İZMİR MERKEZ: KONAK REHBERİ

Annem laikliğin, nezaketin, hoşgörünün kalesi olan İzmir’de büyümüş. Ben ise İstanbulluyum. İstanbul da candır ama itiraf etmeliyim ki annemin üzerinden kendime ucundan kıyısından da olsa bir İzmirlilik kopartma çabasındayım. Elbette noksanları var ama benim gözümde İzmirli olmak bir gurur kaynağı.

İzmir’in kalbi şehrin merkezi olan Konak’ta atıyor. Başta tarihi Kemeraltı, Alsancak, Basmane, Kemeraltı ve Konak Meydanı gibi İzmir merkezin çekirdeğini oluşturan bölgeleri bütünüyle kapsıyor. Aynı zamanda başlı başına tüm İzmir merkezin ana kültür, sanat ve eğlence kaynağı da konumunda.

Tabi bu bir Konak gezi rehberi olacağı için o konulara girmeyeceğiz ama İzmir’in bu kadar gelişmesine ön ayak olan ve ilçeyi bir ihracat merkezi haline getiren Alsancak Limanı ve Basmane Garı’nında Konak’ta olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Konak tam anlamıyla İzmir’in merkezi, gidin görün deriz ama bize sorarsanız gerçek İzmir merkezden çıktıktan sonra başlıyor. İzmir’de Gezilecek Yerler yazımızdan önerilerimizi okuyabilirsiniz.

Konak’ta Gezilecek Yerler Haritası

  1. Kordon Boyu
  2. Kıbrıs Şehitleri Caddesi
  3. Kültür Mahallesi
  4. Alsancak Sevgi Yolu
  5. Cumhuriyet Meydanı
  6. Pasaport Vapur İskelesi
  7. Arkas Sanat Merkezi
  8. Kültürpark
  9. Alsancak Garı
  10. TCDD Müzesi
  11. Atatürk Müze Evi
  12. Neşe ve Karikatür Müzesi
  13. Necdet Alpar Mask Müzesi
  14. Reyhan Pastanesi
  15. Sevinç Pastanesi
  16. Konak Pier
  17. Saat Kulesi
  18. Aziz Polikarp Kilisesi
  19. Beth İsrael Sinagogu
  20. Tarihi Asansör ve Dario Moreno Sokağı
  21. Agora Ören Yeri
  22. Borsa Sarayı
  23. Konak Milli Kütüphane
  24. Hükümet Konağı
  25. Osmanlı Bankası
  26. İzmir Arkeoloji Müzesi
  27. İzmir Etnografya Müzesi
  28. İzmir Resim ve Heykel Müzesi
  29. Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi
  30. Ahmet Piriştina Kent Arşivi Müzesi
  31. İzmir Tarih ve Sanat Müzesi
  32. Kemeraltı Çarşısı
  33. Kızlarağası Hanı
  34. Salepçioğlu Cami
  35. Konak Cami
  36. Basmane

1. Alsancak Bölgesinde Gezilecek Yerler

1.1 Kordon Boyu


Kordon, Alsancak’ın en keyifli noktası. İzmir’de iş çıkışı saatinde yapılacak en güzel şey, yiyeceğinizi, içeceğinizi kapıp Alsancak, Kordon boyunca uzanan çimlerde yerinizi alıp, güneşi batırmak. Özellikle de aylardan bahar aylarıysa, bu canlı ama aynı zamanda da dingin ortamın, İzmir’in limonata kıvamındaki havasının keyfine doyum olmuyor.

Kordon boyu aynı zamanda sıra sıra balıkçılar ve pub’larla dolu. Hepsi keyifli yerler. Hoşunuza giden bir mekana oturabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

1.2 Kıbrıs Şehitleri Caddesi

Trafiğe kapalı olan Kıbrıs Şehitleri Caddesi ve onun ara sokaklarından olan Muzaffer İzgü, Gazi Kadınlar Sokağı ve diğer irili ufaklı sokakların hepsi, İzmir’de gece hayatının kalbinin attığı mekanlarla, publarla, cafelerle, gece klüpleri ve barlarla dolu. Favori mekanlarımızı İzmir Gece Hayatı yazımızda bulabilirsiniz.

Ayrıca İzmir’de boyozlu kahvaltının vazgeçilmezi Alsancak Dostlar Fırını da Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

1.3 Kültür Mahallesi

En tarz mekanlar, üçüncü dalga kafeler, butik dükkanlar Kültür Mahallesi’ne yer açıyor. Alsancak’ın Fransızı La Cigale, İzmir’de kruvasanın en doğru adresi Leone Patisserie & Boulangerie ve İzmir’in en iyi ve en klasikleşmiş pizzacılarından Ristorante Pizzeria Venedik burada. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

1.4 Sevgi Yolu

Sevgi Yolu, Alsancak’ta tafiğe kapalı olan, iki tarafı palmiyelerle kaplı bir cadde. Yürüdüğünüz yolu üzerinde 33 ünlünün isimleri yer alıyor. Cadde boyunca dizi dizi kitap ve takı tezgahları var. İkinci el kitaplar seviyorsanız bu caddeyi listenize ekleyin deriz. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

1.5 Cumhuriyet Meydanı

Kordon’un başlangıç noktasını oluşturan, şehrin Konak Meydanı ve Gündoğdu Meydanı’yla birlikte en önemli üç meydanından biri. Bu meydanı İzmir’in Taksim meydanı gibi düşünebilirsiniz. Protestolar da mitingler de burada gerçekleşiyor. Meydanda Atatürk’ün “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri!” komutunu simgeleyen bir anıtı bulunuyor. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

1.6 Pasaport Vapur İskelesi


1867 ile 1886 yılları arasında, Fransızların şehir planlama politikaları kapsamında yaptıkları liman düzenlemesi sırasında yaptırılan Pasaport İskelesi de İzmir’in en eski gümrük yapılarından. Şimdilerde ise tıpkı saat kulesi gibi şehirdeki buluşma noktalarından. Tabii bir de körfezden deniz yoluyla Karşıyaka, Bostanlı, Göztepe, Bayraklı ve Alsancak Limanı’na gitmek isterseniz, vapurlar buradan kalkıyor. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

1.7 Arkas Sanat Merkezi

www.facebook.com/ArkasSanatMerkezi

1875 yılından beri Fransız Fahri Konsolosluk binası olarak kullanılan binanın denize bakan bölümü Arkas Holding tarafından kiralanmış ve 2011 de Arkas Sanat Merkezi adıyla açılmış. Buraya geldiğinizde, Lucien ve Bernart Arkas’ın, kendi koleksiyonlarını, dünyanın farklı müzelerinden sergilemek için getirmiş oldukları eserleri ve tabloları, rehberler eşliğinde ücretsiz gezebiliyorsunuz.

Tam bir Napolyon aşığı olan Lucien Arkas’ın, misafirlerini ağırlamak için düzenlediği bir odada, Napolyon’un orijinal eşyaları ve Napolyon’a ait tablolar bulunuyor. Bazı sergilerde ziyarete açılan bu oda da görmeye değer. Müze pazartesi günleri kapalı. Salı-Pazar 10.00-18.00 Perşembe 10.00-20.00 saatleri arasında açık. Giriş ücretsiz. Websitesi ve Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

1.8 Kültürpark


Kültürpark, İzmir Enternasyonel Fuarı ile ünlü İzmir’in gerçek anlamdaki ilk fuar ve rekreasyon alanı. 1936’de açılan devasa yeşil alanın içinde, insanların yürüyüşe, oturmaya geldiği dev parka ek olarak, lunapark, spor alanları, tiyatrolar, kültür sanat ve eğlence mekanları hatta evlendirme dairesi de var.

İzmir Tarih ve Sanat Müzesi, Atatürk Açık Hava Tiyatrosu, Gençlik Tiyatrosu, İsmet İnönü Sanat Merkezi, İzmir Sanat, Resim Heykel Müzesi Sanat Galerisi gibi kültür sanat kurumları burada bulunuyor. Parkın geniş yeşillik alanı da fuar dönemi de dahil konserlerin gerçekleştiği yer oluyor. Websitesi ve konum için tıklayabilirsiniz. Haritada 8 numara.

1.9 Alsancak Garı

Anadolu’da ilk demiryolu hattının başlangıç noktası olan Alsancak Garı, 1858 yılında hizmet vermeye başlamış. Geç Dönem Osmanlı mimari özellikleri görülen yapının içi oldukça yüksek, pencere açıklıkları vitraller ile süslü. Konum için tıklayın.

1.10 İzmir TCDD Müzesi

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/alsancaktcddmuzesi

TCDD Müzesi de Alsancak Garı’nın tam karşısındaki yapıda bulunuyor. 1800’lü yılların başında İngiliz tüccarlarının emtia deposu olarak kullandıkları bina, şimdilerde Anadolu’daki ilk demiryolu hattının başlangıç noktası olan Alsancak Garı ve İzmir demiryollarının geçmişine ışık tutan yaşayan bir müze. Ziyaret Saatleri: 09.00-12.00 / 13.00-17.00. Hafta içi hergün açık. Giriş ücretsiz. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

1.11 Atatürk Müze Evi

Fotoğraf Kaynak: tr.wikipedia.org

Atatürk Müze Evi, 1875-1880 yıllarında halı tüccarı Takfor tarafından konut olarak yaptırılmış olan, Osmanlı ve Levanten mimarisi karışımı Neoklasik tarzdaki yapı. Türk ordusunun İzmir’e giriş tarihi olan 9 Eylül 1922’de sahibi tarafından terk edildiğinde bu yapı da devlet mülkiyetine geçmiş. Türk ordusu da burayı karargah olarak kullanmış.

17 Şubat 1923’te İzmir İktisat Kongresi toplandığında Atatürk şahsi çalışmalarını burada yürütmüş. İzmir Belediyesi tarafından satın alınan bina, bazı yeni eşyalar da konularak Atatürk’e hediye edilmiş.

Atatürk, 1930-1934 yılları arasında İzmir’e her gelişinde hep bu evde kalmış. Sonrasında müzeye çevrilen evde Atatürk’ün kullandığı eşyaları görmek mümkün. Binanın alt katında etnografik eserler, üst katında Atatürk’e ait eşyalar sergileniyor. Her gün 08.00-18.30 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

1.12 İzmir Neşe ve Karikatür Müzesi

Alsancak’ta, Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne çok yakın olan eski bir köşk, restore edilerek Neşe ve Karikatür Müzesi’ne dönüştürülmüş. 2013’de ziyarete açılan müze, Türk mizah sanatı eserlerine yer veriyor. Buraya gelmişken uğramak isteyebilirsiniz. Girişin ücretsiz olduğu müzenin, ziyaret saatleri, pazar ve pazartesi hariç hergün 09.00-17.00. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

1.13 Necdet Alpar Mask Müzesi

Türkiye’nin ilk ve tek mask müzesi olan İzmir Mask Müzesi de Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne 5 dakika yürüme mesafesinde. 2011 yılında açılan müze koleksiyonunda, ritüel masklar, tiyatro maskları, Anadolu maskları, ölüm maskları ve iz bırakanlar olarak beş kategoride toplamda 300’ün üzerinde mask yer alıyor.

Pazar ve pazartesi günleri hariç 09.00-17.00 arasında ziyaret edebilirsiniz. Müze girişi ve atölye çalışmaları ücretsiz. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

1.14 Ünlü Pastaneleri


Reyhan ve Sevinç Pastaneleri gerçek birer Alsancak klasikleri. Yıllardır İzmir merkeze yolu düşenler, tıpkı bir ritüel gibi bu iki pasteneye uğramadan geçmiyor.

1975’ten beri İzmir’in en sevilen pastanelerinden biri olan Reyhan Pastanesi’nin bugün birçok şubesi olsa da ilk şubesi burada. Özellikle de ananaslı bademli beyaz kremalı İnci Pastası meşhur. Websitesi ve konum için tıklayabilirsiniz. Haritada 13 numara.

Aynı şekilde Sevinç Pastanesi de İzmir ile özdeşlemiş en az 60 yıllık bir pastane. Onun da dondurmaları başarılı. Websitesi ve konum için tıklayabilirsiniz. Haritada 14 numara.

2. Konak Merkezde Gezilecek Yerler

2.1 Konak Pier

Bugün Konak Pier, eski adıyla Gümrük Binası olan yapı, 1867-1950 yıllarında Fransızlar için gemilerini bağlanabileceği bir alan yaratmak için oluşturulmuş. Buradaki rıhtım doldurarak gümrüklü mal depolama alanı olarak kullanılmaya başlanmış. Bir rivayete göre yapının tasarımında, Eyfel Kulesi’nin de tasarımcısı olan Gustave Eiffel’in imzası varmış ama bugün elde bu iddiayı kanıtlayan bir veri yok.

Gümrük Binası, 1960 yılında balık hali olarak kullanıldıktan sonra 2003 yılında restore edilerek 2004 yılında AVM olarak hizmete açılmış. Mimarı Gustave Eiffel olsun veya olmasın, kaliteli restoranları ve deniz üstündeki konumu, bizce buraya uğramak için yeterli sebep. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.

2.2 İzmir Saat Kulesi

Konak Meydanı’nda bulunan ve İzmir’in simge yapısı olan Saat Kulesi, 1901 yılında Sultan Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yıldönümü şerefine, Sadrazam Küçük Said Paşa tarafından yaptırılmış.

Yapımında kullanılan taş Denizli trenle İzmir’e getirilmiş. Saat kulesinin saati için Alman hükümetine başvuruyorlar fakat İmparator II. Wilhelm saati İzmir’e hediye ediyor. Saat, tamamen manuel bir şekilde, ağırlık sisteminin çarkı döndürmesiyle eski usül çalışıyor.

Kule yapıldıktan sonra bu meydan kamusal bir yer haline geliyor, İzmir’de insanların bir numaralı buluşma noktası oluyor. 1974’de yaşanan bir depremle kulenin tepesi yıkılıyor ve daha sonra restore ediliyor. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.

2.3 Aziz Polikarp Kilisesi

Aziz Polikarp Kilisesi, Hz. İsa’nın 12 Havarisi’nden biri olan ve onun adına şehit olan, İzmir’in koruyucu azizi Piskopos Polikarp adına yapılmış. 1625’te inşa edilmiş olan kilise, İzmir’deki en eski katolik kilisesi.

Polikarp’ın şehit olması nedeniyle 23 Şubat, Hristiyanlarca oldukça önemli bir gün olarak kabul ediliyor ve her sene 15 Şubat günü kilisede kutlamalar oluyor. Kutlamalar, 9 gün boyunca devam ediyor en büyük kutlama 23 Şubat günü yapılıyor. Bu tarihler arasında İzmir de bulunursanız kiliseyi ziyarete bu aralıklarda gidip kutlamayı da deneyimleyebilirsiniz.

Pazar günleri hariç her gün 15.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.

2.4 Beth İsrael Sinagogu

Fotoğraf Kaynak: tr.wikipedia.org

1907 yılında ibadete açılmış olan Beth İsrael Sinagogu, İzmir’deki en büyük ikinci sinagog olma özelliği taşıyor. Padişah II. Abdülhamit’in fermanıyla yaptırılan Neo Klasik yapı alınlıkları ve sütunlarıyla Antik dönem mimarisini anımsatıyor. Sinagogun alınlığındaki büyük Davud Yıldızı yaygın olarak bilinenin aksine sadece Musevilik’te olan bir sembol değil. Kökeni milattan ve semavi dinlerden çok önceki zamanlara, kadim kültürlere dayanan evrensel bir sembol. Hinduizm’den Müslümanlık’a kadar farklı kullanım yerleri ve şekilleri mevcut. Yani bir camide de rahatlıkla rastlayabileceğiniz bir motif. Günümüzde hala İzmir’de yaşayan Müsevi cemaatinin nikah törenleri bu sinagogda düzenleniyor. Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.

2.5 Tarihi Asansör ve Dario Moreno Sokağı

Konak’ın Karataş mevkiinde bulunan ve 40 metre yükseklikteki Halil Rıfat Paşa caddesine çıkan tarihi asansör, 1907 yılında Musevi işadamı Nesim Levi tarafından yaptırılmış. Kulesinde iki asansör bulunuyor. Ulaşım amacıyla yapılsa da bugün İzmirliler için daha çok bir keyif noktası.

Yukarıda sizi İzmir’in panoramik manzarasına bakabileceğiniz ve günbatımını seyredebileceğiniz ahşap bir seyir balkonu bekliyor. Balkonun dökme demir korkuluklarında da o dönemde İzmir ve İstanbul’da çok sık kullanılan motifler var. İzmir körfezini seyreden bir restoran ve bir cafe de bulunuyor. Konum için tıklayın. Haritada 19 numara.

Asansörden aşağı indiğinizde ise kapı, İtalyan asıllı bir Türk gitarist, piyanist ve sinema oyuncusu olan, İzmir’in kültürel belleğinde önemli bir yer edinmiş Dario Moreno’nun bir dönem yaşadığı evin de bulunduğu, sağlı sollu eski Rum evlerinin, tatlı cafelerin ve dükkanların sıralandığı Dario Moreno Sokağı’na açılıyor. Yukarıda, asansörün kafesinde vermediyseniz aşağıda kahve molası verebilirsiniz. Konum için tıklayın.

2.6 Agora Ören Yeri

Tarihi tahminen MÖ. 3000’li yıllara dayanan ve İzmir’e de adını veren Smyrna Antik Kenti’nin kalıntıların şehrin göbeğinde olmasına şaşıracaksınız. Evet, ta o zamandan bugüne İzmir’in kalbinin attığı yer değişmemiş. Şehir ilk olarak Bayraklı’dan başlamış, daha sonra burayı da kapsayarak Kadifekale’nin eteklerine doğru yayılmış. Roma Dönemi’nden kalma agorası görülmeye değer.

Ziyaret saatleri, 1 Nisan – 1 Ekim tarihleri arası 10.00-19.00, 1 Ekim – 1 Nisan arası 08.30 – 17.30. Pazartesileri kapalı. Müzekart geçerli. Konum için tıklayın. Haritada 20 numara.

2.7 Borsa Sarayı

Fotoğraf Kaynak: tr.wikipedia.org

1891’de kurulan ve Türkiye de ilk ticaret borsası olan İzmir Ticaret Borsası’nın binası. Sivri kemerleri, bitkisel motifli alçak kabartmaları ile Osmanlı ve Selçuk mimarisinden esinlenilmiş olan 1. Milli mimari dönemiin İzmir’deki en önemli örneklerinden. Eğer yerel yapılara ve mimariye önem veriyorsanız bu binayı da görmeden geçmeyin. Konum için tıklayın. Haritada 21 numara.

2.8 Konak Milli Kütüphane

Fotoğraf Kaynak: www.izmirmillikutuphane.com

İzmir’in 100 yılı aşkın kütüphanesi. Kütüphanenin içi de, dışı da çok güzel. Ama bu kütüphaneyi asıl önemli yapan şey, 39 yıldır her Perşembe 17.00-18.30 saatleri arasında farklı konularda konferanslar düzenleniyor olması. Bu seminerlere katılmak ücretsiz. Websitesinden aylık planlanan seminer programına ulaşabilirsiniz. 09.00-17.00 arası açık. Pazar günleri kapalı. Konum için tıklayın. Haritada 22 numara.

2.9 Hükümet Konağı

Fotoğraf Kaynak: tr.wikipedia.org

Konak’a adını veren konak ise birçok kişi tarafından meydanda bulunan Hükümet Konağı olarak bilinse de Konak adını aslında Katipzade Konağı’ndan almakta.

1872’de inşa edilmiş olan Hükümet Konağı, Kurtuluş Savaşı’ndaki yeri nedeniyle İzmirliler için çok önemli. Çünkü burası, 9 Eylül 1922’de İzmir’in düşman işgalinden kurtulduğunda, Türk Bayrağı’nın çekildiği yer olmuş. Konak, 1970’lerin ortalarında tamamen yıkılmış ama 1980’den sonra cepheleri orijinaline çok yakın olarak yeniden inşa edilmiş. Bugün valilik binası olarak kullanılıyor. Konum için tıklayın. Haritada 23 numara.

2.10 Osmanlı Bankası Binası

İtalyan mimar Giulio Mongeri tarafından tasarlanan  ve 1928’de Osmanlı Bankası şubesi olarak açılan üç katlı bir bina. İzmir’deki en güzel Birinci Ulusal Mimarlık Akımı örneklerinden. Konum için tıklayın. Haritada 24 numara.

2.11 İzmir Arkeoloji Müzesi

İzmir Arkeoloji Müzesi’nde, İzmir ve çevresindeki antik kentlerden çıkarılan, seramik ve taş eserler yer alıyor. Müzekart geçerli. Konum için tıklayın. Haritada 25 numara.

2.12 İzmir Etnografya Müzesi

Arkeoloji Müzesi ile aynı bahçe içerisinde yer alan ve Piçhane adıyla da bilinen bu neo-klasik yapı, 1831’de veba hastalığının tedavisi için St.Rock Hastanesi olarak yapılmış. Daha sonra Fransızlarca, fakir Hristiyanların bakımı için kullanılmış. Bir dönem Sağlık Müdürlüğü olarak da kullanılan bina, 1987’de Etnografya Müzesi olarak yeniden düzenlenerek ziyarete açılmış. Giriş ücretsiz. Konum için tıklayın. Haritada 26 numara.

2.13 İzmir Resim ve Heykel Müzesi

Resim ve Heykel Müzesi’nde, Tanzimat Dönemi sanatçılarından Çallı Kuşağı izlenimcilerinden, Yeniler Grubu’na kadar birçok büyük ustanın ve sanatçının 400’den fazla resim, heykel, seramik ve baskı resim eserleri sergileniyor. Müzede minyatür, çini işlemeciliği, ebru gibi geleneksel el ve süsleme sanatlarına yönelik çeşitli kurslar da düzenleniyor.

Müze pazartesi hariç 09.00-18.00 arası açık. Giriş ücretsiz. Konum için tıklayın. Haritada 27 numara.

2.14 Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi

İzmir’de 2004 yılında açılan oyuncak müzesi fikri, dünyaca ünlü seramik sanatçımız Ümran Baradan’dan çıkmış. Sanatçının  dünyanın çeşitli ülkelerinden topladığı oyuncaklardan oluşturduğu koleksiyonu müzeye dönüştürülmüş. Müzede, ilk gerçek saçlı bebekten, Mickey Mouse’a ilham kaynağı olan “Micky Fare”, bebek evleri, arabalar, peluş oyuncaklar, masal kahramanları gibi oyuncaklar sergileniyor.

Müze, pazar ve pazartesileri kapalı. Diğer günler 09.00-17.00 arası açık. Konum için tıklayın. Haritada 28 numara.

2.15 Ahmet Piriştina Kent Arşivi Müzesi

Fotoğraf Kaynak: www.apikam.org.tr

Ahmet Piriştina Kent Arşivi Müzesi’ne de İzmir’in tarihini bir yerlerden okumak yerine gözlerinizle görmek isterseniz uğrayabilirsiniz. İzmir’deki kent tarihi, kent kültürü ve kentli yaşamın izlerini görsel materyaller eşliğinde öğrenebileceğiniz başarılı bir müze örneği. Eskiden itfaiye binası olan müze ismini de İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Ahmet Piriştina’dan alıyor.

Hafta içi, 08:30 – 17:30, cumartesi günleri, 09.00 – 17.00 açık. Pazar günleri kapalı. Giriş ücretsiz. Konum ve Websitesi için tıklayın. Haritada 29 numara.

2.16 İzmir Tarih ve Sanat Müzesi

Kültürpark içindeki müzede, İzmir ve çevresinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan taş, sermik ve kıymetli eserler olmak üzere üç ayrı bölüm var. Müze pazartesileri hariç her gün yaz döneminde 10.00-17.00, kış döneminde ise 08.30-18.00 saatleri arasında açık. Müzekart geçerli. Konum için tıklayın. Haritada 30 numara.

3. Kemeraltı Bölgesi’nde Gezilecek Yerler

3.1 Kemeraltı Çarşısı

Çeşit çeşit ürünler satan dükkanları, otantik kahvehaneleri, tarihi esnaf lokantaları, İzmir’in ünlü sokak lezzetlerini tadabileceğiniz lezzet durakları, Osmanlı Dönemi’nin en güzel örneklerinden camileri ve tarihi hanları, sigegoglar ve eski kiliseleri ile Kemeraltı Çarşısı bu bölgenin en güçlü turist çekim merkezi. Bu bölgeye az 3 saatinizi ayırmanızı tavsiye ederiz. Konum için tıklayın. Haritada 31 numara.

Kemeraltı Bölgesi’ni ayrıca detaylı olarak ele aldık: Kemeraltı’nda Gezilecek Yerler

3.2 Kızlarağası Hanı

Bugün Kızlarağası Han’ındaki dizi dizi antikacıları, takı dükkanlarını gezmek ve avlusunda bir közde kahve içmek her Kemeraltı gezisinin olmazsa olmazı. 18. yy’da ise uzun mesafe kervan ticaretinin yapıldığı yerlerin başında geliyormuş. Handa kervanlar, konuklar, yüklerini boşalttırmış. Burada malların istiflendiği depolardan, mahzen ve dükkanlara, ikinci katında ise dinlenme odaları gibi bölümler var.

1741 yılında III. Ahmet’in kızlarağası yardımcılığını yapan Kızlarağası Hacı Beşir Ağa tarafından yaptırılan han, restore edildikten sonra, 1993’de alışveriş hanı olarak hizmete açılmış. Konum için tıklayın. Haritada 32 numara.

3.3 Salepçioğlu Cami


Kemeraltı bölgesinin en güzel camisi. 1907’de Salepçizade Hacı Ahmet Efendi tarafından yaptırılan cami, yeşil taş ve mermerle kaplı dış cephesi ile dikkat çekici. Konum için tıklayın. Haritada 33 numara.

3.4 Yalı (Konak) Cami

Konak Meydanı’nda, Hükümet Konağı’nın önünde kalan, Konak Cami yani bir diğer ismiyle Yalı Camisi’nin 18. yüzyılda yapıldığı varsayılıyor. Sekizgen yapısı en ilginç özelliği. Konum için tıklayın. Haritada 34 numara.

4. Basmane Bölgesi’nde Gezilecek Yerler

Kişisel fikrimi sorarsanız Basmane hem tarihi, hem de sosyolojik olarak İzmir’in enteresan yerlerinden bir tanesi. Bir zamanlar İzmir’in  gözde mahallelerinden olduğundan sokaklar harika İzmir evleri ile süslü. Aynı zamanda 1900’lerin ilk yarısına kadar ülkemizin en önemli Yahudi yerleşimlerinden birisiymiş. Birçok han, hamam, sinagog ve kortejoya da ev sahipliği yapıyor.

Ancak gel zaman, git zaman Basmane sahipsiz kalmış. Kaderine terk edilen semt dezavantajlı halkın, Türkiye’ye daha iyi bir hayat umuduyla gelen Afrikalı, Afgan gibi göçmenlerin, savaştan kaçan Suriyelilerin yerleşim alanı olmuş. Yoksullukla boğuşan semtte suç oranı da yükselmiş. Basmane’yi tanımanızı gerçekten çok isterim ancak burayı gezerken başımıza gelen bir tatsızlık sebebiyle gönül rahatlığı ile cesaretlendiremiyoruz. Haritada 35 numara.

Basmane Bölgesi’ni de ayrıca detaylı olarak ele aldık: Basmane’de Gezilecek Yerler

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir