AVUSTURYA YEMEKLERİ

Avusturya yemekleri İtalyan mutfağı başta olmak üzere Türk, Hint, Orta Doğu ve Yahudi mutfaklarının birleşimiyle ortaya çıkmış. Bu yüzden hepsinden izler taşıyor ve bizim damak tadımıza oldukça uyuyor. Avusturya ile özdeşleşmiş yemekler.

Şnitzel (Wiener Schnitzel)

Avusturya mutfağı denince akla ilk gelen yemek şüphesiz şnitzel. Artık dünyanın her yerinde şnitzel bulmak mümkün, Türkiye’deki esnaf lokantalarının menülerine bile arada baş gösteriyor ama ana vatanı Avusturya illa bir yemek lazım.  🙂 “Aman alt tarafı şnitzel kuş mu konduracaklar Viyana’da?” düşüncesindeyseniz bazı adresler sizi şaşırtacak.  Her yerde bu yemeğe şnitzel derken, burada üzerine basa basa “Viyana şnitzeli” denmesinin bir sebebi var,  yediğiniz şnitzellerden daha bir çıtır çıtır, lezzeti daha bir yoğun.  Bir de yanına öyle bir patates salatası koyuyorlar ki resmen şnitzelden rol çalıyor. 😀 Farkı da patates salatasında kullandıkları bal kabağı çekirdeği yağıymış diye duyduk. Türkiye’de ve dünyada tavuk şnitzel yaygın olsa da yemeğin orijinali dana etinden yapılanıymış, daha sonra farklı etlerle varyasyonları geliştirilmiş. Hangi restorana giderseniz gidin kötü bir şnitzel yiyeceğinizi sanmıyoruz. Ama şnitzel konusunda başı çeken restoranları Viyana Restoranları & yazımızda listeledik.


 

Kaiserschmarrn

Fotoğraf Kaynak: Tourismusregion Katschberg / Flickr

Kaiserschmarrn aslında normal pankekin (krepin daha kalın ve pofidik versiyonu) rom, şeker, kuş üzümü, vanilya katılarak yapılmış hali ve ondan sonra dilimlenip genelde yanında elma sosu üstüne de pudra şekeriyle servis ediliyor. Hakkında çok fazla hikaye olsa da imparatorun isteğiyle onun için özel yapılmış bir tatlı olduğu kesin bilgi. 🙂 Hatta ismi de imparator demek olan “kaiser” ve uydurma-manasız demek olan “schmarrn” kelimelerinden geliyor. Yani basitçe imparator uydurması bir tatlı ve pancake’in ortaya karışık yapılmış versiyonu. 🙂

Tarifini isterseniz buradan bulabilirsiniz: www.austria.info/uk/things-to-do/food-and-drink/favourite-austrian-recipes/kaiserschmarren


 

Rauchfleisch

ArminFlickr / Flickr

Dana ya da domuz etinin basitçe tütsülenmiş hali. Sıcak ya da soğuk haliyle sunulabiliyor, yanında genelde yaban turbu ya da bezelyeyle servis ediliyor. Maalesef bunun için önerebileceğimiz bir restoran bulamadık.


 

Tafelspitz

Fotoğraf Kaynak: By RobertK – wikipedia.org

Tafelspitz’in ana malzemesi bir dilim haşlanmış dana ya da sığır eti ama onun yanındaki sebzeler zevke göre değişebiliyor. Genelde yanında mutlaka sebze oluyor ama orjinalinde kesin olan şeyler elma püresi, yaban turbu ve patates. Elmayla et yan yana birazcık bizim damak tadımıza uymasa da denenebilecek bir yemek. Çok bilinir olmasının nedenlerinden biri Avusturya İmparatoru Franz Josef I’in en sevdiği yemeklerden biri olması, imparator hiçbir öğününü bir dilim haşlanmış etsiz geçirmezmiş o yüzden yanındaki sebzeler değişebilse de yemeğin asıl olayı oymuş.


 

Linzer-torte

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Linzer-torte Avusturya’nın Linz şehrine özel bir tatlı, yani Viyana lezzetlerinden biri sayılmaz ama yine de bu listeye girmeyi hakettiğini düşündük. Linzer-torte un, tuzsuz tereyağı, yumurta beyazı, limon suyu, tarçın ve kuruyemişlerle yapılan bir hamurun üstüne reçel ve tereyağı konularak yapılıyor. Görünüşü pastaya benziyor ama hamuru oldukça gevrek yani büyük bir milföy gibi düşünebilirsiniz, üstü de baklava deseni gibi pek afilli.


 

Viyana Sosisi (Wiener Würstel)

Fotoğraf Kaynak: Christian Kadluba / Flickr

Viyana’da adım başı sosis yiyebileceğiniz “hot dog”çular var çünkü viyana sosisi çok meşhur. Aslında içinde bu kadar farklı ne var da bu kadar meşhur olmuş derseniz çok duyduğumuz o Frankfurt sosisiyle aynıymış aşağı yukarı. Domuz ve/veya etin sosis haline getirilmesiyle yapılıyor ve nerede, hangi fabrikada yapıldığına bağlı olarak şekli, büyüklüğü veya içindeki malzemeler değişiklik gösterebiliyormuş. Genellikle küçük, kısa bir baget ekmeğin ortasının delinip içine sokulmasıyla servis ediliyor; üstüne de hardal, ketçap, mayonez gibi ne isterseniz sosu koyuyorlar bir de yanına turşu. Domuz eti konusunda hassas olanlara mutlaka yemeden önce sormalarını tavsiye ederiz, çünkü çoğunlukla domuz sosisi kullanılıyor.  Nerede yerseniz yiyin tat konusunda çok bir farklılık hissedeceğinizi sanmıyoruz ama yine de zincir haline gelmiş, çok ünlenmiş sosisçileri var. Bitzinger en ünlü ve en çok şubesi olanlardan.


 

Apfelstrudel

Apfelstrudel’in türkçesi elmalı turta olsa da Türkiye’de yediğimiz elmalı turtalardan biraz da olsa farklı malzemelerle hazırlanıyor ve şekli çok farklı. Biz elmalı turtaya çoğu zaman yuvarlak bir kek şeklinde rastlıyoruz ama Viyana’da apfelstrudel rulo şeklinde hazırlanıyor. Bildiğimiz elmalı turta tarifinden farkları; içinde kuş üzümü, rom, karanfil,limon suyu olması. Tabi tarif herkese göre değişiklik gösterdiği için hali hazırda kullanıyor olmanız da kuvvetle muhtemel. 🙂 Cafe Central ve Cafe Landtmann zaten çok otantik ve hoş kafeler, bir diğer özellikleri de Viyana’daki en iyi apfelstrudel yapan yerlerden olmaları. Bu iki kafe hakkında bilgi almak isterseniz Viyana’nın çoğu hatrı sayılır kafesini anlattığımız “Viyana Cafeleri” yazımızı okumak için tıklayın. 


 

Sacher – Torte

Fotoğraf Kaynak: www.sacher.com

Sacher-torte Avusturya mutfağının en ünlü tatlılarından biri. Türkçe “zaher” diye okunuyor ve yoğun çikolata sevenler için uğruna ölünebilecek güzellikte bir tatlı. Avusturyalı Franz Sacher’in “buluşu” desek abartmış olmayız çünkü Avusturya’ya gidenler için en az diğer turistik aktiviteler kadar klasikleşmiş. Sacher-torter çikolatalı kekin arasına ince bir tabaka kayısı marmelatı konularak yapılıyor üstüne ise altın vuruş olarak bitter çikolatalı bir sos dökülüyor. Tabii bu en temel malzemeleri ve yapılış şekli bu kadar basit değil. Malzemeleri ve yapılışını buradan bulabilirsiniz: www.austria.info/uk/things-to-do/food-and-drink/favourite-austrian-recipes/sacher-torte

Sacher-torte yemek isterseniz Sacher Otel’in içinde oturup kahveyle yiyebileceğiniz bir Sacher Cafe var, onun dışında alıp İstanbul’a getirmek isterseniz de mükemmel paketlenmiş sacher’ler satılıyor. Sacher-torte çoğunlukla üstünde minik bir çikolata parçası ve yanında şekersiz krem şantiyle servis ediliyor. Viyana’ya gidince tatmadan dönülmemesi gereken lezzetlerden bizce. Şahsi olarak çikolatasının biraz fazla yoğun olduğunu düşünsek de çikolatalı tatlıları sevenlerdenseniz bayılacağınızı iddia ediyoruz! Konum için tıklayın.


 

Cordon Bleu

Fotoğraf Kaynak:https://www.facebook.com/Schnitzelwirt1

Cordon bleu aslında Viyana lezzetlerinden biri olmasa da şnitzelin bir nevi kardeşi olduğu için Viyana’da da güzel yapanı çok. Zaten düşününce şnitzelle cordon bleu birbirine acayip benzeyen yemekler; şnitzel içine bir şey konmadan dövülüp kızartılmış et-tavuk, cordon bleu’nün içineyse peynir ve/veya domuz salamı konuyor. Önereceğimiz yerde diğer yemekler de çok lezzetli ve her odası farklı döşenmiş, otantik bir havası var. Sırf ortamı için bile bir uğranmayı hakediyor. Cordon Bleu için Schnitzel Wirt’e gidin. Ayrıntılı bilgiyi Viyana Restoranlar & Barlar yazımızda bulabilirsiniz.


 

Kahve

Fotoğraf Kaynak: seventyoneplace / Flickr

Kahveyi Avusturya’ya ilk olarak  Viyana Kuşatması zamandında Osmanlılar götürmüş. Daha sonra kahve ve cafeler Viyanalıların ellerinde yepyeni bir kimlik kazanmış. Bizce dünyada en asil kahve deneyimini yaşayabileceğiniz yer Viyana. Yüz yıl sonra bile bugün hala gümüş tepsilerde servis yapılan Viyana cafelerini gezmek kahve sevmesiniz bile burada yaşayabileceğiniz en hoş deneyimlerden.

Julius Meinl adında dünyaca ünlü bir kahve üreticileri var. Julius Meinl 1862 yılında açılmış ve hem Avusturya’da hem dünyanın başka ülkelerinde satış noktaları var. Bu noktalarda hem her türlü kahve-kahve yapım malzemeleri, hem gurme yiyecekler hem de süpermarketlerde bulabileceğiniz bir sürü yiyecekler satılıyor. Özellikle Stephensplatz’a yürüyerek 5 dakika olan Julius Meinl am Graben şubesi çok büyük bu yüzden bir uğrayıp bakınmak keyifli olabilir. Belki sevdiklerinize almak için yiyecek veya hediyelik eşya bulabilirsiniz. Websitesi: www.meinlamgraben.at   Konum için tıklayın.


 

Mozart Çikolatası

Fotoğraf Kaynak: www.mozartkugel.at

Avusturya’nın çikolata anlamında Belçika gibi bir ünü olmasa da Mozart Çikolatası çok ünlü ve bir o kadar da eski. Basitçe top şeklinde bitter çikolatanın içinde fıstıklı badem ezmesi ve nuga konularak yapılıyor, ama çok lezzetli bir şey çıkıyor ortaya. İsmi Mozartkugel diye geçiyor ve arkadaşlarınıza Viyana hediyesi almak isterseniz biçilmiş kaftan. Çoğu hediyelik eşya satan yerde, markette kolayca bulabileceğiniz bir şey ve birçok farklı firma yapıyor Mozart çikolatasını. En ünlü markalardan biri Mirabell.


 

Zwiebelrostbraten

Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Zwiebelrostbraten da Viyana’nın özel yemeklerinden. Özellikle eski Viyana restoranlarının çoğunda bulabilirsiniz. Biftek, baharat ve soslarla harmanlanıp pişiriliyor, yanında da incecik kesilmiş soğanlar kızartılıyor veya karamalize ediliyor. Soğanın pişiriliş şekli değişse de başrol hep soğan. Genellikle patatesle, tagliatelle ya da spaetzle adı verilen makarnalardan biriyle servis ediliyor.


 

Kartoffelpuffer

Fotoğraf Kaynak: maxpixel.freegreatpicture.com

Kartoffelpuffer basitçe patatesli puf. Patates çiğ haliyle eziliyor, yumurta ve unla karıştırılıp baharatlandıktan sonra tavada pişiriliyor. Kalınlığı aynı krepte olduğu gibi farklılık gösterebiliyor ama genellikle incecik değil de pankek ya da mücver gibi daha pofidik ve kalın oluyorlar. Yulaf ezmesi, soğan, küp bacon (domuz pastırması), sarımsak hatta füme somon gibi yiyeceklerle karıştırılmış çeşitli varyasyonlarına da rastlayabilirsiniz. Bazı yerlerde elma sosu ile servis ediliyor.

3 Comments

  1. Merhaba

    seyahate çıkmadan önce yazılarınızı mutlaka okuyorum her zaman çok yardımcı ve eğlenceli oluyor. ancak Viyana Restoranları & Barları yazınız varmış galiba bu yazının en başında atıfta bulunmuşsunuz. onu bulamadım.viyana seyahatim öncesi onu da okumak isterdim 🙂

    teşekkürler

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir