ÖNCELİKLE yukarıdaki RENKLİ KOŞU (COLOR SKY) VİDEOMUZU izleyiniz. Aşağıdaki yazılarda da detayları okuyabilirsiniz. Youtube Kanalımıza abone olmayı unutmayın.
Color Run Nedir? (Türkiye versiyonu Color Sky)
Sloganı “Happiest 5k on the Planet” yani “Dünyanın en mutlu 5 kilometresi” olan The Color Run’ı iki senedir iç çekerek takip ediyorduk. 6.000 endorfini tavan yapmış insan rengarenk bulutların içinde koşuyorlar, beyaz ve topluca başladıkları koşuyu etrafa saçılmış bonibonlar gibi tamamlıyorlardı. Üstelik o bonibonlar zıplıyor, dans ediyor, mutluluktan kuduruyorlardı.
Utahlı Travis Snyder’ın profesyönel ve amatör koşucuları bir arada eğlenmesi fikri ile 2012 başlattığı koşuda performansın hiç önemi yok. Koşuyu yaratırken Disney’den ve bir Hindu festivali ve Aşk festivali ya da Renk Festivali olarak da bilinen Holi’den etkilendikleri etkinliğin ruhundan belli. Tek odağın eğlenmek olduğu bu “koşuda” isteyen emekliyerek, isteyen koşarak ya da dans ederek tamamlıyor parkuru. Her kilometre başında bir renk istasyonu var ve oradan geçerken üzerinize boya püskürtüyorlar.
Color Run koşuları hızlıca dünyaya yayılmıştı ve Singapur, Hong Kong, Şangay, Beyjing, Seul, Bangkok, Kuala Lumpur, Dubai, Barselona, Madrid, Amsterdam, Brüksel, Londra, Dublin, Mençestır, Toronto, Vankuvır, Kahire koşuların süper eğlenceli videolarını izledikçe içimiz gidiyordu. Biz de istiyoruz, biz de!! Türkiye’de de benzer bir organizasyon yapılıyor ama adı Color Run değil Color Sky. Uluslarası koşunun bir parçası değil ama format benzer.
Biz Evde Yokuz Yollarda’ya ara verip, aynı haftasonuna denk gelen BataÇıka Çamur Koşusu‘nu, Extreme Sailing Series‘i ve Color Sky’ı yakalamaya İstanbul’a geldik.Biz Evde Yokuz Yollarda esnasında karavanımız ile güneyde maceradan maceraya gezerken Ankara’da yapıldığını, İstanbul ve İzmir’de de yapılacağını duyunca çok heyecanlandık.
Takvimizi açtık baktık. Davetli olduğumuz, hayatta kaçırmayacağımız İstanbul’daki BataÇıka çamur koşusunun hemen takibindeki gün olduğunu görünce daha da çok sevindik. Oh, bir taş ile iki kuş. İstanbul’a gelmişken Color Sky’ı da koşarız! Sonra bir de baktık ki Color Sky, Red Bull Extreme Sailing Takımı‘nda 6. adam (Yarışın bir turunda ekibin 5 üyesine ek olarak, bir de misafir üye kabul ediliyor) olacağımız yelkenin formulası Extreme Sailing yarışının İstanbul etabı ile aynı güne denk geliyor, hayda… Tam Color Sky ile vedalaşacaktık ki şansa etkinlikler aynı yerde olmaz mı! Ve böylece bir haftasonuna bir yelken yarışı, iki de koşu nasıl sığdırılır maratonumuz başladı.
Cumartesi günü, Kilyos’taki koşuyu inanılmaz eğlenerek tatlı bir yorgunluk ile bitirmiştik. O kadar güzel geçmişti ki zaten moraller uzunca yetecek kadar yüksekti. O güzel enerji ile pazar gününe de bir yelken, bir de koşu sığdırmak için erkenden Yenikapı’ya geldik. Tam bir Evde Yok haftasonu!
Sert esen rüzgarda Extreme Sailing yarışı kıran kırana devam ediyordu, ancak rüzgar nedeniyle güvenlik açısından 6. adam almayı durdurmuşlar, havanın yumuşamasını bekliyorladı. Color Sky’ın başlangıcı tam o araya denk gelince şans yüzümüze güldü ve koşuya kayıdın kapanmasına 5 dakika kala oradaki arkadaşlarımızı arayarak bizi yazdırmaları sağladık. Extreme Sailing’den çıkıp, Color Sky’a varınca biraz kültür şoku yaşamadık değil. Bir tarafta asil beyler ve bayanlar, öbür tarafta çılgın gençlik. Ülkemize bu manzaralar çok yakışıyor… Sanki Avrupa’da bir müzik festivali.
Hemen Color Sky kitinden çıkan tshirti üzerimize çekip, yakalarını yırtıp, içinden çıkan bir paket boyayı üzerimize saçarak hızlıca ortama adapte olduk. İnsanlar daha koşu başlamadan moda girmişler, arkadan bastıran müzikle çoşuyor, birbirilerini boyuyorlardı. Organizasyonun başarısından değil ama oraya herkes eğlenme kafasında geldiğinden anca Avrupa müzik festivallerinde gördüğümüz muazzam bir eğlence modu vardı. Kostümle gelenler, birbirinin sırtına çıkanlar, umursuzca dans edenler, özgür ve barışçıl… Hiç tanımadığın insanları boyuyorsun, onlar seni boyuyor, beraber şarkı söylüyorsun, insanlar arasında hiç bir bariyer yok, herkes aynı coşkuya ortak. İşte bu… Çocuğu ile gelenler, gençler, yaşlılar, engelliler, yerliler, yabancılar… Hani bazı kitlesel mutluluklar vardır insanlığa/geleceğe olan inancını tazeler, işte güzeldi oradaki elektirik. Alana adım atar atmaz oradaki coşku zaten bir gün önceden mutluluk depolamış bizleri de sarıp sarmaladı, yüksekseldik de yükseldik.
Organizasyonun bazı mühim eksikleri vardı ama tüm olumsuzlukları göz ardı edebilecek kadar mutluydı insanlar. Nitekim binlerece kişinin katıldığı organizasyonun boya istasyonlarında sadece birkaç yüz kişiye yetecek boya vardı ve geriye kalan binlerce kişiye boya yetmedi. Boya mı yetmedi, beyaz mı kaldık, el birliği ile çözdük. Yerden avuç avuç boya toplayıp çöp kapaklarında biriktirdik, yeterince toplanınca karşısına geçip 3,2,1 geri sayıp atılmasını bekledik, ona bile yetecek boya yoksa yerlerde yuvarlandık, kendi söküğümüzü kendimiz diktik.
Ne yalan söyleyelim, min 40 lira para verilen organizasyondan daha iyi planlama bekliyorduk aslında. Ne parkur anons edildiği gibi 5K idi, ne de söylenen sayıda boya istasyonu vardı, olanlarda da boya yetmedi. Adı renk koşusu olan ve bütün mantığı boyanmak olan bir organizasyonda yeterli boya olmaması hoş karşılanacak birşey değil tabi ki. Aynı zamanda para verip yarışmaya katılanların da kontrolü yapılmadı. Para vermeseniz de gayet koşuya katılıp eğlenebilirdiniz. Herşey bir yana, orada ki ruhu yaşamak güzeldi. Ayrıca takibindeki 1-2 gün boyunca her hapşırıkta ağzınızdan gökkuşağı saçma fırsatı da bonusu 🙂
Organizatörlerin ilk tecrübesi olduğunu, gelecek senelerde kendilerini geliştireceklerini umuyoruz. Yoksa yeni yarışlara katılmak için iki kere düşünmek gerek. Ayrıca bu sene Ankara, İstanbul ve İzmir’den sonra 2015’te başka şehirlere de gitme planları varmış, aklınızda olsun.
Websitesi / Facebook KİME UYGUN? – Herkese… Çocukla, dedeyle, tekerlekli sandalyele katılabilir, ister yürür, ister koşarsınız. Bitirmek bile zorunda değisiniz. Çok boya uçuşunca nefes almak zorlaşabiliyor. Ona dikkat etmek gerek. KİMLERE UYGUN DEĞİL? – Evcil hayvalarla gelmek yasak, pof 🙁 HAZIRLIK – Burunsuz yüzme gözlüğü çok iyi fikir. – Üzerinize tshirt veriyorlar ama alt vermiyorlar. Boyalar genellikle çıkıyor ama yine de gözden çıkarılmış eşyalarla gelmekte fayda var. – En güzeli etkinliğin ruhuna uyup kostüm giymek. – Alanda vestiyer yok, eşyalarınızı yanınıza almak zorundasınız. Az eşya getirin, mümkünse fermuarlı cebinize koyabilecek kadar. – Yanınızda en azından su almak için para olsun, ikram yok. – Boyalar çok zor çıkıyor. Hem vücuttan, hem elbiseden ve hiç beklemediğiniz yerlere kadar giriyor, ayakkabından, kulaklardan içeri mesela. Tene güneş kremi yada yağlı bir nemlendirici yürerseniz çok daha kolay çıkar. Şaçlara da briyantin. En güzeli bir peruk ile tamamen kapamak. Daha az eğlenceli bir opsiyon da bandana. – Sakın boyalı eşyalarınızı başka eşyalarla beraber yıkamayın. |