DATÇA’DA NE YENİR & NEREDE YENİR

Datça’da Gezilecek Yerler sorularını yanıtladıysak sıra geldi Datça’da ne yenir sorusuna. Bu soruya klasik cevap “badem ve bademli her şey”. 🙂 Gerçekten Datça’dan muhallebisinden köftesine o kadar çok bademli şey yiyeceksiniz ki kolesterolünüz size teşekkür edecek. 🙂 Bunların çoğu yerel lezzetler olmaktan ziyade turizmle birlikte gelen modern açılımlar. Badem de tatlısından tuzlusuna her şeye öyle yakışan bir şey ki neredeyse neye koysalar yakışmış. Hatta tanıdık mezeler bile azıcık kavrulmuş bademle sunulduğunda lezzetleri siklet atlıyor. Bi bademli kahve bizi pek sarmadı, o kadar.

Bu yazımızda işte bu Datça klasiklerini nerede tadabileceğinizin tüyolarını veriyoruz. Elbette bazılarını bulabileceğiniz başka mekanlar da var ama biz öneriye boğmak yerine size kolaylık olması açısından az ve öz tutmak istedik. Diğer tüm mekan önerilerimizi Datça Restoranları yazımızda bulabilirsiniz. Eklemek istediğiniz mekanları yorumlara yazabilirsiniz.

Son olarak, bademciler dövmesin ama bizim Datça’da en keyif aldığımız lezzet karanfilli ekmek oldu. Bademin gölgesine kalan bu ekmeği sakın denemeden dönmeyin. Reşadiye bölgesine özel bir ekmek. Tam salatanın suyuna duba yapmalık.

1. Datça Bademi

Datça’nın en meşhur ürünü açık ara bademi. Çünkü Datça’nın kendine has bir mikrokliması var ve bu da yalnızca Datça yöresine ait olan endemik badem ağacı türlerinin yetişmesine olanak sağlıyor. Bu ağaç türlerinden birinin meyvesi olan Nurlu Badem de Datça’daki en lezzetli ve kaliteli badem olarak biliniyor. Nurlu Badem, erken olgunlaşan ve Şubat ayında çiçek açan bir badem türü. Zaten bildiğiniz üzere Şubat ayı Datça Badem Çiçeği Festivali’nin de yapıldığı ay. Bu ay ülkenin diğer bölgelerindeki badem ağaçları için dondurucu soğuk iken, Datça’nın kendine has mikrokliması sayesinde buradaki bademler donmadan büyüyebiliyor.

Datça Bademi Nereden Alınır? 👉 Datça Köy Ürünleri

Kuruyemiş olarak tüketmelik bademden badem ezmesi, bademli kurabiye, bademli süt reçeline kadar her türlü bademli seçenek için Datça Köy Ürünleri’ne uğrayabilirsiniz. Hem Reşadiye’de hem de merkez İskele’de şubeleri var. İskele Şubesi Adres: İskele, Atatürk Cd. No:51, 48900 Tel: +902527128318 Konum için tıklayın. Reşadiye Şubesi Adres: Reşadiye, Kazım Yılmaz Cd. no 240, 48900 Tel:+905337487948 Konum için tıklayın.

Datça Bademi Nereden Alınır? 👉 Sındı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi

Badem için Sındı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin dükkanını da tercih edebilirsiniz. Dükkanda 3 çeşit badem, zeytinyağı, sabun, keçiboynuzlu ballı badem ezmesi gibi doğal ürünler bulunuyor. Böylece Datça’nın yerlisine de biraz katkınız olmuş olacak. Tel:+902527255056 Konum için tıklayın.

2. Bademli Levrek

Datça’nın bademi hem meşhur hem de lezzetli olunca levreğinden köftesine kadar her şeyle eşleştirmişler. Bizce bazı badem-yemek kombinasyonları biraz zorlama olmuş ama Bademli levrek oldukça başarılı. Yemeğin öyle çok karışık malzemeleri yok. Fileto levrekler kavrulmuş bademle buluşuyor ve ortaya denenmesi gereken bir lezzet çıkıyor.

Datça’da Bademli Levrek Nerede Yenir? 👉 Sarıhoş Restaurant, Palamutbükü

Palamutbükü’ndeki Sarıhoş Restaurant’da yediğimiz bademli levreği hala tadı damağımızda. Umduğumuzdan güzel bulduk. Mekan denize sıfır olmasında rağmen çok keyifli bir ambiyansı yok ama yemekleri lezzetli, fiyatları da makul. Adres: Yaka, 48900 Tel: +902527255333 Konum için tıklayın.

Datça’da Bademli Levrek Nerede Yenir? 👉 Liman Restaurant, Palamutbükü

Bademli levrek için tercih edebileceğiniz restoranlardan biri de yine Palamutbükü’ndeki Liman Restaurant. Fakat burası Palamutbükü’nün en favori mekanlarından biri olduğu için rezervasyon şart. Adres: Palamutbükü Liman mevkii, 48900 Tel: +905427867548 Konum için tıklayın.

3. Bademli Köfte

Bademli köfte için ise bildiğimiz köftenin içine iri parçalar halinde doğranmış taze badem konulmuş versiyonu diyebiliriz. Bademli levrek kadar başarılı olduğunu söyleyemesek de denenebilir bir spesiyal. Biz Datça Softası dışında bir yerin yaptığını duymadık ama siz biliyorsanız yapan başka bir yer yorumlara bırakabilirsiniz.

Datça’da Bademli Köfte Nerede Yenir? 👉 Datça Sofrası, Eski Datça

Eski Datça’daki Datça Sofrası bölgenin en eski restoranı. Hem yaz hem de kış sezonu açık. Başta köfte olmak üzere Datça bademiyle yapılan yemeklerin menüdeki yeri büyük. Ege otlarından oluşan mezeleri ve güveçleri de seviliyor. Adres: Datça, Gazi Mustafa Kemal Cd. No:21, 48900 Tel: (0252) 712 41 88 Konum için tıklayın.

4. Karanfilli Ekmek

Karanfilli ekmek ilk kez Datça’da deneyip bayıldığımız lezzetlerden. Keşke Türkiye’nin her yerinde olsa da canımız çektiği an yiyebilsek. Datça’nın Reşadiye beldesine özgü bir ürün ve maalesef Datça’nın başka yerlerindeki fırınlarda bile kolay kolay bulunmuyor. Tam buğday unu ve beyaz unun %50-%50 karışımından yapılıyor. Çok dozunda kullanılan karanfil mis gibi kokuyor ve ağızda müthiş bir aroma patlaması yaratıyor. Fırın belirli sayıda karanfilli ekmek çıkardığı için günün ilk yarısında bitiveriyor.

Datça’da Karanfilli Ekmek Nerede Bulunur? 👉 Karadeniz Fırın Unlu Mamülleri, Reşadiye

Reşadiye’de Eski Datça Kavşağı’na gelirken ana yol üzerindeki Karadeniz Fırın Unlu Mamülleri’nden alabilirsiniz ama geçe kalmayın deriz çünkü karanfilli ekmek çabuk bitiyor. Adres: Datça, Eski Datça kavşağı, 48900 Tel: +905307834888 Konum için tıklayın.

5. Keçi Sütlü Dondurma

Yemeğin üstüne ne yeriz diye düşünüyorsanız hemen söyleyelim Datça’nın keçi sütünden dondurması meşhur. En meşhur çeşit yazının gidişatından artık tahmin edebileceğiniz gibi bal-badem. Fakat biraz fazla şekerli olduğu için iç bayabiliyor. Elbette bu bir zevk meselesi. Daha meyveli, fresh seçeneklerle eşleştirerek şekeri dengeleyebilirsiniz.

Datça’da Keçi Sütlü Dondurma Nerede Yenir? 👉 Tekin Usta Dondurma, Liman ve Eski Datça

Datça’nın en meşhur ve en turistik dondurmacısı, yüzde yüz keçi sütüyle hazırladığı dondurmalar sunan Tekin Usta. Eski Datça ve Liman olmak üzere iki şubesi var. Websitesi Liman Adres: İskele, Kumluk Yolu Sokak No:50/A, 48900 Tel: 0532 051 75 46 Konum için tıklayın. Eski Datça Adres: Reşadiye, Dere Sk. No:2, 48900, 48900 Konum için tıklayın.

Datça’da Keçi Sütlü Dondurma Nerede Yenir? 👉 Çınar Dondurma, Liman

Tekin Usta buraların en meşhur dondurmacısı ama Datça’nın yerelleri Çınar Dondurma’yı tercih ediyor. Bademli dondurması malum denenmesi gerekenlerden. Fakat meyveli dondurmalarda daha çok iddialılar. Adres: İskele, Atatürk Cd. No:87, 48900 Tel: (0252) 712 02 46 Konum için tıklayın.

6. Bademli Kurabiye & Tatlılar

Bizim burada kastettiğimiz bademli kurabiye görseldeki gibi klasik anne kurabiyesinin bademlisi. Fakat siz alıştığınız Kavala kurabiyesine benzer yarım ay şeklindeki un kurabiyesi tarzında olan bademli kurabiyeyi arıyorsanız Datça’nın yöresel ürünler satan iki dükkanı Datça Köy Ürünleri ve Pehlivan Datça‘dan paket / kutu halinde alabilirsiniz. Ama onların fabrikasyon olduğunu söyleyelim. Yine de onun da seveni çok. Tatlı olarak Datça’nın kendine özgü pek bir tatlısı yok ama klasik muhallebinin bademli versiyonu güzel bir uyum yakalıyor. Bir de bademli kuru baklava var ama bizce fıstıklı baklava diye bir gerçek varken bademliye laf düşmüyor.

Datça’da Bademli Kurabiye Nerede Yenir? 👉 Meşhur Datça Badem Kurabiyecisi, Merkez

Datça’nın tam merkezindeki bu kurabiye fırını merkezde fabrikasyon olmayan gerçek Datça kurabiyesini bulabileceğiniz nokta. Güler yüzlü personeli, taze ve kaliteli ürünleri var. Fiyatları da gayet uygun. Adres:İskele, Atatürk Cd. No:37/C, 48900 Tel: +905372078339 Konum için tıklayın.

Datça’da Bademli Kurabiye Nerede Yenir? 👉 Payam, Palamutbükü

Palamutbükü’ndeki Payam, bademli unlu mamüller ve atıştırmalık tuzlu seçenekler bulabileceğiniz bir cafe. Özellikle de bademli kurabiyeleri çok seviliyor. Adres: Palamutbükü 82, D:1, 48900 Tel: 0531 682 82 92 Konum için tıklayın.

Datça’da Bademli Muhallebi Nerede Yenir? 👉 Yakamengen, Yakaköy

Yakamengen, eskiden bir zeytinyağı işliği yani “mengen” olan bir evin dönüştürülmesiyle oluşturulmuş bir cafe-restoran. Yemekleri de ayrıca lezzetli fakat portakal soslu bademli muhallebisi menünün yıldızı. Adres: Yaka, D:No: 70, 48900 Tel: (0252) 725 53 93 Konum için tıklayın.

7. Datça Bağları

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/datcavineyard

Datça’da, Knidos Antik Kenti’nden beri süregelen çok derin bir bağcılık kültürü var. Tıpkı bademde olduğu gibi Datça’daya özgü mikroklima buradaki bağlarda yetişen üzümler için de elverişli. Datça’da iki butik şarap üreticisi var: Knidos Şarapçılık ve Datça Vineyard.

Wine Garden (Knidos Şarapçılık), Reşadiye

Reşadiye’deki Wine Garden, taş evi, bahçesi, dinginliği ile bizim Datça’daki favori bağımız oldu. Turizmci olan Giray Bey, bu yörede diğerlerinden genetik olarak ayrışan yepyeni bir üzüm bulmuş ve adını Knidos Karası koymuş. 2004’te de tamamen kendi yetiştirdiği üzümlerle lokal ve butik üretim yapan bir şarap evi olan Knidos Şarapçılığı kurmuş. Zaten imza şarabı da Knidos Karası. Bazı akşamlar canlı müzik veya jazz session’ları da oluyor. Yakalarsanız kaçırmayın. Instagram Adres: Reşadiye Mah., Barış Sokak No: 12 48900 Tel: 0535 989 76 16 Konum için tıklayın.

Datça Vineyard, Reşadiye

Datça Vineyard, Knidos Şarapçılık’a göre daha çok isim yapmış bir şarap evi. O yüzden Knidos Şarapçılık’a göre biraz daha turistik kalıyor. Bunda en büyük rolü, konumunun yol üzerinde kalması, bir değirmen şeklinde olması ve teraslarından hem deniz, hem de Kızlan Köyü’nün tarihi yel değirmenlerini gören güzel bir manzarası olması oynuyor. Cabarnet Sauvignon, Syrah, Merlot, Chardonnay ve Sauvignon Blanc üretiyorlar. Yemek içinse Knidos Şarapçılık’a göre daha fazla alternatif sunuyor. Hasat zamanı bağbozumu aktiviteleri de düzenliyorlar. Websitesi Adres: Değirmenaltı, 48900 Datça Tel:(0252) 722 03 72 Konum için tıklayın.

8. Bademli Kahve

Fotoğraf Kaynak: Beyza Özkan / Foursquare

Bademli kahve meşhur Datça bademlerinin kavrulmasıyla elde edilen bir kahve. Datça’da deneyip beğenirseniz satın alıp evde kendiniz de yapabilirsiniz. Bir fincan badem kahvesi yapmak için süte iki kaşık badem kahvesi ekleyip kaynatmanız yeterli.

Datça’da Bademli Kahve Nerede İçilir? 👉 Karya Çay Bahçesi Orhan’ın Yeri, Eski Datça

Eski Datça’da, Can Yücel’in evi yakınlarındaki Karya Çay Bahçesi veya daha bilinen adıyla Orhan’ın Yeri bademli kahve molası verebileceğiniz noktalardan. Adres: Reşadiye, Gazi Mustafa Kemal Cd. No:17, 48900 Konum için tıklayın.

Datça’da Bademli Kahve Nerede İçilir? 👉 Eski Ev Cafe, Eski Datça

Eski Ev Cafe de Eski Datça’da badem kahvesi, badem gazozu veya reyhan şerbeti içmeye ayrıca kahvaltıya gelebileceğiniz bir adres. Adres: Datça, Dere Sk. No:10, 48900 Tel: 0535 421 87 98 Konum için tıklayın.

9. Bademli Gazoz

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/dadyadatcagazozu/photos

Yerel gazoz sevenler buraya! Datça’nın bademli gazozu da tahmin edebileceğiniz gibi badem aromalı. İki farklı marka var. Biri Dadya diğeri de Datça Köy Ürünleri. İkisini de Datça’daki her cafede veya her markette bulabilirsiniz.

10. Narpuz Çayı

Fotoğraf Kaynak: Anıl Akpınar / Foursquare

Narpuz, Datça dağlarında yetişen bir tür yabani nane. Halk arasında Yarpuz olarak da biliniyor. Baharatlı bir aroması var. Yukarıda bahsettiğimiz Karya Çay Bahçesi Orhan’ın Yeri’nde başta olmak üzere Eski Datça sokaklarındaki cafelerde ve çay bahçelerinde bulabilirsiniz.

11. Datça’nın Meyhaneleri & Restoranları

Datça sizi yumuşascık yapacak, her akşam denize karşı demlenmek isteyeceksiniz. Manzaralı teras barlarından, kumların üzerine atılmış meyhane masalarına Datça’nın en güzel tüm restoranlarını burada bulabilirsiniz: Datça Restoranları

One Comment

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir