EVCİL HAYVAN TAŞIMACILIĞI – KARA & DENİZ & HAVA YOLU

BU YAZIYI NASIL OKUMALISINIZ

Hatırlarsanız, Caretta karavanımızla Ege kıyıları kazan, biz kepçe gezmiştik. İstanbul’dan çıktık, kıyıdan kıyıdan ta Antalya’ya kadar uzadık. Kuçumuz Google’ı da, bohçasını toplayıp götürmüştük. (Buradan hatırlayabilirsiniz)

Bizim için köpeğimizle gezmek büyük bir tecrübe oldu. Bazı şeyleri zor yolla öğrendik. Bir musibet bin nasihata bedeldir derler, tamam da, biz internette nasihat de bulamamıştık. Bu konudaki kaynak eksikliği ve sizin de sorularınız karşısında kendi tecrübelerimizden yola çıkarak tavsiyelerimizi derledik.

Öte yandan, (ve çok şükür! :D) başımıza her şey gelmediği için, aslında insanlara aktarılması gereken ama bizim bilmediğimizden ötürü atladığımız durumlar ve bilgiler vardır elbet. Aklınıza gelen böyle konular varsa, lütfen siz de buraya yorum olarak yazın ki hepberaber kocaman bir kaynakça oluşturalım ve herkes faydalanabilsin.

5 YAZIDA İNCELEDİK. DİĞER YAZILARIMIZ:
1. EVCİL HAYVANLA YOLA ÇIKMADAN YAPILMASI GEREKEN HAZIRLIKLAR

2. EVCİL HAYVANLA ULAŞIM – KABUL EDEN DENİZ & HAVA & KARA YOLU ŞİRKETLERİ VE UYGULAMALARI
3. EVCİL HAYVANLA KONAKLAMA – KAMPLAR VE KABUL EDEN OTELLER
4. KÖPEĞİMİZ TATİLİMİZDEN TECRÜBELERİMİZ VE TAVSİLERİMİZ
5. KÖPEKLE DENİZDE

Gelelim konumuza…


Her şeyden once belirtilmesi gereken bir nokta var ki; hangi ulaşım yolunu seçerseniz seçin kesinlikle köpeğinizi uyutmayın! Otobüs firmaları köpeğin uyutulmasını isteyebiliyor ama hangi veteriner hekimle konuştuysak aman yapmayın dedi.

Çünkü köpeğin dili yanlışlıkla nefes borusunu tıkayıp boğulmasına neden olabiliyor. Hatta sakinleştirici ilaçları da mümkün olduğunca kullanmamayı tavsiye ettiler. Çünkü bu tip ilaçlar da solunumu hızlandırıp köpeğin nefes darlığı çekmesine neden olabiliyormuş. Pasiflora gibi bitkisel sakinleştiriciler daha mahsumlar ama onlar da etkili değillermiş.

Uzmanlar ulaşım konusunda en uygun aracın araba olduğunu belirtiyorlar. Uçak yolculuğunu ise sarsıcı kargo yolculukları nedeniyle çok tavsiye etmiyorlar. Çünkü araba yolculuğunda uzun yol dahi olsa köpeğiniz sizi her daim görüyor ve yanında olduğunuzu biliyor. Molalarda hareket ve tuvalet ihtiyaçlarını özgürce giderebiliyor.

Evcil Hayvan İle Uçak Yolculuğu

Google_Ucak_Bubble

Eğer uçakla yola çıkıyorsanız, ilk yapmanız gereken sonradan kötü bir sürprizle karşılaşmamak için havayolu firmasının evcil hayvanlar konusundaki politikalarını kontrol etmeniz. Genellikle 8 kiloya kadar evcil hayvanlar kabin içinde sizinle seyahat edebilir fakat daha büyük evcil hayvanlar kargo bölümüne alınır. Fakat bu kargo bölümü diye geçen bölüm elbette bavulların taşındığı bölüm değil. Sadece evcil hayvanların taşınmasına ayrılmış olan oda sıcaklığındaki bu bölümün olmadığı uçaklarda zaten evcil hayvan taşımacılığı da yapılmıyor.

Uçağa köpeği alan firmalar, sadece kafes içinde kabul ediyor. Kısaca bu konuya değinip, şirketlerin farklı uygulamalarını inceleyerek devam ediyoruz.

– Kafesin boyunun da onun boyutlarına uygun olması çok önemli. En uygun boy, köpeğin kafesinin içinde rahatça ayağa kalkabildiği boydur.

– Köpeği taşıma çantası yada kafesin içine sokarken onu strese sokacak şekilde zorlamayın. Kafesin kapağını açın ve kafese kendi istediği zaman girmesine izin verin. Pozitif bir enerjiyle ve vücut dilinizle rahatlamasını sağlayın.

– Kafesin içinde ona yolculuk sırasında sıkıntı verecek herhangi bir şey olmadığından emin olun.

THY ve Anadolu Jet Evcil Hayvan Alıyor Mu & Şartları Neler?

THY’de ve Anadolu Jet’te evcil hayvanınızın kimliği, geçerli bir aşı ve sağlık sertifikasının bulunması, eğer yurt dışına çıkıyorsanız giriş izinleri ve transit ülkeler tarafından istenen diğer belgelerin de tam olması gerekiyor.

Ayrıca rezervasyonun uçuş saatinden en geç 6 saat öncesine kadar yapılması isteniyor.

Yolcu kabininde taşınabilen evcil hayvan kontenjanı, uçak tipine göre farklılık gösteriyor.

Doberman, Pitbull gibi “tehlikeli” sayılan bazı cinsler ise uçağa alınmıyor.

THY’de ve Anadolu Jet’te evcil hayvan taşımacılığı ücretli. THY’de ekstra bagaj prosedüründe kilo başına uygulanan ekstra bagaj fiyatları geçerli, Anadolu Jet ise 0-5 kg arası 49TL, 6-15 kg için 79TL, 16kg üstü için 119TL alıyor.

Kabin içerisinde taşınacak evcil hayvanınızın kafes/çanta boyutu 23x40x55 cm olmalı ve kabine alınacak evcil hayvanınızın kafesi/çantası ile birlikte toplam ağırlığı 8 kg’ı geçmemeli. Kafes ve evcil hayvanın toplam ağırlığı 8 kg’ı geçiyorsa kargo kompartımanında taşınıyor.

Her bir yolcu için en fazla iki adet kafes kabul ediliyor. Bu kafesleri siz temin ediyorsunuz. Ancak kafeslerden sadece birinin kabin içerisinde taşınmasına izin veriliyor.

Daha fazla bilgi için:

http://www.turkishairlines.com/tr-tr/seyahat-bilgileri/bagaj/evcil-hayvan

http://www.anadolujet.com/aj-tr/services/passenger_services/pets.aspx

Pegasus Evcil Hayvan Alıyor Mu & Şartları Neler?

Pegasus’ta evcil hayvanla seyahat için çağrı merkezini arayarak rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.

Köpeğinizin sağlık belgesini, aşı karnesini ve kimliğini her uçuş için, yurtdışı uçuşlar için de istenilen diğer belgeleri ve evcil hayvan pasaportunu yanınızda bulundurmanız isteniyor.

Kabine, sizin temin ettiğiniz 55x40x20 cm ölçülerindeki kafesin ağırlığı dahil 8 kiloyu geçmeyen en fazla üç evcil hayvan alınabiliyor. 8 kg’ın üstündeki evcil hayvanlar kargo ambarında seyahat ediyor ve her uçuşta maksimum dört evcil hayvan kargoda seyahat edebiliyor.

Kargo bölümündeki köpeğinizin tüm yiyecek içecek gereksiniminden siz sorumlusunuz fakat gecikme ve aksaklıklarda yiyecek içecek desteği sağlıyorlar.

Yine bazı “tehlikeli” sayılan köpek cinsleri uçağa alınmıyor.

İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar yurt dışından canlı hayvan kabul etmediğinden bu rotalarda evcil hayvan taşınamıyor.

Ücretlendirme için: http://www.flypgs.com/ssr/tr-ssr.html

Daha fazla bilgi için: http://www.flypgs.com/bilgilendirme/genel-kurallar.aspx

Atlas Jet Evcil Hayvan Alıyor Mu & Şartları Neler?

Atlas Jet’te, uçak kabininde evcil hayvan taşınması yine uçuştan en geç 6 saat öncesine kadar yapılan rezervasyonla yürütülüyor.

Diğer havayollarında olduğu gibi kabinde seyahat için evcil hayvanınızın kafesinin 23x40x55 cm ölçülerinde olması ve 8 kiloyu geçmemesi gerekiyor.

Yine tüm sağlık, aşı ve kimlik belgelerinin tam olması isteniyor. Bunlara ek olarak Londra’ya yapılan uçuşlarda canlı hayvan taşınamıyor.

Londra çıkışlı uçuşlarda ise kabinde evcil hayvan kabulü yapılıyor, fakat tekrar geri dönüşte kabul edilmiyor. Ücretlendirme de, iç hat ve Kıbrıs uçuşlarında 20 TL olarak sabit.

Daha fazla bilgi için: http://www.atlasglb.com/ozel-ihtiyaclar/

Onur Air Evcil Hayvan Alıyor Mu & Şartları Neler?

Onur Air’de ise uçak içinde evcil hayvan taşınamıyor. 🙁


Evcil Hayvan İle Otobüs Yolculuğu

Google_Otobus_Bubble

Karayolları Taşıma Yönetmeliği’nin 40/6 maddesinde “Taşıtın bagaj taşınmasına mahsus bölümleri dışında eşya taşınamaz. Özel kafeslerinde kedi, köpek ve kuş gibi evcil hayvanlar bagaj taşımaya mahsus bölümlerde taşınabilir. Taşıtın içinde canlı hayvan hiçbir şekilde taşınamaz” ibaresi bulunduğundan ne yazık ki hiçbir otobüs firması evcil hayvanları yolcu kabinine kabul etmiyor. Bu konuda belli başlı otobüs firmalarının  politikaları kendi ağızlarından şöyle:

Nilüfer

“Sadece kedi, köpek ve ötücü kuşlar (muhabbet kuşu, kanarya) evcil hayvan olarak taşınabilmektedir. Evcil hayvanlar, koli, çanta vb. ürünler içerisinde taşınamaz. Özel kafesleri içerisinde sadece araçlarımızın bagaj bölümünde taşınabilirler. Evcil hayvanın sağlıklı, temiz, kokusuz ve sakin görünümlü olmasına dikkat edilmelidir. Sağlık ve dış görünüm açısından kötü durumda olan canlı hayvanlar taşıma için kabul edilmemektedir. Evcil hayvanlar, veteriner tarafından uyutulmuş bir şekilde, imza karşılığında taşınabilir. Evcil hayvana ait sağlık belgesi, aşı kağıdı vb. evraklar kabul işlemleri sırasında yolcunun yanında bulunmalıdır.”

Kamil Koç

“Doğabilecek her türlü olumsuz sonuç için; sorumluluk tarafınıza ait olmak koşulu ile özel kafes içerisinde veteriner kontrolünde uyutulmuş kedi, köpek, vb. canlıların bagaj kısmında taşınması mümkündür.”

Pamukkale

“Kara Yolu Taşıma mevzuatına göre, evcil hayvan taşınması, araçların yalnızca bagaj bölümlerinde, kendi özel kafeslerinde (koli, çanta vb. ürünler içerisinde taşıma yapılamaz), veteriner tarafından uyutulmuş bir şekilde, bölgelerdeki otogar yetkililerinden imza karşılığında (evcil hayvanlarda meydana gelebilecek herhangi bir olumsuz durumdan firmanın sorumlu olmayacağına dair bir yazıyla) gerçekleşebilmektedir.”

Ulusoy

“Evcil hayvanınızın sağlığını korumak ve seyahat bitiminde istenmeyen üzücü bir sonuçla karşılaşmamak için kedi, köpek, kuş gibi her türlü evcil hayvanın firma prensibi gereği bagaj ve kabin içi de dâhil otobüslerimize kabul edilmemektedir.”

Otobüs Yerine BlaBlaCar

👉  Evcil hayvanla ulaşım konusunda seyahat paylaşım platformu Bla Bla Car‘ı da aklınızda bulundurmanızı öneririz. Zira evcil hayvanla ulaşımda en sağlıklı yol araba yolculuğu ve bu platformdan sizinle aynı yöne giden, evcil hayvanınıza aracında seve seve yer açacak yol arkadaşları bulabilirsiniz. Hem de evcil hayvanınızı bagaja vermek zorunda kalmadan, yanınızda götürerek.


Evcil Hayvanla Deniz Yoluyla Ulaşım

Google_Vapur_Bubble

Deniz yoluyla yolculuğa çıkılacaksa yukarıdaki uyarı ve önerilerin hepsi yine geçerli. Fakat belirtmek gerekir ki ülkeler arası seyahat gemileri olan Cruise’lara kesinlikle evcil hayvan alınmıyor. 🙁

İstanbul Şehir Hatları vapurlarında kafeslerinde olmak şartı ile evcil hayvanlara izin var. Fakat köpekler kafeslerinde olsalar bile ağızlık takmak zorundalar. İDO’larda ise köpeğinizin aşı karnesinin yanınızda bulunması ve kafesinde olması şartıyla yolcu salonları dışında görevlilerin gösterdiği yerlerde yolculuk yapabiliyor. Kafese sığmayacak büyüklükteki köpeğiniz de yine ağızlık takmak şartı ile gemi görevlilerinin gösterdiği yerlerde seyahat ediyor. Fakat dilediğiniz zaman köpeğinizi görebiliyorsunuz.

Şehir hatlarında da durum pek farklı değil. Hem köpeğin kafeste olması, hem de ağızlık takması gerekiyor.


Köpek İle Araba Yolculuğu

Google_Araba_Bubble

Köpeğinizi darbeye ve çarpmaya dayanıklı bir kafes veya taşıma çantası içinde taşınması, hem sizin, hem de onun güvenliği için öneriliyor. Biz kafes kullanmıyoruz, o ayrı. 😀 Ön ve arka koltuk başlarına takılarak arabanın arka koltuğunu kaplayan (yukarıdaki kapak resimde de gördüğünüz) bir örtü var, onu yaydıktan sonra yatağını koyuyor ve yola çıkıyoruz. Bu örtü su sızdırmıyor. Araba tutarsa döşemeler güvende 😉

Yol tutması ile baş etmek

Araba ne kadar her gün kullandığımız birşey olsa da, bizi bile hala yol tutabiliyor. Kırk yılda bir binen köpeklerin midesinin bulanması çok normal. Ama yine de kusma riskini azaltmak için yapılabilecek çok şey var:

– En iyi çözüm, boş mideyle yola çıkarmak ve onu molalarda protein içerikli atıştırmalıklarla beslemek. (Ama eğer yolculuğunuz uzun sürecekse yanınıza mutlaka ekstra mama alın tabi)

– Önce bir mide koruyucu (Ulcuran, Famodin gibi), ardından da bulantı giderici (Emedur gibi) ilaçlar verebilirsiniz.

– Susurlukta tost molası yaptığınızda mahsum gözlerle ağzınızın içine bakabilir ama sakın vermeyin. İçindeki minnacık sucuk bile onun midesini bozamaya yeter.

3-4 saatte bir mola vererek köpeğin hareket ve tuvalet ihtiyacını da karşılamak gerekiyor. Biz yol boyunca benzincilerde durarak hem kendi bacaklarımızı açıyoruz, hem onun gönlünü yapıyoruz. Yalnız, 0toyol kenarındaki benzincilerde bile sokak köpekleri olabiliyor, aklınızda olsun.

Arabada huysuz köpek

Genellikle, köpekler arabada uyku moduna geçiyorlar. Ama arada huysuzlanan da var tabi. Her şekilde, köpeği küçük yaşta arabaya binmeye alıştırmakta fayda var. Araba yolculuğu problemliyse, köpeğinizin araca binmeden önce yormak da güzel bir çözüm. İyice egzersiz yaparsa, fazla enerjisini atmış olacağından araç içinde sakin olma ihtimali daha yüksek.

Bizim bir köpeğimiz arabaya her bindiğinde veteriner hekime gittiğini sanıp, panik oluyordu. Eğer sadece veterinerden veterinere arabaya biniyorsa problem bu da olabilir. Araba yolculuklarını daha tatlı sonlara bağlayarak araba = veteriner bağını değiştirmeye çalışabilirsiniz.

ÖNEMLİ: Köpeğinizi park halindeki aracın içinde asla bırakmayın!!!!

Cam aralık dahi olsa özellikle sıcak havalarda arabanın içi ÇOK çabuk ısınır. Kaldı ki onlar bizden ısıya çok daha duyarlılar. Bizim rahatça durduğumuz ortamda onlar darlanabilirler ve bu durum köpeğinize ısı çarpması ve dehidrasyon yaşatabilir. Bu gibi durumlarda köpeğe aniden soğuk su verilmemeli. Önce ılık su ile başlayıp yavaş yavaş soğuk suya geçmek gerekiyor. Arka camlarda güneşlik de kullanmakta da fayda var tabi.


Diğer Konular

İlgilendiğiniz yazıyı okumak için konunun üzerine tıklayabilirsiniz.
01_Hazırlık_Mavi
02_Konaklama_Yesil
03_Ulasım_Sarı
04_2AylıkGezi_Turuncu
05_Mavi_köpekledeniz

Instagram’a Da Bekleriz!

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Biz Evde Yokuz (@bizevdeyokuz)’in paylaştığı bir gönderi

42 Comments

  1. Merhaba 2 tane shih tzu cinsi köpeğimizle amerikaya seyhat etmek istiyoruz, araştırdım biraz cdc diye bir belgeden bahsediyor bilginiz var mı ?

  2. İngiltereye golden cinsi köpegim ile uçuş yapmak istiyorum. Bu uçuş için yalnızca Istanbulda bir acenta buldum. Antalyada uçuş icin işimi kolaylaştıracak bir acenta var mı acaba?

  3. Merhaba. Biz Paris’e taşınıyoruz. Poodle cinsi köpeğimle beraber. Buradan gidiş için tüm belgeler hazır ve karantina süresini doldurduk. Fakat ziyaret için yeniden Türkiye’ye dönüşte bizden ne isteniyor veya bişey isteniyor mu bilmiyorum. Tarım bakanlığı da bilmiyor maalesef. Sizin bir bilginiz var mıdır?

  4. Merhabalar yurtdisina arabamız ile oglumu götürmeyi istiyoruz 1,5 yaşımda maltipo cinsi aile ziyaretine gidicez uçakla kargo bölümüne gitmesi gerekiyor ama kargoda goturmek istemiyorum onun için arabayla gitmeyi göze aldık daha once hiç araba ile gitmedik cip yeni pasaport titrasyon testi hazir tarım işlerindeki belge var ama gümrüklerde sorun yaşanırmi??her ülkenin farklı ymis istekleri giden varmi varsa lütfen yardımcı olurmusunuz

  5. Merhabalar, detaylı yazınız için teşekkürler. Bizim bir golden retriever’ımız var ve Onunla birlikte Çekya’ya taşınıyoruz. Onun rahatlığı ve bizim huzurumuz için araçla götüreceğiz 🙂 Yurt dışındaki gümrüklerde dikkat etmemiz gereken bir şey var mı hiç tecrübe yaşayan birilerinin yazısını göremedim. Bilginiz ve tecrübeniz varsa bu konuda pylaşabilirseniz çok mutlu olurum .

    1. Merhaba Kerem,
      Ne güzel, yepyeni bir sayfa. Her şey gönlünüzce olsun. Maalesef hiç köpekle uluslararası karayolu tercübemiz yok.

  6. Temmuzda kendi arabamla Midilli’ye geçmek istiyorum. Köpeğim 5 kg’lık bir Shih tzu. Kendi arabamla geçerken herhangi bir kafes gerekmiyor degil mi? Klostrofobisi var beynimizin. Ayrıca onun için ne belgeler gerekiyor henüz araştırmadim, bir bilgisi olan var mı? Ve Midilli’ye daha önce kendi aracıyla giden var mı? Orada araç kiralamak mı kendi aracinizla gitmek mı hangisini tavsiye edersiniz?

    1. Merhaba Özlem,
      Köpeğini kendi aracında istersen ön koltukta götür, kimse karışamaz. Klostrofobisini yerim onun. <3
      Köpeği Avrupa'ya sokmak zor olabilir. Eskiden karantina falan istiyorlardı, şimdi hala gerekiyor mu bilmiyorum. Süreçleri öğrendiğinde bize de yazar mısın?

  7. Yavru kopek aldim. Memlekete yerleşmeyi dusunuyorum. Özel arabayla gideceğiz. 1.5 aylik ve aşısı yok. Karnesiz sorun olur mu?

    1. Merhaba İsmail,
      Yurt dışına çıkmıyorsan ve özel araçla gideceksen aşı karnesiz seyahat edebilirsiniz.

  8. Selamlar
    Kızım ve küçük ırk köpüşümüzle ailemin yanına gitmek istiyoruz. Arabamız yok. Bla Bla’dan bahsettiniz. Bla Bla güvenli mi acaba? Sürekli ülkemizde kötü olaylara tanık oluyoruz haberlerde.

    1. Merhaba Selin,
      Bla Bla’dan bağımsız, malesef bu ülkedeki hiç bir şeyin güvenli olduğuna kefil olamayız. Dolmuş gibi düşün. Baktığında güvenli ama Özgecan’ı unutmuş değiliz. Her zaman her şeyde elbette bir risk var.

      1. Evet Özgecan’ı unutmadık. Sürekli yeni Özgecanlar eklendiği için unutmakta mümkün değil. Teşekkür ederim. Ben de bayramda aynı güzergaha giden var mı? diye arkadaşlarıma haberler bırakmaya başladım. Şarkının da dediği gibi “ Bir ihtimal daha var” ☺️

  9. Muşta bulduğum bir sokak köpeğini adanadaki evime götürmek istiyorum. Bu konuda ne yapacağımı nasıl yapacağımı bilmiyorumbu konuda bana yardımcı olabilir misiniz?

  10. Merhaba, 8 aylık fransız bulldog cinsi köpeğim var. Kendisi için de pegasustan rezervasyonlarını yaptırdık. Ancak aklıma şu takılıyor, diğer bulldog cinsleriyle karıştırırlarsa ne yapacağım? Benzeri konu yaşandı ise yardımlarınızı rica ediyorum. Bir de 1-2 kg aşabiliriz sizce aşırı sorun olur mu?

  11. Hangi cins köpekler uçakta yanımızda gidebiliyor? Ve otobüste yanımıza alamıyor muyuz? Bilgiler için teşekkürler.

    1. Selamlar

      Köpeğin cinsi kriter değil, büyüklüğü önemli olan. Her uçak firmasının farklı uygulaması var, bu yazıda da bilgiler mevcut. Lütfen okuyun

  12. Benim 7 aylik av kopagim var kayseriye goturmem gerekiyor. nasil gorecegimi bilmiyorum otobus firmalari bagajda gider ancak diyo bunuda ben istemiyorum gondere bilecegim bir firma biliyorsaniz yardimci olun

  13. Merhabalar yakin zamanda maltese terrier cinsi kopek alacagim ancak otobus yolcugunda annem almazlar diyor alirlarsada bagajda gitmesini istemiyorum ne yapmaliyim igne yi pek istemiyorum

  14. Merhabalar!
    Biz golden kopegimiz ile aracla avusturyaya (avustralya degil) gitmek istiyoruz. Izmirden yaklasik 1800 km. Kafes demoktratik acidan mecburi mi?

  15. yalnız şehir hatlarında ağızlık takmak koşuluyla istediğiniz yerde seyahat edebiliyorsunuz. Biz Burgazada’ya gittik geçen hafta girerken ağızlık takılıydı. Yanımızda karnemiz de vardı. Turnikeden geçmeden önce Tekila ağızlığın cırtını açmıştı 😀 Güvenlik ağızlık takın uyarısı yaptı. zaten takılı dedik bi baktık sallanıyo boynundan. Yine de sıkıntı çıkmadı. Hatta dönüşümüzü akşam geç saatte (22:05) yaptığımızdan çok esiyordu ve hep birlikte içeri kısımda oturduk. Ayrıca Kadıköy’de sorduğum kadarıyla ya tasma ya da ağızlık tek başına da yeterliymiş.

  16. Kısacası evcil hayvanız var ise aracınız dışında seyahat etmeyiniz… Hele ki uyutmak vicdan dışı bir eylem 🙁 Birde tren yolu ile ulaşım var en rahatı o galiba küçük ırklarınız için çocuk bileti alıp yan koltuğunuzda seyahat edebiliyorsunuz 🙂

    1. uyutma olmasa bile otobusun altina verirken sakinlestirici igne yada hap sart. tam olarak klostrofobik ve inanilmaz gurultulu bir yer o kompartman.

  17. Burada bahsedilen şirket politikaları, iş Türkiye’de olunca genellikle keyfiyete varıyor, rastgele oluyor. Uçaklarda günler öncesinden defalarca konuşulup, özel kargo bölümünde taşınması ayarlanan durumlarda bile son anda bagaj bölümünde taşınıp havasızlıktan ölen kedi köpeklerin hikayeleri çok. Havaalanı girişlerinde de güvenlik çok sorun çıkartıyor. Ben hiçbir otobüs firmasına kedimi dahi kabul ettiremedim. İki koltuk satın almak istesem bile kabul etmediler, burada adı geçen firma dahil. Aracım olmadığı zaman tek çarem trene binmekti onda da yatıştırıcı vermemi istediler. Her an bir şey olacak mı, dozu iyi ayarlandı mı korkusuyla berbat yolculuklar geçirdim. Neyse ki arabamız var artık ve köpeklerimizle rahatız. Ancak rezervasyon sitelerinde ve telefonda evcil hayvan kabul ettiklerini söyledikleri halde eğitimli ve seyahate alışık olan, kendi kutusunda yatağıyla taşıdığımız küçük ırk köpeğimizle bizi gece yarısı kapıda bırakan çok Türk oteli oldu. Yani Türkiye bu anlamda sınıfta kalıyor.Bunları her konu altına yazmaya devam edeceğim ki belki birkaç kişi daha görür ve halimizi anlar.

  18. Merhaba.
    Ben 2 kedimle dunyayi gezmeyi planliyorum. Bisikletle onlarin da rahat yolculuk edecegi bir romork ekletecegim. Yalniz burokrasiden bir de kedilerin yolculuga olan tepkisinden bi’haberim. Bir suru arastirma yaptim ancak emsal bulamiyorum. Fikri olan var mi?

    1. Köpek olsaydı belki yolculuktan hoşlanabilir derdik ama kediler için bu tip bir yolculuk pek de hoşlarına gitmeyebilir. Eğer herhangi bir bilgi alırsanız bize de yazın. Bu konuyu biz de çok merak ettik

  19. Arabaya serdiginiz ortuyu nerden kaca aldınız? Pitbull için de örtü yeterli olur mu? Dayanıklı mi yani 🙂

  20. Tam bir kaynak rehber olmuş. Bilgiler altın değerinde. Grafikler de Google da pek bir sevimli! 🙂

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir