DENİZLİ’DE GEZİLECEK YERLER – 2

(Eğer Denizli’ye daha yeni geldiyseniz, yanlış yazıdasınız. Bu yazı, Denizli’nin mihenk taşlarını yapıp bitirmiş olup, yeni yerler arayanlar için. DENİZLİ REHBERİ yazımızsa tam size göre. 😉 )

Denizli’ye geldiniz. Biz Evde Yokuz’un “Bunları yapmadan Denizli’den çıkış yok” listesi tamamladınız:
PAMUKKALE TRAVERTENLERİ görüldü. ✔
Buram buram tarih kokan Kleopatra Havuzu’nda yüzüldü. ✔
Hierapolis Antik Kenti gezildi. ✔
Denizli kebabı yenildi. ✔
Onlar bitti, Hayri Dev ile tanıştınız, diğer antik kentleri de gezdiniz… ✔

Fakat rezervasyonunuzun bitmesine hala zaman var… O zaman, Denizli’nin olmazsa olmazlarını bitirenler için, buyrun bakalım 2. posta Denizli önerileri. Biz bu kadar detaylı Denizli’yi gezemedik, bu yazıyı da Denizlili arkadaşımız Fatih Ünal kaleme aldı.

Kendisi, sadece gezmeye gelenlere değil, Denizli’de yaşayanlara da rehberlik edebilecek cinsten bir liste çıkarmış. Umarız Denizlilerin de haftasonlarına renk katar. Okuyan Denizliler, Forum da bu listede olmalı demeden biz söyleyelim: Bizim zaman geçirme anlayışımız insanın kendine faydalı şeyler yapması ve gittiği yerlerde oraya özgü olan şeylere vakit ayırması olduğu için burada Forum Alışveriş Merkezi gibi yerleri eklemedik. Ama onun dışında, bu listeye yakışır eklemeniz varsa, ya da buralarla ilgili güncelleme / uyarınız olursa lütfen siz de yorumlarda paylaşın, herkes faydalansın.

Denizli’de Gezilecek Yerler

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

  1. Kızılcabölük
  2. Babadağ
  3. Babadağlılar İşhanı
  4. Kaleiçi Çarşısı
  5. Denizli Teleferik
  6. Bağbaşı Yaylası
  7. Güney Şelalesi
  8. Karahayıt Kaplıcaları
  9. Süleymanlı Yaylası ve Gölü
  10. Ağlayan Kaya
  11. Laodikeia Antik Kenti
  12. Hierapolis Antik Kenti
  13. Tripolis Antik Kenti
  14. Kaklık Mağarası
  15. Keloğlan Mağarası
  16. Honaz Dağı Milli Parkı
  17. Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanı
  18. Denizli Konağı
  19. Şahin Tepesi
  20. Yazır Hacı Ömerağa Cami
  21. Akköy Yukarı Cami
  22. Belenardıç Köyü Cami

① Kızılcabölük – Denizli Doğa Yürüyüşü

Yürümeyi ve doğayı seviyorsanız bu etkinlik kaçırılmamalı. Mayıs 2016’da yirmincisi düzenlenen yürüyüş her sene mayıs ayında tekrarlanıyor. Yeşile sonuna kadar doyacağınız bu rota bol oksijeniyle de vücudunuza iyi gelecek. Etkinliği kaçırmamak için Kızılcabölüklüler Vakfı’nın internet sitesini takip etmekte fayda var.

Nasıl Gidilir?

Etkinlik tarihiyle birlikte rezervasyon için belediyenin iletişim numaraları da duyuruluyor. Bu numaraları arayarak etkinliğe katılacağınızı bildirdiğinizde Denizli şehir merkezinden sabah saatlerinde kalkan ücretsiz otobüsleri kullanarak rotanın başlangıç noktasına ulaşımınızı sağlayabiliyorsunuz.

Kimlere Uygundur?

Toplam rota 22 km. Rotanın 11.kmsinde bir mola veriliyor ve katılımcılara yiyecek ikramı yapılıyor. Önemli bir sağlık problemi olmayan herkesin rahatlıkla tamamlayabileceği bir rota. Yaklaşık 5 saat yürüyüş sonunda ise Denizli şehir merkezinde bulunan Çamlık Mesireliği’ne ulaşılıyor.

② Babadağ Tarihi Evleri, Mutfağı ve Dokumacılık Kültürü, Babadağ

babadag-evleri
Fotoğraf kaynak: babadagsenibekliyor.com

Burası Denizli’nin kiremit çatılı, rengarenk tarihi evleri ve dokumacılığı ile ünlü şirin mi şirin şehri Babadağ. Burada hala tezgahlarda elle dokuma yapılıyor. Buradaki tekstil geçmişi 1200’lü yıllara dayanıyor. 50’li yıllarda ise Türkiye’nin tekstil üretiminin %40’ını tek başına sırtlamış bir yer Babadağ. Babadağ’ın keşkeki, tandırı, tas kapamasının tadı da başka! Tatmadan dönmeyin deriz. Eğer mimariye ilgiliyseniz Babadağ evleriyle ilgili Cengiz Bektaş’ın Bileşim Yayıncılık’tan çıkma Babadağ – Anadolu Evleri Dizisi 3 kitabını tavsiye ederiz. Kitap aynı zamanda Babadağ’ın sosyal tarihi ve coğrafyası üzerine ayrıntılı bir kaynak. Babadağ, Sarayköy’ün 15 km güneyindeki Babadağı’nın eteklerinde, Denizli merkeze 36km yarım saat mesafede. Konum içn tıklayın. Haritada 2 numara.

③ Babadağlılar İşhanı, Merkez

denizli-rehberi
Fotoğraf Kaynak: Samet Oğuz – www.instagram.com/pisletlicocuk

Burası her yerinden bornoz, masa örtüsü ve bilimum ev tekstili sarkan, bilmem kaç katlı bir han. Şimdi, buraya gidip de sakın, bizi önce Hayri Dev’e yollayan Biz Evde Yokuz, sonra neden burayı da önermiş diye düşümeyin. Burası yerel kültür için çok önem taşıyan bir yer. Denizli halkının iyi bildiği yerlerden. Hani her şehride kime sorsanız mutlaka bildiği bir yer vardır ya, işte burası Denizli’de orası. İşhanı 1976 yılında faaliyete geçmiş ve o tarihten bu yana çeyiz, havlu, bornoz ve el dokuması alışverişlerinde Denizlilerin vazgeçilmezi.

İsminden de anlaşılacağı üzere hemen hemen tüm esnaf Babadağlı. Babadağ tekstilin tam anlamıyla bir kültür olarak benimsendiği, dokuma tezgâhlarının sesiyle özdeşleşmiş bir kasaba. Ürünler veya dokumacılık üzerine merak ettiğiniz bir konu / sorunuz olursa etraflı bir cevap alabilirsiniz. Bu işin içinde büyüyen insanlardan güzel bilgiler alıp, hoş sohbetlerine ortak olup bir de şanslıysanız Denizli şivesinin hasını orada duyabilirsiniz.

Ne zaman gelinir?

Bir mevsimi yok buranın. Ama kalabalık sevenlere hafta sonu, daha az kalabalık sevenlere hafta içi gelmelerini öneririz. Dikkat ettiyseniz kalabalık ve daha az kalabalık dışında bir seçeneğimiz yok maalesef. Çünkü burası genelde kalabalık. Ama hafta içi ve birde üzerine sabah saatlerinde (9.00-10.00) gelirseniz sizin için daha rahat bir deneyim olacaktır.

Nasıl Gidilir?

Denizli’deki otobüslerin %80’i son durak olarak Babadağlılar İşhanı’yla Kaleiçi Çarşısı’nın tam ortasında kalan Bayramyeri mevkisini kullanıyorlar. Otobüsleri kullanarak Bayramyeri’ne gelip 1-2 dakikalık bir yürüyüşle iş hanına ulaşabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

Ne yapılır?

Başta da söylediğim gibi esnafla sohbet atlanmaması gereken bir kısım. İkinci bir olmazsa olmaz PAZARLIK. Çünkü memleketçe pazarlığı çok seviyoruz ve esnaf da bu durumu bildiğinden fiyatlar pazarlık payı üzerine koyularak söyleniyor.

Biz Evde Yokuz’un Notu

Açıkçası, bizim de normal şartlarda çok vakit geçireceğimiz bir yer değil. Şöyle bir kapısından bakıp çıktık, ancak Denizli kültüründe bir yeri olduğudan listede bulunması gerekeceğini düşündük.

④ Kaleiçi Çarşısı, Merkez

denizli-kaleici-carsisi
Fotoğraf kaynak: www.kulturportali.gov.tr

11. yüzyılda Anadolu Selçuklu devletiyle birlikte kurulan, Denizli’nin ilk yerleşim merkezi olan bu çarşı, o dönemden bu yana beş devlete, sayısız insana ve Denizli’nin bin yıllık tarihine tanıklık etmiş tarih kokan bir bölge. 1000 yıldır çarşının faaliyetinin hiç durmayışı değişimi de sürekli hale getirmiş. Bu sebepten çarşının içinde sur veya tarihi kalıntılar görmek pek mümkün değil. Ama çarşının düzeni ve enerjisi atalarımızın yaşadıkları yerlerde olduğumuzu hissetmemize yardımcı oluyor. Günümüzde giderek azalmakta olan demircilik zanaatı da çarşı içinde hala yaşatılıyor.

Burayı gezmek, sokaklarında kaybolmak, demirci, ayakkabıcı ustalarla sohbet etmek size tarihin içinde küçük bir gezinti hissi verecektir. Hele bir de el arabasıyla sarı burma satan amcayı yakalayabilirseniz bu lezzet sizi en az çocukluğunuzdaki kadar keyiflendirebilir. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

⑤ Teleferik (Bağbaşı Yaylası), Merkez

teleferik-denizli
Fotoğraf kaynak: Sadık Yılmaz

Bağbaşı Yaylasının listenin burasında olmasını bir rastlantı zannediyorsanız yanılıyorsunuz. Denizli’de sabah saatlerinde Babadağlılar İşhanı ve Kaleiçi Çarşısı’nda uzunca vakit geçirmiş bünyelere bir reçete olarak kendini buraya atıyor. Tüm o yorgunlukların üzerine bir şeyler yemek, sıcak birer bardak çay yudumlamak için buradan daha iyisi olmayabilir. Teleferik Bağbaşı mahallesinde 300 rakımdan başlayıp 5-6 dakikalık harika manzaralar içeren bir yolculukla sizi 1400 rakıma çıkarıyor. Teleferikten indiğinizde tüm Denizli’yi gören terasta bol bol fotoğraf çekilip, bu manzaraya karşı bir yemek yiyebilirsiniz.

Bu noktadan 10-15 dakikada bir kalkan ücretsiz araçlarla yaklaşık 3-4 dakika içerisinde de Bağbaşı Yaylası’na ulaşabiliyorsunuz. Yaylada geceleri konaklayabileceğiniz bungalov evler ve çadırların yanı sıra bir cafe, bir restoran, bir etkinlik salonu ve saç böreğinizin yanında ayranınızı yudumlayabileceğiniz kocaman bir kıl çadır mevcut.

Yayla tamamen dış dünyadan kopuk bir yerleşimde olduğundan dingin sohbetlerinize ya da sessizliği dinlemenize oldukça elverişli.

Nasıl Giderim?

Denizli otogarından kalkan “22T Otogar-Teleferik” otobüs hattı sizi teleferiğin kapısına kadar bırakıyor. Ayrıca Gökpınar minibüsü yeni yol hattı da teleferiğe ulaşım için iyi bir alternatif. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

Giriş Ücreti Ne Kadar?

Teleferiğe biniş ücreti yalnızca 6(altı) lira. Yukarıya çıktıktan sonra yaylaya ulaşmak için bineceğiniz servise ve teleferikle geri inişe ücret ödemiyorsunuz. Yaylada yeme-içme de genel anlamda uygun ve her bütçeye hitap eden alternatifler bulmak mümkün.

Ayrıca;

  • Teleferiğe mevsime göre havanın kararmasına 1-2 saat kala çıkmanızı bu sayede çıkarken gündüz gözüyle tüm şehri, inerken de gecenin tüm büyüsüyle şehrin ışıklarını görmenizi,
  • Yaz mevsiminde dahi olsanız yanınıza bir hırka almanızı,
  • Eğer ziyaretiniz sırasında mevsim dağların tepelerinde beyazlıkları görmeye yetecek kadar kışsa eldiven ve atkılarınızı olası bir kartopu savaşı ihtimaline karşı unutmamanızı,
  • Yayladaki çeşmelerden akan buz gibi kaynak suyunu doya doya içmenizi şiddetle öneriyoruz.
  • Bir de Çamlık Seyir Terası, İsrafil Deresi, Ornaz Vadisi gibi şehir içinde kolay erişilebilecek ve programınıza ekleyebileceğiniz başka yerler de olduğunu söyleyelim.

⑥ Güney Şelalesi, Güney

guney-selalesi
Fotoğraf kaynak: www.byegm.gov.tr

Denizli’nin merkezinden 70km uzakta yer alan bir doğa harikasına göz atıyoruz şimdi de. Şelale ismini içinde yer aldığı Güney ilçesinden alıyor. Cindere Dağı yamaçlarından çıkan suların 20 metreden Menderes Nehri’ne dökülmesiyle oluşan şelalenin asıl güzelliğinin sırrıysa suyunda barındırdığı yüksek oranda kireç. Sudaki bu kirecin şelale yatağında oluşturduğu kalker basamakları ve şelalenin yeşilin her tonunu barındıran bitki örtüsü şelaleyi çok estetik bir görütüye kavuşturmuş. Birinci dereceden sit alanı ve Türkiye’nin 23. doğa harikası olarak kabul edilen şelale ile tek sıkıntı ise geçirdiği heyelan sonucunda bir kısmının yapılmış olması. Yeniden çevre düzenleme çalışmaları olmuş ama biz son halini görmedik.

Nasıl Giderim?

Denizli’den Alaşehir-Salihli istikametine devam eden yolda Buldan ilçesini geçtikten sonra Güney sapağına dönerseniz Güney ilçesine, ilçe merkezine ulaştığınızda şelale tabelalarını takip ederseniz Güney Şelalesi’ne rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

⑦ Karahayıt Kaplıcaları, Karahayıt

karahayit-denizli
Denizli şifalı sular ve kaplıcalar konusunda çok zengin bir coğrafyaya sahip. Haliyle de burası termal turizmin en gelişmiş olduğu illerden. Karahayıt Kasabası’ndaki kaplıcalar, Pamukkale’nin 5 km kuzeyinde Denizli merkeze de 20km uzaklıkta bulunuyor. Suyunun özelliği sülfat, bikarbonat, kalsiyum, karbondioksit gibi madenlerce zengin olması. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

⑧ Süleymanlı Yaylası ve Gölü, Buldan

Denizli’deki kamp ve piknik yapılacak alanlar arasında en güzellerinden birisi Süleymanlı Yaylası ve Gölü çevresi. Burada iklim koşulları o kadar optimal ki çok zengin bir bitki örtüsü var. Hatta bu nedenle Göl ve Yayla çevresinde ender yabani hayvan türleri de yaşıyor. Burası Buldan Doğal Hayatı Koruma Derneği çabalarıyla 2000 yılında 1. Derece doğal sit alanı ilan edildi. Ama yine de yayla turizimi ve kampçılık için aktif olarak kullanılıyor. Hafta sonları biraz kalabalık olabiliyor. Burası, Denizli merkeze 52km 50dk, Buldan merkeze 8km uzaklıktaki Süleymanlı Köyü’nün yakınındaki düzlükte yer alıyor. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

⑨ Ağlayan Kaya (Yeşildere) Şelalesi, Çal

denizli-aglayan-kaya

30 metre yükseklikten dökülen şelale gerçekten de kayaya ağlıyormuş izlenimi veriyor. Buradaki Hoca’nın Yeri adlı yer Denizlilerin de hafta sonu kaçamağı yeri. Denizliye gelip de burada alabalık yemeden dönmek olmaz. Buraya gelmek için Denizli otogardan Çal minibüslerine binebilirsiniz. Arabayla geliyorsanız da Denizli – Pamukkale otoyolundan Korucuk Mahallesi yönüne sapıp 25 km gittikten sonra Çal Sakızcılar Mahallesi’ne geliyorsunuz. Şelale buradaki dere içinde yer alıyor. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

Biz Evde Yokuz’un notu: Denizlilerin ısrarı üzerine Ağlayan Kaya’ya da gittik. Kaya, şelale hoş ve yediğimiz alabalık inanılmaz lezzetliydi. Bununla birlikte, şehir dışından Pamukkale’ye geldiğinizde yolunuzu değiştirip buraya da gelin der miyiz diye sorarsanız, hayır. Burada daha çok civar köylerden geliyorlar. Artık bizim şanssızlığımız mı, yoksa buranın kitlesi hep mi böyle bilemiyoruz ama etrafta bağıra çağıra başı boş koşturan çocuklar, 100 metreden onlara seslenen amcaları dayıları gibi pek görgü kuralı tanımayan bir kalabalığa denk geldik. Ama yolunuzun üzerindeyse bi balık yiyip çıkabilirsiniz.

⑩ Antik Kentler Üçlemesi : Laodikeia-Hierapolis-Tripolis

hierapolis-kalintilari
Fotoğraf kaynak: Chris_Parfitt / Flickr

Bir saatlik araba yolculuğunda insan kaç farklı yer görebilir? Ya da bir saatlik yolculuk tarihe tanıklık etmekte size ne kadar imkan sunar? Dünyanın farklı noktalarında bu sorulara farklı cevaplar bulabilirsiniz ama Denizli’de bu sorunun cevabı sizi mutlu edecek cinsten. Merkezden yola çıkarak yapılan toplam 56kmlik bir sürüşle;

M.Ö. 261’de bir şehir inşa ettirip şehre karısının ismini veren II. Antiokhos’un Laodikeia’sına, (Konum için tıklayın.) Haritada 11 numara.

Helenistik yapısı doğal afetlerle yerle bir olduktan sonra bir Roma kenti olarak yeniden inşa edilip İsa’nın havarilerinden Filipus’un burada öldürülmesiyle de önemli bir dini merkez olan, travertenlerin komşusu Hierapolis’e, (Konum için tıklayın.) Haritada 12 numara.

Lidya-Frigya-Karya üçgeninde ticaretin merkezi olmuş, Büyük Menderes nehrinin komşusu zengin Tripolis’e misafir olabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

Nasıl Giderim? Nasıl Bir Rota Çizmeliyim?

Siz hiç zahmet etmeyin çünkü burada çizilmişi var zaten.

Bu rotaya ek olarak 2 tekerle bu yolu yapmak isteyenlere önerimiz, Hierapolis-Tripolis arasını, haritada Ahmetli Köyü’nden sonra Büyük Menderes’e paralel giden köy yolundan yapmalarıdır.

Yanıma Ne Almalıyım?

Öncelikle Müzekart bu rotada sizi ciddi bir masraftan kurtaracak. Laodikya’nın girişi 10₺;, Hierapolis’in girişi 35 ₺, Hiearapolis Arkeoloji Müzesinin girişi ise 5; Toplamda 50 lirayı bulan bu giriş ücretlerinden hiçbirini ödemek yerine Müzekart almak çok daha mantıklı. Çünkü Müzekart aynı fiyata. Tripolis ise şimdilik ücretsiz.

Bu rota üzerinde ayrıca iyi fotoğraf çeken bir telefonun veya iyi bir fotoğraf makinesinin ihtiyacını hissedebilirsiniz. Buraya gelmeden hafıza kartlarınızda büyük boşluklar açmakta fayda var.

Ayrıca;

Rota üzerinde Goncalı’da çöp şişe doyabilir, Tripolis’i içinde barındıran Yenicekent’de Türkiye’nin en kaliteli üzümlerinden birini tadabilirsiniz.

Rota aynı zamanda bisiklet için de fazlasıyla uygun genel itibariyle eğimsiz yollardan ve çok uzun olmayan yokuşlardan oluştuğu için ciddi bir kondisyon da gerektirmez.

⑪ Kiraz Bayramı ve Kaklık Mağarası, Honaz

kaklik-magarasi-denizli-rehber

Önemli Not (Kasım 2021): Evde Yoklar’dan aldığımız güncel bilgiye Kaklık Mağarası çok bakımsız kalmış. Yürüyüş platformunun tahtaları eskimiş çivileri çıkmış veya içeride nemli kötü bir koku varmış.

Denizli’nin Honaz ilçesi Napolyon kirazıyla meşhur ve her yıl Haziran ayının 2.haftası burada Honaz Kiraz Bayramı düzenleniyor. Kiraz, Honaz’da temel geçim kaynaklarından biri fakat burada üretilen kirazın %80’i yurt dışına ihraç edildiğinden hazır Denizli’ye gelmişken Avrupa standartlarında Honaz kirazını tatmadan ve Pamukkale’nin mağara içine sığdırılmış prototipi, fantastik Kaklık Mağarası’nı görmeden dönmeyin deriz. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

⑫ Keloğlan Mağarası, Acıpayam

keloglan_magarasi
Fotoğraf kaynak: pamukkale.gov.tr

Evet burası Saadettin Teksoy’un zamanında olay yaratan programını yaptığı mağara. İzlemek için tıklayın. Burada yaygın olan rivayete göre bölgenin saçı sakalı çıkmayan köse çobanı yağmurdan kaçmak isterken bu mağarayı keşfedip sığınır. Fakat mağaranın kıvrım kıvrım odalarında yönünü şaşırıp kaybolur. Kendisinden haber alamayan yakınları onu aramaya çıkarlar. Ailesi çobanı en nihayetinde bulur ama bulduklarında köse çobanın saçı sakalı çıkar.

Tabii rivayetler bir yana burası Denizli’nin hatta tüm Türkiye’nin turizime açık sayılı mağaralarından. Acıpayam ilçesine 18 km uzaklıktaki Dodurgalar Kasabası’nın 3 km batısındaki Mallı Dağı’nın Doğu yamacında yer alan mağara, yatay olarak 145 mlik uzunluğunda ve içi sarkıt, dikit, sütün ve damlataşlarından oluşan ayrı bir fantastik dünya. 2003 yılında turizime açılan mağara yolunda Uçarı Göleti’ni mağara çıkışında ise Acıpayam Olukbaşı Kanyonu gibi yerleri de programınıza ekleyebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.

⑬ Honaz Dağı ve Honaz Dağı Milli Parkı, Honaz

honaz-denizli
Fotoğraf kaynak: bolge5.ormansu.gov.tr

Honaz Dağı, 2.571 metrelik rakımla tüm Ege Bölgesi’nin en yüksek noktası. Ege Bölgesi ile Akdeniz Bölgesini birbirinden ayıran bir doğal sınır niteliğinde. Dağ çevresi aynı zamanda endemik bitki ve hayvan türlerinin bulunduğu bir milli park. Hal böyle olunca da burası yamaç paraşütçülerinin, trekkingcilerin, bisikletçilerin, kampçıların, doğa fotoğrafçılarının ve kuş gözlemcilerinin uğrak noktalarından biri. Tabi burada her aktiviteyi kafanıza göre yapamıyorsunuz. Tüm outdoor aktiviteleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin belgeli seyahat acentaları ve turizm işletmelerinin belirlediği programlar, turlar ve belirlenen parkurlar dahilinde yapabiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.

⑭ Kibyratis Trekking Rotaları ve Kamp Alanları, Çameli

 

cameli-kamp-alanlari
Fotoğraf kaynak: kibyratistrekking.com

Süper haber! Denizli’nin Çameli ilçesi ve civarında 52 tane kamp alanı ve bir o kadar da trekking rotası var. Bu rotalar çok özel donanımlar gerektirmeden herkesin rahatlıkla yapabileceği trekking rotaları. Çameli Kaymakamlığı’nca yürütülen proje kapsamında, deniz güneş ve eğlence üzerine yoğunlaşmış klasik Ege Bölgesi turizmine alternatif olarak doğa ile iç içe sağlıklı yaşama dikkat çekilmek isteniyor. Her rotanın zorluk derecesi farklı. Her rota üzerindeki bazı kayalara yolunuza nasıl devam edeceğinizi gösteren sinyalizasyonlar da yerleştirilmiş. Rotalar hakkında detaylı bilgiye aşağıdaki adreslerden ulaşabilirsiniz.

kibyratistrekking.com – Facebook sayfası

⑮ Bekilli Deresi Rafting, Bekilli

bekilli-deresi-rafting
Fotoğraf kaynak: pamukkale.gov.tr

Denizli’nin Bekilli ilçesine bağlı Bekilli Deresi Türkiye’nin en iyi 10 rafting noktaları arasında ve yılın her mevsiminde burada rafting yapılabiliyor. Toplam 2 saat kadar süren 9.5 kmlik parkurunn zorluk derecesi orta – zor yani 3-4. Bu parkurun yeni başlayanlar için çok da uygun olmadığını hatırlatmakta yarar var. Çünkü parkur içinde Kısık Kanyonu gibi zorlayıcı etaplar var. Yeni başlayanlar için zorluk seviyesi 1 olan 11kmlik Çal parkuru öneriliyor. Sanırız bölgede yerel küçük işletmeler var. Bundan dolalyı internet adreslerine ve konum bilgilerine rastlayamadık. Bekili Denizli Merkeze 85km 1.15 dk uzaklıkta. Konum için tıklayın.

Karlı Pekmez

karsambac
Fotoğraf kaynak: bitlis.web.tr

Şehir merkezinde bulunan Karcı Mahallesi’nin meydanında bulunan çay bahçesinde yazın sıcak günlerinde bile karlı pekmez yiyebilirsiniz.

⑰ Kartal Gölü, Beyağaç

kartal-golu-denizli-rehber
Fotoğraf kaynak: Flickr / Osman Ünlü

Beyağaç ilçesinde bulunan Kartal Gölü’nü ziyaret edip, Topuklu Yaylası’nda 1200 yıllık karaçam ağaçlarının arasında kamp yapabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.

⑱ Denizli Konağı’nda Denizli mutfağını mideye indirin, Çınar

denizli-konagi
Fotoğraf kaynak: Denizli Konağı

Denizli’nin tam merkezinde Çınar mevkiinde bulunan Denizli Konağı’nda eski bir Denizli evinde bakır tepsi üzerinde Babadağ keşkeği, yoğurtlu kızartma, kuru patlıcan dolması, davaz baklavası gibi yöreye özgü yemeklerle kendinizi şımartabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.

⑲ Şahin Tepesi

Eğer Denizli’ye Muğla-Antalya yolu üzerinden giriş veya çıkış yapıyorsanız. Şahin Tepesi olarak anılan yerde manzaraya karşı karnınızı doyurabileceğiniz fazlasıyla huzurlu tesisler bulabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 19 numara.

⑳ Denizli Köylerinin Tarihi Ahşap Camileri

Pamukkale’ye geldiğinizde biraz vaktiniz varsa ve Osmanlı mimarisine meraklıysanız, 1800’lü yıllardan kalma, Osmanlı’daki ahşap cami mimarisinin en güzel örneklerini görmelisiniz. Özellikle,

Yazır Köyü’nde bulunan, Hacı Ömer Efendi Cami’yi, (Konum için tıklayın.) Haritada 20 numara.

Eşsiz el emeği duvar resimleriyle ünlü Akköy Yukarı Cami’yi (Konum için tıklayın.), Haritada 21 numara.

Ve kök boyası kullanılarak yapılmış bitki resimleriyle bezeli süslemeleriyle dikkat çeken Belenardıç’taki köy camisini listenize ekleyin deriz. Konum için tıklayın. Haritada 22 numara.

15 Comments

  1. Yazılar yerinde ve güzel olmuş. Teleferik kişi başı 10tl dir. Keloglan mağarası sadece oraya gitmek için gidilmez. İçerisi 5 dakika sürmüyor yolu dağlık . Kaklık mağarası kesinlikle güzel. Listeye eklenmesi gereken olukbasi ve çal kanyonları var. Ağlayan Kaya kendi başına doğa icinde güzel bir yer ama restoranti begenmedik. Çay 2tl idi bu arada .. Genel olarak heryere değinmişsiniz. Güney şelalesi evet şelale neredeyse hiç akmıyor ancak biz çok beğendik sakin ve dingin bir yer. Kaşarlı balık 20 TL idi. Biz çok beğendik o sakinliği yukarda suyun içinde oturabileceğiniz bir alan var ve amacıniz eğlenmek değil sakinlesmekse gayet güzel. Yazılar için teşekkürler

    1. Çok güzel yazı. Kısacık bir 2020 güncellemesi yapayım istedim.
      Çamlık Seyir Terası, İsrafil Deresi, Ornaz Vadisi şehir içi kolay erişilebilecek yerler. Acıpayam Olukbaşı-Benlik Kanyonu ve Ucarı Göleti, Keloğlan Mağarası rotasına eşlik edebilecek yerler. Tavas İnceğiz Kanyonu yolu biraz kötü olsa da kesinlikle görülmesi gereken bir diğer yer, oraya kadar gitmişken de Tavas pidesi yenmeden gelinmez, ballı cevizli de üzerine 🙂 Ve son olarak Çivril tarafına gidecekler için Işıklı Gölü atlanmaması gereken bir durak.

      1. Çok teşekkürler eklemeler için biz de gerekli eklemeleri sitemizde yaptık. Işıklı Gölü ana Denizli rehberimizde bulunuyor bu gezilecek yerler 2 yazımız. İnceğiz Kanyonu da Aydın’a bağlı olduğu için bu rehberimizde yer veremedik.

  2. İnceğiz kanyonu da etkileyici bir yerdir. Kanyon içinde yürünmez. Ama şimdi Kemer barajından feribot ile gezinti yapmak mümkün. Buraya Bozdoğan tarafından giderseniz daha iyi olur. Denizli tarafından giderseniz Kale üzerinden gidilir.

  3. Bunlarin pdf olsa keske. İnternet her zaman her yerde olmuyor.
    Pdf olarak yukleseniz ne kadar tatli olursunuz

  4. Buldan -Dokuma Pazarı Caddesi’nde yürüyün dar taş yolları ve restore edilen tarihi Buldan evlerini görün
    -Evliyazadeler Konağı’ında kahve için dokuma yapan yöre halkıyla dokuma tezgahı başında sohbet edin
    -14 Mayıs caddesindeki yanyana sıralanmış kumaş dükkanları gezin
    -Eski bir cezaevi olan Belediye Kültür ve El Sanatları Müzesi’ni gezin
    -Denizli Merkez Kaleiçi’nde babadan oğla onlarca yıldır bu işi yapan hala ekşi maya ve odun ateşinde kullanan ve fiyatıyla da cep yakmayan Gazezoğlu Pidecisinde pide yiyin. (Tahinli pidesi tatlı niyetine mutlaka deneyin)

    Kendimce gidilmesi gerek yerler buralar ekleyeyim dedim.

  5. Ornaz vadisi

    Burası Denizli Başkarcı da bulunan şelalelerle dolu bir vadidir. Şu anda düzenleme yapılmaktadır. Dere içinde gölcükler ve yapma şelalelerle ayrı bir güzellik katılmış. Bu güzellikler içinde geçerek Karcı dağına ulaşıyorsunuz. Taşlı yaylada bulunan Dinazor sırtı tepesi Alp dağlarını andırmaktadır. Sonbaharda giderseniz yeşil ve sarı renkler birbirine karışmaktadır.

  6. Nikfer tarafında geçen 2014 yılında açılışı yapılmış olan Denizli Nikfer Bozdağ Kayak Merkezini de eklemiş olsaydınız bu çok ama çok yeni olup tanıtımı neredeyse yok denecek kadar az olan kayak merkezine de katkıda bulunabilirdiniz.
    Ellerinize, ayaklarınıza, yüreğinize sağlık muhteşem anlatım ve içerikler.

  7. DEĞERLİ GEZGİNLER ,DENİZLİ DE PAMUKKALENİN YER ALTINDA Kİ MİNYATÜRÜ KAKLIK MAGARASINI UNUTMAYIN

  8. Kartal Gölü ve Beyağaç harika yerler, bölgede onlarca asırlık Karaçam ormanları var. Sandıras dağının zirvesinde de eşsiz Kartal Göleti ‘ni göreceksiniz. Çameli’ nde çok güzel dağ bisikleti rotaları var. Ağlayan kaya güzel bir yer ama, uzak ve yanındaki tesis berbat bir şekilde her yeri işgal etmiş ve pislik içinde. Üstelik gelen müşterilerin kıyafetine karışacak kadar geri kafalı bir zihniyete sahipler. Pamukkale, antik kentler ve Karahayıt içinden bir şey söylemeye gerek yok, herkes görmeli. Teleferik manzarası ve yayla görmeye kesinlikle değer. Maalesef teleferiğe bisiklet ile çıkmak yasak. Bu konuda belediyeye baskı yapılırsa yukarıdan Çamlık’a inen harika bir orman yolu var.

    1. Belediyelerdeki vizyon işte…

      Eklemeler için sağol. Yazıda belirttiğimiz üzere biz de Ağlayan Kaya ile ilgili bizim de içimize sinmeyen bir kitle var. Eklemeler için de teşekkürler

  9. Bekilli hariç hepsini görmüşüm…ayrıca bence Karcı Dağında yürüyüş, Goncalı’da çöpşiş, Buldan Festivali ve Acıpayam Beşoluk’ta veya Çameli’de alabalık listeye eklenmeli…bu arada Beyağaç Kartalgölü ve Güney şelalesi resimlerdeki gibi değil, on para etmez…yakılan benzine mazota, harcanan zamana yazık..

    1. Kader, bravo valla, Denizli’nin altını üstüne getirmişsin. Alabalık eklemesi için çok sağol.
      Kartal Gölü’nün kötü olmasına üzüldük. Nesi kötü? Biraz bilgi verirsen süper olur.

      1. Güney Şelalesini yeni gördüm, fotoğraftaki gibi ama yolunuzun üzerinde değilse sadece şelale için gidilmez, etkileyici değil ama on para etmez lafına da katılmıyorum. Şelaleden devam edip Güney’e gidilirse Pamukkale Şaraplarının fabrikası ve Güney üzüm bağları yer alıyor.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir