SELANİK’TE GEZİLECEK YERLER

Yunanistan’ın Atina‘dan sonra en büyük ikinci şehri olan Selanik’e kimimizi arabayla çıkılan bir Balkanlar turu getiriyor, kimimizi komşudan alınan Schengen vizesine “Aman ilk giriş Yunanistan’dan olsun”culuk. Ama herkesin iple çektiği şey bir: Atatürk’ün doğduğu o üç katlı, ahşap panjurlu, pembe evi görebilmek. Selanik’in tarihi sokakları, İzmir’i andıran kordonunun güzelliği, leziz Yunan mezeleri yiyeceğiniz mekanları hep ikinci planda geliyor.

Şehir 1430’da Osmanlı hakimiyetine girip, 1912 Balkan Savaşları’na dek, uzun bir süre Osmanlı egemenliğinde kaldığından tarihsel olarak hayli içli dışlıyız. Bu “tanıdıklık hissi” de Selanik’te kendimizi evimizde gibi hissettiriyor. Biraz da bundan sebep, Atina İstanbul’a, Selanik ise sıklıkla İzmir’e benzetiliyor. Hiç şüphesiz bunda en büyük etken ise şehrin deniz kıyısında konumlanması ve İzmir gibi bir kordon boyuna sahip olması.

Üzücü ki 1917’de şehir “Büyük Selanik Yangını” diye anılan büyük bir felaket yaşanmış. 32 saat süren ve 1.000.000 metrekarelik alanın yandığı bir yangından söz ediliyor. Şehrin %30’dan fazlası bu yangında yok olduğundan, Selanik, Fransız mimar Ernest Hébrard tarafından sonrasında yeniden planlanmış. Şehri kesen uzun paralel caddeler, ızgara planlı bölümler, meydanlar hep kendisinin sonradan düzenleme getirdiği yerler. Neyse ki Atatürk’ün doğduğu ve ilk gençlik yıllarını geçirdiği pembe boyalı ev o büyük yangından sağ kurtulmuş.

Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi ve Selanikli Zübeyde Hanım evlendikten sonra bu eve yerleşmişler. Evin demir dış kapısından içeri girdiğinizde yaşayacağınız duygu yoğunluğunu tahmin edebilirsiniz. Özellikle de özel günlerden birinde buradaysanız, bu duygu yoğunluğu Selanik Türk Konsolosluğu’nca düzenlenen merasimlerle ikiye katlanıyor. O nedenle ne yapın edin Selanik’e ya resmi bayramlarda ya da Atatürk’ü evinde anmak için 10 Kasım’da yolunuzu düşürün. Biz bir 30 Ağustos bir de 10 Kasım’da Selanik’te bulunduk. Buradaki atmosferi, yaşanan duygu selini, insanlardaki Atatürk’ün evini ziyaret ediyor olmalarının getirdiği o heyecanı, derin saygıyı, yüzlerindeki mutluluğu sizlere kelimelerle anlatamayız.

O zaman hadi bizden biri gibi tanıdık, Atatürk’in memleketi olmasıyla kalplerde benzersiz bir yeri olan Selanik’i yavaş yavaş adımlayama başlayalım.

Selanik Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce

Selanik’e Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

Selanik’e uçakla geldiğinizde, Türkiye’den direkt uçuşların gerçekleştiği Selanik Uluslararası Havalimanı’na ineceksiniz. Pegasus’un yok ama THY’nin Selanik’e direkt seferleri var. Kimi zaman ülkeye geri dönen Aegean Havayolları’nın da uçuşları oluyor. Her şekilde uçak biletinizi almadan önce mutlaka çeşitli havayollarının fiyat karşılaştırmasını yapın deriz.

– Selanik Uluslararası Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.


Selanik’e Arabayla Gitmek

Uçakla ulaşım her ne kadar kısa gibi gözükse de havalimanına 2 saat önceden gitmesi, uçakta geçen süre, sonra da şehre ulaşım derken epey bir zaman alıyor. O nedenle arabayla Edirne üstünden İpsala sınırından geçip gitmek de bir seçenek.  İstabul’dan Selanik’e yaklaşık 6,5-7 saatte gidebiliyorsunuz. Ayrıca güzergahınız üzerinde kalan Alexandroupoli, Kavala, Halkidiki, İskeçe gibi yerlere daha uğrama şansınızın olduğunu ve arabayla konforlu gideceğinizi düşününce bizce süper fikir. Aracımla nasıl yurt dışına çıkarım sorusunun cevabını ise Özel Araçla Yurt Dışına Çıkmak İsteyenlerin El Kitabı yazımızda bulabilirsiniz.


Selanik’e Otobüsle Gitmek

Selanik’e İstanbul’dan Arda Tur‘un karşılıklı seferleri var. Biz de ülkeye dönüşümüzü onunla yaptık herhangi bir problem yaşamadık ama yaşayanlar olmuş dediğimiz gibi biz bir sorunla karşılaşmadık. Tur otobüsü sınırdan geçerken pasaportlar yolculardan toplanıp tek bir seferde toplu olarak kontrol edilip muavin tarafından geri dağıtılıyor. İpsala sınırındaki freeshopta alışveriş için kısa bir mola da veriliyor. Otobüs Kavala, İskeçe, Gümülcine gibi ara duraklarda da indi bindi yapıyor.


Selanik’e Hangi Mevsimde Gidilir?

– Sonbahar: Selanik’in güzel zamanları, havaların henüz soğumaya başlamadığı Eylül ve Ekim ayları. İstanbul ile yakın enlemlerde olduğunu düşünürseniz, Kasım’dan sonra havaların serinlemeye başlayacağını ama yine de Aralık sonuna kadar bol bol yürüyerek şehri gezebileceğiniz kadar ılık olacağını varsayabilirsiniz. Seyahatinizi özellikle 29 Ekim’e denk getirirseniz Atatürk Evi’ndeki Cumhuriyet Bayramı kutlamalarını da yakalamış olursunuz.

– İlkbahar: Sıcaklıkların gezmek için ideal olduğu nisan ve mayıs ayları da Selanik’e gelmek için ideal zamanlardan. Hem sıcaklıklar henüz fazla artmamış oluyor hem de okullar halen daha yaz tatiline girmediği için kalabalıklar daha az oluyor. Özellikle de ziyaretinizi 23 Nisan veya 19 Mayıs’a denk getirmek isteyebilirsiniz çünkü Atatürk Evi bu dönemlerde çok şenlikli oluyor.

– Yaz: Yaz tatillerini Yunanistan’a ayırmak bizce de çok güzel fikir ama özellikle Selanik’e ayırmak istemezsiniz. Onun yerine denize de girebileceğiniz bir Thassos Adası veya Halkidiki programı yapıp Selanik’i onlardan birine ekleyebilirsiniz. Eğer bu programı Ağustos’ta yaparsanız, ziyaretinizi 30 Ağustos Zafer Bayramı’na denk getirip Atatürk’ün Evi’ndeki kutlamalara da katılın deriz.

– Kış: Kışın Selanik’i pek tavsiye etmiyoruz çünkü Selanik ne kış mekanları ne kış aktiviteleri bakımından zengin bir şehir. Bizce kışın pek cazibesi olan yerlerden değil. O nedenle Ocak-Mart arası dönem için en az ideal zaman diyebiliriz.


Selanik İçin Kaç Gün Gerekir?

Bizce Selanik’i hakkıyla gezmek için 2 tam gün yeterli olacaktır. Eğer bir üçüncü gününüz daha varsa o zaman Selanik’e yakın gezilecek yerler listemizi değerlendirmek isteyebilirsiniz. Özellikle de Meteora‘yı, Dion Antik Kenti’ni veya Kavala’yı çok tavsiye ederiz. Aylardan yaz ise de Thassos ve Halkidiki gibi denize girilecek yerleri ve yakın adaları…


Selanik’in Hangi Bölgesinde Konaklamalı

– Kordon Boyu: Kordon boyu denilen yer sahil şeridini ve onun arka sokaklarını kapsayan bölgeye işaret ediyor. Buradaki oteller şehrin en nitelikli ve lüks otelleri. Kimisi deniz manzaralı, kimisi 5 yıldızlı. En merkezi çekirdekte kalıp her yere yürüme mesafesinde olmak isteyenlerin ve çocuklu ailelerin ilk tercihi.

Selanik kordon boyu otellerini incelemek için tıklayın.

– Ladadika & Valaoritou: Ladadika, Selanik’in barlar ve müzikli tavernalarla dolu en dinamik bölgesi. 7/24 yaşayan bir yer olduğu için sürekli kalabalık ve canlı. O nedenle de böyle bir hareketlilik isteyenlere uygun. Valaoritou ise Ladadaika’nın hemen arkasında kalan, yeni yeni gelişen ve popülerleşen bir bölge. Ladadika’ya göre daha sakin bir bölge.

Ladadika otellerini incelemek için tıklayın.

– Ano Poli: Atatürk Evi’nin de bulunduğu, şehrin denizden en uzak kısmında kalan tepelik, lokal ve sakin bölgesi. Daha az turistik olduğundan çok daha uygun fiyatlı seçenekler bulabilirsiniz. Daha yerel mekanlarda takılıp turistik kalabalıklardan uzak olmak isteyenlerin tercihi.

Ano Poli otellerini incelemek için tıklayın.


Selanik’te Seçtiğimiz Oteller

Selanik’te her bölgede, her bütçeye uygun bir konaklama opsiyonu var. Selanik özelinde şehirde oteller kadar kiralık daire seçenekleri de bol. Hatta kalabalık bir aile veya arkadaş grubunuz varsa, otel yerine birkaç odalı daire seçeneklerini değerlendirmek daha mantıklı olabilir. Biz sizin için birkaç otel seçtik ama ayrıca her bölgeden otel ve ev önerilerimizi ilgili bölgenin son maddesinde bulabilirsiniz.

On Residence $$$

Bizce Selanik’in en güzel oteli. Kordon boyunda, sahile karşı manzaralı, 5 yılızlı bir seçenek. Elbette kesenin ağzını biraz açmanız gerekiyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Katouni25 Luxury Suites $$

Ladadika’da konforlu ve geniş stüdyo süitler sunan bir seçenek. Büyük camları sayesinde odaları çok ferah. İncelemek için TIKLAYIN.

The Caravan $$

Valaoritou’da, rengarenk, ev sıcaklığında döşenmiş bir seçenek. Dışarıdan da gelebileceğiniz brunch’ı ile de ünlü. İncelemek için TIKLAYIN.

Urban Loft II $

Atatürk’ün evine yürüme mesafesinde modern ve kompakt bir loft. Tek gezginler için ideal. Açık yaşam alanında mutfak, yatak odası, oturma alanı yer alıyor.  İncelemek için TIKLAYIN.

Aşağıdaki bağlantıdan Selanik’teki tüm otelleri ve kiralık evleri inceleyebilirsiniz.

– Selanik’teki tüm OTELLER ve EVLER için TIKLAYIN.

Ayrıca daha fazla Selanik oteli önerisi için SELANİK’TE NEREDE KALINIR – EN İYİ MAHALLELER & HER BÜTÇEYE GÖRE OTELLER yazımız da var.


Selanik’teki En Favori 3 Deneyim

1. Atatürk Evi’ni Ziyaret Etmek.
2. Şehirde yürüyüş turuna çıkmak.
3. Günübirlik Meteora turuna çıkmak.


Araba Kiralamak Gerekir mi?

Eğer Selanik şehir merkezinden çıkmayacaksanız, araba kiralamanıza da gerek yok çünkü şehirde her yer yürüme mesafesinde ancak Selanik seyahatinizi başka şehirlerle veya Yunan adaları ile birleştirecekseniz, kendi aracınız ile de gelmediyseniz araba kiralamanız mantıklı olur.

– Selanik Havalimanı’ndan uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK için TIKLAYIN.

 

Selanik’te Gezilecek Yerler Haritası

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. Beyaz Kule
  2. Aristotelous Meydanı
  3. Şemsiyeler Heykeli
  4. Büyük İskender Heykeli
  5. Makedonya Modern Sanat Müzesi
  6. Selanik Arkeoloji Müzesi
  7. Bizans Kültürü Müzesi
  8. OTE Tower
  9. Atatürk Müzesi
  10. Vlatadon Manastırı
  11. Yedikule
  12. Trigoniou Kulesi
  13. Aya Dimitri Kilisesi
  14. Selanik Roma Agorası
  15. Alaca İmaret Camii
  16. Yorgo Rotundası
  17. Galerius Kemeri
  18. Panagia Dexia Kilisesi
  19. Navarinu Meydanı
  20. Sinema Müzesi
  21. Fotoğrafçılık Müzesi
  22. MOMus
  23. Valaoritou
  24. Tsimiski
  25. Egnatia
  26. Ermou
  27. Ayasofya
  28. Kapani Market
  29. Agora Modiano
  30. Bedesten
  31. Bey Hamam
  32. Eleftherios Venizelos Heykeli
  33. Villa Allatini
  34. MOMus-Museum of Modern Art-Costakis Collection

Yeme-İçme

  1. 7 Thalasses
  2. MAREA sea spirit
  3. Derlicatesen all Souvlaki
  4. Mono
  5. Albeta
  6. Bougatsa Giannis
  7. Trigona Elenidis
  8. Ouzeri Cinari
  9. Rediviva Cucina Povera
  10. Iliopetra
  11. Kanoula
  12. Bougatsa Bantis
  13. Liga ke kala
  14. Tabya
  15. Ouzerie Lola
  16. Mezen Salonica
  17. Mamalouka
  18. Extravaganza
  19. Charoupi
  20. Sebriko
  21. BEYOND The Walls
  22. Υpsilon
  23. Gorilas
  24. Romantzo
  25. Stin Taratsa
  26. The Caravan Cafe | Brunch
  27. Choureál | Choux & Profiterole
  28. ERGON Agora
  29. Overoll Croissanterie
  30. The Rouga
  31. Purovōku Project
  32. Mimelismoni

1. Kordon Boyunda Gezilecek Yerler

Selanik’in özellikle İzmir’e benzetilmesindeki en büyük etmen İzmir Alsancak Kordon’a benzeyen bir sahil şeridine sahip olması. Elbette İzmir’deki Alsancak gibi geniş ve yeşil değil ama onunla benzer ve tanıdık hissiyatları uyandırması ile kalbimizi anında çalan bir yer. Leoforos Nikis boyunca yürüyüş yaptığınızda, şehrin sembolü Beyaz Kule, Aristotelous Meydanı, meşhur şemsiyeler ve Büyük İskender heykelleri karşınıza çıkacak. Kordon boyunca yürüyüş alanları, kafeler, restoranlar, oteller, mağazalar dizi dizi uzanıyor. Ara sokaklarına da girip çıkabilirsiniz hepsi kordon bölgesine dahil. Aaa, bir de yürüyüşünüz boyunca Ege Denizi size eşlik ediyor.

1.1 Beyaz Kule

Beyaz Kule Selanik’in en bilinen sembolü. 15. Osmanlı’nın Selanik’i işgal etmesinden sonra yaptırıldığı düşünülüyor. Kimin yaptığına dairse net bir bilgi bulunmuyor ama dilden dile gelen söylentiler bol. Osmanlı’da Aslan Kulesi, Yeniçeri Kulesi gibi pek çok isimle anılmış. Bir dönem hapishane olarak kullanıldığından ve çok fazla infaza sahne olduğundan ismi “Kırmızı Kule” ya da “Kan Kulesi” dahi olmuş. Hava ve deniz savunması için uzun zamanlar kullanılmış, neler görmüş neler geçirmiş. Yine bir söylentiye göre 1912’de Selanik tekrar Yunanistan kontrolüne geçince ismi yeniden saflaşmaya ve arınmaya atfen “Beyaz Kule” olmuş. Şimdiyse içinde minik bir arkeoloji müzesine ev sahipliği yapıyor. Teras kısmından şehri izlemek için de gelebilirsiniz. Ama uyarmamız gerek, asansör yok dolana dolana merdiven çıkmak durumundasınız. Bazı katlarda kulenin ve Selanik’in tarihi hakkında video gösterimleri ve tarihi eşyalar var. Haftanın her günü 08-15.30 arasında ziyaret edebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

1.2 Aristotelus Meydanı

Aristotelus Meydanı, üç tarafı caddeler ve büyük görkemli yapılarla kaplı geniş bir meydan. 1917’de büyük Selanik yangınından sonra şehrin büyük bölümü zarar görmüş ve kullanılamaz hale gelmiş. Yangın sonrası 1918’de şehir yapılandırılırken meydan Fransız mimar Ernest Hebrard tarafından yeniden tasarlanmış ve 1950’lerde son halini almış. Zaman içinde de birçok yapı meydandaki yerini almış. O günlerden beri şehrin en önemli buluşma noktası. Ayrıca tüm politik eylemler, kutlamalar, mitinglerin de ana merkezi. Bizim Taksim Meydanı gibi düşünebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

1.3 Giorgios Zogolopoulos’un Şemsiyeler Heykeli

Sanırız Selanik’in en güzel fotoğraf köşelerinden biri Yunan hetkeltraş Giorgios Zongolopoulos’un eseri olan Şemsiyeler Heykeli. Sanatçının en tanınmış eseri ve tamamen çelikten yapılmış. Aslında Venedik Bienali için yapılmış ama sonra Avrupa’nın başke yerlerinde birkaç yıl kalmış. 1997’de Selanik’in Avrupa Kültür başkenti olması şerefine buraya getirilmiş. Gündüz ayrı güzel, geç saatlerdeyse yapılan ışıklandırmayla yine ayrı güzel. Eser bir de konumu itibariyle sahil manzarasıyla birleşince Selanik’in en gözde fotoğraf noktalarından biri olmuş. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

1.4 Büyük İskender Heykeli

Selanik’in simgelerinden biri de Büyük İskender Heykeli. O da Giorgios Zongolopoulos’un Şemsiyeler Heykeli’ne gelmeden karşınıza çıkıyor. Heykelde İskender, ünlü atı Bukefalos’un üzerinde duruyor. Sanatçı Evangelos Moustakas tarafından 1973’te yapılmış. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

1.5 Makedonya Modern Sanat Müzesi (MOMUS)

Fotoğraf Kaynak: www.momus.gr/en

Şemsiyeleri de Büyük İskender’i de geçtiğinizde sahil uzunca bir süre daha devam ediyor ancak biz artık bu noktadan sonra içlere doğru girip Kordon bölgesini noktalıyoruz. Sahilden içe doğru girdiğinizde, Makedonya Modern Sanat Müzesi karşınıza çıkıyor. 1979’da kurulan modern müze aslında bazı koleksiyoner ve sanatçıların bağışlarıyla yola başlamış. Günümüzde 2.000’den fazla esere ve bir o kadar kapsamlı bir kütüphaneye ev sahipliği yapıyor. Elbette bir Tate Modern veya MoMA gibi bir müze bulmayı beklememek gerekiyor. O nedenle de sizi ne denli tatmin eder bilemeyiz ama modern sanattan hoşlanıyorsanız görmenizi tavsiye ederiz. Müze her gün açık ve 10.-18.00 saatleri arasında gidebiliyorsunuz, çarşambalarıysa kapanış saati 20.00’ye dek uzuyor. 12 yaşın altındaki çocuklar müzeyi ücretsiz gezebiliyor. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

1.6 Selanik Arkeoloji Müzesi

Selanik Arkeoloji Müzesi, Selanik çevresindeki kazılarda elde edilen eserleri sergilemek için 1962’de kurulmuş. Müze binası ünlü modernist mimar Patroklos Karantinos tarafından yapılmış. Koleksiyonunda M.Ö. 4. yüzyıla tarihlenen Derveni Krateri ve M.Ö. 2. yüzyıla ait Arpokratisin Heykeli gibi pek çok önemli eser bulunuyor. Şayet arkeolojiye özel bir ilginiz varsa mutlaka uğramalısınız. Müze hafta içleri 08.00’den 20.00’ye Pazar ve tatil günlerinde ise 09.30’dan 17.30’a dek ziyaret edilebiliyor. Müzenin bir de tatlı bahçeli bir kafesi var, biraz mola vermek için aklınızda olsun. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

1.7 Bizans Kültürü Müzesi

Fotoğraf Kaynak: Wikipedia.com

Bizans tarihine ve kültürüne ışık tutan, dünyanın en kapsamlı müzelerinden biri Selanik’te bulunuyor. 1994’te kurulan müze 2005 yılında Avrupa Konseyi Müze Ödülü’nün sahibi olmuş. Daimi 3 sergi alanı bulunuyor: Erken Hristiyan Kiliseleri bölümü, Erken Hristiyan Şehirleri ve Konutları bölümü ve Elysion Çayırlarından Hristiyanlığın Cennetine adlı bölüm. Sosyal ve ekonomik hayattan tutun yerel el sanatları, mezar buluntuları ve yine mezarlardan çıkarılan çeşitli aletler sergileniyor. Birbirinden güzel mozaiklere merakınız varsa da cabası. Haftanın her günü 07-15.00 saatleri arasında gezebiliyorsunuz. Online giriş bileti almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

1.8 OTE Kulesi

1966’da telekom ağının bir parçası olarak inşa edilmiş kule 2005’te ara katında 360 derece dönen bir restoran da eklenerek restore edilmiş. Şu anda halen daha bir GSM operatörü tarafından aktif olarak kullanılıyor. 76 metre yüksekliğindeki telekomünikasyon kulesine manzaralı bir yemeğe veya bir şeyler içmeye gelmek şehirdeki en sevilen turist atraksiyonlarından biri. Yalnız burada şehrin geneline göre fiyatlar biraz tuzlu. OTE Kulesi’ne mini bir ikram da içeren bileti almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

1.9 Selanik Kordon’da Yeme-İçme

Fotoğraf Kaynak: www.instagram.com/marea_sea_spirit

7 Thalasses: Selanik’te taze balık çeşitleri, deniz mahsüllü risotto veya makarna gibi seçenekler bulabileceğiniz bir restoran. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Marea: Yine bir deniz ürünleri restoranı ama daha şık bir ortamı var. Daha çok kabuklu deniz ürünlerinde iddialılar. Yalnız rezervasyonsuz gitmeyin o şekilde 22.00’ye kadar yer bulmak çok zor. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Derlicatesen all Souvlaki: Selanik’te souvlaki denemek isterseniz gelebileceğiniz ve ayaküstü bir şeyler yiyebileceğiniz bir büfe. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

Mono: Aristotelus Meydanı’nda, taze foccacialar içine sandviçler yapan, özellikle de brisket sandviçi yok satan, çok acıktığınız anlarda imdadınıza yetişen bir büfe. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

Albeta: Selanik’in iki şubeli sevilen fırını. Sabah erken saatlerde şehirde her yer kapalı olduğunda fırından taze çıkmış ürünleri ile burası hayat kurtarıcı oluyor. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

Bougatsa Giannis: Selanik’in meşhur krema dolgulu, pudra şekerli böreğini deneyebileceğiniz bir adres. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

Trigona Elenidis: Selanik’in meşhur tatlısı, pastacı kreması dolgulu baklava hamurundan yapılmış çıtır üçgen koniler Trigona Panoramatos’u tadabileceğiniz en iyi yer. Yalnız akşam saatlerine kalırsanız bitmiş oluyor. Konumiçin tıklayın. Haritada 7 numara.

1.10 Selanik Kordon’dan Önerdiğimiz Oteller ve Evler

Fotoğraf Kaynak: Booking.com

The Excelsior $$$: Selanik’in en güzel otellerinden biri. Tasarım detaylarla döşeli, her türlü imkana sahip odalar sunuyor.

S Hotel Boutique Thessaloniki $$: Ladadika’da 5 yıldızlı bir konaklama seçeneği. Otel odalarında klima, çalışma masası, oturma alanı, banyo gereçleri, şehir manzaralı balkon, çay kahve makinesi var. Kahvaltı da sunuyor.

Makedonia Palace $$: Deniz kıyısında yer alan, manzaralı balkonlu, klasik tarzda dekore edilmiş süitler sunan, iki restoranlı bir otel.

Electra Palace $$: Aristotelous Meydanı’nda, 5 yıldızlı bir konaklama seçeneği. Açık teras alanı deniz görüyor. Ayrıca iç alan havuzu da var.

Teight Hotel $$: Klima, kahve makinesi, minibar, tv ve duşlu özel banyosu bulunan, modern tarzda dekore edilmiş odalar sunan 4 yıldızlı bir otel. Bazı odaları balkonlu.

Daios Luxury Living $$: Thermaikos Körfezi ve Beyaz Kule’nin muhteşem manzarasına sahip iki restorana ve şık süitlere ve odalara sahip bir seçenek.

2. Ano Poli’de Gezilecek Yerler

Ano Poli yani başka bir deyişle “Yukarı Şehir”, Selanik’in en eski şehir bölgesi. Adı üstünde bölge adeta bir Akropolis misali oldukça yukarıda kalıyor ve kuş bakışı kenti ayaklarınıza seriyor. Bu bakımdan İzmir’in Tarihi Asansör bölgesine çok benziyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu pembe ev de dahil ahşap ve restore edilmiş hoş konaklar, cami, hamam, kilise, kale, manastır, çeşmeler, kale surları ve kuleler gibi Osmanlı ve Bizans mimarisine dair pek çok örnek içeriyor zira Büyük Yangın’da şehrin yarısından çoğu ağır hasar görürken şehrin bu bölgesi yukarda olduğu için daha az zarar görüyor. Bu yüzden en korunmuş kısım da desek yeri. Renkli evler, tavernalar, kafeler keyifli ama yokuşlu olduğundan yürüyerek çıkmak biraz efor gerektiriyor.

2.1 Selanik Atatürk Müzesi

İlkokulda mıh gibi aklımıza işlenen cümle kalıbını hemen hatırlayacaksınız: “Mustafa Kemal Atatürk, 1881 yılında, Selanik’te doğdu”. İşte Atatürk’ün doğduğu o pembe ev, bu ev! Selanik’e gelen her Türk’ün koşa koşa ziyaret ettiği ilk durak haliyle burası oluyor. Kimileri içinse Selanik’e tek geliş amacı.

Zamanında Selanik Belediyesi, bir iyi niyet göstergesi olarak zamanında evi satın alarak Türkiye Cumhuriyeti’ne hediye ediyor. 1953’ten beri müze olarak ziyaret edilebilen evin dokusu olabildiğince bozulmadan korunmaya, oturma ve yatak odaları, yaşam alanları o dönemdeki gibi aktarılmaya çalışılmış. İçinde Atatürk’ün doğduğu odayı, gençliğine, öğrencilik hayatına dair birçok belge ve eşyayı görebiliyorsunuz. Evin bahçesindeki tatlı nar ağacını, Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin diktiği de rivayetler arasında. Girişte de bahsettiğimiz gibi ne yapın edin Selanik’e ya resmi bayramlarda ya da Atatürk’ü evinde anmak için 10 Kasım’da yolunuzu düşürün. Evi Pazartesi günleri dışında her gün 10-17.00 arasında ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz ancak bahsettiğimiz özel günlerden biri pazartesiye denk geliyorsa tabii ki o güne özel olarak pazartesi de açık oluyor. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

2.2 Vlatadon Manastırı

Fotoğraf Kaynak: Wikipedia.com
Fotoğraf Kaynak: Wikipedia.com

Ano Poli’nin sırtlarındaki Vlatadon Manastırı, 14. yüzyılda inşa edilmiş, Hz. İsa’ya adanmış, etkileyici bir tarihi güzellik. Kurucuları Dorotheos ve Markos Vlatis adında iki rahip. Osmanlı egemenliği döneminde bu manastır da camiye dönüştürülen yapılardan biri olmuş. Ahşap tavanı, işlemeli kemerleri, mozaiklerinin birbirinden güzel renkleri ile içi çok güzel. Kuzey ve güney uçlarında başka iki küçük kiliseyle bağlantı noktası da bulunuyor. Haftanın her günü 07.30-11.00 ile 17.30-20.00 saatleri arasında gezebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

2.3 Yedikule

Fotoğraf Kaynak: Wikipedia.com

Yedikule, Ano Poli’nin kuzeydoğu kısmında muhtemelen 4. yüzyıl, bir diğer rivayete göre de 9. yüzyıldan kalma bir Bizans kalesi. Oldukça heybetli bir kale ve pek çok kısımdan oluşuyor. 1431’de Osmanlı tarafından yenilense de çok fazla değiştirilmemiş, suru da kapsayacak şekilde genişletilmiş. Zaten aslında o zamanlar ismi Konstantinapolis olan İstanbul’da da inşa edilen Yedikule’nin modeli baz alınarak yapılmış. II. Dünya Savaşı, Alman işgali gibi dönemlerde hapishane olarak da kullanılmış.1990’dan beriyse bir müze. Şehrin en tepelik noktasında olduğu için manzarası çok güzel. Salı günleri açık değil. Diğer günlerde 08.00-15.30 arasında gezebiliyor. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

2.4 Trigoniou Kulesi

Fotoğraf Kaynak: Wikipedia.com

“Şehrin Balkonu” lakaplı Trigoniou Kalesi, adına yakışır şekilde muhteşem bir Selanik manzarasına sahip. 15. yüzyılın sonlarında şehrin işgalini önlemek amacıyla inşa edilmiş. Modern şehir merkezinin bir kısmını çevreleyen kule cephane ve topçu kulesi olarak kullanılmış. Thermaikos Körfezi’nin güzel manzarasının tadını, şehrin tarihi dokusuyla çıkarmanıza imkan tanıyor. Salı günleri dışında 10-17.00 saatleri arasında uğrayabiliyorsunuz. Buraya gelirken de karşınıza pek çok manzaralı teras bar çıkacak. Bizce aralarından herhangi bir mekan öne çıkmıyor ama hava güzelse dilediğinize oturup bir şeyler içerek manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

2.5 Aya Dimitri Kilisesi

Aya Dimitri kilisesi, Aziz Dimitri’ye adanan şehrin en önemli kiliselerinden biri. Halk arasında oldukça değerli ve kutsal bir alan kabul ediliyor. Bunda halkın ve şehrin koruyucusu kabul edilen Aziz Dimitri’ye adanmasının yanında mezarının burada olmasının da önemi var. Hangi tarihlerde yapıldığı net değil. Hatta 7. yüzyılda bir yangın yüzünden kilise yanmış ve yerine yenisi yapılmış. 1430’da bölge Osmanlı hakimiyetine geçtikten sonra uzun zaman cami olarak kullanılmış. Sonra tekrar kiliseye çevrilmiş ama 1917’deki meşhur büyük Selanik yangınında çok zarar görmüş. 1949’daysa yeniden restore edilerek ibadete açılmış. Kilisenin bodrum katı müze olarak düzenlenmiş. Yangından kurtarılan eserler orada sergileniyor, yapının cami olduğu dönemden ve geçirdiği restorasyondan orada bahsediliyor. Söylemeden geçmeyelim ki UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde. Haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

2.6 Selanik Roma Agorası

Agora kelime anlamı olarak “meydan, toplantı yeri, meclis” gibi anlamlar taşıyor Atina ve Roma yazılarımızdan da hatırlayacaksınız. Burası da 5.000 yıllık tarihiyle Selanik’in agorası. Yani sosyalleşme, halk tartışmaları, dini ritüeller, ticaret gibi birçok kullanımı olan çok amaçlı ana meydan. Selanik’te antik Roma’nın izini sürebileceğiniz yerlerden biri. Zamanında gladyatörlerin de kullandığı bir tiyatrosu ve hamamı gibi farklı bölümleri var. Haftanın her günü 20.00’ye dek ziyaret edebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

2.7 Alaca İmaret Cami

Fotoğraf Kaynak: Wikipedia.com

1484 yılında yani Fatih Sultan Mehmet döneminde, İshak Paşa tarafından yaptırılan Alaca İmaret Cami, Osmanlı döneminden günümüze kalan en önemli camilerden. Cami ismini alacalı mimarisinden almış; yani Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde böyle geçiyor. Hoş pencere ve kemer detayları içeren cami olabildiğince korunmuş eserler arasında ama biraz bakımsız kalmış. İçerisi ibadete açık değil o nedenle de içini gezemiyorsunuz ama bahçesi keyifli. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.

2.8 Ano Poli’den Yeme-İçme Önerilerimiz Önerilerimiz

Ouzeri Tsinari: Ana Poli’nin tepelerinde, bir pazar öğleden sonra veya erken akşam yemeği için yolunuzu düşürebileceğiniz, salaş bir taverna. İsmindeki “tsinari” çınar demek. Gerçekten de bahçesinde tüm masaları kapsayan bir çınar ağacı var. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

Rediviva Cucina Povera: Hemen Ouzeri Tsinari’nin karşısında, uygun fiyatlı mezeler ve ızgara etler bulabileceğiniz bir seçenek. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

Iliopetra: Mevsimsel ürünlerle hazırladığı değişken menüler sunan, ufak ve az masalı bir şef restoranı. Deneysel lezzetleri tatmayı sevenlere uygun. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

Kanoula: Roma Agorası’nın yanında, Akdeniz ve Yunan mutfağı ağırlıklı bir menü sunan, küçük bir aile işletmesi. Yılın her zamanı popüler yerlerden o nedenle de Google üzerinden rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederiz. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

Bougatsa Bantis: Mahallenin kapısında sıra olan börekçisi. Peynirli, kıymalı, ıspanaklı börekler, çok lezzetli. Kremalı böreği ise bir Selanik klasiği. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

Liga ke kala: Selanik’te Yunan döneri Gyros’u deneyebileceğiniz salaş bir büfe. Porsiyonları çok doyurucu. Elbette hassasiyeti olanlar için etinin domuz olduğunun altını çizelim. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

2.9 Ano Poli’den Önerdiğimiz Oteller ve Evler

Fotoğraf Kaynak: Booking.com

72 AD Suites $: Modern, geniş, ses yalıtımlı, süit ve daireler sunan bir işletme. Odaların bazıları balkonlu ve açık alan jakuzili. Kahvaltı dahil.

Park Hotel $$: Şehrin büyük otellerinden. Çoğu odası balkonlu.  Klima, tv, banyo gereçleri, çay kahve makinesi gibi donanımlar hepsinde var. Kahvaltısı açık büfe şeklinde.

Urban loft I $: Urban Loft II ile aynı yerde, ondan birazcık daha küçük bir loft. Klima, banyo gereçleri, çay-kahve makinesi, saç kurutma makinesi, tost makinesi, çamaşır yıkama ve kurutma makinesi, buzdolabı, wifi, tv bulunuyor.

Thess Residences $: Hepsinde açık mutfak ve temel ihtiyaçlar bulunan rezidans daireleri sunan bir işletme.

3. Navarinu’da Gezilecek Yerler

Navarinu şehrin en genç merkezi. Çünkü Selanik Üniversitesi kampüsüne de yakın olunca Navarinu Meydanı ve çevresi tam bir öğrenci semtine haline geliyor. Gençler burada veya Galerius Kemeri’nin altında arkadaşları ile buluşup gecelere akmaya çıkıyor, meydandaki büfelerde ayaküstü bir şeyler atıştırıp direkt olarak barlara veya publara içmeye gidiyor. Özellikle Rotunda’nın ara sokakları, Selanik gençliğinin mesken tuttuğu yerler. Biraz genç enerjisi almak istiyorsanız, Navarinu sokakları tam sizlik.

3.1 Yorgo Rotundası

“Rotunda” kelime anlamı olarak dairesel kubbeli bina anlamına geliyor. Yorgo Rotundası da taştan, heybetli, dairesel bir yapı. Tarihi MS 4. yüzyıla dek dayanan yapı, İmparator Galerius tarafından, saray kompleksini tamamlayacak şekilde inşa ettirilmiş fakat sonrasında önce bir kiliseye sonra da “Sultan Hortaç Camii” adında bir camiye çevrilmiş. Şimdiyse bir müze. Mimari açıdan dışardan da etkileyici olsa da kubbesi içerden görülmeye değer. Girişi cüzi bir miktarda ücretli. Haftanın her günü 08.30-15.30 saatleri arasında gezebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.

3.2 Galerius Kemeri

Galerius Kemeri MÖ. 298 yılında İmparator Galerius tarafından Perslere kazanılan zafer için inşa inşa edilmiş bir zafer kemeri. Tasarımında İmparator Galerius ve ailesi tasvir edilmiş. Bir sütunda savaşıyor diğer sütunda bir kartal ona zafer çelengiyle yaklaşıyor. Selanik’teki tüm buluşmaların başlangıç noktası. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.

3.3 Panagia Dexia Kilisesi

Panagia Dexia Kilisesi, Galerius Kemeri’nin hemen karşısında kalan, 11. yüzyıldan kalma bir Bizans Ortodoks Kilisesi. Bizans Barok’u tarzında, kare haç formunda, üç kubbesi ve oval pencereleri olan kilise mimarisiyle göz dolduruyor. Binanın tamamı tuğladan inşa edildiğinden halk arasında adına “Kızıl Kilise” de deniyor. Gün boyunca açık ama sabah ve akşam saatlerinde ziyaret edebiliyorsunuz. Dini bir ritüel olup olmadığına da girmeden önce dikkat edin. Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.

3.4 Navarinu Meydanı

İmparator Galerius’un yaptırdığı Rotunda’dan ve zafer kemerinden bahsettik burası da imparatorun bir zamanlar sarayının yükseldiği nokta. Tabii şu anda o saraydan geriye yalnızca antik kalıntılar var onlar da bir açık hava müzesi edasıyla meydanla birlikte şehre karışmış. Meydan boyunca iki sıra restoranlar, kafeler, hediyelik eşya dükkanları, büfeler uzanıyor. Ne zaman gelseniz, şehrin üniversiteli gençleri burada ayaküstü bir şeyler atıştırıyor oluyor. Konum için tıklayın. Haritada 19 numara.

3.5 Navarinu’dan Yeme-İçme Önerilerimiz

Tabya

Tabya: Selanik’te en çok keyif aldığımız yerlerden biri oldu. Rotunda’nın hemen yan tarafında, bir konağın her odasının cafe olduğunu düşünün. Sıcak bir ev havasında sıcak bir işletme. Bahçesi de çok keyifli. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

Ouzerie Lola: Öğle yemeği için tercih edebileceğiniz, salaş bir meze ve deniz mahsülleri lokantası. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.

3.6 Navarinu’dan Önerdiğimiz Oteller ve Evler

Fotoğraf Kaynak: Booking.com

The Five Star Apartment $$: Modern tonda sade eşyalarla döşenmiş daireler sunan bir işletme. Her dairede 2 yatak odası bulunuyor, birinde çift kişilik diğerinde 2 tek kişilik yatak yer alıyor. Mutfak tam donanımlı. Çamaşır makinesi, kurutma makinesi gibi donanımlar var.

Pillow Urban Stay $$: Hemen her odası geniş, tüm birimlerde klima, tv, buzdolabı, çay kahve makinesi, banyo gereçleri, saç kurutma makinesi olan bir seçenek.

DoorMat#6 Domus Dei $$: Navarinu Meydanı’na bakan konumda, iki odalı, wifi, klima, tv, buzdolabı, bulaşık makinesi, fırın, çamaşır makinesi, mutfak donanımlı, geniş bir daire seçeneği.

No 39 Svolou Suites $$: Navarinu Meydanı’nı yakınlarında, tv, banyo, wifi, klima gibi donanımlar içeren balkonlu bir daire.

4. Ladadika’da Gezilecek Yerler

Limanın hemen arkasında yer alan ve trafiğe kapalı sokaklardan oluşan Ladadika, Selanik’in gece kulüplerinin, barların, canlı müzikli tavernaların, sokaklara masa atan mekanların olduğu eğlence merkezi bölgesi. İsmini de zamanında civarda bulunan zeytinyağı dükkanlarından almış. Şehrin 7/24 yaşayan, dinamik noktalarından olduğundan her daim kalabalık ama labirent gibi sokaklarında kaybolması en keyifli bölgesi.

4.1 Selanik Sinema Müzesi & Sinematek

Film ve sinemaseverleri böyle alalım! 1995’te Selanik Limanı’nda kurulmuş Selanik Sinema Müzesi ve limandaki sinema salonları ile birlikte Selanik Film Festivali’nin de bir parçası. Yunan sinemasındaki öğeleri sergilemek, korumak, toparlamak, bir araya getirmek gibi amaçları bulunuyor. Yani müzede emek verilmiş bir arşiv yer alıyor. Zaten daha müze girişinden sizi Theo Angelopoulos’un heykeli karşılıyor. Müze filmler aracılığıyla sizi zaman ve mekan kavramları üzerine düşünmeye itiyor. Cumartesi ve Pazar günleri kapalı. Salıları 15.00’e, diğer günlerde ise 19.00’a dek ziyaret edebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 20 numara.

4.2 Selanik Fotoğrafçılık Müzesi

Fotoğraf Kaynak: Wikipedia.com

Selanik Limanı’nda bulunan bir diğer müze ise fotoğrafçılık müzesi. 1987’de kurulan müzede Yannis Behrakis, Dimitris Letsios, Socrates Iordanidis gibi birçok Yunan fotoğrafçının çektiği fotoğraflar sergileniyor ama bunun dışında süreli sergiler de oluyor. Limanın manzarasını seyredebileceğiniz küçük de bir kafesi var. Yine çok büyük olmayan, fotoğrafçılık ve sinemaya dair kitaplar içeren keyifli de bir kütüphanesi bulunuyor. Pazartesi günleri dışında her gün 11.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Perşembeyse kapanış 20.00’de. Konum için tıklayın. Haritada 21 numara.

4.3 MOMus–Experimental Centre for the Arts

Fotoğraf Kaynak: www.momus.gr/en

Yine Selanik Limanı üzerinde kalan, MOMus çağdaş ve deneysel sanatları destekleyen yenilikçi bir müze alanı. İçerde genelde süreli ve yenilikçi sergiler düzenleniyor, genç sanatçılara alan açılıyor. Liman kenarında hoş minik bir kafesi var. Eğer çağdaş ve deneysel sanattan hoşlanıyorsanız neler var diye bir göz atabilirsiniz. Pazartesileri dışında 10.00-18.00 saatleri arası gezebilirsiniz. Perşembeyse ziyaret saatleri 12.00-20.00. Konum için tıklayın. Haritada 22 numara.

4.4 Valaoritou

Ladadika’dan Ano Poli’ye doğru şehrin sokaklarında devam ettiğinizde artık Tsimiski Caddesi ve Egnatia Caddesi arasında kalan Valaoritou semtindesiniz. Burası şehrin en hip yerlerden biri. Sokaklarında sağlı sollu kafeler, restoranlar, barlar, ile hipster, salaş bir dokusu var. Daha az turistik o nedenle de şehrin yerellerine daha çok karışabileceğiniz bir mahalle. Konum için tıklayın. Haritada 23 numara.

4.5 Ladadika’dan Yeme-İçme Önerilerimiz

Mezen Salonica

Mezen Salonica: Şehrin en ünlü mezecisi. Küçük porsiyonlarda gelen mezelerinden ortaya söyleyip paylaşmalık bir yer. Ancak çok popüler ve rezervasyon almıyor. Gidip kapısında sıraya giriyorsunuz. O nedenle de tam yemek saatlerinde gitmemekte fayda var. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara. Haritada 16 numara.

Mamalouka: Ladadika bölgesinin en popüler buluşma noktalarından birisi de Mamalouka. Beyaz yakalıların ve şehirdeki expatların da çok sık gittiği yerlerden. Önünden ne zaman geçersek full çekiyordu. Kapısında da bir o kadar sıra bekleyen vardı. Mutlaka rezervasyon yaptırın. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.

Extravaganza: Kklasik taverna modundan çıkıp daha Atina modunda alternatif bir mekanda daha farklı yorumlanmış seçenekler bulmak isterseniz doğru adres. Rezervasyon kesinlikle şart. Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.

Charoupi: Girit mutfağının modern bir yorumunu deneyimleyebileceğiniz şık bir şef restoranı. Gelmeden Google üzerinden rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederiz. Konum için tıklayın. Haritada 19 numara.

Sebriko: Ladadika’nın biraz dışındaki Vardaris bölgesinde konumlanan, Selaniklilerin de sık sık gittiği bir restoran. Yunanistan’ın tüm bölgelerinden lezzetler bulabileceğiniz eklektik bir menüsü var. Mutlaka rezervasyon yaptırın. Konum için tıklayın. Haritada 20 numara.

Beyond The Walls: Pankekli, göz yumurtalı, kruvasanlı, pretzelli hatta simitli brunchların adresi. Güzel havalarda bahçesi çok keyifli. Konum için tıklayın. Haritada 21 numara.

Υpsilon

Υpsilon: Gündüzleri laptopunuzu kahvenizi alıp çalışabileceğiniz, akşamları ise bir şeyler içerek takılabileceğiniz bir cafe-bar. Aynı zamanda evcil hayvan dostu. Konum için tıklayın. Haritada 22 numara.

Gorilas: Ladadika’nın arka sokaklarında popüler bir bar. Konum için tıklayın. Haritada 23 numara.

Romantzo

Romantzo: Hem brioche ekmek arası sandviçli veya devasa omletli doyurucu bir bruncha hem de akşam bir şeyler içmeye gelebileceğiniz bir mekan. Konum için tıklayın. Haritada 24 numara.

Stin Taratsa: Şehrin sevilen teras barlarından. Yazın gidebileceğiniz en iyi gece mekanlarından. Açık hava sineması film gösterimleri de oluyor. Girişini bulmak biraz zor ama mandalla askıya asılmış mavi atlet amblemini gördünüz mü işte orası. Konum için tıklayın. Haritada 25 numara.

4.6 Liman Bölgesinden Önerdiğimiz Oteller ve Evler

Fotoğraf Kaynak: Booking.com

Vanoro Hotel $$: Valaoritou’da, modern döşenmiş odaları oldukça geniş olan yeni bir otel. Tüm odalar temel ihtiyaçlarınızla donatılmış.

Noa Hotel $$: Modern detay ve tonlarda dekore edilmiş, geniş camlı odaları olan, 4 yıldızlı bir otel seçeneği.

Elisabeth Boutique Hotel $$: Valaoritou’da, 4 yıldızlı bir konaklama seçeneği. Odaları ferah, içlerinde wifi, klima, tv, banyo gereçleri, kahve makinesi gibi ihtiyaçlar giderilmiş. Bazı odalar teraslı ve bazılarıysa şehre bakıyor.

Thirtynine Urban Stay $$: Bazıları balkonlu ve mutfaklı olan, küçüklü büyüklü odalar sunan bir işletme.

Blue Bottle Boutique Hotel $$: Valaoritou’da, tercihinize göre değişen boyutlarda odalar sunan bir butik otel.

5. Egnatia ve Tsimiski Caddeleri Arasında Gezilecek Yerler

Selanik merkezi boydan boya geçen caddelerin en önemlileri onu enlemesine kesen Tsimiski ve Egnatia caddeleri. Şehirde neredeyse tüm hayat bu iki cadde arasında, sahilde kordon boyunda ve Ladadika bölgesinde akıyor. Biz de bu iki ana cadde arasında kalan, mutlaka görmelisiniz diyeceğimiz noktalara ve lezzet duraklarına ayrıca yer vermek istedik.

5.1 Selanik’in 3 Ünlü Caddesi

Tsimiski Caddesi

Tsimiski Caddesi şehrin en önemli ve büyük caddelerinden biri. Şehir merkezini boydan boya enlemesine kesiyor. Cadde her daim kalabalık çünkü üzerinde kafe ve restoranların yanı sıra pek çok dükkan, lüks alışveriş noktası ve otel var. Bir kez boydan boya yürümenizi tavsiye ederiz. Konum için tıklayın. Haritada 24 numara.

Egnatia Caddesi

Egnatia Caddesi ise Tsimiski Caddesi’nin bir üst paralelinde şehri yine boydan boya kesen bir ana cadde. Mağazalar, oteller, ofislerle kaplı şehrin yine turistik caddelerinden biri. Tsimiski’den farkı, antik dönemlerden günümüze önemli bir ticaret yolu olagelmiş olması. Konum için tıklayın. Haritada 25 numara.

Ermou Caddesi

Ermou’yu Atina’dan da hatırlayacaksınız. Başkentin İstiklal Caddesi ile aynı isimde bir cadde de Selanik’te var. Ancak bu cadde onun gibi trafiğe kapalı değil. Fakat yine de mağazalar, şarküteriler, restoranlar, kafeler ile dolu. Bir ucu Ayasofya’ya çıkıyor bir ucu ise Ladadika’ya…Konum için tıklayın. Haritada 26 numara.

5.2 Ayasofya

Selanik Ayasofyası’nın kökleri 3. yüzyıla dek uzanıyor. İlk olarak Bizans İmparatoru VII. Konstantinos emriyle inşa edilmiş zaman içinde yapılan farklı eklemelerle bugünkü halini almış. İç mekanı zengin mozaik süslemeler ve mimari detaylarıyla dikkat çekiyor. Şehrin en eski yapılarından biri ve UNESCO koruması altında. Bu arada yalnızca ismen bizim Ayasofyamıza benzemiyor, yapı için İstanbul’daki Ayasofya örnek alınmış. Kah kilise kah cami olarak her zaman şehirdeki dini sembollerden biri olmuş. Haftanın her günü 07-21.00 saatleri arasında ücretsiz gezebiliyorsunuz. Yalnızca cumaları 14.00’e dek açık. Konum için tıklayın. Haritada 27 numara.

5.3 Kapani Market

Siz de bizim gibi şehrin yerel atmosferini hisseebileceğiniz pazarları gezmekten hoşlanıyorsanız Kapani Market duraklarınızdan biri olsun. Üstü kapalı ve geniş bir alana yayılan bu pazar kocaman bir han gibi. İster geleneksel Yunan tatlarını tadabileceğiniz dükkanlar keşfedebilir ister pazar alışverişini yapabilirsiniz. Bölgeye has otlar, şarküteriler, deniz mahsülleri, hediyelikler derken yok yok. Tadına bakmadan almamcılar, burada gezerken karnınız dahi doyabilir! Konum için tıklayın. Haritada 28 numara.

5.6 Agora Modiano

Agora Modiano Selanik’in kapalı pazarlarından biri daha. Büyük yangından sonraki şehirleşme döneminde inşa edilmiş. İki kattan oluşan restorasyon görmüş bir yapı olduğu için Kapani’ye göre çok daha yeni ve düzenli görünüyor. Geleneksel dükkanların dışında yeme-içme alanlarıyla da şehrin buluşma noktası. Konum için tıklayın. Haritada 29 numara.

5.7 Bedesten

Selanik Bedesteni 15. yüzyıl Osmanlı döneminde inşa edilmiş, 6 kubbesi ve taş yapısıyla dikkat çeken hoş mimarili bir yapı. Bazı kaynaklara göre 1400 ortalarında bazılarına göreyse sonlarında yapılmış. Şimdilerde pek de uğrak olmayan bir tekstil çarşısı olarak işliyor. İçinde düğmelerden kumaşlara şeyler satan pek çok manifaturacı var. Eğer yolunuz düşerse mutlaka içeri bir girip çıkmalısıınz. Haftanın her günü açık. Konum için tıklayın. Haritada 30 numara.

5.8 Bey Hamam

Osmanlı Dönemi’nden kalmış olan tarihi yapılar Selanik’te şehir mimarisinin dokusuna renk katmaya devam ediyor. 1430’da II. Murat tarafından yaptırılmış Bey Hamam da onlardan biri. Kadınlar ve erkekler için ayrı iki kısım bulunan hamamda geleneksel mimaride, hoş işlemeli bir kubbe ve kubbede hem güneş ışığı alan hem de havalandırmaya yarayan klasik Osmanlı hamam mimarisinde karşımıza çıkan camdan delikler yer alıyor. Ne yazık ki biz gittiğimizde kapalıydı içini gezemedik. Bizce gerçek anlamda iyi bir restorasyon görüp turistik kullanıma açılsa çok güzel olur. Konum için tıklayın. Haritada 31 numara.

5.9 Eleftherios Venizelos Heykeli

Hamamın hemen yanında beyaz mermerden bir heykel göreceksiniz. Bu heykel, ülkenin 1928-1932 yılları arasında başbakanlığını yapmış, şehrin hatta ülkenin siyasi geçmişinde büyük rol oynamış, modern Yunanistan’ın kurucusu kabul edilen, dış ilişkilere dair farklı siyasi atılımlarıyla tanınan Selanikli lider. Eleftherios Venizelos’a ait. Hem kendisi ülkenin simge şahsiyetlerinden biri hem de heykeli şehrin simge yapılarından…Konum için tıklayın. Haritada 32 numara.

5.10 Bölgeden Yeme İçme Önerilerimiz

The Caravan Cafe | Brunch

The Caravan Cafe | Brunch: Şehrin en sevilen brunch noktalarından biri The Caravan B&B’nin cafesi. Ev sıcaklığında tatlı bir yer. Selanik’te canınız brioche ekmekli, poşe yumurtalı, avokadolu kahvaltı çekerse gelebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 26 numara.

Choureál | Choux & Profiterole: Profiterolleri ve choux hamuru ile yaptıkları tatlıları ile meşhur bir pastane. Konum için tıklayın. Haritada 27 numara.

ERGON Agora

ERGON Agora: Atina’da da bir şubesi olan, içi Eataly gibi market özellikli de olan bir hub. Konum için tıklayın. Haritada 28 numara.

Overoll Croissanterie

Overoll Croissanterie: İlk olarak Atina’da rastladığımız ama Selanik’te de karşımıza çıkan kruvasancı. Konum için tıklayın. Haritada 29 numara.

The Rouga: Izgara ahtapot, ızgara karides, Yunan salatası ile keyifli bir akşam geçirebileceğiniz, otantik ortamı ile sevimli bir taverna. Mutlaka rezervasyon yaptırın. Konum için tıklayın. Haritada 30 numara.

Purovōku Project: Kendi seralarından gelen taze malzemelerle hazırlanmış özel reçeteli seçenekler sunan bir kokteyl bar. Konum için tıklayın. Haritada 31 numara.

Mimelismonei

Mimelismonei: Ermeion Avlusu’nun zemin katında bir sanat cafe. Konum için tıklayın. Haritada 32 numara.

5.11 Bölgeden Önerdiğimiz Oteller ve Evler

Fotoğraf Kaynak: Booking.com

The Modernist $$: 1920’lerden kalma cumbalı tarihi bir binada yer alan, merkezi bir şehir oteli.

Daphne by halu! Downtown Family Penthouse $$: Geniş bir balkon, wifi, klima, tv, fırın ve buzdolabı içeren tam donanımlı mutfak ve banyoya sahip 2 yatak odalı geniş bir daire seçeneği.

The Trilogy House $: 1920’den kalma lüks bir binada yer alan uygun fiyatlı bir otel. Binanın tarihi atmosferiyle uyumlu yüksek tavanlı odaları  konforlu, aydınlık ve rahatlar.

No 15 Ermou Hotel $: Bazı odalar balkonlu, hepsi şehir manzaralı odalar sunan bir otel. Kahvaltı her sabah açık büfe şeklinde veriliyor. Sauna ve masaj gibi spa olanakları değerlendirebilecekleriniz arasında.

Selanik Civarında Gezilecek Yerler

Villa Allatini

Fotoğraf Kaynak: Wikipedia.com

Yine Selanik içinde ama merkeze uzak kaldığı için bu kısma aldığımız Villa Allatini, II. Abdülhamid’in 3 yıl kaldığı görkemli villa. Üç katlı Barok villa, 1898 yılında İtalyan Mimar Vitaliano Poselli tarafından inşa edilmiş. O zamanlar elbette Selanik Osmanlı toprakları. Villa ilk olarak Allatini ailesinin konutu olmuş. Sonrasında tahttan Jön Türkler tarafından indirilerek sürgün edilen II. Abdülhamid’in üç yıllığına evi. Bugünse idari bir bina olarak işlev görüyor bu yüzden iç mekanı ve bahçesi zaman zaman kültürel etkinlik ve konserlere açılıyor. Umarız bir etkinliğe denk gelirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 33 numara.

MOMus Selanik Modern Sanat Müzesi Costakis Koleksiyonu

Fotoğraf Kaynak: www.momus.gr/en

Selanik Modern Sanat Müzesi’nin, Selanik’in Stavroupoli semtinde bulunan Lazaristan Manastırı’nın yenilenmiş binasında yer alan kısmı. 1997 yılında kurulmuş müzenin en öneli değeri Costakis Koleksiyonu. Bu koleksiyonda Rus avangartından 1275 heykel ve resim bulunuyor. Özel bir ilginiz varsa biraz yol yapma zahmetine kalkışıp Kandinsky, El Lissitzky, Kazimir Malevich, Lyubov Popova, Vladimir Tatlin gibi dönemin önemli sanatçılarının eserlerini görebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 34 numara.

Kavala

Fotoğraf Kaynak: Wikipedia.com

Kavala, Selanik’ten günübirlik olarak gezip gelebileceğiniz veya ülkeye dönüş yolunda uğrayabileceğiniz bir seçenek. İki şehir arasında Tekirdağ-İstanbul gibi ortalama 2-2.5 saatlik bir sürüş mesafesi bulunuyor. Kavala MÖ 7. yüzyılda kurulmuş, bir dönem Osmanlı hakimiyetine de girmiş bir sahil şehri. Meşhur Mısır Valisi Kavalalı Mehmed Ali Paşa da lakabını bu şehirden alıyor tıpkı meşhur Kavala kurabiyesi gibi… Pek çok medeniyet görmüş geçirmiş Kavala Kalesi, bölgenin en eski kilisesi Panagia Mimiani Kilisesi, zamanında ne yardımlar dağıtmış İmaret, Arkeoloji Müzesi gibi gezilecek pek çok noktası, mağaralara ilginiz varsa şehrin birazcık dışında da Alistrasti Mağarası var.

Fotoğraf Kaynak: www.booking.com

İmaret, şehrin en tepesindeki Bizans Kalesi’nin içinde yer alıyor. Böylece gittiğinizde hem Bizans Kalesi’ni görüyorsunuz hem İmaret’i hem de tepeden süper bir Kavala manzarası. Mehmed Ali Paşa’nın inşa ettirdiği imaret, Kavala’nın “Eski Şehir” diye adlandırılan bölgesinde kalıyor ve yaklaşık 3500 metrekarelik alana yayılıyor. İmaret bir külliye gibi işlevselleştirilmiş, içinde iki medrese, iki mescit, bir imaret, bir mektep ve yatakhaneler var. Yapı senelerce restoran, müze, kafe gibi mekanlara ev sahipliği yapsa da tarihsel ve mimari önemini farkeden tütün tüccarı Anna Missirian tarafından otel haline getirilmiş. Şimdi ise Imaret Hotel bütün Yunanistan’ın en güzel butik otellerinden biri. 18 kubbesi ve birbirinden çok farklı 26 tane odası var. Bizans Kalesi’ne istediğiniz gibi çıkıp İmaret’i dışardan görebilirsiniz, ama eğer otel misafiri değilseniz içeri giremeyebilirsiniz yine de dışarıdan bile görülmeye değer bir yapı. Yapının çevresinde de bir sürü Türk evleri göreceksiniz. Oteli detaylı incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

Kavala’ya özgü en bilinen lezzet ise Kavala kurabiyesi. Başrollerde bol tereyağ, çiğ badem ve pudra şekeri var. Şehrin sokaklarında yürürken etrafınızda gördüğünüz en alakasız dükkanda bile kavala kurabiyesi satıldığını göreceksiniz. Limonlu, portakallı gibi bazı ekstra lezzetler katılmış olanları da var ama bize sorarsanız hiç karıştırmadan bademli orjinal olanı tadın. Konum için tıklayın.

Filippi Antik Kenti

Fotoğraf Kaynak: Wikipedia.com

Kavala’nın yaklaşık 15 kilometre ilerisinde, Kavala ve çevresinin tarihine ışık tutan bir antik kent var: Filippi Antik Kenti. Birinci Dünya Savaşı sırasında burada başlayan arkeolojik kazılar günümüze kadar devam edip kentin kuruluşundan Roma dönemlerine kadar birçok bilgiye ulaşılmasını sağlamış. Tarihsel önemi dolayısıyla da UNESCO tarafından 2016 yılında Dünya Mirası Listesi’ne girmiş. Hem antik kenti görmek hem de denk gelebilirseniz içindeki amfi tiyatroda bir müzikale veya tiyatroya gitmek keyifli olabilir. Ayrıca her sene Temmuz-Ağustos ayları boyunca şehrin birçok yerinde aktivitelerin düzenlendiği Filippi Festivali oluyor aklınızda bulunsun. Konum için tıklayın.

Meteora

Yunanistan’ın Kapadokyası uçan şehir Meteora, insana kendisini fantastik bir film sahnesindeymiş gibi hissettiren büyülü bir yer. Zaten Game of Thrones’dan 007 James Bond’a pek çok yapımın bazı sehneleri burada çekilmiş. Elbette UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Meteora aslında üzerine kuş yuvası gibi manastırların konduğu kayalıkların ismi. Bölgenin genel ismiyse Kalabaka. Meteora ismi ise bildiğimiz meteordan türemiş. Tepelerinde manastırların konuşlandığı kaya sütunları, milyonlarca yıl boyunca deltanın kenarında biriken kumtaşından oluşmuş. Alanda kilise ve manastırlar dışında pek çok mağara da bulunuyor. Zaten 50 bin yıldır insanların burada dönem dönem yaşadığı tespit edilmiş. Bir kısmında arkeolojik kazı çalışmaları ve araştırmalar devam ediyor, mağaraların içiyse güvenlik ve çalışmalar sebebiyle maalesef girilemiyor. Bizeyse manzaranın ve Orta Dünya’dan fırlamış gibi duran atmosferin tadını çıkarmak kalıyor.

Kendi aracınız yoksa günübirlik turlarla Selanik’ten çok kolay bir şekilde ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Biz de Selanik’ten çıktığımız bir turla Meteora’yı gezme fırsatı bulduk. Eğer Selanik’te ikiden fazla gününüz varsa, bu büyüleyici güzelliğe bir gününüzü ayırmak sizi asla pişman etmeyecek. Bizim de katıldığımız Selanik çıkışlı günübirlik Meteora turuna bilet almak için tıklayın. Tur boyunca öğrendiklerimizi ve gördüklerimizi de kendimize saklamadık elbette onları da ayrıca Meteora Gezi Reberi’mizde anlattık. Konum için tıklayın.

Olimpos Dağı ve Dion Antik Kenti

Fotoğraf Kaynak: Rainer Eck / Pexels

Selanik’in 80 kilometre batısındaki Olimpos Dağı, Yunanistan’ın en büyük dağ silsilesi ama biz ismini daha çok Yunan tanrılarından biliyoruz. Mitolojide Olimpos Dağı, 12 tanrının ve tanrı soyundan gelenlerin evi, Zeus’un kalesi olarak geçiyor. En yüksek noktası 3 bin metreye yakın olan dağın koskoca Zeus’un tahtı olması boşa değil. Dağın etekleri Neolitik Çağ’dan beri yerleşim yeri olarak kullanılmış. En önemli kazılarsa Dion Antik Kenti’nde yapılmış. Dion, Zeus’un Yunanca ismi “Dios”tan geliyor. Zeus’a adanan bu bölgede dini ritüeller, sunaklar, festivaller, oyunlar yapılırmış. Kalıntılar tiyatro, agora, tapınaklar gibi bir sürü önemli alanı içeriyor. Aralarından Zeus’un Tapınağı dönem mimarisiyle en ilgi çekici olanı. Bunun dışında 1983’te inşa edilen bir arkeoloji müzesi de yer alıyor. Heykeller, seramikler, mozaikler gibi bir çok arkeolojik bulgu sergileniyor. Selanik’ten kalkan turlarla bu antik kenti rehberle gezebiliyorsunuz. Sanırsak en mantıklı ziyaret şekli bu olur. Selanik çıkışlı Olimpos Dağı ve Dion Antik Kenti rehberli tur bileti almak için tıklayın. Konum için tıklayın.

Pozar Kaplıcaları & Edessa

Fotoğraf Kaynak: Wikipedia.com

Selanik’e yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta ise doğal bir güzellik olan Pozar Kaplıcaları bulunuyor. Bizce dağların arasından, hoş bir şelaleyle süzülüp gelen şifalı sularla doğanın içinde, açık havada sıcacık sulara girme keyfi kaçmaz. Kiraz ve şeftali ağaçlarıysa etrafta manzaraya güzellik katıyor. Suyun ısısı yıl boyunca 37 derece civarında seyrediyor. Çeşitli rahatsızlıklara şifa olur mu olmaz mı bilemeyiz ama bizce termal sulardan bebekler gibi çıkacağınız kesin. Eşyalarınızı koymanız için dolaplar da bulunuyor. Edessa ise Balkan Savaşları sonrası Osmanlı’nın kaybettiği alanlardan. 12 şelalesiyle ünlü ve hepsi ayrı bir doğal güzellik. Özellikle de 70 metre yükseklikten dökülen Karanos Şelalesi hem Edessa’nın hem Yunanistan’ın en büyük şelalesi. Yemyeşil ağaçların ve güzel dağ manzarasının içinde her yerden bir şekilde sular çıkıyor. Aynı zamanda Edessa kirazlarıyla da ünlü hatta her haziranda Kiraz Festivali düzenleniyor. Denk zamanda giden kirazseverlere duyrulur! Bu iki programı da birleştiren Selanik çıkışlı tur programı var. Onun biletini de buraya bırakalım: Pozar Kaplıcaları ve Edessa turu bileti almak için tıklayın. Konum için tıklayın.

Taşoz (Thassos)

Fotoğraf Kaynak: Doru Brad / Unsplash

Aylardan yazsa bizce Selanik planının başına ya da sonuna bir Thassos eklemek iyi fikir. Keramothi Kasabası’ndan kalkan arabalı feribotlarla geçebileceğiniz Thassos Adası, çok büyük olmayan, bir dönem Osmanlı hakimiyetinde kalmış sevimli bir Yunan Adası. Bizans kalıntıları, Antik Tiyatrolar, geleneksel evler görebileceğiniz tarihi derinliğe sahip bir ada aynı zamanda. Ormanları oldukça zengin hatta bu yüzden bal, ahşap, zeytin yağı gibi şeylere dayanan bir ekonomisi var. Su sporları açısından olduğu kadar binicilik, yürüyüş, dağ bisikleti, doğa aktiviteleri açısından da elverişli. Diğer adalar kadar popüler olmaması da sezona bağlı olarak onu çok daha sakin bir opsiyon yapıyor. Gidecekseniz adanın maviden daha mavi plajları Paradise ve Saliara ile efsaneye göre Zeus’un güzellik tanrıçası Afrodit için yarattığı Giola Lagünü, arkeoloji müzesi ve karides saganakisi listenizde olsun. Konum için tıklayın.

Halkidiki

Fotoğraf Kaynak: Wikipedia.com

Halkidiki Selanik’in güneyinde, Türkiye’den de arabanızla rahatça ulaşabileceğiniz bir deniz tatili kaçamağı. Selanik’ten de ulaşımı rahat ve bizce günübirlik de gelinebilir. Araçla 2-2.5 saatlik bir sürüşle ulaşabiliyorsunuz. Ege Denizi’ne 3 parmak benzeri burunlarla uzanan, paralel bir yapısı var. Bu yapısına mitolojideki deniz tanrısı Poseidon’dan esinle “Poseidon’un Üç Dişli Mızrağı” da deniyor. Burunlar Kassandra, Sithonia ve Athos. En düz parmak Kassandra. Diğer parmaklar içe doğru daha dağlık ve ormanlık kalıyor. Sithonia daha çok koylardan ve uçurumlu alanlardan oluşurken Kassandra’da daha geniş kumsallar var. Giderseiniz deniz kestanelerine dikkat etmeyi ve deniz gözlüklerinizi yanınıza almayı ihmal etmeyin. Merkez kısmında güzel restoranlar olsa da, koylarda işletme bulamayabilirsiniz, buna da hazırlıklı olmalı. Konum için tıklayın.

Semadirek (Samothraki)

Fotoğraf Kaynak: Wikipedia.com

İlyada Destanı’nda sık sık adı geçen Semadirek, Dedeağaç’tan yaklaşık 2 saatlik feribot yolculuğuyla ulaşabileceğiniz küçük bir ada. Çanakkale sahil şeridine de hayli yakın konumda ama Türkiye’den feribotla ulaşımı yok. Paris’te, Louvre Müzesi’nde sergilenen kanatlı zafer tanrıçası Nike’nin ünlü “Semadirek Nike” heykeli buradan çıkma. Homeros’a göre Poseidon, Truva Savaşı’nı buradaki Saos Dağı’ndan izlemiş. Dağları sanırız en karakteristik özelliği. Gezilecek Ceneviz Kalesi, termal kaplıcaları, Gria Vathra ve Fonias Şelaleleri var. Konum için tıklayın.

Dedeağaç (Alexandroupoli)

İpsala Gümrük Kapısı’ndan çıktığınızda yarım saatlik bir sürüşle ulaştığınız Alexandroupoli nam-ı diğer Dedeağaç da doya doya meze akşamı yapabileceğiniz yerel restoranlar harici görülebilecek çok bir yer yok ama Selanik’e gelirken veya dönüşte uğrayabileceğiniz duraklardan. Konum için tıklayın.

Atina

Fotoğraf Kaynak: Jim Niakaris / Unsplash

Başkent Atina’nın cazibesine kapılıp bizim gibi iki en önemli şehri birleştirecekler için de Atina’da Gezilecek Yerler rehberimiz var. Selanik’ten Atina’ya geçmenin en pratik ve bütçe dostu yolu otobüse binmek. Attica Bus Servises Ktel’in günde bolca otobüs seferi var. Atina otobüsleri bu noktadan kalkıyor ve Atina’ya ortalama 5 – 6 saatte tek bir mola vererek şekilde varıyor. Biletimizi de firmanın websitesinden online olarak alabilirsiniz.

2 Günlük Selanik Turu Programı

1. Gün: Kordon Boyu, Rotunda, Atatürk Müzesi

İlk güne Atatürk Müzesi’ni gezerek başlayın derdik ancak İstanbul’dan tüm tur şirketleri bir gece önceden yola çıkıp sabahında Selanik’e varıp ilk iş Atatürk Müzesi’ni gezecek şekilde program yaptığı için müzeyi sakin sakin gezmek adına günün ilerleyen saatlerine bırakın deriz. Onun yerine Selanik Kordon boyunu yürüyerek keşfederek başlayabilirsiniz. Beyaz Kule, Aristotelous Meydanı, meşhur şemsiyeli heykeli görüp ilgi alanınıza göre modern sanat veya arkeoloji müzesini gezebilir, bizim çok sevdiğimiz Tabya’da mola verebilirsiniz.

Öğleden sonra Yorgo Rotundası, Galerius Kemeri ve Navarinu Meydanı’nı gezip 17.00’deki kapanışından önce en geç 15.00 gibi Atatürk Müzesi’ni gezin. Akşam yemeği içinse Ano Poli bölgesindeki mekanlardan önerilerimizi değelendirebilirsiniz zira Atatürk Müzesi zaten bu bölgede kalıyor.

Gecesinde bir şeyler içmeye devam etmek isterseniz Beyaz Kule’yi gören ara sokaklarda çok keyifli publar var. Ayrıca şemsiyelerin ve kulenin bir de akşam ışıklı hallerini görmenizi çok isteriz.

2. Gün: Ano Poli, Ayasofya, Tsimiski, Ladadika

Güne Ano Poli sokaklarından yürüyerek yukarı doğru tırmanıp Vlatadon Manastırı’nı görerek başlayın. Manastır 07.30-11.00 saatleri arasında açık oluyor sonra tekrar 17.30’da açılıyor. O yüzden saat 11 olmadan gezmiş olun. Biraz daha yukarıya doğru çıkıp Selanik’in en güzel manzaralarından birini bulmak için Yedikule’ye çıkıp oradaki cafelerden birine kurulun.

Aşağı şehre geri idiğinizde Selanik Ayasofyası’nı görüp Trigona Elenidis’de trigona tatlısını tadın. Tsimiski Caddesi boyunca yürüyüp Agora Modiano, Kapani Market, Bedesten gibi yerleri görüp Ladadika sokaklarını gezip limana ulaşın. Akşam da Ladadika bölgesindeki Mezen Salonica, Mamalouka veya Charoupi gibi mezecilerden birinde yemek yiyip Ladadika’nın Egnatia ve Tsimiski caddeleri arasında kalan hip barlarında takılıp bir şeyler için.

Selanik’te Yeme-İçme

Gezilecek yerler iyi güzel de bu şehirde ne yenir derseniz Selanik’te ne yenir, nerede yenir – Selanik Mekanları rehberimize göz atabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir