SAKIZ ADASI’NDA GEZİLECEK YERLER
Zeus dünyayı yaratmaya Yunan adalarından başlamış olacak ki küçük müçük demeden her birine tek tek özenmiş, her birine ayrı bir özellik, bi başka güzellik kondurmuş. Sakız Adası da şirin mi şirin orta çağ köyleri Mesta ve Olimpi, ilkokul defterimize yaptığımız kenar süsünün yerleşime dönüşmüş hali Pirgi ve siyah volkanik çakıllı Mavra Volia plajı ile diğerlerinden ayrışıyor. Sakız hikayelerimizi gezmek isterseniz hadi sizi iki dakikacık Instagram’a alalım.
Güzellikleri bir yana dursun, Sakız en çok cüzdanların gururunu kırmadan sofraları donatması ile konuşuluyor. Evet, fiyatlar kesinlikle Türkiye’ye göre çok avantajlı. Bu durum ilk birkaç sofrada rakip takımın kendi kalesine gol atması gibi bir havadan kazanım coşkusu yaşatıyor ama biz zaman geçtikçe “Keşke biraz daha fazla versek ama daha lezzetlisini yiyebilsek” dedik. Menüler her yerde hep birbirine benzer, çoğunlukla yemekler kızartma ve lezzet olarak da standartlar. Servis de tek masa olsanız bile sıkıntılı. Yiğidi öldürüp hakkını verelim; yine de fiyat/ performans olarak çok iyi, hele ki deniz ürünlerini seviyorsanız. Özetle, bizce Sakız’ın bakir plajları, ruh okşayıcı sadeliği ve masalsı köyleri sofralarından çok daha fazla konuşulmaya değer. Eğer gelip o pek de güzel olmayan kordon boyunda yemek yiyip dönecekseniz adanın tüm cazibesini ıskalamış olursunuz. Gelmişken 3 gün kalın ve plajlara, köylere gidebilmek için mutlaka altınızda aracınız olsun.
Sakız Adası’na gitme fikri her zaman çok cazipti ama tam bir karın ağrısı olan Schengen süreci aramıza giriyordu. Kapı vizesi (aşağıda vize başvurusunu ayrıca anlattık) kolaylığının gelmesi komşuculuk oynamayı öyle kolaylaştırdı ki artık Sakız bayram seyranda otelleri en hızlı tükenen yerlerden oldu. Bizim fikrimizi sorarsanız kapı vizesi ile gidilen adalar içinde en güzeli Rodos ve Patmos♡︎ ama Sakız da hem çok sempatik hem de Çeşme’den kalkan yarım saatlik feribotla ulaşması kolay mı kolay.
Gelelim Chios, yani Türkçe’deki adıyla Sakız Adası ile uzaktan akrabalığımıza. 1566’da Osmanlı egemenliğine giren ada Balkan Savaşları’na kadar, yani 347 yıl, Osmanlı Devleti’nin egemenliğinde kaldığı için çokça kültürel etkileşim geçirmiş. Adada Osmanlı mimarisi ve kültürüne dair gezebileceğiniz, gözünüze mimari tarzıyla aşina gelecek pek çok yapı bulunuyor. Zaten Yunanistan’ın her yeri ouzo – rakı, tzatziki – cacık, moussaka – musakka gibi yansımalarla damak ikizimiz. Çeşme’de yediğimiz sakızlı lezzetler de adaya ismini veren sakız ağaçlarından hediye.
Ada İkinci Dünya Savaşı’ndan da nasibini alıyor. 1940’larda Almanya ve İtalya’nın Müttefiklere savaş açması Yunanistan ve adalar için de risk oluşturuyor. Almanya 1941’de Yunan anakarasını kontrolüne aldığında, diğer Yunan adaları gibi Sakız Adası’nı da bombalayarak 22 Nisan 1941’de işgal ediyor. Böylece Sakız Adası, Almanlar için Balkanların kontrolünde önemli bir stratejik üs oluyor. Akabinde adada pek çok direniş hareketi patlak veriyor ve yerel halk Nazi Almanyası’na direnç gösteriyor. Nitekim 2. Dünya Savaşı’nın bitmesiyle Almanya ve müttefiklerinin işgal ettiği topraklar geri alınırken tüm adalar gibi Sakız Adası da Yunan egemenliğine geri dönüyor. Meğer bir taş atımlığı mesafesinde olan komşumuz Sakız Adası’nın başına neler gelmiş neler…
Bugünse tüm dargınlıkları mazide bırakan halk sıcacık bir gülümseme ile kucaklıyor sizi. Adada pek genç kalmamış, kapı önünde oturan ton ton teyzelerle selamlaşacak ve ak saçlı amcaların oturduğu meydan kahvelerinde frappe içecek, yerelden çok Türk göreceğiniz sahillerinde demlenecek, hem çok tanıdık bir yerlerde hem de çok uzaklarda hissedeceksiniz.
Gezinizi kolay planlamanız için adayı bölge bölge anlattık. Böylece nereyi gezerken nerede yersiniz, nerede konaklar, nerede yüzersiniz kolayca planlayabilirsiniz. Gün batımı keyfi yaparken kulaklarımızı çınlatmayı unutmayın.
Sakız Adası Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce
Sakız Adası’na Nasıl Gidilir?
Sakız Adası’nda bir havalimanı var ancak ne yazık ki Türkiye’den direk uçuş yok. Eğer Türkiye’nin herhangi bir yerinden uçakla gelmek istiyorsanız önce İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na gelip, oradan Çeşme’ye geçmeniz gerekiyor. Çeşme Ulusoy Limanı’ndan kalkan Turyol, Ertürk ve Sunrise gibi çeşitli tur şirketlerinin feribotlarına binip 30 dakika içerisinde Sakız Adası’na geçebiliyorsunuz. Her şekilde uçak biletinizi almadan önce mutlaka fiyat karşılaştırması yapın deriz.
– İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.
Sakız Adası İçin Vize/Pasaport Gerekiyor Mu? Kapıda Vize Uygulaması Var Mı?
Sakız Adası Nisan 2024’ten itibaren 7 gün geçerli kapıda vize uygulaması ile seyahat edilebilir Ege adalarından biri. Yalnız bu kapıda vize uygulamasının adına takılıp bunu gerçekten de gittiğinizde kapıdan alınan bir vize sanma yanılgısına düşmeyin! En az 1 hafta öncesinden belgelerinizi feribot firmanıza ulaştırmanız bekleniyor.
Kapı Vizesi Başvurusu İçin Gerekli Evraklar
– En az 6 ay geçerliliği olan pasaportunuzun fotoğraflı sayfasının fotokopisi
– 2 yeni çekilmiş beyaz fonlu biyometrik fotoğraf
– Seyahat masraflarını karşılayacak kadar bakiyenin yer aldığı 3 aylık banka hesap dökümü
– Otel rezervasyonu konfirmasyonu
– Feribot gidiş dönüş biletleri
– Seyahat sağlık sigortası
– Kimlik fotokopisi ve online doldurulmuş başvuru formu
Ücret: 60 Euro (2024) ama feribot firmaları farklı hizmet bedelleri üzerine ekleyebiliyor.
Önemli:
– Bu vize ile Yunanistan anakarasına giriş yapamıyorsunuz. Yani kapıda vize aldım diye Atina’ya, Selanik’e, Halkidiki’ye gitmeye kalkmayın.- Pasaportunuzda kesinlikle KKTC vize damgasının bulunmaması gerekiyor.
– Aynı şekilde Sakız Adası için aldığınız kapı vizesi sadece Sakız Adası’na özel oluyor. Yani bir adadan kapı vizesi alıp oradadan da diğer adaya geçerim gibi bir şey mümkün değil.
– Son olarak, kapı vizesinin yüzde yüz onaylanan bir vize olduğunu sanmayın. Başvurunun yeterli bulunmadığı durumlarda red veriyor.
Sakız Adası’na Ne Kadar Gün Ayırmak Lazım?
– Biz isteriz ki hakkıyla gezmek için 3 gün ayırın. Nefis sahilleri ve koyları, her biri tek tek gezilesi köyleri var.
– Günübürlik Sakız Adası: Günübirlik gelinmesine gelinir de aslında çarçur edilemeyecek kadar güzel bir ada. Yine de elbette hava değişikliği olsun diyenler günübirlik veya tek gece kalmalık da gelebilir. Sonuçta 1 > 0 ama çok fazla şeyi ıskalarsınız. 🙂
Sakız Adası’nın Hangi Bölgesinde Konaklamalı
– Günübirlikçiler ve Kısa Kalacaklar İçin Sakız Merkez: Adanın merkezi hemen feribotlatın yanaştığı yer. O kordon boyunca dizi dizi mekanlar var, sosyal hayatın kalbi burada atıyor. Bununla birlikte adanın diğer bölgeleri çok daha özel, Kordon pek ahım şahım değil. Biz küçük çocukla geldiğimizde merkezde çok rahat ettik. Daha önce çift olarak geldiğimizdeyse adanın daha romantik köşelerini tercih etmiştik. Kısa kalacaksanız, bebekliyseniz ya da market, restoran, araba kiralama vs gibi sosyal imkanlara kolay erişim istiyorsanız merkezi düşünün.
Sakız merkez otellerini incelemek için tıklayın.
– Kır Evlerinde Kalmak İçin Kambos & Vrontados: Biri merkezin biraz kuzeyinde biri de biraz güneyinde olan bu iki bölge, hem merkezin keşmekeşinden uzak olmak hem de ondan çok uzaklaşmamak isteyenler için ideal. Genellikle otel yerine rustik kır evi turizmi yaygın olarak yapılıyor. Yani daha çok kiralık uygun fiyatlı yazlık evler, süitler, havuzlu apart oteller bulmayı bekleyebilirsiniz.
Kambos otellerini incelemek için tıklayın.
Vrontados otellerini incelemek için tıklayın.
– Romantikler İçin Sakız Adası’nın Güneyi: Adanın güneyi masalsı Orta Çağ köylerinin ve adanın en güzel bakir koylarının bulunduğu kısım olduğundan çiftler için ideal. Mesta, Pirgi gibi pitoresk dağ köyleri kadar sahil kesiminde de konaklama opsiyonları var. Yalnız adanın en güneyinde kaldığınızda diğer yerlere gitmek için günde biraz yol yapmanız gerekiyor.
Mesta otellerini incelemek için tıklayın.
Pirgi otellerini incelemek için tıklayın.
– İnzivacılar İçin Sakız Adası’nın Kuzeyi: Adanın kuzeyinde de çok güzel plajlar var. Ayrıca adanın kuzeyinde Avgonima ve Volissos gibi bizdeki Adatepe’yi andıran taş evlerden oluşan otellerin olduğu dağ köyleri de var. Ama buraları rakımlı olmalarından dolayı çocuklu aileler için önermiyoruz daha çok inziva kafasında yerler.
Avgonima otellerini incelemek için tıklayın.
Volissos otellerini incelemek için tıklayın.
Sakız Adası’nda Seçtiğimiz Oteller & Evler
Sakız Adası’nda uygun bütçeli konaklama seçenekleri ağırlıkta. Öyle lüks tesis ve resort otel beklentiniz olmasın çünkü burası en nihayetinde turistik anlamda sadece yazın canlanan, ağırlıklı olarak da Türk turistin geldiği küçük bir ada. Biz sizin için birkaç otel seçtik. Ayrıca bölge bölge önerilerimizi verirken ilgili kısıma otel ve daire önerilerimizi de ekledik. Onları da rehberin devamında bulabilirsiniz.
Karinta Bay Apartments $$
Bembeyaz ve çok katlı konaklama seçeneği güzel bir manzaraya ve havuza sahip. Klima, tv, kasa, donanımlı mutfak ve teras her odada bulunuyor. Geniş deniz manzarasıyla sonsuzluk havuzu değerlendirilebilir. İncelemek için TIKLAYIN.
MY Volissos Boutique Appartments $$
Volissos’ta oldukça modern bir konaklama seçeneği. Bazı birimlerde oturma alanı, yemek alnı ve mini donanımlı mutfak yer alıyor. Bazı odalar balkonlu. Kasa, tv, klima, banyo gereçleri, çay kahve makinesi gibi detaylar tüm odalarda var. Sezonluk açık yüzme havuzu bulunuyor. İncelemek için TIKLAYIN.
Melia Sol Art Studios $$
Bodrum evlerini andıran konaklama biriminde temel ihtiyaçlar, mini mutfak, banyo gereçleri, saç kurutma makinesi, klima, wifi, tv gibi detaylar var. İncelemek için TIKLAYIN.
Endotera Chios Apartments $$
Sade ve modern döşenmiş, sakin bir havası olan bir apartman kompleksi. Odalarda tv, kasa, klima, banyo gereçleri, çay kahve makinesi, wifi düşünülmüş. Bazı odalar balkonlu ve bazıları manzaralı. İncelemek için TIKLAYIN.
Aşağıdaki bağlantıdan Sakız Adası’ndaki tüm otelleri ve kiralık evleri inceleyebilirsiniz.
– Sakız Adası’ndaki tüm OTELLER ve EVLER için TIKLAYIN.
Sakız’dan daha fazla otel önerilerimizi içeren bir SAKIZ ADASI’NDA NEREDE KALINIR? – SAKIZ ADASI OTELLERİ yazımız da var.
Araba Kiralamak Gerekir mi?
Mutlaka araba ya da motosiklet kiralayın. Merkeze çakılı kalmak asla istemezsiniz. Hem görülecek yerler adaya dağılmış vaziyette ve hem de adanın merkezinde hiç güzel deniz, plaj, koy yok. Ancak talep çok, yeterli kiralık araç yok. Ertelemeden aracınızı tutun yoksa tadınız kaçar. Biz bir kere kendi aracımızla adaya geçtik, bir kere de City Point Chios firmasından Booking.com üzerinden kiraladık. Sakız’da uygun fiyatlı araç kiralamak için TIKLAYIN.
Yurt dışına aracımızı nasıl çıkardığımızı Sakız hikayelerimizde anlattık.
Sakız Adası’nda Gezilecek Yerler Haritası
Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.
Gezilecek Yerler
- Sakız Limanı
- Sakız Kalesi
- Osmanlı Hamamı
- Sakız Yeldeğirmenleri
- Sakız Arkeoloji Müzesi
- Sakız Denizcilik Müzesi
- Sakız Mastik Müzesi
- Pyrgi Köyü
- Mesta Köyü
- Olimpi Köyü
- Armolia Köyü
- Sikia Mağarası
- Narenciye Müzesi
- Nea Moni Manastırı
- Anavatos Köyü
- Avgonima Köyü
- Pantoukios Köyü
- Lagkada Köyü
- Saint Isidore of Sykiada Şapeli
Yeme-İçme
- Vradipus
- Aperion
- I Gonia
- To Kechrimbari
- Roussiko
- The Pastards
- Piperóriza
- Blender
- Mycafe2
- Vupalu Coffee & More
- Pura Vida
- 44 Bar Coffee Shop
- Kronos
- Kanellos
- Mastihashop
- Perris
- Amethistos
- NOTOS Beach Bar Restaurant
- Ta Katsarolakia
- To Bachari
- Perivoli
- Volcano Emporeios Xiou
- To Asteri
- The Wave
- Nostos Chios
- Kastrochori Tavern
- Vardas
- Pantoukios
Plajlar
- Apothyka Plajı
- Agia Dynami Plajı
- Broulidia Plajı
- Mavra Volia Plajı
- Salagona Plajı
- Komi Plajı
- Agia Fotini Plajı
- Kato Fana Plajı
- Karinta Plajı
- Glaroi Plajı
- Oz Bay
- Mirsinidi Plajı
- Trachili Plajı
- Giali Plajı
- Lithi Plajı
- Tigani Plajı
- Elinta Plajı
- Nagos Plajı
1. Sakız Adası’nın Merkezinde Gezilecek Yerler
1.1 Sakız Limanı ve Kordon Boyu
Sakız limanı feribotlardan indiğinizde varacağınız, boydan boya yeme-içme mekanları ve otellerle dolu, şehrin meşhur kordon boyu. Genellikle Sakız’a günübirlik gelenler veya sadece bir gece kalacak olanlar buradaki mekanları tercih ediyor. Normalde şehrin bu tip turistik noktaları mekanlar konusunda en az nitelikli olan yerdir ama Sakız’da durum biraz farklı. Gönül rahatlığıyla önerdiğimiz bazı mekanlar var. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.
1.2 Sakız Kalesi
Sakız Kalesi, limana yakın konumda beşgen şeklinde taş bir yapı. Beşgen şeklinin nedeni tahmin edebileceğiniz üzere düşman akınlarına karşı çok fazla açı ile savunma sağlamak. 9-10. yüzyıllarda Osmanlı tarafından inşa edilmiş taş kale duvarları zamanla bir sürü tahribata maruz kalmış. Özellikle de Alman işgalinde bombardımanlarla epey zarar görmüş. En son 20. yüzyılda liman inşası sırasında kalenin güney duvarının yıkılması kalenin çevre dokusunu da epey değiştirmiş. Haftanın her günü 24 saat açık. Özellikle gidip ziyaret etmeyecek de olsanız önünden geçerken dikkatinizi çekeceğinden bahsetmeden geçmek istemedik. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.
1.3 Osmanlı Hamamı
Sakız Kalesi kompleksi içinde yer alan Osmanlı hamamı. 2012’de yenilenmiş ve oldukça iyi muhafaza edilmiş. Klasik delikli kubbesi bütünlüğünü koruyor. Ziyarete de ücretsiz açık. Kaleye giderseniz mutlaka aklınızda olsun. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.
1.4 Yeldeğirmenleri
Adanın en meşhur fotoğraf noktalarından biri olan, mavi denizle kartpostal edasıyla birleşen yeldeğirmenleri, zamanla Sakız Adası’nın sembollerinden biri haline gelmiş. Tam merkezde değil onun biraz kuzeyindeler ama 25 dakikada yürüyerek gelebilirsiniz. Fotoğraf çekmek için en güzel ışığı gün batımı saatlerinde yakalayabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.
1.5 Sakız Arkeoloji Müzesi
Sakız Adası döneminin önemli İyon kentlerinden biriymiş dolayısıyla da topraklarında çıkan buluntularla zengin bir arkeoloji müzesine sahip. Sikkeler, pişmiş toprak kaplar, dönemsel kişisel eşyalar, iki aslanlı tanrıça Kibele heykelciği gibi değerli eserler içeriyor. Meraklısıysanız, salı günleri kapalı ve diğer günlerde 08.30-15.30 arasında ziyaret edebiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.
1.6 Sakız Denizcilik Müzesi
Bizce Sakız’ın en keyifli müzelerinden biri bu denizcilik müzesi. Çok güzel korunmuş bir konakta bulunuyor. İçinde çeşit çeşit gemi maketleri, Sakız Adası’nın gemicilik ve deniz ticareti tarihini anlatan belgeler, İkinci Dünya Savaşı’nda batan bir Yunan gemisinden çıkarılan malzemeler, orijinal gravürler sergileniyor. Sadece o güzel konağa girmek için bile ziyaret edebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.
1.7 Sakız Adası’nın Merkezinden Yeme-İçme Önerilerimiz
Vradipus
– Vradipus ♡︎: Tüm Sakız’daki en nitelikli, en şık restoranlardan. Ambiyansı ve yemekleri ile bizim favorimiz. Menüsünde ada mutfağının modern yorumlamaları var. Sunumlar da şık. Menü mevsimsel değişiyor. Mutlaka rezervasyon yaptırın. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.
– Aperion: Akşam yemeği için Sakız Kalesi içindeki meydanda çok tatlı ve uygun fiyatlı bir restoran. Söylediğimiz her şey gayet lezzetliydi. Yediklerimiz: mantar sote, fava, yoğurtlu nohut ve bulgur, patatesli sıcak ot. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.
– I Gonia Ouzeri: Kordon boyunda en sevdiğimiz restoran. Burada yediğimiz mezelerden ara sıcaklara her şey çok lezzetli idi. Servis hızlı ve organize. Yer ayırtmayı unutmayın çünkü Türk turistlerin akın akın geldiği yerlerden. Her masasında genellikle Türkler oturduğun için kendinizi Ayvalık’ta veya Cunda’da gibi hissedebilirsiniz. Fiyatları gayet uygun. Yemek sonrası dondurma da ikram ediyorlar. Adanın en turistik noktasında olmamıza rağmen bu fiyat performans yüzleri güldürüyor. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.
– To Kechrimbari: Sakız merkezin arka sokaklarında, tatlı bir karı kocanın işlettiği lokanta. Saat 12.30’da açılıp 16.00’da kapanıyor. O mutfakta ne çıktı ise onu yiyorsunuz. Fix menü şeklinde tercih yapıyorsunuz. Size yalnızca et mi balık mı diye bir soru geliyor sonrasındaysa ne içeceğinizi söylüyorsunuz. Bir öğle öğününe merkezde denk gelirseniz tercih edebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.
– Roussiko: Daha çok et restoranı diyebileceğimiz Roussiko, yerel yemekler de yapıyor. Atmosferi de hoş, iç mekan yüksek tavanlı klasik dantel örtülü ve ahşap sandalyeli. Kordon boyunda olduğu için deniz de görüyor. Rezervasyon şart. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.
– The Pastards: Yunan mutfağından ola ki sıkılırsanız, adada pizza veya makarna yiyebileceğiniz iyi bir İtalyan restoranı da var. Akşam saatlerinde kalabalık oluyor ve rezervasyon yapmanız fena olmayabilir. Genel olarak makarna ve risottaları pizzasına göre daha başarılı. Porsiyonlar ise çok büyük. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.
– Piperóriza: Adada oteliniz kahvaltı vermiyorsa veya canınız brunchlık seçenekler çekiyorsa gelebileceğiniz bir cafe. Biz hem tatlı arka bahçe ortamını hem de kahvaltılık seçeneklerini çok sevdik. Yumurtalı porsiyonları oldukça büyük, fiyatlar da uygun. Menüsünde 5-6 Euro’ya doyurucu tabaklar, 2-3 Euro’ya kahve çeşitleri, 4 Euro’ya lezzetli smoothie’ler var. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.
– Blender: Kaliteli kahve, çok çeşitli smoothie’ler, sağlıklı atıştırmalıklar bulabileceğiniz, arka bahçesinde sakin bir şekilde laptop açıp çalışabileceğiniz yerlerden. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.
– MyCafe 2: Hem bir tasarım dükkanı hem de nitelikli kahve çeşitleri bulabileceğiniz keyifli bir cafe. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.
– Vupalu Coffee & More: Çarşı içinde, Alaçatı Hacımemiş kafelerini andıran, keyifli ortam, güzel müzik ve güler yüzlü hizmet bulabileceğiniz bir seçenek. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.
– Pura Vida: Feribottan inince manzaraya karşı birer frappé eşliğinde yorgunluk atmak için tercih edebileceğiniz bir espresso bar. Pankekli avokado tostlu kahvaltı da bulabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.
– 44 Bar – Coffee Shop: Liman hattında, akşamları yemek öncesinde bir şeyler içmek için, fetibottan indikten sonra soluklanmak ya da feribota binmeden son bir mola vermek için uğrayabileceğiniz keyifli bir mekan. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.
– Kronos: Adanın sevilen dondurmacısı. Biz de adadaki en iyi dondurmayı burada yedik. Yalnız porsiyonu hakikaten çok büyük. Siz bir topunu bizdeki iki gibi düşünüp alın. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.
– Kanellos Loukomades: Meşhur Yunan lokması kanellosu tadabileceğiniz zincir bir lokma dükkanı. Peynirlisi, ballısı, çikolatalısı derken çok çeşit var. Kahvaltı modunuza göre tercih edebilirsiniz. Bir porsiyonda 5 adet var. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.
– Mastihashop: Adanın alamet-i farikası sakızlı tüm ürünleri bulabileceğiniz bir dükkan. Mastikalardan sakızlı draje şekerlemelere eğer sakız aromasını sevenlerdenseniz buradaki her şey bavula atmalık. Özellikle içi mastik kreması dolgulu sert şeker şeklindeki drajeleri çok başarılı. Dükkanın önünde masalar da atmışlar çay-kahve içebiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.
– Perris: Adanın her şeyi lezzetli fırını. Her sabah taptaze pastane ürünleriyle tüm sokağı kokutuyor. Özellikle bademli kurabiyesi ve ıspanaklı böreği müthiş. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.
1.8 Sakız Adası’nın Merkezinde Önerdiğimiz Oteller ve Evler
– Agora Residence $: Yüksek tavanlarıyla ferah ve hepsi farklı tarzlarda odalar sunan bir otel. Klima, tv, çalışma alanı, kasa, banyo gereçleri, saç kurutma makinesi her odada var.
– Castro Rooms Chios $: Limana 600 metrelik mesafede yer alan bir otel. Odalarda wifi, klima, çay kahve makinesi, buzdolabı, kasa, banyo gereçleri her odada bulunuyor. Bazı odalar iç avluya bakarken bazıları şehre bakıyor.
– Costa Point Chios $$: Liman bölgesinde, bazı odaları deniz bazıları şehir manzaralı, bazı odaları ise loft şeklinde bir otel. Tv, klima, su ısıtıcı, banyo gereçleri, wifi gibi şeyler her odada var. Bazı odalarda mini mutfak bulunuyor.
2. Sakız Adası’nın Güneyinde Gezilecek Yerler
2.1 Mastik Müzesi
Sakız Adası, özellikle güneyindeki köyleriyle dünyanın en önemli damla sakızı üreticisi. Bu müze de adaya ismini veren mastik ağacına adanmış keyifli bir müze. Sakız ağacı yetiştiriciliğinden geleneklere dair bilgilerin yer aldığı müze, adada bu üretimin tarih boyunca nasıl şekillendiğini bizlere çok güzel bir müzecilik anlayışıyla aktarıyor. Salı günleri kapalı ve diğer günlerde 10.00-18.00 arası gezebiliyorsunuz. Çocuklar için ücretsiz. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.
2.2 Pirgi (Pyrgi) Köyü
Adanın en ünlü köyü, geleneksel motiflerle boyalı evleriyle “Boyalı Köy” olarak da bilinen Pirgi. “Xysta oyması” denen bu teknikte sıvaların üstü gördüğünüz gibi kontrast şekilde renklendiriliyor. Köy de otantik dokusunu oluşturan bu karakteristik özelliğini korumaya devam ediyor. Köyün tarihinin 10. yüzyıla dek gittiği ve korsanlardan kaçmak isteyen halk tarafından kurulduğu düşünülüyor. Geldiğinizde kapı önlerinde oturan siyah giyinmiş teyzeler göreceksiniz. Yunanistan’da eşi vefat eden kadınlar siyahlara bürünüyor. Bu geleneği burada yerinde gözlemleyebiliyorsunuz. En az bir saatinizi sokaklarını gezmeye ayırın deriz. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.
2.3 Mesta Köyü
UNESCO koruması altındaki Mesta, Sakız Adası’nın kaleiçi Orta Çağ köylerinden. Çok iyi korunmuş bir Orta Çağ mimarisine sahip, muhtemelen 12. yüzyılda Bizans Dönemi’nde inşa edilmiş. Kaleköy de deniliyor çünkü beşgen şeklinde yüksek duvarlar içine inşa edilmiş. Sokaklar dar, binalar taş ve doğal dokuyla uyum içinde. Oldukça karmaşık labirent gibi sokakları var bunun nedeni ise köy merkezine düşmanın ulaşmasını engellemekmiş.
Mesta köy meydanındaki Taksiarhis Kilisesi, tüm Yunanistan’ın en süslü köy kiliselerinden biri olarak biliniyor. Kilise, baş meleklerden Mikail ve Cebrail’e adanmış zaten ismi de Yunanca “Melekler” anlamına geliyormuş.
Bizce mutlaka ziyaret etmelisiniz diyeceğimiz iki köyden biri. Hatta bizce adanın en güzel köyü. Diğeri de az önce bahsettiğimiz Pirgi. Köy meydanındaki kafelerde oturup bir şeyler içmek, merkezde yemediyseniz Loukoumades yemek, tarihi kilisesini ziyaret etmek Mesta Köyü klasiklerinden. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.
2.4 Olimpi Köyü
Orta Çağ mimarisini taşıyan ve tarihi 14. yüzyıla dek giden bir köy daha Olimpi. Mesta ve Pirgi’ye göre daha az turistik bir köy olduğu için yerel yaşama da tanık olabileceğiniz bir yer.
Hem sokaklar hem köy meydanı sakin ve dingin, yarım saatlik keyifli bir yürüyüş için ideal. Dilerseniz meydana masa atan tatlı restoran Amethistos’a veya Kato Porta Tavern’e yemeğe de kalabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.
2.5 Armolia Köyü
Armolia Köyü de seramik yapımı ve işlemesiyle öne çıkan Orta Çağ köylerinden. Aslında bir Orta Çağ köyü ama 1800 sonlarındaki büyük depremde tarihi mimarisi epey değişikliğe uğruyor. Köyde sermaikçiliğe dair pek çok dükkan görebilir ve vazo, saksı, çanak, çömlek, kupa gibi seramiklerin hem yapımını görebilir hem de birkaç hatıra alabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.
2.6 Sikia Mağarası
Olimpi Köyü yakınlarında kalan Sikia Mağarası, sarkıt ve dikitlerle dolu bir doğa harikası. Halk arasında Olimpi Mağarası da diye de geçiyor. 1985’te Yunan Mağaracılık Derneği tarafından araştırılmış ve 2003’ten beri ziyarete açık. Çok büyük bir mağara değil. Maksimum derinliği 55 metre. Civardaysanız ve vaktiniz varsa uğranabilir ama önceliğiniz köyler olsun. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.
2.7 Narenciye Müzesi
Kampos’taki bu müze de adanın geçim kaynaklarından biri olan narenciyeye dair. Aslında portakal, limon ve çeşitli narenciyelere ait ağaçların olduğu güzel bir çiftlik evi gibi. Tarihi bilgileri ve geleneksel yöntemleri öğrenebileceğiniz müze kısmı içerde ve ücretli ama onun dışında keyifli avlusunda vakit geçirmek isterseniz giriş ücretsiz. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.
2.8 Sakız Adası’nın Güneyinde Denize Girilecek Yerler ve Plajlar
– Apothika Plajı: Adadaki en sevdiğimiz plajlardan biri burası oldu. Geneli çakıl bir plaj deniz ayakkabınızı yanınıza almanız iyi olur. Gidiş yolu biraz kötü ve sandviç, içecek gibi atıştırmalık bir şeyler alabileceğiniz, Tortuga Canteen adlı küçük bir karavan büfe dışında bir hizmet yok. Şemsiye ve sandalyenizi getirmeniz gerekir. Yine de çok keyifli. Aracınızı park edecek alan var. Denize giriş için falezden biraz merdiven inip çıkmanız gerekiyor yani düz ayak değil. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.
– Broulidia Plajı: Adada en sevdiğimiz denize giriş noktalarından birisi de Broulidia Plajı oldu. Yine plaja merdivenlerden inerek varıyorsunuz. Aşağıda herhangi bir işletme yok ama yukarı tarafta yine bir minik işletmeden yiyecek ve içecek bir şeyler satın almak mümkün. Dalgasız berrak bir denizi var ve çok rüzgar da almıyor. Taşlık plaj huzurlu ve tertemiz. Herhangi bir şezlong ve şemsiye hizmeti yok kendiniz çözmelisiniz. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.
– Agia Dynami Plajı: Agia Dynami Beach ağaçların altında gölgede kalabileceğiniz, denizinin mavisi efsane bir plaj. Ulaşımı diğerlerine göre araçla gitmek için daha elverişli. Şemsiye, sandalye ve yiyecek gibi ihtiyaçlarınızı düşünüp gitmelisiniz çünkü burada işletme yok ama inanın bize gittiğinizde buna değiyor. Sahilde bir de küçük, manzarası efsane bir kilise var. Rüzgarlı günlerde denizi biraz dalgalı olabiliyor ama rahatsız etmiyor. Suyun için ise taşlık değil kumluk. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.
– Mavra Volia Plajı: Adanın en ünlü plajlarından biri çünkü taşları volkanik olduğundan plajın genel rengi koyu. İçi de dışı da komple iri taşlı olduğundan deniz ayakkabınızı unutmayın. Buranın diğerlerine göre en büyük artısı şezlong ve şemsiye kiralayabiliyor oluşunuz. Minik bir de büfesi var. En büyük derdi ise otopark. Yoğun dönemlerde aracınızı çok uzağa park edip yürümeniz gerekebilir. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.
– Salagona Plajı: Sessiz sakin bir plajda vakit geçirmek ama bir işletmeye de oturabilmek istiyorsanız sizlik bir plaj. Karavan bir kafe size hem kafe hizmeti veriyor hem de şezlong ve şemsiye kiralıyor. Yine uyaralım, deniz ayakkabınızı unutmayıın! Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.
– Komi Plajı: Genellikle kum ve çakıl karışık olan bir plaj ve oldukça uzun. Bazen rüzgarlı olabiliyor. Pat diye derinleşmiyor yani çocuklar için de ideal. Şezlong şemsiye gibi ihtiyaçlarınızı burada karşılayabiliyorsunuz. Yeme içme olanakları da daha gelişmiş. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.
– Agia Fotini Plajı: Sıra sıra yeme-içme ve beach işletmeleri olan bir seçenek. Çakıllı bir sahili var ama şezlong ve şemsiye kiralaması yapıyor. Bizce denizi diğer seçenekler kadar başarılı değil ama biraz konfor arayışında iseniz doğru adreslerden. Merkeze de yakın olmasıyla günübirlikçilerin tercih ettiği plajlardan. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.
– Kato Fana Plajı: Tamamen bakir, 3-4 ağaç altı gölgelik, kumluk bir plaj. İçeceğiniz suya kadar hazırlıklı gelmelisiniz. Sessiz ve sakinlik arayanlar için ideal. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.
– Karinta Plajı: Sadece bir minik kantin işletmesinin olduğu, daha az turistik, pembe çakıl taşlarıyla dolu küçük bir plaj. Şezlong ve şemsiye kiralama, duş hizmetlerini de aynı işletme veriyor. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.
2.9 Sakız Adası’nın Güneyinden Yeme-İçme Önerilerimiz
– Amethistos Restaurant: Olimpi köyü meydanına masa atan çok sevimli bir işletme. İkramda kusur etmeyen tatlı insanlarca işletiliyor ve yemekleri de gayet lezzetli. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.
– Notos Beach Bar Restaurant: Deniz ürünleri hep taze olan, sakin bir yer ve manzarası da güzel. Önünde kendine ait mini bir plajı da var. Dilerseniz yemeğe oturuyor dilerseniz plajda takılabiliyorsunuz, plaja da servis yapıyorlar. Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.
– Ta Katsarolakia: Karfas bölgesinde, ahşap sandalyeli, bahçesi olan yerel bir lokanta. Adaya mahsus yerel yemekler servis ediyorlar ve menü değişiklik gösteriyor. Tavernanın büfe gibi görünmesine aldanmayın, özenli yerel ev yemekleri yemek istiyorsanız burada bulabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 19 numara.
– To Bachari: Deniz manzaralı, diğerlerine göre çok daga geniş bir seçenek. Mekanın büyüklüğüne bakmayın rezervasyon şart. Çeşit hayli fazla ve porsiyonlar büyük. Sakin, tatlı, yerel halkın da oturduğu bir mekan. Konum için tıklayın. Haritada 20 numara.
– Perivoli: Yukarıda bahsettiğimiz Narenciye Müzesi’nin keyifli kafesi. Kahvaltıya gelip narenciyeli içecekler içip avlunun tadını çıkarabilirsiniz. El yapımı reçeller, şerbetler gibi ürünlerin olduğu bir dükkan alanı da var. Yazın bahçesinde açık hava sineması da oluyor. Konum için tıklayın. Haritada 21 numara.
– Volcano Emporeios Xiou: Mavra Volia Plajı’nın hemen yan koyu olan Emporeios’taki mekanlardan biri. Biz burada yedik ama koyda aslında birkaç seçenek daha var ama hepsi de birbirinin muadili. Ada geneline göre biraz daha pahalı. Konum için tıklayın. Haritada 22 numara.
2.10 Sakız Adası’nın Güneyinde Önerdiğimiz Oteller ve Evler
– Voulamandis House $: Hoş bir aile işletmesi. 12 dönümlük, narenciye ağaçlarıyla dolu bir çiftliğin içinde yer alıyor. Bahçe ve çiftlikte vakit geçirebilmeniz keyifli. Bazı odalarda tam donanımlı bir mutfak alanı var. Tüm odalarda tv, klima, wifi, çay kahve makinesi, banyo gereçleri mevcut.
– Sea Breeze Hotel Apartments $$: Sakız ağacı ve zeytinliklerle çevrili, sahilin hemen kenarında, bu yüzden çok güzel bir deniz ve şehir manzarasına sahip bir otel. Bu manzarayı gören bir de açık yüzme havuzu bulunuyor. Odalar sade ve konforlu döşenmiş, ihtiyaç duyulan temel şeyler hepsinde var. Bazıları balkonlu ve genel olarak deniz manzarasına bakıyorlar. Her birimde tam donanımlı bir mutfak yer alıyor.
– Petrino Vessa $: Taş ve ahşap detaylarıyla köy evi havasında. Odalar klimalı, çalışma alanı, tv, klima, kasa, banyo gereçleri ihmal edilmemiş. Evcil dostunuz da sizinle konaklayabiliyor.
– Stone Residence Chios $$: Orta Çağ modunda bir otel. Tüm duvarlar güzel taş detaylarda ve eşyalar klasik modern. Loft dairede donanımlı bir mutfak bulunuyor.
– Venetis Luxury Apartments $: Kemerleri, taş sütunları, ahşap pencere detayları ve zarif eşyalarıyla köy evi havasında bir seçenek. Bahçe kısmı oldukça yeşil, bir yüzme havuzu da var.
3. Sakız Adası’nın Kuzeyinde Gezilecek Yerler
3.1 Nea Moni Manastırı
1992 yılında ziyarete açılan etrafı çamlarla ve servilerle çevrili Nea Moni Manastırı, Sakız Adası için çok önemli bir yer. UNESCO tarafından korunma altına alınmış 11. yüzyıla ait olan manastır, ibadet alanları, kesişlerin inziva hücreleri ve yemek yedikleri yerlerden oluşuyor. Mimarisi oldukça hoş. Rivayete göre dağda bir gün yangın çıkıyor ve yangın sonrasında keşişler yangının söndüğü yerde bir ikon bulunca burada bu manastır inşa ediliyor. Birden çok kez restorasyona uğrasa da hala güzel mimarisi görülesi, önemli bir değer.
Kilisesi içindeki kubbe mozaikleri dikkatinizi çekecek ve size Ayasofya’yı anımsatacak. Çünkü mozaikler Bizans döneminin de mimarı olan İstanbullu ustaların elinden çıkmaymış. Kilisenin içindeki vitrinde sergilenen kurukafalar ise Osmanlı akınlarında hayatını kaybeden yerel halka aitmiş. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.
3.2 Anavatos Köyü
Anavatos Köyü adadaki ilginç köylerden biri çünkü 1822’de terkedilmiş ve bir hayalet köye dönüşmüş. Köy pek bozulmamış, sanki terkedilince zaman durmuş, herkes dönünce hayat kaldığı yerden devam edecekmişcesine bekliyor. Nea Moni Manastırı’nda çalışan işçilerin kurduğu tahmin edilen köy yüksekte ve elbette yalnızlığından dolayı da biraz bakımsız. Rivayete göre 1821’de Türk askerleri buraya gelince ada halkı da öldürülme korkusuyla deniz tarafındaki uçurumdan atlayıp intihar etmiş. Bir de üstüne 1881’deki deprem olunca burası iyice ıssızlaşmış. Geldiğinizde yemek yiyebileceğiniz tek bir restoran işletmesi bulacaksınız. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.
3.3 Avgonima Köyü
Yine bir dağ köyü olan Avgonima da manzarası ve tepedeki kır lokantası To Asteri’de gün batımında bir şeyler yemek için uğrak noktalarından. Oldukça kıvrımlı bir yolu var ama yukarı ulaştığınızda bulacağınız manzarası bu yola değiyor. Köyde yerel yaşam 10 – 20 kişi ile de olsa devam ediyor ve buna tanık olması da ayrıca keyifli. Biz gittiğimizde bir Adatepe misali restore edilen taş evlerle yavaş yavaş bir dönüşüm de geçirmeye başlamıştı. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.
3.4 Pantoukios Köyü
Pantoukios Lagkada’ya gelmeden beş dakika daha aşağıda kalan bir balıkçı köyü. Buradaki restoranın popüleritesine aldanıp geldik ama hiç tatmin olmadık. Sanırız fiyatları Sakız sandartlarından bile bir tık daha uygun diye böyle seviliyor. İnsanlar Glaroi Plajı’nda acıkıp acıkıp buraya geliyor. Bir de bu kadar denizin içinde yemek yenilebilen pek az yer var. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.
3.5 Lagkada Köyü
Lagkada da tipik bir balıkçı köyü. Deniz ürünleri sevenler için sahilde sıra sıra restoranlar var. Hepsinde ürünler her zaman taze zaten köylüler de geçimlerini buradan sağlıyorlar. Pantoukios’tansa burada yediğimiz yemekler daha iyiydi. Her yıl 17 Eylül’de burada Azize Sofia kutlamaları yapılıyor, denk gelirseniz keyifli olabilir. Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.
3.6 Saint Isidore of Sykiada Şapeli
Denizin içindeki kayalıkların üzerine inşa edilmiş bu şapel adanın en popüler ikonlarından. Muhtemelen 1700’lerde inşa edilmiş ama temellerinin 5. yüzyıla kadar dayandığı söyleniyor. Efsaneye göre Sakız’ı hristiyanlığa devşiren aziz olan Isidor Mısır’dan Sakız’a geldiğinde gemisini buraya bağlamış. Onlar da anısına bu noktaya bir şapel yapmışlar. Buradan denize girmek isterseniz dikkat edin, kestane olabiliyor. Konum için tıklayın. Haritada 19 numara.
3.7 Sakız Adası’nın Kuzeyinde Denize Girilecek Yerler ve Plajlar
– Glaroi Plajı: 25 dakika mesafede olmasıyla adanın en ünlü ve en popüler plajlarından biri. Taşlık kumluk karışık, tertemiz bir suyu var. Yazın bir bir şeyler yiyip içebileceğiniz ve plaja da servis yapan bir işletme açılıyor. Bu işletmeden şezlong ve şemsiye de kiralayabiliyorsunuz. bulunuyor. Yoğun sezonda çok kalabalık olabiliyor ve oturacak yer bulamayabiliyorsunuz. O nedenle de öğlene kalmadan gelmiş olun. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.
– Oz Bay: Saint Isidore of Sykiada şapeline yakın bir beach işletmesi. Akşam üzeri happy hour ve dj performansları da olan adadaki ender yerlerden. Biraz daha konfor arayışında olanlar için tercih sebebi. Yemeğe de gelebileceğiniz bir seçenek. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.
– Mirsinidi Plajı: Glaroi Plajı’na gelmeden hemen önce yol kenarında göreceğiniz minik bir denize girme noktası. Herhangi bir şezlong şemsiye kiralama ve yeme hiçme hizmeti yok. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.
– Trachili Plajı: Adanın batı kıyılarındaki plajlardan. Herhangi bir işletme bulunmuyor, gölgelik herhangi bir ağaç ya da şezlong da yok hazırlıklı gelmelisiniz. Denize girerken biraz taşlık, ayakkabınızı unutmayın. Yavaş yavaş derinleştiğinden çocuklar için ideal. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.
– Giali Plajı: Çok güzel ve sakin bir plaj. Ulaşımıysa zor, belirli bir noktaya kadar arabayla ulaşabilseniz de bir yerden sonra yürümelisiniz. E bu kadar zahmetin sonu da genelde güzel oluyor zaten. Herhangi bir hizmet ve tesis yok tam ekipmanla gitmelisniz. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.
– Lithi Plajı: Uzun süre derinleşmeyen suyu ve kumluk plajı sayesinde çocuklu ailelerin tercihi. Hafif dalgalı ve serin bir denizi var. Şemsiye şezlong kiralamak ve yeme-içme için de iki tane işletme bulunuyor. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.
– Tigani Plajı: Berrak suyu olan, rüzgarsız bir koy. Kum ve çakıl karışık bir plajı var. Hiçbir işletme yok o nedenle de hazırlıklı gelin. Sakin ve doğal bir plaj. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.
– Elinta Plajı: Yine batı yakasında, hiçbir işletmenin olmadığı, bakir bir plaj. İnişi biraz zahmetli. Suyu biraz soğuk ama korunaklı bir plaj olduğu için rüzgar almıyor. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.
– Nagos Plajı: Adanın en kuzey plajlarından. Sahili küçük çakıl taşlı. Alanda iki işletme var. Özel olarak denize girmeye gelmeseniz de civardaysanız ve denize girecek tesisli bir yer arıyorsanız tercih edebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.
3.8 Sakız Adası’nın Kuzeyinden Yeme-İçme Önerilerimiz
– To Asteri: Avgonima Köyü’nde, etleri ve gün batımı manzarası ile ünlü bir dağ restoranı. Bizce kesinlikle yol yapıp gelmeye değer. Ancak deniz mahsüllü sofralar bulma değil kekikli etler yeme beklentisi ile gelin. Meze olayına girmeden et-salata yapın. Konum için tıklayın. Haritada 23 numara.
– The Wave: Lithi Plajı’nda salaş bir balık restoranı. Porsiyonları geniş ve büyük, fiyatlar da uygun. Deniz hemen ilerisinde, isterseniz şezlong ve şemsiyeleri ücretsiz kullanabiliyorsunuz. Akşam erken kapatıyor. Konum için tıklayın. Haritada 24 numara.
– Nostos Chios: Lagkada Köyü’nde, tipik bir ada tavernası. Bir hayli çeşitli ve taze deniz ürünü yiyebiliyorsunuz. Elbette denizden çıkana göre menü değişebiliyor. Konum için tıklayın. Haritada 25 numara.
– Vardas: Yine Lagkada Köyü’nde deniz kenarında bir balık ve deniz mahsulü lokantası. Kadayıf ile sarılı karidesi ünlü. Konum için tıklayın. Haritada 26 numara.
– Kastrochori Anavatos Tavern: Anavatos’taki tek yeme içme noktası. Bir amca işletiyor. Menüsünde klasik Yunan mezeleri var. Çok fazla beklentiye girmeyin ama sunduklarının lezzetleri gayet yerinde. Konum için tıklayın. Haritada 27 numara.
– Pantoukeios Fish Tavern: Fiyatlar uygun olduğu için çokça tercih edilen bir yer. Kabak kızartma, Greek Salad, ahtapot ızgara ve kalamar kızartma söyledik ama biz yediklerimiz için öyle çok lezzetli diyemeyeceğiz. Konum için tıklayın. Haritada 28 numara.
3.9 Sakız Adası’nın Kuzeyinde Önerdiğimiz Oteller ve Evler
– Thalassa Home $$: Limnos’ta yer alan Thalassa, şık bir konaklama birimi. 2 katlı ve 2 yatak odasından oluşuyor. Odalar sade ve geniş cam detaylarıyla denizle beraber doğa manzarası içeri doluyor. Temel gereçler var, tv çamaşır makinesi, klima, donanımlı mutfak bulunuyor.
– Archontiko Riziko $$: Her şeyiyle tam bir köy evi. Taş konak hoş bir verandaya ve açık alan bahçesine sahip. Bahçe manzaralı odaları hayli geniş, çocuklu aileler için ideal. Klima, buzdolabı kasa, ev gereçleri, banyo gereçleri her birimde var.
– Almiriki Hotel $$: Almiriki Rooms & Apartments, Lithi Koyu’nda yer alıyor. Odalar geniş ve sade, ihtiyaçlar ihmal edilmemiş. Bazılarında balkon var ve balkonlar denize bakıyor. Deniz dışında yüzebileceğiniz bir havuz var.
– Lydia Lithos Houses $$: Volissos’ta, hoş bahçe ve terasıyla güzel bir konaklama seçeneği. Taş detaylarıyla dikkat çekiyor ve evin içine de güzel yansıtılmış. Mutfak yemek pişirmeniz için ideal ve donanımlı. Tüm evler yarı müstakil ve meyve ağaçları keyifli detaylardan. İki yatak odası bulunuyor ve birinde çift kişilik diğerinde 2 tek kişilik yatak var.
Arkadaşlar herkese Selam ve Sevgiler..
Gerçekten çok güzel bir sayfa olmuş. Yapanlara Bravo..
Şimdi benim sorunumu anlatayım. Ama gülmeyin ve züppenin teki olduğumu düşünmeyin, çünkü hepinizden daha yaşlıyım. Eşim daha genç ve küçük çocuğumuz var. Sayfadan nerelere gidip ne yiyeceğimizi öğrendim. Sorun yok. Yurt dışından geldiğimde İstanbul’da başım devamlı belaya giriyor. Taksiciler, para üstünü eksik vermeye çalışan kasiyerler, tv’si çalışmayan, musluğu bozuk otel odası için tam ücret isteyenler, yandaki kabinde karısı elbise deniyor diye beni içeri sokmayan denyolar, vb… Yanlız olsam sorun yok ama eşim ve küçük çocuk var… 4-5 günlüğüne Sakız a gideceğiz. Vize sorunumuz yok ama bazı yorumlarda feribot bileti satılan yerlerde bile bir sürü arıza çıkaran tipler ve olaylar okuyorum.
1- Çeşmeden feribotlar vaktinde kalkıyor mu? Bilet ücretleri aynı mı? Feribotan inerken binerken nelere dikkat edelim?
2- Sakız adasında nelere dikkat edelim. Çok S.Sinek var mı?
3- Araba kiralamak istemiyorum. Taxi ücretleri nasıl?
4- Adanın havalimanından giriş-çıkış yapan oldunu? Tecrübesi olan var mı?
5- Eylül 15 gibi gitmeyi düşünüyoruz. Extra memnun kaldığınız otel, pansiyon, restoran, taxici v.b sizde hayranlık bırakan kişi ve işletme oldu mu??
Önerilerinizi bekliyorum. Şimdiden hepinize selam ve hürmetleimi sunarım. Sağlık ve mutlulukla kalın… ❤️
Merhaba,
1. Biz gecikme yaşamadık.
Bilet ücretleri aynı mı derken ne ile aynı mı?
Feribottan inerken ya da binerken dikkat etmeniz gereken özel bir konu yok. Sadece dışarıda oturacaksanız erken girip gölge tarafta yer kapmanızda fayda var.
Bir de daha az kuyruk beklemek için günün ilk feribotu ile gitmeniz avantajlı olur.
2. S.sinek yoktu biz gittiğimizde. Bizce özel bi hazırlık gerektirmiyor.
3 & 4. Bilgimiz yok, biz kendi aracımızla geçtik.
5. Zaten en beğendiğimiz yerleri yazıyoruz sadece. <3 yazanlara da dikkat edin
İnstagramdan size yazdım, ancak maalesef cevap vermediniz 🙁 Sakız adasına tek başına yolculuk planlıyorum, yalnız olarak araç kiralamak güvenilir olur mu?
Oradan da yazmıştık. Hiç endişe etmeyin. Gayet huzurlu bir ada