KAPADOKYA’DAN NE ALINIR

Kapadokya’dan hediye götürmek ya da evine bir şeyler almak isteyenlerin sorusu Kapadokya’nın neyi meşhur.

Bu sorunun klasik cevabı Kapadokya çömlekleri ama asıl sorulması gereken soru bu değil, Kapadokya’dan ne alınır olmalı. Çünkü Kapadokya’nın çok az bilinen bir altın madeni var: Trüf mantarı!

Ekim – Kasım aylarında Kapadokya’nın bazı yerlerinde trüf mantarı kaynıyormuş, ancak kültürümüzde bilinmediği ve toprak altında yaşadığı için, Avrupa’da kilosu türüne göre 3500 Euro’dan satılabilen mantarı bizde anca domuzlar, börtü böcek yiyormuş. Bize de bunu 2004’te tanıştığımız buradaya yerleşmiş İsviçreli bir çift anlatmış ve evlerindeki kavanoz kavanoz mantardan ikram etmişti. Ekim ve Kasım’da toplanan mantarlar kurutularak yıl boyunca saklanıyor.

Dolayısı ile Kapadokya’dan almadan dönülmeyecek şey, her şeyden çok siyah altın olarak da bilinen trüf mantarı ama nerede satılır derseniz o konuda biz de cevapsızız. 2013 yılında çıkan haberler burada artık trüf mantarının ticaretinin başladığını söylüyordu. Yani illa satan birileri var ama arayıp bulmak lazım. Lütfen bilenler, bulanlar, buraya yorumlara bilgisini bıraksın. Diğer tüm sorularınızın cevabı için ise Kapadokya Gezi Rehberimiz var. Mutlaka göz atıp yola çıkın.

Kapadokya’nın daha çok bilinen hediyelik eşyaları ise;

Kapadokya’dan Ne Alınır?

Üçhisar’dan Onyx Taşından Objeler

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Nevşehir’in zirvesi Uçhisar, tüm Kapadokya’nın en turistik kasabası. Hal böyle olunca da turistik işletmelerin en yoğun olduğu yer de burası. Özellikle Muğla-Milas taraflarından getirilen doğada renk değiştiren beş taştan birisi olan Zultanit taşından yapılmış ürünleri ve Kapadokya bölgesinden çıkarılan ışığı yansıtma özelliği olan Onyx taşından yapılmış ürünleri satan onlarca mağaza var.

Özler Art Center

Takılardan tutunda, peri bacalı hediyelik eşyalara çeşit çeşit ürün var. Alışveriş yapmak ya da taşlar hakkında bilgi almak isterseniz Özler Art Center’a gidebilirsiniz. Adres: Tekelli Mahallesi, Bilal Eroğlu Cd. No:73, 50180 Göreme Websitesi Tel: (0384) 219 20 26  Konum için tıklayın.

Avanos’tan Çömlek ve Çeç Seramiği

Fotoğraf Kaynak: www.chezgalip.com

Chez Galip Çeç Seramiği Atölyesi

Çeç Seramiği Atölyesi de çömlekçiler çarşısında dükkanı ve Saç Müzesi bulunan Galip Bey’in diğer atölyesi. İlk girişte birkaç sanatçıyı seramik yaparken görüyorsunuz, çömlek yapımı hakkında bilgi aldıktan sonra muhteşem sanat eserlerinin olduğu alanı geziyorsunuz. Bu eserleri ortaya çıkaran sanatçılar değeri fazlasıyla hak ediyor. Bunu ancak gittiğiniz zaman anlayabilirsiniz. Çok fazla obje var ama salonlardaki eserlerden mi, atölyenin dokuzlar kuralına uygun olarak düzenlenmesinden mi, ışığından mı bilinmez burası bir sergide geziyormuşsunuz hissiyatı veriyor. Bu atölye aslında bir mağaza. Çok pahalı eserlerinin yanı sıra çok uygun fiyatlara satın alabileceğiniz ürünler var. Alışveriş yapmayacak olsanız da atölyeyi gezebiliyorsunuz. Adres: Yeni Mahallesi, Yeni Mh. Hasan Kalesi Mevkii No: 3 Nevşehir, 50500 Avanos Websitesi  Tel: (0384) 511 45 77 Konum için tıklayın.

Chez Ali

Chez Ali de Galip gibi Avanos’taki ünlü çömlek ustalarından. Chez Ali Çömlekçilik’te, tamamı el yapımı ürünler bulabilir, çömleklerin nasıl yapıldığını izleyebilir veya kendi çömleğinizi yapabilirsiniz. Adres: 50500 Çavuşin Köyü/Avanos/Nevşehir Websitesi Tel: 0384 532 71 50 Konum için tıklayın.

Çavuşin Köyü Antikacıları

Çavuşin Köyü’nde gezerken karşınıza çıkacak antikacılarda farklı objeler de yakalayabilirsiniz. Konum için tıklayın.

Halı ve Kilim

Fotoğraf Kaynak: pixabay.com

Aslında Kapadokya, Selçuklu ve Osmanlı döneminden beri dokumacılığı ile öne çıkan yerlerden biri değil. Ne bir Hereke ne de bir Isparta ama o kadar turist çeken bir yer ki bu bölgede de halıclık ve kilimcilik zaman içinde artan talep doğrultusunda gelişmiş. Bölgede erkekler genellikle çanak çömlek işleriyle uğraşırken kadınlar da evde kilim dokuyarak ev ekonomisine katkıda bulunurmuş. Tabi zamanla üretim ve talep büyünce fabrikalar da işin içine girmiş ama özellikle de Avanos ve Göreme kilimleri, bu alanda kendine önemli bir yer edinmiş.

Galerie İkman

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Galerie Ikman (@galerieikman)’in paylaştığı bir gönderi


Burası Göreme’de bir etnik halı-kilim galerisi. Bu kilimcide fotoğraf çektirmek dünya çapında popüler bir aktivite olduğundan size de haber verelim istedik. O kadar popüler ki fotoğraf çektirmek için rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Yine de gerçekten çok büyüleyici bir yer. Fotoğraf çekinmeyecek bile olsanız ortamını görmek için bir uğrayın deriz. Websitesi Adres: Hakkı Paşa Meydanı Roma Kalesi Yanı Konum için tıklayın.

Kervan Halı

Göreme’de, 1989 yılında kurulmuş olan halı dükkanı, yıllardır aynı adreste hizmet veriyor. Dükkanın sahibi İbrahim Bey her müşteri ile yakından ilgileniyor. Adres: Oartamah. Uzundere Sok 15/AGöreme 50180 Tel: +90 544 596 06 18 Konum için tıklayın.

Sultan Carpet

Göreme’de, inanılmaz renk ve desenlerde halı ve kilim çeşitleri bulabileceğiniz, 1989 yılında kurulmuş olan bir dükkan. Adres: Müze Cad. No:32 Göreme, 50180 Nevşehir  Websitesi Tel: +90 (384) 271 20 03 Konum için tıklayın.

Bazaar 54

Avanos’ta, tamamı el dokuması halılardan oluşan bir mağaza. El dokuması ipek halıları ile ünlü. Ayrıca burada, Kapadokya halılarının, bölge kadınları tarafından, ilmek ilmek nasıl dokunduğunu görme fırsatınız da oluyor. Adres: Cumhuriyet mah, Kapadokya Cd. No:77, 50500 Avanos Websitesi Tel:+90 384-5112454 Konum için tıklayın.

Soğanlı Köyü Bez Bebekleri

Fotoğraf Kaynak: www.kulturportali.gov.tr

Soğanlı, aslında Nevşehir’e değil Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesine bağlı bir köy. Bu köyün özelliği, aslen burada üretilen ve tüm Kapadokya’da karşınıza çıkan dekoratif, folklorik elbiseli, el yapımı bez bebekleri. Bu bebekler o kadar ünlü olmuş ki şu an bu köyde sadece bu bebekleri üreterek geçimini sağlayan aileler bile varmış. Denilene göre Soğanlı köyündeki bez bebek yapma geleneğini başlatan kişi, zamanında kızına oyunca yapmak amacıyla ilk bez bebeği yapan bir köylü kadınmış. Bizce Kapadokya’dan alçıdan bozma, fabrikasyon peribacası bibloları almak yerine bu bebeklerden alıp hem yöre halkının el emeğini destekleyip hem de bütçesine katkıda bulunmak çok daha mantıklı.

Kuru Üzüm, Pestil, Pekmez

Fotoğraf Kaynak: www.kulturportali.gov.tr

Nevşehir üzüm bağları cenneti olunca kuru üzümü de, üzümden yapılan tatlıları da pestili de pekmezi de eksik olmuyor haliyle. Buradaki kuru üzümlerin özelliği bütün bütün salkımında kurutulmuş olmaları. Yer yöre fark etmeksizin her çocuğun kabusu, bizim gibi koca kazıkların ise kaşık kaşık, bayıla bayıla yediği pekmez ise Kapadokya’dan alabileceğiniz bir diğer yöresel ürün. Üstelik pestil ve köftür gibi tatlı krizine bire bir yancıları da var.

Köftür

Fotoğraf Kaynak: www.bik.gov.tr

Kapadokya üzümlerinden sadece pekmez ve şarap yapılmıyor aynı zamanda Anadolu jelibonu denilen, 0 şeker ilaveli köftür de yapılıyor. Köftür, üzüm suyunun sıkılarak içine un eklenmesi ile yapılan bir nevi Nevşehir tatlısı. Bağbozumu ile toplanan yeşil üzümlerin önce suyu çıkarılıyor, çıkan üzüm suyu büyük kazanlarda kaynatılıyor, içine un eklenip puding kıvamına gelene kadar yine kaynatılıyor en sonunda tepsilere dökülüp bir gün dinlendiriliyor. Bir gün sonra tepsilerde kare kare dilimlenip 3-7 gün arasında güneşte kurumaya bırakılıyor. Kuru meyveler gibi kapalı kapta saklandığında yıl boyunca bozulmadan kalabiliyor. Kapadokya pazarlarında rahatlıkla bulabilirsiniz.

Kuru Kayısı

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Malatya kadar olmasa da Nevşehir’in de kayısısı meşhur. Üstelik burada kayısı, sadece kurutulup yenen bir yemiş değil aynı zamanda bildiğiniz parça et veya kıyma ile dolması da yapılan bir yemek malzemesi. Kayısı ve etin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan tatlı-tuzlu uyumuna şaşırırsınız. Çarşılarında, pazarlarında her yerde sıklıkla rastlayıp satın alabilirsiniz.

Kabak Çekirdeği

Fotoğraf Kaynak: Brian Jackson / Flickr

Nevşehir, Türkiye’de kabak çekirdeği üretiminin merkezi olan yer. Burada kabak çekirdeği sütte kavruluyor. Lezzeti de buradan geliyor. Oldukça da uygun fiyatlı kuru yemişlerden. Yine çarşı ve pazarlarda sıklıkla rastlarsınız.

Kuru Kaymak

Fotoğraf Kaynak: www.bik.gov.tr

Bir kere baştan söyleyelim, bu kaymak bildiğiniz kaymaklara asla benzemiyor. Kendisine kaymak gofreti mi, kaymak kıtırı mı yoksa tabaka kaymak mı desek bilemedik ama her şekilde yemesi aşırı keyifli bir şey. Bıçakla kesilerek ve elinizle kırarak bala, reçele batırabiliyorsunuz. Kaymaklı kasabasında üretiliyor. Üretildiği yerle de böylesine uyumlu.

Yapımı ise oldukça meşakatli. Bu lezzetin ortaya çıkması en az 5 gün istiyor çünkü kaymağın bu çıtırlığa ulaşabilmesi için günlerce tepsilerde dinlendirilip kuruması gerekiyor. Kuru kaymak, Kaymaklı’nın tescilli ürünü ama aynı şekilde Erzincan gibi Doğu Anadolu yörelerinde de yapılan versiyonları var. Satın almak için Kaymaklı’ya gelmeniz yeterli. Buradaki çoğu işletmede satılıyor. Söylememize gerek yok ama tabi ki en güzel balla gidiyor. Buzdolabında 10-15 gün dayanabiliyor bu nedenle buraya uçakla geldiyseniz rahatlıkla gideceğiniz yere götürebilirsiniz.

8 Comments

  1. Ankara-Nevşehir yolundayız, önceden hiç didiklemedim, “yol boyu bloğu okuruz zaten” dedik. Bu ne tatlı ve konforlu bi güven Sizin muhteşem yazılar + spontanlık birleşip harika oluyo❤️ sizi seviyoruz
    Kıbrıs’a selamlar

    1. Merhaba çok sevindik bunları duyduğumuza daha nice seyahatlerinizde buluşmak üzere :)))

  2. Çok teşekkürler! Bir seyahat olacağında ilk baktığım bloglardan biri sizinki. Hatta ilki.

  3. Kapadokya çok geniş bir bölgede olmasa bile yapacak çok şey var. Pandemi sebebiyle tur satın almadık. Kendimiz gezdik. Bloğunuzdaki tüm bilgilendirmeler rehberimiz oldu. Çok teşekkürler emeklerinize sağlık.

  4. Çocukluğumda gitmiş gerçekten çok güzel bi yer. hatta evde annemin aldığı o küçük peri bacaları falan var.

  5. Kapadokya da bu kadar fazla alınabilecek şey olduğunu bilmiyordum. Kuru kaymak ve köftürü kapadokya dan dönerken sevdiklerinize hediye olarak götürmelisiniz. Çünkü heryerde bu lezzetleri bulamassınız.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir