YURT DIŞINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Bu yazımızda yurt dışında sıkça yapılan, kendimizin de aynı hataları  yaparak öğrendiği yanlışları anlattık.

Eğer yurt dışına giderken bilinmesi ve dikkat edilmesi gerekenlere dair bilgi arıyorsanız  İlk Defa Yurt Dışına Çıkacaklar İçin Tavsiyeler isimli yazımızı okumalısınız. Bütün sorularınızın cevabını bulacağınız, çok faydalı bir yazıdır, mutlaka göz atın.

Bir de yurt dışı gezinizi konforunuzdan çok feragat etmeden nasıl daha ucuza mal edebileceğinize dair yine çok faydalı bir yazımız var: Ekonomik Seyahat

Bu yazımız ise çok yurt dışı seyahat tecrübesi olmayanlara bir kaynak.

🙅 Hata 1: Bisiklet Yolundan Yürümek

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Hollanda, Almanya, Belçika, Danimarka gibi düz ayak ülkeler başta olmak üzere Avrupa’nın çoğu ülkesinde ve şehrinde insanlar çoktan bisikletli hayata geçmiş durumda. Yani bisiklet günlük hayatlarının öylesine ayrılmaz bir parçası olmuş ve toplu taşıma o kadar gelişmiş ki insanlar motorlu taşıt kullanma ihtiyacı bile duymuyorlar. Bu nedenle de şehir onların ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde tasarlanmış. Şehirlerin hemen hemen her bölgesinde, kaldırımlarda sadece bisikletlilere ayrılmış bisiklet yolları var. Buradaki bisikletliler de uçar hızlıda gidiyorlar. Bazen bisiklet yolu ve kaldırımlar iç içe ve sadece bir çizgi ile ayrılıyor. Dikkat edin yanlışlıkla bu yolda yürüyüp çarpılmamaya.

🙅 Hata 2: Bahşiş Oranlarına Dikkat Etmemek

Fotoğraf Kaynak: jenny downing / Flickr

– ABD ve Kanada’da bahşiş konusu çok hassas. %15 ile %20 arasında bir şey bırakmanız bekleniyor. Az bıraksanız hemen “Bi problem mi vardı?” diye sorabilirler. Burada bazı oranların altında bahşiş bırakmak servisi beğenmediğiniz anlamına gelebiliyor.
– Avrupa’da ise yüzde 10 normal bir değer.Bazı restoranlarda servis ücreti zaten hesaba direkt olarak eklenebiliyor. O yüzden mutlaka her hesapta servis ücretinin dahil olup olmadığını kontrol edin deriz. Bu durumda 30 Euro’luk bir hesaba insanların 1 Euro bırakması olağan bir şey.
– ABD gibi bazı ülkelerde bahşişi kredi kartınızdan çektirebilirsiniz. Hesabınızı ödedikten sonra size gelen fişte bahşiş için bir satır, altında da dip total satırı göreceksiniz. Buraları kalemle manuel olarak dolduruyorsunuz ve fişi restorana bırakıyorsunuz. Onlar kartınızdan çekiyor.
– Bazı ülkelerde bahşiş bırakmamak ayıplanırken, Uzak Doğu’daki bir ülkede hakaret olarak algılanabiliyor. Gittiğiniz ülkede bahşiş normu neymiş internetten öğrenmenizi tavsiye ederiz.

Hangi ülkede ne kadar bahşiş bırakılıyor görsel bir grafiğini görmek için tıklayın.

🙅 Hata 3: Çöpleri Ayırmadan Atmak

Fotoğraf Kaynak: pixabay.com

Özellikle Avrupa’da çöpler kağıt, cam, plastik, organik vb gibi ayrıştırılarak atılıyor. Çöpün üzerindeki yönlendirmeleri okumak önemli.

🙅 Hata 4: Müzelerin Pazartesi Kapalı Olduğunu Unutmak

Fotoğraf Kaynak: pexels.com

Tüm dünyada müzeler genellikle pazartesileri kapalı oluyor ama malum turistik bir yurt dışı seyahatinde kısıtlı zaman içinde maksimum yeri görme derdinde olunduğunda gitmek istediğiniz müzenin pazartesi kapalı olduğunu atlayıp gereksiz yere zaman ve enerji kaybına uğrayabiliyor insan. Mutlaka sadece müzeler değil mümkünse her yerin açılış-kapanış saatlerini öğrenerek gidin.

🙅 Hata 5: Bazı Ülkelerde Restoranların 14.00-19.00 Arası Servisi Durdurduğunu Atlamak

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Bazı ülkelerde, akşam yemek yiyeceğiniz restoranlar belli bir saatten önce açılmıyor olabilir o yüzden her zaman gideceğiniz restoran ve cafelerde açılış kapanış saatlerini önceden kontrol etmekte fayda var. O gitmeyi çok istediğiniz restoranın kapısında kalınca insanın hevesi kaçıveriyor.

🙅 Hata 6: Bazı Ülkelerde Öğle Arası Tatilinin Oldukça Uzun Olduğunu Unutmak

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

İtalya, İspanya gibi bazı Avrupa ülkelerinde öğle vakti 12.00 – 14.00 saatleri arası siesta zamanı yani öğle tatili olduğundan bu saatler arasında açık dükkan bulmak çok zor. Bu saatler arasında olsa olsa yemek yerleri açık oluyor. Saatleri kontrol etmek önemli.

🙅 Hata 7: Marketten Alışveriş Yapmak Yerine Oteldeki Mini-barı Kullanmak

Fotoğraf Kaynak: paksenn3 / Flickr

Bu konu tabi ki bütçenizle alakalı bir konu. Çoğunlukla minibarın yanında içindeki yiyecek içeceklerin yazdığı bir fiyat listesi oluyor ve minibar fiyatları ateş pahası olabiliyor. Gittiğiniz yerin çevresinde uygun fiyatlı bir market bulup bol bol su, biraz meyve, atıştırmak için kuruyemiş alıp dolaba koyabilirsiniz.

🙅 Hata 8: Su Alırken Gazlı Mı Gazsız Mı Dikkat Etmemek

Fotoğraf Kaynak: pixabay.com

Marketten su alırken üzerindeki yazıyı okumadan kasaya gitmeniz çok büyük ihtimalle mineralli / gazlı / sodalı su almanız demek. Eğer bildiğimiz suyu kastediyorsanız özellikle “natural water, spring water, still water” yazan suları almalısınız. Satıcıya “No Gas” diyerek de sizi yönlendirmesini isteyebilirsiniz. Restoranlarda ise eğer musluk suyu içilen bir şehirdeyseniz, suyunuzu “tap water” olarak isteyebilirsiniz. Genelde buna ücret almayacaklardır. Dünyanın nerelerinde musluk suyu içebileceğinizi öğrenmek için tıklayın.

Farklı dillerde gazlı olmayan su nasıl söylenir öğrenmek için tıklayın.

🙅 Hata 9: Tur Şirketlerinin Ekstra Turları & Şehir Dışındaki Oteller

Fotoğraf Kaynak: www.pexels.com

Yurtdışına ilk defa çıkacakların tercihi genellikle tur şirketleri oluyor. Bu oldukça doğal bir refleks çünkü ilk defa konfor alanınızdan bu kadar uzaklaşıyor, hiç bilmediğiniz hiç görmediğiniz, hatta dilini bile bilmediğiniz bir yere gidiyorsunuz. Bizim burada yapacağımız uyarı ilk kez yurt dışına çıkacaklara tur şirketleri ile çıkmayın değil. Bizim önerimiz, tur şirketlerinin tur boyunca size tur fiyatına dahil etmeyip ekstradan sattıkları turların detaylarına dikkat etmek. Bu arada tarihi bir yeri rehberle gezmek istiyorsanız tabi ki bu turlara katılın. Rehberli turlarda hem orası için çok daha fazla şey öğrenebilir hem de rehbere istediğinizi sorabilirsiniz. Eğer rehberiniz iyi bir rehber ise o tur çok doyurucu geçebilir. Bunun dışında dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da çok ucuza aldığınızı düşündüğünüz turların ayarladıkları otellerin şehre uzak olebilme durumu. Bu nedenle ekstra turlardan satın almak zorunda kalıyorsunuz ve tur günün sonunda çok daha pahalıya geliyor. Ucuz turların konaklamalarının nerede olduğuna bakın. Oradan şehre gitmek de sizin için ekstra bir maliyet olabilir. Eğer toplu taşıma yoksa taksiye yüksek ücretler ödemek zorunda kalabilir veya ekstra turdan satın almak zorunda kalabilirsiniz.

🙅 Hata 10: Yanımda Sigara Taşımayayım Oradan Alırım Demek

Fotoğraf Kaynak: pixabay.com

Sigara içenlere kötü haber, genel olarak tütün ürünleri Avrupa ve Amerika’da Türkiye fiyatlarının üzerinde. Bu nedenle seyahatte içeceğiniz kadar paketi yanınıza alın. Ama en güzeli en kısa zamanda sigarayı bırakmaya bakın.

🙅 Hata 11: Free-Shoplardaki fiyatları her zaman daha ucuz sanmak

Fotoğraf Kaynak: pixabay.com

Özellikle elektronik, gözlük, saat gibi konularda Türkiye’deki free-shop fiyatları gideceğiniz ülkedeki fiyatlara göre daha pahalı olabiliyor. Genelde parfüm ve içki daha hesaplı oluyor.

🙅 Hata 12: Türk Restoranlarından Çıkmamak

Fotoğraf Kaynak: pexels.com

Bizce yurtdışında yapılan en büyük yanlışlardan biri  yerel restoranlarda yemek yemeyip köşebaşındaki Türk restoranından veya dönercilerden çıkmamak. Böyle yaparak gittiğiniz ülkenin ne kadar özellikli lezzetlerini kaçırdığınızı bilemezsiniz. Eğer domuz eti ile ilgili soru işaretiniz var ise garsona sorup kafanızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz.

🙅 Hata 13: İçkiyi Free-Shoptan Almak

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Genel olarak alkollü içki fiyatlarının Türk marketlerine oranla Türk free-shoplarda daha uygun olduğu doğru ama gideceğiniz ülkenin yerel bir marketi kadar da uygun olmayabileceğini söyleyebiliriz. Tabii Kuzey Avrupa’da veya İsviçre’de değilseniz.

🙅 Hata 14: Trene Binecekseniz Peronuna Dikkat Etmemek

Fotoğraf Kaynak: pexels.com

Avrupa’da demiryolu ağının ne kadar gelişmiş olduğu malum. Özellikle Avrupa’nın büyük şehirlerinde devasa tren garları var ve buradaki peron sayıları 20’leri 30’ları görebiliyor. Bu nedenle biletinizde yazan peron numarasına dikkat edip, önceden o perondaki yerinizi almaya bakın. Bazen oraya gitmek, kuyruklar ya da mesafe nedeniyle tahmininizden çok sürebiliyor. Ayrıca bazen son dakika değişiklikleri olabiliyor, mutlaka panolardan trenin peron ve saat bilgilerini kontrol etmeyi unutmayın. Aksi takdirde kendinizi dev bir garda valizlerle bir perondan diğerine koştururken bulabilirsiniz.

🙅 Hata 15: Uçağa Binecekseniz Kalkış Terminaline Dikkat Etmemek

Özellikle Londra, Milano gibi  Avrupa’nın büyük kentlerinde her havalimanında birden fazla terminal olabiliyor. Hatta belirli havayolu firmalarına ayrılmış belirli terminaller olabiliyor. Bu nedenle mutlaka uçağınızın terminalini kontrol edin. Aksi takdirde bir terminalden diğerine geçişte zaman kaybedip uçağı bile kaçırabilirsiniz. Özellikle aktarmalı uçanlar için kritik konu.

🙅 Hata 16: Fast Food Restoranlarda Yemek Tepsisini Kaldırmamak

Fotoğraf Kaynak: pexels.com

Türkiye’de food courtlarda restoranlarında yemeğimizi yiyip tepsiyi bırakıp gitmeye alışkın olduğumuz için orada da haliyle aklımıza gelmiyor. Fakat yurtdışında fast food restoranlarında yemeğinizi yedikten sonra tepsinizdeki çöpleri orada bulunan çöp kutusuna boşaltıp boş tepsiyi de üst üste koymanız gerekiyor.

🙅 Hata 17: Tuvaletlerde Taharet Musluğu Olmasını Beklemek

Fotoğraf Kaynak: pexels.com

Tuvaletlerde %90 ihtimalle taharet musluğu göremeyeceksiniz. Bizim kültürümüzde buna çok alışık olsak da ne Avrupa ne Amerika’da taharet musluğu neredeyse hiçbir yerde yok.

🙅 Hata 18:Her Yerden Kilo İle Meyve – Sebze Alabileceğinizi Sanmak

Fotoğraf Kaynak: pexels.com

Bizde her şey kiloyla alınsa da bazı ülkelerde sebze-meyvelerin tane ile satıldığını görebilirsiniz. Karpuz dilimi, kavun dilimi, tane ile satılan elma, şeftali çok olağan şeyler. Hatta coğu Avrupa ülkesinde salatalık jelatine sarılı bir şekilde tek tek satılıyor.

🙅 Hata 19: Marketlerde Poşetlerin Bedava Olduğunu Sanmak

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Yurtdışında artık bizde de olduğu gibi çoğu markette ya poşetler parayla satılıyor, ya da hiçbir şekilde poşet bulamıyorsunuz. Bir sürü alışveriş yapıp birden poşetsiz kalmak can sıkıcı olabiliyor, o yüzden eski usül alışveriş fileleri, bez çantalar, kumaştan poşet şeklinde çantalar veya sırt çantası işinizi görecektir, hazırlıklı gitmenizde fayda var.

🙅 Hata 20: Bazı Metrolarda Turnike Yok Diye Bilet Almadan Geçmek

Bu da en çok yapılan hatalardan biri, özellikle Avrupa’daki şehirlerde metrolarda turnike sistemi yok, yani kartınızı okutmanız veya göstermeniz gerekmiyor. Bundan hareketle aman birkaç durak gideceğim zaten niye bilet alayım demeyin, metrolarda kontroller yapılıyor ve eğer biletiniz yoksa ceza ödemek zorunda kalıyorsuuz. 1-2 € ‘yu kurtarayım derken beklenmedik bir 70-80 € ceza insanın canını sıkabilir. Siz siz olun biletsiz binmeyin.

🙅 Hata 21: Kahvaltıda Zeytin – Peynir Bulmayı Beklemek

Milletçe yurt dışındayken en zorlandığımız öğün kahvaltı. Bizim pehlivan sofralarına en yakın geçen şey göz yumurta. Avrupa’da daha çok “kontinentel kahvaltı” olarak tanımlanan resimde gördüğünüz tip kahvaltılar yaygın. Okyanusu aşınca devreye pancakeler, wafflelar giriyor. Bu saydıklarımıza burun kıvırdıysanız terkrar düşünün; Asya’da haşlanmış pirinçli, sushili, noodlelı kahvaltılar var. Yerel lezzetler ve alışkanlıklarla savaşmayın, teslim olun deriz.

29 Comments

  1. Hala ama hala kahvaltıda peynir zeytin bulmayı hayal edenlerdenim ben 😀 Asya’da en son ekmeğe tereyağı sürüp yiyordum 😀

  2. Biraz saçma gelebilir ama bu pasaportu sürekli yanımızda taşımalı mıyız? 🙂 Nasıl muhafaza ediyorsunuz? Denize falan girerken otel odalarında mı bırakmak lazım.
    Korkuyorum pasaport kaybolur, çalınır diye? 🙂

    1. Eğer yanında taşıyacaksan mutlaka fermuarlı buzdolabı torbalarında taşı. Bir kere çantamın içindeki parfum akmış ve pasaportu geçersiz hale getirmişti. Yağmur vs de bozabiliyor.
      Biz sürekli yanımızda taşımıyoruz, genelde otelde bırakıyoruz ama galiba kanunen hep yanında olmalı. 🙂

  3. İlk yurtdışı seyahatimde yaptığım hata bisiklet yolunda yürümek oldu. Gayet anlayışlı davrandılar ama olsun insan utanıyor (:

  4. biz sık sık seyahat eden bir çiftiz ve yurtdışına hep turizm acentaları ile seyahat ediyoruz. belki münferit gezemenin avantajları olabilir ama acenta ile çıkmanın güveni ve zamanlaması bizce tartışılamaz. üstelik tur acentas ile müze ziyaretlerine gidince fazladan bir miktar ödüyoruz ama bilet sırası veya giriş sırası beklemiyoruz bu da bize artı zaman olarak geri dönüyor. bütün zaman da size cevap veren bir rehber oluyor yanınızda. saygılar

    1. Planlamanın kendine ait olmasının, kaybolmanın,özgür dolaşmanın, yerel insanlarla tanışıp onlarla vakit geçirmenin, daha birçok şeyin heyecanı ne olacak.
      Turla gezmenin bana hatırlattığı tek şey “Devlet memurluğu gibi sıkıcı ve değişmeyen bir dar alan”
      Denemediyseniz eşinizle ve çocuklarınızla yalnız yola çıkın bir daha vazgeçemiyeceksiniz.

    1. Alın yanınıza ve yola çıkın , gerisi kendiliğinden gelir. Bundan 15 yıl önce 1,2,8,12 yaşında dört çocuk ile beraber eşimle bir ay İngiltere ve Avrupada dolaştık hiçbir plan yapmadan aklımızda olmayan yerlere gittik, yeri geldi havaalanlarında geceleyip uyuduk. Pariste sabah Disneylanda yola çıktığımızda yağmur başlayınca kendimizi 4 saat sonra Amsterdam da bulduk, dönüş vakti geldiğinde Paris treni geç vakitte olduğundan bekleyemeyip ilk kalkan tren ile kendimizi Köln’e attık.
      Yeterki yola çıkın ,çantanız sırtınızda bavulunuz hep kapıda , gezecek zamanınız bol olsun.

  5. Spa-sauna’ya mayoyla terlikle girmeyin.. kızgın bakışlara maruz kalıp ya utanarak üzerinizdekileri çıkarırsınız ya da dışarı çıkarsınız 🙂

      1. Özellikle İskandinavya’da insanlar saunaya çıplak giriyor. Utanıyor iseniz kocaman bir yaprağa sarınıyorsunuz.

  6. Gar peronu mağduru olarak memnuniyetle okudum 🙂 demek havalimanında da olabiliyormus ;)) neyse ki ucuz atlatmisiz!

  7. Merhabalar,
    Çok güzel bir derleme olmuş 🙂

    Artıway linkine tıklayınca Gaziantep’te gezilecek yerler yazısı acılıyor , link bağlantısında bir hata olmuş sanırım.

  8. Pasaportunuzu ve paranızı kaybetmeyin. Hoş olmuyor. Bir de uçağın bavulunuzu götürmeyi unutması ihtimaline karşı, uçakta yanınıza birkaç iç çamaşırı ve tişört alın.

  9. Çok güzel bir derleme olmus. Çok faydalı olacaktir. Bir ufak ekleme olarak bazi ülkelerde trenlerde silent( sessiz) vagon var. Eğer farketmeden bu vagonlarda iseniz sakin ama sakin konuşmayın ve cep tel kullanmayın. Çok kötü utaniyorsunuz sonra. Örnek: Danimarka

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir