TRABZON’DA NE YENİR, NEREDE YENİR?

Trabzon’da tadılacak şeyler listesi çok kabarık. Hal böyle olunca biz de habire restorandaydık. 😀 Ne Trabzon lezzeti vardıysa denedik. Böylece çok kez test edilip denenmiş bir Trabzon’da ne yenir, nerede yenir listesi çıktı. Trabzon’un yerel yemekleri nelerdir ve nerede yenir aşağıda bulabilirsiniz.

Hesap ver Trabzon! Şimdi bizim göbeği napıcaz?

Trabzon’da Ne Yenir

1. Sütlaç

Bildiğiniz üzere Trabzon’un sütlacı meşhur ve sütlaç benim uzmanlık alanım çünkü çok severim. Ancak yaygın olarak bulunmasına rağmen pek nadir yerde layığı ile yemek mümkün oluyor. Trabzon’da ise nerede yediysek harikayı.

Bana sorarsanız sütlacın 2 kritik noktası var:
1) Oran: Pirinci az, sütü bol olacak.
2) Kıvamı: Sütünün kıvamı puding gibi doymuş olmayacak. Akışkan olacak.

İstanbul’un en meşhur pastanelerinde bile bu kadar iyi kıvam tutturan yok. Ustalarını Trabzon’a staja göndermek istedim.

Trabzon’da Sütlaç Nerede Yenir 👉 Hamsiköy

Yemyeşil bir vadiye kurulmuş olan Hamsiköy’de yenir. Buralarda otlayan ineklerin sütünün ayrı bir lezzeti oluyor. Köy geçimini sütlaç turizminden sağlıyor desek yalan olmaz. Birçok sütlaççı var. Bizim önerimiz buradaki en eski sütlaççı olan Osman Usta’nın Yeri’nden paket alıp, köyün manzarasını gören bir kafede çay eşliğinde yemeniz. Osman Usta’nın köftesi de ayrıca başarılı açsanız onu da deneyin. Konum için tıklayın.

Ama Hamsiköy sütlacı yemek için illa Hamsiköy’e gelmeniz gerekmiyor. Trabzon merkeze her gün buradan kalkan araçlar sütlaç götürüyor. Birçok yerde Hamsiköy sütlacı bulabilirsiniz. Ayasofya’ya yakınlarındaki Uğur Usta’nın hem Hamsiköy’de hem de burada şubesi bulunuyor. Konum için tıklayın.

2. Tereyağlı Pilav


Trabzon’un bir diğer meşhur ürünü mis kokulu tereyağı. Tereyağın en güzel şekilde ortaya çıktığı yemeklerden biri ise pilav. Haliyle Trabzon’da da bol tereyağlı pilavı ile meşhur tarihi bir lokanta var. Yanlız uyaralım, o kadar tereyağını o kadar cömertce kullanıyorlarki akşam yemeği için oldukça ağır bir öğün olabilir. Biz öğlen yedik, yatana kadar tok tuttu.

Tereyağlı Pilav Nerede Yenir 👉 Tarihi Kalkanoğlu Pilavcısı

Bundan 5 nesil önce padişahın “Bu pilavdan halkım da yemeli” fermanı üzerine Tarihi Kalkanoğlu Pilavcısı kurulmuş. O gün bugündür, aynı tarif, aynı aile, aynı yöntem ile devam ediyor. Spesyalleri kavurmalı pilav, ancak isteyenler kuru fasulyeli de deneyebilir.

Dürümün içindeki dönerin, köftenin, kısacası etin tartılarak servis edilmesi alışık olduğumuz kavramlar ancak ömrümde ilk defa tartılarak verilen pilav gördüm.  Yanlış duymadınız, sadece kavurmasını değil, pilavını da tartarak koyuyorlar. Yanında mutlaka hoşafından da alın. Pişman olmazsınız. Konum için tıklayın.

3. Trabzon Pidesi


Çıtır çıtır, bir ucundan tuttuğunda hepsi kalkan Karadeniz pidesini de denemeden dönmek olmaz. Bunun sırrı fırında fındık kabuğu yakılmasıymış. Gerçekten ayrı bi çıtırlık ve lezzet veriyor. Pide yanında tereyağ ile geliyor. Soldaki gibi kapalı pide yiyorsanız ufak ufak kesip içine atmak, ya da sağdaki gibi açıksa da kenarlarına sürmek makbul.

Trabzon Pidesi Nerede Yenir

En ünlü yerler şöyle;

Eğer merkezdeyseniz:
– 
Pekünlü Pide’nin kıymalı yumurtalı yuvarlık pidesi çok iyi. Konum için tıklayın.
– Terminal Pide bir Trabzon efsanesi. Kalın hamurlu ama yine de çıtır. Kıymalısını mutlaka deneyin. Konum için tıklayın.

– Bozo Pide’nin kolot peynirlisini beğendik. Konum için tıklayın.

4. Hamsi (Çıtlama / Buğlama / Hamsi Kuşu)

Türkiye’nin dört bir yanındaki balıkçılarda hamsi kolaylıkla bulunabiliyor, buğlamasını ve hamsikuşunu zaten denemişsinizdir. Trabzon’a geldiğinizde Karadeniz dışında kolay kolay bulamayacağınız “çıtlama”yı yerinde denemelisiniz. Basite açıklamak gerekirse soğan yatağında bir çeşit buğlama gibi düşünebilirsiniz. Ancak buğlama sevmeyenler bile seviyor. Bulmuşken deneyin deriz.

Ayrıca bizim gibi balık + roka + limonlu Ege ekolünden geliyorsanız, Karadeniz’in soğuk haşlanmış patates, tulum peynir, lahana sarma ve turşulu versiyonunu da denemenizi öneririz.

Trabzon’da Hamsi Çıtlama Nerede Yenir

Önereceğimiz 3 yerde de lezzet olarak çok fark görmedik. Ancak hepsi ayrı bir ortam ya da fiyat ajantajı sunuyor:

– Bordo Mavi Balık: Instragram’da sadece et fetişi ile işletme hesapları büyütülüyor sanıyorsanız, Bordo Mavi Balık güzel bir antitez. Süratle 1 milyon takipçiye doğru koşan işletme ahşap dekorlu, chalet hissiyatlı bir bir yer. Kış ayları için ideal. Ayrıca gönül rahatlığı ile söyleyebilirim ki, Instagram başarıları sadece şovmenlik üzerine  kurulu değil, yemekler ve servis de tatmin edici. Konum için tıklayın.

– Kaan Otla Balık: Eğer havalar dışarıda oturmaya uygunsa bizim öncelikli tercihimiz Olta Balık çünkü bahçesi çok keyifli. Yemekler de başarılı. Konum için tıklayın.

– Balıkçım: Fiyat / performans olarak memnun ayrılabileceğiniz bir balıkçı. Burada çıtlamayı yarım hamsi, yarım zargandan yaptırdık. Zargan da çok iyi oluyormuş. Denemenizi tavsiye ederiz. Konum için tıklayın.

5. Akçaabat Köftesi

Dana eti, Trabzon ekmeği, az miktar sarımsak ve yağ katılarak yapılan, Trabzon’un Akçaabat ilçesine özgü köfte. En önemli özelliği etinin de Trabzon’dan gelmesi. Genellikle yanında ızgara biber ve piyazla servis ediliyor.

Trabzon’da Akçaabat Köfte Nerede Yenir 👉 Komaroğlu

Daha önce yolumuz Trabzon’a düştüğünde birkaç eli yüzü düzgün yerde yemiş ve açıkçası Akçaabat köftenin özelliksiz bir şey olduğuna karar vermiştik. Instagram’dan “Komaroğlu’nda mutlaka tekrar denemelisiniz” diye ısrar etmeseniz muhtemelen bir şans daha vermezdik. İyi ki de vermişiz.

Komaroğlu son derece salaş, esnaf işi bir yer. Bizim için Akçaabat köftenin tek adresi oldu ama sizden gelen birkaç köfteci önerisi daha vardı deneyemediğimiz. Onları da En Sevilen Trabzon Restoranları yazımızda bulabilirsiniz. Konum için tıklayın.

6. Kuymak

Kuymak ve mıhlama aynı şey mi Türkiye’yi ikiye böldü. Türkiye içinden çıkamamışken cevabının bende olduğu iddia etmek haddime olmaz ancak ikisi de bol tereyağında kavrulan mısır ununa peynir ve süt eklenerek yapıldığını, ayrıca sunum ve yeme şekilleri de tıpa tıp aynı olduğunu söyleyebilirim.

Bununla birlikte içine eklenen peynir yöreden yöreye değişiyor. Trabzon’un kendi içinde bile farklı peynir kullananlar var. Kimisi minci adı verilen tuzlu çökelek ile kimisi Trabzon peyniri ile yapıyor. Bizim yediğimiz kuymaklar, Rize’de elektirik telleri ile kapışan mıhlamalar kadar uzamıyordu.

Trabzon’da Kuymak Nerede Yenir

Kuymak her yerde kolaylıkla bulunuyor. Otelinizin kahvaltısında bile olması muhtemel ama dışarıda yapmak isterseniz önerdiğimiz kahvaltı mekanlarını Trabzon Restoranları yazımızda bulabilirsiniz.

Şöyle dağ havasında, manzaralı bir kahvaltı yapayım derseniz:

– Düzköy (Haçkalı Hoca Baba Yaylası) 👉 İmera Dağ Kafe Restoran
Önerebileceğimiz yayla kahvaltılarından en eli yüzü düzgün olanı. Konum için tıklayın.

– Hıdırnebi Yaylası’ında 👉 Beyza Kafe
Son derece amatör ruhlu, Beyza isimli ufak bir kızın annesinin işlettiği salaş bir kafe. Menemeni de harika. En güzel yanlarından biri de bulutların üzerinde uçan o meşhur Karadeniz salıncaklarından birisine sahip olması. Konum için tıklayın.

– Uzungöl’de 👉 Galo Omad
Öncelikle beklentilerinizi yükseltmemek adına yüksek nitelikli bir yer olmadığı konusunda uyararak başlayalım. Bununla birlikte manzarası ve tepedeki konumu sebebiyle Uzungöl’deki tercih edilesi yerlerden. Eğer Uzungöl’e giderseniz siz de en tepedeki kafeleri tercih edin. Bu şekilde betonlaşan Uzungöl’ü görmek yerine, biraz daha doğal bir manzaraya kavuşabilirsiniz. Konum için tıklayın.

7. Beton Helva (Taş Helva)

Trabzon’da helvacılık geleneği çok eski. Trabzon’un beton helva veya taş helva denilen helvasının bildiğimiz tahin helvasından farkı, açık olarak mermer masa üzerinde soğutulması.

Trabzon’da Helva Nerede Yenir 👉 Beton Helva

Trabzon’da beton helva, Trabzon’da bu helvayı meşhur eden yer Mustafa Özbak’ın Beton Helva dükkanından alınır. Hem helvası hem de kağıt helva arası dondurması harika. Konum için tıklayın.

8. Laz Böreği

Karadeniz yöresinin meşhur tatlısı laz böreği de kürt böreği gibi böreğin tatlı bir versiyonu. Yunanistan’da da Galaktoboureko olarak biliniyor. Böreğin içi muhallebi ile dolduruluyor. Muhallebinin içinde az miktarda konulan karabiber de laz imzası. 🙂 Üzerine şerbet de gezdiriliyor ama baklava gibi ağır olmuyor. Denemelisiniz.

Trabzon’da Laz Böreği Nerede Yenir 👉

Aslında en güzeli evlerde yapılıyor ama kapıyı çalıp biz geldik diyecek halimiz yok. O yüzden maalesef kimisinin sevip, kimisinin çok da sevmediği mekanlarla sınırlanıyoruz. Necla Hanım Tatlıları en bilindik yer ama başka önerileriniz olursa yorumlara bekleriz. Konum için tıklayın.

9. Zigana’da Et


Zigana yüksek irtifası sebebiyle bol kar alıyor. Bu kar yağışı hem buradaki kayak merkezine, hem de et restoranlarına can veriyor. Kar suyu ile büyüyen otların nasıl etlere lezzet verdiğini eminim siz de duymuşsunuzdur. Gitmeden mutlaka yol durumunu öğrenin. Biz Kasım’da gittiğimizde yeni kar yağmıştı.

Zigana’da Et Nerede Yenir 👉 Osman Hoca’nın Yeri

Osman Hoca’nın Yeri yine oldukça salaş, yerel mekanlardan. Kendi hayvanlarını yetiştiriyorlar. İçerisi biraz kasap gibi  kokuyor ama hızlıca alışıyorsunuz. Fiyat / performans olarak memlun ayrılırsınız. Kuzu pirzola da köfte de başarılı. En büyük özelliklerinden birisi yanında bal-tereyağ ile gelmesi. Konum için tıklayın.

10. Karadeniz Klasikleri: Kaygana, Karalahana Çorbası ve Sarması

Kaygana için Karadeniz krebi veya maydanozlu omleti diyebiliriz. Dikkat bol yumurta ve bol tereyağı içerir. Trabzon’daki kahvaltıcılarda bulabilirsiniz.

Karalahana sarması ya da karalahana dolması karalahana yaprağının içerisine ana malzemesi bulgur ve pirinçten oluşan iç harcı konarak yapılan sarma. Kıymalısı da yapılıyor.

Karalahana çorbası besin değeri yüksek ve oldukça da lezzetli bir yemek. Ana malzemesi tabii ki isminden de anlaşıldığı üzere karalahana. İçinde mısır unu, barbunya ve mısır taneleri de oluyor.

Instagram’a Da Bekleriz

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Biz Evde Yokuz (@bizevdeyokuz) on

4 Comments

  1. Bir Trabzon’lu olarak ben bile faydalaniyorum fakat “Sürmene’deyseniz (Sümela Manastırı yolunda)” kisminda bir yanlislik var. Sümela Manastiri yolu ile Sürmene alakasiz yerlerde.

    Bu kadar güzel yazida bu hataya gönlüm razi gelmedi o yüzden yazdim… ayaklariniza saglik, gene gezin gene yazin…

  2. Çok güzel bir yazı olmuş. Trabzon’da ne yenir sorusuna çok güzel cevap bulmuşsunuz. Bizim de deneyimlediğimiz sütlaç, terayağlı pilav ve bozo pidesi süperdi. Güzel yazılarınızın devamının gelmesini temenni ediyoruz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir