KAYSERİ’DE NE YENİR & NEREDE YENİR

Kayseri, meşhur pastırması ve sucuğuyla Türkiye’nin şarküteri başkenti. Mantısı da ayrı meşhur. Bunların yanında daha az bilinen ama yemeden dönmeyin diyeceğimiz  Develi cıvıklısı ve yağlama gibi yöresel yemekleri de var. Bu yazımızda hem Kayseri’de ne yenir, hem de bunlar nerede yenirden bahsedeceğiz. Kayseri’ye gelenler genelde 1 gün kaldığından bu yemekleri denemek için anca 1-2 öğünleri oluyor. Bu sebeple özellikle hem bu yemekleri iyi yapıp, hem de aynı anda çok çeşit deneyebileceğiniz restoranlara yer verdik.

Tek öğününüz varsa ve bir çok lezzeti aynı yerde denemek isterseniz, Elmacıoğlu en çok çeşit barındıran yer.

Önemli: Ne yalan söyleyelim, Kayseri mantısı bizi çok etkilmedi. Develi cıvıklısı ise Kayseri mutfağından favorimiz. Her damak tadına uygun olmamakla birlikte pöç de buraya gelmişken mutlaka deneyin diyeceğimiz bir lezzet. Yaprak sarma her yerde bulabileceğiniz bir lezzet, önceliklendirmeye gerek yok ancak burada güzel yapıyolar.

1. Kayseri Mantısı  👉 Elmacıoğlu ve Sultan Sofrası

Bildiğiniz üzere Kayseri’nin mantısı meşhur. Bire bir kaşıkta 40 tane mantı sığması bir şehir efsanesi ama yine de fındık ufaklığındalar. Ayrıca bizim mantının üstünde gelmesine alışık olduğumuz sarımsaklı yoğurt mantının yanında geliyor ve üzerine baharatlar dışında kırmızı biber & tereyağı karışımı sos da dökülmüyor. Ancak söylememiz lazım ki en favori yerlerde denememize rağmen biz Kayseri’de şöyle ayıla bayıla bir mantı yiyemeden döndük. Belki de soslu sevdiğimizden, bize Kayseri usulü biraz yavan geldi. Sonuçta damak tadı…

Elmacıoğlu

Kayseri’nin muhtemelen en sevilen restoranı olan Elmacıoğlu her ne kadar bir iskenderci olarak piyasaya çıktıysa da Kayseri’nin birçok yöresel yemeği için de tercih edilen bir yer olmuş. 4 Şubesi var. Şehir merkezindekinin bilgiler bu şekilde:
Adres: Kılıçaslan Mh., Mustafa Kemal Paşa Bulvarı No:56, 38030 Melikgazi
Tel: (0352) 223 99 99
Konum için tıklayın.

Çemen’s Gurme

Mix AVM’in içindeki Çemen’s aralarında en eli yüzü düzgün yer. Ev için alışveriş yapmak isterseniz içinde pastırmadan paket mantıya güzel bir sürü ürün bulabileceğiniz bir şarküteri reyonu var. Mantıya ek olarak diğer Kayseri yemeklerini bulmanız da muümkün.
Adres: Esenyurt Mahallesi, Erciyes Blv. No:176, 38050 Melikgazi
Tel: (0352) 333 72 72
Konum için tıklayın.

Gubate

Kayseri’nin Talas İlçesi’ndeki Gubate kahvaltıları ve mantı çeşitleri ile ünlü. Hem Kayseri’nin klasik, yağ ve tepsi mantısını, hem de Çerkezlerin mantı ve hamur işlerini deneyebileceğiniz bir yer.
Adres: Mevlana, Mehmet Akif Ersoy Cd. Güneş Apartmanı, Aydın Çarşı Sitesi, 38280 Talas
Tel: (0352) 290 93 49
Konum için tıklayın.

Sultan Sofrası

Mini minicik taneli ve suyuna da domatesli Kayseri mantısını deneyebileceğiniz işletmelerden.
Adres: Camikebir Mahallesi, Park Blv. No:31, 38040 Melikgazi
Tel: (0352) 232 64 25
Konum için tıklayabilirsiniz.

2. Develi Cıvıklısı 👉 Bereket ve Lezzet

Kayseri’nin ismini Develi ilçesinden alan, biraz Konya’nın etli ekmeğine benzeyen, çıtır çıtır kuşbaşı etli pidesi. Kesinlikle Kayseri favorilerimizden biri oldu. Biliyorum aklınızda ilk mantı yemek var ama bence asıl Develi cıvıklısını kaçırmayın.

Bereket Develi Cıvıklısı

Kayseri’de Develi cıvıklısının en popüler adresi Bereket Develi Cıvıklısı. Pidesi incecik ve çıtır.
Adres: Adres: Gültepe Mahallesi, Şehit Üstegmen Mustafa şimşek cad gültepe melikgazi, gültepe, 38030 Melikgazi
Tel: (0352) 236 01 21
Konum için tıklayın.

Lezzet Develi Cıvıklısı

Şehrin isim yapmamış ama başarılı fırınlarından birisi. Pidenin çıtırlığı, lezzeti ve masaya gelen ikramlardan memnun kaldık.
Adres: Erciyesevler, Tuna Cd. no:12/B, 38020 Kocasinan
Tel: (0352) 331 38 38
Konum için tıklayın.

3. Yağlama 👉 Elmacıoğlu ve Altındede

Yağlama da lahmacunun kat kat kesilip üst üste dizilmiş, daha ıslak ve yumuşak versiyonu gibi. Kendine özgü bir yeme şekli var. Yoğurdu dilimin ortasına bir şerit olarak sürdükten sonra yağlamanın o katını lahmacun gibi dürüyor ve ısırıyorsunuz.

Elmacıoğlu

Yağlama konusunda da Elmacıoğlu öne çıkıyor.
Adres: Kılıçaslan Mh., Mustafa Kemal Paşa Bulvarı No:56, 38030 Melikgazi
Tel: (0352) 223 99 99
Konum için tıklayın.

Altındede Pide Fırını

Kayseri yağlamasının şebitini yani alttaki hamurunu elle açan fırın. Hem pide fırını hem de pastane. Tahinli pidesi de meşhur.
Adres: Fatih, İstasyon Cd. 40/A, 38100 Kocasinan
Tel: +903522223759
Konum için tıklayın.

4. Etli Yaprak Sarma 👉 Elmacıoğlu İskender

Ömrümüzde yediğimiz en başarılı etli yaprak sarmalardan birini Kayseri’de Elmacıoğlu İskender’de yedik desek yalan olmaz. Her biri küçük parmağımız inceliğinde ve uzunluğunda, mükemmel derecede düzgün sarılmış yaprak sarmaların üzerine yoğurt ve domates sos dökülüyor. Bizce Kayseri’deki bir öğününüzde ortaya mutlaka bir porsiyon söyleyin. Bir porsiyon üstüne bir porsiyon daha söyletir cinsten güzel.

5. Pöç  👉 Altınsaray ve Bağdat

Pöç, Irak ve Suriye mutfaklarında da rastlanan bu yemek Kayseri’nin de klasik tatlarından. Öküzün kuyruk sokumu kemiği çevresindeki etin 14-18 saat tandırda pişilmesi ile yapılıyor. Neticede danadan koyun eti kıvamı ve aromasında bir et çıkıyor. Yanında da iç pilavı gibi bir pilav ile geliyor. Tadı nasıl derseniz baharatı, yoğunluğu ile tam bir Orta Doğu lezzeti.

Altınsaray Pöç – Tandır

Mütevazi bir lokanta olan Altınsaray porsiyonların büyüklüğü, lezzeti ve hizmeti ile yerellerin sevdiği yerlerden. Gitmeden önce mutlaka arayın, saat 4 gibi bitiyor.
Adres: Cumhuriyet Mahallesi, Nazmi Toker Cd., 38350 Melikgazi
Tel: (0352) 222 92 91
Konum için tıklayın.

Bağdat Pöç – Tandır

Şehir merkezindeki diğer ünlü bir pöççü de Bağdat. İki mekanın da lezzet ve servisi iyi. Burada aynı zamanda yöresel tatlılardan nevzineyi deneyebilirsiniz. Burayı da gitmeden önce kaldı mı diye aramanız lazım, çünkü 3 gibi bitebiliyor.
Adres: Kiçikapı, Vatan Cd. 34/B, 38040 Melikgazi
Tel: (0352) 236 22 22
Konum için tıklayın.

6. Kayseri Sucuğu 👉 Şahin ve Başyazıcı

Temelde etin kıyma haline getirilip baharatlarla harmanlanmasına dayanan sucuk yapımı, Anadolu’nun karasal ikliminde, gündüz ve gece arasındaki sıcaklık farklarından eti korumanın ve saklamanın en akıllıca yollarından biri olarak süregelmiş. Kayseri sucuğu da, her sucuk gibi sığır eti, sarımsak ve baharat karışımından yapılıyor. Onu süper marketten aldığınız herhangi bir sucuktan farklı kılan ise kurutma, renk verme ve üretim aşamalarındaki teknik detaylar. En büyük rakibi ise Afyon sucuğu. İkisini birbirinden ayıran şey ise Kayseri sucuğunun Afyon sucuğuna göre daha küçük ve baharatlı oluşu. Kayseri’de iki büyük sucuk üreticisi var:

Şahin Sucukları

Şahin Sucukları zaten ülke çapında tanınan bir marka. Muhtemelen kendi yaşadığınız şehirde yemiş ya da en azından bir market ya da şarküteride görmüşsünüzdür.

Başyazıcı

Daha geri planda kalan bir marka olan Başyazıcı ise Kayserililerin öncelikli tercihi.

Bu iki marka da bayilik sistemi ile çalıştıklarından neredeyse sucuk pazarının tümüne hakimler. Kayseri merkezdeki tüm irili ufaklı işletmede ya birini ya ötekini bulabiliyorsunuz. Zaten işletmelerin kapılarında hangi marka ile anlaşmalı çalışıyorlarsa logosu bulunuyor. Ben yanımda taşıyamam derseniz veya evinize sipariş etmek isterseniz buradan istediğiniz yere kargo da yapıyorlar. Yanınıza alacaksanız da her şeyi vakumluyorlar.

7. Pastırma 👉 Şahin ve Başyazıcı

Kayseri’de birinci ağızdan öğrendiğimiz üzere, pastırma için sığırın en çok sırt kısmındaki etler makbulmuş.

En pahalı pastırma ise her hayvanın sırt kısmından çok az miktarda çıkan bonfile etten yapılan pastırma olan kuşgömüymüş. Yağsız ve en yumuşak olduğu için kuşgömü tercih edilse de en lezzetlisi olduğu söylenemezmiş. Kayserililer ağırlıklı olarak hayvanın sırt kısmından yapılan, kuşgömüne göre daha yağlı ama daha sert olan kontrafile pastırmayı öneriyorlar. Tütünlük ise, antrikottan yapılan ve hayvanın bel kısmından çıkan orta yağlı sinirsiz bir pastırma çeşidiymiş.

Türü ne olursa olsun bir pastırma, tuzlama, kurutma, baskılama, çemenleme gibi uzun işlemler dizisi ile son halini alıyor.

Enteresandır ki menülerde pastırmalı yumurta, paçanga böreği gibi basit ve alışık olduğumuz pastırmalı tatlar yok. Ama kağıtta pastırma diye pastırmanın en lezzetli versiyonlarından biri var. Bildiğiniz pastırmanın, biraz yeşil, biraz kırmızı biber ve domatesle fırın kağıdı üzerine yayılıp fırına verilmesiyle yapılıyor. Fırından çıktığı haliyle de kağıt üstünde masaya geliyor. (Yukarıdaki görselde görüldüğü gibi)

Yukarıda anlattığımız ve Kayseri sucuğu için geçerli olan her şey pastırma için de geçerli çünkü aynı markalar pastırma piyasasını da domine ediyor.

Duymaz Pastırma

Çarşı içinde alışveriş yapabileceğiniz bir şarküterici. Burası Şahin markası ürünleri satıyor. Fırına girmeden, dışarıda kurutulmuş antrikot pastırma bulabilirsiniz.
Adres: Cumhuriyet, Millet Cd. 4/a, 38350 Melikgazi
Tel: (0352) 222 77 68
Konum için tıklayın.

Çağlar Pastırma ve Sucuk

Kocasinan’da, Şahin marka ürünler satan başka bir şarküterici. Çalışanlar müşterilerle çok ilgili. Pastırma ve sucuk hakkında aklınıza gelen her şeyi sorup öğrenebilirsiniz.
Adres: Cumhuriyet Mah. Kızılay Cad. 2/C Havuzlu Han Melikgazi
Tel: 0352 222 83 90
Konum için tıklayın.

8. Kelle ve Kelle Paça 👉 Dikbaşer Kelle Tava Salonu

Kuzu kellenin en sevilen adresi de Dikbaşer. Kelle çorbası da güzel. Sakatatseverlerin Kayseri’de mutlaka uğraması gereken 2 duraktan biri.
Adres: Camikebir Mahallesi, 38040 Melikgazi
Tel: (0352) 231 09 61
Konum için tıklayın.

9. Nevzine Tatlısı

Nevzine, irmik ve pekmezin buluşmasından ortaya çıkan pratik ve enerji bombası bir Kayseri tatlısı. İçine ceviz ya da Antep fıstığı konuyor ve üzerine tahin dökülerek servis ediliyor. Bizim damak zevkimize çok hitap etmedi ama gelişken ortaya bir tane söyleyip deneyin, kendiniz karar verin. Şurada mutlaka tadına bakın diyebileceğiniz, öne çıkan yer yok ama restoranların menülerinde kolayca rastlayabilirsiniz.

10. Su Böreği

Fotoğraf Kaynak: maxpixel.freegreatpicture.com

Genellikle kahvaltıda yenen su böreğinin peynirli ve kıymalı olarak 2 çeşidi oluyor. Üst tarafı normal bir su böreğine göre daha yağlı ve çıtır. Belli ki lezzetini de oradan alıyor.

11. Tahinli Pide ve Katmer 👉 Altındede Pide Fırını

Develi cıvıklısı kadar ünlü bir diğer Kayseri spesiyali de pide üstüne tahin karışımı sürülen tatlı pide tahinli. Altındede Pide Fırını’nda deneyebilirsiniz. Fırının katmeri de var.
Adres: Fatih, İstasyon Cd. 40/A, 38100 Kocasinan
Tel: (0352) 222 37 59
Konum için tıklayın.

12. Kavurma 👉 Ağaçaltı

Ağaçaltı Kebap Salonu

Ekmek arası kavurma veya sac kebabı gibi lezzetlerin adresi burası. Burada tahinli kadayıf da bulabilirsiniz.
Adres: Kiçikapı, Yeni Sanayi Gazali Cad No:55, 38040 Melikgazi/Kocasinan
Tel: (0352) 331 29 93
Konum için tıklayın.

13. Gilaburu Suyu

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Kayseri ve çevre illere özel endemik bir bitkinin kırmızı meyvelerinden yapılan gilaburu suyu. Tadı biraz şıraya biraz da kızılcık suyuna benziyor. Alışık olmayanların pek haz etmeyebeileceği kekremsi bir tadı var. Çok kolay bulunmuyor.

14. Manda Ürünleri İle Yöresel Kahvaltı 👉 Hürmetçi Köyü Kemer Doğal Köy Ürünleri

Yılkı atları ile ünlü Hürmetçi Köyü’nün manda ürünlerinden oluşan kahvaltısı çok meşhur. Öyle ki hafta sonları rezervasyonsuz yer bulmak mümkün olmuyor. Burada Kemer Doğal Köy Ürünleri isimli bir satış noktası var. Yan taraftaki bahçesinde tüm gün kahvaltı veriyor. Manda sucuk, manda kavurma, manda peyniri, manda tereyağ, manda kaşar, manda sütü reçeli, manda yoğurdu, manda kaymağı, manda tulumu, manda loru…Mandanın aklınıza gelebilecek her ürünü sofranıza geliyor. Konum için tıklayın.

Umut Sarıkaya‘dan

19 Comments

  1. Kayseri’ye Sarız ilçesi tarafından giriş yapıyorsanız mutlaka kıskaçlı bölgesinde durup kuzu şiş yemelisiniz. 4-5 adet esnaf lokantası var diğerleri nasıl bilmiyorum ama biz Kılıçkaya Lokantası’nda kuzu şiş yedik kesinlikle tazsiye ederim. Hiç bu kadar yumuşak bir et yememişsinizdir. Ortaya salata ve ezme getiriyorlar ama çok lezzet almadım onlardan. Ayranı da isterseniz sürahiyle ortaya getiriyorlar. Su açık su sürahiyle geliyor o da ücretsiz. Kuzu şiş 55 tl.

  2. Kayseriliyim. Buradaki tavsiyeler çok doğru. Teşekkür ediyorum emeğiniz için. Pastane olarak Divan Pastanesi tavsiye edenler olabilir ama o çok eskidendi. Pastalarinin içinden taş vs çıkabiliyor yada pasta ekşi çıkabiliyor. Tek tavsiye etmediğim yer burası. Gerisi gayet güzel.

  3. Ortahisar bozaci ortami hos gercekten. Nedendir bilmem fiyatlar makul degil kucuk bardak boza 20 tl ve bozayi sordugumuzda istanbul vefa bozasicisindan getirttiğini söyledi:) yani biraz anlamsiz ve pahali. Ama ortam güzel

  4. Yeni açılmasına rağmen Kayseri Günay gurme yöresel köy ürünleri satış mağazası nda aradığınız tatlar bol çeşit kaliteli uygun taze hediyelik yöresel ürünler bulabilecegiz bir gurme pastırma sucuk peynir çeşitleri terayag bal reçel zeytin tamemen doğal ürünler temiz leziz musderi memnuniyeti süper tavsiye ederim

  5. Gezdiğini yerler ve yorumlarınızı çok isabetli buldum fakat KAŞIKLA restoran İçin aynı şeyleri söyleyemeyeceğim hiç bir övgüyü haketmeyen aşırı pahalı menüler konusunda çok cimri müşteri memnuniyetinin son planda olduğu bir mekan

  6. Elmacıoğlu çok başarılı bir yer. Özellikle sarma müthiş. Şiddetle tavsiye ederim. Kayseri den ayrılmadan bir kez daha gidip deneyeceğim.
    Bağdat rest.da pöç güzeldi. Kaşıkla da mantı ve kağıtta pastırma yedim. Fena değildi.
    Genel olarak verdiğiniz tavsiyeler için teşekkürler.

  7. Kayseride nevzine bulmak istiyorsanız restoranlara değil ev yapımı pasta börek yapan işletmelere bakmalısınız. Nostalji, damak tadı, gümüş sini, doygu, serpil abla, vb. yerlerde su böreği, tandır böreği, yağlama için hazır şebit, çiğ ve pişmiş katmer, dondurulmuş ve vakumlu çiğ mantı, kete, gül tatlısı, nevzine gibi Kayseri lezzetlerini bulmak mümkün. Hatta tatlıları şerbeti dökülmemiş olarak alabiliyorsunuz. Yanında hazır şerbeti de veriyorlar. Böylece yeneceği zaman şerbetlenebiliyor. Çoğu işletme kargo ile gönderim de yapıyor.

  8. Tavsiyeler superdi. Her kelimeniz altin kadar degerli, emeginize saglik. Guzel bi kayseri gezisi oluyor

  9. Tavsiyeleriniz isabetli ve çok guzeldi.Her lezzetin tadını çıkara çıkara yedik,18 maddede 1 gunde Kayseri gezimizi tamamladık.Malesef nevzine tatlısı hiçbir yerde bulunamıyormuş artık.Kaşıkla restoranda da yok.
    Sayenizde çok güzel geçti gezimiz.Kaleminize,samimiyetinize sağlık..

    1. Nevzine tatlısını, Kaşık-la civarındaki Ommer Otel’de bulabilirsiniz. Birkaç defa yeme fırsatım oldu.

  10. Kayseri’de pöç Bağdat pöç tandırda ya da gazioğlu çarşısı girişinin yanındakine içeriye girilen bir yer var. İsmini hatırlayamadım ama esnafa sorarsanız gösterir. Orada yenir. Bu arada pöçü hafta içi saat 2 den sonra burada bulamazsınız. Esnaf lokantası olarak hizmet verdiği için.

  11. Elmacıoğlu iskender kadar ilgisiz biryer görmedim sizin tavsiyeniz üzerine yaklaşık 700 km lik yorgunluğunu orada atalım dedik.15 dak ortalıkta dolanıp Sultan sofrasına geldik. Bu kadar saygısız biryer

    1. Kemal Koçak et sevenler icin mukemmel bir mekan. Türkiye’nin bir çok yerinde et yedim ama hem lezzet em hekan hemde calisanlar bir harika. 4 gun kaldik durup durup tekrar gittik.Biraz pahali olmasi disinda hersey mukemmel.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir