KAYAK MALZEMELERİ NASIL SEÇİLİR?
Yukarıdaki VIDEO’da size kayak malzemelerini (kayak, bot, bağlama, kıyafet, gözlük, kask, vs..) tanıttık ve bunların seçimleriyle ilgili tüyolar verdik. Bu yazı ise sadece kayak hakkında. Kayak ile ilgili derinlemesine bilgi verdik. Size, kayak çeşitlerini ve doğru kayak seçimi yapabilmeniz için bilmeniz gerekenleri anlattık. Konuya tam hakim olabilmek için hem videoyu izlemenizi, hem de yazıyı okumanızı öneririz.
Kayak Evde Yoklar’ın en büyük kış eğlencesi ve milyonlarca dolarlık bir sektör. Kayak üzerine bir sürü marka ar-ge yapıyor. Eskiden tek tip olan kayaklar, artık sizin seviyeniz veya kaydığınız zemin hatta cinsiyet göz önünde bulundurularak farklı farklı tasarlanıyor. Sizin şartlarınızda (seviye/cinsiyet/zemin/tarz) en iyi performansı sağlayacak kayağı bulabilmenize yardımcı olabilmek için burada hızlıca toparlamaya çalıştık.
Eğer bilgi almak istediğiniz konu snowboard malzemeleri ise sizi buraya alalım: SNOWBOARD MALZEMELERİ NASIL SEÇİLİR?
Doğru kayak seçimini belirleyen birkaç ana faktör vardır:
1. Seviyeniz
2. Kaydığınız zemin ve stiliniz
3. Vücut Yapınız (Kayak nasıl seçilir başlığı)
4. Cinsiyet & Yaş
☃ ❄ Buraya kadar olan kısmı başlangıç seviyesinde kayanlara yeterlidir. 5 & 6 daha ileri seviye kayanların ilgisini çekecektir. ❄ ☃
5. Kayak çeşitleri
6. Kayağın performansını belirleyen teknik özellikler
1. Seviyenize Göre Kayak Seçimi
Beceri düzeyinize yakın bir kayak seçtiğinizde dağ üzerinde kontrol ve gelişiminizi büyük ölçüde arttırırsınız. Seviyenize göre değişen ana tasarım elementi kayağın sertliği / esnekliğidir. Buna flex denir.
Yumuşak ve esnek kayaklar teknik hataları daha kolay affettiğinden yeni başlayanlara sıkça tavsiye edilir. Deneyimli kayakçılar ise hızlı ve sert kaydıklarından kayağa daha fazla basınç veya kuvvet uygularlar. Bu sebeple sert ve güçlü kayakları tercih ederler.
Bununla birlikte bu kurala da istisnalar vardır: İlki gerçek bol kar (Basılmamış kar) koşulları. Bol karda kayabilecek beceriye ulaşmanız için deneyimli bir kayakçı olmanız lazım. Bu ileri seviye bir beceri olmasına rağmen sert kayaklar tercih edilmez çünkü bol karda sert kayakla kaydığınızda karın üzerinde süzülmek yerine torpido gibi karın altına girersiniz. Bu sebeple orta esneklikte kayaklar tercih edilir. Esneklikle ilgili bir başka istisna da kiloya göre yapılır. 90 kg’dan ağır olan kayakçılar daha sert bir kayağa geçmeyi düşünebilirler. 50kg’dan hafif olan kayakçıların ise kayaklarını daha rahat kontrol etmek için bir alt seviyeye geçmesi önerilir.
Hangi Seviyede Kayak Kayıyorsunuz ve Seviyenize Uygun Kayak Nedir?
Başlangıç Seviyesi Kayakçı Kimdir?
Hayatınızda daha önce hiç kayak yapmamışsanız ya da tüm deneyiminiz birkaç yıl önceki bir kayıştan ibaret ise başlangıç seviyesindesiniz demektir. Bu seviyede kaymanın zevkine çabuk varabilmek için hatayı tolere edebilen, kullanışlı kayaklar tercih edilmelidir.
Önerilen Kayaklar:
Yeni başladığınıza göre önce pistlerde kendinizi geliştirmeniz gerekecektir. Zaten muhtemelen kiralamaya gittiğinizde size otomatik olarak pistte kaymak için ideal olan carving kayaklarından vereceklerdir.
Çok detaya girmeden bir not düşelim: 1980’lerdeki ideal pist kayağı anlayışı tamamen değişti. Eskiden paralel kayaklar vardı. Sonra dönüşleri daha kolay bir hale getiren formu daha kum saatimsi ve boyu daha kısa olan carving kayaklar çıktı. Paralel kayaklarla birlikte paralel kayma teknikleri de geride kaldı. Artık carving kayaklar ve carving kayış devri.
Bu aşamada alacağınız kayak, ilerlettiğinizde almak isteyeceğiniz kayaktan başka olacaktır. Ama bir hafta ekipman kirası zaten bir kayak parası, ben şimdiden kayaklarımı satın alayım, ilerleyince tekrar değerlendiririz diyorsanız da, yine carving ya da all mountain tipi kayaklardan birini seçin deriz.
Orta Seviye Kayakçı Kimdir?
Senede bir veya iki hafta kayak yapıyorsanız ve genel olarak pistlerde sorun yaşamıyorsanız orta seviyesiniz demektir. Bu seviyede rahat fakat size deneyim kazandıracak bir kayak tercih edilmelidir.
Önerilen Kayaklar:
Genellikle orta seviye kayanlar hala daha çok pistte kalmayı tercih eder. Eğer siz de bu gruptansanız pist için ideal olan carving ile çok rahat edersiniz. Ancak pist dışında da kayan ya da ileride kaymak isteyenler tek bir kayak ile hepsini kapsamak istiyorsa almışken all-mountain alsın deriz.
Deneyimli Kayakçı Kimdir?
Düzenli kayak yapan biriyseniz, her türlü pist ve kar tipinde (buz, sıkıştırılmış kar, bol kar vb.. ) rahat kayabiliyorsanız deneyimli bir kayakçısınız demektir. Size teknik ya da fiziksel güç gerektirmeyen yüksek performanslı kayaklar gerekecektir. Deneyimli veya usta kayakçılar daha hızlı gittiklerinden zemine daha kuvvetli basınç uygularlar. Dolayısıyla, sert ve güçlü kayak kullanmalıdırlar.
Önerilen Kayaklar:
Bu aşamada daha çok ne tarzda kaymayı sevdiğiniz kafanıza oturmaya başlamıştır zaten. All mountain gibi genel geçer bir kayaktan öteye gitmeyi, alanında performansını en iyi olan kayakları denemek isteyebilirsiniz.
Usta Kayakçı Kimdir?
Usta kayakçının olayı performanstır. Her nerede kayıyor olursa olsun, beklentisi maksimum performans olduğu için, kaymanın tadına varabilmesi için, birkaç değişik kayak takımına ihtiyaç duyar. Farklı alanlarda, o alanın ustası olan kayağı kullanmayı tercih eder.
Önerilen Kayaklar:
Haşa, efendim, siz zaten çözmüşsünüz olayı. Nasıl, nerede kaymak istediğiniz zatan kafanızda çok nettir diye düşündüşümüzden bize laf düşmez.
2. Kaydığınız Zemin ve Stilinize Göre Kayak Seçimi
Kayak takımı seçerken ikinci önemli faktör de kaydığınız zemin (pist / bol kar / buz) ve kaymayı sevdiğiniz tarzdır. (hızlı / yavaş / akrobatik vs…)
Sizin için 4 farklı stili aşağıda derledik;
Carving:
Bu tarz kayaklar bakımlı pistlerde kaymaktan, hassasiyet ve performans gerektiren ekstrem kayağa kadar her çeşidi kapsar. Bu kayaklar genellikle dar (80 mm’den az) kayaklardır. Bu manevraları çok kolaylaştıran bir özelliktir.
Carving kayakların yumuşaktan serte farklı esneklikte çeşitleri var. Kendi seviyenize uygun esneklikteki kayağı seçmeniz gerektiğini tekrar hatırlatalım. Yukarıda zaten kayağın sertliğini seviyenize ve kayış tarzınıza göre nasıl seçmeniz gerektiğini anlatmıştık: Genellikle ileri seviye kayanlar için daha hassas ve çabuk tepki veren sert kayaklar, yeni başlıyorsanız esnek ve hafif kayaklar daha uygun.
All Mountain:
Henüz en favori stilinize karar veremediniz mi? Ocak ayındaki bol kar zamanından ve Nisan ayındaki kara kadar götürecek bir çift kayak mı arıyorsunuz? Bu tip kayaklar “all mountain” kayakları olarak bilinir. Bu kayaklar ile her tip kar ve zeminde rahat edersiniz. Genişlikleri ortalama 80 mm’dir ve oldukça geniş uçları vardır.
Fotoğraf: www.netsport24.de
Freerider:
Bakımlı pistlerden hoşlanmıyor ve el değmemiş karı ya da snowparkları mı tercih ediyorsunuz? O zaman freerider kayaklar sizin için uygun olur. Bol karda size en iyi kayışı sağlamak için bıçak genişliği 90 mm’den fazla olan büyük kayaklara ihtiyaç vardır. Bazı modellerin genişliği 180 mm ve fazlasını bile bulabiliyor. Aynı carving kayaklar gibi seçilen kayağın sertliğini, sizin seviyeniz, fiziksel durumunuz ve ulaşmak istediğiniz hedef belirler. Normal kavisli ve düz kuyruklu sert kayaklar size yüksek hız ve kontrol sağlarken, ters kavisli esnek burunlu kayaklar daha eğlencelidir.
Fotoğraf: www.planetsnow.de
Freestyler:
Eğer yaratıcı bir kayakçı iseniz ve kar parkının heyecanını yaşamayı seviyorsanız, serbest stil kayaklar tam size göre. Bu ikiz uçlu kayaklar geriye ve ileriye rahat kayar ve eğlenceli, hoplamalı zıplalı kaymayı sevenler için ideal tasarımdır. Bu kayaklar kar parkındaki raylarda ya da inişlerde kayağı hırpalayan şartlara tolere edebilen hafif ve dayanıklı kayaklardır. Freestyle kayakların da kendi içinde kırılımları vardır. Mesela bazıları, akrobatik hareketler sırasında kayakların havada daha stabil kalmasına odaklı tasarlanırken, bazıları “jibbing” yani kar dışındaki yüzeylerde (trabzan, boru, merdiven) kaymaya odaklı ve diğerleri (Freestyle Backcountry yani FSBC) özellikle pist dışında bol karda kaymak için tasarlanmıştır.
Fotoğraf: www.getboards.com
3. Kayak Nasıl Seçilir? Hangi Boy ve Esneklite Kayak Size Uygun?
Seviyenizi ve stilinizi belirlediyseniz sırada sizin için hangi boyda ve esneklikte bir kayak seçimi doğru olur, onu belirlemek var. Vücut tipiniz sizin için doğru kayak uzunluğunu ve sertliğini belirlerken göz önünde bulundurulması gereken faktörlerin en temeli. Ama nihai kayak boyu kararı, en temelde kilonuz, boyunuz, kayak seviyeniz ve hedeflerinizin toplamı doğrultusunda belirlenir. Kafanız karıştıysa korkmayın, şimdi açıklayacağız.
Eskiden kayak uygunluğu boya göre seçilirdi. Şimdi bu anlayış değişti. Artık kilo baz alınıyor ama diğer faktörlerde göz önüne alınıp toplam bir değerlendirme yapılıyor.
Kilonuza uygun olan standart kayak uzunluğu markadan markaya çok büyük fark etmemekle birlikte değişebiliyor. Biz aşağıda genel bir fikir olsun diye ortalama bir tablo paylaştık ama siz mutlaka alacağınız kayağın markasının tablosuna bakın!!
Erkek | |
Yaklaşık Ağırlık | Yaklaşık Kayak Boyu |
60-70 kg | 160 cm |
70-80 kg | 167 cm |
80-90 kg | 174 cm |
90-100 kg | 181 cm |
Kadın | |
Yaklaşık Ağırlık | Yaklaşık Kayak Boyu |
45-55 kg | 145 cm |
55-65 kg | 152 cm |
60-70 kg | 160 cm |
70 kg üstü | 162 cm |
Markanın önderdiği kayak uzunluğu üzerinde vücut tipinize ve kayak seviyenize göre oynamalar yapmanız gerekebilir. Örneğin, kayağa yeni başladıysanız tabloda çıkan sayıdan biraz daha kısa bir kayak tercih edebilirsiniz. Böylece kayarken onları daha kolay kontrol edersiniz. Usta kayakçılar keyiflerine ve ihtiyaçlarına göre daha uzun ya da kısa kayakları ne zaman tercih ettiklerini bilecek kadar konuya hakimler zaten. Standart dışı uzun boylu birisi aynı zamanda eğer zayıf da değilse, biraz daha uzun bir kayağa bakmak isteyebilir.
Kayakların bir de esneklik yani flex değerleri olduğunu yukarıda söylemiştik. Kayakçının vücut ağırlığı ise dikkate alınması gereken bir başka faktör. Hafif siklet bir kayakçı sert kayakları idare etmekte zorlanır ve iyi verim alamaz. Benzer şekilde, ağır siklet bir kayakçı ise yumuşak kayaklardan zevk alamaz.
4. Cinsiyet ve Yaş
Kadın Kayakları
Birkaç yıldan beri, kayak markaları kadın ve erkek arasındaki farklı vücut şekillerini göz önünde bulundurmaya başladı. Kadınların kullanabileceği yeni bir ürün serisi yarattılar (daha hafif ve özel baskılı ürünler…). Bu kayak modelleri özellikle kadınlara göre tasarlanmış, kadınların vücut şekline, ağırlığına ve duruşuna göre ayarlanmıştır.
Fotoğraf: www.sniegs.lv
Çocuklar
Erkek ve kız çocuk kayakları arasında kayağın yapısı anlamında fark yoktur. Çocuk kayakları, gençlerin büyümesine yardımcı olmak ve sporu sevdirmek için özellikle yumuşak ve hatayı bağışlayıcı olacak şekilde tasarlanmıştır. Çoğu çocuk kayakları tüm seviyeler için uygundur. Cesur ve agresif genç kayakçılar için geniş veya serbest stil kayaklar idealdir. Çocukların büyüyen ayaklarına göre kar ayakkabıları yetkili bir teknisyen tarafından yeniden ayarlanır.
Yeni başlıyorsanız yukarıdaki bilgiler size doğru kayak seçimi yapmak için genel bir perspektif kazandıracaktır. Aşağıdaki detaylar ileri seviye kayanların dikkate almak isteyebileceği şeyler. Acemiyseniz, aşağıdaki detayların kafanızı bulandırmasına izin vermeyin. 🙂
5. Kayak Çeşitleri
Frontside Ski: patinaj yapmak veya kavisli dönüşleri almak için dar belleri vardır. Acemiden usta seviyesine kadar tüm ihtiyacı karşılayacak birçok çeşidi bulunur.
All Mountain Ski: her tür kar koşulunda ve dağın her yerinde kaymak isteyenler için tasarlanmıştır. Her koşulda aynı performansı gösterdiği için en popüler kayak çeşididir. Bel genişliği 85-95 mm arasında değişir.
All Mountain Wide Ski: her yerde her koşulda kayar. Kavis alırlar, dönerler, tümsekleri aşıp geçerler. Bel genişlikleri 95mm-105mm arasında değişir ve hemen hemen her şeyi yapabilirler.
Freestyle Ski: havada değişik hareketler deneyen ve özel pistlerden atlamaktan hoşlanan kayakçılar için uygundur. Çoğu modellerinde ileri ve geri hareketleri yapabilen iki burnu vardır.
Powder Ski: ters kavislidir. Maksimum tutunmayı ve stabiliteyi sağlamak için genişliği 111 mm civarındadır.
Race Ski: başlangıç noktasından bitiş noktasına kadar en hızlı şekilde gitmek için tasarlanmıştır.
Alp Touring Kayaklarının değişik çeşitlerde bel genişlikleri vardır. İster taze kar üzerinde kaymak, ister kar üzerinde yürümek amacı ile kullanılsın, her duruma cevap vermesi için tasarlanmıştır. Genellikle son derece hafiftirler.
Bağlamalı Kayaklara System Skies denir. System kayaklarında bağlamanın monte edildiği bir taban vardır. Bu taban montaj platformu altındaki ölü noktaları ortadan kaldırarak esnekliği arttırır. Sistem kayakları dar bel genişlikleri nedeniyle bakımlı pistlerde kullanılır.
Bağlamasız Kayaklara Flat Skies (düz kayak) denir. Tüm dağ kayakları, geniş, serbest ya da bol kar kayakları düz kayaklardır. Geniş bağlamalar kayağın burulma dayanıklılığını arttırır. Günümüzde bağlamaların daha geniş bir montaj platformu vardır. Bu platform kayak üzerindeki kaldıraç miktarını azaltır.
6. Kayağın Performansını Belirleyen Teknik Özellikler
1. Bel Genişliği
Kayak bel genişliği kayak yapılacak şartlar ile doğrudan ilişkilidir. Orta noktası dar kayaklar pistlerde carving için idealdir ve hızlı manevra kabiliyeti sergiler. Yeni başlayan kayakçılar için uygundur. Orta noktası geniş kayaklar ise yumuşak ve dalgalı zeminde daha iyi performans sergiler. Ne kadar bol karda kayıyorsanız, kayağın beli o kadar genişler.
- Fotoğraf: www.rei.com
Genişliği 85mm altında kayaklar zamanının tamamını bakımlı pistlerde harcayan her seviye kayakçı için uygundur. Bu bel genişliğini acemiden ustaya, tüm kayakçılara hitap eder. Usta kayakçıların kullandığı sert carving kayakların genellikle 80-85mm bel genişlikleri vardır. Bu da kayağı hem çok çevik yapar hem de tümseklerin etrafından dolaşmasına yetecek kadar genişlik sunar. Bu bel genişliğindeki kayaklar hafiftir ve yeni başlayanlar için daha kolay kontrol sağlar.
85-95 mm genişliğindeki kayaklar öncelikle pist içinde kaymak için kullanılır. Ama aynı zamanda bol kar üzerinde kayma yetenekleri de vardır. Pist içinde ve pist dışında manevra kabiliyeti yüksektir. Bu çok yönlülük özelliği ile bol karda da eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.
Gerçek çok yönlülük arayan kayakçılar için ideal bel genişliği 96-110mm olmalıdır. Orta ve uzun yarıçaplı dönüşleri kolaylıkla yapar ve en bol karda bile süzülebilir (umarım bu deneyimi yaşarsınız).
111 mm ve daha büyük bel genişlikleri zamanlarının büyük bir kısmını bakımsız arazide geçirenler için idealdir. Aşırı büyük bel genişlikleri derin bol karda süzülme olanağı ve engebeli arazide kontrol sağlar. Bu kayaklar kısa ve hızlı dönüşler yapmak için çevik kayaklar değildir fakat yeni bir tur için telesiyeje kadar gitmeniz için yeterlidir.
2. Kayağın Kavisleri
Rocker Kayak (Ters Kavis)
Rocker tasarım, kayak zemine düz koyulduğunda burundan ve kuyruktan hafifçe yukarı bükülmüş, ⏑ şekilli bir kayak türüdür.
Rocker kayaklar kar üzerinde burun ve kuyrukta daha fazla baskı oluşturarak hızlı ve kolay bir dönüş sağlar. Aynı su kayağı gibi kar üzerinde yüzmesine yardımcı olur. Bu kayaklar yumuşak karda üstün tutunma, hızlı kayış, daha az yorgunluk ve zevkli bir kayak deneyimi sağlar. Rocker size daha fazla manevra kabiliyeti verir ve ekstra uzunluk ise stabiliteyi arttırır.
Rocker kayaklar tümseklerin neden olduğu olumsuz titreşimleri emer. Geleneksel kavisli bir kayak düşünün – eski veya parçalı kardaki şokları kavisli uç tüm kayak boyunca iletir, bağlamalardan ve ayakkabılardan geçip bütün vücudunuza yayılır. Ters kavisli kayak tüm bu titreşimleri vücudunuza göndermek yerine kendi içinde emecektir.
İyi kayanlara rocker bir kayak kullanıyorsa normal kullandıkları boydan 5-7 cm daha uzun bir kayak öneriliyor.
Fotoğraf: gomissing.in
Camber Kayak (Ortası Yukarı Doğru Kavisli)
Bu kayakların şekli geleneksel olarak kayak zemin üzerinde düz dururken yükseliş eğrisine sahiptir. Ön ve arka uçlardan temas noktalı yapısı ile kontrolü ve bakımlı pistlerde hassasiyeti sağlarlar.
Rockered Tip (Burnu Kavisli)
Rockered Tip kayaklarda ters kavisli burun ve kayağın geri kalanı üzerinde hafif yükseliş eğrisi vardır. Kavis-Camber dengeyi sağlarken ters kavis-rocker hızlı dönüş başlatır. Tüm dağ kayaklarında bu tip rocker özelliği vardır.
Rockered Tip and Tail (Uçlarda ve kuyruklarda Kavisli)
Kayakların uçlarında ve kuyruklarında ters kavis vardır. Ters kavisli uçlar daha keskin dönüşler yapar ve yumuşak karda daha iyi kayarlar. Ayakaltı kavisi stabiliteyi ve kenarlardan üstün tutuş sağlar. Kuyruktaki kavis kendini geliştiren kayakçılar için daha kolay dönüş ve bakımsız pistlerde daha iyi manevra kabiliyeti sağlar. Bakımlı ve bakımsız pistlerde bu birleşim çok yönlülüğü sağlar.
Full Rocker (Tam kavisli)
Full Rocker kayaklar, kayak tabanı düz zeminde kayak uçları ve kuyrukları yukarıya dönük halde U şeklindedir. Tam Kavisli – Full Rocker kayaklar derin bol karda en iyi akış için kullanılmaktadır. Bu kayaklar sörf yapar gibi karda süzülme hissi verir. Kayaklarının büyük bölümünde çok yönlülüğü yakalamak için bu şekil kullanılmaya başladı.
3.Kayağın Kuyruk Şekli
Kuyruk şeklinin kayağın dönüşlerdeki performansı üzerinde önemli etkisi vardır.
İkiz uç size hem kayma hem de geriye yaslanma olanağı sağlar. Bu şekil sadece serbest stil kayaklarda yoktur. Aynı zamanda birçok dağ kayağında bu seçenek bulunur. İkiz uçlu kayak kar tümseklerinden geçerken dönüşü hızlıca sonlandırmanıza yardımcı olacaktır.
Konik kuyruklu kayaklar çok yönlülük sağlayan en yaygın kayaklardır. Bu şekil güçlü dönüşlerin sonunda kavrama sağlar ve az bir çaba ile kayağa yeniden hareket kabiliyeti verir.
Düz kuyruklu kayaklar özellikle yarış kayakları veya agresif carving kayakları arasında yaygındır. Siz dönüşten çıkmaya karar verene kadar düz kuyruk kavrama yeteneği ve güç verir; sonrasında hareketi sonlandırmak için biraz ekstra çaba gerektirir. Düz kuyruklu kayaklar yüksek hızda üstün performans gösterirler.
Dönme yarıçapı (Turning Radious) metre olarak ifade edilir. Yukarıda gördüğünüz gibi kayağınızın oluşturduğu dairenin yarıçapı dönme yarıçapını oluşturur. Dönme yarıçapı küçük olan kayaklar kısa dönüşler yaparken, yarıçapı büyük olan kayaklar uzun dönüşler yapar. Kenar kesimi ne kadar büyükse (derinse), bu daire (dolayısıyla yarıçapı da) o kadar küçüktür.
-
-
- Yarıçapı 12 mt.’den az olan kayaklar kısa dönüşler yapar
- Yarıçapı 13-21 mt. arasında olan kayaklar orta dönüşler yapar ve dönme tipinde çeşitlilik sunar.
- Yarıçapı 22 mt’den fazla olan kayaklar uzun dönüşler yapar.
-
4. Kayağın Esnekliği (Flex)
Yukarı da yeri geldikçe anlattık ama tekrar toparlayalım:
Kayağın esnekliğini ağırlığınız, ne kadar agresif kaydığınız ve hangi şartlarda kaydığınız belirler. Eğer agresif bir kayakçı ya da ağır iseniz kayak üzerinde fazla baskı uygularsınız. Bu durumda kullanacağınız kayak sert olmalıdır. Yumuşak kalırsa performans eksikliğini fark edersiniz.
Çok yumuşak kayaklar yeni başlayanlar ve çocuklar için idealdir. Hataları kolay tolere ederler ve öğrenmesi çok kolaydır.
Yumuşak kayaklar acemi ve orta seviyedeki kayakçılar için uygundur. Bu tip kayakları düşük ve orta hızda kontrol etmesi kolaydır. Ayrıca, daha az enerji ve teknik kapasite ile kayaktan maksimum verim alınır.
Orta sertlikteki kayaklar değişik hızlarda kayan, stabilteyi sağlayan ve düşük hızda kontrollü gidebilen kayakçılar için uygundur. Birçok bol kar kayakları orta sertliktedir. Aşırı sert olan b kolar kayakları karın üzerinde kalmak yerine karın altına girecektir.
Aşırı sert kayaklar ise ağır ve agresif kayakçılar için idealdir.
Nerede kaymaya gideceksiniz?
SARIKAMIŞ VE PALANDÖKEN KAYAK MERKEZLERİ – ÖNEMLİ BİLGİLER VE KARŞILAŞTIRMASI