeyerek, alkol almayarak, cinsel ilişkiye girmeyerek vs. bu festivali kutluyorlar. İşin kanlı tarafı ise dini geleneğin bir parçası olarak, yanağa geçirilen bilumum araç gereç. Düğünde takılan altınları bozdurup Phuket’e balayına gidecekseniz, bu festivale denk gelmemeye dikkat edin. Ya da gidin… Böylece biz de yayınlamaya korkacağınız, kendini şişe geçirmiş adam fotoğrafları ile bezeli balayı albümünüzden kurtulmuş olalım.

2 Comments

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir