KUZEY IŞIKLARI NASIL FOTOĞRAFLANIR

Gitmeden önce kuzey ışıkları nasıl fotoğraflanır öğrenmenizi şiddetle tavsiye ederiz çünkü siz olayı çözene kadar ışıklar gidebiliyor ki bize ilk günler öyle oldu. Neyse ki şansımız vardı da birkaç kez daha gördük ve nihayet fotoğraflayabildik. Siz bilerek gidin ki oradan eliniz boş dönmeyin.

Kuzey ışıkları için kullanacağınız ayarlar aslında gece yıldız fotoğrafı çekmekle aynı ayarlar. O yüzden gitmeden önce yıldız fotoğraflayarak pratik yapabilirsiniz. Gelelim işin tekniğine:

Tripod : Tripod şart. Eğer yoksa gitmeden önce mutlaka bir tripod edinmelisiniz. Yoksa burada ne anlatsak boş. Aksi halde, uzun pozlama kullanacağınız için görüntü titrek çıkar.

ISO Ayarı : Fotoğrafın kalitesinin bozulmayacağı maksimum ISO değerlerine getirmek gerek makinayı. Her makine için değişiklik gösteriyor. Biz 1600de çektik. Düşük ışık performansı çok iyi olan makinalarda daha yüksek değerlere çıkılabilir.

Diyafram Ayarı : Lensinizin diyafram açıklığı ne kadar fazla ise o kadar iyi. F4 ve altı olması avantaj. (F değerinde yani diyafram açıklığında düşük sayılar daha açık diyafram demek. Yani F1,8 F2,8 den daha iyi, F2,8 F4ten daha iyi) Bizim lens F2,8’di.

Enstantane : Son ayar da shutter speed. Yani enstantane. Bunu da ışıkların şiddetine göre ayarlıyorsunuz. Çok şiddetliyse 5 saniye bile kurtarırken, şiddeti az ise 20-25 saniyeler gerekebiliyor.

Odak : Otomatik odakla değil manuel odakla çekim yapmanız gerek. Çok çok uzaktaki bir ışığı ya da varsa ayı odaklarsanız işlem tamam. Veya odağı lensinizdeki sonsuzluk işaretine getirmeniz gerek.

Buraya kadar anlattıklarımız zaten yıldız fotoğrafı çekmek için gereken uzun pozlama ayarları.

ÖNEMLİ: Gelelim işin esas tüyo kısmına. Önünde siz varken Kuzey ışıklarını nasıl çekiyorsunuz. Biz bu taktiği çok geç öğrendiğimiz için ilk günlerde çok zorlanmıştık.

1- Uzun pozlama (enstantane min 5 saniye) yaptığınız için çekim süresi boyunca hiç kıpırdamamanız gerek.
2- Üzerinize bir ışık kaynağı gerekli. Uzun pozlama olacağı için çok çok zayıf bir kaynaktan üzerinize ışık tutmak yerine (biz bilmediğimiz için böyle yaptık) fotoyu çeken size 1 saniye fener tutup ışık altında bırakırsa olay çözülüyor. O an gözünüzü kapatmayın yeter.
3- Çok yakında durursanız yine odak problem olur. Makinadan biraz uzakça durun.

4 Comments

    1. Uzun pozlama ile telefonla da çekebilirsiniz. Eğer şansınız iyi giderse ve bolca ışık aktivitesi olursa iyi bir telefonla rahatça çekilir. Yine de başka makine götüşmenizi de öneririz.

        1. Lensin F değeri ne kadar küçükse o kadar iyi. Makinada da manuel ayar yapılabilmesi yeterli

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir