ROMA GEZİ REHBERİ
ROMA SEYAHATİNİZİ PLANLAMAYA BURADAN BAŞLAYIN
Önce Roma’da Ne Yapılır yazımızdan başlayıp şehri tanıyın, sonra Roma’da Gezilecek Yerler yazımızla hangi gün nereleri göreceğinizi netleştirin. Akabinde, bu bilgiler ile konaklamak için en doğru yeri seçmek için Roma Otelleri yazımıza geçin.
ROMA’DA GEZİLECEK YERLER
ROMA’DA NE YAPILIR – ROMA’NIN 28 OLMAZSA OLMAZI
ROMA’DA NEREDE KALINIR – HER BÜTÇEYE GÖRE ROMA OTELLERİ
DİĞER ROMA YAZILARI
ROMA’NIN EN BOHEM MAHALLESİ TRASTEVERE’DE HARİTALI, GURME YÜRÜYÜŞ ROTASI
ROMA’DA NE YENİR, NEREDE YENİR? – EN MEŞHUR ROMA LEZZETLERİ
KOLEZYUM, ROMA FORUMU VE PALATİNO TEPESİ GEZİ REHBERİ
ROMA YEME İÇME REHBERİ – EN İYİ RESTORANLAR, MEŞHUR MEKANLAR
VATİKAN GEZİ REHBERİ – GÖRÜLECEK YERLER, ÖNEMLİ ESERLER VE GEZİ TÜYOLARI
Roma’ya Gitmeden Önce Bilinmesi Gereken Faydalı Bilgiler: Bütçe, Ulaşım Vb.
1. Bütçe: Roma’da Ne Kadar Harcanır?
Farklı bütçelere göre Roma’da muhtemel bir gününüzü şöyle özetlemek gerekirse:
Bütçe | Konaklama | Yemek | Hobi / Seyahat | Günlük Kişi Başı |
Düşük | Airbnb evinde çoklu kişi konaklama veya hostelde konaklamak: 50-100 Euro | – Espresso / Americano 1,50 / 3 Euro
– Barda bir şişe bira : 4 – 5 Euro -Kokteyl: 7 – 9 Euro |
– Metro bileti günlük: 7 Euro
– Tek geçiş 1.50 Euro |
150 Euro altı |
– Focaccia sandviç: 8 Euro
– Tiramisu: 5 Euro – Dondurma: 3 – 4 Euro |
– Müze giriş bileti: 15 – 25 Euro | |||
Orta | Standart bir otelde çift kişilik oda: 150–200 Euro | – Standart bir restoranda ana yemek 20 – 40 Euro | – Gece dışarı çıkıp bir şeyler içmek: 20 Euro | 250 Euro civarı |
– Rehberli turlara katılmak 40 – 50 Euro | ||||
Lüks | Tarihi bir butik otelde çift kişilik oda: 250+ Euro | – Kaliteli bir restoranda ana yemek: 50 + Euro | – İki saatlik özel şehir turu 100 – 150 Euro | 400 Euro’dan başlayan fiyatlar |
– Opera bileti 40 – 50 Euro. |
2. Roma’da Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler Hangileri?
Bizce Vatikan Müzesi, Sistina Şapeli, San Pietro Bazilikası, Kolezyum ve Roma Forumu, Pantheon, Trevi Çeşmesi, İspanyol Merdivenleri, Trastevere, Kutsal Melek Kalesi, Vittorio Emmanuale II Anıtı, Navona Meydanı’nı görmeden Roma’dan dönmek düşünülemez. İkinci sırada ise daha alternatif Roma deneyimleri geliyor. Hepsini Roma’da Ne Yapılır – Roma’nın 29 Olmazsa Olmazı yazımızda bulabilirsiniz.
3. Roma’nın Mahalleleri Yani “Rione”leri
Tıpkı Paris’in arrondissment’ları gibi Roma’nın da 22 tane Rione’si var: Monti, Trevi, Colonna, Campo Marzio, Ponte, Parione, Regola, Sant’Eustachio, Pigna, Campitelli, Sant’Angelo, Ripa, Trastevere, Borgo, Esquilino, Ludovisi, Sallustiano, Castro Pretorio, Celio, Testaccio, San Seba, Prati. Bunlardan öne çıkanlara kabaca yakından bakalım.
Monti: Kolezyum’un, Domus Aurea, Trajan ve Titus banyoları, Roma Forumu’nun bir kısmının bulunduğu bölge.
Trevi: Via del Corso ve Trevi Çeşmesi’nin bulunduğu bölge.
Pigna: Pantheon’un bulunduğu bölge.
Campo Marzio: İspanyol Merdivenleri’nin olduğu bölge
Parione: Navona Meydanı’nın bulunduğu bölge.
Campitelli: Kapitolin Müzesi, Roman Forum, Palatino Tepesi’nin olduğu bölge.
Ripa: Circus Maximus ve Avantine Tepesi’nin olduğu bölge.
Borgo: Kutsal Melek Kilisesi’nin olduğu bölge.
4. Roma’da Şehir İçi Ulaşımın En Kolay Yolu: Atac’ın 24-48-72 Saatlik Biletleri
Atac, Roma’nın İETTsi. 24 saat, 48 saat ve 72 saatlik toplu taşıma kartlarından satın aldığınızda şehirde otobüsten metroya, tramvaydan trenlere her türlü toplu taşıma aracını kullanabiliyorsunuz. Bu kartı almak tek tek her seferinde bilet almaktan çok daha uyguna geliyor. Bu kartları metro istasyonlarındaki kiosklardan veya makinelerden hem de yetkili büfelerden temin edebiliyorsunuz. 24 saatlik bilet 7 Euro, 48 saatlik bilet 12.50 Euro, 72 saatlik bilet ise 18 Euro.
5. 3 Hatlı, Ultra Kolay Roma Metrosu
Koskoca Roma metrosu, bir İstanbul metrosu bile değil. Bunu görünce bizim de koltuklar kabarmadı değil hani. Hepi topu 3 hat var. Üstelik biri henüz tamamlanmamış bile. Kesik çizgiler hattın tamamlanmamış yerleri. Otelinizi seçerken, herhangi bir metro durağına yürüme mesafesinde yakın olmasını tercih edebilirsiniz. Şahsen biz buna özellikle dikkat ettik. Trastevere gibi çok popüler ve güzel bölgelere ise metro ağı yok otobüsle gelmeniz gerekiyor. Metrolar metrolar, pazardan perşembeye 05:30 ile 23:30, cuma ve cumartesi günleri ise 05:30 ile 01:30 saatleri arasında çalışıyor.
6. Havalimanından Şehre Ulaşımın En Kolay Yolu Shuttle
Havalimanı’ndan şehre ulaşım için de en kolay yöntem bizdeki Havaist gibi havalimanı shuttlelarına binmek. Burada shuttle hizmeti veren iki marka var biri SIT SRL. Online shuttle bileti almak için tıklayın. Diğeri ise Terravision. Online shuttle bileti almak için tıklayın.
İki markayı da havalimanından çıktığınız gibi zaten biraz ileride park etmiş şekilde göreceksiniz. Bulamazsanız görevlilere sorun size göstereceklerdir. Bileti daha önceden online aldısanız QR kodunu okutup otobüse geçebilirsiniz. Almadıysanız da otobüse binmeden görevliden satın alabilirsiniz. Yolculuk yaklaşık 40 dakika kadar sürüyor. Otelinizin yakınlığına bağlı olarak Termini yani şehrin ana tren istasyonu veya Vatikan duraklarında inebiliyorsunuz. Termini durağında son durak. Orada indiğinizde şehirdeki tüm metro hatlarının kesişim yaptığı Termini metro durağında da inmiş oluyorsunuz. Bu büyük tren istasyonununda, TIM adlı telekomünikasyon şirketinden internet paketi özellikli turistik bir sim kart alabilir, bir şeyler yiyip içebilir veya Atac metro kartınızı temin edebilirsiniz.
7. Müzeler ve Anıtlar Gibi Biletli Yerlerin Planlamalarını İyi Yapın
Öncelikle şunu söyleyelim: Roma için Museum Pass veya City Pass gibi şehir kartlarından almanız pek mantıklı değil. Vatikan ve Kolezyum dışında çünkü buradaki değerli vaktinizin tümünü müze müze gezerek harcamak istemeyeceğinize eminiz.
Onun yerin size verebileceğimiz en iyi tavsiye, gezmek istediğiniz müzelerin ve ören yerlerinin biletlerini Roma’ya gelmeden online olarak almanız olur. Eğer almazsanız, özellikle şehrin iki en önemli noktası Vatikan ve Kolezyum’da bilet kuyruğunda çok beklersiniz. Bu yerler için planlama yaparkan lütfen Vatikan Gezi Rehberi ve Kolezyum, Roma Forumu ve Palatino Tepesi Gezi Rehberi yazılarımızı mutlaka okuyun. O yazılarda ziyaretlerinizi hangi günlere planlamanız sizin için daha avantajlı olur detaylıca anlattık.
Pazartesileri genel olarak müzeler kapalı. Ama bir istisna olarak Vatikan Müzesi ve Sistine Şapeli pazar günleri kapalı. O nedenle de Vatikan gezinizi pazar günün denk getirmeyin deriz.
8. İnternet İçin Wifi Aramak Yerine Airalo
Roma’da en çok işinize yarayacak şey internet. Çünkü burada bir yerden bir yere gitmek için Googlemaps’e sürekli ihtiyacınız olacak. Bu konuda Airalo’nun e-sim kartları hem uygun fiyatlı hem de pratik bir çözüm. Biz de Airalo’yu keşfettiğimizden beri telefona sim kart al tak çıkar uğraşmıyor veya Türk operatörlerin faiş fiyatlandırmalarına maruz kalmıyoruz. Eğer arkadaş grubunuzla veya eşinizle geldiyseniz biriniz e-sim kart alsa diğerine / diğerlerine de hotspot açsa işlem tamam. Tüm grubun gün boyunca interneti var. Sonra dilerseniz e-sim kart parasını da bölüşürsünüz.
9. Turistik Sezonda Fotoğraf Çekmek
Fotoğraflarınıza sürekli birinin kolunun, birinin bacağının, birinin kafasının girmesi…Bu belki de Roma’da karşılaşacağınız en büyük dertlerden biri. Özellikle de Trevi Çeşmesi veya Pantheon gibi aşırı turistik noktalardaysanız vay halinize. İnsanları elimine etmek için şekilden şekile girmeye, sabırla beklemeye hazır olun. Yine de size bu konuda da bir tüyomuz var. Çok daha az insanlı fotoğraflar çekmek için sabahın erken saatlerini tercih edin. Örneğin Pantheon’a sabah açıldığı ilk saatlerde gelin, Trevi’yi sabah 08.00’den önce görün gibi…Sabah 09.00’dan önce çoğu yer açık olmadığından sokaklar çok daha fotoğraflanabilir ve huzurlu oluyor. Fotoğraf çekecek olsanız da olmasanız da Roma’nın bir de sabah saatlerini görmeyi ihmal etmeyin.
10. Roma’da Mekanlar Geç Açılıyor, Pazarları Çoğu Dükkan Kepenk Açmıyor
Roma’da çoğu restoran akşam yemeği servisine 19:00’da başlıyor. Kimisi tüm gün servis vermiyor. Günün ortasında 2-3 saatliğine kapatıyor. Kafelerin sabah açılış saati ise 07.00, 08.00 ve 09.00 olarak değişkenlik gösteriyor. Müzeler de en erken 09.00 ve 10.00 gibi kapılarını açıyor. O nedenle de Roma’da yeme içme planı yaparken de gideceğiniz yerin açılış kapanış saatlerini kontrol etmeniz çok önemli.
Roma’daki çoğu mağaza ise pazartesi’den cumartesi’ye 09.00 – 13.30 ve 15.30 – 19.30 saatleri arasında açık oluyor. Via del Corso gibi ana caddelerdeki dükkanlar ve büyük giyim markalarının mağazaları pazar günleri de açık ancak genelde butik dükkanlar kapalı oluyor. Roma’da kimi yeme içme yerleri de pazarları kapatıyor.
11. Yüksek Sezonda Popüler Restoranlara Gidecekseniz Gitmeden Mutlaka Rezervasyon Yaptırın
Roma’da gitmek istediğiniz çok fazla restoran, listenizde olan çok fazla denenecek lezzet var biliyoruz. Ancak bunların hepsini usulüne uygun yapmazsanız açıkta, hevesiniz de kursağınızda kalır. Bunun için gitmek istediğiniz restoranın websitesinde özel bir online rezervasyon bölümü var mı kontrol edin. Varsa oradan rezervasyonunuzu Roma’ya gitmeden en az 1-2 hafta öncesinden yapın. Eğer sitesinde ayrı bir rezervasyon bölümü yoksa Google üzerinden rezervasyon alıyor olabilir. Mutlaka orayı da kontrol edin.
Kimi aşırı popüler restoranlar rezervasyonların iptaline karşı kendilerini korumak için bir kapora sistemi geliştirmiş olabilir. Bu gibi durumlarda sizden kart numarası isteniyor ancak herhangi bir para çekim işlemi olmuyor. Olur da rezervasyon saatinizde kapıdaki sırada değilseniz, o zaman sizden para çekiliyor. Yani bu standart bir prosedür şaşırmayın.
12. Yine Yüksek Sezonda Rezervasyon Almayan Popüler Restoranların Kapılarında Sıra Beklemeniz Muhtemel
Şunu söyleyelim Roma’da restoran kapısında sıra beklemek Allah’ın emri. Eğer baharda, yazda veya sonbaharda geldiyseniz bu kesin böyle. Ben rezervasyon yaptırırım dediğinizi duyar gibiyiz ancak ne yazık ki her restoran rezervasyonla çalışmıyor. Kimisi hem çok popüler hem de rezervasyon almıyor. Bkz. Tonnarello, bkz. Trattoria Da Enzo al 29. Hal böyle olunca yemek saatinin başladığı 19.00’dan önce saat 18.00 gibi millet gelip restoranın önünde kuyruğa girmeye başlıyor. Siz siz olun popüler bir restoranın kapısında beklemeye açılış saati olan 19.00’da gelmeyin çünkü sıranın en arkasına geçtiğinizde çok üzülürsünüz. O nedenle de popüler bir yere gidecekseniz ve o mekan rezervasyon almıyorsa mutlaka ama mutlaka açılış saatinden bir saat önce gelip sıranıza girin. Çoğu restoran sıra sabırla bekleyen müşerilerini memnun etmek adına küçük ikramlar da yapıyor.
13. Turistik Tarihi Merkezde Yemek Yemek Yerine Öğünlerinizi Daha Lokal Yerlere Ayırın
Roma’nın tarihi ve turistik merkezini gezerek bitirdikten sonra bizce fazla buralarda oyalanıp akşamı etmeyin. Çünkü buradaki restoranlar hem çok turistik hem de gereksiz pahalı. Sizleri çok daha uygun fiyata daha nitelikli seçenekler bulabileceğiniz lokal mahalleler bekliyor. Bkz. Trastevere, Testaccio, Monti, Ostiense…
14. Roma’da Musluk Suyu İçilebiliyor Mu?
Roma’da musluk suyu içilebiliyor hatta gün içinde parkların, meydanların her yerine kondurdukları çeşmelerden yanınızda taşıyacağınız pet şişenizi veya mataranızı doldurabilirsiniz. Bunu yapmazsanız, suyun parasının neredeyse biraya eşit olduğunu gördüğünüzde, amaaan suya şimdi para mı vericem bira içerim daha iyi gibisinden telkinler yaparken buluyor ve boşuna susuz kaldığınızla kalıyorsunuz.
15. Roma Güvenli Mi?
Evet Roma gayet güvenli bir başkent ancak özellikle de baharda ve yazın, Trevi Çeşmesi’ne çıkan sokaklarda çok yoğunluk olduğundan, balık istifi bir düzende ilerlediğinizden, buralarda çantanıza özellikle dikkat etmenizde fayda var. Şehirde bu tip yankesicilikler dışında kayda değer bir suç oranı yok. Gecenin geç saatlerinde bile rahatlıkla sokaklarda gezebilirsiniz. Ancak ben kendimi çok ama çok güvende hissetmek istiyorum derseniz size Vatikan çevresini tavsiye edeceğiz. Çünkü malum Vatikan çok yüksek güvenlikle korunuyor. Bu durum otomatikman mahalleye de yansıyor. Şehirde kendinizi nispeten daha az güvende hissedebileceğiniz yer ise ana tren garının çevresi. Fakat bu durum zaten Avrupa’nın her şehri için geçerli.
16. Hızlı Trenlerle İtalya’nın Her Yerine
Roma’da ana tren istasyonu olan Termini’den kalkan hızlı trenlerle İtalya’nın her yerine gidebilirsiniz. Biz de Roma’dan bindiğimiz trenle 1 saat 20 dakika içinde Floransa’ya geldik. Bu konuda İtalya’nın TCDD’si Trenitalia‘yı kullanabilir, biletlerinizi sorunsuzca bizim yaptığımız gibi site üzerinden online olarak alabilirsiniz. Satın aldığınız biletler QR kodlu bir şekilde mailinize gelecek. Siz de trende görevli personele göstereceksiniz. Trenler oldukça konforlu fakat bir Almanya Deutsche Bahn dakikliği beklemeyin. Trenlerde çeşitli nedenlerle rötar yaşanabiliyor. Treninizde rötar olup olmadığını büyük panellerden takip edebilirsiniz.
BİZ EVDE YOKUZ
Biz Duygu & Bilgehan. 2014’te hayatımızı baştan çizmeye karar verdik. Daha dolu, daha aktif bir hayat kurmanın peşine düştük. Adını da Biz Evde Yokuz koyduk. Sitemiz aktivite, macera ve gezi rehberi. Tatiller ve seyahatler için hem Türkiye, hem de yurt dışı önerileriyle bir kaynak. Daha fazla bilgi için: BİZ KİMİZ?