PAMUKKALE TRAVERTENLERİ – DENİZLİ

İkimiz de buraya en son annelerimizin elini tutarak gelmişiz. Hala ayağımı travertenlere ilk kez bastığımda parmaklarımın arasından sızan o yumuşacık tortunun hissiyatını bu yaşıma kadar unutamadım…

Sonra o sıcacık anılarımız ezildi, bir sızıya döndü ekranlardan bir UNESCO Dünya Mirası olan Pamukkale’nin kararmış, tahrip olmuş haberlerini senelerce izlerken.

Yıllar sonra, sevgili eli tutarak, sanki anılarımızın çalınacağından çekinerek tekrar Pamukkale’ye geldik. En kötüsününe hazır, en iyisini dileyerek indik arabadan. Sevinçle söylemek isteriz ki, Pamukkale tekrar bembeyaz. Tekrar bizim gibi heyecanlı, büyülenmiş çocuklar yüzüyor içinde. Tekrar kazındı anılarımıza travertenlerde yürürken parmak aralarımızdan sızan o incecik beyaz tortunun hissi…

Bu kadar duygusallık yeter (zaptedemedik), şimdi bilgilendirici kısma geçiyoruz. 😁😃

Pamukkale Seyahati Planlaması – Gelmeden Önce

Pamukkale’ye Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

Pamukkale’ye uçakla gelecekseniz, Denizli Çardak Havalimanı’na ineceksiniz. Denizli şehir merkezi de Çardak Havalimanı’na arabayla 1 saatlik mesafede kalıyor. Uçak biletinizi almadan önce mutlaka farklı havayolu firmalarının bilet fiyatlarını karşılaştırın deriz. Aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz. Denizli Çardak Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.


Pamukkale’de Seçtiğimiz Oteller ve Evler

Açık söylemek gerekirse biz Pamukkale’de fiyatları da, servis kalitesini de “ne de olsa aynı turist bi daha buraya gelmeyecek” kafasında bulduk. Marketinden restoranına piyasa fiyatlarının üzerinde her şey. Bazı işletmelerde hem lezzet, hem fiyat ve servis anlamında mutsuz olabilirsiniz. İki opsiyon var, 1. Kendi yemeğinizi getireceksiniz ve Pamukkale’de gecelemeyeceksiniz, 2. Bir gün için kaderinize razı olacaksınız. 🙂 Pamukkale’deki oteller genellikle termal hizmetler veren işletmeler oluyor. İsterseniz Denizli’de kalıp buradan günübirlik gidip gelebilirsiniz. Bizim Pamukkale’den önerdiğimiz otelleri ve kiralık diğer seçenekleri aşağıda bulabilirsiniz.

Adempira Thermal & Spa Hotel $$

Pamukkale’de termal sudan gelen yenilenme hissini yaşayabileceğiniz bir seçenek. Tesiste hamam, sauna, jakuzi, buhar odası, tuz odası, termal havuzlar, açık havuz ve masaj olanakları bulunuyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Richmond Pamukkale Thermal $$$

Richmond Pamukkale Thermal, Pamukkale’deki diğer otellere kıyasla yüksek fiyatlı. Otelde, termal hizmetler, kaplıca, spa, kapalı havuz var. Kahvaltı ücrete dahil. 2-3 kişilik standart odalara sahip. İncelemek için TIKLAYIN.

Aşağıdaki bağlantılardan Pamukkale’deki tüm otelleri ve evleri inceleyebilirsiniz.

– Pamukkale’deki KİRALIK EVLER ve VİLLALAR için TIKLAYIN.
– Pamukkale’deki tüm OTELLER için TIKLAYIN.

Fiyat karşılaştırmasını kişi başı maliyetlere göre belirliyoruz. Şimdiden harika bir tatil diliyoruz.


Pamukkale’de Kamp

Biz karavanımızı 7 gün Pamukkale’ye bağlı ama Pamukkale’den uzak ve sakin olan, efsane gün batımı ve gece manzaralı Honaz’daki Tepe Camping‘e çektik. Burada fiyatlar gayet makuldü.


Araba Kiralamak Gerekir mi?

Denizli ve Pamukkale’de gezilecek yerlerin her biri ayrı yerde. Gezilecek görülecek yerlerin hepsi de merkezin dışında kalıyor. O nedenle de Denizli’yi hakkıyla gezmek niyetindeyseniz altınızda araç olması şart. Denizli Çardak Havalimanı’ndan uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK için TIKLAYIN.

denizli-pamukkale-travertenleri

Pamukkale Travertenlerinin Oluşumu

Efendim, Pamukkale termal su anlamında çok zengin bir bölge. Zaten Pamukkale 2300 yıldır spa / şifahane olarak kullanılıyor. Hatta hemen bitişiğindeki Hierapolis Antik Kenti’nin zengin ve önemli bir şehir olmasında bunun çok büyük etkisi olmuş. Farklı coğrafyalardan insanlar buraya şifa bulmaya ya da emekliye ayrılan zengin patronlar ömürlerini burada tamamlamaya gelirmiş. Şu an da kuru ve kaşıntılı bazı cilt hastalıklarına iyi geldiği biliniyor.

Pamukkale’ye bu beyaz görüntüsünü veren de bu termal sular ve içindeki mineraller. Bölgedeki termal suların sıcaklığı 35 ile 100 arasında değişiyor. Oksijenle temas edince sudaki kalsiyum karbonat reaksiyona giriyor ve çökeliyor. Travertenlerin içinde ayağımızın altında hissettiğimiz o tortu da bu zaten. Zamanla bu jel kıvamındaki tortu sertleşiyor ve travertenleri oluşturuyor. Aynı şekilde üzerinden aktığı yerleri de kaplamaya başlıyor.

Daha bilimsel ifade edecek olursak: Kalsiyum Hidrokarbonat açısından zengin termal su, yüzeye çıktığında oksijenle temas ediyor, bu temasla suyun içindeki Karbondioksit ve Karbon Monoksit uçuyor ve geriye sadece Kalsiyum Karbonat kalıyor. Çökelen Kalsiyum Karbonat zamanla üst üstte birikerek ve katılaşarak (çünkü başlangıçta bu çökelme jel kıvamında oluyor) travertenleri oluşturuyor. Bölgede 35 ile 100 C arası sıcaklıklarda toplam 17 termal su kaynağı var ve bu sular kaynaktan çıktıktan, travertenleri oluşturdukları alana dökülene kadar ortalama 240 – 300 m yol katediyorlar ve geçtikleri yerleri zamanla beyaza boyuyorlar.

pamukkale-gezi-rehberi

Pamukkale Travertenlerini Koruma Çabaları

Pamukkale Travertenleri bildiğiniz üzere Türkiye’nin Kapadokya gibi UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan ikinci doğal sit alanı. UNESCO, bu unvanı veriyorsa onun en iyi şekilde korunmasını da bekliyor ve yapılan uygulamaların kitaba uygunluğunu da her zaman denetliyor. Kısacası unvanı verip peşini bırakmıyor. Hatta eğer koruma kriterlerine uyulmuyorsa o yerler listeden bile çıkartılıyorlar. Bu unvanı kaybedenler hem büyük bir fondan oluyor, hem de turizm potansiyelleri düşüyor.

Pamukkale UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girip de, dünya çapında  isim yapmaya başladığı 80’ler sonu 90’lar başı yıllarda, travertenler, parlayan turizmden pay kapmak isteyen bilinçsiz iştahlara kurban gitmiş. Pamukkale’nin dibine yapılan otellerin yarattığı kirlilik, yeraltı sularının kirlenmesi, yanlış imar izinleri, günden güne artan ziyaretçilerin henüz katılaşmamış kalsiyum katmanları üzerinde gezip onların gerektiği şekilde birikmesine engel olması, Pamukkale’yi karartmış. Pamukkale karardıkça, biz de karalar bağlamıştık.

pamukkale-travertenleri-denizli

Oteller kısmı 90’lı yıllarda çözüme kavuşmuş. 20 yıl öncesine kadar oteller, Pamukkale Travertenleri’nin neredeyse içine kadar girmiş vaziyetteymiş. Fakat ortaya çıkan hava kirliliği ile travertenlerin kar beyazı rengi gittikçe solmaya başlayınca devlet travertenler çevresinde imar iznini de bölgedeki otelleri de kaldırmış. Bu nedenle artık kaplıca turizmi otelleri, travertenlerin birkaç km aşağısında yer alıyor.

Ziyaretçiler için yeni düzenlemeler de gelmiş. Artık buraya geldiğinizde travertenlerin teras kısımlarına giremiyorsunuz. Paçaları sıvıyor ve sadece size ayrılan kısımdan ayakkabısız yürüyorsunuz. İsteyen hala travertenlerde yüzebiliyor ya da oturabiliyor. Sıcak suyu deneyimleyebileceğiniz birkaç teras açık fakat geneline baktığınızda artık eskisi gibi her istediğiniz yerde termal su keyfi yapamıyorsunuz. Tabi bu, Dünya Mirası’nın yitip gitmemesi için yerinde bir önlem.

pamukkale-travertenler
Bir diğer önlem de Pamukkale Belediyesi’nce kontrollü su akıtma sistemine geçilmesi olmuş. Zaten suyun aynı yere sürekli dökülmesi de travertenlerin hayrına değil. Çünkü aynı yere uzun süre akıtılan su da yosunlaşmaya ve sararmaya neden oluyormuş. Beyazlığın korunmasında suyun miktarından çok ısı, hava şartları, akışın yayılımı ve süresi de önemli etkenler.

Ayrıca travertenler ve Hierapolis bölgesine girişler de UNESCO koruma yaptırımları doğrultusunda yeniden düzenlenmiş. Mesela acil durumlar dışında alana özel araçların girmesi yasak. Belediye merkezden buraya toplu taşıma seferleri başlatmış. Alana araç giriş çıkışları travertenlerden uzaklaştırılmış.

pamukkale-traverten

Pamukkale Travertenleri Ulaşım ve Tüyolar

Pamukkale Travertenlerine Ulaşım

Özel aracınızla
Denizli Merkez’den D585 yolundan kuzeye, Pamukkale istikametine doğru gidiyorsunuz.
Toplu taşıma
Buraya ulaşmak için ister Denizli otogardan Pamukkale minibüslerine binebilirsiniz.

Pamukkale Travertenlerine Giriş Ücreti

Travertenler, Hierapolis Antik Kenti ve Antik Havuz aynı kompleksin içinde. Giriş Müzekart’a ücretsiz. Bu ücret tüm Pamukkale’yi ve Hierapolis Antik Kenti’ni gezmeyi, ve Antik Havuz’u seyretmeyi kapsıyor.

Eğer Antik Havuz’da yüzmek isterseniz, ki kesinlikle kaçırmamalısınız, havuzda yüzmek için ayrı bir ödeme yapmanız gerekiyor ve müze kart geçmiyor. Sadece yüzmek isterseniz bilet almak zorundasınız, yoksa sadece görmek ve fotoğraflamak için havuz kenarındaki tesise giriş ücreti yok. Görmeden gitmeyin.

ÖNEMLİ HATIRLATMA! Hierapolis Antik Kenti ve Pamukkale Travertenlerine Müzekart sahiplerinin yılda 2 kez, Müzekart+ sahiplerinin ise sınırsız giriş hakkı var.

Pamukkale Travertenleri Ziyaret Gün ve Saatleri

Ören yeri Haftanın her günü açık. Sadece müze kısmı Pazartesi günleri kapalı. Normalde Hierapolis Antik Kenti ve Pamukkale Travertenleri yaz kış 8.00’de açılıp, Nisan -Ekim arası 21.00’de, Kasım – Mart arası 17.00’de kapanıyor.

Gününüzü Böyle Planlayın

Tüm alanı gezmek için kafadan 4-5 saati gözden çıkarmalısınız. Ören alanının 3 girişi var ama biz oradayken sadece 2’si açıktı. Önce üst kapıdan (güney kapısı olarak biliniyor) girip, önce Hierapolis Antik Kenti‘ni gezip, sonra Antik Havuz’da yüzüp,  sonra travertenlere geçin deriz.  Gün batarken travertenlerde olmanızı şiddetle tavsiye ederiz, gökyüzünüzün renkleri travertenlere yansıyor ve öğlen göründüğünden çok daha etkileyici görünüyor.

Yanınıza Alın

– Plastik torba, çünkü ayakkabılarınızı çıkartıp yanınıza almanız gerekecek.
– Havuza girmek için havlu. Islak mayolar için poşet.
– İçeride 2 cafe var. Traverten manzaralı olan da sadece sandviç ve içecek var. Antik Havuz kenarındakinde de hamburger, döner, ton balıklı salata gibi şeyler de var. Ancak yemekler vasat ve pahalı. Suyunuzu, yemeğinizi alıp da gelmenizi öneririz.
– Müzekartınız, yoksa çıkartmak için kimliğiniz.

https://www.instagram.com/p/BJ7XxbrADhB/

travertenler-pamukkale-denizli

Pamukkale’ye Gelmişken Bunları Kaçırmayın

✔ Pamukkale Travertenleri’nin hemen arka tarafındaki antik bir Frigya kenti olan, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi‘ndeki Hierapolis Antik Kenti‘ni görmeden buradan ayrılmayın deriz.

✔ Hierapolis Antik Kenti içindeki 23 yüzyıllık Antik Havuz, nam-ı diğer “Kleopatra Havuzu” en kaçırılmaması gereken deneyimlerden.

✔  Hemen 5 km uzaktaki Laodikeia Antik Kenti hala ayakta duruyor ve etkileyici bi yer.

✔  Ne yalan söyleyelim kaplıca tatili hiç bize göre değil ama buradan 5 kilometre uzaktaki Karahayıt Kaplıcaları Denizli’nin ünlü yerlerinden olduğu için yazmasak olmazdı.

Microlight ile Denizli’yi tepeden seyredebilirsiniz. Ancak travertenlerin üzerinden uçuş yasaklandığı için çaprazdan seyredebileceksiniz. Aynı zamanda yamaç paraşütü de var ama bizim tercihimiz microlight.
http://flypamukkale.net/

pamukkale-microlight

Pamukkale Travertenleri Nerede?

Denizli merkeze 18 km uzaklıkta olan Pamukkale Travertenleri, Pamukkale İlçesi’nde bulunuyor. Denizli merkezden gelmek için D585 yolundan kuzeye doğru gidiyorsunuz. Zaten yol boyunca Pamukkale/ Hierapolis yönlendirmeleri var.(Hierapolis Antik Kenti ve Pamukkale aynı ören alanındalar) Konum için tıklayın.

62 Comments

  1. Merhabalar, annemi de götürmek istiyorum ve antik kent, havuz ve travertenler arasındaki mesafeyi merak ediyorum. O kadar yolu yürüyebilir mi? aralarda bir ulaşım var mı yada otopark mesafesi çok uzak mı?
    Yorumlarınız engelli, çocuklu ve yaşlı turistler için de çok kıymetli olacaktır

    1. Merhaba Gaye Hanım,
      Annenizin ne kadar yürüyebildiğiniz bilmediğimiz için yardımcı olmamız zor.

    2. Otopark ve travertenler arasında ring sefer yapan araçlar mevcut, güncel ücretini bilmiyorum ama makuldü. Antik kentin içinden geçerek yukarıya travertenlerin ve Cleopatra havuzunun oraya geliyor. Ancak yukarda bulunan tiyatroya yürüyerek gitmek durumundasınız o yüzden oraya gitmeniz biraz zor olabilir.

      1. küçük şarjlı araçlar kiralanabiliyordu biz de sonrada farkettik fiyatı çıkarken sordum biraz pahalı geldi 900 TL dedi.

    1. Evet, ama yabancı turist pandemi ve savaş nedeniyle azalırsa daha az kalabalık olur

    1. çanta içinde sıkıntı olmaz diye tahmin ediyorum ama tesisin kendisine sormalısınız

  2. Ben de daha yeni gittim ve yine eskiden olan kötü durum olmaya başlamış . Ayaklarınızı bastığınızdaki o yumuşak his yeniden kaybolmaya başlamış. Baya ilerilerde insanların az gittiği bölgelerde var sadece.

  3. Kendi ülkemizde tarihi yerlere girmek için para veriyoruz. Bu çok saçma. Kendi ülkemizde turist gibiyiz. TÜRKİYE CUMHURİYETİ kimliği olan herkes ücret ödemeden gidip gezmeli ülkemizin tarihi yerlerini

  4. Hocam bu 2019 yazısı ama şunu sormak istedim. Pamukkale Travertenler ve Efes Ören yeri gibi yerlerde müze kart kaldırılmış e-bilet veya girişte bilet alma gibi şeyler okudum. Ücretler Pamukkale 80 TL, Efes 100 TL biletler. Bu durum hakkında güncel bir bilginiz var mı?

    1. İkisinde de müzekart geçiyor fakat bahsettiğiniz fiyatlar doğru. Eğer müzekartsız girmek isterseniz güncel olarak o fiyatlar geçerli.

  5. Tsk ederim ama benim sorumun cevabini goremedim ,,,
    Dunya Miras Listesine ne zaman alinmis ? ALINMIS MI

  6. Kamp olanakları da değerlendirebilirsiniz. Otellerin özellikle yaz sezonunda fiyatları pek de mantıklı olmuyor

  7. Giriş ücretleri biraz daha uygun olsa aslında daha çok turist çekebilir. Ama bence kesinlikle görülmesi gereken bir doğallık harikası..

    1. Yerli turist icin en guzeli muzekart cikartmak. Yabanci turist icin 35 tl zaten çok cazip bir ucret skalası

  8. Sabah 5 kişi gidecektik ama, yaya yürüyerek gezmek ortalama kaç saat sürer? Ağustos sonu, çok sıcak değilse de, öğle saatleri sıcak olmalı. Merakım, biri 2,5 senede 2 kez tüm artroplasti yaşamış, halen iyileşmekte olan hasarlı dizlerim dayanır mı acaba? Travertenlerdeki ya da başka noktadaki yürüyüşlerimiz kaygan ya da zor yüzeylerde olacak mı acaba? Grubumun beni bırakıp, devam edip geri dönüp buluşabileceğimiz gibi bir olanak var mıdır?
    Hiera Oteli’nde yer ayırttık. Kahvaltı ve akşam yemeği içinde, 3 ‘delux oda’ ve SPA vb içinde, 1.100tl. Tripadvisor’da otelde kalanlar yüksek puan vermiş. Yarın bayramın 3ncü günü, turistik mevsimde %90 dolu imişler.
    Gidip-gitmemekte kararsızım.
    Yanıtınız önemli olacak. Sayfanızı eşime ilgiyle, severek okudum, resimleriniz çok güzel.
    Sağolun, hep gezin, hep izleyelim.

  9. fiyatlar konusunda herkes aynı şikayeti yapıyor. İşletmeler “nasılsa bir daha gelmeyecek” kafasıyla iş yaparsa uzun vadede turizm kayıplarımız olur ve maalesef sadece Pamukkale’ye özgü değil bu.

  10. Güvenlikçiler çok kaba. İnsan ilişkileri sıfır pamukkale traventerlerine gittiğime pişman oldum bir daha asla gitmeyi düşünmüyorum

  11. Eğitimimi Pamukkale Üniversitesi’nde sürdürdüğüm için vakit buldukça gitmeyi sevdiğim yerlerden biri. Pamukkale’nin beyaz taşlarına yukarı çıktıktan sonra sizi arkada çok eski zamanlardan kalma antik şehir karşılıyor. Fiyatlar her ne kadar biraz tuzlu olsa da dilerseniz antik havuza girebilir ve ardından da yamaç paraşütü yaparak bütün güzellikleri kuş bakışı seyredebilirsiniz. Eğer hızlı bir Pamukkale turu yapmak isterseniz videoma göz atabilirsiniz! 🙂

    YouTube > Bisikletle PAMUKKALE TRAVERTENLERİ’ne Gittik!

  12. Merhabalar tepe camping’den pamukkale travertenler’e özel araç dışında ulaşımı nasıl sağlayabileceğim hakkınız da bilginiz var mı acaba ?

  13. Daha önce sizin rehberliğinizde Salda Gölü’ne gitmiştik ve önerilerinizi uygularken çok keyif almıştık. Aynı şey Pamukkale, Antik Havuz ve Antik Tiyatro’da da oldu. Önerileriniz sayesinde hazırlıklı geldik ve bir günlük Denizli gezimiz çok güzel geçti. Yolumuzın üstünde olduğu için Işıklı Gölü’ne de uğradık, su içindeki söğüt ağaçları ve boş kayıklarla çok fotografik bi yer. Tekrardan teşekkürler, takipteyiz 🙂

  14. Merhaba biz çarşamba gitmeyi düşürüyoruz gün olarak uygunmu sizce , yazdıklarınız dışında vaktimiz olursa gitmemizi önerebileceğiniz yakın yerler varmı? Bide günübirlik için yanimiza ne almamizi önerirsiniz?

  15. Merhaba
    travertenler’de esyalarimizi koya bilecegimiz yerler varmi ? Daha Rahat gezebilmemiz icin

    1. Malesef onu hiç düşünmemişler. 🙁
      Ama Kleopatra Havuzu’nda var kilitli dolap

  16. Merhaba, mart ikinci haftası gelmeyi düşünüyoruz. Bir iki günlüğüne istediğimiz gibi gezebilecek miyiz? Çok mu soğuk olur

    1. 2 gün gayet yeterli bir zaman.

      Biraz soğuk olur tabi ama travertenlerde ve kleopatra havuzu’nda termal su olduğundan sıcak olacaktır

  17. Merhaba ben eşimin doğum günü için ona süpriz yapmak istiyorum 10 şubatta sizce çok soğuk olur mu tadını cıkarablirmiyiz acaba bide günübirlik gitmek istiyorum bir gün bize yeter mi ? teşekkür ederim şimdiden 🙂

  18. Kışın Pamukkale’ye gidilir mi sizce? Gidilirse ne yapılır? Tek kişi olarak gitmek sorun olur mu mesela?

    1. Yok, hiç sorun olmaz. Travertenler ve antik havuzda da yaz kış termal ıscak su var üstelik. 🙂

      1. Makine*

        Yanlış anlamayın baltalamak için yazmıyorum ama sizin gibi binlerce kişiye yazı yazan insanların bunlara dikkat etmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu arada yazı çok faydalı, teşekkürler.

  19. Merhaba.

    Gezi sirasinda kullandiginiz ekipmanlar neler? ( foto makinasi markasi? , gopro? Ve drone kullaniyomusunuz? )

  20. Sizde görüp çok özendim ve pegasusa bir göz attım. Kampanyalı gidiş dönüş 75’e bilet bulunca da olaylar gelişti. Martta ordayız umarım hava güzel olur. Havuzun hayalini kuruyorum. Teşekkürler

    1. Mart en soğuk ay derler. Ama Antik Havuz hep 36 dereceymiş, keyifli olur.
      Umarız harika geçer

  21. Çok faydalı bilgiler olmuş teşekkürler. Biz de pazartesi orada olacağız. Siz pazartesi kapalı yazınca emin olamadım. Bir telefon numarası buldum aradım. Pazartesileri de açıkmış.

    1. Selamlar, Şöyle ki Pazartesi günleri Ören yeri, havuz ve travertenler kapalı değil sadece müze kısmı kapalı. Bir bilgi eksikliği olmuş kusura bakmayın hemen düzelttik 🙂

      1. Travertenler Pazartesi günleri açık mi ? Giriş ücreti ne kadar ? Ve kaç saatleri arası açık?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir