☞ (Yukarıdaki VIDEO’yu izlemeyi atlamayın!!!) ☜
Batum, Karadeniz’deki beklenmedik Akdeniz şehri. Gürcistan’ın yazlığı olan şehir ve hiç bizim bildiğimiz Karadeniz’e benzemiyor: İnsanlarda bir parmak arası terlik, salınarak yürüme hali, hayat telaşsız, stressiz…
Şehir, 1991’de Gürcistan Sovyet Bloğu’ndan ayrıldığından beri çok hızlı kabuk değiştiriyor. Onu sarmalayan dik ve yemyeşil dağlar, yükselen gökdelenlerle yavaş yavaş perdeleniyor. Özellikle 2004’ten beri komünizmin etkilerini silkeleyip, Batum’u bir zamanlar olduğu gibi gözde bir yazlık tatil destinasyonu yapmak için devletin büyük seferberliği var. Şehre kocaman parklar yapılıyor, bulvarlar açılıyor, uluslararası otel zincirleri geliyor… Burayı yaşanası bir yer yapan bir sürü adımlar atmışlar ve şehir çok keyifli bir hal almış.
Batum’a 2 gün ayırmanız kafi. Size iki gününü en iyi şekilde nasıl değerlendirebileceğinizi anlatan bir Hafta Sonu Batum Rehberi hazırladık. Onu okumadan aman bir yere kımıldamayın. Yoksa çok şey kaçırırsınız, bizden söylemesi . 😉 Gürcistan hakkında çok daha fazla bilgi için Gürcistan Gezi Rehberi sayfamıza da bakabilirsiniz.
Burada gezilip görülmesi gereken yerlerin nereleri olduğunu, önemlerini, anlattık. Onları bir programa dökülmüş olarak bulmak ve daha fazlası için yukarıda belirttiğimiz Hafta Sonu Batum Rehberi yazımıza bakabilirsiniz.
Batum Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce
Batum’a Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?
Batum’a gitmek çok kolay ve bir sürü yolu var. İstanbul’dan direk uçmak, Hopa’ya uçup otobüsle Batum’a geçmek ( Hopa Batum arası araba ile 2,5 saat), Trabzon’a uçup otobüsle Batum’a geçmek ya da kendi arabanızla Sarp Sınır Kapısı’ndan geçmek gibi seçenekler var. Ayrıca Trabzon, Hopa, Rize’den minibüs seferleri de mevcut. Fakat Batum’a uçakla gelecekseniz, Batum Havalimanı’na ineceksiniz. Fakat uçak biletinizi almadan önce mutlaka fiyat karşılaştırması yapın deriz. Batum Havalimanı’na uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.
Ayrıca Batum’a ulaşımın detaylarını buradan okuyabilirsiniz: Batum’a Nasıl Gidilir?
Batum’a Ne Zaman Gelmek Lazım?
Malum, Batum Gürcistan’ın yazlığı olduğundan ideal zaman yaz ayları. Ama foliage vakti, yani sonbaharda ağaların yeşilden sarı ve kırmızıya döndüğü vakitte de, Batum’un dağları, köyleri efsane olur gibi geldi bize. Kışın gidenler içinse Batum’a 1 saat mesafede Goderdzi Kayak Merkezi var. Küçük bir tesis. Yani kayak tatili için buraya gidilmez, ama Batum’dayken canınız kaymak isterse uğranılır nitelikte.
Batum’a Ne Kadar Zaman Ayırmalı?
2 günde Batum’u rahat rahat gezebilirsiniz. Bizim önerimiz ilk gününüzü Batum merkezde geçirmeniz. İkinci günü de yine Batum’da ama merkezden uzak yerlere ayırmanız.
Batum’un Hangi Bölgesinde Konaklamalı
Eski Bulvar: Rustaveli Bulvarı ve Ninoshvili Caddesi boyunca Ali ve Nino Heykeli’ne kadar uzanan bölge eski bulvar olarak adlandırılıyor. Hilton, Sheraton ve Radisson gibi şehrin en köklü otel zincirleri burada kümeleniyor. Ayrıca birçok restoran ve gece kulübü de bu bölgede yoğunlaşıyor.
Eski Bulvar otellerini incelemek için tıklayın.
Yeni Batum Bulvarı: Bu bölge, Rustaveli Bulvarı’nın bittiği yerden başlayıp Sherif Khimshiashvili caddesi boyunca devam ediyor. Buradaki otellerin önü komple deniz olduğu için çoğu konaklama seçeneği genellikle deniz manzaralı oluyor.
Yeni Bulvar otellerini incelemek için tıklayın.
Batum’da Seçtiğimiz Oteller & Evler
Batum’da her bütçeye göre konaklama seçeneği var. Buraya iş amaçlı gelenler için business oteller, bizim gibi hafta sonu için orta karar bir yer arayanlara pansiyon ve otel seçenekleri, daha düşük bütçeli seyahat edenler, backpacker tarzı gezenler ve öğrenciler için hosteller bulunuyor. Ayrıca Batum’da otelde kalmak yerine aynı fiyat aralığındaki otellere eş değer konforda apartman dairesi kiralamak da çok yaygın bir opsiyon. Bizim sizin için seçtiğimiz oteller ve evler şöyle:
Wyndham Batumi $$$
Yüksek bütçeli tatil yapmak isteyenler için Batum’daki business otelleri arasından bir seçenek. Yüzme havuzu, firness merkezi, hamam ve spa sunan tesisin odaları deniz manzaralı. Avrupa Meydanı’na 100 metre mesafede. Evcil hayvan kabul edilmiyor. İncelemek için TIKLAYIN.
Hotel Bloom $$
Hotel Bloom, klimalı, televizyonlu, su ısıtıcılı, banyolu, çalışma masalı, wifili odaları olan dört yıldızlı bir otel. Otel her sabah açık büfe kahvaltı sunuyor. İncelemek için TIKLAYIN.
Porta Batumi Tower $$
Porta Batumi Tower, Wi-Fi erişimi, kliması, tv, çamaşır makinesi, tam donanımlı bir mutfağı, banyosu, deniz manzarası olan konforlu daireler sunuyor. İncelemek için TIKLAYIN.
Old Batumi Villa $$
Old Batumi Villa, terası ve küçük bir havuzu bulunan, balkonlu, wifi erişimi olan, klimalı, çamaşır makineli, televizyonlu, banyolu, mutfaklı kısacası ev konforunda konaklama birimleri sunuyor. İncelemek için TIKLAYIN.
Aşağıdaki bağlantılardan Batum’daki tüm otelleri ve kiralık evleri inceleyebilirsiniz.
– Batum’daki tüm OTELLER ve EVLER için TIKLAYIN.
Fiyat karşılaştırmalarını kişi başı maliyetlere göre yapıyoruz. Özellikle evlerde çok kişi konaklama yapılabileceği için ev kiralamak daha avantajlı oluyor. Çiftler için de uygun fiyatlı güzel evler mevcut. Şimdiden harika bir tatil diliyoruz.
Araba Kiralamak Gerekir mi?
Şehirden doğaya kaçmak isteyecekler için Batum’a birer-yarımşar saat mesafede çok güzel alternatifler var. O nedenle de altınızda aracınız olması çok büyük rahatlık sağlıyor.
Batum’da Kaçırılmaması Gerekenler
– Sürat teknesi gazlamak
– Botlu delta kanat Vecihi işi uçmak
– Bisikletle şehir turu
– Batum Botanik Bahçesi
– Şarap tadımı
– Deniz tatili isteyenler için yelkenli ile denizde bir gün
Batum’da Gezilecek Yerler Haritası
Haritanın üzerine zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.
Gezilecek Yerler
- Avrupa Meydanı
- Astronomik Saat
- Piazza
- St. Nicolas Kilisesi
- Batum Bulvarı
- Miracle Park
- Panoramik Dönme Dolap
- Alfabe Kulesi
- Sea Port
- Chacha Kulesi
- Ali & Nino
- Poseidon Çeşmesi
- Batum Tiyatrosu
- Argo Teleferiği
- Ters Ev
- Botanik Bahçesi
Yeme-İçme
- Old Boulevard
- Retro
- Cafe Adjara
- FanFan
1. Avrupa Meydanı
Batum’da şehrin ana meydanı, Avrupa Meydanı (Europe Square). Klasik büyük bir fıskiyeli havuzun olduğu Meydan’nın en önemli simgesi elinde altın koyun postu tutan Medea Heykeli. Yunan Mitolojisi’ne gönderme yapan bu heykel Söylenene göre Batum’a bir hayli pahalıya patlamış. Sırf 1 Milyon Larilik astronomik değeri ile bile turistler tarafından en çok fotoğraflanan yerlerden. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.
2. Astronomik Saat
Astronomik Saat (Astronomic Clock), Medea Heykeli ile aynı yol üzerinde, Memed Abashidzade Bulvarı üzerindeki UNESCO tarafından koruma altında olan Eski Banka Binası’nın (National Bank of Georgia) üzerinde yer alıyor. Prag’daki Old Town Meydanı’nda ve Viyana’daki Yahudi Mahallesi’nde de ünlü örnekleri olduğu gibi buradaki astronomik saat de her saat başı çan sesleri çıkarıp güneş ve ayın konumlarını gösteriyor. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.
3. Piazza
Piazza (İtalyanca’da meydan demek), belki de tüm Gürcistan’nın en güzel meydanlarıdan biri. Birebir İtalyan meydanlarından modellenmiş. Burada kendinizi adeta İtalya’ya ışınlanmış hissediyorsunuz. Mozaiklerle döşenmiş 5700 metrekare alanın çevresi vitraylarla donatılmış Avrupa mimarisi yapılarla çevrili. Etrafta birçok cafe, otel, restoran alternatifi var. Son yıllarda burası konser, performans gibi etkinliklerin de popüler yeri olmuş. Placido Domingo, Chris Botti, Sting, Macy Grey gibi dünyaca ünlü isimler bu meydanda konser vermiş. Not: Burasının imza işletmesi de La Brioche Cafe. Kahve molası vermek için ideal yer. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.
4. St. Nicholas Kilisesi
Bu kiliseyi, Osmanlı Dönemi’nde burada yaşayan Rumlar padişaha hediye olarak sunmuşlar. Padişah da çanlarının asla çalınmaması kaydıyla kiliseye izin vermiş. Kilisenin yapımına 1865’de başlanmış ve çanları da 1878’de yerleştirilmiş. Rumlar söz verdikleri üzere çanları hiç çalmamışlar ta ki Osmanlı’nın batum topraklarını kaybettiği güne kadar. İşte o gün çanlar Osmanlı için çalmış. Bugün ise şehrin ana kiliselerinden biri olarak faal bir şekilde ibadete açık. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.
5. Batum Bulvarı

Ana sahil hattı boyunca uzanan 1884 tarihli 7 kmlik Batum Bulvarı, palmiyeli yolları, parkaları, heykelleri, çeşmeleri, cafe ve beach barlarıyla Batum’un canlı ve yaşayan hayat tarzını yansıtıyor. Bulvarla beraber uzanan sahil kesimi de biraz taşlı olsa da Temmuz-Ağustos döneminde plajlar full çekiyor. Bulvarın kuzeyi ise Yeni Bulvar olarak bilinen yer. Burada suyun, lazer ışık şovları ve müzikle dans ettiği fıskiye havuzları (Dancing Fountains) bulunuyor. Buraya kadar bahsetiğimiz tüm bu merkezi bölgeyi tur rehberi eşliğinde 3 saatlik keyifli ve kompakt bir yürüyüş turu ile de görebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.
6. Miracle Park ve İçindekiler
Burası Batum modern mimarisinin, Batum Bulvarı ile kesiştiği alan. O kadar kısa bir sürede tamamlanmış ki ismine Miracle yani Mucize Park demişler. Batum silüetinin önemli simgeleri bu parkın içinde yer alıyor. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.
Diğer maddeler de detaylıca anlattık ama kısaca:
Chacha Kulesi – İzmir Saat Kulesi’nin aynısı!
Panoramik Dönme Dolap – Batum’un London Eye’ı.
Alfabe Kulesi – (Alphabet Tower) – Üzerinde Gürcü alfabesinin harflerini taşıyan ve her insanın insanının özgünlüğünü sembolize eden, DNA sarmalı dizaynındaki bina.
Radisson Blu Otel (gün batımında terası güzel oluyor), Batumi İş Merkezi, Batum Feneri, Empire State’e benzeyen Le Meridien oteli.
Ali & Nino heykeli – Tamar Kvesitadze tasarımı, kavuşamayan 2 insanı anlatan, hareket eden 7 metrelik dev heykel.
Sea Port – Aşağıda aktiviteler kısmında anlattığımız türlü deliliğin ve eğlencenin olduğu yer.
Miracle Park festival ve konser gibi büyük organizasyonların yapıldığı yer. Özellikle yazın yapılan elektronik müzik festivali Batumi Summer Set Festival sırasında burası çok canlı oluyor.
– Panoramik Dönme Dolap
Alfabe Kulesi’nin yakınındaki panoramik dönme dolap ile Karadeniz’in Batum kıyılarına ve şehre 55 metre yüksekten kuşbakışı bakma fırsatınız var. Bir nevi Batum’un London Eye’ı. Bir tur yaklaşık 10-15 dk sürüyor. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.
– Alfabe Kulesi
İspanyol MimarAlberto Domingo Cabo tarafından tasarlanan Alfabe Kulesi (Alphabet Tower), Gürcü Alfabesi’nin kendine haslığını ve dünyadaki 14 alfabeden biri oluşunu ve Gürcü insanının kimliğine olan sevgisinin bir sembolü olarak 2012 yılında Miracle Park içinde inşa edilmiş. Batum’da modern mimarinin en önemli örneklerinden biri olarak kabul edilen kule, 130 metre yüksekliğinde spiral şeklinde demir bir konstrüksiyon. Panoramik manzara meraklıları için kule içinde bir asansör var. Buradan Batum ve Karadeniz manzarası görülebiliyor. Gece aydınlatıldığındaki hali bize daha güzel. Bir rivayete göre Gürcü alfabesindeki her harf, buradaki şarapçılık kültürünün etkisiyle, üzüm asmasına benzeyecek şekilde tasarlanmış. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.
– Sea Port (İskele)
Batum üzerinden transit geçişlerin tarihi bir hayli eskiye gidiyor. 1878-1885 yılları arasında Batum Limanı’nın ismi, ücretsiz ticaret limanı anlamına gelen “Porto Franco” imiş. Daha sonra bu limana talep iyice artınca kar amacı gütmeye başlamışlar. Zamanla yeni bir limana ihtiyaç olmuş. Bu nedenle liman 1962’de yeniden düzenlenmiş, şehrin biraz daha dışına taşınmış. Buradaki eski liman terminali ise Eski Batum’un en simgesel, deniz kıyısının ise en güzel nostaljik yapılarından biri. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.
– Chacha Kulesi
Bu yapı İzmir Konak’taki Saat Kulesi’nin kayıp ikiz kardeşi. Çok beğendikleri için buraya da yanısını yaptırmışlar. Tabi ortada, ikizlerin her ne kadar aynı görüntüye sahip olsa da, farklı karakterlere sahip oldukları gibi bir gerçek var tabi. Bu ikizde de Temmuz, Ağustos aylarında her gün saat 19.00’da 10 dakikalığına su yerine Gürcü vodkası Chacha akıyor! Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.
– Ali & Nino Heykeli
Sahil bölgesinde, biri Müslüman diğeri Katolik Hristiyan olup kavuşamayan aşıkları anlatan sanatçı Tamar Kvesitadze imzalı 7 metrelik metalden dev heykel yerleştirmesi. Akşam olduğunda kırmızı ve mavi ışıklandırılan bedenler birbiri etrafında dönüyor ama asla birleşemiyorlar. Heykele İlham olan kaynak da, Kurban Said adlı kimliği kesin olmayan yazar tarafından 1937’de Viyana’da Almanca olarak yayınlanmış bir roman. Roman Müslüman bir Azeri genci olan Ali ile Hristiyan Gürcü kızı Nino arasında yaşanan imkansız aşkı konu ediniyor. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.
7. Tiyatro Meydanı ve Poseidon / Neptün Çeşmesi

Eski Sovyet Rejimi mimarisi evleriyle çevrili, Batum’un en renkli meydanlarından Tiyatro Meydanı, buradaki altın kaplama deniz tanrısı Poseidon / Neptün heykelli çeşmesi ile ünlü. Aslında Bologna’nın Nettuno Meydanı’ndaki heykelin bir kopyası. Yine de Batum’un Tiyatro meydanını güzelleştirmekten geri kalmamış. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.
8. Tiyatro Binası
Tiyatro Meydanı’nın hemen yanında 1952 yılı yapımı Ilia Chavchavadze Devlet Tiyatrosu var. Kendisi 19. yüzyıl Gürcistanı’nın en önemli edebiyatçı ve siyasetçisi olmakla beraber ülkenin Rus boyunduruğundan kurtuluş hareketinde önemli rol alan ismi. Bir nevi Gürcistan’nın Namık Kemal’i diyebiliriz. Sütunlu girişiyle bu bina da Eski Batum’un en güzel yapılarından. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.
9. Modern Galeriler
Batum’da sanatseverlerin, Acara Devlet Sanat Müzesi gibi önemli müzelerin yanı sıra Kemal Turmanidze Sanat Salonu, Çağdaş Sanat Alanı, Rusudan Petviashvili Cafe ve Sanat Galerisi, TBC Bankası Galerisi gibi modern sanat galerilerine de göz atması tavsiyemiz olur.
10. Argo Teleferiği
Argo Teleferiği, Deniz seviyesinden 250m yüksekteki Anuria Dağı’ndaki Argo Eğlence Merkezi’ni şehre bağlıyor. Merkezden dağarla çevrili panoramik Karadeniz manzarası bir harika! Burada restoranlar, cafeler, alışveriş yerleri, teraslar ve açık hava alanları da var. Fakar buranın olayı merkezden daha çok teleferiğe atlayıp şehre kuşbakışı bakmanın keyfini çıkarmak. Çalışma Saatleri: 11:00-00:30 Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.
Batum Botanik Bahçesi’ne giderken yol üzerinde.
11. Ters Ev
Karadeniz kafası, Karadeniz’in iki tarafında da aynı, ama diğer herkesinkinden de farklı işliyor. İşte Batum’daki ters ev 🙂 Batum’da önemli bir Laz nüfusu var, zaten Lazca da Gürcüce ile aynı dil ailesinden. Üzerinde yazdığı gibi burası bir laz yemekleri restoranı. Gerçek mi değil mi bilmiyoruz ama rehberin dediğine göre bu da bir Laz müteahhit işiymiş. Bizce içinde görülecek çok şey yok uzaktan bakmanız kafi. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.
12. Botanik Bahçesi
Bahçe demek komik kalıyor, koru desek sanki daha yerinde. Çünkü bir ucundan bir ucuna durmadan yürümek 1,5 saat alıyor. Ee, 6 kıtanın ormanlarını, 5 bin bitki çeşidini adımlamak biraz zaman alıyor tabii.
Koru denize sıfır, falez manzaralı, harika bir yer. Hafta sonu, ama ne bir mangalcı var, ne de yemeğinizin içine uçan futbol topu. Ne de arabadan zorunlu müzik yayını. Buradakiler 300 Günübirlikçi filmini hiç görmemişler. 😂 (Filmi bilmeyen varsa kesin izlesin, 3,5 dakika sürüyor.) Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.
Batum merkezden arabayla 20 dakika sürüyor. Aracınız yoksa da üzülmeyin çünkü dilerseniz Batum’un doğa kaçamaklarını rehberli tur eşliğinde gezmeyi de tercih edebilirsiniz. Botanik Bahçesi’ni Mtirala Ulusal Parkı ile birleştiren yarım günlük rehberli turu incelemek için tıklayın.
Batum Eğlence & Aktivite
İşte Batum’dan küçük dil yutturan maceralar 😀
Sürat Teknesi ile Karadeniz’de Anlayamazsınız… 😜
Batum Türkiye’ye göre daha ucuz olduğu için, bir anda bütçenize sığdırabileceğiniz şeyler artıyor.
Mesela bu sürat teknesinin 15 dakikası 30 Lari yani 40 TL (2016 yılı toplam ücret bu arada, kişi başı ücreti değil) ve suyun üzerinde bildiğiniz uçarak gidiyor. Damarlarında deli Karadeniz kanı, depoda da ucuz benzin olduğu için hiç acmıyorlar, gazı hakkıyla köklüyorlar. 🙂 Biz de bu fırsatı kaçırmayıp atladık tekneye. Kaptan da kafa çıktı, sert manevralarla müthiş eğlendik.
Miracle Park’taki’taki dönme dolabın hemen altında kıyıya bağlanmış tekneler var. Hemen önünde sandalye çekmiş, bazen bir de şemsiye açmış adamlar oturuyor. Öyle ofis ya da kulübe gibi bir şey aramayın. Onlardan kiralıyorsunuz. Randevu gerekmiyor.
Botlu Delta Kanat İle Batum’da Vecihi
Botlu delta kanatı ilk defa 3 sene önce Ölüdeniz’de görmüştük. Süper bi alet, hem denizde, hem havada giden fırlama bir zodyak düşünün. Tam Vecihi işi.
Batum’da sahilde yürürken bu aleti tekrar görünce bu sefer binmeye karar verdik.
Pilot dönüp sordu, “Normal mi, ekstrem mi istiyorsun?” Ekstrem dedik. Meğer abi Rusmuş. Rusların ekstrem anlayışını bilirsiniz. 😅 Bir de normalde standart olan emniyet kemeri nasıl oluyorsa bu alette yok. 😳 Adrenalin².
Ölüdeniz’dekini bir İngiliz adam işletiyordu ve saati kişi başı 100 doların üzerinde fiyat istemişti. Biz de başka bahara ertelemiştik. Şimdi başka yerlerde de varmış Türkiye’de ama güncel fiyatından haberdar değiliz. Batum’da 2016 yılında 10 dakikası 100 Lari yani 130 Lira, 5 dakikası da 60 Lari idi yani 80 TL. Sahildeki dönme dolabın hemen yanında bulabilirsiniz. Bu ve yaptığımız diğer tüm aktivitelerin iletişim bilgilerini tabi ki blogumuzda yayınlayacağımız Batum rehberinde bulabileceksiniz. 😉
Miracle Park’taki’taki dönme dolabın hemen altında kıyıya bağlanmış tekneler var, önünde sandalyelerde adamlar oturuyor demiştik ya, bu da aynı yerde. Zaten sahile bağlı delta kanat teknelerin içinde kendini bayağı belli ediyor.
Batum’da Yelkenli ile Denizde Bir Gün
Batum’un semi-tropik iklimi sağolsun, yazın şehir işe içinde mayosuyla gidiyor. Biz hiç buranın bu kadar deniz tatili yeri olduğunu tahmin etmemiştik. Gel gör ki, Batum hiç bizim kafamızdaki Karadeniz’e benzemiyor. Hem sokakta geçen hayatıyla, hem denizle iç içeliğiyle Akdeniz şehri modu var.
Bizim gibi Batum’un ne kadar yazlık bir şehir olduğunu tahmin edemeyen mayosuz gafiller de özenerek plajdakilere bakmakla yetindik. Siz siz olun, Batum’a gelirken mayonuzu yanınızda getirin. Bilirsiniz, denizin tadı en güzel tekne ile çıkar. Ülkemizdeki tatil beldelerinde günlük yelkenli kirası tuzlu olabilirken, Batum’da çok daha erişilebilir bir hal alıyor. O yüzden denizi, tekneyi seviyorsanız, burada bir yelkenli kiralayıp koy koy takılmak çok cazip bir fikir olabilir.
Kabul edelim ki, Ege’nin şımarık çocukları olarak bizlere deniz beğendirmek zor. Ege’nin Karayipler’den bile güzel olduğunu düşünen bi 80 milyonuz biz. O yüzden görünce işte aradığım deniz demeyebilirsiniz ama her şekilde “Vay Karadeniz vay” dersiniz.
Miracle Park’taki’taki dönme dolabın hemen altında dizili tekneler var. Orada ofis, kulübe gibi bir şey aramayın. Teknelerin yanına sandalyelerini çekmiş, bazen şemsiyede açmış oturan adamlar var. Ayarlamak için gidip konuşabilirsiniz.
BatumVelo – Bisikletle Şehri Keşfet
Bizce Batum’u gezmenin en güzel yolu, her yeri gezmenin en güzeli yolu olduğu gibi, bisiklet.
Tek yapmanız gereken Dancing Fountains yakınındaki Turist Info kulübesine gidip 20 Lari ödeyip kart almak. Teoride kartı satan görevli 10.00 – 13.00 ve 14.00 – 19.00 saatleri arasında kulübesinde olmalı fakat siz yine de fazla güvenmeyin. Görevli sadece Bulvar boyunca sürüş yapabileceğinizi söylese de bu doğru değil. Ara sokaklarda, meydanlarda rahatça gezebilirsiniz. Ayrıca bisikletlerin kilitlerini de görevliden ısrarla istemek zorunda kalabilirsiniz.
Bu arada BatumVelo’nun bisikletli şehir turları var. 1,5 saatte şehrin önemli yerlerini sığdırıyorlar. Gidilen yerler arasında bizim aşağıda listelediğimiz yerlerin çoğu var: New and Old Boulevard, Musical Fountains, Alfabe Kulesi, Ali & Nino, Batum Devlet Tiyatrosu Sahnesi, İskele, Medea Heykeli, 6 Mayıs Parkı, Piazza, St. Nikoloz Kilisesi, Adalet Sarayı. Türkçe ve İngilizce konuşan rehberler var.
Bizce yine de kendi turunuzu kendiniz yapın. Kafanıza göre biraz gezer, biraz denize girer, biraz yer içersiniz. Tadından yenmez. 🙂
Dünyanın En Komik Arabası İle Şehir Turu
İyi olacak Evde Yok’un, doktor ayağına gelir: Batum sokaklarını arşınlarken, önümüzde bu üzerindeki çizgi film yapışkanlarınden kaportası görünmeyen, normal arabadan kesilerek cabrioleye çevirilmiş, eski ama mutlu araba duruverdi!
Üzerinde taksi yazıyordu. Direksiyondaki yaşlı amca hadi size Batum’u gezdireyim dedi.
Sorduk biz kullansak olur mu diye? “İyi o zaman siz gezin gelin, ben burada bekliyorum” dedi. Kapıyı açtı, Bilgehan’ı şöför koltuğuna oturttu, sonra elindeki çakıyı anahtar deliğine sokarak arabayı çalıştırdı. “Hadi gidin!
Nasıl yani? Anahtar olarak çakı kullanmasına mı şaşırsak, bize bu kadar güvenip arabasını verivermesine mi şaşırsak. Ne bir ehliyet görmek istedi, ne kaldığımız yeri sordu, ne adımızı. Öyle veriverdi bize ekmek teknesi arabasını!
Doluştuk arabaya. Başladık sempatik şehir Batum’u, şehirin en sempatik arabasıyla turlamaya. Sokaklarda bu arabayı görürseniz sizde şöför koltuğuna geçip bir tur atın deriz!
Mısır Tezgahı Mı Desek, Bisiklet Mi Desek… 😀
“Mısıııır! Süt mısır!!!” diye mi haykırsak, yoksa pedal mı çevirsek arada kaldık. 😛 Bu muzip alet pek rahat değil ama bi 15 dakika için çok eğlenceli.
Yine Miracle Park’taki sahildeki dönme dolabın altında dizi dizi dizilmiş bisikletleri bulabilirsiniz.
Batum’da Yeme-İçme
Old Boulevard
Batum’daki heykelle dekor ve çiçeklerle peysaj ruhu bu Gürcü restoranında yaşatılıyor. Klasik gitar ve piyano eşliğinde Gürcü spesiyallerini tadabilir, zengin şarap menüsünden Gürcü şarapları deneyebilirsiniz. Daha çok ızgara etleri, kahvaltısı ve deniz mahsulleriyle meşhur ama humus gibi sürpriz lezzetleri de var. Adres: Ninoshvili Bulvarı 23a Tel: 995 577242006 Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.
Retro Sakhachapure
Şehirin en iyi haçapurisi. Adres :54/62 Zurab Gorgiladze St Tel: +995579511722 Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.
Cafe Adjara
Gürcü yemeklerinin Gürcüler arasıdaki popüler adresi. Adres: 11 Kutaisi St Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.
FanFan

1905 tarihli yüksek tavanlı bir binada bulunan bu cafe-restoran eklektik dekorasyonuyla Batum’un en tatlı yerlerinden. Turtaları, şeftalili veya limonlu tartları, Hamburgeri, limonatası ve midyesi meşhur. Burası aynı zamanda Batum’daki birkaç evcil hayvan dostu yerlerden biri. Yaz akşamları çoğunlukla caz olmak üzere canlı müzik de oluyor. Adres: 27 Ninoshvili Caddesi, 6000 Tel: +995 555 86 37 37 Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.
Batum Gece Hayatı

Batum’da gece hayatı, şarap evleri, nargile barları, gece kulüpleri, beach clublar ve casinolardan oluşuyor. Detaylı bilgi için Batum Gece Hayatı yazımıza göz atın.
Daha fazla bilgi için: Go Batumi
Gürcistan hakkında daha fazla bilgi için Gürcistan Gezi Rehberi sayfamıza bakabilirsiniz.