ADATEPE KÖYÜ

Adatepe Köyü hem güzelliği, hem de vizyonu ile ayrışan bir yer. Hepi topu bir saat sürecek bir ziyaret için yolunuzu değiştirip burayı görün diyebileceğimiz kadar ilham verici ve estetik. Bir grup bilinçli insanın yaratabileceği değişikliğin en hoş örneklerinden biri çünkü bu köy şu anki sakinleri tarafından “kurtarılmış”.

1980’lerde İstanbullu bir grup yazar çizer arkadaş, Kazdağ gezileri sırasında, o zamanlar kaderine terk edilmiş, hayaletleşmek üzere olan olan Adatepe’yi keşfederler. Osmanlı zamanında zengin bir köy olan Adatepe izbe haldedir. Bu arkadaşlar, devletten hiç bir destek alamadan, buradaki evleri satın alıp restore etmeye başlarlar. 100’ü aşkın ev şu an mükemmel şekilde restore ederek hem tarihe, hem de sosyal hayata kazandırılmışlar. Dantel gibi sokakları, pırıl pırıl tarihi evleri İtalya’nın meşhur köylerine benzer güzellikte.

Daha sonra köyün atıl kalan ilkokul binasını valilikten kiralayıp, onu da restore edip, bir düşünce merkezi olarak kullanıma açmışlar. Adını Taş Mektep koydukları oluşum, felsefeden sanat tarihine, edebiyattan tarihe bir çok konuda bir fikir üretim alanı. Kurucuları arasında akademisyenlerden, sanatçılara ağır toplar yer alıyor.

Köy sokaklarını yardımlaşma usülü temizliyor ve gittiğimizde yerler pırıl pırıldı. Tam kapanılıp kitap yazılası yer.

Adatepe’nin büyüsünü anlatmaya daha yeni başlıyoruz…

Not: Buraya gelmişken mutlaka Kaz Dağları’nda Gezilecek Yerler‘i de kaçırmayın!

Adatepe Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce

Adatepe’ye Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

Adatepe’ye uçakla gelecekseniz, en yakın havalimanı Balıkesir Edremit Havalimanı. Buraya çeşitli havayolu firmalarının direkt uçuşları var. Uçak biletinizi almadan önce fiyat karşılaştırması yapmayı unutmayın. Fiyat karşılaştırması yapmak ve uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.


Adatepe’de Seçtiğimiz Oteller, Evler & Villalar

Adatape’de Rum usulü taş butik otellerde veya Osmanlı tarzı konaklarda kalma şansınız var. Aynı zamanda burada kiralık taş villalar da var. Günlük ya da haftalık tutabilirsiniz. İki kişi için pek ekonomik değiller ama kalabalık bir grupsanız hem hesaplı, hem de çok keyifli. Bizim önerdiğimiz oteller ve evleri ise aşağıda bulabilirsiniz.

Hünnap Han $$

Yukarıda yeme-içme bölümünde de bahsettiğimiz Hünnap Han aynı zamanda 18. yüzyıldan kalma otantik bir Osmanlı konağının otele dönüştürülmüş hali. Kahvaltı dahil. WiFi ücretsiz. Ne yazık ki evcil hayvan kabul edilmiyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Çetmihan $$

Mitolojide Gargaros olarak bilinen, bugünkü adıyla Yeşilyurt Köyü’nde bulunan Çetmi Han da 16 odalı bir taş butik otel. Odaların hem Kaz Dağları manzarası hem deniz manzarası var. İşletme yarım pansiyon hizmet veriyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Taş Konak $$

Adatepe’de, toplam 7 kişi kapasiteli, 2 yatak odasında 8 yatak ve 1,5 banyo bulunan bir taş konak. İncelemek için TIKLAYIN.

Zeus Home $$

Adatepe’de, 6 kişi kapasiteli, 3 yatak odasında 6 yatak olan, 2 banyolu bir taş ev. İçinde mutfak, tv, ütü, çamaşır makinesi, saç kurutma makinesi, ısıtma, wifi, şömine var. Klima yok. Evcil hayvan kabul ediliyor. İncelemek için TIKLAYIN.


Aşağıdaki bağlantılardan Adatepe’deki tüm otelleri ve evleri inceleyebilirsiniz.
Adatepe’deki KİRALIK EVLER ve VİLLALAR
– Adatepe’deki tüm OTELLER için TIKLAYIN.

Yukarıdaki işletmelerin fiyat karşılaştırmasını, kişi başı maliyetlere göre belirledik. Özellikle villa veya ev kiraladığınızda, kişi başı maliyetler düşüyor ve daha avantajlı hale geliyor. Şimdiden harika bir tatil diliyoruz.


Araba Kiralamak Gerekir mi?

Adatepe’ye kendi aracınızla gelmeyecekseniz, araba kiralamayı düşünebilirsiniz. Adatepe, komşusu Yeşilyurt ile birlikte diğer Kazdağları köylerine, Kazdağı Milli Parkı ve Assos’a yakın bir bölge. Geldiğiniz zaman hepsini deneyimlemek için altınızda araç olması en ideali olur. İstanbul’dan uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK için TIKLAYIN.

Rumlar Ve Türklerin Beraber Yaşadığı Adatepe

adatepe-koyu-manzara

Rum nüfusu ağırlıklı olmakla beraber, Türklerin de yaşadığı köyde Türkler ve Rumlar Kurtuluş Savaşı’na kadar ahenk içine yaşamışlar. Mahallenin üst kısmında Türkler, aşağıda da Rumlar yaşarmış. Dikkatli bakarsanız Rum tarzı taş yapıların içinde Türk tarzı konakları bulabilirsiniz. (Kapak fotoğrafı Rum tarzına, aşağıdaki resim ise Türk tarzına örnektir).

Köy zamanla tenhalaşarak terk edilmiş: Kurtuluş Savaşı sonrası önce mübadele ile Rumlar gitmiş. Yerlerine Girit ve Midilli’den Türkler gelmiş. Sonra nüfus 1950’lerde iyice seyrelerek 1960’larda neredeyse heyalet bir köy haline gelmiş. Tam harabeleşerek giderken 1980lerde şehir hayatından kaçan bir grup tarafından keşfedilerek kaderi değişmiş.

adatepe-konak
Türk tipi bir konak

Adatepe’de Gezilecek Yerler

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. Adatepe Taş Mektep
  2. Zeus Altarı
  3. Zeytin Müzesi
  4. Kazdağları Milli Parkı
  5. Mehmetalanı Köyü
  6. Yeşilyurt
  7. Assos

Yeme-İçme

  1. Adatepe Köy Kahvesi
  2. Hurmalı Kahve

1. Köy Sokaklarını Turlayın

Adatepe’nin ziyaretçileri için en büyük vaadi muhteşem restore edilmiş evleri ile gözlere bayram yaptıran sokakları. Ağırlıklı olarak taş Rum evleri var. Arada Osmanlı tipi konaklar da var ama daha çok yukarı mahallede. Avlusunu görebileceğiniz bir Osmanlı konağı, şu an otel olarak işletilen Hünnap Han. Evin alt katı ve avlusu zamanında hayvanlar için ayrılan bir bölmeymiş. Şimdiyse çok sevimli bir restoran olarak servis veriyor.

Köyü gezerken, köyün müthiş manzaralı bir yamaçta ama deniz manzarasını nadir gören bir şekilde kurulduğunu göreceksiniz. Bunun sebebi denizden gelen işgalci ve korsanlardan köyü gizlemekmiş. Yüzyıllar içinde korsan tehlikesi azalınca köy yavaş yavaş denize doğru büyümeye ve sahilde bir liman oluşumuna yönelmeye başlamış. Bu dağ köyünün sahili olarak Küçükkuyu da anca o zaman gelişmeye başlamış.

2. Taş Mektep 🎓

adatepe-tas-mektep
Gelelim bu harika oluşum Taş Mektep’e… 1947-1985 yılları arasında hizmet veren okul, 1985 yılında öğrenci azlığından dolayı kapatılır. Bina atıl kalır. Sonra bu köyü keşfedenlerce valilikten kiralanıp, restore edilerek felsefeyi, sanatı, tarihi, edebiyatı barındıran bir düşünce ve atölye merkezine çevrilir. Amacı “okulu uluslararası platforma oturtarak, bilgi zenginliğine ve düşünce çeşitliliğine ulaştırmak”. Kurucuları arasında akademisyenlerden, sanatçılara ağır toplar yer alıyor. Okul daha çok yazın faaliyet gösteriyor. Biz gittiğimizden okul kapalı ve kapısında bir özel mülktür uyarısı vardı. Ama o kadar güzel ki burnumuzu camına dayayıp içeriye bakmaktan kendimimizi alamadık. Burada gerçekleştirilen tüm etkinliklerin programı için: www.tasmektep.com Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

3. Köy Kahvesi’nde Çay

adatepe-cay-bahcesi
Köye girer girmez karşınıza üzerine koca ağlar gerilmiş, yaprakların gölgesinde, hoşsohbet işletmecisi Ahmet Bey’in çay bahçesi çıkacak. Bir çay içmeden asla gitmek olmaz. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

4. Zeytin Yağı Gereçleri

Köyün içinde bir de zeytin yağı gereçleri sergi alanı var. Muhtemelen köyde salınırken kendinizi önünde bulacaksınız zaten. Olmadı, kime sorsanız gösterir.

5. Zeus Altarı  👑

adatepe-koyu-zeus-altari

Zeus Altarı, hem Adatepe’nin hem de köyün sırtını yasladığı, mitolojideki adı İda olan, Hera, Afrodit ve Athena’nın katıldıkları güzellik yarışmasının yapıldığı yer Kazdağları’nın en tepe noktalarından birinde bulunuyor. Burası tıpkı Assos Athena Tapınağı’nda olduğu gibi denize nazır konumuyla nefes kesen manzarası olan bir tepe. Düşünün tüm Küçükkuyu, Edremit Körfezi ve Midilli ayaklarınızın altında! Bu tepe üzerine, altarla birlikte Troya Antik Kenti’ni de keşfeden Heinrich Schliemann tarafından ortaya atılan, buranın İlyada Destanı’nda “Gargaros” olarak geçen tepe olduğunu iddiası var. Mitolojiye göre, Zeus Truva Savaşı’nı bu tepeden izlemiş. Buradaki altarın merdivenle çıkılan kayadan bir taht gibi olması, tüm körfeze hakim bir tepe olması özellikleri tasvir edilen yerin burası olduğu yönünde. Truva taraflarında bu kadar tasvire uyan bir yer olmaması da bu iddiaları güçlendiriyor. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

6. Otlu Dondurma Yiyin 🍦

Köyde muhakkak yapılması gereken birşey otlu dondurma yemek. O kadar beğendik ki sizin için fotoğrafını çekmeyi unutmuşuz. Külahı yarıladıktan sonra aklımıza geldi. Zencefil, kekik ve lavanta favorilerimiz. Hemen köy kahvesinin orada 1-2 dondurmacı var.

Adatepe Yakınlarında Bunlar Da Var!

Zeytinyağı Müzesi 🍶

adatepe-zeytinyagi-muzesi
Müze köyün içinde değil ama köye çıkan yolun başladığı yerde olduğundan yolunuzdan sapmadan ziyaret edebileceğiniz için onu 2001 yılında Adatepe’nin sahil kesimi Küçükkuyu‘daki tarihi bir sabunhanenin dönüştürülmesiyle oluşturulmuş çok derli toplu, hoş bir müze burası. Müzede civar köylerden toplamış zeytin, zeytinyağı ve sabun üretimine ilişkin presler, taşıma saklama toplama aletleri gibi çeşitli araç – gereçler sergileniyor. Aynı zamanda kuru baskı tarzında zeytinyağı üretimine de devam ediyorlarmış. Müzenin yanında bir de zeytin ve zeytinden üretilen yağ, sabun gibi ürünleri alabileceğiniz tatlı bir dükkan var. Taze köy ekmeğiyle tadım yapmak da cabası. Adatepe’te çıkmadan önce uğramanızı tavsiye ederiz. Giriş ücreti yok.

Adres: Eski Sabunhane Binası, İlkokul yanı. Küçükkuyu-Çanakkale Tel: (0286) 7521303- 7521330 E-mail: adatepe@adatepe.com Çalışma Saatleri: Haftanın yedi günü 08.30-18.30 Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

Kazdağı Milli Parkı’nda Kamp & Trekking Yapın ⛺


Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Tundra iklimlerinin hepsinden izler taşıyan bir ekosisteme sahip Kazdağı’nda görülen yaklaşık 800 farklı bitki türünden 32’sinin endemik. Bölgede sürdürülebilir turizime hem de ekolojik farkındalığa katkı sağlayan bir proje yürütülüyor. Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın desteklediği “Mehmetalan Köyü Eko-Turizm ve Konaklama Projesi” kapsamında, bölgede yapılabilecek tüm doğa, kültür ve ekolojik aktiviteler listelenerek yürüyüş ve bisiklet parkurları, doğa gözlem noktaları, kültür noktaları, ekolojik noktalar gibi başlıklar altında bir web sitesinde sunulmuş. İsmi: kazdagiekoturizm.com

Hatırlatmakta fayda var ki Kazdağı Milli Parkı’na giriş ücretli ve bu girişi alan kılavuzu eşliğinde yapmak zorunlu. Ücretler ve şartlar hakkında güncel detaylı bilgi için: http://www.kazdagimilliparki.com/mll-parka-gr-uecret.html

Bölgede öne çıkan kamp alanları arasında Yayla Çadırlı Kamp Alanı ve Hızır Kamp var.

Yayla Çadırlı Kamp Alanı, milli park içinde, 800 metre yükseklikte, konaklama ücreti içinde Kazdağı Milli Parkı girişi, alan kılavuzu ve çadır atma hepsi dahil şekilde bir kamp. Milli Park içinde ateş yakmak yasak bu sebeple her türlü kamp malzemesinin yanınıza almanız gerekiyor. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.


Hızır Kamp ise ortamı, işletmecileri bizim Türkiye’de en ama beğendiğimiz kamplardan.
Adres: Mehmetalan Köyü Edremit/Balıkesir Tel: 05544389833 Websitesi: www.hizirkamp.com Konum için tıklayın. Not: Kampta telefon heryerde çekmeyebiliyormuş, bu yüzden yukarıdaki websitesinden form doldurup e-posta göndermeniz daha sağlıklı olabilir. Haritada 5 numara.

Yeşilyurt Köyü’nünde Hem Ruhunuzu, Hem Ciğerlerinizi Doyurun 🏡

Yeşilyurt Köyü de tıpkı Adatepe gibi büyük şehirlerden buraya gelip yerleşen beyaz yakalı kesimin dokunuşuyla doğal çehresini koruyarak yeniden hareket kazanan, yine bir zamanlar Rumlar ve Türkler’in beraber yaşadığı küçük Kazdağları köylerinden. Burası da Adatepe gibi sit alanı. Tamamen buradan çıkan malzemeyle yapılmış evler restore edilerek turizme açılıyor. Çoğu butik otel olan işletmeler yoğunlukta. Denilene göre zeytin ve çam ağaçları ile çevrili olan köyün dünyada oksijen oranı en yüksek ikinci yer olduğu saptanmış. Ee buraya kadar gelip de şu şehir hayatının keşmekeşinde boğulan bedenlere oksijeni köklemeden dönmek de olmaz şimdi. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

Tanrıça Athena’nın Şehri Assos 🌅

assos-behramkale-kapak

Adatepe arası sadece 30 kilometre 45 dakika. Eğer hedefiniz günübirlik bir programsa, gündüz önce Adatepe’yi gezip ardından Assos’a geçip orada yüzmek, tarihi yerleri de gördükten sonra ve Athena Tapınağı’ndan güneşi batırmanız tavsiyemiz olur. Assos hakkında daha fazlasını Assos Rehberi yazımızda bulabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

Adatepe’de Yeme-İçme

adatepe-koyu-cafe
Köyde bakkal yok dedik diye aç açıkta kalırsınız sanmayın. 🙂 Bir iki butik otel, bir köy kahvesi, bir kaç tane de yiyip içebileceğiniz yer var. 🙂

Hurmalı Kahve

Köyün ortasinda kır kahvesi. Yazın naneli, kekikli, ısırganlı gibi değişik Ege otlarından dondurmaları oluyor. Israrla isteyiniz 🙂 Adres: Adatepe Köyü 17980 Küçükkuyu/Ayvacık/Çanakkale Tel: (0286) 752 10 21 Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Kazdağları’nda Başka Nerede Yenir?

Yakınlarınızdaki diğer yeme – içme yerleriniz öğrenmek için Kazdağları yazımızın alt kısmındaki Nerede Yenir bölümüne bakabilirsiniz. Özellikle çok güzel bir kahvaltı ve ızgaracı önerimiz var. Yanlarına ♡ koyduk.

Adatepe Nerede?

adatepe-harita

Ege Denizi’nin kıyısında, Kaz Dağları yamaçlarında, Edremit Körfezi’nde Küçükkuyu, Ayvacık, Çanakkale’ye bağlı bir köy Adatepe.
Çanakkale merkez Adatepe arası 110 kilometre 1 saat 40 dakika,
İstanbul Adatepe arası 439 kilometre 3, 5 saat,
Balıkesir Adatepe arası 127 kilometre 1 saat 50 dakika,
İzmir Adatepe arası 230 kilometre 3,5 saat,
Manisa Adatepe arası 215 kilometre 3,5 saat sürüyor.

Adatepe’ye Ulaşım

adatepe-ulasim

Adatepe Köyü’ne gitmek için önce bir sahil yerleşimi olan Küçükkuyu’ya geliyorsunuz. Zaten burdan sonra Adatepe 3 kilometre mesafede.

İstanbul’dan Arabayla

Eğer İstanbul’dan kendi aracınız ile geliyorsanız en uygun yol Tekirdağ Keşan üzerinden geçerek gelmek. Gelibolu’dan Lapseki’ye, Eceabat’tan Çanakkale merkeze feribotlarla geçebiliyorsunuz. Daha sonra İzmir yolunu takip ettiğinizde Küçükkuyu’ya varmanız 100 kilometre kadar bir mesafe. Buradan da Zeus Altarı tabelalarını takip edip 3 kilometre yukarı çıkacaksınız. Zeytinlikli yol sizi köy meydanına getiriyor.

Aynı şekilde İstanbul-Yalova-Bursa-Balıkesir-Edremit-Altınoluk-Küçükkuyu güzergahını takip ederek de buraya gelebilirsiniz ama yol biraz daha uzamış oluyor. Tabi yola Anadolu yakasından çıkacaklar için bu güzergah daha uygun olabilir.

Bir diğer seçenek de İdo Yenikapı – Bandırma feribotu ile gelmek. Bu noktada Bandırma sonrası ister Biga, Lapseki, İzmir yolunu takip ederek ister Biga, Çan, Bayramiç, Ezine, Ayvacık güzergahı üzerinden Küçükkuyu’ya ve Adatepe’ye ulaşabiliyorsunuz.

İstanbul’dan Otobüsle

Adatepe’ye İstanbul’dan otobüsle gelecekler için Küçükkuyu’ya Metro, Pamukkale, Truva, Kamil Koç firmalarının direkt seferleri var. Küçükkuyu merkezden Adatepe’ye ulaşım için de taksi uygun bir opsiyon olacaktır.

Diğer İllerden Uçakla

Bu seçenek İstanbul’dan Adatepe’ye gelecekler için çok da kullanışlı değil ama diğer illerden gelecekler için pratik olabilir. İnişler Çanakkale Havalimanı veya Balıkesir Koca Seyit Havalimanı’na yapılıp buradan karayoluyla Ayvacık tarafına geçiliyor.

19 Comments

  1. Adatepe girişte ki Çınaraltı dondurma her çeşidi harikaydı. Yukarda Evinönü cafe adlı cafenin oralarda fotoğraf çekilirken 2 yaşında ki çocuğumuz ağlamaya başladı. Bir bayan çıkıp burası sakin biryer deyip söylenmeye başladı. Çocuk ağlamaya devam edince ikinci kez gelip çirkin sözlerle bizi oradan kovaladı. Cafeye oturduğumuzda çocuk ağlasaydı aynı tavrı mı gösterecekti? 2 yaşında ki çocuğun ağlamasından rahatsız olan bir cafe sahibi olabilir mi. Şahsı kınıyorum

  2. Fiyatları pahalı, köylü olmaktan çıkmış turist avcılarına dönüşmüler. Bir çiğ börek 50tl. Fiyata itiraz edince umursamazca işinize gelirse muhabbeti yapıyorlar. Gezdigim köyden çok kazık fiyatları aklımda kaldı. Gittiğinize çok da değmiyor.

  3. Konaklama ve yemek icin bizim tercihimiz Adatepe Butik Otel olmustu. Cok memnun kaldik. Kasim sonunda tekrar gittik 🙂 Adi simdi Adatepe Otel olmus. Sempatik calisanlari sayesinde kendimizi evimizde hissettik. Hele o kuzinede kestane ve patates efsaneydi.

  4. Köyün yukarilari çok aşırı sessiz.çok tuhaf geldi bize.ama evler çok özenli düzenlenmiş ve guzel gözüküyor.herşeyden öte bir manzarası varki anlatılmaz.aracın için dona kaldık.inerken hiç acele etmeyin ve kendinizi manzaraya hazırlayın

    1. Sedefcim,
      Minnacık bir yer olduğundan zaten çok seçenek yok :)) Olan bir iki tane yeri de en aşağıda bulabilirsin. iyi gezmeler

  5. Bu hafta Adatepe ye gidelim diyoruz, ama sezon açılmış mıdır, açık mekan bulabilir miyiz bilemedik. Çok kalabalık zamanları da sevmiyoruz ama tamamen boş mudur acaba şuan?

  6. Cafe Meftun’u aradik bulamadik, mekan sahibi ile telefonla gorustugumuzde, gecen sene sonlarina dogru kapattigini soyledi, biz evde yokuzcularin bilgisine 🙂

  7. Assos da konaklayacaklar için ben kesinlikle bohemia butik oteli tavsiye ediyorum. Genç bir çift taş evi restore etmiiler. Kahvaltıları harika, bütün gün acıkmaya bilirsiniz

  8. Bizde geçen yaz ugradık ben çok begendim. Yedik içtik manzaraya baktık dolaştık sokaklarda geldik. Tarihiyle ilgili hiç bir bilgi okumadım☺️ iki çocukla etrafa zor bakılıyor galiba

  9. 10 08 2017 tarihinde adatepe köyüne gezme ye çıktık muazambir köy görülmeye değer yukardan kuş bakışı manzarası ama velakin işletmeciler o güzelim köyü ranta çevirmişler bir bardak ayran 10 lira bir bardak karadut suyu 10 lira yuh ki yuh resmen gelmeyin diyorlar insanları yolunacak kaz gözüyle bakıyorlar kamu yetkilileri göreve davet ediyorum

  10. Merhabalar,

    Acaba köy civarında karavan ile kalmak için güzel manzaralı yerler var mı?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir