SAPANCA’DA GEZİLECEK YERLER – SAKARYA

Yaklaşık 20 yıldır, beton görmekten ruhu kuruyan İstanbulluların biraz yeşermek için gittiği yerdir Sapanca. Zaten yazın giden çok olurdu, bir de hemen yakınına Kartepe Kayak Merkezi‘nin açılması ile 4 mevsim popüler bir yer oldu. Üstüne bir de komşuları Maşukiye ayrı meşhur oldu, Soğucak ayrı… Buralara gelenlerin de Sapanca’da gecelemesi ile Sapanca kendini iyiceİstanbulluların haftasonu kaçamağı olarak konumlandırdı.

Sapanca’ya Arap Akını

Eskiden burada hep İstanbulluları, Sakaryalıları görürdük. Son 2-3 senedirse artık yoğunlukla yakınlardan değil, ta Kuveyt‘ten, Suudi Arabistan‘dan insan çekiyor. Ama ne çekmek… Çöllerde yaşayan Arapların Sapanca’nın yeşiline, karına bayağı dibi düşmüş: Herkes, bavullarla gelinip alınan villaları, restoranlarda yaptıkları bonkörce harcamaları anlatıyor. Hatta Arapların rağbeti piyasayı öyle bir şişirmiş ki; bir hanım bize evine günlük 120 Euro’nun altında çalışacak gündelikçi bulamadığını anlattı! Sapanca’da keza emlak fiyatları da çıldırmış vaziyette. Anlayacağınız, 2016 turizm krizi Araplar sayesinde Sapanca’ya uğramamış. Hal böyle olunca, Araplar Sapanca’nın baş tacı, Arapça da menülerin, tabelaların yeni dili olmuş. Sapanca turizm piyasası da daha çok Arap müşterinin zevkine hitap etmeye yönelmiş. Bu taraflara gitmeyi düşünüyorsanız, bu bilgi seçiminizi etkileyen bir kriter olabilir.

sapanca-golu

Sapanca’yı Kimler Tercih Ediyor?

Bununla birlikte Sapanca her şekilde doğası ile insana vay be dedirten bir yer. Şu ayrımı da iyi yapmalı: Burası el değmemiş bir doğa kaçamağı arayanlara göre değil, daha çok etrafımda yeşil olsun ama otelim de konforlu, sofram da zengin, marketim yanı başımda, yollarım asfalt olsun diyenlere hitap edecek bir yer.

Tamam, Sapanca’nın doğası mükemmel, itiraz edenin dilini arı soksun da, insanın kafasına göre ortam bulması pek kolay olmayabiliyor. Biz de etrafta ne var ne yok araştırdık, keşiflerimizi sizin için derledik.

♡ ne demek?
♡ sadece buradaki seçenekler içinde en beğendimiz seçenekleri işaret eder, “Bayıldık, kaçırmayın” anlamına gelmez. Koyunun olmadığı yerde keçiye Abdurrahman Çelebi derler. ♡ = Abdurrahman Çelebi

Sapanca Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce

Sapanca’ya Ne Zaman Gitmeli

Sapanca 4 mevsim popüler. Bizce en güzel vakti sonbahar. Ekim’in ikince yarısı itibariyle başlayan renk dönüşü mükemmel bir tablo çiziyor. Yağışarlar başlamış, ancak hava da serinlememiş olduğundan atv ya da offraod aktiviteleri için de harika zamanlama.


Sapanca’da Seçtiğimiz Oteller, Evler & Villalar

Sapanca’da konaklama konusunda en yaygın 2 tercih, spa otelleri veya size özel müstakil havuzlu, bahçe içinde villalar. En güzel spa otelleri elbette Sapanca Gölü etrafında kümeleniyor. En güzel evler ise Kırkpınar mevkii ve Yanık Köyü civarında. Bizim önerdiğimiz oteller ve evleri ise aşağıda bulabilirsiniz.

Richmond Nua Wellness Spa $$


Sapanca’daki lüks Spa otelleri arasından yıllardır en öne çıkan işletme Richmond Nua Wellness Spa. İncelemek için TIKLAYIN.

Sapanca Alfa Suites & SPA Hotel $$


Sapanca Alfa Suites & SPA Hotel, Kırkpınar’da, tam donanımlı spa, oda ve kahvaltı sunan bir otel seçeneği. İncelemek için TIKLAYIN.

Design House $$


Kırkpınar’da, 10 kişi kapasiteli, 4 yatak odasında 5 yatak olan, 2,5 banyolu, havuzlu ve bahçeli bir villa seçeneği. İncelemek için TIKLAYIN.

Villa Kırkpınar Junior Garden $


Villa Kırkpınar Junior Garden, Sapanca’da, 2 kişi kapasiteli, tek yatak odasında 2 yatak olan, tek banyolu, tuğla ve ahşap konstrüksuyondan oluşan bahçe içinde bir ev. İncelemek için TIKLAYIN.


Aşağıdaki bağlantılardan Sapanca’daki tüm otelleri ve evleri inceleyebilirsiniz.
– Sapanca’daki tüm OTELLER için TIKLAYIN.
Sapaca’daki tüm KİRALIK EVLER için TIKLAYIN.

Fiyat karşılaştırmasını her zaman kişi başı maliyetleri göz önüne alarak belirliyoruz. Bu konuda evlerde konaklamak, özellikle çok kişi konaklama yapılabildiği için kişi başı maliyetleri düşürüyor. Sapanca’da çiftler için de uygun fiyatlı güzel evler mevcut. Şimdiden harika bir tatil diliyoruz.


Araba Kiralamak Gerekir mi?

Sapanca’ya kendi aracınızla gelmeyecekseniz, araba kiralamayı düşünebilirsiniz. Burası birbirinden keyifli doğa aktivitelerinin olduğu bir bölge. Geldiğiniz zaman hepsini deneyimlemek için altınızda araç olması en ideali olur. İstanbul’dan uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK için TIKLAYIN.

Sapanca’da Gezilecek Yerler & Aktiviteler Haritası

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. Bisiklet ve Yürüyüş Yolu
  2. Bağdat Caddesi
  3. Sapanca Outdoor
  4. Sakarya İl Ormanı Tabiat Parkı
  5. Sakarya Su Sporları Kulübü
  6. NG Sapanca
  7. Richmond Nua Wellness-Spa
  8. Maşukiye
  9. Kartepe Kayak Merkezi
  10. Sukay Park
  11. Soğucak Yaylası
  12. Justinianos Köprüsü
  13. Keremali Yaylası
  14. Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı

Yeme-İçme

  1. Reis’in Yeri
  2. Meşelik Park Restoran
  3. Natürköy
  4. Uğurlu Dükkan
  5. Adıbahçe
  6. Çiftlik Restaurant
  7. Titiz Izgara
  8. Heinz Ev Mantısı
  9. Fitos Cafe
  10. Sopeli Doğal Yaşam Köyü
  11. İstanbuldere Alabalık Evi
  12. Eker Lokantası
  13. Drop Coffee
  14. Mezelist
  15. Maja Kırkpınar
  16. Sasa Harmanlık Restoran

Buraya aslında birçok insan sadece yemek yiyip yaymaya geliyor. Tabi ki mideleri de düşüneceğiz ama bu manzaranın hakkını sadece sofralarda vermek bizce Sapanca’yı ıskalamak demek. Ne de olsa doğanın kucağındasınız ve şehirde yapmak istediğiniz de yapamadığınız bir sürü aktiviteyi yapma fırsatınız da var.

Aşağıdaki listemizde burada neler var, neler yok genel bilgi verdik. Zaman dar, hepsine nasıl yetişelim diyenler için de en sevdiklerimizin yanında da birer ♡ koyduk.

1. Sapanca Gölü Çevresinde Bisiklete Binin ♡

sapanca-bisiklet-3

Önce bisiklete karşı beslediğimiz hisler nedeniyle objektif olmayacağımızı daha başından kabul ederek, Sapanca’da yapılacak en güzel şeyin pedallamak olduğunu söylemek isteriz. Zaten gölün kenarında turladığınız için yollar engebesiz, çok kolay. Baklava karınlar da, Noel Baba göbekler de mutlu mesut pedallar.

Belediye bir de Uzunkum Bisiklet ve Yürüyüş Yolu yapmış gölün kenarında, olmuş misss. İçinde bisiklet ve yürüyüş parkuru, olta balıkçılığı ve piknik alanları, kamelyalar, büfe, park gibi üniteler var. Yolunun hemen yanından otoyol geçiyor ama her türlü manzara araç gürültüsüne baskın çıkıyor. Sıkıntı şu ki; parkur sadece 3 kilometrecik, insanın dişinin kovuğuna kaçıyor. Daha terleyemeden bitiveriyor. Ama parkur bitiyor diye bisiklet keyfinin bitmesi gerekmiyor tabi. Sokaklardan aynen devam. 😉 Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Bisiklet nereden kiralanır? Bisiklet kiralamak sevilen bir iş olunca burada otellerden bakkallara herkes kiralama işine girmiş. 2016’ya kadar belediye bedava bisiklet kullanımı sağlıyormuş, ancak kötü niyetli kullanımlar sebebiyle artık kiralamaya dönmüş. Yerleri hemen Uzunkum Bisiklet ve Yürüyüş Yolu’nun başladığı yerde.

2. Kırkpınar Mahallesi Ve Bağdat Caddesi  ♡

sapanca-kedi

Yalan yok, ilk vardığımızda Sapanca’nın mahalleleri bizde hayal kırıklığı yarattı. Hatta bayağı hevesimiz içimize kaçmıştı ki Kırkpınar’ı keşfettik. Desperate Housewives’ın geçtiği Wisteria Lane’e benzeyen, yeşilliklerin içine bürünmüş villalardan oluşan, kocaman parkları bahçeleri olan ferah, insanın içini açan Kırkpınar’a gelince gözümüz nihayet tatmin oldu. 1864 yılında zorunlu göçlerle buraya gelen Çerkezler buraya yerleşmişler ve kendi yerleşim mantıklarını da beraberlerinde getirmişler. Üzerinden çok geçse de burada hala Çerkezler yaşıyor ve geniş ve bakımlı bahçelerin içindeki 2 katlı evler hala buradaki yabancı parmağını hissettiriyor. Ülkemizde gördüğümüz en estetik gelişmiş mahallelerden, ya da biz sıkış tepiş, beton İstanbul’da yaşadığımızdan bizim ruhumuza iyi geldi.

Burada ne yapılır derseniz, aslında eğlence, aktivite için sıradan bir mahalle işte. 🙂 Yapılacak en güzel şey sokaklarında boş boş dolanmak. Bir de ortasından bulvar tadında, üzerinde mekanların dizildiği Bağdat Caddesi diye bir yer geçiyor. Kırkpınar’da hayatın merkezi burası. Bir çaya kahveye Uğurlı Dükkan’a uğrarsınız. Son olarak, yazın burada belediye açık hava konserleri yapıyor, hem de bayağı büyük isimler de geliyor. Bizce yemyeşil çimlere yayılarak burada konser dinlemek mükemmel olur ama tabi denk gelirseniz….Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

3. Sapanca Gölü’ne Nazır Ev Veya Bungalow Tutun

Fotoğraf Kaynak: www.airbnb.com.tr

Sapanca, İstanbul’a en yakın kaçış noktalarından. Haliyle burada yapacağınız konaklamanın da diğer klasik konaklama deneyimlerinden farklılaştırmak da bizim elimizde. Elbette spa turizimi için buradaysanız o ayrı tabii. Fakat sizin aradığınız yeşillikler içinde, her şeyden daha izole ve sakin, inziva kafasında bir tatilse tercihinizi Sapanca’nın Beverly Hills tadındaki villaları ve doğa içindeki tiny house ve bungalow tarzı evlerinden  yana yapmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Özellikle Sapanca Gölü’ne bakan göl evleri, Sapanca’nın en nezih yeri olan Kırkpınar’daki villalar ve Yanık Köyü’ndeki bahçe içindeki evler Sapanca’daki favorilerimiz. Biz size fikir vermesi için aralarından en beğendiklerimizi Sapanca’da Günlük Kiralık Villa ve Tatil Evleri yazımızda derledik. Hem gruplar için villalara, hem de çiftler için tiny house/ bungalow tarzı tatlı evlere bolca yer verdik.

4. Sapanca’da Kahvaltı: Çerkez Usulü Afyon Patlatın!

cerkes-kahvaltisi

Malumunuz, Kırkpınar Çerkez mahallesi… Ee, hala da Çerkezler yaşıyormuş madem, neden ellerinden yemeklerini yemeyelim?

Aslında Çerkez kahvaltısı çok farklı ya da çok etkileyci bir kahvaltı değil. Ama günün sonunda burada kalıyorsanız illa bi kahvaltı edeceksiniz, o zaman neden bu sefer de menemen yerine başka birşey denemeyesiniz?

Resimde görüldüğü üzere aslında çok farklı lezzetler yok: Söğüş, gözleme, zeytin, peynir yine sofrada. Bir de farklı olarak ev yapımı otlu tereyağı, akıtma (hamur kızartma), güveçte Çerkez peyniri çeşitleri ve mantar gibi şeyler geliyor. Bizim gibi çaykolikleri en çok da sınırsız çaydan fethettiler. Kişi başı 25 Lira alıyorlar. Ucuz değil, ama Arap turistlerin şişirmesi ile kişi başı 50 TL olan serpme kahvaltıları gözümüzle gördükten sonra Sapanca şartları için makul olduğunu söyleyebiliriz.

Çerkez tavuğu, Yumurtalı Çerkez pastası, Acuka, soslar, Çerkez peyniri, isli Çerkez peyniri, Abaza peyniri, güveç, sebze turşuları, mısır ekmeği, kara lahana, tereyağı, süt ürünleri aynı zamanda Kırkpınar mutfağının da lezzetlerinden…

Yeme – İçme bölümünde bilgilerini bulacağınız Naturköy ve Sopeli Sapanca’nın en popüler kahvaltıcılarından.

5. Reis’in Teknesi’nde Balık Keyfi

sapanca-restoran
Güncelleme: Biz gittiğimizden bu yana mekan yeni bir tekne almış. Yeni tekne ve işletme eskisi kadar samimi midir bilmiyoruz. Şimdilik şikayet almadık.

Salaş yerlerin samimiyetini seviyoruz. Hani vardır ya sokak arasında ev yemekçileri, masadaki bir tabağı diğerine benzemeyen, ya da balıkçılar gazete kağıda sofra seren, ya da sokağa kurdukları tezgahında hala baba yadigarı şişleri kullanan kebapçılar… Sahibi işin başındadır, her müşteri kıymetlidir ve adamların dar imkanlar dahilinde gerçekten seni memnun etmeye çalıştığını görürsün. Helal olsun dersin. Böyle yerler sevilmez mi hiç!

Seviliyor tabi ve bu da aslında bir sıkıntı olmuş durumda. Birbirinin fotokopisine dönen cafe ve restoran zincirlerinden sıkınlan herkes böyle yerleri sevdiği için, bir sürü uyanık işletmeciye fırsat doğdu. Görüntü ve kalitede “salaş”, ama hesaba gelince Michelin yıldızlı geçinen yerler açıldı…

Reis’in Teknesi böyle adam çarpan yerlerden değil. Bir balıkçı abi, tekne ile iskele kırması bir ambiyansta, gölün içinde oturma keyfi ile birlikte uygun fiyata ve keyifle balık yeme imkanı sunuyor. Sunuma bile ne güzel özenmişti adam; soğan ve domatesten bir yatak yapmış, üzerine hamsileri çember dizmiş…

Fiyatlar da makul. Hele bir de Sapanca’da fiyatları Arapların ne kadar şişirdiğini de göz önünde bulundurursak bizce burası ayrıca kıymetli bir keşif oldu.

Önemli:
– Sapanca’da bir tane de Reis’in Yeri varmış! Aman yanlış yere gitmeyin. Aşağıdaki konumdan giderseniz sıkıntı yaşamazsınız.

Adres: Soğuksu, Melih Kibar Sahil Yolu Cd., 54600 Kırkpınar, Sapanca Tel: 0536 781 35 15 Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

6. Hava Kötüyse Ne Mutlu! Tam ATV Zamanı ♡

sapanca-atv
Foto Kaynak: exploreturkey.com.cn

Hava yağışlı mı? Etraf çamur leş mi? Oh, oh, tadından yenmez. Orman, sulak araziler, çamur kadar güzel bir kombinasyon yok arazi araçları ile oynamak için. ATV için 4 parkur seçeneği sunuyorlar: 1. Göl ve Offroad, 2. Dağ, 3. Yamaç.
Sapanca Outdoor bu işleri tur olarak organize eden bir firma. ATVler tek kişilik. Ayrıca, bu turları çadırlı ateşli kamplar olarak da organize edebiliyorlar. Ama öyle aşçılı yamaklı lüks turlar beklemeyin, herkes kendi çadırını kuruyor, ateş beraber yakılıyor, yemek beraber yapılıyor. Onlar sadece malzeme ve rehber desteği sağlıyor.

Kartepe da Soğucak Yaylası’na jeeplerle offroad safariler de düzenliyorlarmış ama size direksiyonu vermiyorlar. O zaman da tadı çıkar mı bilemedik…

Adres: Tel: 0539 843 37 97 WebSitesi: www.sapancaoutdoor.com Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

7. Sapanca’da Paintball Ve Zipline

Aslında paintball bowling gibi hadi buraya gelmişken bir oynayıp çıkalım diyeceğiniz birşey değil çünkü karşılıklı oynayabilecek 2 ekip çıkartacak kadar adam toplayıp gelmek lazım. Yani önceden organize olmanız gerekir. Sapanca ve Sakarya’da paintball organizasyonu yapan firmalar:
http://www.paintballswat.net/
http://www.texaspaintball.net/
http://www.sakaryapaintball.com/

Genelde oyun için Meşelik Park tercih ediliyor. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.
Ya da ikinci adres olarak Sapanca İl Ormanı tercih ediliyor. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

Natürköy’de de 250 mlik daha çok çocuklara göre bir zipline alanı var. Bunu önermek için değil, sadece var olduğunu bildirmek için yazıyoruz. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

8. Fış Fış Kayıkçı…

sapanca-4

Sapanca Gölü, durgun suyuyla su sporları için çok uygun bir göl. Zaten Türkiye Kürek Milli Takımı‘nı da antrenmanlarını burada yapıyor. Ayrıca her yıl Türkiye Kürek Şampiyonası Kırkpınar kıyısında düzenleniyor. Tam yerindeyiz madem biz de kano yapalım derseniz göl kenarındaki birçok tesis kano kiralıyor. Deniz bisikletli, sandal kiralayan da var.

Sakarya Yelken ve Su Sporları Kulübü’nün sağladığı olanaklarla, yaz aylarında gölde rüzgar sörfü, yelken ve katamaran da yapılabiliyor ama sınırlı hava şartlarında ve bölgelerde. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

9. Sapanca’nın SPA / Wellness Otellerinde 30.000 Bakım Yaptırın

Zaman zaman şehrin kalabalığından kaçmak nasıl bünyemize iyi geliyorsa Spa ve Wellness otellerinde geçireceğimiz bir hafta sonu da bu iyi olma halini ikiye üçe katlıyor. Şanslıyız ki Sapanca bu işin mabedi. Türkiye’nin alanında en başarılı Spa merkezlerinden birkaçı burada kümeleniyor. Biz en popüler 2 seçeneği not edelim ancak bütün seçeneklerinizi incelemek isterseniz sizi Sapanca otellerini incelemeye alalım.

NG Sapanca Enjoy Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

Richmond Nua Wellness & Spa. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

Sapanca Etrafında Gezilecek Yerler

Maşukiye

Maşukiye, Sakarya ve Kocaeli arasında tıpkı Sapanca Gölü gibi bir sınır bölgesi. Sapanca’ya sadece 10km 15 dklık bir mesafede. E hal böyle olunca da buralara kadar gelmişken Maşukiye’nin yemyeşil doğasında yemek, trekking, doğa yürüyüşü, atv safari, zipline gibi alternatifleri da hesaba katın deriz. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

Kartepe Kayak Merkezi

Kış aylarında buradaysanız, Sapanca’ya sadece 30km 45dk uzaklıktaki Kartepe Kayak Merkezi’ni de programa dahil edebilirsiniz. Tabi bunun için net bir gününüzü ayırmanız gerekir. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

Kartepe Sukay Park

Merkeze sadece 20dk 13km uzaklıkta, gölün Kocaeli’nde kalan karşı yakasındaki Seka Kampı mevkiinde, Sukay Park var. Burada sezonda su kayağı, rüzgar sörfü, kneeboard, wakeboard ve yazın çoçuklar için yaz kampları olanakları var. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

Soğucak Yaylası

Sakarya da Kocaeli gibi Karadeniz hissiyatını Marmara Bölgesi’nde yaşatan yerlerden. Bu bölgede de Spa ve Sapanca Gölü odaklı turizime alternatif olacak irili ufaklı birçok yayla var. Bunlardan Sapanca’ya en yakın olanı Soğucak Yaylası.

Soğucak Yaylası, Sapanca merkezden 17 km uzaklıkta 900 dönümlük epey büyük bir yayla. Bu yaylanın en yoğun dönemi de Temmuz – Ağustos arasına denk gelen 2 gün süren yayla şenlikleri zamanı. Şenliklerde kampçılık, dağ yürüyüşleri, offroad yarışları, izcilik, bisiklet-at yarışları, folklor gösterileri ve halk konserleri düzenleniyor. Bungalow ve yayla evlerinde veya çadır atarak konaklama seçenekleri var. Yazın mis gibi dağ kekiği, sonbaharda ise kestane toplama dönemi başlıyor. Bir de elinde kemençesi ile bir anda karşınızda biten pala bıyıklı bir Remzi Dayı var. Yaylada bir kulübede yaşıyor. Biz kendisi ile 4 sene önce tanıştığımızda bize şen, tatlı bir amcaydı ama son duyumlarımıza göre 2 kişilik menemene 50 TL isteyerek o da Sapancalılaşmış. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

Justinianus Köprüsü

Bu köprü, Sapanca’ya sadece 13km 20dk uzaklıkta, Sakarya’nın Serdivan ilçesine bağlı Beşköprü’de, Sakarya Nehri üzerindeki Çark Deresi üzerine kurulmuş Roma döneminden kalma 430m uzunluğunda 12 kemerli bir taş köprü. Doğu Roma İmparatoru Justinianus, başkent Konstanapolis ile doğu illeri arasındaki ulaşım kolaylaşsın diye 558-562 yılları arasında inşa ettirmiş. Karayolları Genel Müdürlüğü, 1995’de köprüyü onarıp taşıt trafiğine kapadığından şu an sadece üzerinde yaya geçişine izin var. Çevrede görülmeye değer mimari yapılardan. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

Keremali Yaylası

Sakarya’nın en yüksek noktası olan Keramali Dağı’nda bulunan Keremali Yaylası şehre yakın, çok hoş bir sonbahar kamp kaçamağı. Yaylada bir de Çamlıca Gölü var. Göl çevresinde çadır kampı yapılabilecek uygun alanlar mevcut. Fakat rakım 1400 metre olduğundan geceleri oldukça soğuk olan bir yayla. O nedenle de mevsimlerden ne olursa olsun üst baş kalın şeyler getirin. Yaylada bir işletme var. Tuvaletleri pek de temiz olmamakla birlikte mevcut. Göl kenarı çadır kampı yapmaya ve olta balıkçılığına uygun. İnternet ve telefon çekmeyebiliyor. Ayrıca yaylaya çıkarken altınızda yüksek bir araç olmasını öneririz. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı

Yürüyüş, kamp ve piknik için Adapazarı’na yakın bir tabiat parkı seçeneği. Bölgede meseri yeri şeklinde işlev görüyor. İşletme açısından zayıf ama geliştirilebilir bir sulak ve yeşil alan. Hafta sonları çok kalabalık olabiliyor. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

Sapanca’da Yeme-İçme

sapanca-3

Kırkpınar’da

Uğurlu Dükkan & WoodMood Cafe & Design Store

Burası aslında tasarım ev dekorasyonu ürünlerinin satıldığı bir mağaza ama aynı zamanda cafesi de var. Çok şeker bir atmosferi var. Kahve – tatlı molası için buradaki en popüler yerlerden. Gözlemeli kahvaltısı da çok ünlü. Instagram Adres: Bağdat Caddesi no:92 Kırkpınar Sapanca Sakarya Tel: +90 539 609 1739 Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

AdıBahçe

Adapazarı çıkışlı, birkaç subeli bir işletme ama Kırkpınar’dakinin bahçe keyfi daha güzel. En çok çökertme kebabı ile meşhur. Buradalarda menüde somon gibi seçenekleri bulabileceğiniz nadir yerlerden. Websitesi Adres: Soğuksu, Bağdat Cd., 54600 Sapanca/Sakarya Çalışma Saatleri: 08.00 – 00.00 Tel: Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

Çiftlik Restoran

Yukarıda bahsettiğimiz Çerkez kahvaltısı veren mekan. Bahçe içinde, çok bakımlı durmayan ama samimi bir yer. Kahvaltı dışında kiremitte alabalık, ızgara et çeşitleri, mantı gibi seçenekler de var. Adres: Meşeli Sokak, Rüstem Paşa Mahallesi, 54600 Sapanca/Sakarya Websitesi Tel:+90 535 323 5885  Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

Titiz Izgara

Geniş bir bahçe içinde, menüsü az öz denilen cinsten bir işletme. Her şey taze ve ev yapımı. Pişili kahvaltısı, salatası, köftesi, piyazı, sütlacı ve ev yoğurdu meşhur. Adres: Hasanpaşa, Şht. Cevdet Koç Cd., 54600 Sapanca/Sakarya Tel: 2645926798 Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

Heinz

Kırkpınar’ın meşhur kahvaltıcılarından. Ev yapımı hamur kızartması, kızarmış çerkez peyniri, muammarası, mücveri, gözlemesi, kiremitte mantarı ve kivi reçeli ünlü. Kışın soba başı bölümü de var. Adres: Rüstem Paşa, Kırkpınar Evleri İçi Yolu, 54600 Sapanca/Sakarya Tel: 0535 762 8445 Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

Fitos Cafe

Fitos Cafe, Sapanca’nın en samimi işletmelerinden biri. Yaz akşamları ise özellikle gençlerin buluşma noktası olduğundan yer bulmak zor olabiliyor. Emine teyze’nin hoşsohbeti, el açması mantısı, çi böreği, gözlemesi için mutlaka uğrayın. Adres: Bağdat Cad. (Kurtköy Mevkii) Tel: 0532 714 14 58 Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

Sapanca Sırtlarında

Sopeli Doğal Yaşam Köyü

Yeni açıldığı ve büyük bir yatırımla girdiği için Sapanca’nın en gözde mekanlarından oldu. İçinden şelale akan, göletli, modern tasarımlı, kocaman bir mekan yapmışlar. Yatırımlarını geri kazanma acelesi fiyatlara da yansımış: Paçanga böreğinden yöresel ürünlere içinde yok yok. Tek kişi söyleyip paylaşım yapılamıyor oluşu da biraz can sıkıcı. Adres: Sopeli Doğal Yaşam Köyü, Mahmudiye Mah.Dereiçi Mevki No:61 Websitesi  Tel: 05320655239 Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

NatürKöy

NaturKöy Sapanca’nın en isim yapmış yeri. Mahmudiye Köyü’nde, içinde göletler, barbekü alanları, restoran, yürüyüş parkurları gibi alanların olduğu doğa içinde bir yer. Ayrıca bungalow evlerde konaklama olanağı da var. Websitesi Adres: Dereiçi Mahallesi Tel: (0264) 310 1061 Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

İstanbuldere Alabalık Evi

Burası da Sapanca’nın Erdemli Köyü’ne bağlı yine doğa içinde bir işletme. Sopeli ve NatürKöy’e göre daha insan eli değmemiş doğallıkta bir ortamı var. Kiremitte alabalık, güveçte mantar ve fırında peynir spesiyali. Soğucak Yaylası’na yakın olduğundan outdoorcuların uğrak yerlerinden. Bu nedenle konaklama olanağı da var. Adres: Erdemli Köyü (İstanbuldere) – Sapanca Websitesi Tel: 902645826739 Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

Merkezde

Eker Lokantası

Sapanca merkezin en ünlü lezzet noktası burası. Esnaf lokantası tarzında. Menüde ağırlıklı olarak sulu ev yemekleri ve kebap çeşitleri var. Islama köftesi, terbiyeli işkembe çorbası, incik kebabı ve tandırı öneriliyor. Öğle yemeği için ideal yer. Websitesi Adres: Mimar Sinan Cad. No:9 Rüstem Paşa Mah Tel: 90 264 582 7977 Çalışma Saatleri: 06:00 – 23:00 Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

Drop Coffee

Sakarya merkezde, Serdivan mevkiinde, nitelikli kahve ve tatlı atıştırmalıklar bulabileceğiniz bir adres. Adres: Bağlar, Sipahi Sk. No:3, 54100 Erenler Instagram ve konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

Mezelist

Yine Sakarya merkezde, Serdivan mevkiinde, Sakarya’nın ilk ve tek mezecisi. Kavanozda taze mezeler hazırlıyor. Siz de dilediğiniz mezeyi pikniklerinize veya kiraladığınız evinize hazır alabiliyorsunuz. Pazartesileri hariç her gün açık. Instagram Adres: Kemalpaşa, 92. SK NO: 3 C, 54050 Serdivan Tel: +905431045454 Konum için tıklayın.Haritada 14 numara.

Sapanca Gölü Kenarında

Maja

Burası Sapanca Gölü’ne nazır bir et restoranı. Etleri ve serpme kahvaltısı güzel ama manzara hepsinden güzel. Websitesi Adres: Melih Kibar Sahil caddesi No : 2 Kırkpınar Çalışma Saatleri: 08.00 – 00.00 Tel: 0 545 281 45 55 Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.

Sasa Harmanlık

Göl kıyısındaki popüler mekanlardan ama fiyatlar biraz turistik. Göle karşı konumu ve manzarasına diyecek yok tabi. Adres: Harmanlık Cad.Sahil Şeridi Websitesi Çalışma Saati: 08.00 – 00.00 Tel: 90 264 582 9077 Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.

Reis’in Teknesi

Sapanca Gölü kenarında tatlısu balıklarını ve deniz ürünleri bulabileceğiniz uygun bütçeli salaş bir yer. Tavsiyemiz buranın yerel lezzeti Kızıl Kanat. Yayın’ı nesli tükendiğinden önermiyoruz. Adres: Alev Sezer Sokak, Rüstem Paşa Mahallesi Tel: 0553 121 6003 Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

sapanca-6

Sapanca’ya Ulaşım

Arabayla

Burası İstanbul’dan 135km ve yaklaşık 1 saat 45 dakika uzaklıkta. Kocaeli’nden 30 km ve yaklaşık 30 dakika, Sakarya merkezinden ise 26 km ve 30 dakika.

Otobüsle

Sapanca’ya Metro, İnci ve Sakarya Vib başta olmak üzere bir sürü otobüs şirketinin günlük seferleri var. Özellikle İstanbul ve Ankara’dan çok uygun fiyatlara bilet bulmanız mümkün.

Uçakla

Çok tercih edilmese de, daha uzak şehirlerden gelen misafirler için Sabiha Gökçen Havalimanı’na uçmak bir seçenek. Sapanca Sabiha Gökçen Havalimanı’na 95 km uzaklıkta ve bu havalimanına Türkiye içi veya dışından bir sürü sefer bulabilirsiniz.

Trenle

İstanbul Sapanca arası Ada Ekspres ile gitmek mümkün. Bu tren, İstanbul-Pendik’ten kalkıp; Gebze, İzmit ve Sapanca duraklarında durarak Arifiye’ye gidiyor. Karşılıklı günde birkaç sefer var, yaklaşık 1 saat sürüyor ve fiyatlar uygun.

Sapanca Tarihi

sapanca-gezi

Bir yerleşim yeri olarak Sapanca’nın tarihi M.Ö. 1200’lü yıllara uzanıyor. Frigyalılar tarafından keşfedildiğine dair yazılı belgeler bulunan Sapanca, konum olarak tarih boyunca birçok farklı topluluğun egemenliği altına girdiği için ismi en nihayetinde Sapanca olana kadar Buanes, Sofhan, Sofihange, Ayan, Ayanköy gibi çeşitli adlarla anılmış.

1640’da Erzurum seyahati sırasında buradan geçen Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde anlattığına göre, Sapanca ismi bir zamanlar bu bölgede sabanıyla çalıları temizleyen İzmitli bir ihtiyara atfen geliyormuş. Burada önce Sabancı Koca adlı bir köy kurulmuş, daha sonra Kanuni Sultan Süleyman döneminde kasaba olan yerin ismi de zamanla Sapanca’ya evrilmiş.

Osmanlı Devleti’nin başkenti İstanbul çeperindeki yerlerden biri olması dolayısıyla, Sapanca’da Osmanlı’dan kalma birçok tarihi yapı var. Özellikle Sapanca merkezde Kemer Caddesi üstündeki Mimar Sinan eseri Vecihi Kapısı, Rahime Sultan, Rüstem Paşa, Hasan Fehmi Paşa gibi Camiler önemli Osmanlı yapıları.

İpek Yolu üzerinde olan Sapanca, geçen yerlerin nasıl canlandığına iyi bir örnek. Sapanca, 1800’lerin Osmanlısı’nda Adapazarı’na bağlı bir bucakken, 1900’lere gelindiğinde demir yolu ve karayolunun buradan geçirilmesiyle önemi artmaya başlamış. Her ne kadar 1950’lerde E5’in gölün karşı kıyısından geçirilmesiyle Sapanca’nın önemi azalır gibi olsa da 1989’da TEM otoyolu ile tekrar önemi artmış. Zaten 2000’lerde bölgedeki göl – spa turizmi ve sonrasında gelen Arap turist akını ile şu an en yoğun zamanlarını yaşadığını söylemek yalan olmaz.

İstanbul başta olmak üzere birçok civar kente yakın olunca artık herkesin aklına gelen ilk tatil kaçamağı seçeneklerinden biri Sapanca. Yerli turistler için bol yeşillikli manzaraları ve gölleriyle tatil için güzel bir adres olmasının yanında, özellikle Arap turistlerin de gözdesi diyebiliriz. Sakarya’nın yüzölçümü en küçük yeri olmasına rağmen nüfus yoğunluğu en fazla olan ilçesi de burası. Yani tatil beldesi olmasının dışında burayı çok fazla insan yaşamak için de tercih ediyor.

Sapanca Nerede?

sapanca-nerede-harita

Sapanca, Marmara Bölgesi’nde bulunan Sakarya ilinin güneybatısında bir ilçe. Kuzeyinde Sapanca Gölü, doğusunda Sakarya’nın merkez ilçesi olan Adapazarı, batısında ise Kocaeli’nin merkez ilçesi İzmit ile çevrili.
İstanbul Beşiktaş’a 133 kilometre, 1 saat 45 dakika,
İzmit‘e 30 kilometre 40 dakika,
Adapazarı‘na da 26 kilometre 40 dakika mesafede bulunuyor.

Sapanca Gölü

sapanca-5

45 metrekareye yayılan Sapanca Gölü için Sakarya ile Kocaeli arasında doğal sınır. Göl, hem Sakarya Adapazarı’na 12 kilometre, hem de Kocaeli merkezi İzmit’e 32 kilometre uzaklıkta bir tatlısu gölü. Ayrıca ülkemizde bulunan birçok tektonik gölden bir tanesi. Sakin sularına aldanmayın, Kuzey Anadolu Fay Hattı gölün içinden geçiyor. Bu nedenle bölge 1. derece deprem bölgesi. Ancak fay hattının gölün içinden geçiyor olması, depremin etkilerini minimuma indiriyormuş. Hatta bu nedenle 99 depreminde, çevre yerleşimlere göre çok daha az zarar görmüş.

Instagram Sayfamıza Da Bekleriz

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Biz Evde Yokuz (@bizevdeyokuz)’in paylaştığı bir gönderi

38 Comments

  1. Elinize sağlık, sizin notlarinizla biz de gezdik. Bizden de bir not: taksi bulmakta çok zorlandik. Gitmek isteyenler arabalariyla gitsinler, ya da kiralamayi planlasinlar..

  2. Sapanca gezilecek yerler hakkında verdiğiniz bilgiler gerçekten muhteşem. Ellerinize sağlık.

  3. Gelmek isteyen arkadaşları güncel fiyatlar konusunda uyarmak isterim. Yazı da da belirtmişler zaten Arap turizminin getirdiği fiyatlandırmayı. Şu an kahvaltı için kişi başı 40-80 tl gibi ücretleri göze alın. Daha dar bütçeler için sıradan bir kahvaltıya o kadar vermeyelim arabamız da var derseniz Sapanca ya 10-15 dk mesafede Serdivan da çok daha uyguna yiyip içebilirsiniz. Hatta tabldot ev yemekleri yapan mekanlar var akşam yemeğiniz 4 çeşit 10-15 tl tutar.

    1. Eşimle yarın gideceğiz evlilik yildönümüzün 1.yılı için yazıyı okudum gerçekten cok faydalı olmuş tam ne zaman tarihli diye bakarken guncel fiyatlar karşıma çıktı teşekkürler ☺

  4. Merhabalar Biz Evde Yokuz ailesi. Biz Reis’in Teknesi’nin işletmesiyiz ailecek. Sizlerin sayesinde çok güzel insanlar tanıdık ve çok değerli misafirler ağırladık. Umarım bir gün yolunuz tekrar Sapanca’ya düşer. Siz değerli insanları tekrar misafir etmekten onur duyarım .

    Artık yeni bi tmamen doğa dostu elektirikli bir gezi teknemiz var. Değerli misafirlerimiz hibrit elektrikli teknemizle gezerek hem balık yiyecek, hem de Sapanca Gölü’nün en güzel yerlerini görebilecek.

  5. Reisinteknesine gittik gerçekten çok güzel di herşey mükemmeldi sobanın üzerinden çay yemekten sonra irmik tatlısı müthiş olmuş ayrıca teşekkür ederiz size

  6. Bugün Sapancada idik gerçekten havada çok güzeldi.Kahvaltımızı Sasa Harmanlıkta yaptık.Rezervasyonlu gittik gece 23,30 da rezervasyon için aramamıza rağmen son derece kibar konuşan kişi talebimizi aldı.Sabah sorunsuzca yerimize oturduk.Servis hiç gecikmeden hemen yapıldı.İki kişi için son derece yeterli ürnler geldi.Sahanda yumurta 4 çeşit peynir bol yeşil ve siyah zeytin iki çeşit reçel bal ve kaymak tereyağı acıka fındık ezmesi nutella salatalık domates taze nane soslu biber kızartması eritilmiş kaşar pişi(harikalar) sigara böreği ve patates kızartma serpme kahvaltı içinde.Eğer mıhlama kiremitte sucuk menemen istiyorsanız ayrı ücrete tabi.Biz öyle doyduk ki bir şey istemdik.Garsonlar çok ilgili rahatsız etmeden arada gelip 3-4 kere bir eksiniz var mı bir ihtiyacınız var mı diye soruyor.Türk kahvesi şişe su ve ekmekten para almadılar. Çay zaten sınırsız.80 TL ye fazlasıyla doyuyorsunuz iki kişi.Manzara ve mekan ise gerçekten çok güzel ilk kez gittik çok memnun kaldık umarım bozulmaz

    Akşamda Reisin Teknesine gittik hamsi yedik bol soğan domates yeşillik içinde çok güzel pişirilmiş hamsiler geldi.Tadı çok güzeldi tazeydi..Ablamız son derece ilgili ve güzler yüzlüydü.Tam bir salaş ama lezzetli yer.Jest olarak domates ve taze fasulye turşusu ve kabak tatlısı verdiler.Çay ikram tabiki.Çok güzrl bir gündü kalabalık olmadığı zaman sapancanın tadı ayrı güzelmiş.

  7. merhaba yazınızı okudum çok beğendim. Arkadaşımla şubat tatilinde otobüsle gidip gezmeyi planlıyoruz. Ulaşım olarak kolay mı gezerken zorlanır mıyız acaba ?

  8. Yarın gidicez bir bakıym siz gidip ne yapmışsınız diye dedim ama pek de etkilenmedim yapılıck görülüceklerden bir hava alıp geliriz istanbuldan iyidir heralde.

  9. Çok tatlısınız herşeyi yazmışsınız üşenmeyip helal olsun oldukça aydınlandım

  10. MerHabalar reisinyerine bugungittik ve porsiyonnlar okadarbuyuktu ki bir porsiyonu bile iki kisi rahatlikla ylyebilir ayrica lezzetliydi baya bir

  11. yedi yıldır Sapanca da yaşıyorum.Arap akını sonucu burada herşey astronomik rakamlara ulaştı.Ulaşım ücreti bile çevre iller arasında en pahalısı.Sanatsal ve sportif faaliyet duyurumları yeterli değil.Tesisler sizlerinde tesbiti gibi bir defalık fiyatlarla insana bir daha gelmeyin diyorlar.Sizleri buralarda görmekten mutlu olurum.Yazınız gerçekten faydalı.Teşekkürler.

  12. Verdiğiniz detaylı bilgi için teşekkürler. Geçen hafta Sapanca’daydık ve yazınız gerçekten çok işimize yaradı. Ama şunu da belirtmem lazım. Yazınızda gördükten sonra biz de Room Room otelde kalmaya karar verdik. Fakat maalesef biz otelden hiç memnun kalmadık.

      1. Bizde gelmeden önce yorumlardan biraz korktuk ama tamamen fiyat performansta başarılılar. 1+1 oda benim kendi evimden büyük. sadece biraz daha temiz olabilirdi

  13. Naturköy gereksiz yere pahalı ve çok kalabalık gitmeyin. Vale arabayı üzerimize sürüp yolumuzu kapatıp park etmemize izin vermedi. 3 dondurmaya 35 lira verdik 1 dondurma kaç lira bir profesör 1 öğretmen olarak biz bir türlü çözemedik

  14. Çok güzel bir yazı ve tanıtım olmuş. Sizin rehberliğinizde biz de geziyoruz. Geçen ay Sapanca’yı gezdik. Tavsiyeniz üzerine Reis’in Yeri’ne de gittik. İsmi Reis’in Teknesi olmuş. Düzeltebilirseniz seviniriz. Biz çok doyurucu ve uygun fiyata balık ekmek yedik, tavsiye ederiz. Giderseniz yazın demişsiniz, aynı performansta devam ediyorlar.
    Zevkle takip ediyorum.
    Sevgiler…

  15. Yakin zamanda gitme plani yapiyoruz cok faydali bilgiler vermissiniz cok tesekkurler.

    1. Eşimle tatil dönüşü 1 günlük sapancaya uğrayalım dedik akşam yemeği için güzel yorumlarınız ve mekan sahibinin kedi sever olduğunu okuyunca reisin teknesine gitmeye karar verdik iyi ki de gitmişiz mekan sahipleri çok sıcak samimi balıklar lezzetli göl manzarası harikaydı :)Yazınız kısa sapanca turumuzda çok işimize yaradı teşekkür ederiz :))

  16. Merhaba, yazınız gerçekten çok bilgilendiricierkek arkadaşıma doğum günü sürprizi için sapancaya götürmeyi düşünüyordum ama ne yapılır ne edilir bilmiyordum, şöyle pasta kesmek için önerebileceğiniz bir yer var mı? bir de sandal kiralama fiyatlarını biliyor musunuz?

  17. Harika yazı elinize sağlık. Sapanca sahilde meşhur İzmir lokmacısının efsane lokmalarından yedikten sonra tam bir Sapanca turu olur diye düşünüyorum.

  18. Değerli yorumunuz ve değerlendirmeniz için çook teşekkür ederiz. Sizin Önerinizle ağırladığımız Harika insanlar oldu. İlk ziyaretinizden bu yana ürünlerine yer verdiğimiz tasarımcı sayımız 47’ye ulaştı. Tatlılarımıza yenileri, atıştırmalık ve yemeklerimize çok sevilen ev yapımı yiyecekler eklendi. A bir de bebeğimiz oldu ❤️ Tekrar yolunuz düştüğünde keyifle tanışmak isteriz. Sevgilerimizle; Tuğba & Tolga Ayyıldız

    1. Merhabalar,

      Tebrik ederiz!

      Bir daha ne zaman yolumuz düşer bilmiyorum ama tanışmaktan mutluluk duyarız.

  19. Merhaba, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.Fotoğraflarınıza da ayrıca bayıldım 🙂 önümüzdeki hafta sonu gitmek istiyoruz.Kırkpınar da göl kenarında piknik yapabileceğimiz bir yer var mı? Bilgilendirirseniz çok sevinirim.

      1. Merhabalar
        Piknik için genelde il ormanı tercih ediliyor. Ya da Kırkpınar değil de Arifiye Sapanca arasında piknik alanları var..

    1. sapanca ya geldıgınızde adapazarı istikametinde gölbası dinlenme park alanları mevcut orada yapabilirsiniz..

  20. Bu hafta sonu erkek arkadaşımla gidiyoruz. İnternette neler yapabiliriz diye ararken böyle güzel anlatılan bi sayfayla karşılaşmak çok çok mutlu etti beni :)) Bizde Kırkpınar’da kalıcaz ama yemekle ilgili bi program yapamadım bi türlü.. Siz nerelerde yemek yediniz veya gece eğlenmek için yerler varmıydı?

    1. Selamlar Elif, Kırkpınar’dan mekan önerilerimizi yazımızda yazmıştık. Bizce Kırkpınar’ın olayı şöyle haftasonu güzel serpme bir kahvaltı çekmek. Akşam yemeği için bizce sahildeki, göl manzaralı restoran önerilerimizi tercih edebilirsin.

  21. Neden evcil hayvanlarin kalabilecegi oteller bu kadar kisitli. Koskaca bolgede sadece 2 otel evcil hayvana izin veriyor. Ben bu durumu cok yanlis buluyorum. Sonucta sorun zarar vermekse eminim ki insanlar daha kotu bu konuda.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir