MAKEDONYA GEZİLECEK YERLER – ROTA & FİYATLAR

Balkanlarda seyahat etmenin şüphesiz en güzel yanı aramızdaki 5 asırlık duygusal bağ. Atatürk’ün yetiştiği topraklara yolculuk, bugün hala şakır şakır Türkçe konuşan Türk nüfusu, Osmanlı’nın arkasında bıraktığı mimari ve kültürel izler insanın kalbine dokunuyor. Bu sebeple Avrupa’daki diğer yerlerden çok daha duygusal bir yolculuk.

Burnumuzun dibindeki tatlı Balkan kaçamağı Makedonya, hem Türkiye’den vizesiz gidilebilen bir ülke olmasıyla, İstanbul’dan sadece 1 saat 15 dakikalık bir uçuş ile varılmasıyla ve 3-4 güne sığabilen kompaktlığıyla haftasonu gezileri için uygun bir yer. Size, zaman kaybettirmeden Makedonya’nın en güzel gezilecek yerlerine götüren, Türkiye’deki telefon hattınızdan, annenize ne hediye götüreceğinize kadar düşünen armut piş ağzıma düş misali bir rehber hazırladık. İşte hepi topu 4 gün süren Makedonya turu önerilerimiz.

Makedonya Hakkında Bilgi

Üsküp’teki Büyük İskender heykeli ama “Büyük Savaşçı” diye geçiyor
Makedonya’da Dil Ülkede Makedonca konuşuluyor ama resmi olarak tanınan 6 adet azınlık dili bulunuyor: Arnavutça, Sırpça, Ulahça, Boşnakça, Romanca ve Türkçe.
Makedonya Nüfusu Toplam Nüfus 2 Milyon

%65 Makedon, %25 Arnavut, %4 Türk, %3 Sırp, %2 Boşnak, %1 Diğer –

Ama bu rakamlar 2002’den çünkü o zamandan beri politik çekinceler nedeniyle ülkede nüfus sayımı yapılamıyor.

Makedonya’da Din Ülkenin %60’ı Hristiyan, %40’ı Müslüman. Ancak grupların üreme oranlarına bakılarak 2050’de Müslüman – Hristiyan oranının %50-%50 olacağını tahmin ediliyor.
Makedonya’da Para Birimi Makedonya’nın para birimi Makedon Dinarı. 1 Makedon Dinarı = 0,0640 Türk Lirası = 0,0182 Amerikan Doları = 0,0162 Euro (2017 Haziran ayı döviz kurundan hesaplanmıştır.)
Makedonya’nın Başkenti Üsküp (Skopje)
Makedonya’da Türk Etkisi Makedonya 1395’dan 1912’ye kadar Osmanlı İmparatorluğu kontrolündeymiş. Bugün bile Makedonya’da kendinizi yer yer Trakya’daymış gibi hissediyorsunuz. 5 yüzyıl iç içe olunca dillerine geçen 4000 Türkçe kelimeden hanlara hamamlara birçok kültürel unsur miras kalmış.
Hızlıca Makedonya Tarihi Önce Balkanların yerel halkı Brygianlar varmış. Sonra Antik Yunan, sonra Roma (Bizans), sonra Osmanlı, 1. ve 2. Dünya savaşları, sonra Yugoslavya ve nihayet 1991’de bugünkü bağımsız Makedonya kurulmuş. (Aşağıda biraz daha bahsedeceğimiz için burada çok detaya girmedik.)
Türkiye – Makedonya Saat Farkı Makedonya – Türkiye arasındaki saat farkı 1. Makedonya Türkiye’den 1 saat daha geride. Türkiye’de saat 14.02 iken Makedonya’da 13.02. Ama şimdi Türkiye’de yaz saati uygulaması kalktı ya, zaman zaman daha farklı saatte olduğumuz dönemler olabilir, mutlaka kontrol edin.

Makedonya Turu planlaması – Fiyatlar & Önemli Bilgiler

Makedonya’da Sizi Nasıl Bir Gezi Bekliyor / Nasıl Bir Yer

– Makedonya tipik bir Balkan ülkesi. Mimarisi ya da şehir hayatından çok doğal güzellikleri ve gelenekleri ile turistleri çekiyor.
– Paranızın karşılığında aldığınız hizmetten memnuniyetiniz muhtemelen çok yüksek olacak. Örneğin; Biz Üsküp’te harika bir dizayn otelde kaldık, aynı muhteşemlikte bir otel İstanbul’da olsaydı kesin 2 katı pahalı olurdu. Bu her şey yarı yarıya daha ucuz demek değil, ama lüks hizmeti Türkiye’dekinin çok altına satın alabiliyorsunuz.
– Ülkenin resmi dili Makedonca ama hangi şehre giderseniz gidin her gün en az 1 Türkçe konuşan Makedon ile tanışacaksınız. Yabancı dili olmayanlar için hem kültürel benzerlikler, hem de Türkçe konuşanların çok olması sebebiyle kolay bir yer.

Makedonya Vize İstemiyor

Makedonya’da Kaç Gün Kalınabiliyor?

Makedonya, Türk vatandaşlarının bordo veya yeşil pasaport fark etmeksizin vizesiz gidebileceği ülkelerden. Bu, sadece pasaportunuzla giriş yaparak, 90 gün boyunca Makedonya’da kalabiliyorsunuz demek. Vizesiz Gidilen Ülkelerin tümünü görmek için tıklayın.

Makedonya’ya Girmiş Olmak, Yunanistan’dan Schnengen Vizesi Almayı Engeller Mi?

Bir zamanlar Makedonya’ya giriş çıkış yapmış kişilerin Yunanistan’a seyahatlerindeki engel ortadan kalktı. Yunanistan ve Makedonya yazının en altında anlatacağımız harem entrikalarını aratmayan bir siyasi kriz içindelerdi. Yunanistan elinden gelen ne varsa ardına koymadı Makedonya’ya karşı üstünlük kurabilmek için. Taktiklerinden biri olarak da yakın bir zamana kadar daha önce Makedonya’ya giriş yapmış olanlara Schengen vizesi vermeyip sadece Yunanistan sınırlarında geçerli kısa süreli ulusal vizesi olan Hellas vize prosedürünü uyguluyordu. Bu durumda pasaportunda Makedonya’ya giriş çıkışı olan Türk vatandaşları da Hellas vize alıp Yunanistan üzerinden Avrupa’ya geçemiyordu. Artık bu uygulama ortadan kalktı ve Türk vatandaşları daha önce Makedonya’ya giriş çıkış yapmış olsalar bile Yunanistan’dan Schengen vizesi alabiliyorlar. Makedonya turu için önünüzden bir engel daha kalktı yani.

Ama bu ülkelerin işi belli olmaz, iki gün sonra gene uygulamara değişir (Çok sanmıyoruz), ben Schengen vizesini alacaksam mutlaka Yunanistan’dan alacağım diyorsanız gelirken ikinci pasaport ile gelmeyi tercih edebilirsiniz. Eğer zaten Yunanistan’dan Schengen vizesi almayacaksanız sorun yok. Hatta bizce şu hali ile alacaksanız da sorun yok 🙂 Sadece bu konularda ekstra ekstra hassas iseniz bu ihtimali düşünün.

Üsküp yakınlarındaki Macedonian Village

GSM

Yerel Hat Alma
Makedonya GSM operatörleri Vip MK (Vip Operator), One (Cosmofon), Mobimak (Makedonski Telekom). MK yani Makedonski Telekom şirketinin çekim gücü de internet hızı da çok iyiydi. 10 gigabyte 16 Euro civarındaydı.

Türk GSM Şirketlerinin Tarifeleri

1. Öncelikle yapmanız gereken hattınızı yurt dışı kullanımına açmak

Bunun için ister müşteri hizmetlerini arayarak ister şubeye giderek, isterseniz internetten isterseniz de SMS yoluyla telefonunuzu yurt dışına açabilirsiniz.
Turkcell: Mesaj ile hattınızı yurtdışına kullanıma açmak için “ROAM” yazıp 2200’e ücretsiz SMS gönderin.
Vodafone: Mesaj ile hattınızı yurtdışına kullanıma açmak için “ROAM AC” yazıp 7048’e gönderin.

2. Operatörünüzün Yurtdışı Paketlerini İnceleyin

Vodafone ve Turkcell’in yurt dışında kullanım için paket hizmetleri var. Turkcell’in Akıllı Dünya Tarifesi ile 29 TL’ye ister 30 dakika konuşma veya 30 SMS isterseniz de 100 MB internet hakkınız var. Bu tarife siz Makedonya’ya gidip de telefonunuzu ilk kullanıma açtığınız anda otomatik devreye giriyor. Bu kadar konuşma ve internet bana yetmez derseniz Türkiye’de kullandığınız tarifeyi birebir aynı şekilde günlük 16,9 TL’ye de kullanabilirsiniz. SUPER YURTDISI yazıp 2200’e gönderdiğinizde aktif hale geliyor.

Vodafone’un ise günlük 25 MB interneti 25 TL (kodu: NET25), Aylık 30 dakika konuşma 25 TL (kodu: AYLIK30) olan yurtdışı paketleri var.Paketleri hesabınıza işletmek için paket kodunu yazıp 7048’e göndermeniz yeterli.

3.  Yurtdışında Nasıl Arama Yapılır?

Türkiye’yi arayacaksanız numaranın başına +90 koyarak arayacağınız numarayı çevireceksiniz. Örnek: +90 537 777 77 77.
Makedonya’da bir numarayı arayacaksanız arama yapmadan önce numaranın başına Makedonya’nın ülke kodunu eklemelisiniz. Makedonya’nın ülke kodu +389. Örneğin, +38905420000000 gibi.

Konaklama

Şehir rehberlerimizde oralarda kalmanızı önerdiğimiz otelleri bulabilirsiniz.

Makedonya Turu

Bizim her şeyimize bir Makedon Türkü olan Adem Abi koşturdu. Kendisi rehber ya da tur operatörü değil, daha çok araç konusunda destek veriyor. Özellikle yabancı dilden çekinenler için iyi bir can simidi olacaktır. İrtibata geçmek isterseniz kendisine WhatsApp’tan ulaşabilirsiniz: Adem Ruşid – +389 75542741

Yeme-İçme

Geleneksel Makedon mutfağı size bir yerlerden tanıdık gelecek. Tabi ki Türk mutfağından! Sonuçta 5 asırlık Osmanlı etkisinden bahsediyoruz. Balkanlar’daki diğer ülkelerde olduğu gibi geleneklerimiz, göreneklerimiz gibi mutfak pratiklerimiz de iç içe geçmiş durumda. Bu nedenle Makedon mutfağı için temelde Balkan, Akdeniz ve Osmanlı mutfağı karakteristikleri taşıyor diyebiliriz. Yemeklerde genel olarak baskın gelen malzemeler soğan, sarımsak, papates, havuç, maydanoz, biber, lahana ve tabi ki domates.

Ajvar Sos harika bir şey

Makedon mutfağının mihenk taşı yemeklerine gelecek olursak, ufak tefek farklılıklarla isimler size tanıdık gelecek. Hamur işlerinde burek, pogacha ve pastrmajlija dedikleri pastırmalı pideleri, tatlılarda sutlijash, ravanija ve tulumba, ana yemeklerde musaka, turli tava, kebapi, kukurec ve sarma… Hepsi bire bir Türk mutfağında karşılığı olan lezzetler ama yerken ikizini değil de kardeşini yiyormuş gibi hissediyorsunuz. 🙂 Bunlar dışında üzeri bol peynirli shopska salatası, tavče gravče denilen güveçte kuru fasülyeleri, pastrmka denilen balıkları, kačamak denilen mısırlı peynirli bizdeki kuymağa İtalyanların polentasına benzeyen bir tür bulamaçları, patlıcan ve kırmızı tatlı biber ezmesi ajvar sosları, mekici denilen pişileri de isimleri farklı olsa da Türk mutfağında kolaylıkla karşılığını bulabileceğiniz diğer lezzetler. İçkilerde de rakijanın etkisi görülüyor ama burada rakı üzümden değil erikten yapılıyor ve shot bardağında servis ediliyor. Skopsko denilen pilsen biraları da tüm Makedonya’nın lider bira üreticisi. Mastika da size Yunan topraklarından tanıdık gelecek sakız ağacının sunduğu ürünlerden. Bölgede mandıracılık kültürü çok gelişmiş olduğundan ülkenin her yerinde çeşit çeşit yöresel peynirler bulabilirsiniz. Aralarından en meşhuru kaşkaval peyniri.

Ulaşım

İstanbul’dan Türk Hava Yolları ve Pegasus Havayolları’nın Üsküp Büyük İskender Havaalanı’na direk uçuşları var. Türk Hava Yolları’nın her gün 2 tane, Pegasus Havayolları’nın ise Çarşamba ve Cumartesi günleri hariç her gün 1 tane direk uçuşu var Üsküp’e. Üsküp havalimanından da kolayca araba kiralayıp zaten küçücük olan ülkeyi tavaf etmeye başlayabilirsiniz. Şehirler arasında yol boyunca dumanlı dağlar, gür ormanlar, çiçek tarlaları sizi bekliyor olacak. Ucuz uçak bileti bulmanın püf noktalarını öğrenmek için tıklayın.

Araç Kiralama

Bu rotayı otobüsle değil de Üsküp Büyük İskender Havaalanı’nda kiralayacağınız araba ile yapmanız tavsiyemiz olur. Havaalanının giriş katında Avis, Hertz, Europcar, Enterprise, Sixt, Inter, ACE gibi uluslararası ve MI-DA, Sharr Express, Bejron Dooel, Toto, Interways gibi yerel araç kirlama firmalarının ofisleri var. İster Makedonya’ya gelmeden internetten isterseniz de havalimanına vardığınızda işlem yapabilirsiniz. Artıway üzerinden online olarak rent-a-car işlemi yaptığınızda belirlenen % üzerinden paranızın bir kısmı da cebinizde kalıyor. Makedonya’da uygun fiyatlı araç kiralamak için TIKLAYIN.

DİKKAT! Araba kiralayacak olanların mutlaka faturayı peşinen ödemeye dikkat etmesini öneririz çünkü depozito aldıktan sonra, araba tesliminde saçma masraf kalemleri çıkaranlar olduğunu duyduk.

Fiyatlar & Günlük Bütçe

Bütçe kısmına ortalama bir şey söylemek zor, sonuçta pansiyonda kalarak gezme var, Mandarin Oriental’da kalarak gezme de var. Onun yerine ne kadar para ne satın alırı anlatmak daha doğru.

Bütçe Seviyesi Ortama Günlük Harcama Ne Satın Alır

 

Düşük Bütçe

(Backpacker)

50 Euro ve altı Hostel 10 Euro,

 

1 öğün sokak lezzeti (köfte ekmek) veya uygun fiyatlı bir restoranda yemek 3-4 Euro,

 

Üsküp – Ohri arası otobüs bileti 8 Euro

 

Orta Bütçe 50–100 Euro İki kişilik otel odası 30-45 Euro,

İki kişilik restoran yemeği 11-13 Euro,
1 günlük rehber hizmeti 50 Euro.

 

Yüksek Bütçe 100 Euro üstü Her şey dahil otel odası 100 Euro,

Güzel bir restoranda yemek 30 Euro,

Üsküp havalimanından taksi ile ulaşım 20 Euro

Genel olarak bir fikir vermesi açısından ücretler şu şekilde:

1 porsiyon köfte 140 Dinar
1 litre benzin 60 – 70 Dinar
Şehir içi otobüs bileti 35 Dinar
10 dakikalık taksi ücreti 200 Dinar
100 GB internet paketi 800 Dinar

Nakit / Kredi Kartı

Otellerde, şık restoranlarda kart geçiyor ama çoğu küçük işletmede kredi kartı geçmiyor sadece nakit kabul ediyorlar. Büyük şehirlerde ATM bulmak kolay ama nedense Ohri dışındaki Ohri Gölü çevresindeki diğer küçük şehirlerde ATM bulmak zorlaşıyor.

Döviz Bozdurma

Banka ve döviz bürolarında bozdurabilirsiniz. Biz denemedik, ama öğrendiğimize göre akşam 10’a kadar Ramstore isimli marketlerde de bozdurabiliyormuşsunuz. Bu arada Ramstore ile Migros aynı şirket, sadece ismini değiştirmişler.

Makedonya’dan Ne Alınır & Makedonya’nın Neyi Meşhur

– Ohri’de inci takıları meşhur. Ohri Gezilecek Yerler yazımızda nereden alınır öğrenebilirsiniz.
Kaşkaval peyniri
– Kahvaltıda ekmeğin üzerine sürmelik veya leziz kanepeler yapmalık Ajvar Sosu. En ünlü marka Mamas.
– Makedonya’ya özgü üzümlerden yapılan Bovin’nin Imperator isimli şarabı ülkenin en meşhur şarabı. Tüm büyük marketlerde ve duty free’de var.
– Genel olarak Makedon şehirlerinde Türk şehirlerinde olduğu gibi merkezde bir çarşı – pazar mantığıyla çeşitli alışveriş dükkanlarının kümelendiği bölgeler var. Bu bölgelerde yöresel ürünler ve hediyelik eşyalar bulabilirsiniz. Üsküp’teki Bit Pazarı Türkiye’den sonra Avrupa’daki en büyük çarşıymış.
– Antika merakı olanlar için Üsküp’teki Türk çarşısında enteresan Osmanlı ve Yugoslavya döneminden kalma parçalar var.


Makedonya’da Gezilecek Yerler

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

  1. Üsküp
  2. Matka Kanyonu
  3. Kalkandelen (Tetovo)
  4. Mavrova
  5. Debar
  6. Struga
  7. Ohrid
  8. Bay of Bones Museum
  9. Saint Naum
  10. Manastır
  11. Stobi

Rota

– Bu ideal bir roadtrip rotası. Kendi aracınız yoksa Üsküp’ten araba kiralayabilirsiniz. Yukarıda kiralama bilgilerini paylaşmıştık.
– Önerdiğimiz rota Üsküp – Matka Kanyonu – Tetovo (Kalkandelen) –  Struga’dan geçip ve Ohri’ye varıyor ve Bitola’da bitiyor. Google Maps’e yol tarifi soracak olursanız sizi daha hızlı olduğu için 4 ve 5’i atlayarak normal Üsküp – Ohri yolundan götürecektir, ama biraz daha dağlardan gideyim, zamanım var diyorsanız 4 ve 5’i de içine alan Mavrovo Yolu + Debar Gölü rotasını tercih edebilirsiniz. Bu rota yolda geçireceğiniz zamanı uzatacaktır ve yol her zaman açık olmayabilir.
– Ama bu yukarıda bahsettiğimiz yoldan gelmek için araba kiralamak lazım. Toplu taşıma araçları tabi ki otoyoldan geliyor. Araba kiralaamam, çok mu şey kaçırıyorum? Hayır.
– Bu rotayı yaparken sadece Üsküp ve Ohrid’i merkez edinip, sadece buralarda konaklayıp, sağa sola buralardan günübirlik geziler yapabilirsiniz.

Süre

– Yukarıda bahsettiğimiz Makedonya’da gezilecek yerleri internetten araştırdığınızda başka bir sürü yer görüp, kafanız karışabilir ama bizce zaman ve para ayırdığınıza değer farklılıkta bir yer görmeyeceksiniz. 3-4 gün bizce yeterli. Biz de size bu sebeple 3-4 günlük bir rota önerdik.
Stobi Makedonlar için önemli bir antik şehir. Ülkenin parasındaki mozaiklerin ev sahibi. Yol üzerinde bir yer olsa uğrayın derdik ancak rotanın çok dışında ve ne yalan söyleyelim çok da etkileyici bir görsellikte değil. Bizim az bilinen antik kentlerimiz Stobi’yi cebinden çıkarır.
Struga‘yı zaman durumunuza göre rota dışı bırakabilirsiniz çünkü bir kahve molası dışında pek de bir şey vadetmiyor. Ohri aynı manzaralara sahip ve hem ortam, hem de estetik olarak çok daha hoş.
– Sadece 2 gün zamanınız varsa her şeyi unutup direkt Ohrid’e gidin. Zaten Bay Of Bones, Sveti Naum, Struga oradan çok yakın.

1. Üsküp – Heykeller Şehri 🎠

Rotamız, son yıllarda yürütülen şehir planlamacılığı çalışmaları sonucunda adım başı adam boyu heykellerle donatılmış bir şehir olan başkent Üsküp’te başlıyor. Hatta burada şöyle bir espiri bile varmış; “Makedonya’nın %70’i Makedon, %20’si Arnavut, %10’u da heykel.” 😀

Vardar Nehri’nin içinden geçtiği şehrin en görülesi bölgesi Türk Çarşısı olarak geçen hem tarihi hem turistik bölge. Osmanlı’dan kalma camiler, hanlar ve hamamlar var. Makedonya 1395’dan 1912’ye kadar Osmanlı İmparatorluğu kontrolünde kaldığından Osmanlı mimarisi ve Türkçe de ülkede kaçınılmaz olarak izini bırakmış. Üsküp, Makedonya’nın başkenti olsa bile eğer müzelerini atlarsanız 1 günde gezilir küçüklükte. Zaten görülmesi gereken ilk 3 yer şehrin ana meydanı olan heykelleriyle ünlü Makedonya Meydanı, meydana Bizans İmparatoru Jüstinyen tarafından 6. yy’da yaptırılan taş köprü ile Türk Çarsısı’na bağlı. Gezilecek yerler, nerede ne yenir,nerede kalınır gibi Üsküp hakkında daha detaylı bilgi için sizi ÜSKÜP GEZİLECEK YERLER yazımıza alalım. Hadi tık tık. Haritada 1 numara.

Üsküp’e kadar zaman ayırmalı?

Üsküplüler kırılıp, darılmasın, ama bizce Üsküp’ta mümkün olduğunca az vakit geçirmeli, çünkü programın geri kalanı çok daha güzel yerlerden geçiyor, buraya ayırdığınız zamana yanarsınız. İlla başkenti de göreyim diyenler, Üsküp’e maksimum 1 gün ayırmalı. Tarihi Türk Çarşısı bölgesini gezer, Makedonya Meydanı, taş köprü gibi imza yerlerini görür, teleferikle Vodno Tepesi’nde şehir seyri yapar, geleneksel mimari tarzların görülebildiği otantik Makedon köyüne gider üstüne de Balkan lezzetleriyle dolu mis gibi bir akşam yemeği çekersiniz.

Üsküp otellerini incelemek için tıklayın.

2. Matka Kanyonu – Doğa Kaçamağı 🍃

Tüm Makedonya turumuzda Ohri’den sonra en sevdiğimiz yer Matka Kanyonu oldu. Başkent Üsküp’e sadece 15 kilometre yarım saatlik mesafede, tüm Makedonya’nın en popüler doğa kaçamağı olan Kanyon’a uğramadan güneye inmeyin. 5 bin hektarlık devasa kanyonda ister kano kiralayarak, ister 14 kilometrelik yürüyüş yolundan keşif turu yapabilirsiniz. Eğer özel aracınız yoksa, kanyona gelmek için Üsküp’ten çıkmalı yarım günlük, gidiş dönüş ulaşım dahil rehberli Matka Kanyonu turunu da değerlendirebilirsiniz. Yol boyunca kelebeklerden akbabalara endemik hayvan türleri, ilginç mağara ve kaya oluşumları, sadece buraya özgü bitki türleri karşınıza çıkacak. Tabi isterseniz tembel işi bir saatlik tekne turları da var. 😀

Kanyonda orta çağ tarihli 3 tane dini yapı da bulunuyor. 1389 yılında yapılan Aziz Andrew Manastırı, aynı nehrin bir yakasında 14. yy tarihli Matka Manastırı, kanyonun üst kısmında ise Aziz Nikola Manasıtırı bulunuyor. Mola vermek ve bir şeyler atıştırmak için Treska Nehri kıyısında bir de küçük restoran var.

Matka Kanyonu’nda tekne turu

Gidiş dönüş 1 saat süren tur fiyatları yaklaşık 20 TL kadar. Tur sırasında sarkıt ve dikitlerle dolu Vrelo Mağarası da görülebiliyor. Bu mağaranın dünyanın en derin yeraltı mağaralarından biri olduğu biliniyor ama tam derinliği henüz kesin olarak ölçülememiş.

Ne kadar zaman ayırmalı?

Valla kanyona gelip kuru kuru fotoğraf çekip giderseniz yazık olur. Kano ya da yürüyüş gibi bir aktivite kesin yapmak lazım. O yüzden kanyona en az yarım günüzü ayırın deriz. Ayrıca sporseverlere duyurulur, kanyonda farklı zorluklardaki parkurlarıyla kaya tırmanışı yaptıran bir dağcılık klübü mayıs-ekim ayları arasında hizmet veriyor.

Konaklama

Olur da diğer doğa aktiviteleri aklınızda kalır ve burada kalmak istersiniz diye nehir kıyısındaki restoranın aynı zamanda bir otel olduğunu da not düşelim. Sabah kanyonda uyanıp, güne böyle bir yerde doğa yürüyüşü ile başlamak harika olur. Web Sitesi: canyonmatka.mk Konum için tıklayın.

Matka Kanyonu’na Ulaşım

Buraya arabayla gelecekler için yol Üsküp’ten 15 kilometre 30 dakika sürüyor. Kanyon’a Üsküp’ten toplu taşıma ile de gelme opsiyonunuz var. Üsküp ana otobüs istasyonundan kalkan 60 numaralı otobüs Matka Kanyonu’na geliyor.
Ücret: 0.57 Euro kadar.
Sefer Saatleri:  7:00 / 8:45 / 10:30 / 12:10 / 13:50 / 17:10 / 18:45 / 20:15 / 22:30 saatlerinde kalkıyor ve yaklaşık 45 dakikada kanyona varıyor.
Geri dönüş içinse kanyondan 5:50 / 7:45 / 9:40 / 11:20 / 13:00 / 14:40 / 16:20 / 18:00 / 19:30 / 21:00 saatleri var. Haritada 2 numara.

3. Tetovo (Kalkandelen) –  Kadın Ruhunun Tüm Zerafetini Alan Alaca Cami 👩

Matka Kanyonu’ndan 37 kilometre sonra duvarları çiçek desenleri ile süslü Alaca Camiyi görmek için Makedonya’nın küçük şehirlerinden biri olan Kalkandelen yani Tetovo’ya uğramaya değer. Şehirde görmeye değer başka da bir şey yok ama bu cami gerçekten çok güzel bir cami.


Ufacık ama harika süslenmiş, özellikle de içi. 1438’de, padişahlar, sultanlar yerine Anadolu’dan Makedonya’ya gelen Hurşide ve Mensure kardeşler tarafından yaptırılmış. Hani anneannelerimizin el emeği patchwork battaniyeleri, masa örtüleri vardır ya işte bu caminin cephesi de aynı onlar gibi. Kadın elinin değdiği her halinden belli. Oldukça zarif ve mütevazi. Söylenene göre motifler kızkardeşlerin çeyizinden esinlenilmiş. Camiyi boyamak için 30.000’den fazla yumurta kullanılmış. Bir de camideki çizimlerde İstanbul manzaraları bulunuyormuş diye duyduk ama biz göremedik. Gören varsa teyit eder mi lütfen? Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

Tetevo otellerini incelemek için tıklayın.

Harabati Baba Tekkesi

Bunun dışında Tetovo’da bir de Harabati Baba Tekkesi var. Bazı kaynaklarda eskiden başında olan fakat vefatından sonra Harabati Baba’nın yerine geçtiği Sersem Ali Baba’nın ismiyle, yani Sersem Ali Baba Dergâhı diye de geçen tekke; Osmanlı’dan kalmış bir yer ver Osmanlı-Türk dini eserlerinden. Bahçesinde bir de dergah var. Tekke 1948 yılında yakılmış ama sonradan yeniden düzenlenip içinde otel ve restoran olan turistik bir yere dönüşmüş. M.S. 1538 yılında inşa edildiği biliniyor, Tetovo’ya gelmişken oraya da uğrayabilirsiniz.

4. Mavrovo Milli Parkı ⛺


Burayı, durun, arabadan inin gezin anlamında yazmıyoruz. Koymamızın tek amacı, otoyoldan değil de eğer zamanınız var ise Milli Park yolundan geliyor olmak. Bu rota yolunuzu uzatacaktır yolda geçireceğiniz zamanı da. Az zamanınız varsa burayı es geçip normal yoldan gelin deriz.

Kışın gelenler için burada bir kayak merkezi de var. 😉 Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

Mavrovo otellerini incelemek için tıklayın.

5. Debar 🌾

Durulup gezilecek bir şey yok. Rotanın buradan devam ettiğini anlatmak için koyduk. Yol boyu güzel manzaralara devam. Konum için tıklayın. Burası da Eğer Milli Park yolunu seçerseniz görebileceğiniz bir yer. Ama dediğimiz gibi bol zamanınız var ise uğrarsınız. Debra Gölü kenarındaki Taverna Cami restoran – cafesinde mola verebilirsiniz. Bölgenin lokal mutfağını çok uygun fiyata tadabilirsiniz. Tel: +389 70 241 205 Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

6. Struga – Göl Kenarında Ufak Bir Mola ☕

Normal yoldan gelseniz de, Milli Park Yolundan gelseniz de Struga’ya ulaşıyorsunuz. Tetovo’dan sonra güneye doğru 133 kilometre 2 saat devam ettikten sonra Ohri’ye 15 kilometre kala Ohri Gölü kıyısındaki Sturga adlı küçük şehre uğradık. Şehirde görülecek özel bir yer yok ama göl kenarındaki mekanlar tam mola vermelik. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

Struga otellerini incelemek için tıklayın.

7. Ohri – Balkanlar’ın İncisi & Makedonya’nın En Güzel Yeri 🏡

Makedonya’da gezileceklerin en güzelli şimdi başlıyor. Hiç şüphesiz Makedonya turunuzun göz bebeği Ohrid olacak.

Sturga’dan yola 15 kilometre 20 dakika daha devam ettiğinizde, Ohri Gölü’ne ismini veren, bizce tüm Makedonya gezimizin en güzel şehri Ohri’ye varıyorsunuz. Ohri, bir günde her yerini gezebileceğiniz kadar küçük, insanda Büyükada ve Safranbolu karışımı bir hissiyat yaratan yer. Gölde tekne turu yapma, sokaklarını gezme, göl balıklarını tatma, güzel kiliselerini gezme derken o 1 günü size dolu dolu geçittiriyor. Bir gün Ohri’ye yeter diyoruz ama eğer mevsiminde burdaysanız Ohri Gölü kıyısındaki sahil işletmelerinde daha sakin takılıp, göle girip, günü geçirmek veya hazır buradayken çevredeki yerleri de göreyim derseniz Ohri’yi merkez edinip aşağıda anlattığımız yerlere günübirlik git geller yapmak isteyebilirsiniz. Ohrid hakkında çok daha detaylı bilgi ve gezi programı için OHRİ GÖLÜ & OHRİD’DE GEZİLECEK YERLERyazımız hazır ve nazır. Haritada 7 numara.

Ne kadar zaman ayırmalı?

1 gün Ohrid’i gezmek için gayet yeterli bir zaman. Eğer artı bir gününüz daha varsa Ohrid’i merkez edinip günübirlik Bay of Bones, Sveti Naum gibi çevrede görülmesi gereken yerleri görün deriz.

Ohri otellerini incelemek için tıklayın.

8. Museum On Water (Bay Of Bones) – 3000 Yıllık Suyun Üzerinde Yüzen Medeniyet 💧

Ohrid’den Sveti Naum’a doğru giderken, sadece 16 kilometre kadar uzaklıkta denizin üzerine kurulmuş ilkel, kerpiçten yapılma bir yerleşim var. MÖ 1200-700 arasında burada yaşayan insanlar hem yaban hayvanlarından, hem de insanlardan korunmak için suyun üzerine bir yerleşim kurmuşlar. Yüzer köprüyü kaldırdıkları zaman güvende oluyorlarmış. Burası da aslına bire bir uygun olarak bu ilkel yerleşimin reprodüksiyonu ve müzeye dönüştürülmüş hali. Ayrıca bu bölgede harika bir göl manzarası ve inanılmaz berraklıkta bir su var. Müze girişi 100 Dinar yani yaklaşık 2 Dolar gibi bir ücret. Çocuklar ve öğrencilere de indirimli olarak 0,50 Dolar gibi bir ücreti var. Çalışma Saatleri: 09.00 – 16.00 ama Temmuz – Ağustos ayları arasında kapanış 19.00. Pazartesileri kapalı. Konum için tıklayın. Biz çok etkilenmedik açıkçası buradan. Haritada 8 numara.

Bay of Bones’a Ulaşım

Eğer araba kiraladıysanız buraya ulaşmanız Ohri şehir merkezinden sadece 20 dakikanızı alır. Ayrıca şehir merkezinden Sveti Naum’a giden tüm otobüsler Bay of Bones önünden de geçiyor. Ücret yaklaşık 1 Dolar. İki yeri birbirine kolaylıkla bağlayabilirsiniz.

9. Sveti Naum – En Kutsal Kiliselerden ⛪


Ohrid’e 29 km mesafedeki Sveti Naum Manastır’ı tüm Makedonya’nın en önemli tarihi değerlerinden. Etrafta tavus kuşlarının dolaştığı manastır 16.yy’dan kalma ve içindeki kilisede Kiril Alfabesi’ni bu coğrafyaya yayan azizlerden biri olarak kabul edilen Aziz Naum’un mezarı var. Mezarın, kafanızı yasladığınızda Aziz Naum’un kalp atışını duyduğunuza dair bir de efsanesi var. Muhtemelen yer altı sularının sesi ama siz yine de bi kulağınızı yaslayın. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

Sveti Naum’a Ulaşım

Sveti Naum’a ister göl üzerinden, Ohrid limanından her gün gidiş 10.00 dönüş 16.00 olmak üzere 10 Euro’ya kalkan botlarla 1,5 saat süren yolculukla isterseniz de kara yoluyla taksiyle veya otobüsle yarım saatte ulaşabiliyorsunuz. Taksiler tek yön 16 Euro alıyor. Otobüsler ise buraya günde 6-7 sefer yapıyor ve tek yön yaklaşık 2-2,5 Dolar kadar tutuyor. Aracınız varsa zaten hiç sıkıntı yok. Sadece 1 Euro kadar bir otopark parası veriyorsunuz. Eğer aracınız yoksa bizce buraya otobüsle gelip diğer opsiyonlara harcayacağınız ücretle manastır çevresindeki çayda sandal turuna katılmak daha mantıklı.

Konaklama

Sveti Naum tüm Hristiyan dünyasının uğrak yerlerinden biri olduğundan burada konaklama opsiyonu da var. Hemen manastırın bitişiğinde bir otel var. Hatta manastır bu otelle çevrelenmiş halde. Web Sitesi: www.hotel-stnaum.com.mk

Sveti Naum’da Sandal Turu

Burada göle bağlanan bir dere üzerinde sandal turları yapılıyor. Mutlaka birine atlayıp gezintiye çıkın. Tekne yerine sandallarla yapılıyor. Çünkü tüm manastır ve çevresi koruma altında olduğundan motorlu araca izin yok. Sandallar yeterli kişi sayısına ulaşıldığında kalkıyor. Kaç kişi olursanız olun ücret 10 Euro. Yani keyfinize göre tüm parayı verip sandalı kendiniz kapatabilirsiniz. Ayrıca sandalı kullananlar da bölgenin yerel rehberleri. Hem kürek çekiyorlar hem de bölge hakkında bilgi veriyorlar.

10. Makedonya & Arnavutluk Sınırı – Eğlencesine yürüyerek sınır geçin🚶

Sveti Naum’dan 2 dakika mesafede Arnavutluk sınırı bulunuyor. Arnavutluk’un Türk vatandaşlarına vize uygulaması bulunmadığından sırf eğlencesine yürüyerek Arnavutluk’a da geçebilirsiniz. Pasaport memuru soracak ziyaret amacınız ne diye. Bi arkadaşa bakıp çıkacağım diyeceksiniz. 😛

11. Manastır (Bitola) – Atatürk’ün Eğitim Gördüğü Okul 📚


Üsküp ve Ohrid rehberlerini ayrı ayrı yazdık ancak Manastır’ınkini yazmadığımız için burası biraz uzun olacak. Manastır, yani Makedonca adı ile Bitola, bizce Makedonya’nın en Avrupa hissiyatlı yeri ancak Türkler için buradaki en değerli şey Atatürk’ün 3 sene askeri eğitim aldığı okul olan Manastır Askeri İdadisi’nini görmek.

Manastır Askeri İdadisi

İlkokul derslerimizde ezbere öğrendiğimiz yerleri yerinde görmek kadar insana nostaljik gelen bir his daha yok. Küçükken tarih derslerinde belki de en çok karşılaştığımız bilgiler Mustafa Kemal Atatürk’ün öğrenim gördüğü okullardı. Mahalle mektebiyle başlayıp Harp Akademisi’yle son bulan okul hayatında bir dönem de Manastır Askeri İdadisi’nde okuduğu hepimizin kulağına çalınmıştır. Zamanında Manastır Osmanlı toprağıyken, 3. Ordu’nun merkezi buradaymış. Dolayısı ile Manastır Askeri İdadisi çok prestijli bir okulmuş sadece uyguladığı sınavda yüksek başarı gösteren öğrencileri kabul ediyormuş. Atatürk de okulun 1896 yılı kazananlarından sayılı öğrencilerden biri olmuş ve ilk defa Selanik’teki ailesinin yanından ayrılarak Manastır’a yerleşmiş ve burada 3 sene eğitim görmüş.

Manastır Askeri İdadisi 1983 yılında başlayan bir projeyle Manastır Kültür Müzesi haline dönüştürülmüş ve müzede Manastır çevresinden çıkarılan arkeolojik eserlere de yer veriyor. Ayrıca binanın 2. katında Mustafa Kemal Atatürk için ayrılmış bir bölüm var. Bu bölümde Atatürk’ün eşyaları, hayatı ve katıldığı savaşlara dair bir takım bilgi ve fotoğraflar, ayrıca yazdığı kitaplar sergileniyor. Bir de balmumu heykeli büstü var. Müze de en ilgi çeken şeylerden biriside Eleni Karinte isimli bir Makedon kızının yazdığı aşk mektubu.

Atatürk’e Aşk Mektubu

Çok seneler geçti, ben halen her gün içerisinde senden haber bekliyorum. Herhangi bir zamanda mektubumu alırsan, beni hatırla ve kâğıttaki gözyaşlarımı görebileceksin. Yıllar ve olaylar geçiyor, seninle ilgili çok şeyler konuşuluyor. Mektubumu okurken, başka kadını seviyorsan, mektubumu kopar ve kendine sor: inanabiliyor mu ki, Manastırlı bir Eleni Karinte, bir günlük tanıdığı ve âşık olduğu adama bütün ömrünü harcamıştır? Ve benim seni sevdiğim kadar, o kadını o kadar seviyorsan, kendisine hiçbir şey söyleme, senin kadar mutlu olmasını diliyorum. Fakat balkondaki kızı hatırlıyorsan ve başkasını sevmiyorsan, seni beklediğimi ve ömrüm boyunca bekleyeceğimi bilmeni istiyorum.

Döneceğini, beni unutmayacağını biliyorum. Babam vefat etti. Beni senden ayırdığından tam bir yıl geçti, beni eve kapattı ve bir ay çıkmama izin vermedi. Ağladım, biliyorum ki tüm kilitleri ve hapisleri boşuna harcadı.

Beni evlendirecekleri adamı sadece bir kez gördüm ve kendisi bana onu sevebileceğimi sordu. Ben kendisine, ‘Hayır, ben sadece ilk aşkımı seviyorum’ dedim. Ve artık kendisini görmedim. Babam beni hiç bir zaman affetmedi ve ben de kendisini affetmedim. O zamanlardaki gibi artık genç ve güzel değilim… Tüm ömür bir gün içerisinde!

Ebediyen seni seven ve seni bekleyen,
Senin Eleni Karinte.”

Okulun yetiştirdiği isim yapmış kişilerden birisi de 1897 Türk-Yunan Savaşı’ndaki başarıları ile tanınmış bir asker olan Ahmed Niyazi Bey. Aynı zaman da II. Meşrutiyet’in ilanına yol açan ayaklanmanın lideri olmuş.

Ayrıca müzede Makedon kültürüne ve şehrin tarihsel-kültürel yapısına dair pek çok eşya, resim, giysi ve anı görebiliyorsunuz. Okulu gezerseniz ziyaretçi defterine bir şeyler yazmayı unutmayın. Manastır, Ohrid merkezden 72 kilometre, 1, 5 saat mesafede. Özel aracınız yoksa da Ohrid otobüs garından kalkan otobüslere binebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

Bitola otellerini incelemek için tıklayın.

Manastır’daki Türk Çarşısı

Aynı zamanda Manastır’daki Türk çarşısına da uğramak isteyebilirsiniz. Osmanlı gittiği şehirlerde ilk cami ve hamam, ardından da çarşı yaparmış. Bugün hala Makedonya’daki birçok şehirde ticaret bu çarşılarda yapılıyor. Hatta Makedonyaca’da da “çarşı” deniyor. Burası aynı zamanda Elveda Rumeli dizinin set olarak kullandığı yerlerden.

12. (Stobi Antik Kenti – Önerdiğimiz Makedonya Turu’nun Dışında Kalan Yer) 🎭

Tekrar yineliyoruz; burayı görmek için yolda 1 gününüzü feda ettiğinize değecek bir yer olduğunu düşünmüyoruz. Fazla bir gününüz daha varsa Arnavutluk’a geçip oraları görmek daha enteresan olabilir ama yine de bilgi vermeden geçmeyelim dedik:

Stobi Antik Kenti bütün Makedonya’nın en değerli arkeolojik alanı aynı zamanda da bir yerleşim yeri. Araştırmalara göre 7. yüzyılda Paeonia Krallığı burada yaşayan ilk krallıkmış, sonradan onu Makedon Krallığı takip etmiş. Antik kenti daha sonra Roma ve Bizans İmparatorlukları da yerleşim yeri olarak seçmiş. Roma İmparatorluğu döneminde Makedonya Eyaleti’nde Stobi başkentmiş, çünkü Stobi Makedonya’nın önemli bir stratejik konuma sahip olmasına neden olan Roma ticaret yolu üzerinde bir yer. Hal böyle olunca Stobi de Makedonya genelinde ticaret merkezi olmuş. Ayrıca Stobi’de Hristiyanlığın ilk dönemlerinde bir sürü ibadet yeri kurulmuş, bu yüzden burada Hristiyanlığın izlerini görmek mümkün. Stobi Üsküp’e 80 kilometre ve yaklaşık bir saat uzaklıkta. Stobi Antik Kenti her gün 10.00-20.00 saatlerinde açık. Giriş ücreti 120 Makedon Dinarı yani yaklaşık 7-8 TL. Rehberli turlara katılmak ücretsiz, bahşiş sistemi ile çalışıyor. Katılmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Websitesi: www.stobi.mk Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

Muhteşem Yüzyılı Aratmayan Entrikalar
(Makedonya – Yunanistan Krizi)

Bugünkü Makedonya bayrağı

Merak etmeyin, sizi hiç tarihi teferruatlara boğmak gibi bir niyetimiz yok. Hatta anlatacaklarımız bayağı harem entrikalarından reyting çalar enteresanlıkta. Politik bir şey yazmak niyetinde değiliz, ama ister haklı, ister haksız sebeplerden, Yunanistan ve Makedonya’ya ciddi siyasi kabadayılık etmiş; zorla bayrağını değiştirtmiş, hala da ismini değiştimesi için zorluyor. Kim haklı, kim değil konusu ise karmaşık bir tarihe dayanıyor:

Kim bu Makedonyalılar?

İşte problem tam da bu soruda kitleniyor. Makedonyalılara göre, Makedonlar, Yunanlarla hiç bir bağı olmayan, dil, etnik köken ve kültür olarak bambaşka insanlar. Friglerin akrabası ve balkanların yerel halkı olan Brygianlardan (Brigyalı?) geldiklerini iddia ediyorlar. Savlarını da antik çağda yaşamış Yunan, Yahudi ve Romalı tarihçilerin de Makedonlardan her zaman farklı bir ulus olarak bahsetmeleri ile destekliyorlar. Yunanistan ve batılı kaynaklara göre ise, Makedonyalılar bugünkü Yunanistan topraklarında yaşamış, Yunan kökenli bir kavimler. Yunan tanrılarına inanıyor ve bir Yunan lehçesi konuşuyorlarmış. Ama zaman içinde farklılaşıp, kendi uluslarını kurmuşlar. Makedonya kelimesi de Yunan mitojisinin kahramanlarından Makedon’dan geliyor.

Bundan sonra tarih boyu olanlar da bu Makedonyalılar aslında Yunan mı yoksa Brygian kökenli mi sorusunda kitleniyor. Çünkü Makedonlar daha sonra MÖ 5 yüzyılda etrafındaki komşu kavimlerle birleşip, Yunanlarla savaşıyorlar ve tüm Yunanistan Makedon Argead Hanedanlığı‘nın yönetimine geçiyor. Nereden baktığına göre bu olay bir fetih, ya da “Antik Yunanın tek bir güç altında birleşmesi” olarak farklı yorumlanıyor. Makedonyalılar tarihi kaynakların Yunanlıların esir alınmasını, köle olarak satılmasını gösterek biz siz feth ettik diyor, Yunanistan’a göreyse bu aslında otoritenin kurulması sırasında yaşanan aile içi şiddet.

Büyük İskender Benim Dedem! – Hayır, Benim Dedem! – Hayır Benim! …

İki ülke arasındaki kavga temelinde kimin kim olduğu ve dolayısı ile kimin kimin mirasçısı olduğu üzerine. Çünkü buna göre toprak ve kültürel mirasta hak sahibi olunuyor. Tarihi Makedonya şu an Yunanistan’nın kuzey kısımlarının kapsayan bir bölgeden oluştuğu için Yunanistan Makedonya’yı mirasa ortak etmemekte kararlı. Yunanistan her şeyin aslında kendi medeniyetinin bir devamı olduğunu iddia ederek Makedonya’nın isminden bayrağına her şeyine müdehale ediyor. Tartışmanın göbeğindeki bir figür de dünya fatihi Büyük İskender. Yunanistan’ı fetheden/ birleştiren Makedonyalı kral 2. Phillip’in oğlu oluyor, ve Yunanistan’a göre o bir Yunan tarihi figür, Makedonlara göreyse Makedonyalı.

Ama bu problemin sadece kökü, şimdi gelelim problemin uzandığı asıl entrikalara…

Makedonya’nın Sıfırdan Bir Ülke Ve Kimlik Oluşturma Çabaları

O günden bugüne geçen zamanı hızlıca özetleyecek olursak, Hristiyanlığa geçmeleri ile birlikte Makedonya önce Bizans, sonra da Osmanlı kontrolüne geçmiş, dünya savaşları sırasında bağımsızlık mücadelesine girse de, 2. Dünya Savaşı sonrası Yugoslavya’nın parçası olmuş. Yüzyıllarca başkaları tarafından yönetilen Makedonya nihayet Yugoslavya’nın dağılması ile 1991’de bağımsızlığını kazanmış. Ancak 2000 yıla yakın sene başkalarının himayesinde yaşamış bir toplumun kendi özgün ulusal kimliğini inşa etmesi zor… Onlar da Makedonya’nın Makedonlara ait olduğu ilk zamanlara dönmüşler ve yeni kültürlerini bunun üzerinden inşa etmeye çalışmışlar.

Terlik Zoruyla Yunanistan’nın Makedonya’ya Bayrağını Değiştirtmesi ve İsminin Makedonya Olmasına İzin Vermemesi

Tüm vatandaşlarına eşit haklar veren bir anayasa yapıp, isimlerini Makedonya yapmışlar, bayraklarına Büyük İskender’in hanedanlığını temsil eden Vergina Güneşi’ni koymuşlar. Avrupa Birliği Makedonya’nın bağımsız bir ülke olarak tanınması için gerekli şartları yerine getirdiğini söylese de Yunanistan sürece taş koymuş. Çünkü Yunanistan’ın şu tip korkuları var:

1. Makedonya ismi tarihi olarak Yunanistan sınırları içindeki toprakları da kapsayan bir coğrafya. Dolayısı ile Makedonya’nın o bölge üzerinde hak iddia etmesinden korkuyor.
2. Makedonya’nın anayasasında tüm dünyadaki Makedonların koruyuculuğu üstlendiğine dair bir madde var. Buna dayanarak Yunanistan’nın topraklarına müdehale edebileceğinden çekiniyor.

Yunanistan sınırların yaşayan ve zorla asimile edilmeye çalışılan bir Makedon nüfusu var ve Yunanistan’nın bu konunda elleri bayağı kirli. Sadece 1945-46 arası 440 Makedon kadın tecavüze uğramış, 13,529 Makedon zorla Yunan adalarına yollanmış, 13 kişi işkence altında aklını yitirmiş , 80 köy yağmalanmış, 1,943 aile zorunlu göç ettirilmiş. 1995’te Human Right Watch, Amnesty International ve Avrupa Parlementosu topraklarında Makedonyalılara uyguladığı baskı konusunda uyarmış.

Üzerinde Vergina güneşi olan eski bayrak1994’te Yunanistan Birleşmiş Milletlerin Makedonya’nın kuzey komşularına uyguladığı ambargoyu fırsat biliyor ve Makedonya’ya kendisi ambargo uyguluyor. Bu ölümcül bir darbe oluyor çünkü Makedonya hiçbir komşusu üzerinden ticaret kapamaz oluyor ve Yunanistan’nın kapanına kısılıyor. Zaten 3 sene önce kurulmuş bir devlet olduğundan ülke ciddi ekonomik sıkıntıya düşüyor. Aynı zamanda Yunanistan Birleşmiş Milletler’de sahip olduğu veto hakkını kullanarak birliğe girmeye çalışan yeni ülkeleri seçtikleri tarafla ilgili tehdit ediyor. Böylece Makedonya siyasi kaba kuvvetle bayrağını değiştirmek zorunda kalıyor.

Yunanistan hala ülkenin “Makedonya” ismini tanımıyor, yerine FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia) diyor. Türkiye Makedonya isimini tanıyan ilk ülke olmuş, Nato da hala tanımıyor.

Aynı zamanda Makedonya’nın Büyük İskender’in heykelini dikmesi de Yunanistan tarafından engellendiğinden şehirdeki Büyük İskender konulu heykellerin isimlerinin isimlerini “Büyük Savaşçı” olarak değiştirmek zorunda kalmışlar.

68 Comments

  1. Merhabalar çok uzun zamandır Makedonyayı araştırıyordum bu sayfa çok yardımcı oldu çok teşekkür ederim. Biz ailemle birlikte gitmeye karar verdik orda Taksici Şenol abi ile tanıştık Makedonya Türklerinden bize hem dil hemde gezilecek yerler konusunda çok yadımcı oldu.Biz tüm Makedonyayı gezdik sonrasında da biz Karadağya da gitmeye kara verdik. Bizi Karadağya Şenol abi götürdü.Çok iyi birisi gönül rahatlığıyla onu tercih edebilirsiniz.Şenol abinin numarası:+38972272121 instagram:uskuptaksi4

  2. Makedonya’dan yeni döndük, çocuklarla birlikte Karadağ’ı da içine alan bir seyahat yaptık. Doğa ve huzur odaklı bir turizm isteyenlere ideal. Arnavutluk ve Karadağ’dan farklı olarak trafikte insanlar birbirine çok daha saygılı, sakin, yani insan olarak doğası da güzel. Ohrid harika, Kotor’dan dönüş yolunda Mavrova’dan geçtik, iyi ki yolumuz düşmüş dedik. İleride buraya yerleşmeyi bile düşünüyorum, az vakit ayırmışız, muhtemelen tekrar geleceğiz.

  3. Yazı için teşekkürler. Az önce Üsküp’ten İstanbul’a döndük. Gerçekten yazdıklarınız dışında Makedonya’da gezilecek başka hiç bir yer yok. Gitmeye değecek bir ülke değil. Dayanamayıp 1 gün önceden döndük. Daha önce hiç böyle sıkıcı ve down olduğumuz bir gezimiz olmamıştı. Gitmeyi düşünen vazgeçsin, yolda olana Allah sabır versin, gidene de geçmiş olsun…

  4. Harika bir yazı, biz bu yaz Makedonya’ya gideceğiz çok faydalı oldu bizim için. Benim sormak istediğim; Üsküp’ten Podgarica’ya otobüs var mı?

  5. sevgili biz evdeyokuz sakinleri yaptığınız bu iş sunduğunuz bu veriler başka bir seviye, ücretli olsa satın alırım o şekilde söyleyeyim. bütün seyahatlarimi seyahat tricklerini sizin aracılığınızla yapmış olabilirim. bunun için teşekkür ederim. Üsküp havalimanında güvenilir bir araç kiralama şirketi öneriniz var mı?

  6. Merhaba:)
    Otobüsle giderken Bulgaristan ya da Yunanistan vize istiyor mu yeşil pasaporta?
    Teşekkürler özledik

    1. ulaşım yolunuzun ne olduğu fark etmez yeşil pasaportun hakları her zaman bakidir

  7. Yine ne harika bir blog yazısı. Emekleriniz için teşekkürler. Ben bir şey sormak istiyorum. Bu şekilde pasaportla girilen ülkelere giderken seyahat sağlık sigortası yaptırmak zorunlu mu? şimdiden teşekkür ederim

    1. Merhaba tek iseniz araç kiralamak daha pahalıya gelecektir o nedenle toplu taşımayı öneririz.

  8. Merhaba, arkadaşlarımla 7-12 şubatta gideceğiz. Araç kiralamak sizce mantıklı mı önerdiğiniz rota için? (Üsküp-Bitolo)

    1. Merhaba bizce eğer en az 4 kişilik bir grupsanız her zaman araba kiralamak daha mantıklı oluyor çünkü fiyat 4’e 5’e bölünüyor 🙂

  9. Sevgili Duygu&Bgehan, yine dopdolu bir rehber olmus. Bir yere gitmeden once mutlaka sizin siteye bakiyorum acaba gitmisler mi diye. Araba kiralayarak 4 gun belirttiginiz rotayi uyguladim Uskup-Ohrid arasinda. Yine nokta atisi tespitler vardi, her detayi dusunmussunuz. Emeginize saglik

    1. Merhaba çok teşekkür ederiz önerilerimizden faydalanıp güzel bir gezi yapabilmiş olmana çok sevindik :))))

  10. Merhaba, Makedonya ve Arnavutluk turu yapacağım. Burdan euroyla gidip orda mı yerel para birimine çevirmeliyim, yoksa türkiyede mi çevirme işlemini yapmalıyım? Hangisi daha karlı olur benim için. Teşekkürler.

      1. Eksik sormuş oldum biraz kusura bakmayın. Dolarla gitsem farkeder mi? Dolarım var eurom yok çünkü.

  11. Merhaba. Verdiginiz bilgiler icin tesekkurler. 2019 yilinda bu tatilin maliyeti toplam ne kadar oldu acaba? Bir maliyet hesabi yapmak istiyoruz da..

  12. Merhabalar. Önerileriniz doğrultusunda üç ülkeyi kapsayan bir balkan turu planladık. Makedonya’dan başlayıp Arnavutluk’a gidip Karadağ’dan döneceğiz. Makedonya’da pasaport kontrolünde dönüş biletimiz farklı bir ülkeden olduğu için sıkıntı yaşar mıyız?

    1. Merhaba herhangi bir sorun yaşayacağınızı sanmıyoruz kapıdaki memur sorarsa Karadağ dönüş biletinizi gösterir birkaç ülkeyi kapsayan bir tura çıktığınızı söylersiniz.

    2. Merhaba Makedonya Arnavutluk Karadağ rotasını yapabildiniz mi? Araç mı kiraladınız bu yıl bende plan yapmak istiyorum bilgi verirseniz sevinirim

    3. Merhaba, öncelikle çok bilgilendirici ve faydalı olmuş, teşekkür ederiz. Biz bir günlüğüne Kosova’ya geçmeyi düşünüyoruz. Bunu Makedonya’ya girişte pasaport kontrolünden geçerken söylemeli miyiz? Ya da böyle bir şey sorarlar mı, önemli mi bilmiyorum

  13. Merhaba biz balayı için Makedonya’ya gitmeyi düşünüyoruz gidersek tavsiye ettiğiniz yerlere uğramayı çok istiyoruz ama Makedonya’da balayı ve gezi için maliyeti ne olur acaba? Tahmini bile olda yeterli

    1. orta seviye bir tatil için günlük harcama : €50–100
      oda: €30–45
      ana yemek + tatlı : 600MKD
      günlük trekking rehberi: €50

      lüks tatil bir tatil için günlük harcama : €100 +
      oda: €100
      şarap eşleşmeli şık bir yemek: 1800MKD
      havalimanından taksi: 1200MKD

  14. Makedonya ziyaretinde sitenizden ve yorumlarınızda faydalandik çok teşekkür ederiz. Pandemi doneminde Makedonya ziyareti sonrasında Türkiye dönecek türk vatandaşlarından da PCR testi veya hızlı test veya 2 doz aşı sertifikasi istemektedir. Biz Nikob Medical (yazdığında Googlemaps da çıkıyor veya internet sitesi http://www.nikobmedical.mk) 1000 denara uluslararası geçerli ingilizce düzenlenmiş PCR testi yaptirdik ve yaklaşık 5 saate sonuçları çıkti. Test yaptiralan yeri Üsküpe yerleşmiş bir Türkle kahvaltıda tesadüf tanışıp yerin adresi aldip yaptırdık. Diğer yerlerde fiyat 2000- 2500 denar civarındaydi. Ulaşımda merkezden 4 numaralı otobüsle önüne kadar gidilebiliyor. Şimdiden herkese iyi tatiller

  15. Merhaba kız arkadaşımla kasım ayında Üsküpe geleceğiz,Üsküpü gezdikten sonra Ohriye uğrayıp oradan Manastıra geçmek niyetindeyiz,araç kiralarsak ne kadar günlük ödeme yapıyoruz bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi?

  16. sevgili biz evde yokuz
    ekim ayında makedonyaya gidip ohride kalmak istiyorum belki de yerleşmek en azından kış aylarını orada geçirmek tafsiyenize ihtiyacım var
    sevgiler

    1. Gerçekten çok faydalı bir reheber yazısı olmuş çok faydaladık elinze sağlık bizde Üsküpe indik Ohriye geçtik ardından Arnavutluk ve Kosovoya da geçtik çok güzeldi her yer yeşil çok keyif aldık dura dura gezdik her yeri araç kiralamak mantıklı şehirler arası ulaşım sıkıntılı ve yorucu oluyor Uskuper araç kiralamadan kiraladık biz yerli türk şirketi tavsiye ediyoruz Ohri çok güzel çok keyif alırsınız mevsinde giderseniz tarihi dar sokakları Aziz Naum kilisesi Manastıra da gittik küçük sakin tatlı bir yer orayada uğrayabilirsiniz zamanınız kalırsa

      1. Merhaba hangi otelde kaldınız veya önereceğiniz oteller var mı Üsküp ve Ohrid’de

  17. Bilgilendirme için teşekkürler. Ben İştipe gideceğim. Üsküten otobüs bulabilir miyim? Ya da sadece götürmesi için Adem beyi mi arayayım. Saygılarımla Hakan

  18. Merhaba Aysu hanim,
    Biz de 4 gun gecirecegiz. Sagolsun bizevdeyokuz harika bir rehber hazirlamis. Taksi icin gorustum ancak bizim butcemize biraz fazla geldi. Acaba siz toplu tasima ile mi seyahat ettiniz. Oneriniz nedir?

  19. Merhaba!

    Önerdiğiniz rota ve fikirler doğrultusunda Makedonya’da harika 4 gün geçirdik. Fazlasıyla araştırma yaptım gitmeden; Makedonya için bu yazınız ne eksik ne fazla harika bir rehber olmuş! Sevgiler…

  20. merhaba

    yunanistandan makedonyaya geçip bir gece kalacağım , vize sorunu yok değil mi?
    nerde/hangi bölgede kalmamı önerirsiniz ? bir güne ne sığdırabilirm? doğa? müze ? manastır?
    yada yolda yarımşaar saatle görebielceğim yerler?
    sonrasında Belgrad yolculuk

  21. Merhabalar blogunuzu okuyup rotamızı olusturduk emeginiz için teşekkür ederiz adem beye ulaşmıştım kendisi cok yardımcı oldu bilgi verdi teşekkür ediyorum buradan da kendisi dolu oldugu için yakınına yonlerdirdi nedim beye bizi 3 gün o gezdirdi memnun kaldık esimle oncelikle durust ve cok güvenilirler gitmeyi dusunenler var ise makedonya ya gozumuz kapalı öneririz nedim beyin cep teli +389 71774236 hoscakalın

  22. telefonu verdiğiniz kişi minübsle veya otobüsle tur gibi 2-3 günlük tur yapabiliyor mu acaba 12 kişlik bir grup için

  23. Tavsiyeniz uzerine 14_17 Agtst 2018 de 3 gunluk bir gezi gerceklestirdik. Adem sagolsun bize hem soförluk hem rehberlik yaptı. Adem güvenilir bir insan ama fiyatta pazarlik yapmayi sakin ihmal etmeyin. Her şey fazlasiyla güzeldi. Ama bize 3 gun az geldi. En az 4 veya 5 gün gerekiyor. Sadece Üsküp 2 gün istiyor. Tavsiyeniz icin tesekkurler.
    Gitmeyi dusunenlere Not. Toplu ulaşımı sakın ha düşünmeyin.

  24. Bakın yazdıklarınızdan bazıları yanlış.Makedonlar Türkçe bilmez.Sizin Türkçe bildiğini sandığınız Makedonlar Makedonya’dan Arnavut.Yani Makedon değiller.Makedonlar Slav bir halktır.Ruslara ve diğer Slavlara yakındır.Dilleri de öyle.

  25. merhaba,
    özellikle örneğin üsküp-ohrid-kotor arasını siz araçla mı yaptınız?
    kiralama konusunda araştırıyorum detaylı siz bu şehirleri nasıl geçtiniz acaba?
    makedonya içi için adem bey i not aldım 🙂

  26. Cok faydalandik yazinizdan, rotamizi sizin yazilarinizla belirledik. Nisan mayis en guzel donem bence gitmek isteyenler icin, bu arada adem bey bize de eslik etti numarasini blogdan gorup aramistik arac kiralamak icin ama kendisi arabasiyla her yeri gezdirdi bize bir bilenle gezmek ayri guzel tabi
    tesekkur ediyoruz, takipteyiz

  27. Merhaba Balkanlar turunda bizim için en önemlisi merkez sayılabilecek bir konaklama valizler için özellikle merkezde orta halli önerebileceğiniz bi otel pansiyon. Var mı acaba

  28. Merhaba;

    22 ocak’ta makedonya’ya gideceğiz kız arkadaşımla. 22 – 25 ocak arası orda olacağız. Bu süre bizim için yeterli olur mu? Bir de ülkede dolar, euro gibi geçerli midir?

    Teşekkürler.

    1. Merhaba, biz de bu sene Ocak ayında orda olacağız da, nasıl geçti zamanınız, çok zorladı mı hava şartları. Tavsiyeleriniz varmı

  29. Merhaba, yazınız için teşekkürler. Haftaya biz de oralarda olacağız ancak bir sorum var. Türk lirasını orada bozdurabiliyor muyuz, kabul ediyorlar mı? Yoksa türkiyede euro’ya çevirip mi gidelim?

  30. merhaba – oldukça faydalı bir rehber niteliğinde yazınız 🙂 tek sormak istediğim araba kiralama durumunda istenen özel bir evrak belge var mı , ya da yeni /eski ehliyet farkı?
    ve şehirdeki yön tabelaları hangi dilde 🙂

  31. Makedonya gezi rehberinizi okudum fakat hiçbir yerde kendi arabamız ile gidiş yazılmamış,biz 1 ay sonra kendi arabamızla gidiş yapmak istiyoruz ilk yurtdışı deneyimimiz olucak.Ne belgeler lazım,transit vizeden bahsedenler var rota üzerinden dolayı bir bilginiz varmı acaba?

  32. 24 Temmuzda tirandan başlayan bi balkan turu planlıyorum ilk olarak struga-ohrid-uskup yapmayı planlıyorum ama bu şehirler arası otobüs seferleri hakkında bilgim yok tavsiyeleriniz nelerdir, araba kiralayamiyorum bu arada

    1. Otobüsle ulaşım kolay. Saatleri ile ilgili bilgimiz yok ama internetten araştırmayı ya da gittiğiniz yerde sormayı deneyebilirsiniz. Kalacağınız otelin resepsiyonu da sizin için öğrenebilir

  33. Selamlar; Adem Beyin numarası yanlış olabilir mi? Kontrol edebilir misiniz?
    Adem Ruşid – +389 75542741 ?? 038975542741 olarak kaydetmiştim..

  34. merhaba,
    faydalı bilgileriniz için öncelikle çok teşekkürler.
    Ben de evler yoklar kervanına yeni katıldım, Makedonya nın gidip göreceğim ikinci ülke olmasını istiyorum, araba kiralama imkanımız yoksa ( çünkü ehliyetimi yeni aldım ve çok acemiyim 🙂 ) bu ülke için kaç gün ayırmamızı önerirsiniz? Bir hafta sonu kaçamağı olarak, ya da 3-4 günde gezilebilir mi?
    Teşekkürler.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir