CUMALIKIZIK KÖYÜ’NDE KAHVALTI VE GEZİLECEK YERLER – BURSA

Cumalıkızık Köyü tam bir zaman kapsülü. İnsan taş döşemeli dar sokaklar boyunca uzanan mor, mavi ya da sarı renklere boyanmış, kerpiç, tahta ve taş karışımı evleri gördüğünde köyün iyi korunmuşluğu karşısında hayrete düşüyor. Malum, şeceremizin kabarık olduğu bir konu.

Tarihi 1300’lü yıllara dayanan köyde betonarme bina yok denecek kadar az, tüm evler aslına uygun olarak restore edilmiş. Bu evler tipik olarak cumbalı, iç avlulu ve en güzeli bu avluları restoran olarak işletiyorlar… Öyle çanak antenmiş, ışıklı tabelalarmış gibi görüntü kirlilikleri de yok.

Aslında zamanında 15 adet kızık köyü varmış ama Kurtuluş Savaşı, sel, gecekondulaşma gibi çeşitli sebeplerle yok olmuşlar. Buranın nasıl paçayı kurtardığına dair hikayeleri aşağıda geniş geniş anlatırız.

Ancak köydeki işletmeler, köyün çehresi gibi tahmin edici değil. Cumalıkızık’a kahvaltı için gelenlerdenseniz hayal kırıklığına uğramanız çok muhtemel. O konuyu da aşağıdaki kahvaltı bölümünde detaylıca anlatacağız. Okumadan gitmeyin. Bir de köy oldukça ticarileşmiş. Kapalıçarşı‘da yürürken olduğu gibi ısrarlı mekancılar ve tezgahtarlardan yoruluyorsunuz.

cumalikizik-kapak

Cumalıkızık Bir UNESCO Dünya Mirası

Köy, iyi korunmuşluğu ve Osmanlı’nın kuruluşundaki önemi sebebiyle 2014’te UNESCO Dünya Miras Listesi‘ne kabul edilmiş, başka bir değişle tüm insanlık için önemli bir yer olarak kabul ediliyor. Zaten Kınalıkar dizisinin burada çekilmesi sebebiyle Türkiye’de ün kazanmış olan köy, böylece yabancıların da uğrak yerlerinden biri olmuş.

Yerli yabancı turistler buraya akın etse de teyzeler ne şalvarlarını, ne de meyve bahçelerini terk etmişler. Tonton elleriyle gözlemeler mantılar yapıp, Uludağ’ın eteklerindeki köyde misafirlerini ağırlıyorlar.

Cumalıkızık’ı çok beğendik. Fotoğrafçılığa, mimariye, Osmanlı tarihine ya da sadece estetik yerlere meraklı olanların çok keyif alacağı bir yer. Haftasonları Bursalıların favori kahvaltı mekanı oluyor, dolayısı ile 10’dan sonra sandalye kapmaca başlıyor. Yaz, kış bu böyle. Diyeceğimiz o ki, kahvaltıya gelecekseniz erken gelin.

Ne Kadar Zaman Ayırmalı

Buraya 1 -2 saat ayırmanız yeterli olur. Cumalıkızık’ta kahvaltı yapacaksanız üzerine bir saat daha ekleyin, ama aşağıdaki kahvaltı bölümündeki yorumlarımızı okuyarak karar verin. Gelmişken mevsimine göre ilkbahar – yaz böğürtlen ve ahududu, sonbahar -kış kestane almadan gitmeyin 🙂

Cumalıkızık’ın Tarihi

Cumalıkızık yaklaşık 1300’lü yıllarınca kızıklar tarafından kurulmuş bir yerleşim yeri (bugün gördüğümüz yapılarsa aşağı yukarı 150 yıllık).

Kızıklar kim?

Kızık, konar göçer Oğuz Türkleri‘ne verilen isim. 13. yüzyılın başlarında Moğolların saldırılarından kaçarak Orta Asya’dan Anadolu, İran ve Suriye gibi geniş bir coğrafya kendilerine yeni yurtlar edinmişler. Bursa’ya yerleşmelerinin de 1306 civarında Bursa‘ya yerleştikleri sanılıyor. Bursa merkezdeki hanlar ve burası gibi civar köyler arasındaki ticari ilişkilerin Osmanlı İmparatroluğu’nun doğuşunda önemli rolü olduğu düşünülüyor.

İsmindeki Kızık buradan geliyor ama tabi ki bir de halk kendine göre yakıştırmalarda da bulunmuş: İşte burası dar bir vadide olduğu için kısık kelimesinden kızık türetilmiş vs gibi. Ama aslında burada bir sürü Kızık Türk’ü köyü olduğunu, onlara karakter veren şeye göre bir sıfat aldıklarını, değirmeni çok olana Değirmenlikızık, içinden dere geçene Derekızık gibi isimler verildiğini biliyoruz. Burası da ismini civar köylerden insanların cuma namazı için buraya gelmesinden almış.

Osmanlı İmparatorluğu’nun Beşiklerinden

Cumalıkızık, Bursa ile birlikte Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşuna tanıklık etmiş, bir Dünya Savaşı, bir de Kurtuluş Savaşı atlatmış bir köy. Atlatmış diyoruz çünkü zamanında 15, hatta belki daha fazla kızık köyü varmış ancak savaş sırasında diğerleri yakılarak yok olmuşlar.

cumalikizik-hediyelik-esya

Yerli teyzelerle muhabbet ederken buranın nasıl ayakta kaldığını sorduk, onlar da bize savaşı yaşayan annelerinden ve babalarından duyduklarını anlattılar: Aslında köyü koruyabilecek kimse yokmuş çünkü herkes cephedeymiş. Diğer köylerin yağmalandığını duyan köylüler, kendi köylerini kurtarmak için ne erzakları, ne de yakınlarda erzağa ihtiyaç duyan Türk askerleri olduğu halde bir çocuğu askere erzak götürür gibi dağa yollarlar. Dönüşte de çocuk Yunanlar’a bilerek yakalanır. Çocuğa kaç asker var diye sorarlar. Çocuk “Ohooo, yüzlerce” diyince, onlar da apar topar köye bir zarar veremeden çekilirler. Gerçek mi bilmiyoruz tabi 🙂

Fakat böylesine otantik ve önemli bir yerleşim yerinin tarihi ve anıtsal değerinin anca 80’lere gelindiğinde anlaşılmaya başlandığı görülüyor. İlk olarak 1980’de Anıtlar Yüksek Kurulu’nun kararı ile Cumalıkızık koruma altına alınıyor ve burada izinsiz tek bir çivi bile çakılması yasaklanıyor. Zaten çok geçmeden 1981’de de Kentsel ve Doğal Sit Alanı ilan ediliyor. 2000’de de UNESCO tarafından önce Dünya Mirası Geçici Listesi’ne ardından 2014 yılında ise Bursa’yla beraber Dünya Mirası Listesi’ne giriyor.

Cumalıkızık’ta Nerede Kalınır

cumalikizik-ev

Bize kalırsa Cumalıkızık günübirlik gitmek için çok uygun, biz de kalmadık zaten. Köyde uzun keyifli bir kahvaltı, sokakları karış karış gezmek, her yeri fotoğraflamak ve köylülerden alışveriş yapmak derken ne yaparsanız yapın 2-3 saati geçeceğini sanmayız. Yine de gidip gelmek çok yorucu derseniz Bursa’da ya da Cumalıkızık’ta kalmak diğer opsiyonlar. Cumalıkızık’ta bir çok ev pansiyon ya da cafe / restoran olarak işletiliyor.

Bulanlar Konak Pansiyon

Tam köyün havasını ve doğallığını yansıtan bir yer. Aynı zamanda Cumalıkızık’ın tanınmasını sağlayan Kınalı Konak dizisinin çekimlerinde kullanılan konaklardan biriymiş. Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

Mavi Boncuk Konuk Evi

Köy evi konseptli, sıcacık samimi bir ortam isterseniz güzel bir adres.  Aynı zamanda içinde Mavi Boncuk Cafe de var. Burası hakkında yeme-içme kısmında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Adres: Cumalıkızık Mahallesi Saldede Sokak No:188/2 Yıldırım-Bursa Tel: 02242081055 Websitesi Konum için tıklayın.

Cumalıkızık’ta Gezilecek Yerler & Favorilerimiz

① Biz Hiç Tavsiye Etmiyoruz ama Cumalıkızık’ta Kahvaltı Yapmak Pek Meşhur

cumalikizik-koy-kahvaltisi
Fotoğraf Kaynak: Taşev Restaurant

Cumalıkızık’a haftasonu Bursalıların afyon patlattığı yer. Açıkçası kahvaltılıkların nitelikleri birbirinden kötü olsa da bir kalabalık oluyor, bir kalabalık oluyor… Dolayısı ile evinin işletmeye çevirebilen hemen hemen herkes kahvaltıcılığa soyunmuş. Gönül isterdi ki; peynirler şöyle Uludağ’da dolanan ineklerden, yumurtalar evin arkasındaki kümeslerden gelsin ama en iyi ihtimalle Şok’un raflarından geliyor. Ürünler ciddi anlamda kalitesiz. Ama Cumalıkızık’ta kahvaltı köyün harika tarihi dokusu sebebiyle yine de çok popüler.  Haftasonları hele de havalar güzelse rezervasyonsuz gitmeyin çünkü 10’dan sonra yer bulamayabilirsiniz. Kahvaltı için mekan önerilerimizi aşağıda yemek kısmında anlattık.

② Nostaljik Cumalıkızık Sokakları

cumalikizik-sokaklari

Bu zaman kapsülünden çıkmış sokakları arşınlamak buranın olmazsa olmazı. Cumalıkızık’ta yaklaşık 270 tane ev var ve bunların yarısından fazlasında halen aktif olarak yaşam devam ediyor.

Bu evler genelde moloz taş, kerpiç ve ağaçtan yapılmış; 2-3 kattan fazla olmayan, pencereleri cumbalı, kapı tokmakları ve kulpları dövme demirden, sarılı mavili morlu, rengarenk yapılar. Evlerin bulunduğu sokaklar ise klasik ızgara plana oturtulmamış, taş döşeme, dar ve kaldırımsız. Meydanlar bile tamamen cami, hamam, çeşme gibi kamusal alanların doğal bir kesişiminden oluşmuş alanlar. İşte evlerin, sokakların, meydanların bu zaman kapsülünden çıkmışcasına olduğu gibi kalma özelliği onu, UNESCO tarafından 2000 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi’ne, 2014 yılındaysa Bursa’yla beraber Dünya Mirası Listesi’ne sokan özelliği. Her ne kadar Bursa gibi bir büyük şehire bu kadar yakın olsa da Cumalıkızık, yüzyıllardır asimile olmamış yapısı ile gerçek bir kültür mirası.

③ Cumalıkızık Evlerinin Baş Tacı – Küpeli Ev

cumalikizik-kupeli-ev

Küpeli Ev UNESCO Derneği Proje Uygulama Evi. Cumalıkızık’ı koruma yaşatma projelerinin hepsi bu evde yürütülüyor. Yaklaşık 350 yaşında olan evin adı evin her yerinde olan küpe çiçeğinden gelmiş. Eskiden bu köyde yaşayan insanların kullandığı eşyaları ve o zamanlardaki ev düzenini görebileceğiniz ev kurum tarafından çok sıkı denetleniyor. Evdeki tüm eşyalar Bursa’dan toplanmış bölgesel ürünler olmasına çok dikkat ediliyor. Mesela 250 yıl önce Samsun’da yapılmış ve Bursa’ya getirilmiş bir dolap kabul edilmiyor. İlla buranın lokal üretimi olması gerekiyor. Bu yüzden dantelinden yatak süsüne, her şey otantik Bursa tarzı. 2010 yılında restore edilip müze haline gelmiş. Evin odalarının ismi köyde en çok yetişen ve köylülere gelir sağlayan ürünlerden geliyor: Ahududu, kestane, kiraz ve ortanca gibi. Gitmeden soba başında bir kahve içmenizi öneririz.

④ Cumalıkızık Cami Ve Hamamı

cumalikizik-camisi-ici

Cumalıkızık’ı şöyle bir gezeyim dediğinizde, tam köyün meydanında karşınıza ilk Cumalıkızık Cami çıkıyor. Kitabesi olmadığından yapılış tarihi veya yaptırana dair net bilgi bulunmasa da Selçuklu mimarisi etkisiyle yapılmış yaklaşık 300 yıllık bir cami olduğu söyleniyor. Ahşap revağı, direkleri, başlıkları Osmanlı mimarisinden izler taşıyor. Osmanlı döneminde bir tarafı mescit bir tarafı medrese olarak kullanılmış ama bakarsanız basit mütevazi bir köy camisi. Kubbesi olmayan caminin doğu cephesindeki çift merdivenin altındaki tonozlu nişin içinde de Zekiye Hatun Çeşmesi yer alıyor. Konum için tıklayın.

Cumalıkızık Hamamı da görülmesi gereken diğer tarihi izlerden. Cumalıkızık Camii’nin tam yanında moloz taşla örülmüş bir hamam bu. Ne zaman yapıldığına dair kimsenin fikri olmasa da oldukça eski. 1983 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü onarmış ama hala çok onarılmış, sağlam değil zaten görünce siz de anlayacaksınız. Hamamın ılıklık, sıcaklık, su deposu ve tıraşlık gibi bölümlerinin orijinal olduğu ama diğer bölümlerinin sonradan eklendiği biliniyor. İçi eski Osmanlı hamamlarından farksız, yani çok da bir özelliği yok ama Cumalıkızık’a gitmişken Osmanlı dönemindeki hamamlar nasılmış bir göreyim derseniz buraya da uğrayın deriz.

Köy meydanındaki, gövdelerinin 4 ve 6 metre olduğu iki tarihi, tescilli çınar ağacı da burada mutlaka görülmesi gerekenler arasında.

⑤ Eski Cumalıkızık’ın izini sürün: Cumalıkızık Müzesi

Fotoğraf Kaynak: www.bursamuze.com

Cumalıkızık Köyü Müzesi’nde Cumalıkızık halkının geçmişten gelen yaşam tarzını, gelenek ve göreneklerini öğrenerek; tarihi bir yolculuğa çıkabilir, müzede sergilenen eserler ile tarihi havayı birebir yaşama şansını yakalayabilirsiniz. Eğer Cumalıkızık eskiden nasılmış, mahallede ne gibi eşyalar gereçler varmış merak ederseniz; mahallenin eski adetlerine, tarihine ışık tutan bir yer.Pazartesi hariç haftanın her günü saat 09:30-17:30 saatlerinde açık.

Adres: Cumalıkızık Mah. 16300 Yıldırım Tel: 0 224 716 37 37 Konum için tıklayın.

⑥ Kınalı Kar’ın Çekildiği Konakları Ziyaret Edin

cumalikizik-bulanlar-konagi-kinalikar-evi
Cumalıkızık’ın bu kadar bilinmesine neden olan dizi Kınalı Kar’dı. Diziden etkilenip o konakları görmeye gelen kişiler bir hayli fazla. Bulanlar Konağı da dizinin çekildiği yerlerden biri. İster konakta kalabilir isterseniz de sadece kahvaltı veya akşam yemeği yiyebilirsiniz. Konum ve adres bilgisini aşağıda yazdık. Bunun dışında Kınalı Kar Köy Evi de ziyaret edebileceğiniz bir diğer adres.

⑦ Cin Aralığı

cumalikizik-cin-araligi
Kurtuluş Savaşı’ndan kalan bir rivayet de Cin Aralığı. Çıkmaz bir sokağın en sonundaki daracık geçit sokağın başından belli olmuyor. Zaten 3 karış genişliğinde var ya da yok. İşgalcilerin kovaladıkları askerler bu sokağa girince bir anda ortadan kayboldukları için onları cinler mi kaçırdı söyleminden buraya Cin Aralığı demişler. Bu aralığa girip fotoğraf çekilmek de buranın turistik aktivitesi.

⑧ Ahududu Şenliği’ne Katılın

cumalikizik-meydan
Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Ahududu Cumalıkızık’ın ünlü ürünlerinden biri olunca şenliğin adının ahududu olmasına şaşmamak gerek. Hatta ahududu için köyün simgesi desek yalan olmaz. 17 kez düzenlenen şenlik, son iki senedir “Uluslarası Cumalıkızık Şenliği” olarak geçiyor. Her sene Haziran ayında yapılıyor ve bir sürü ünlü sanatçı, dans grupları, eğlenceler oluyor. Cumalıkızıklılar, köy meydanında açtıkları tezgahlarda geleneksel ürünlerini, ev hanımları da taze el emeği Cumalıkızık spesiyallerini satıyor. Zaten normalde de turistik bir yer olan Cumalıkızık köyü şenlik zamanları ana baba günü oluyor, bu yüzden sakin sakin gezeyim derseniz doğru bir zaman olmayabilir baştan söyleyelim.

⑨ Meydandaki Pazar Yerinden Taze Ve El Yapımı Ürünler Alın

cumalikizik-yoresel-urunler
Fotoğraf Kaynak:Pi István Tóth / Flickr 

Cumalıkızık’a ilk girdiğinizde otobüs durağının olduğu meydanda birçok tezgah göreceksiniz, burası Cumalıkızık’ın pazar yeri. Köyün yerlileri elleriyle yaptıkları reçelleri, gözlemeleri, erişteleri satıyor; mevsiminde ise köyün arka tarafında ve etrafındaki meyve bahçelerinden taze toplanan mis gibi hormonsuz kirazlar, çilekler, ahududular, böğürtlenler de cabası. Ayrıca birçok derde deva çaylar, otlar da bulabilirsiniz. Kestane de köyün bir diğer spesiyali. Kısacası bu tezgahlara bir göz atmadan geçmeyin deriz.

cumalikizik-unesco-haritasi
Cumalıkızık’ta neyin nerede olduğuna buradan bakabilirsiniz?

Hazır Buraya Gelmişken

👉  Hazır Cumalıkızık’a kadar gelmişken bir Uludağ’a çıkmadan olmaz. Cumalıkızık’tan Uludağ’a giden teleferiklerin kalktığı yer yaklaşık 10 km. Teleferikle yukarı çıkmak yaklaşık 25 dakika sürüyor, websitesinde Dünya’nın en uzun teleferik hattı olduğu yazıyor. Bir deneyimlemeden, Uludağ havası almadan dönmek olmaz.

👉  Bursa Merkez ve Cumalıkızık arası otoyoldan 14 kilometre 23 dk. Bursa merkezin demirbaşları Koza Han, Ulu Cami ve tabi ki iskenderi Cumalıkızık programıyla kolaylıkla birbirine bağlayabilirsiniz. Sabah, kahvaltıyı Cumalıkızık’ta edip buranın sokaklarını arşınladıktan sonra Bursa merkeze geçip tarihi yerleri gördükten sonra Koza Han’da kahve molası verip günü iskendercide noktalayabilirsiniz. Bursa’da İskender Nerede Yenir yazımıza bakınca zaten planlarınıza illa bi iskender eklenecektir. 😀 Bursa merkezden diğer önerilerimiz için de Bursa’da Gezilecek Yerler yazımızı öneririz.

👉  Eğer daha önce Bursa merkezi görmüşseniz Cumalıkızık sonrası 1 saatlik (64 kilometre) bir yolculukla Uluabat Gölü kıyısındaki yarım adacık Gölyazı‘yı görmeniz tavsiyemiz olur. Burası da göl manzaralı kahvaltı keyfi ile meşhur ama siz güne Cumalıkızık’ta başladığınızdan bu keyfi doğal olarak ıskalamış oluyorsunuz. Ama merak etmeyin günün sonunda Gölyazı’da tekne turu, mis gibi gün batımı ve balık keyfi sizi bekliyor.

👉 Buram buram bohemia kokan Trilye Bursa’nın en güzel yerlerinden.

Cumalıkızık Kahvaltı

cumalikizik-kahvalti-gozleme

Cumalıkızık’a Bursalılar kahvaltı yapmaya akın akın geliyor ama hayal kırıklığına uğramamanız için şunu söyleyebiliriz ki ne lezzet, ne de kalite olarak çok tatmin edici. Ha, ambiyans çok hoş ve otantik, ona lafımız yok ama acı gerçek şu ki o bakır tepsilerde sunulan peynirler, söğüşler acı bir şekilde köydeki Şok’tan, ya da Bursa’daki bir başka marketten gelmiş olabilir. Deneyimlerinizi yorumlara yazarsınız. Genelde gidenler ürünlerden de, fiyatlardan da şikayetçi. Tabi ki köydeki her işletme birbirinin aynı değil, iyisi de var, kötüsü de var. Lütfen memnun olanlar da, memnun kaldıkları mekanları yazsın ki bundan sonra gideceklere bir faydası olur.

🍳 Mavi Boncuk Konuk Evi

Pansiyon olarak işetilen bu köy evinin bahçesinde verilen kahvaltısını kaçırıyorsanız mantısı, cevizli eriştesi, tarhanası, ev baklavası da var.

Adres: Cumalıkızık Mahallesi Saldede Sokak No:188/2 Yıldırım-Bursa Tel: 02242081055 / 05398451188 Websitesi: www.maviboncukkonukevi.com Konum için tıklayın.

🍳 Narlıbahçe

Bahçesinde nar ağaçlarının altında gözlemeli, ahududu reçelli bir kahvaltı yapayım derseniz burası da bir opsiyon. Buranın sahibesi sizi evine misafir gitmişsiniz gibi gülümsemeyle karşılıyor. İsterseniz ev yapımı reçel de satın alabilirsiniz. Rezervasyon yaparsanız iyi olabilir.

Adres: Ferdağ Sokak No:8 Cumalıkızık Köyü Yıldırım/Bursa Tel: 02242207488 – 05079503411 Websitesi: www.narlibahce.com.tr Konum için tıklayın.

🍳 Taşev Restaurant

cumalikizik-tas-ev-restoran
Fotoğraf Kaynak: Facebook – Taşev Restaurant

Burası da patates köftesi, reçelleri ve köy salçası ünlü, köy kahvaltısı ve gözleme de bulabileceğiniz salaş bir yer.
Adres: Cumalıkızık Mahallesi Yunus Aralığı No:18 Yıldırım/Bursa Tel: 02243727116 Konum için tıklayın.

🍳 Mavi Boncuk Cafe

Kahvaltı için gözleme ve ahududu suyu meşhur. Akşam gidecekseniz de tarhana çorbası ve mantı denenebilir. Ağaçların arasında bir yer.

Adres: Cumalıkızık Mahallesi Saldede Sokak No:188/2 Yıldırım-Bursa Tel: 02242081055 / 05398451188 Websitesi: www.maviboncukkonukevi.com Konum için tıklayın.

🍳 Hacı Arif Osmanlı Sofrası

Serpme köy kahvaltısının dışında akşama kadar mantı, köfte ve gözleme de yiyebilirsiniz. Gününe göre değişiyor olabilir ama 18.00’den sonra kapanıyor o saatlerde gidecekseniz mutlaka gitmeden arayıp sorun.

Adres: Cumalıkızık Mahallesi Pınar Sokak No:14 Yıldırım/Bursa (Köye girmeden otoparkın karşısında yolun sağında) Tel: 05353551820 – 05325820943 Websitesi: www.osmanlisofrasi.net Konum için tıklayın.

🍳 Kınalıkar Bulanlar Konak

cumalikizik-bulanlar-konak
Fotoğraf kaynak: www.bulanlarkonak.com

Burası Kınalıkar dizisinin çekildiği ahşap konağın içinde bir otel / restoran. Giderseniz serpme köy kahvaltısını, gözleme çeşitlerini ve köy ekmeklerini deneyin. Akşam yemeğine giderseniz de alabalık, mantı veya testi kebabı denenebilir.

Cumalıkızık’a Nasıl Gidilir?

motorda

Arabayla Gelecekseniz

İstanbul’dan Cumalıkızık’a kendi aracınızla navigasyonu kurup çok rahat gidebilirsiniz, hele Osmangazi Köprüsü açıldığından beri yol baya kısalmış durumda. Daha öncede belirttiğimiz gibi bu yol 168 kilometre ve yaklaşık 2 saat 20 dakika sürüyor. Tabii bu trafiksiz hali. 2022 itibariyle Yenikapı’dan Bursa’ya İDO’nun arabalı vapurlarının seferleri sona erdi. Yine de İstanbul’dan feribot ile geçecekseniz, İDO’nun Yalova’ya feribot seferleri devam ediyor. Yalova İskelesi’nden 1 saat 12 dakika sonra Cumalıkızık’tasınız. Okulun oradaki otoparka aracınızı atabilirsiniz.

Toplu Taşıma İle Gelecekseniz

  • Bursa otobüs terminalinden 38 numaralı otobüsle önce kent meydanına gelip buradan çok sık kalkan minibüslere binip Cumalıkızık’a geçebilirsiniz. Yol yaklaşık 40 dakika sürüyor.
  • İstanbul’dan geliyorsanız, Yenikapı’dan İDO deniz otobüsleriyle, Eminönü’nden BUDO deniz otobüsleriyle Mudanya’ya geçebilirsiniz.
  • Deniz otobüsüyle Mudanya’ya geldiğinizde de buradan Bursa merkeze karşılıklı minibüs seferleri var. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi özel halk otobüsleri de yarım saatte bir kalkıyor. 1/M, 2/GM, 104, 2/U, F/1, F/3 otobüs hatlarını kullanabilirsiniz

Cumalıkızık Nerede?

cumalikizik-harita

Cumalızık Bursa’nın Yıldırım ilçesine bağlı şirin bir Osmanlı köyü.
Bursa Cumalıkızık arası 12 kilometre doğuda ve ortalama 20 dakika,
İstanbul Cumalıkızık arası 168 kilometre ve aşağı yukarı 2 saat 20 dakika mesafede. Ama İDO ve BUDO‘nun feribot ve denizotobüsü seferleri sayesinde gelip gitmek daha kolay bir hal aldı. Yazının en altındaki Cumalıkızık’a Nasıl Gidilir kısmında tüm bilgileri bulabilirsiniz.
Yani sabah erkenden yola çıkarsanız öğlen saatlerinde Cumalıkızık’ta kahvaltınızı etmiş, köyü ve tarih kokan evleri keşfe çıkmış olabilirsiniz.

Aşkolsun, Yoksa Bizi Instagram’da Takip Etmiyor Musunuz? 🙂

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Biz Evde Yokuz (@bizevdeyokuz) on

64 Comments

  1. YaIk çok yazık. UNESCO dünya mirası mı burası? Neden her değerimizi böyle rezil ediyoruz? Saçma sapan kalitesiz oyuncak magnet ıvır zıvır satan satıcılardan başka şey göremedik. En tarihi konakların girişinde x marka su dolabı. Kolunuzdan çekiştiren satıcılar, kafe diyemeyeceğim yerler. İçim acıdı. Ve kızgınım. Nasıl izin verilir bu rezalete?

  2. Merak ettim gittim
    Tarihi bir yer gezip görecektim
    Ama ama ama oda ne alışveriş merkezine düştüm
    Hızlı bir tur atıp kendimi dışarı attım
    Yazık çok yazık

  3. Su an Cumalıkızık’tayız. Levhalar yeterli değil. Konaklarda kahvaltı yapmak yerine kalmak daha iyi olur. Ayrıca yollardaki taşlar yürürken rahatsız edici oluyolar. Tabi havası ve görüntüsü harika, günübirlik gelinebilir.

  4. Şu an ordayız ve aynen söylendiği gibi etrafa bakamıyoruz insalar sürekli içeri çekmeye çalışıyor kafamıza yatan bir yer olursa zaten gireriz hoş degil

  5. 2020 kurban bayramının son günü (dün) gittim. Evet, köy UNESCO korumalı çok güzel harika ancak daha köy resmen ticarethane olmuş.

  6. Daha dün gittik bu köye. O harika tarihi görüntüsünü bozan rahatsız edici şeyler şöyle ki; Öyle bir tarihi yerde esnafında dükkânlarında tarihe uygun olmaması, binalara yemek üretimi için monte edilmiş olan paslanmaz sacdan imal edilmiş havalandırma boruları rahatsız edici, onları kamufle edebilirlerdi. Esnafın sattığı ürünler Bursa’nın içinden temin edilmiş ürünler. Aldığımız reçel kavanozlarının kapaklarının içi komple paslanmıştı. Neden böyle değerli yerleri kendi elimizle değersizleştiriyoruz. Köy iyi de, esnaf tek derdi satmak olan insanlarsan müteşekkil. Bu da sizi o mistik havadan koparıyor. Ertesi gün kahvaltıya gitmekten ise bizi alıkoyan işte bu!

  7. Köy gerçekten çok güzel ama yalnızca köy güzel, dikkat ederseniz yalnızca köy dedim.
    Köy insanı köy insanii olmaktan çıkmış. Asla sokakta rahat yurumenize izin vermiyorlar.
    Her biri bir yerden çekiştirip kendi mekanında kahvaltı etmenizin derdinde.
    Tezgahlara baktiginiz an,milyon tane övgü sattığı mala.
    Utanıp alın diye mi yapıyorlar bilmiyorum.
    Ne yürümek nede tezgahları gezinmeniz mümkün değil.
    Rahat vermiyorlar.
    Köylü insanı içten,samimi olur.
    Bunların hepsi olayın ticaretinde olduklarını o kadar belli ediyor ki kusasiniz geliyor.
    Bu güzelim köye bence birileri el atmalı ve esnafın tamamı uyarılmalı.
    Orası pazar yeri değil,bir tarih …
    Bıraksınlar insanlar rahatça dolaşsın, isteyen zaten istediği yerde kahvaltısını yapar ,inanın çığlık kıyamet bagrinmaniz hiçbir işe yaramıyor.
    Çıkana kadar köyden ne dualar ettim.
    Dün gittim hala basım ağrıyor,rüyamda cekistiriyorlardi.
    Köylülere sesleniyorum Allah aşkına insanları rahat birakin

  8. köye gittik hayalimdeki gibi bir yer değildi köylü esnaftan rahatsız oldum sürekli kahvaltı için davet ediyorlar ,rahat gezemiyorsunuz,köy havası kaybolmuş.

  9. Şu anda yorumları okuyunca gitmekten vazgeçtim doğrusu.Hemen hemen herkes yalan söyleyemez bence….

  10. Bugün az daha bu asılsız genel yorumlara kanarak Cumalıkızık’ta harika bir hafta sonu kahvaltı keyfini kaçıracaktık. İkidir gidiyorum kesinlikle çok memnun kaldım. Deneyimlerinizi daha spesifik ve bireysel olarak anlatırsanız diğer esnafların hakkını yememiş olursunuz. Gidecek arkadaşlara tavsiyem Azime Abla nın yerine mutlaka uğrayın.

  11. Öncelikle Yorum yapan yada yorumları okuyan herkese merhaba.

    Bizler 20/11/2019 tarihinde CumalıKızık ta bir yer devir aldık 2 dönümlük geniş bahçesi olan bir yer. Aldığımız yerin adını Yücel Kardeşler Kahvaltı Salonu olarak değiştirdik.

    Neden yazdığıma gelince burdaki olumsuz yorumlar yeni bir işletmeci olarak bizi derinden üzdü.
    yaşadığınız 2 3 yerdeki olumsuz tavırlardan dolayı bütün Cumalıkızık esnafını aynı kefeye koymanız bence burda işini gerçekten yapan esnafa haksızlık olmuş.

    Hele hele kahvaltıya gitmeyin değmez diyorsunuz ya pekiyi gerçekten işini hakkıyla yapan esnafların hakkına girmiyormusunuz?

    Biz evde Yokuz sitesi sahibi sevgili arkadaşlar Yücel Kardeşler olarak sizleri yerimizde misafir ederek olumsuz olan düşüncenizi umarız değiştiririz.

    Saygılarımızla.

  12. Biz evde yokuz sizleri severek takip ediyorum.Öncelikle dürüstlüğünüz için teşekkürler.2 sene önce muğla dönüşü bursa cumalıkızık köyünü gezmek ve kahvaltı yapmak için uğramıştım.Azime ablanın yerine uğradım bahçesi muazzam güzel,salıncak vs otantiklik ve ilgi güleryüzlülük.Kahvaltısına köy kahvaltısı diyemem,zeytinleri berbat acı ve küçükdü.Ama diğer reçel gözleme vs harikaydı hakkını yemeyim.Çayları harikaydı.İki gün önce tekrar gittik 2 sene sonra,fakat o kadar vasatlaşmış ki.Yağmur yağarken bahçede ki yazlık şemsiyeler yerine kışlık şemsiye konmamış yağmur suları masalara sızmış oturamadık ve ağaç altı yerine kapalı alana geçtik.Patates köftesi bayattı buz dolabından çıkarıp ısıtmışlar kaskatıydı.Zeytinleri berbat kahverengi kupkuru zeytin.2 sene önceki fiyata nazaran uçmuş,2 kişi 70 tl ödedik,normalde olsa acımam ama köy kahvaltısı adı altında yadırgadım bu berbat masaya.Kahveyi ikram etmeleri hoş du.Her yerden sizi sürekli çağırmalar işletmenin ağır basması üzüsü.Bir daha asla kahvaltıya gitmem.Saitabat ı deniycem.

    1. 1-2 sene sonra o köylüler sinek avlar, o kahvaltı mekanlarıda tek tek kepenk indirir. Köye gelen insanları £ olarak görüp huzursuz olarak dönmelerini sağlarsınız, talep biter.

  13. 1 mayıs çarşamba (işçi bayramı) günü ailem ile birlikte sakarya’dan özellikle cumalıkızık köyünü görmek için bursaya gittik. köy gezilip görülmeli. dükkanlardan evlerin görseli görünmez hale gelmiş olsada gerek taşlı gölü gerek evlerin 2. katlarının tarihi görüntüsü tarihe götürüyor insanı. fakat köyün insanı tam anlamıyla köye geleni soyma derdinde.

    Köyden çıkarken tarihi evlerin başladığı yerde (kusura bakmasınlar isimde vereceğim) Esmahanım diye bir yer var. burada kahvaltı yaptık. ama hayatımın en kötü en berbat kahvaltısıydı diyebilirim. haşlanmış yumurta hiç pişirilmemiş kabuğunu soyarken içinden sarısı sıvı bir şekilde aktı. Ekmek kahvaltı bittikten sonra geldi. kahvaltılıkların tadı da bim ürünü tadı veriyor. velhasıl tat almasak da yedik kalktık. hesap ödemek için kasaya gittik. 4 tane 5 kuruş etmeyen kahvaltı tabağı+2 gözlemeye 102 tl verdik. yani kahvaltı tabağı 20 tl gözleme patatesli 10, sucuklu 12 tl. fiyat olarak pahalı değil. ama o para etmez hiçbiri. uzun lafın kısası gidip gezilip görülecek yer ama sakın ha sakın kahvaltısına bulaşmayın.

  14. Çok teşekkür ediyorum bizleri bilgilendirdiğin için şahsen eşim ve çocuklar gitmek ve orada kahvaltı yapmak istiyorduk ama tüm yorumları okudum demekki değmezmiş en güzeli orayı gezip kahvaltıyı da kendimizin hazırlaması ve uygun bir yerde masa sandalyeleri açıp güzel bir gün geçirmek

  15. Tavsiyenize çok güvendiğimiz için Cumalıkızlıkdan başladık Bursa gezimize Narlı Bahçe Kahvaltı için tavsiyeniz üzerine gittik ancak tam bir fiyaskoydu , pastörize tereyağ , hazır kaymak , salça ile köy kahvaltısının yanına varamayacak vasatlıkta bir sunum ve hizmet ….

    1. Selam Kader,
      Yazının içinde zaten Cumalıkızık kahvaltılarının fiyasko olduğunu ve bahsi geçen yerlere de bunu bilerek gitmeniz gerektiğini yazmıştık. Malasef “köy kahvaltısı” laftan ibaret. Herşey BİM’den kalitesiz ürünler ama insanlar yine de köy atmosferi diye geliyorlar işte.

  16. Cumalıkızık tambir fiyasko köyde heryer boş olduğu halde otoparka yönlendiriliyorsunuz esnaf gelenden ne para alırsak kar sayıyor gidip görmeye değmez hiçbir özelliği olmayan bir yer zaman ve para kaybı

  17. Köylüler çok çakal burada doğal olarak satılan reçeller ev yapımı değil gül reçeli istedik gözümün önünde kocaman 5 kiloluk koska marka plastik bidonu daha yeni açtı oradan kavanoza boşalttı bize verdi dedim dayı naptın sen ev yapımı demiştin ev yapımı zaten dedi kovayı kullandık dedi dedim artık yuh gözümün önünde plastik kovanın güvenlik bantını açtın ??? Neyse arkadaşlar almadım tabi çıktım oradaki gözlemeler vs ne kadar mikrop kir pas içinde yapılıyor bilmiyorsunuz sağlık bakanlığından denetim de yok gercekten birkaç şey gördüm sadece yanımızda ne varsa onu yedik abartılcak bi yer değil bize çok övdüler de gittik birde bu sitenin sahipleri biz evde yokuz çifti size bir sorum var çok mu zenginsiniz nerden geliyor bu değirmenin suyu demek para bol geziyorsunuz birazda hayır işleri yapın bence

    1. Bu kadar yorum yazmaya üşenmemişsin, bi yazının yan tarafında Biz Kimiz’i okuyamamışsın. Sana söyleyeceklerimiz o yüzden bu kadar

      1. Çok ama çok terbiyesiz insansın seni takip edene resmen öfke kusmuşsun sizi bugüne takip edenler getirdi Hayır işleri yapın diyince zorunuza gitmiş belli allah görüyor kim hayırlı kim hayırsız

        1. Tema Vakfı’na bağış toplamak için İstanbul Maratonu’nda koştuk, hala kampanya devam ediyor. Madem bu kadar tepkilisin, yazdıkların havada kalmasın. Senin de desteğini bekliyoruz Eda. https://ipk.adimadim.org/kampanya/CC36642

          Bağışlar direkt TEMA’nın hesabında toplanıyor ama biz de yapılan katkıları takip edebiliyoruz. Dört gözle bekliyoruz.

    2. Eda hanım ne kadar boş bir soru,size ne milletin hayrından Allah aşkıns?Size biri sorsa ne cevap verirsiniz?
      Cevap vermişler,terbiyesiz diyorsun,insanların canını sıkmaya değer mi?

    3. cumalıkızık köyünü gezip görmek ve gercek srpe kahvaltı verilen yerlerde kahvaltı yapmak özelliktir ama bu tahri köyü gezerken üçkuruşun hesaplayıp merdiven altı yerde kahvatı yapıp gözleme yersen ve recel alırsan sonuc kötü olur bu köyün gercek kahvaltı ve gözleme verilen kınalı kar filiminin cekildiği konak var burada kahvaltı ve gözleme yiyin recel alın peynir alın kendi köy yapımı receli ve doğal srpe kahvaltıyı görün ondan sonra eleştiri yapın haksızlık yappıp koca küyü kötülemeyin ayıptır günahtır ben kontayım beklerim selamlar

  18. Bir yorumda benden olsun ben iki defa Saitabat köyüne gittim bazı şeyleri görmemeye çalışarak meşhur kadınlar dayanışması ile açılmış olan dayanışma derneğine giderek çok kaliteli bir kahvaltı yaptım burası çok güzel otantik ve ayakkabı ile girilmeyen bir yer. Mutfağı direk gözlemleyebiliyorsun kadınlar çalışıyor gözlemeler açan yumurta pişiren kahvaltı çeşitlerini hazırlayan v.s. şeyler ama hepsi süper sonunda ikram edilen kahvaltı ise 10 numara hazırlanan sofra çok çeşitli bende her zaman böyle kahvaltı yapmayız diyerek neredeyse hepsini yedim artanda oldu tabi sonrasında çay kahve ne istersen var onlarda mükemmel balkonda kahvemizi yudumladık manzara seyrederek. Birazda dışarıda dolaştık manzarası da çok güzeldi. Kısacası burayı herkese tavsiye edebilirim. Sonrasında günün kalan bölümünde nereye gidilebilir onu da tecrübe edinmiş kişilerden yorumlar almak isterim. Şimdiden herkese iyi gezmeler. Tabi Saitabat Köyü Dayanışma Derneği yetkililerine çalışanlarına da çok teşekkürler. Tekrar görüşebilmek dileğiyle,

  19. Evet bende gittim. Yazıldığı gibi her yer Ticarethane olmuş. Evlerin ilginç yapılış şekli ve Yollardaki taş döşemeler dışında pek bir şey yok . Çay ve kahve içelim dedik. İki çay iki kahve geldi. Haytımda yudumladığım en kötü çay idi. 20 TL verdik çayları ve kahveleri içmeden çıktık. Her yeri yaptıkları gibi burayıda insanlar mahvetmişler. Hiç bir düzen yok. Kahvaltıda verilenlerinde kendi ürünleri olmayıp ucuz marketlerden alındıkları belli.

  20. cumalıkızık tarihi dokusu açısından doğa temiz hava sıcacık bir köy haftasonları kahvaltısı için bursaya göre en uygun kahvaltı fiyatına sahip cumalıkızık köyü ve tabiki temiz doğal sıcak bir kahvaltı yerine gitmeniz haftasonunuzu renklendirecek tavsiye edebileceğim işletmesiyle çalısanlarıyla titizliği ve güleryüzlülüğüyle muhteşem vakit geçireceksiniz şirin bahçem kahvaltı ve gözleme evi

  21. 30 eylül pazar günü Mavi boncuk isimli mekanda kahvaltı yaptık. Sade bir kahvaltı olmasına ragmen 4 kişilik kahvaltıya 150 tl verdik . Resmen kazıklıyorlar

  22. 08.09.2018 Cumartesi günü gidip hayal kırıklığına uğradığım yer Cumalıkızık. Köylülerden biri olduğu ve normal olmadığı anlaşılabilen bir çocuk laser pointer ile gezen bayan misafirleri taciz ederken veya etrafta gelene geçene küfürlü konuşup rahatsız ederken esnaf ve köylülerin duyarsızlığı ve umarsızlığından çok rahatsız oldum. Bir daha gitmem ve tavsiye etmem.

  23. 29 Ağustos 2018 tarihinde sabah 10 civarında ordaydık.O güzelim cumalıkızık köyü çığrından çıkmış.Her yer ticarethaneye dönmüş.Ticareti de güzel yapsalar neyse.Ben gittiğime pişman oldum.Taş ev de kahvaltı yaptım.Patetesli gözleme ekşimiş patetesten yapmışlar.Her yer tabela hem görüntü kirliliği var hem de ses kirliliği herkes müşteri avlamanın derdinde.Bursa gezimde şunu farkettim kimse işini iyi yapmıyor fiyatlar çok pahalı mesela kozahan da bir küçük çay 3 tl en beğendiğim yer soğanlı botanik parkı,hayvanat bahçesi,inkaya tarihi çınar …

  24. Bize rehber olan güzel yazınız için çok teşekkür ederim. Uzun zamandır gitmek istediğimiz yerdi. Bir çok kez Bursa ‘ya gitmemize rağmen bir türlü kısmet olmadı. İnşaallah bu sefer şeytanın bacağını kıracağız. En son gittiğimizde ulaşım sorunu yaşamıştık. Kahvaltı hakkındaki uyarınız yerinde olmuş. Yazınızı okumadan önce doğal bir kahvaltı sofrası hayal ediyordum. Bu gidişimiz tamamen Cumalıkızık için olacak…

  25. Daha dün gitmiş birisi olarak tavsiyem kahvaltı işine hiç girmeyin. Burdan bakarak mavi boncuk dedikleri yerde güzel bi kahvaltı hayaliyle ailemi götürdüm. Tam bi fiyasko. Normal bir kafede kat kat daha ucuza bundan 10 kat kaliteli edebilirsiniz kahvaltınızı. Gelen nasıl olsa göze aldığı düşünülerek fiyatıda şişiriyorlar. O yüzden tavsiyem çay için görmüş olun. Sokaklarında gezin. Görülmeye değer bir yer kesinlikle.

  26. Merhaba ,

    Ben Cumalıkızıklıyım , üniversite için köyden ayrıldım daha da dönmedim , ama ara ara ziyarete gidiyorum annemleri . Yukarıda yazan bazı olumsuz yorumları okuyunca üzüldüm .Eskiye göre taa bu işlerin ilk başladığı zamanlara göre köylülerin çok değiştiğinin farkındayım .Kalite marka yönetimi yok daha ziyade hala herkes amatörce işletiyor gözleme evlerini ,sokak satıcılar arasında bazı kurnaz köylüler var kabul .Ama bir kaç kişi için 700 yıldır ayakta kalmayı başarmış bir köyün güzelliğini göz ardı etmeyin lütfen. Sevmezseniz kahvaltı etmez hediyelik almazsınız ama tarihi iliklerinize kadar hissetmek için sokaklarda hele popüler olmayan üst sokaklarda kaybolmalısınız,suyundan kesinlikle içmelisiniz .

    1. Merhaba Büşra Hanım,

      Köy sadece sizin değil bizimde tarihimiz. Köye kimse bir şey demiyor ve diyemez zaten. Yorumların hepsini okudum gitmeye değmez diyen bir iki kişi dışında herkes ticari ahlaksızlıklardan bahsetmiş. Belki sizin gibi okumuş bireyler oraya gidip uzun vadede kendi bacaklarına sıktıklarını bu bilgisiz esnafa anlatmalı. Belkide o güzelim köyü siz ve sizin gibi bilinçli insanlar ayağa kaldırabilir.

      1. Her yer aynı dertten muzdarip 1990 yılından beri aşığı olduğum uzungöle her yıl giderdim.Fakat Bilinçsiz paragöz insanlar yüzünden iğrenç bir panayır yerine dönmüş.Artık gidesim gelmiyor çok yazık kendimize ettiğimiz kötülüğü kimse yapamaz.
        Cumalı Kazığa gideceğim tabi uyarı ve gözlemleri dikkate alarak.

  27. Burdaki köylüler buraya gelen turistleri keriz olarak görüyorlar. Açın diğer platformları da okuyun benzer şeyleri göreceksiniz. Merak eden şöyle bir gezsin çay kahve içip kalksın bence. Burada kahvaltıya o kadar para bayılmaya gerek yok. Alt tarafı kahvaltı. Manzara yok, görüntü yok. Hepsi göz boyamaca.

  28. Cumalıkızık hakkında çok detaylı bir içerik olmuş. Bunun için tebrik ederim. Bir de Cumalıkızık’ın tarihi bir değeri de var Bursa’da. Şuan için sadece kahvaltı yapılacak yer olarak görülse de önümüzdeki yıl tarihi değeri de öne çıkarılacak. Bunun için çalışıyoruz.

  29. Bu hafta kahvaltıya gittik fiyatlar aynı kişi başı 25,00 TL 18-20 çeşit diyorlar. Tarihi evlerden birisine girdik. 9 kişiyiz ama 6 kişi olarak anlaştık. Sofra kuruldu,önümüze geldi. Hepsi küçük tabaklara konulmuş uyduruk kaymak, peynir, sanırım pancar?reçeli, kabak reçeli, patates kızartma, domates +salatalık, 2-3 kırılmış yumurta, zeytin (yeşil+siyah) Hepsini toplasan 20-30 TL yi geçmez. Çeşit eksik dedik. Çok bilmiş ev sahibesi gelip, hafif çemkirir gibi konuşup çay ve ekmeği de çeşidin içine dahil etti. Sucuk dedik ekstraya girer dedi. Sonunda Kahve falan varmıy dı, korkudan soramadık. Lezzetsiz yöresellikle alakası olmayan bir kahvaltıya 150 TL para verdik. Maalesef durum böyle yani ortada kalite, hizmet, güleryüz yok. Sadece para kazanmaya odaklanılmış. Evlerin önündekiler, Satıcılar, bağırış çağırış içinde köyle alakası olmayan şeyleri de satıyorlar. Çin mallarını da bulabilirsin. Özetle, sürdürülebilir bir marka olmak için mekan yetmiyor. Bir daha gitmem gitmek isteyenlere de anlatacaklarım bunlar olacak

  30. biz yılbasında cumartesi-pazar-pazartesi şeklinde gitmeyı düşünüyoruz . yakınlarında bir otelde kalmayı . cumalıkızık köyü için kararsız kaldım yorumlardan sonra . bu aylarda hava durumu nasıl olur oralarda. biz izmirden gelıcez.şimdiden teşekkürler.

    1. Sehercim,
      Bence Cumalıkızık kesinlikle görülmeye değer ama yılbaşı programı olarak ben tercih etmezdim. Hiç bir kutlama vs olacağını sanmıyorum.

  31. Geçen hafta sonu ailece Bursa daydık. Cumalıkızık ı görmek istiyordum herkesi ikna edip görükleden yola çıktım. Onca yolu gidip gördüğüm yer tam bir hayal kırıklığı. Her turistik mekanda satılan saçma sapan hediyeliklerle dolu tezgahlar ve suratı asık al işte der gibi bakan köylüler..Anıt ağacın sağındaki 3. ev olan bir köy evine girdik gözleme yemek için.Bahçe restorana çevrilmiş, müşteriler varken o toprak bahçeyi süpüren 3 delikanlı aralarında yüksek sesle kaba saba şakalaşıyordu..sadece paranızı almaya odaklanılmış ne hizmet ne ilgi. Kısacası gözlemeler geldi toz içinde hızla yeyip çıktık.Ha bu arada 3 gözleme 3 çaya 38,50 Tl hesap ödedik..Hayalimdeki cumalıkızık toza dumana karışıp gitti…Çok büyük beklentiyle gitmeyin derim..

    1. Ben cumalikiziga yakin biryerde yasiyorum hep gittigim belirli yerler var ve gayet sicak kanlilar yerine gore degisiyor

      1. peki bu yerler neresi esmanur hanim adini verirseniz cok sevinirim gitmek istiyorum hatta bir gece konaklamak istiyorum ama nerede konaklama olur nerelerde yiyip icebilebilir hanigi ayda daha guzeldir bu konu hakkinda bilgilendirirseniz cok mutlu olurum simdiden tesekkur ederim bilgilendirdiginiz icin.

  32. Merhabalar ilgiyle takipteyiz bol cocuklu bir grubuz bir gece kalmalı iki gün bursayı gezmek istiyoruz bize bir rotı çizebilirmisin mesafeleri açısından hangisi rahat olur bilemedimBursa merkez cumalıkazık ve tirlye mudanya gölyazı bu rotayı nasıl düzenlemeli

  33. Merhabalar,

    Yazılarınızı bayılarak okuyor ve sizden heveslenerek ramazan bayramında Bursa – Mudanya – Trilye – Gölyazı – Cumalıkızık ve İznik gezisi yapmayı planlıyoruz.
    Ancak iki gece konaklayarak bu rotayı nasıl düzenleriz nasıl sıkıştırırız veya yeterli olurmu diye düşünmekteyiz.
    İstanbul’dan yola çıkacağız araç ile dönüşte İdo ile dönmeyi düşünüyoruz.
    Sizin öneriniz ne olur ?

    Sevgiler,

    1. Bayramda gidiyorsanız, her yer gibi buralar da ana baba günü olur.
      2 gece yatmalı, toplam 3 gün diyorsunuz di mi? Biraz sıkışık olabilir, isterseniz bu seferlik İznik’e uğramayın, başka zaman gelirsiniz.

  34. Bizde ailecek bugün gezdik ve bu köye kelimenin tam anlamıyla bayıldımsevgiler

  35. Cumalıkızık muhteşem bir bir yer. Eğer ki gün sorun değilse mutlaka cumartesi gününü tercih edin zira pazar günü acayip kalabalık oluyor.

    1. Bizde ramazan bayramında gidicez kalabalık olurmu? Malesef zamanımız olmadığı icin bayrama denk geldi

  36. insanları işleri tamamen işi ticarete dökmüş. bu haftasonu bursa ziyaretimize cumali kızık köyünde kahvaltı ile başlamak sevinci ile sabah saat:08:30 da ailece (7 kişilik bir grup) köye giriş yaptık. Biraz dolaşıp ondan sonra kahvaltı yapıp gezimize devam etmek düşüncesi ve heycanı içinde dolaşmaya başladık her mahallede topkapıdaki seyyar kaset satıcıları gibi insanlar bağrışıyor bilmem hangi dizi bu evde çekildi, bilmem dizidek ev –
    kapı önünde sizi rahatsız eden tavırlar içersindeki insan -herbiri size birşeyler satmak istiyor ve bahçesindeki faiş fiyatlar ile kahvaltı davetleri içersinde ve bağrışmalar içinde ancak 10 dk gezebildik. Sonunda satıcıların ısrarına yenik düşüp bir bahçeye kahvaltı için girdil. Sabahın da gruptan bir kişi menemen istedi mekan sahibibnin cevabı malzememiz bitti(2 domaet 2 yumurta mekanda bitmiş?) arkadaşımız o vakit sahanda yumurta istedi -mekan sahibi kahvaltı menüsünde var neden ayrıca istiyorsun diye sorguladı. oğlum kıymalı gözleme istedi mekan sahibi kıymamız bitii diyince tabiki biz beynimize ve sinirlerimiz daha fazla yıpranmamsı için mekanı terk edip son sürat cumalıkızıktan kaçarak bursa yoluna çıktık

  37. Bursa ya geldik ve yazılarınızı okuyorum . Cumalıkızık hakkında sayenizde bilgi ediniyoruz Teşekkürler

  38. Merhaba. Cumalikizik trilye ve mudanyayi 1gunde gezmek istesek yetermi zaman. Soyle kisa bir plan yazarsaniz sevinirim. Teşekkürler:)

  39. cumalıkızık muhteşem bir yer. yeniden gitmek aşkı sardı bu yazıdan sonra.

    selamlar…

    1. Hadi o zaman. Şimdi Uludağ’dan toplanan kestaneleri de satıyorlar. Soba üstüne ne güzel olur

    2. Cumalıkızık a gidin gezin görün ama sakın kahvaltı yapmayın pişman olursunuz. Mekan farketmez hepsi aynı onun yerine kahvaltıyı bursanın içinde kahvaltı salonlarında yapın daha ucuz bol çeşit hemde daha kaliteli

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir