BİSİKLETLİ HAYATA GEÇİN – EN İYİ BİSİKLET SEÇİMİ, BİSİKLET GRUPLARI, TURLAR

Tekerleği iyi ki bulmuşlar da bisiklete biniyoruz 😀

Her derde deva, süper bir icat: hem çevreci bir ulaşım aracı, hem eğlence, hem spor, hem de harika bir sosyalleşme fırsatı. Çok içten ve dayanışmacı bir camiası var.

Hayatına bisikleti sokmak isteyenler için A’dan Z’ye bir dosya hazırladık:
1. Önce, bisiklet nasıl seçiliri anlatıyoruz.
2. Bisikletinizi aldınız.  O zaman bisiklet gruplarıyla firar etmeye hazırsızınız! Hemen sizi şehrinizdeki bisiklet grupları ile tanıştırıyoruz.
3. Bisiklete doyum olmaz! Tatilde de pedallamak istiyoruz. O zaman, size en güzel aktif tatillerden olan bisiklet turlarını öneriyoruz.

Yeni bir pedalşörün ihtiyacı olabileceğini düşündüğümüz tüm hap bilgileri derledik. Hap yetmez, daha derinlemesine öğrenmek istiyorum diyenler için de dosyalar toparladık. Konu başlıklarının altında ilgili linkleri bulabilirsiniz. Hazırsak başlayalım:

dağ-bisikleti-karya-sahilleri-turuBiz Evde Yokuz Karya Sahilleri Bisiklet Turu’nda

1. Bisiklet Seçimi

A. Bisiklet çeşitlerini öğrenin.

Aşağıdaki tabloda bisiklet çeşitleri özetledik. Tabloyu büyütmek için üzerine tıklayabilirsiniz.

bisiklet-cesitleri

Ama bisiklet almadan önce daha derin bilgi edinmek gerekir. Buradan kabaca bir fikir sahibi olduktan sonra, bu linkten ilgilendiğiniz çeşidi daha detaylı inceleyebilirsiniz:

BİSİKLET ÇEŞİTLERİ

B. Daha çok nerede (şehirde, doğada…) ve ne amaçla (gezi,ulaşım, performans…) bisiklete binmek istediğinize karar verin.

Farklı bisiklet türleri farklı zemin ve konfor ihtiyaçlarına göre optimize edilmiştir. O yüzden bisiklet almadan önce hayatımızın neresinde bisikleti kullanacağımıza karar vermekte fayda var.

bisiklet-piknikŞehir içinde ulaşım amacıyla kullanılan bisiketlerin performans (spor) amaçlı bisikletlere göre farklı donanım öncelikleri vardır.

C.  Amacınızı ve kullanım alanınızı biliyorsanız, o zaman, bu  ihtiyaçlarınızı cevaplayan bir bisiklet seçebilirsiniz.

Bazılarımız  önce bir  bisiklet edinip, neye ne kadar ısındığın göre amaç ve kullanım alanı seçmeyi tercih edebiliyor. Eğer sizde böyle düşünenlerdenseniz, bizim tavsiyemiz dağ bisikleti ile başlamanız. Çünkü dağ bisikletleri her türlü zemine ve kullanım amacına adapte olabilir. Arazi yollarında gitmek için üzerine yoktur,  asfalt yolda performansı bir yarış bisikleti gibi değilse de, gayet elverişlidir. Öndeki süspansiyonlar şehirdeki tümsek ve çukurlarda da rahatlık sağlar. Kalın tekerler hakimiyeti kolaylaştırır. Satmak isterseniz ikinci el piyasası güçlü bir bisikletiniz olur.

Bir diğer opsiyon da melez bisikletler olabilir. ……..

D. Kendiniz için doğru bisiklet boyunu öğrenin.

Hangi tip bisikleti seçerseniz seçin, size en uygun boydaki bisikleti bulmanız hem konforunuz, hem de sağlığınız açısından önemli.
Yetişkin bisikletleri kadro boyuna, çocuk bisikletleri de teker çeperine göre ebatlanır. Yetişkin bisikletlerinin ölçü birimi kadro boyudur. Kadro dediğimiz yer bisikletin ana gövdesini oluşturan iskelettir (Aşağıdaki bisikletin yeşil yeri).

Kaç kadro bisiklet alınacağı, kişinin boyuna ve bacak boyuna göre belirlenir. Bazı kişilerin bacak boyu boylarına göre kısa ya da uzun olabiliyor. Bu noktada esas alınması gereken şey bacak boyudur. Ayrıca bisiklet türüne göre aynı boydaki kişiye farklı ebatlardaki bisikletler öneriliyor. Örneğin, 170cm boyunda ve boyuna göre uzun bacaklı bir kişiye 43 ila 46 arasında bir kadro boyunda bir dağ bisikleti önerilirken, 52-54 kadro bir yarış bisikleti önerilebiliyor.

Size uygun kadroyu kabaca bulmaya yarayan basit bir ayakta durma methodu var:
Bisikleti, bacaklarınızın ortasına alarak bisikletin üst tüpüne (A ile işaretlenen yer) biner gibi (oturmadan) duruyorsunuz. Genellikle, bacak aranız ve üst tüp arasında, bir yol bisikletinde yaklaşık 2,5 cm (1 inç), dağ bisikleti için yaklaşık 5cm (2inç) ya da daha fazla açıklık idealdir. Sağlıklı bir ölçüm yapabilmek içinbu testi mutlaka ayakkabı ile  gerçekleştirmek gerekir.

Sırada sele yüksekliğini ayarlamak var:
İdeal sele yüksekliği, pedal en düşük dönme pozisyonundayken (pedalın yere en yakın olduğu an),  pedal tarafındaki dizinizin çok hafif kırık kalacak şekilde selenin yükseltilmesidir.

Aynı zamanda gidonlara erişimin de size uygun olması gerekir. Kollarınızın tamamen gergin olmaması, bunun yerine dirseklerinizin sizi rahat hissettirecek şekilde hafif bükülmesi ve gidona ne çok uzak ne çok yakın olmanız idealdir.

bisiklet-nasil-olculur

E. Bisikleti ihtiyacınıza göre aksesuarla donatın.

(Çocuk koltuğu, far, ayna, bisiklet koltuğu, zil, bagaj çantası, ya da araba için taşıma aparatları vb… ) Bakkala gitmek için bisiklet alıyor olsanız dahi, mutlaka kendinize bir kask alın!

karya-bisiklet-turu-selimiye50 km pedalladıktan sonra Selimiye’de bir hak edilmiş yüzme molası

2. Bisiklet Grupları

Artık neredeyse her şehirde düzenli gezi ve antrenmanlara çıkan gruplar var. Bu gruplarla düzenli pedallayarak yeni bir hobi ve aile edinmek şehirlilerin kendilerine verebileceği en güzel hediyelerden biri.  Size en yakın bisiklet grubunu veya topluluğunu bulmak için tıklayın:

TÜRKİYE’DEKİ BİSİKLET GRUPLARI & TOPLULUKLARI LİSTESİ

3. Bisiklet Turları

Bisiklet turlarına katılarak seyahat etmek de çok revaçta.

Bu bisiklet turlarında yüzlerce bisikletli bir noktadan öbürüne pedallayarak geziyor. Genelde günde 50 ila 80 kilometre arasında bir yol gidiliyor. Bir çoğunda bisikletliler, bisiklet üzerindeyken gereken eşyalar hariç, yük taşımıyorlar. Bisikletlilerin kişisel ve kamp eşyalarını eskort eden araç taşıyor. Bisikletlilerin yemek derdi de yok. Organizasyonun gezici mutfağı hiç olmayacak yerleri bile yemekhaneye çevirerek zil çalan karınları doyuruyor. Günün sonunda varılan noktada kamp kuruluyor. Akşam yemeği, sohbet muhabbet, ardından tumba yatak. Ertesi sabah tekrar pedal basılıyor. Bizim ve Türkiye’nin en favori turlarından olan Gökova Bisiklet Turunu buradan izleyebilirsiniz:

GÖKOVA BİSİKLET TURU

bisiklet-dağ-bisikleti-gezi-tur-gökova“Ne zaman bisiklet üzerinde bir yetişkin görsem, insanlığa dair umutlarım artar.”
H. G. Wells

 

24 Comments

  1. Merhaba! Ben ve eşim Ağustos sonunda bisikletlerimizle (katlanır bisiklet) gezmek istiyoruz. Vizesiz bir ülkede 10-15 gün civarında pedallara asılalım diyoruz. Ülke içinde bisikletimizi kullacağız, katlanır olduğundan diğer taşıtları da kullanabiliriz tabii. Yalnız henüz yeniyiz, dolayısıyla hem gezilecek yeri bol olan, hem de bizi bisiklet sürerken zorlamayacak (yeniyiz henüz) vizesiz bir ülke arıyoruz. Önerileriniz var mı?

  2. 2017 şubat ında ilk bisikletim geldi,adı “mor menekşe”.Ankarada yol arakadaşları arıyorum,bu şehirde bileşeniniz varmı acaba?

  3. merhaba bende yeni bir bisiklet aldım ve bir gruba girmek sosyal çevre edinmek ve antreman yapmak istiyorum.yardımcı olursanız sevinirim .Karşıyaka izmirde oturuyorum 56 yaşımdayım.

  4. merhabalar, öncelikle güzel tavsiyeleriniz ve yol göstericiliğiniz için teşekkürler.bilmiyorum ne derece akıllıca gelir ama ilk bisikletimi aldım ve ikinci el temiz bir bisiklet denk getirdim, hani olur da sıkılırsam fazla para harcamayayım diye düşünmüştüm ama çok geç bile kalmışım bisiklet almaya ve onunla işe gidip gelmeye.ilk iş olarak da çocuk koltuğu alacağım ve oğlumla güzel yolculuklara ve birlikte geçireceğimiz güzel anlara hazırlanıyorum şimdiden.tüm bisiklet dostlarına aileleriyle ve sevdikleriyle güzel vakit geçirmeleri dileğiyle selamlarımı sunuyorum…

    1. Ne güzel yazmışsın, yorumun için teşekkür ederiz!

      Bizim henüz yok ama bir gün minik bir evde yokumuz olduğunda biz de onu bisikletli hayatımıza dahil etmek ve erkenden onu böyle şeylere özendirmek istiyoruz.

      Kocaman sevgiler ver selamlar

  5. Bisikletsever olarak siteyi beğendim.Emeklerinize sağlık İllerde bu bisiklet gruplarını bir araya getirip etkinlik yapsanız super olur hemde bisikletin sesi duyurulur. derim sevgi saygılar.

  6. BEN BİSİKLET VE BİSİKLETCİLİK KONUSUNDA ÇOK YENİYİM. 1951 DOĞUMLUYUM VE GEÇEN SENE BİSİKLET ALARAK BU SPORU YAPMAYA GAYRET EDİYORUM. BİSİKLETİM BİANCİ MKX 2400 29 CANT BAZI ARKADAŞLARIM İLK BİSİKLETE BİNENLER İÇİN AĞIR BİR BİSİKLET OLDUĞUNU SÖYLÜYORLAR, LASTİĞİNİ İNCETTİM BURALARA YOLUNUZ DÜŞERSE BEKLERİM. BEN KUŞADASININ GÜZELÇAMLI BELDESİNDE YAŞIYORUM. BANA BENİM DAHA ÇOK SEVEREK BİNECEĞİM BİR BİSİKLETİ ÖNERİRSENİZ MUTLU OLURUM, SAYĞILARIMLA

    1. Merhaba Ümit!

      Öncelikle bravo!! Harika birşey yapmışsın!

      Tabi ki bisiklet ne kadar hafif, o kadar rahat. Hafif bisikletlerse cebe daha ağırlar. Eğer bu spora devam etmeye kesin olarak karar verdiyseniz, hafif bir bisiklete yatırım yapmak bizce de doğru olacaktır. Baya fark ettiğini göreceksiniz.

      Anlaşılan siz daha çok arazide kullanmayı düşünerek dağ bisikleti almışsınız. Aslında yol bisikletleri daha az efor istiyor ama bir yandan da daha rahatsız üzerinde oturma pozisyonundan ötürü.

      Biz bu aralar cyclocross bisikletlerine baya meğilliyiz çünkü, yol bisikletinin eforsuzluğunu, dağ bisikletinin rahatlığını bir arayan getiren enteresan bir bisiklet. İncelemenizi öneririm.

      https://www.bizevdeyokuz.com/bisiklet-cesitleri

  7. aktif takvimde 5 . uluslar arası bisiklet festivali nemrut turunu yazmayı unutmuşsunuz ( 30 temmuz 2 agustos arası ) bilgi vereyim istedim

  8. Aklim, yuregim , enerjim ve pedallarim sizinle… Yasama bicimim oldu bisiklet…Uc buyuk kentte de kullandim. Simdilik İstanbul’dayim…Avrupa yakasinda…Duyurularinizi hep bekliyorum…

    1. Bisiklet insana ne kadar çok yaşama sevinci veren, dünyayı daha güzel bir yapan bir alet di mi? Bayılıyoruz senin gibi hobisine tutkuyla bağlı olan insanlara. İnsanın zevklerinin ve hobilerinin olması insana hayatını dolu dolu yaşadığını hissettitiyor, mutlu ediyor. Mutlu insan da etrafına mutluluk saçıyor. Daha güzel enerjiler yayıyor etrafına ve başlıyor bir domino efekti.

      Virüsü daha çok insana yaymak, topluca evde olmamak dileğiyle…

      1. Bisiklet kullanımının ülkemizde yaygınlaşmasını diliyorum, böylece insanların birbirlerine daha saygılı davranacağı düşüncesindeyim

  9. TÜRKİYE’DEKİ BİSİKLET GRUPLARI & TOPLULUKLARI LİSTESİ linkiniz çalışmıyor….

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir