METEORA GEZİ REHBERİ

İşte dünyadan uzak, semaya yakın bir yer: Meteora! İsmi “havada asılı” anlamına geliyor. Tıpkı meteorlar gibi…

Yunanistan’ın Kalambaka şehrine bağlı bu dini komplekse varmak için Atina’dan da Selanik’ten de yaklaşık 4,5 saat yol yapmak gerekiyor ama vardığınızda göreceğiniz manzara sizi asla girdiğiniz zahmete pişman etmeyecek güzellikte. UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan ve bir çok ünlü filme set olan Meteora sanki bu dünyadan değil gibi… İçinde bulunduğu vadinin ihtişamıyla birlikte tanrısal bir tablo oluşturuyor. Aynı zamanda Game of Thrones’a set olacak kadar fantastik, James Bond’a (Yalnız Senin Gözlerin İçin, 1981) set olacak kadar da zarif.

Buraya geldiğinizde, en eskisi 1382 yılından kalma Megalo Meteoron olmak üzere zirvede ve uçurumun kenarındaki altı manastırı gezebilir, manastırların sayıları binleri bulan basamaklarını çıkarken azıcık bize sövebilirsiniz. Elbette 007’nin buraya tırmanırken atlattıkları karşısında sizin yorgunluğunuzun lafı bile olmaz. 😛 Biz yol, bilet, araştırma yorgunluğuna girmemek için Selanik’ten kalkan bir günübirlik tura katıldık. Atina’dan kalkanı da var. Aşağıda ikisinden de bahsedeceğiz. Size de tavsiye ederiz.

Tarih meraklı için olduğu kadar trekking, dağ bisikleti, tırmanış gibi etkinlikler için büyülü bir tercih. Zaten geldiğinizde mutlaka tırmanışta olan kaya tırmanışçılarına denk geleceksiniz. Bunun yanında yürüyüş rotalarını değerlendirebilir, unutulmaz manzaralar ve günbatımları yakalayabilirsiniz.

İşte biz de Meteora gibi bir güzellikle Selanik seyahatimizde günübirlik bir turda tanıştık ve çok sevdik. İlgilenenler ve kendi gözleri ile görmek isteyenler için bizim de katıldığımız, Selanik çıkışlı, günübirlik, 2 manastırı gezdiren Meteora turu bileti

Meteora’ya Gelmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Fotoğraf Kaynak: Teo Doulke / Pexels

Meteora’nın Bu Özel Coğrafyası Nasıl Oluşmuş?

Meteora’nın kayaçları, bundan yaklaşık 60 milyon önce, yüzeyde değil de denizaltı ortamında oluşmuş. Denizaltında biriken kum çakıl gibi maddeler büyük basınçla sıkışarak kayalara dönüşmüş. Sonrasında tektonik hareketler ve bir dizi jeolojik olay sonucu bu kayalar, deniz seviyesinden yukarı doğru itilmiş. Yani milyonlarca yıl süregelen bir süreçle bu uçan kayalar ortaya çıkmış. Sonrasında yine rüzgar ve doğa olaylarıyla peribacaları gibi bugünkü şekillerini almışlar.

Manastırlar Kuş Yuvası Misali Nasıl ve Neden O Kayaların Tepesine Yapılmış?

Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olsa da 14. yüzyıldan itibaren bölge rahipler tarafından ve manastır kompleksleri inşa etmek üzere kullanılmış. Aslında düşününce neden manastır bölgesi olduğunu anlamak pek de zor olmuyor. Bu sarp ve yüksek kayalıklar sakin ve izole manastır yaşamı için uygun bir ortam oluşturmuş. Doğal güzelliklerinin yanında sakinliği, dini bir ortam için meditasyonu mümkün kılmış. Bir yönüyle keşiş ve rahibeler için güvenli bir ortam sunması yine avantajlarından olmuş. Durum böyle olunca bölgedeki önemli manastırlar, dudak uçuklatan doğal güzelliğin etrafına konumlanmış.

Osmanlı döneminde dahi burada 20 adet manastır bulunuyormuş. Hatta bazı kayıtlarda II. Selim’in manastır mallarına el koyduğu, sonrasında manastıra tekrar satıldığı söyleniyormuş. Hatta Osmanlı baskıları manastır keşişlerini öyle zorlar hale gelmiş ki Moldova Prensi’ne bir mektup yazarak yardım istemişler. 18. yüzyılda zaten Osmanlı ilişkilerinin gerilmesi, Yunan devrimi derken Meteora din adamlarının sürgün yeri de oluvermiş. İstenilmeyen insanları gözden uzak tutmak için ücra ve yeterince uzak görülmüş sanırız. Bugün o manastırlardan sadece 6 tanesi günümüze kalmış: Büyük Meteoron, Varlaam, Roussanou, Agios Stefanos, Agios Nikolaos ile Kutsal Üçleme Manastırı. Az sonra size hepsinden detaylıca da bahsedeceğiz.

Yanınızda Bir Miktar Nakit Para Taşıyın

Hemen uyarılarımızı yapalım; manastırların girişlerinde cüzi bir miktar nakit para alınıyor. Çok büyük meblağlar değil ama 2-3 euro bir şeyler ödüyorsunuz. Paraları girişte rahipler veya rahibeler alıyor size de bilet kesiyor. Elbette bu ücretler manastırların bakım ve onarımlarına, rahip ve rahibelerin günlük gereksinimlerine gidiyor. Kredi kartı da geçmiyor çünkü bilet alıyor gibi düşünmeyin, aslında minik bir bağış yapıyorsunuz.

Kılık Kıyafet Kuralları

Bir de kılık kıyafet konusunda bir uyarı yapmamız gerekiyor. Sonuçta Meteora tamamen dini durakların olduğu bir gezi vadediyor. Manastırlara girişte kadınların diz altında etek giymiş olmaları bekleniyor. Yani kadınlar pantolon ile de giremiyorlar. Etek giymiş olmaları şart. Mini şortlar ve etekler zaten uygun değil ama pantolonla bile giremiyor oluşunuzu bilerek gitmek önemli. Turla gitmeyi seçerseniz tur şirketleri kadın katılımcılarına giriş için kuşaklı etek gibi kolaylıklar sağlıyor ama siz ayrıca gidecekseniz mutlaka bu kural aklınızda olsun çünkü bazı manastırlar da bizdeki camiler gibi girişte sınırlı sayıda uzun etek temin ediyor ama işinizi şansa bırakmayın yoksa içeri giremediğinizle kalırsınız. Mevsimlerden kış veya sonbahar ise uzun eteğinizi pantolonunuzun üzerine de giyseniz sorun olmuyor.

Kiliselerde ve Şapellerde Fotoğraf Çekmek Yasak

Manastırların içinde veya avlusunda fotoğraf çekmekeye bir şey denmiyor ama duvar resimleri ile dolu kilise ve şapellerin içinde fotoğraf çekmek yasak anında görevli rahibeler veya rahipler tarafından uyarılıyorsunuz.

Turla Gitmek vs. Kendi İmkanlarınızla Gitmek

Fotoğraf Kaynak: Valdemaras / Pexels

1. Bizim için tura katılmak çok pratik oldu yoksa 5 saat git- 5 saat gel aynı gün içinde yapamayacaktık. Bu sefer de Kalambaka’da gecelemek zorunda kalacaktık. Tur sayesinde otelden check out yapma ve saatlerce direksiyon sallama zahmetine girmeden aynı gün içinde geri döndük. Rehber eşliğinde bilgi alarak gezmek de bonusu.

Selanik çıkışlı günübirlik Meteora turu bileti almak için tıklayın.

Atina çıkışlı günübirlik Meteora turu bilet almak için tıklayın.

2. Yalnız turun dezavantajı 6 manastırın 6’sına birden götürmemesi. Kimisi 2 kimisi 3 manastıra götürüyor. Turun sonunda yemek molası veriyor. Bizce 6 manastırın 6’sının da içine girmeden, ikisini, üçünü gezip geri kalanı dışarıdan da görerek bölge hakkında yeterli bir fikriniz oluyor ama yine de kararı size bırakıyoruz. Bizim tur Varlaam ile Agios Stefanos Manastırı’na uğradı. Başka bir tur başka kombinasyonlar yapabiliyor. Eğer 6’sının da içini görmek istiyorsanız kendi imkanlarınızla gelin.

3. Meteora’ya toplu ulaşım ise biraz limitli. Şimdi ondan bahsedeceğiz:

Meteora’ya Nasıl Gidilir?

Toplu taşıma: Ya Selanik veya Atina gibi büyük şehirlerden otobüsle gitmeyi tercih edebilirsiniz ya da Atina’dan Kalambaka’ya tren yolculuğu yapıp Larissa İstasyonu’ndan Kalambaka’ya ulaşabilirsiniz. Yolculuk yaklaşık 4-5 saat sürüyor. Fiyatlar tarihlere göre değişiklik gösteriyor.

Özel araç: Elbette araç kiralamışsanız veya Yunanistan’a kendi aracınızla geçtiyseniz, araçla karayolundan da ulaşım sağlayabilirsiniz. Meteora’nın Selanik’e olan mesafesi 240, Atina’ya olan mesafesi ise 350 kilometre kadar.

Tur: Sanırız en çok tercih edilen ve bizim de önerdiğimiz gidiş yöntemi ise rehberli turlar. Hem rehberle gezmenin tadı başka hem de ulaşım açısından çok daha pratik bir seçenek oluyor. Rehberli günübirlik turlarda tur otobüsü sizi Atina’dan yola çıktıysanız Atina’ya Selanik’ten yola çıktıysanız Selanik’e geri bırakıyor. Otobüsler konforlu ve klimalı.

Meteora’da Gezilecek Yerler Haritası

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

  1. Agios Nikolaos Manastırı
  2. Büyük Meteora Manastırı
  3. Varlaam Manastırı
  4. Aziz Rousanou Manastırı
  5. Kutsal Üçleme Manastırı
  6. Agios Stefanos Manastırı
  7. Seyir Terası

1. Agios Nikolaos Manastırı

Agios Nikolaos Manastırı, Meteora manastırlarına giderken karşınıza çıkan ilk aktif manastır oluyor. Manastırın bir diğer ismi Agios Nikolaos Anapafsas Manastırı ve Yunanca “anapafsis” dinlenmek anlamına geliyor. Tahminlere göre diğer manastırlara giderken uğrak yeri olduğu için bu ismi almış. Çok büyük bir manastır değil. 14. yüzyıldan kalma tablolar, manastır yadigarlarının sergilendiği bir mahzen görüyorsunuz. Ana Kilisesi ünlü Giritli ressam Thophanis o Kris tarafından 1527’de yapılmış ve iyi korunmuş duvar resimleriyle en ünlü yeri. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

2. Büyük Meteora Manastırı (Megalo Meteoron)

Büyük Meteora Manastırı yani Megalo Meteoron, genel olarak Meteora’daki manastırlarının en büyük ve kutsal olanı kabul ediliyor. Öncelikle şunu belirtelim ki buraya ulaşması öyle çok kolay değil. 625 metrelik bir kayaya oyulan 300 basamaklı bir merdiveni tırmanmanız gerekiyor. Burada yaşayan kesişlerin bu merdivenleri hayatları boyunca kaç kez inip çıktıklarını düşününce dünyanın en eski kaya tırmanışçılarının keşişler olduğunu söylesek yalan olmaz hani. Giriş kısmında Aziz Athanasios’un konakladığı bir mağara şapeli bulunuyor. Athanasios ise bu manastırı kuran keşiş. Bizans freskleriyle süslü olan kilisede Athanasios ve öğrencisi Loasaph’ın mezarları da var. 16. yüzyıldan kalma bu güzel freskler Bizans sonrası Yunan sanatına dair detaylı ve önemli simgeler.

Bu manastır bölgedeki manastır komplekslerinin ilki kabul ediliyor çünkü sonrasında Aziz Athanasios tarafından bölgede başka manastırlar da kuruluyor. Yine de Büyük Meteora Manastırı bölgenin en yüksekte kalan manastırı olarak kalıyor. Manastıra çıkarken manzaranın tadını çıkarmak için insanın ahestece çıkası gelse de; bir an önce zirveye ulaşıp o meşhur galibiyet fotoğrafını çekme isteği var tabii.

Manastırın avlusunda bir müze ve bir şarap mahzeni de bulunuyor. Bu manastırın kütüphanesi de diğer manastırlara göre en geniş olanı. Kilisede Latince, Yunanca ve dönem dillerinde dini doktrinleri içeren pek çok önemli eser var. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

3. Varlaam Manastırı

Büyük Meteora Manastırı’nın manzarasından ilk göze çarpan, Meteora’nın en büyük ikinci manastırı: Varlaam Manastırı. Bu manastır ve kayaya adını veren, buraya yerleşen Varlaam adlı bir keşiş. Manastır 373 metrelik bir kayanın tepesinde bulunuyor ve tepesine 195 basamaklı bir merdiveni çıkarak ulaşıyorsunuz. Sonradan eklenen bir köprü sayesinde ulaşımı Meteoron Manastırı kadar yorucu değil. Yapımı tam 22 yıl sürmüş.

Varlaaam öldükten sonra, yani 15. yüzyıl ortalarında, diğer keşişler de burayı terketmiş ve manastır harap halde kalmış. 16. yüzyılda rahip keşiş kardeşler Nectarios ve Theophanes tarafından uzun emeklerle yeniden ayağa kaldırılmış. Bu yüzden de onlar manastırın kurucusu kabul ediliyorlar.

Manastırda Hagiograf Franco Catalona’ya ait birbirinden güzel işlemeler göreceksiniz. Hagiograflar, ermiş olduğu düşünülen, kendini kilise ve dine adamış hatta mucizeleri olduğuna inanılan insanları ve hikayelerini eserlerinde anlatan kişilere deniliyor. Geldiğinizde büyük meşe fıçıları ve minik bir asansörlü taşıma sistemini görebiliyorsunuz. Bölgenin en yeni müzesi de bu manastırda bulunuyor. Müzede döneminden rahiplerin kutsal kıyafetleri gibi eserler sergileniyor. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

4. Aziz Rousanou Manastırı

Rousanou Manastırı diğer manastırlara göre daha alçakta kalan ve yönetimi rahibelere bırakılan bir manastır. Ulaşımının da diğerlerine daha kolay olması sayesinde uzun süre ihtiyacı olan insanlara yardım amacıyla kullanılmış. Bu manastırda da hem çok güzel freskler görüyor hem de rahibelerin yaşamına dair izler buluyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

5. Kutsal Üçleme Manastırı

James Bond’un çekildiği manastır.

Kutsal Üçleme Manastırı, adından da anlaşıldığı gibi Baba, Oğul ve Kutsal Ruh’tan oluşan Kutsal Üçlü’ye adanmış bir manastır. Aslında Meteora manastırlarının bu kadar ünlenmesine katkıda bulunan yer olduğunu söyleyebiliriz zira James Bond serisinin “Yalnız Senin Gözlerin İçin” filmindeki meşhur manastırımız burası. Aslında Yunanistan Kültür Bakanlığı filmin burada çekilmesine izin veriyor ama manastır rahipleri buna şiddetle karşı çıkınca sadece dış mekanda çekim yapılabiliyor. İç mekan sahnelerinin çekimleri için ayrıca bir set kurmak zorunda kalınıyor.

14. yüzyıldan kalma manastırın şapel kısmı 15. yüzyılda yapılıyor. İçinde Vaftizci Yahya’nın kayaya oyulmuş bir de şapeli bulunuyor. Diğer Meteora manastırları gibi burası da bir dönem kaderine terkediliyor. 1741’de rahip ve ressam olan Antonios ve kardeşi Nicolaos tarfından fresklerle dekore ediliyor. İkinci Dünya Savaşı zamanında ağır hasar görüyor. Sonrasında 70’li yıllarda yenileniyor. En son arkeologlar burada 47 nadir parşömen ve yazıt içeren bir mezar keşfetmiş. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

6. Agios Stefanos Manastırı

Agios Stephanos Manastırı bölgenin ulaşımı en kolay manastırı, merdiven sistemi ya da uzun tırmanışlar olmadan ulaşılabiliyorsunuz. Bu manastıra ulaşım için merdiven çıkmıyor hatta yokuş aşağı iniyorsunuz. Bu yüzden diğer manastırlar gibi yüzü çok geniş bir manzaraya dönmüyor daha çok vadiye bakıyor ve diğer manastırlardan görülen manzarayı süslüyor. Manastır duvarlarında 14. yüzyıldan kalma freskler korunmuş. Birbirinden güzel iki şapeli bulunuyor: Aziz Stephan Şapeli ve Aziz Charalambos’a adanan ve kutsal emanetleri içeren ana kilise. Ulaşımı en kolay manastır olduğundan tam gün sonu durağı olabilir. 1961’de bir rahibe manastırına dönüştürüldüğü için sadece rahibeler tarafından yönetiliyor. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

7. Seyir Noktası

Kaya oluşumlarını ve manastırları topluca gören ana seyir noktası burası. Otobüslü turlar da mutlaka buraya 15 dakikalığına uğruyor. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir