VATİKAN GEZİ REHBERİ – GÖRÜLECEK YERLER, ÖNEMLİ ESERLER VE GEZİ TÜYOLARI

Dünyanın en küçük ülkesini, Papa’nın evini, Hristiyanlığın Katolik mezhebinin yönetim merkezini Vatikan ufacık tefecik ama içi dolu turşucuk. Metrekareye düşen görülecek yer ve eser bakımından da en dolu ülkesi. Sadece Vatika Müzesi’nde bile bir tam gün geçirecek kadar fazla eser var. Meşhur Sistina Şapeli ise her detayını hayranlıkla inceleseniz saatler geçirebileceğiniz bir yer. Ancak ziyaretçilerin nadiren bu kadar zamanı var, ne de olsa elbette Roma sizi bekler. O zaman Vatikan’daki sınırlı vaktinizi en efektif şekilde kullanacak programı çıkarmak için en doğru yerdesiniz.

Bu yazımızda sizi biraz oryante etmek adına, gezilecek yerleri, görmenizi önerdiğimiz başyapıtları, zaman kazandırıcı bilgileri ve çeşitli tüyolarımızı veriyoruz. Yeme-içmeden konaklamaya, Roma hakkında diğer her konular içinse Roma Gezi Rehberimize mutlaka bir göz atın.

Fotoğraf Kaynak: Alberico Bartoccini / Unsplash

Vatikan’da Gezilecek Yerler

Vatikan’da gezilecek yerler aslında daha fazla ancak hepsi halkın erişimine açık değil haliyle. Bu küçük ülkeye geldiğinizde San Pietro Meydanı ve Bazilikası’nı, Vatikan Müzesi ve Sistine Şapeli’ni ve Vatikan Bahçeleri’ni gezebiliyorsunuz. Papalık ikametgahları halka açık değil.

1. San Pietro (Aziz Petrus) Bazilikası ve Meydanı


Aziz Petrus Bazilikası veya San Pietro Bazilikası, 60.000 kişilik kapasitesi ile dünyanın en büyük kilisesi ve hac yeri. Bazilikaya ismini veren, İsa’nın 12 havarisinden biri olan Aziz Petrus ise aynı zamanda Hristiyanlığın ve katolik kilisesinin ilk papası kabul ediliyor. Düşünün şu an I. Franciscus ise 268. Papa olarak görevde. Kendisi bugün Filistin olan topraklarda doğup Roma Kilisesi’ni kuran aziz. Roma İmparatoru Neron tarafından MS 67’de Circus Maximus yakınlarında ters çarmıha gerilerek idam ediliyor. Aziz Petrus’un kabri de bazilikanın mezar odası yani nekropolisinde görülebiliyor. Bu bölüm zaman zaman ziyarete açık zaman zaman da kapalı oluyor. Biz gittiğimizde kapalıydı. O dönem bu idama şahit olan, 25,5 metre yüksekliğindeki Mısır dikilitaşı da sonradan Papa V. Sixtus tarafından Vatikan’daki San Pietro Meydanı’na yerleştirilmiş. Dikilitaş’ın ismi de “Şahit” kalmış.

İnşası 1506 – 1626 tarihlerinde süren yapının mimarı Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni olarak geçse de 120 yıl içinde birkaç mimar görmüş haliyle. Tasarımına katkısı olanlar isimler arasında Bramante, Raffaelo, Michelangelo, Bernini gibi Rönesans ustaları var. Hatta içeri girdiğinizde size ilk merhaba diyen Michelangelo’nun meşhur Pieta Heykeli oluyor.

2. Vatikan Müzesi ve Sistina Şapeli

Vatikan Müzesi, Roma’daki tüm müze ve galerilerden, nicelik olarak üstün olan bir müze. Hacim olarak dünyanın en büyük müzelerinden olan yapı içinde, Sistina Şapeli ile birlikte toplam 54 galeri var. Bu 54 galeriye yayılan koleksiyonunda Antik Mısır’dan Yunan, Etrüsk ve Roma mediyenetlerine uzanan çok değerli eserler ve heykeller göreceksiniz.

Müzenin açık ara en ilgi çeken bölümü, aynı zamanda Papalık seçiminin de yapıldığı yer olan Sistina Şapeli. Kardinallerin bu şapel içinde verdiği oylardan çıkan sonuç da geleneksel olarak şapelin bacasından çıkacak dumanla ilan ediliyor. Siyah duman karar çıkmadı, beyaz duman artık bir Papa’mız var demek. Michelangelo’nun 1508-1512 yılları arasında tamamladığı freskleri arasından o en meşhur freski de tam merkezde yer alıyor.

San Pietro Bazilikası gibi ücretsiz değil, bilet almanız gerekiyor. Ayrıca bazilika ile girişleri de aynı yerde değil. Bu durum kafa karışıklığına neden olabiliyor ama endişe etmeyin biz her konuyu sizin için aşağıda açıklığa kavuşturduk.

3. Vatikan Bahçeleri

Bazilikanın arkasında kalan yer Vatikan Bahçeleri. Bahçeler, Rönesans ve Barok tarzdaki fıskiyeler ve heykellerle süslü, tarihi 13. yüzyıla dayanan bir yeşil alan. Burada benzeri olmayan bir San Pietro Bazilikası manzarasına hazır olun. Aslında iki Vatikan Bahçesi var fakat sadece biri gerçekten Vatikan’ın içinde. Bir de Roma’nın yarım saat dışında kalan Papalık yazlık konutu Castel Gandolfo’nun bahçesi var. Orada da Papalık Sarayı’nı ziyaret edebilir, Papa Francis tarafından 2014 yılında halka açılan Barberini bahçelerini görebilirsiniz.

Vatikan’ı Nasıl Gezmek Lazım?

1. Önce San Pietro Bazilikası’nı Gezin

San Pietro Bazilikası’nı mutlaka programınızda günün ilk saatlerine koyun çünkü öğlene doğru inanılmaz bir kuyruk başlıyor. Bir de girişte sıkı bir güvenlik taraması olduğundan sıra iyice uzuyor. Üstüne girişin ücretsiz oluşu bu kalabalığı daha da arttırıyor. Örneğin gün ortası saat 13.00’te girmeye kalkarsanız, aylardan bahar veya yaz ise içeri girmek için sıcakta 1,5 saat beklemek durumunda kalıyosunuz. Kış ise de soğukta tam tersi. Bazilikanın açılış saati 07.00. Mümkünse en geç 08.00 – 08.30 gibi gelip önce bazilikayı kapısında sıralar başlamadan girmiş olun. Kubbesine çıkacaksanız da onu da geziniz ile birleştirin.

2. Sonra Vatikan Müzesi’ni Gezin

Fotoğraf Kaynak: Corey Buckley / Unsplash

İkinci sırada Vatikan Müzesi’ni gezin ancak biletinizi mutlaka ama mutlaka Roma’ya gelmeden önce alın. Çünkü müze kapısındaki o çılgın bilet kuyruğu beklenmez. Hem size hem Roma’daki değerli vaktinize yazık. Bizce en geç 10.00 gibi Vatikan Müzesi’ne geçmiş olun çünkü öğlene doğru müze en kalabalık saatlerini yaşamaya başlıyor. Zaten kalabalık olan müzede adım atmak zorlaşıyor. Vatikan Müzesi’ne nasıl online bilet alırsınıza dair tüm tüyolarımızı da aşağıda bulabilirsiniz.

3. En Son Sistina Şapeli İle Bitirin

Sistina Şapeli, Vatikan Müzesi içinde bulunuyor. Yani ziyaret etmek için müze bileti almış olmanız lazım. Müzedeki gezi akışı zaten en son Sistina Şapeli’ni göreceğiniz şekilde düşünülmüş. Siz de aynı yöne giden kalabalıkla birlikte hareket etmek durumunda kalıyorsunuz. Görülecek temel noktalardan geçip finalde Sistina Şapeli’ne otomatik olarak varmış oluyorsunuz. Son olarak meşhur spiral merdivenden indiğinizde müzenin çıkışına gelmiş oluyorsunuz. Yani içeride, tabelalarla düzenlenmiş, hazır bir gezi kurgusu sizi bekliyor.

Vatikan Geziniz Öncesi Bilmeniz Gerekenler

Vatikan’ı Gezmek İçin En Doğru Zaman Nedir?

Her şekilde şunu belirtmeliyiz ki inanılmaz kalabalık bir müze gezmeye hazır olun. Biz de Mart ayında gelmemize istinaden böyle bir yoğunluk beklemiyorduk ancak burada Walking Dead modunda birkaç saat sizi bekliyor. Yine de kalabalıkları maximumda elimine edebilmeniz için verebileceğimiz birkaç tüyomuz var:

– İstatistiklere göre kalabalıklardan kaçmak için en iyi zamanlar, hafta içi salı, perşembe veya cuma günleri, bazilika ve müzenin açıldıktan sonraki sabah ilk saatleri veya akşam üzeri kapanışlarına yakın saatler.

Kasım’dan Şubat’a kadar olan aralık da kalabalıkların en az olduğu dönem. Mart sonu başlayan ve Ekim sonuna kadar devam eden yaz sezonu boyunca hafta sonları veya hafta içi öğlen saatleri ise gelmek için en kötü tercihler.

– Pazar günleri Vatikan Müzesi ve Sistina Şapeli kapalı olduğundan Cumartesi günleri Vatikan’ın en kalabalık günü.

Çarşamba sabahı Papa’nın halka vaaz günü olduğu için öğlene kadar San Pietro Bazilikası kapalı oluyor. Yeniden açıldığında ise inanılmaz bir yığılma oluyor. Eğer ki Papa’yı görme gibi bir derdiniz yoksa çarşamba gününü de Vatikan gezisi için pas geçebilir veya önce Vatikan Müzesi’ni gezip kalabalıkların dağılmasını bekleyebilirsiniz.

– Son olarak müzeyi, bahar ve yaz aylarına özel sadece cuma akşamları, 22.00 ila 00.00 saatleri arasında gece gezmesi şeklinde gezebileceğinizi de belirtelim.

Vatikan’ı Gezmek İçin Ne Kadar Zaman Ayırmalı?

– San Pietro Bazilikası için 1, Vatikan Müzesi ve Sistina Şapeli için de 3 saat ayırmanız yeterli olacaktır. Elbette bu saatler sıra beklemediğiniz, online bilet aldığınız senaryolarda geçerli.

– Ayrıca müzeyi, her eseri okuyup inceleyerek gezmeye çalışırsanız da bu süre çok uzayacaktır. Bizce kendinizi böyle bir stres sokup Roma’daki değerli vaktinizi ve enerjinizi harcamayın. Bizim tavsiyemiz, ilginizi çeken ve mutlaka görülmesi gereken eserlere odaklanmanız.

Vatikan’ı Yukarıda Belirttiğimiz Sıraya Göre Gezin

Eğer günlerden, Papa’nın sabah vaazi verdiği çarşamba veya Vatikan Müzesi’nin kapalı olduğu pazar değilse bu sırayla gezin: Sabah açıldığı gibi (yaz sezonunda 07.00 kış sezonunda 08.00) San Pietro Bazilikası + Vatikan Müzesi + Sistina Şapeli.

Eğer günlerden çarşamba ise, önce sabah ilk iş Vatikan Müzesi + Sistina Şapeli yapıp Papa’nın konuşması sonrası 13.00 gibi tekrar kapılarını açtığında San Pietro Bazilikası.

Müzeye Giriş İçin Boşu Boşuna Kapıdaki Uzun Bilet Kuyruğunu Beklemeyin

Yukarıda da belirttiğimiz gibi San Pietro Bazilikası’na giriş ücretsiz ancak Vatikan Müzesi’ne, Sistina Şapeli’ne ve Vatikan Bahçeleri’ne giriş ücretli. Müze girişine geldiğinizde, online bilet alabildiğini bilmeyen ve bileti son dakika kapıdan almaya çalışan turistler uzuuuuuun bir kuyruk oluşturmuş olacak. Bu kuyrukta en iyi ihtimalle yaklaşık 1 saat bekleyecekler. Siz bu hataya düşmeyin, giriş biletinizi veya rehberli turunuzu Roma’ya gelmeden önce online olarak alın zamandan ve enerjiden tasarruf edin.

Sıra beklememe özellikli Vatikan Müzesi giriş bileti almak için tıklayın.

Vatikan Müzesi, Sistina Şapeli ve San Pietro Bazilikası rehberli tur dahil giriş bileti almak için tıklayın.

Vatikan Müzesi ve San Pietro Bazilikası Girişleri Farklı Yerlerde Şaşırmayın

San Pietro Bazilikası ile Vatikan Müzesi girişleri farklı yerlerde. Birinden birine geçmek için tüm Vatikan’ı, o yüksek duvarları boyunca dışarıdan 10 dakika kadar yürümeniz gerekiyor. İçeriden kestirme bir geçiş yok. O nedenle de müzeye giriş saatinizi bu durumu göz önünde bulundurarak belirlemelisiniz. Ayrıca Vatikan Müzesi ve Sistina Şapeli’ni gezmeyecek olsanız da San Pietro Meydanı ve Bazilikası’na ayrıca gelebiliyorsunuz zira dediğimiz gibi girişleri farklı yerlerden.

San Pietro Bazilikası’nın Açılış Kapanış Saatlerine Dikkat Edin

– Bazilika yaz sezonunda sabah 07.00’de açılıyor kış sezonunda ise 08.00’de. Yaz sezonunda 19.00’da, kış sezonunda 17.00’de kapanıyor. Giriş ücretsiz.

– Bazilikanın meşhur kubbesine çıkıp meydanı kuşbakışı görme şansınız da var. Ancak bu imkan ücrete tabi. Yaz-kış 08.00’den itibaren kubbeye çıkış var ancak yazın 18.00’de, kışın da 17.00’de kubbeye çıkışlar kapanıyor. Çarşamba günleri ise kubbeye çıkış tamamen yok.

Alanında uzman bir rehber eşliğinde, San Pietro Bazilikası’nın kubbesine çıkaran bazilika turu biletini satın almak için tıklayın.

Hem Vatikan Müzesi’ni gezdiren hem de bazilikanın kubbesine çıkarıp bir taşla iki kuş vurduran rehberli tur biletini satın almak için tıklayın.

Vatikan’a Geldiğimde Papa’yı Görebilir Miyim?

Fotoğraf Kaynak: Agatha Depine / Unsplash

Eğer ki Papa Roma’da ise, çarşamba sabahları bazilika önündeki San Pietro Meydanı’nda toplanan kalabalığın önünde vaaz veriyor. Buna Papal Audience deniyor ve katılım için bilet almanız gerekiyor. Meydanda oturma düzeni kuruluyor. İyi haber şu ki biletler ücretsiz, kötü haber şu ki özellikle yaz aylarında bu etkinliğe çok talep olduğundan biletiniz olsa bile önce gelen yeri kapar mantığı işlediği için dışarıda kalabiliyorsunuz. İnsanlar etkinlikten 3 saat kadar önce bile gelip yerini almaya başlıyor. Tören 09.00 gibi başlıyor ancak sizin en geç 08.30 da yerinizi almış olmanız gerekiyor.

Biletleri normalde Aziz Petrus Bazilikası’nın sol çaprazındaki güvenliğin hemen ardında bulunan “Bronz Kapılar”da bekleyen İsviçreli muhafızlardan rezervasyonsuz olarak alabiliyorsunuz. Biletlerin salı günü 15:00 ile 19:00 arasında alınması tavsiye ediliyor. Çarşamba sabahı 07:00-08:30 saatleri arasında da alabiliyorsunuz ancak yer konusunda müsaitlik bitmiş olabiliyor. Papa’nın konuşması olduğundan çarşamba günleri sabah öğlen 12-1’e kadar bazilika kapanıyor. Dev ekranlardan yayın oluyor.

Ayrıca yine Papa’nın pazar günleri de öğlen 12.00 gibi Papalık dairelerinin camından çıkıp halka 15 dakikalık bir vaaz verdiği oluyor. Bu etkinliğe bilet gerekmiyor kalabalık düzensiz olarak meydanda toplanıp Papa’yı bekliyor. Biz örneğin bir pazar günü Papa’ya denk gelmiştik. Ancak pazar gelirseniz de Vatikan Müzesi ve Sistina Şapeli kapalı oluyor baştan uyaralım.

Vatikan Müzesi ve Sistina Şapeli’ni Görmek İstiyorsanız Ziyaretenizi Pazara Denk Getirmeyin

– Vatikan Müzesi pazar günleri kapalı. Fakat her ayın son pazar günü ise 09.00-14.00 saatleri arasında ücretsiz olarak herkese açık. Yine 10 Nisan, 1 Mayıs, 29 Haziran, 15, 16 Ağustos, 1 Kasım, 8, 25, 26, 31 Aralık, 1, 6 Ocak, 11 Şubat’ta da kapalı.

– Müze, 31 Mart’tan 31 Ekim’e kadar süren yaz sezonunda, pazar günleri hariç her gün 08.30’da açılıyor. Normal kapanış sati 18.30 ancak cuma ve cumartesileri 22.30’da kapanıyor. 2 Kasım’da başlayan kış sezonunda ise pazartesiden cumartesiye, pazar günleri hariç her gün 08.30’da açılıp 18.30’da kapanıyor.

Vatikan Müzesi’ni Ücretsiz Gezmek İsterseniz Ayın Son Pazar Gününde Gelin

Her ayın son pazar günü, Vatikan Müzesi ve Sistine Şapeli, 09.00-14.00 saatleri arasında ücretsiz olarak herkese açık.

Kılık Kıyafet Kurallarına Uyun

Vatikan Müzesi, Vatikan Bahçeleri, San Pietro Bazilikası ve Sistina Şapeli’ndeyken, kolsuz üst, şort veya göğüs dekolteli kıyafet giymemeliniz. Ayrıca şapkalara da izin verilmiyor ve girişte uyarılıyor. Yalnız sadece Aziz Petrus Meydanı’na gelecekseniz, kıyafet yönetmeliğine uymanıza gerek yok.

Vatikan’a Girişte Ayrı Bir Vize Veya Pasaport Kontrolü Var Mı?

Hayır yok. Ne yanınızda pasaport olmasına ne de ayrı bir vizeye ihtiyacınız var. Sadece hem müzeye hem de bazilikaya girişte güvenlik kontrollerinden geçiyorsunuz.

Sistina Şapeli’nde Fotoğraf Çekmek Yasak

Vatikan Müzesi ve San Pietro Bazilikası’nda fotoğraf çekmek yasak değil ancak Sistina Şapeli’nde fotoğraf çekmek yasak. Şapelde görevli takım elbiseli güvenlik görevlileri sürekli uyarı yapıyor. Yine de biz dahil flaş kullanmadan, cep telefonu kamerası ile fotoğraf çekmek isteyenler oluyor. Fakat biz blogda sizlere anlatmak için çekiyoruz 😉

Vatikan Bahçeleri’ni De Görmek İstiyorsanız Ayrı Bir Bilet Almanız Gerekiyor

Vatikan bahçelerini gezmek için ayrı bir bilet almış olmanız gerekiyor. Müze ve Sistina Şapeli’ni içeren bilet bu alanı kapsamıyor. Günde yalnızca birkaç avuç insanın girişine açık olduklarından hiç kalabalık olmuyor. Vatikan müzesi giriş biletini de içeren ve iki bahçeyi de kapsayan, 3,5 saatlik, minibüs transferli, sesli rehberli Vatikan bahçeleri turuna bilet almak için tıklayın.

Bahçe pazartesiden cumartesiye 09.00 – 18.00 saatleri arasında açık. Pazar günleri, 8, 25, 26 Aralık, 1, 6 Ocak ve Paskalya Pazarı’nda ise kapalı.

Vatikan’dan Sevdiklerinize Kart Atmaya Ne Dersiniz?

Bazilikanın girişinin sol tarafında Vatikan Postanesi var. Buradan sevdiklerinize üzerlerinde Vatikan damgası bulunan kartpostallardan gönderebilir veya resmi Vatikan kartpostallarını, pullarını ve madeni paralarını satın alabilirsiniz.

Vatikan Müzesi ve Sistina Şapeli Gezi Tüyolarımız

1. Vatikan Müzesi Biletinizi Mutlaka Roma’ya Gelmeden Online Olarak Alın!

Ne kadar altını çizsek az. Uzuuun bilet ve içeri giriş kuyruklarından sıyrılmak için biletinizi veya rehberli turunuzu Roma’ya gelmeden önce online olarak alın zamandan ve enerjiden tasarruf edin. Yalnız biletiniz olsa dahi kapıda güvenlik kontrolü kuyruğu olabiliyor. Özellikle de pandemi döneminde ve sonrasında bu kontroller daha da sıkılaştı.

Vatikan Müzesi + Sistina Şapeli sıra beklemeden giriş hakkı veren biletinizi satın almak için tıklayın.

Vatikan Müzesi + Sistina Şapeli + San Pietro Bazilikası rehberli tur biletini de buradan alabilirsiniz. Bütçeniz dahilindeyse rehberli tur öneririz. Hem Vatikan gezinizi zahmetsizce planlamak hem de eserlerin önemlerini anlamanız için tarihi & dini referansları bilmeniz gerekiyor.

Vatikan Müzesi + Sistina Şapeli + San Pietro Bazilikası + San Pietro Bazilikası Kubbesi rehberli tur biletini satın almak için tıklayın. Bizce bu bileti almak çok mantıklı çünkü zaten ikisini de yapmadan Roma’dan dönmek olmaz.

Vatikan Müzesi + Sistine Şapeli rehberli gece turuna bilet almak için tıklayın.

– Vatikan Müzesi + Vatikan Bahçeleri 3,5 saatlik, minibüs transferli, sesli rehberli tura bilet almak için tıklayın.

Not: Engelli ve refakatçi biletleri online alınamıyor. Doğrudan Özel İzin Gişesi’nden düzenleniyor. Zaten bu bölümde sırada beklenmiyor.

2. Kimler İndirimli Veya Ücretsiz Biletlerden Yararlanabilir?

– 6 ila 18 yaş arası (18 yaş dahil) çocuklar için indirimli bilet almak mümkün.

– 25 yaşına kadar olan öğrenciler için de indirimli bilet almak mümkün ancak öğrenci, giriş sırasında geçerli bir uluslararası öğrenci kimlik kartı ibraz etmeli.

– 65 yaş üstü için herhangi bir yaş indirimi yok.

– 6 yaşın altındaki çocuklar için müze girişi ücretsiz.

3. Müzeye Girince Önce Vestiyere Eşyalarınızı Bırakın, Sesli Rehber ve Harita Alın

Vestiyere üzerinizdeki fazla eşyaları bırakıp hafifleyin. Zorunlu güvenlik kontrollerinden sonra içeri girdiğinizde ilk yapmanız gereken şey, sırt çantası gibi hacimli eşyalarınızı ücretsiz olarak vestiyerde bırakmak. Zaten büyük çantanız varsa otomatikman uyarılacaksınız.

Müze haritası edinin. Sonrasında müzede kolay navigasyon sağlamak adına bilgi noktasından bir müze haritası edinin.

Sesli rehber hizmetinden faydalanın. Eğer müzeyi rehber eşliğinde gezmeyecekseniz, sesli rehber hizmeti almak için audioguide yazan bölüme uğrayın.

4. Görmek İstediğiniz Eserler Hangi Galerilerde Yoğunlaşıyor Belirleyip Öyle Gezmeye Başlayın

Sistina Şapeli ile birlikte toplam 54 galerisi var. Hepsini tek tek görmeye kalkarsanız gününüzün yarısı burada geçer o nedenle de müze haritasından görmek istediğiniz kısımlara öncelik verin deriz. Bizim bu konudaki kendi mini seçkimizi de aşağıda bulacaksınız.

5. Mola Noktaları

Müze içinde al götür yemek yeme yerleri, cafe ve restoranlar mevcut. Kimisi tamamen iç kısımda, kimileri ise avlularda. Elbette fiyatlar normale göre biraz daha pahalı.

6. Toplu Taşıma Kartları Haricinde City Pass Almanızı Önermiyoruz

Roma’daki tüm zamanınızı müze gezmek için kullanmayacaksanız, birçok müze ve tarihi yere giriş sağlayan city pass’lardan almanızı önermiyoruz. Astarı yüzünden pahalıya geliyor. Onun yerine Vatikan Müzesi veya Kolezyum gibi belirlediğiniz bir iki müzeyi ve tarihi noktayı rehberle gezip hakkını verin.

Vatikan Müzesi Bölümleri

0. Kat

1. Museo Filatelico e Numismatico (Philately and Numismatic Museum): Filateli, posta pullarını; nümizmatik ise tarihsel süreç içinde var olmuş olan metal paraları inceleyen bilim dalı. Anlayacağınız, müzenin bu bölümü pul ve eski para koleksiyonu olanlara ayrılmış.

2. Museo Etnologico Anima Mundi (Ethnic Art): Müzenin bu etnik sanat bölümünde, iki milyon yıldan daha eski birçok uygarlığa dair buluntular ve objeler yer alıyor.

3. Padiglione Delle Carrozze (Papal Carriages Collection): Bu bölüm Papaların eski at arabalarından oluşuyor. Oldukça iyi korunmuş nostaljik at arabası meraklılarını bu bölüme alalım.

1. Kat

Fotoğraf Kaynak: Andrea Zanenga / Unsplash

1. Museo Gregoriano Egizio (Egyptian Art): İsmini kurucusu olduğu Papa’dan alan müze, Mısır’a dair hiyeroglifler, mumyalar, Antik Mısır’da mezarlara bırakılan eşyalar, Mısır tanrılarının heykelleri ve lahitleri içeriyor.

2. Museo Chiaramonti (Greek & Roman Art): Antik Yunan ve Roma heykellerinden oluşan bir bölüm. Galeri boyunca 1000’in üzerinde Antik Roma heykeli bulunuyor. Çocuk Eros heykeli, Roma İmparatoru Tiberius’un büstü ya da Cicero’nun mermer büstü burada bulabileceklerinizden.

3. Braccio Nuovo (Greek & Roman Art): Bu bölümdeki eserlerin çoğu aslında yaşanan savaşlar sırasında İtalya’dan kaçırılmış. Daha sonra iade edilen eserlerle bu galeri oluşturulmuş. Julius Caesar’ın büstü ya da Antik Roma ve Mısır etkileşiminin güzel bir örneği Nil Tanrısı heykeli burada görebileceklerinizden sadece birkaçı.

4. Museo Pio Clemento (Greek & Roman Art): Bu galerideki birçok heykel aynı zamanda Rönesans ve Barok dönemi heykellerine ilham kaynağı olmuş diyebiliriz. Michelangelo ve Rubens’in model olarak kullandığı Belvedere Apollo da bu bölümde yer alıyor.

5. Sala Delle Nozze Aldobrandine (Greek & Roman Art): MÖ 1. yüzyıla ait bir Roma freski olan Aldobrandini’nin Düğünü eserinin bulunduğu küçük oda. Evlilik tanrıçası Hymen ile güzellik tanrıçası Venüs’ün bulunduğu bir düğün sahnesi tasvir ediliyor.

6. Museo Cristiano (Early Christian Art): Bu bölümde yeraltı mezarlarından çıkan eserlerle Hristiyanların inanç ve kültür dünyasına dair ilk dönemi aydınlatan eserler var diyebiliriz.

7. Musei della Libreria Vaticana: Belvedere avlusundan girilen bu bölüm yaklaşık 2.000.000 basılı cilde ev sahipliği yapıyor. Roma, Mısır Klasik Yunan, Asur gibi pek çok antik döneme, orta çağ ve çağdaş sanat üzerine pek çok metin barındırıyor. Kütüphanede 2. yüzyıla kadar uzanan el yazmaları bulabilirsiniz.

8. Museo Profano (Decorative Art): Hristiyanlığa dair dekoratif objeler, dini heykelcikler bulunuyor.

9. Museo Gregoriano Profano (Greek & Roman Art): Bu bölüm de Klasik Yunan ve Klasik Roma sanatı stil ve çağdaşlığına göre düzenlenmiş.

10. Museo Pio Cristiano (Early Christian Art): Papa Pius IX tarafından 18.  yüzyıl ortalarında kurulan bu bölüm, Hristiyanlığın antik çağından eserlere ev sahipliği yapıyor.

11, 12, 13. galerileri aşağıda ayrıca anlattık.

11. Pinacoteca (Sanat Galerisi)

12. Sala Rotonda (Oval Salon)

13. Sistina Şapeli

2. Kat

1. Museo Gregoriano Etrusco (Etruscan Art): Bu bölüm, Roma’daki Villa Giulia Ulusal Etrüsk Müzesi’nden sonra en geniş koleksiyonu içeriyor. Etrüskler, bölgede Roma İmparatorluğu öncesinde hakim bir halk ve Roma kültürünü de bir hayli etkilemiş. Eserlerin pek çoğu Etrüsk mezarlarında keşfedilmiş. Kaplar, lahitler, toprak ve tuğladan yapılan heykeller burada görebileceğiniz şeyler.

2. Galleria dei Candelabri (Greek & Roman Art): Bu bölüm ismini, mekanı 6 bölüme ayıran büyük şamdanlardan alıyor. Sonu Sistina Şapeli’ne çıkan koridor 17. yüzyıl sonlarında günümüzdeki halini almış. Bölümde güzel fresklerin yanında dikkat çeken önemli eserlerden biri Efes Artemis’i. Efes Artemis’i doğurganlık tanrıçası ve üzerindeki oval işlemelerin göğüs ya da testis olduğu düşünülüyor. Uyuyan Artemis heykeli de yine aşina olduklarımızdan.

3. Galleria degli Arazzi: En ilgi çeken galerilerden biri olan Galleria degli Arazzi 18. yüzyıl sonlarında son şeklini almış. Duvar halılarıyla kaplı salondaki halılar arasından en ilgi çekenler İsa’nın yaşam öyküsüyle ilgili olanlar. Sistina Şapeli’ne doğru yürürken solunuzda kalacak.

4, 5, 6, 7 numaralı galerileri aşağıda detaylıca anlattık.
4. Galleria Delle Carte Geografiche (Coğrafi Haritalar Galerisi)
5. Sala Dell’Immacolata Concezione (İmza Salonu)

6. Stanze di Raffaello (Rafael Odaları)

7. Borgia Daireleri (Appartamento Borgia)

Vatikan Müzesi’nde Görmenizi Tavsiye Ettiğimiz Bölümler Ve Eserler

Kubbeli Salon (Sala Rotonda), 1. Kat

Pantheon’undan ilham alınarak yapılmış bir kubbesi olan bu oval salonun inşası 1779’da tamamlanmış. Duvarlarda devasa heykellerin sergilendiği alanlar ve bunların arasında büstleri destekleyen sütunlar bulunuyor. Zeminde MS. 3. yüzyıla ait muhteşem bir mozaik var.

Kozalaklı Avlu (Cortile della Pigna), 1. Kat

Vatikan’ın en ünlü avlusu çam kozalaklı avlu. Tam ortadaki devasa çam kozalağı, Paganizm ve tanrıça Kibele kültü ile ilişkilendirilen doğurganlık sembolünü temsil ediyor. Ayrıca bronzdan yapılmış devasa kozalak MÖ 1. yüzyıla tarihleniyor. Papalık tacının şeklinin de buradan geldiği söyleniyor. Vatikan’ın bu en geniş avlusunda bir şeyler yiyip içebileceğiniz mola noktaları da var.

Pinacoteca, 1. Kat

Fotoğraf Kaynak: Slices of Light ✴ / Flickr

Vatikan Müzesi, dünyanın en iyi sanat galerilerinden biri sayılıyor. Onun bu unvanı almasında elbette Rafael Odaları’ndaki eserler ve Michalangelo’nun elinden çıkan Sistina Şapeli’nin etkisi büyük ancak Pinacoteca’daki eserlerin de yeri yadsınamaz. Pek çok ziyaretçi Pinacoteca’ya bakmadan geçer ancak Giotto’nun İtalyan Rönesansını başlatan öncü çalışmalarından (The Stefaneschi Triptych), Raphael’in son tablosuna (Transfiguration), Roma’daki tek Leonardo Da Vinci eserinden (St Jerome in the Wilderness) çarpıcı bir Caravaggio’ya (Deposition) burada görülmesi gereken başyapıtlarla dolu bir resim galerisi.

Laocoön ve Oğulları Heykeli, Museo Pio-Clementino, 2. Kat

1506’da Roma kazılarında ortaya çıkarıldığından beri Vatikan koleksiyonundaki en ünlü antik heykel olagelmiş mermer heykel. Ancak orijinal bir eser mi yoksa daha eski bir bronz heykelin kopyası mı olduğu bilinmediği için kökeni belirsiz.

Laocoön Truvalı bir rahiptir. Bu hikayenin asıl metni kayıp olsa da bizlere sözel olarak aktarılanlardan anladığımız kadarıyla birkaç senaryo var. En popülerlerden biri rahip Laocoön ve oğullarının meşhur Truva Atın’ı ifşa etmek üzereyken öldürüldüğü. Truva’yı yenme istekleri engellenmeye çalışan tanrılar, denizden iki koca yılan çıkarıp Laocoön ve oğullarının üstüne gönderiyor. Diğer senaryoda Laocoön yanlış bir evlilik yapıyor ve bu yüzden çocukları öldürülüyor. Kendisi ise bu acıyı yaşaması için canlı bırakılıyor. Heykelde de Laocoön ve çocukları bir yılan motifiyle sarılmış ve kurtulmaya çalışıyorlar. Tek parça mermerden oyulmuş bu heybetli heykel pek çok sanatsal yapıtı da etkilemiş.

Sala Dell’Immacolata, 2. Kat

“Lekesiz Gebelik” diye çevirebileceğimiz dogma, Papa Pius IX tarafından yasa olarak ilan edilen, Meryem’in ana rahmine ilk düştüğü andan itibaren ilk günahtan nasıl korunduğunu onaylayan bir Katolik anlatı. Protestan Kilisesi bu anlatıyı reddediyor. Bu salonda da dönemin Papası, Papa Pius IX, ünlü ressam Francesco Podesti’yi, ilan ettiği yasayı fresklemesi için görevlendiriyor. Ortaya biraz sert görünen ancak sanat bakımından önemli, birbiriyle bağlantılı 4 fresk çıkıyor.

Atina Okulu Freski, Stanza della Segnatura, Rafael Odaları, 2. Kat

Listemizdeki bir diğer yer ise Rafael Odaları’ydı. Müzede dört Rafael odası var ve bu odalar Sistina Şapeli’nden sonra müzenin en popüler yeri. Odaların dizaynı için 1509 yılında Rafael Sanzio görevlendiriliyor ve kendisi 1520’ye dek burada çalışmalarını sürdürüyor. Yani tam 11 yıl! Onun ölümüyle öğrenci ve çırakları kalan işi tamamlıyor. Bu dört oda Sala di Constantino (İmparator Konstantin Salonu), Heliodorus Odası (Stanza di Eliodoro), Stanza della Segnatura (İmza Odası), Stanza dell’Incendio del Borgo (Borgo’daki Yangın Odası).

Bu dört odada Rafael’in freskleri bulunuyor ama aralarından en meşhuru İmza Odası. Çünkü Rönesans’ın en önemli sembollerinden, Rafael tarafından 1509-1511 yılları arasında yapılmış, felsefe tarihinin ünlü isimlerini bir araya getiren Atina Okulu (Scuola di Atene) freski bu odada bulunuyor. Döneminin düşünce yapısı ve şekillerine, kendi sanatıyla çeşitli göndermeler yapan Rafael’in bu freski için şunu söyleyebiliriz ki hiçbir detay öylece tesadüfen yerleştirilmiş değil. Freskte bulunan tek Müslüman felsefeci ise Endülüslü-Arap felsefeci, hekim, fıkıhçı, matematikçi ve tıpçı İbn Rüşd. Onu sol alt köşede kafasındaki sarığından ayırt edebiliyoruz. Kendisi tercüme ve yorumlamalarıyla Aristo’yu Avrupa’ya yeniden tanıtmış felsefeci. Aynı zamanda bu odada 3 önemli fresk daha bulunuyor. Teoloji freski, sanat freski ve hukuk freski.

Borgia Daireleri (Appartamento Borgia), 2. Kat

Fotoğraf Kaynak: Erik Törner / Flickr

Borgia Ailesi, 15. yüzyılda İspanya ve İtalya’da dini ve siyasi arenada etkili olmuş ve bu dönemde iki papa çıkarmış çok nüfuslu bir aile. Borgia Daireleri de Erken Rönesans ustası Pinturicchio tarafından boyanmış duvarlara ve tavanlara sahip, Papa Alexander VI’nin ya da gerçek adıyla Rodrigo Borgia’nın özel odaları. Toplam altı bölümden oluşuyor: Sibyls Odası, İman Odası, Liberal Sanatlar Odası, Azizler Odası, Gizemler Odası ve Papazlar Odası.

Sibyls Odası’nda Eski Ahit’ten freskler göreceksiniz. Kahin vasıflarına sahip olduklarına inanılan Sibyller Mesih’in gelişini haber veriyorlar. Bu odaları Papa Alexander VI toplantı için kullanıyormuş.

İman Odası, Sibyller Odası’na benzer şekilde yapılandırılmış ve havarilerin inancına adanmış olan ikinci oda. Buradaki freskler, dünyanın dört bir yanına müjde, inanç mesajları veriyor.

Liberal Sanatlar Odası, Papa tarafından çalışma odası olarak kullanılmış. Tavanda astronomi, geometri matematik gibi alanlarda figürler dikkat çekiyor.

Azizler Odası‘nda yedi önemli azizin hayatlarına dair freskler yer alıyor ve ismini de zaten buradan alıyor. Bu bölümde size bekleyen şeylerden biri de Cem Sultan! Hani II. Bayezid’in kardeşi olan. Freskte Papa’nın kızı Lucrezia ile İmparator Maximian arasında bulunuyor. Sürgün yıllarında uzun süre Roma’da kalmış olan Cem Sultan, dönem Papası tarafından hem haçlı seferleri bahanesi hem de fidye aracı olarak kullanılmış. Borgia da Cem Sultan’ı kullanarak II. Beyazıt’tan fidye almaya devam etmiş. Neyse, daha sonrasının siyasi olaylarıyla Papa Cem Sultan’ı teslim ediyor ki zaten kısa süre sonra da Cem Sultan ölüyor.

Gizemler Odası’nda Meryem ve İsa’ya dair olaylar anlatılıyor. Doğuş, Yükseliş, Müjde, Kutsal ruhun inişi, Meryem’in Varsayımı gibi Yeni Ahit’te bulunan hikayelere dair freskler yer alıyor. İlginç, buradaki diriliş freskinde ilk yerli Amerikalılar yer alıyormuş, yani öyle düşünülüyor diyelim. Bu figürler Amerika’nın keşfinden 1.5-2 yıl sonra resmedilmişler yani aslında Amerika’ya dair pek çok bilgi o dönem için sır niteliğindeyken. Bu durum daha çok Papa’nın Amerika’ya dair özel ilgisiyle açıklanıyor.

Papazlar Odası ise dairelerdeki en büyük oda. 13. yüzyılın sonlarında Borgia Ailesi’nden çıkan ilk papa olan Papa III.ün gösterişli papalık ziyafetleri için kullandığı oda. 1500’de çıkan bir fırtınada tüm çatısı uçtuğundan orijinal tavanı ve dekorasyonu da yerle bir olmuş. 1510’da Papa Leo X’in talimatı ile onarılmış.

Haritalar Galerisi, (Galleria Delle Carte Geografiche), 2. Kat

Bu galeri tüm müzenin en ilginç ve hoş yerlerinden biri. 120 metre uzunluğunda bu koridorda 40 harita duvarlara fresklenmiş. 120 metre uzunluğundaki bu galeriyi tamamlamak rahip ve coğrafyacı Ignazio Danti’nin üç yılını almış. Haritalarda İtalya’ya ait bölgeler resmedilmiş. Bir taraf doğusuna, diğer tarafsa batısına ait fresklerle kaplı. Bazı haritalarda dönemin askeri başarıları da tasvir edilmiş ve bu haritalardaki bilgilerin de büyük çoğunluğu doğruymuş. Koridorun sonunda ise antik ve yeni Roma haritası bulunuyor. Koridorun uzun ve dar oluşu yine İtalya’nın coğrafi şekline benzetiliyor. Haritalara kaptırırken arada tavana da bakmalısınız, orada da Rönesans sanatçıların tarihi olay anlatılarını bulacaksınız.

Veee Finalde Meşhur Sistina Şapeli

Gelelim müzenin son ve en popüler bölümü olan Sistina Şapeline…Bu şapel ismini dönemin papası IV. Sixtus’tan alıyor. Burayı bu kadar ünlü yapan şey sanırız Michelangelo’nun Adem’in Yaratılışı freski olsa gerek. Aslında birçok başka önemli ismin freskleri de bu papalık şapelinde yer alıyor ancak hiçbiri artık popüler kültür öğesi haline gelen Adem’in Yaratılışı kadar öne çıkmıyor. Sol altta adem çıplak bir şekilde sol elini tanrıya doğru uzatıyor ve sağ üstte de tanrı ona doğru uzanıyor. Bu kare sanırız hemen herkesin aklındadır.

Başlangıçta Michelangelo’dan İncil’deki dokuz hikayeyi resmetmesi isteniyor. Kendisini ressam olarak görmeyen Michelangelo bunu reddediyor ancak sonra Adem’in Yaratılışı ve Mahşer sahnesini fresklemeye gönülsüzce de olsa başlıyor. Günümüze gelindiğinde Ademin Yaratılışı, sanatçının hem en ünlü eseri haline geliyor hem de dünyada en çok imitasyonu yapılan eser oluyor.

Çıkıştaki Spiral Merdivenler

Bu merdivenler, müzeye girer girmez en dikkat çeken ve Vatikan Müzesi denilince akla gelen, o herkesin fotoğraflarını süsleyen merdivenler. 1932 yılında Giuseppe Momo tarafından Bramante’nin spiral merdivenlerinden esinlenilerek dizayn edilmişler. Ne yazık ki Bramante’nin merdivenleri halka açık değil. Merdivenlerin en önemli ve ilgi çekici özelliği merdivenin bir DNA dizilimi gibi çift sarmallı, döne döne, spiral şeklinde aşağı iniyor olması ve hem üstten hem alttan bakıldığında harika fotoğraf kareleri vermesi.

Vatikan Nasıl Özerk Bir Devlet Olmuş?

Vatikan, İtalya’nın Roma şehrinde bulunan bağımsız bir devlet. Hem yüz ölçümü hem de nüfus anlamında en küçük ülke olma özelliğini taşıyor.

Bununla birlikte Hristiyan Katolik mezhebinin tarih boyunca en önemli yönetim merkezi. Küçük olduğuna bakmayın, dünya genelindeki katolikleri düşündüğümüzde etkisi bir o kadar da büyük bir ülke. Zira İsa’nın 12 havarisinden biri ve Katolik mezhebinin ilk papası San Pietro’nun da görev yaptığı yer.

Ülkenin yerleşik nüfusu yaklaşık 1.000 civarlarında yani aslında ülkede yaşayan hemen herkes Katolik din insanları ve Papa’yı korumakla yükümlü muhafızlar.

1929 yılında Papalık gücüyle İtalya Cumhuriyeti arasında Laterano Anlaşması yapılıyor ve bu anlaşmayla; Papalık İtalya Devleti’ni tanırken, İtalya da Vatikan Kent Devleti’nin bağımsızlığını tanıyor. Bir yönüyle bağımsız olsa da, keskin çizgilerle İtalya’dan ayrılan bir yer değil. Ancak dini bir otorite olduğundan, buna dair özerk otoriter bir tavır taşıyor diyebiliriz. Vatikan, elbette İtalya için de inanç bağlamında çok büyük bir önem taşıyor çünkü İtalya’nın %85’i kendisini Katolik mezhebine bağlı sayıyor. Haliyle de Vatikan’ın İtalya’da gündelik yaşama dair de etkisi de yadsınamaz.

21 Comments

  1. Mükemmel bir yazı olmuş. çok teşekkür ederiz! ellerinize, emeğinize sağlık.

  2. Her yazınıza yorum yapmak istiyorum inanılmazsınız, daha önce gürcistan gezimde de sizden yararlanmıştım, Romayı sizinle geziyorum. Elinize emeğinize sağlık

    1. Merhaba çok teşekkür ederiz rehberlerimizden faydalanmanıza çok sevindik :)))

  3. merhaba emeğinize sağlık gayet detaylı olmuş. Biz de yarın gidiyoruz, umarım güzel geçer.

  4. 17 Aralık 2023 Pazar Roma’da olacağız , rehber yazınız çok yardımcı olacak . Şimdiden teşekkürler . Dönünce de yazacağım ….

  5. Harikasınız! Yarın Vatikan’a gidiyoruz bu yazıyı kendimize rehber olarak kullanacağız. Ellerinize sağlık!

  6. Çok teşekkür ederiz. Vatikan’ı sayenizde nokta atışı gezdik…
    Roma’yı da…
    Tüm öneriler, uyarılar ve tüyolar tam yerinde işe yaradı…
    Emeğinize

  7. Mükemmel bir yazı, Roma tatilimi sürekli bu bloğu açıp okuyarak geçiriyorum. Ellerinize sağlık çok teşekkürler ♥️

    1. Merhabalar çok sevindik beğenmenize ve işinize yaramasına :))) Her zaman bekleriz 😉

  8. Çok teşekkür ederim. Büyük emek verilmiş. Bilgi birikimini aktaran bu yazılar çok değerli bir yol haritası çıkarmış bizler için.

    1. Merhaba emeğimizi fark etmenize ve takdir etmenize çok sevindik gerçekten de dediğiniz gibi her rehberimizi çok yoğun uğraşlarla yazıyoruz. Böyle güzel geri dönüşler aldığımızda da çok mutlu oluyoruz :))

  9. Çok büyük bir emek var yazınızda. Çıktısını alıp gideceğim müzeye. Çok teşekkürler

    1. Merhaba çok ama çok teşekkür ederiz beğenmenize çok sevindik gerçekten de çok uğraştık bu yazıyı çıkarabilmek için :))

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir