BURSA’DA GEZİLECEK YERLER

Bursa, eğer Uludağ’a kaymaya gitmiyorsanız, insana “Ne eğlendik” değil de, “Ne yedik ama” dedirten sözde kültür gezilerinden. Sözde dememizin sebebi önemli bir kültür merkezi olmaması değil (haşa!), eninde sonunda her kültür gezisinin eninde sonunda homini gırtlağa dönmesi. 😀 Midemize yenik düştüğümüze bakmayın, aslında Bursa’da insanı birkaç gün oyalayacak kadar çok gezilecek yer var.

Bilgi bombardımanının içinden çıkmak zor olur diye size Bursa’da yapılacak en güzel şeylerin hepsini kapsayan ve Rum köyünden, Osmanlı Köyü’ne, iskenderden balığa, hamam sefasından sandal sefasına farklı farklı tellerden çalarak kendini tekrar etmeyen 2 günlük bir program çıkarttık. Bunlar bizim önerilerimiz ama siz zevkinize ve zamanınıza göre programda oynama yapmak istersiniz diye aşağıda Bursa’da gezilecek yerleri A’dan Z’ye anlattık. Bu yazıyı okuduktan sonra; bu yerleri hangi sırayla gezmek daha pratik olur bilgi almak için Bursa Turu Programı yazımızı okuyabilirsiniz.

Hızlıca aradığınız konuya uçmak için menüye tıklayabilirsiniz:

Bursa Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce

Bursa’ya Ne Zaman Gitmeli

Bursa için bizce en güzel zamanlar sonbahar ve kış ayları. Çünkü kışın Uludağ’da kayak, sonbaharda da kültür turları yapmak, doğa rotalarına çıkmak, dağ evlerinde konaklamak için en güzel vakitler. Özellikle de ekinoks tarihlerinde İznik’te olursanız harika bir gün batımına şahit olabilirsiniz.


Bursa’da Seçtiğimiz Oteller ve Kiralık Evler

Bursa’da oteller daha çok merkez ve Uludağ oteller bölgesinde toplanmış durumda. Uludağ’daki otellerin fiyatları kış döneminde alıp başını gittiğinden onlar için sabit bir fiyat aralığı vermek doğru olmayacağından listeye almadık. Genel olarak Bursa’da her bütçeye göre konaklama seçenekleri var. Ayrıca Bursa’da çiftler ve arkadaş grupları için de uygun fiyatlı kiralık güzel evler mevcut. Aşağıda tavsiye ettiğimiz Bursa merkez otellerini bir de İznik’ten kiralık ev önerisi verdik.

Görükle Oruç Hotel $$

Görükle Oruç Hotel & Spa, Bursa’nın Nilüfer ilçesinde hizmet veren bir spa oteli. Fiyatlara kahvaltı dahil. Evcil hayvan kabul edilmiyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Kitapevi Otel $$

Bursa’nın en nostaljik mahallelerinden Tophane’de, restore edilmiş bir Osmanlı konağının butik otele dönüştürülmüş hali. Harika bir bahçesi var. Konaklamasanız bile bahçesinde bir kahve molası vermek isteyebilirsiniz. İncelemek için TIKLAYIN.

Yankı Hotel $

Yankı Hotel de Çekirge semtinde bulunan butik bir aile işletmesi olan, uygun fiyatlı Bursa otellerinden. İncelemek için TIKLAYIN.

Göl Evi $

İznik’te, 2 kişi kapasiteli, göl kenarında, 1 yatak odasında 1 banyo olan, havuzlu bir kır evi. İçinde klima, mutfak, şömine, tv mevcut. İncelemek için TIKLAYIN.


Aşağıdaki bağlantılardan Bursa’daki tüm otelleri ve evleri inceleyebilirsiniz.
– Bursa’daki tüm OTELLER için TIKLAYIN.
– Bursa’daki tüm KİRALIK EVLER için TIKLAYIN.

Fiyat karşılaştırmasını her zaman kişi başı maliyetleri göz önüne alarak belirliyoruz. Bu konuda evlerde konaklamak, özellikle çok kişi konaklama yapılabildiği için kişi başı maliyetleri düşürüyor. Bursa’da çiftler için de uygun fiyatlı güzel evler mevcut. Şimdiden harika bir tatil diliyoruz.


Araba Kiralamak Gerekir mi?

Bursa’da kendi aracınızla gelmeyecekseniz, araba kiralamayı düşünebilirsiniz. Burası Uludağ’da kayaktan İznik Gölü’nde kanoya, Cumalıkızık’ta kahvaltıdan Gölyazı’da tekne turuna, Mudanya’dan ve Trilye’ye birbirinden keyifli görülecek yerlerin ve doğa aktivitelerinin olduğu bir bölge. Geldiğiniz zaman hepsini deneyimlemek için altınızda araç olması en ideali olur. İstanbul’dan uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK için TIKLAYIN.

2 Günlük Bursa Turu Programı

bursa-manzarasi

Aşağıda göreceğiniz üzere Bursa’da görülecek ve yenilecek çok şey var, insan neyi ne zaman göreceğini şaşırıyor. Genelde Bursa’yı gezmek için 2 gün ayırıldığını da düşünerek size 2 günlük, kaçırmayın dediğimiz herşeyi kapsayan, midenizi de unutayan bir tur planı çıkardık. Biraz tempolu oldu ama bitirdiğinizde gözünüz arkadan kalmadan, harika geçti hissiyatıyla Bursa’dan ayrılmanızı garanti ediyoruz. Okumak için tıklayın: Bursa’da Ne Yapılır

Bursa’da Gezilecek Yerler Haritası

Haritayı üzerine zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. Bursa Teleferik Teferrüç İstasyonu
  2. Koza Han
  3. Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi
  4. Karagöz Müzesi
  5. Bursa Ulu Cami
  6. Yeşil Cami
  7. Yeşil Türbe
  8. Muradiye Külliyesi
  9. Emir Sultan Cami
  10. Osmangazi ve Orhangazi Türbesi
  11. Kapalı Çarşı
  12. Irgandı Köprüsü
  13. Tophane Saat Kulesi
  14. Hisar Kapısı

Yeme-İçme

  1. Cemal Cemil Usta Uludağ Kebapçısı
  2. Bursa İskender

Bursa Merkezde Gezilecek Yerler

1. Bursa Teleferik

Bursa’nın 9 kilometre ile dünyanın en uzun aktarmasız teleferik hattına sahip olduğunu biliyor muydunuz? Türkiye’nin ilk teleferiği olarak 1963 yılında hizmete giren sistem, toplam 140 kabinle saatte 1500 kişilik taşıma kapasitesi sayesinde Bursa merkez ve Uludağ arasında karayoluna alternatif olarak hayat kurtarıyor. Aynı zamanda panoramik bir Uludağ manzarası eşliğinde çıkacağınız duraklarındaki aktiviteleri ile keyifli bir günübirlik kaçamak.

Kışın karlı dağların atmosferine diyecek yok. Kayak veya snowboard yapmayacak olsanız bile gelip dağ havası alabilirsiniz. Yazın veya baharda günübirlik gelip manzaraya doymak ve piknik yapmak da başlı başına güzel bir program. Anlayacağınız teleferikle Uludağ, dört mevsimi ayrı güzel.

Teleferiğin toplam 3 durağı var. Bursa merkezindeki durak olan Teferrüç’ten 15 dakikalık bir yolculukla 1.634 metre yüksekliğindeki Sarıalan istasyonuna geçiyorsunuz. Buradan da bir 15 dakika daha gidildiğinde son istasyon olan otellerin bulunduğu Uludağ 2. Bölge’deki Kurbağakaya‘ya çıkılıyor. Her 20 saniyede bir gelen kabinler 8 kişilik fakat fark ücreti ödeyerek kabininizi aile kabini şeklinde kendinize özel hale getirebiliyorsunuz. Teferrüç istasyonu içerisinde hediyelik eşya dükkanları, fotoğraf çekimi alanı, cafe ve yaz – kış ihtiyaç halinde her türlü kayak ekipmanları ve kıyafetlerinin satışının yapıldığı küçük işletmeler bulunuyor.

Aradaki istasyon Sarıalan’da kar motoru gibi aktiviteler, hediyelik eşya dükkanları, restaurant ve cafe gibi yeme içme yerleri ve konaklama seçenekleri mevcut. Burada Karinna Otel’in ve Uludağ Milli Parkı’nın her mevsim konaklamaya uygun küçük şale tipi orman köşkleri var. Kayak otelleri yerine daha uygun fiyatlı olan bu seçenekleri de değerlendirebilirsiniz.

Teleferiğin son durağı olan Kurbağakaya istasyonunda ise Bursa Belediyesi’nin hizmete açtığı, uygun fiyatlara yiyip içebileceğiniz bir kafe ve restoran bulunuyor. Bunlara ek olarak aynı istasyonda Caribou Coffee’nin bir şubesi, Migros, kayak ekipmanları kiralama noktası, sucuk ekmek ve waffle dükkanları da yer alıyor. Dilerseniz bu istasyonda da kar motoru kiralayabiliyorsunuz. Ayrıca Uludağ’da bulunan kayak pistleri arasında tek yürüyen bantlı acemi pisti Kurbağakaya istasyonunda bulunuyor. Yürüyerek 2. bölge ve 1. bölge arasındaki kızak pistine de ulaşmak mümkün. Ayrıca yaz aylarında buradan yürüyerek 2,5 kilometre mesafede Bursa’nın en güzel manzara tepelerinden olan Bakacak Seyir Terası’na geçebilirsiniz. Özellikle de ağaçlarda muazzam bir renk geçişi şöleni yaşandığı sonbaharda Bursa’nın Bakacak’tan görünüşü çok güzel.

Kayak yapanlar için: Uludağ’ın özellikle haftasonu trafiği epey sıkışıyor. En güvenli, hızlı ve pratik ulaşım şekli teleferik. Aracınızı teleferiğin otoparkına park ettikten sonra sadece 30 dakikada Uludağ Kayak Merkezi’ndesiniz. Böylelikle aracınızla karda kışta dağ yolu yapma, viraj, trafik, kar lastiği ve zincir stresi çekmeden kafanız rahat bir şekilde kaymaya gidiyorsunuz. Yolculuk boyunca manzara keyfi de cabası. Teleferikte kayak ve snowboardunuzu koyacak yerler de var.

Teleferiğin çalışma saatlerini ve dağdaki kar durumunu web sitesinden takip edebilirsiniz. Instagram hesabından da güncel paylaşımlara ulaşabilirsiniz. Teferrüç İstasyonu Konumu için tıklayın. Haritada 1 numara.

2. Osmanlı’nın Beylikten Devlete Geçişine Tanıklık Eden Tarihi Yerleri Gezin 

Bursa, Osmanlı İmparatorluğu’nun devletten imparatorluğa geçiş dönemindeki başkenti olduğu için sadece Türkler için değil, insanlık tarihi için önemli bir yer olarak görülüyor. Tarihi yapılar Osmangazi ve Yıldırım Mahalleleri’nde kümelendiklerinden, buraları yürüyerek gezebilirsiniz. Ancak kısa bir gezi için Bursa’ya geldiyseniz hepsini gezmek hem yerine en önemli yapıları görmenizi, Bursa’nın vadettiği diğer güzellikler için de vakit ayırmanızı öneririz. Aşağıda Bursa’nın Tarihi Yerleri bölümünde buraları detaylıca anlattık, size kolaylık olsun diye öncelikli olarak görmenizi tavsiye ettiğimiz yapıları da ☆ ile işaretledik.

3. İngiliz Kraliçesi’nin Tercihi: Kozahan’da İrmik Helvası & Çay İkilisi Yapın

bursa-kozahan

Hatırlarsanız 2008’de İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ve eşi Prens Philip’in Bursa ziyaretinde, Kozahan’ı ziyaret edişi manşetlere çıkmıştı. Kraliçe, Kozahan’dan ipek kumaş alışverişi yapıp öğle yemeği yemişti. Eminiz Kraliçe Bursa’da ne yapılır diye sorarsanız hiç düşünmeden Kozahan der. 🙂 Eskiden ipek yolu üzerinden gelen kervanların konaklama yeri olan hanın olayı önce ikinci katında meşhur Bursa ipeğinden şallar ve fularlar satan yan yana sıralanmış dükkanları şöyle hızlıca bir turlamak sonrasında da avlusunda çay-kahve içmek. Hanın güzelliği ve ortamın huzuruna mutlaka tanıklık etmelisiniz. Hep cıvıl cıvıl, yaz kış müthiş bir haraketlilik var. Gelmişken meşhur irmik helvacısı Hacı Şerif’te helva yemeyi bir de çay söylemeyi es geçmeyin. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

4. Bursa’nın Meşhur İskenderini Mabedinde Tadın!

Madem Osmanlı’nın ikinci başkenti, padişahlar şehri Bursa’dayız, o zaman şu bizim naçizane damaklara padişahlara layık Bursa İskender’ini tattırmadan buradan ayrılmak da olmaz. Biz yola çıkmadan Bursalı Evde Yoklar’a sorduk: Bursa’da en iyi İskender’i nerede yeriz? Gelen cevaplar üzerine en iyisini bulmak için en popüler yerlerin hepsinde yedik – Kendimiz için yediysek namerdiz. 😛 Süper bir iskenderci bulma rehberi çıkardık: Bursa’da İskender Nerede Yenir?

5. Sultanlar Şehrinde Termal Otellerde Sultanlara Layık Bir Hamam Keyfi Yapın

Bursa, doğal mineralli yeraltı kaynak suları zengini olunca, hamam keyfi de onun yüzyıllardır süregelen olmazsa olmaz ritüellerinden biri olmuş. Her ne kadar şimdilerde bir sürü modern hamam türese de 500-600 yıllık hamamlara gidip eski adetleri yad etmenin zevki bir başka. Dediğimiz gibi Bursa’nın yeraltı kaynak suları değerli olunca zaten aşağı yukarı bütün hamamlar eşit derecede faydalı; ama işin içine atmosferi, dekorasyonu, tarihi katılınca sizden gelen önerilere dayanarak birkaç örnek verebiliriz. Kimisi tarihi hamam kimisi termal / spa oteli hamamı: Çekirge Hamamı, Tarihi Keçeli Kadın Hamamı, Mahkeme Hamamı, Kervansaray Termal Bursa, Gönlüferah Oteli Hamamı. Özellikle de hamam deneyimini konaklamaya bağlamak, hamamdan çıktıktan sonra anında odanıza ışınlanmak gibisi yok. Bursa’daki tüm hamamlı termal otel seçeneklerini incelemek için tıklayın.

6. Türkiye’nin Tek Anadolu Arabaları Müzesi’ni Ziyaret Edin

tofas-anadolu-arabalari-muzesi-bursa
Fotoğraf Kaynak: www.eba.gov.tr

Tam 30 bin metrekarelik bir alana yayılmış eski bir ipek fabrikası Tofaş tarafından restore edilip 2002 yılında Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi haline gelmiş. Yıllar önce beygirli at arabasından başlayıp günümüz modern arabalarına kadar yaşanan teknolojik gelişimin hikayesi anlatılıyor bu müzede. Yıllarca süren bu değişimi, arabaları ve yapıldıkları tarihleri görerek yakından inceleyebiliyorsunuz. Yemyeşil bi alanın içinde olan müzede bir kafe bile var. Girişler ücretsiz ama Pazartesi günleri müze kapalı. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

7. Yakalarsanız UNESCO Manevi Kültürel Miras Listesi’deki Karagöz Gölge Oyunu’nu izleyin

Karagöz Gölge Oyunu, Bursa’dan çıkma öyle özel bir gelenek öyle benzersiz bir kültürel öğe ki 2009’dan beri UNESCO tarafından Dünya Manevi Kültürel Miras Listesi’nde. Baklava, döner gibi, Karagöz ve Hacivat da Yunan & Türk ortak miraslarından. Karagöz-Hacıvat Oyunu’nu izleme fırsatını eskisi gibi sıkça yakalayamasak da Bursa’ya gidince Karagöz Müzesi’ne bir uğramak keyifli bir nostalji yapma yöntemi olabilir. Müze 1997 yılında “Sanat Evi” olarak açılmış ve Karagöz Anıtı’nın hemen karşısında olunca da onun adını almış. İçinde Karagöz-Hacıvat ve kukla galerisi ayrıca tasvir yapım atölyesi var. 2007’de de adı Karagöz Evi’nden Karagöz Müzesi’ne değiştirilmiş.

Karagöz-Hacıvat Oyunu’nu her istediğimizde canlı izleyebilme olanağımız malesef yok. Ancak denk getirmeyi başarabilirseniz 2 yılda bir Kasım-Aralık aylarında yapılan Uluslararası Bursa Karagöz Gölge ve Kukla Oyunları Festivali var. Bu festival 1993’ten beri düzenleniyor ve amacı Karagöz-Hacivat ve Türk Gölge Oyunları efsanelerini yaşatmak ve tanıtmak. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

Bursa’nın Tarihi Yerleri

Burada, Bursa merkezde temel tarihi yapıların kümelendiği en önemli 2 mahalle olan Osmangazi ve Yıldırım’da birbirine yürüme mesafesindeki noktaları verdik. Siz kendi ilgi alanınıza göre aralarında öncelik sırası yapabilir ve programınızı ona göre şekillendirebilirsiniz. Biz yine de merkezde kısıtlı zamanı olanlar için en önem taşıyan yapıların önüne ☆ koyduk.

Bursa’nın Tarihi Yerleri yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz!

1. Ulu Cami ☆


Ulu Cami, Bursa denince akla gelen en önemli tarihi yapı. Hatta Evliya Çelebi‘nin deyimiyle “Bursa’nın Ayasofyası!” 1396’yla 1400 yılları arasında yaptırıldığı ve 1. Bayezid’in mimar Ali Neccar’a yaptırdığı biliniyor. Biraz bu gibi tarihi yapılara ilgiliyseniz, Osmanlı’nın ve Selçuklu’nun mimari özelliklerini camiide rahatça görebilirsiniz. Ulu Cami’nin en dikkat çekici ve onu en özel yapan yanlarından biri Kündekâri sanatı ile ceviz ağacından tek bir çivi veya yapıştırıcı dahi kullanılmadan oyularak yapılan, üzerinde Samanyolu Galaksisi işlenmiş minberi. Caminin ortasındaki kubbenin çevrelediği 18 köşeli şadırvanı da ayrıca önemli. Bir diğer en’i de Türkiye’nin namaz kılma alanı en büyük camii olması. 🙂 İki minaresiyle, şehrin ortasında yükselen gerçekten görkemli bir yapı. Bursa merkezde tek bir tarihi yapı gezmeye vaktiniz varsa o, artık Bursa’nın simgesi haline gelmiş Ulu Camii olsun deriz biz. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

2. Yeşil Cami ve Yeşil Türbe ☆

bursa-yesil-cami
Fotoğraf Kaynak: www.kulturportali.gov.tr

Yeşil Camii de Bursa’nın olmazsa olmazlarından. Osmanlı mimarisinin günümüzdeki en iyi örneklerinden biri ve aslında asıl olayı çini kaplamaları. Yeşil Cami Bursa’da o kadar sevilen ve dikkat çeken bir eser ki sahip olduğu yeşil rengi sonralarda bulunduğu semtin adı haline gelmiş. 1424 yılında yapımı tamamlanmış yani epey eski bir eser. Cami yerli / yabancı turizm için önemli ama hala ibadethane olma özelliğini kaybetmemiş olması onu ayrıca bir önemli yapıyor. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

Bursa içindeki sembolik eserlerden bir tanesi de Yeşil Türbe. Yeşil Cami’nin hemen 1 sokak arkasında. Yapım emrini 1421 yılında Yıldırım Bayezid’in oğlu Mehmet Çelebi vermiş. Mimarı Hacı İvaz Paşa adında bir mimar. Türbe Bursa’nın her yerinden görünüyor bu yüzden imza eserlerden biri gerçekten. Hala sağlam kalabilmesi ve ziyaret edilebilmesi için sonuncusu 2004’te olmak üzere defalarca onarılmış. Osmanlı mimarisiyle yapılan yapılar arasında tüm duvarı çiniyle kaplı olan tek türbe olduğu söyleniyor. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

3. Muradiye Külliyesi

Fotoğraf Kaynak: projeler.bursa.bel.tr

Bildiğiniz üzere külliye de İslam mimarisinin simge oluşumlarından biri. Bunun için, merkezde cami ve onun çevresinde hamam, medrese, aşevi, kervansaray, çarşı gibi yapıların yer aldığı zamanının her şeyi içine alan dev kompleks yapıları da diyebiliriz. Muradiye Külliyesi de bulunduğu semte ismini veren yapılardan biri. 2. Murad 1425 yılında Bursa’da yapım emrini vermiş ve bir sene sonra tamamlanmış. İçinde medreseden hamama bir sürü oluşum var. Bu külliyenin Osmanlı dönemindeki padişah veye ailelerinin Bursa’da yaptırdığı son külliye olduğu söyleniyor. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

4. Emir Sultan Cami ve Külliyesi ☆

Fotoğraf Kaynak: www.kulturportali.gov.tr

Bursa’nın başka bir önemli yapısı Yıldırım İlçesi’nde olan Emir Sultan Camii. Yıldırım Bayezid’in kızı eşi adına yaptırmış. Camiinin yapımı 14 yy. da tamamlanmış ve hala etkin şekilde kullanılıyor. Bu eserde de Osmanlı döneminin en önemli sanatlarından çiniye rastlayabilirsiniz. Eskiden Bursa’daki düğün ve sünnetlerden önce bu Emir Sultan Cami’ye uğranıp dua etme geleneği olsa da günümüzde böyle bir adet kalmamış. Camii yıllar boyunca yıkılıp yeniden yapılma, renovasyon gibi birçok değişime uğrasa da orijinal halinden çok da değişmeden korunabilmiş. Emir Sultan Camii ve Külliye semte de adını vermiş. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

5. Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri


Aslında Osman Gazi‘nin ilk başkenti olan Söğüt’te öldüğünde babası Ertuğrul Gazi’nin yanına gömülmüş ama Bursa’nın fethi sonrası naaşı da buraya nakledilmiş. Burada ilk başlarda kendisine ait bir türbesi olmamış, önce Bizans’tan kalma Saint Elia Kilisesi’ne (şimdi Gümüşlü Kümbet) daha sonra da oğlu Orhan Gazi ile beraber ayrı bir türbeye gömülmüş. Fakat 7.0 büyüklüğünde 1855 Bursa depreminde türbe yıkılmış. Sultan Abdülaziz de 1863’de Tophane Parkı girişi yakınında, karşılıklı bu iki türbeyi yaptırmış. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

6. Hanlar Bölgesi ☆

bursa-hanlar-bolgesi
Fotoğraf Kaynak: www.bursa.bel.tr

Bursa’nın hanları, Osmanlı dönemindeki ticari hayatın en doğrudan kanıtı niteliğinde. İpek Yolu ticaretinde en önemli madde ipek olunca; e ipeğin alası da Bursa’da olunca, Bursa’nın o zamanlar ticaretteki önemi kaçınılmaz bir gerçek haline gelmiş. Ticaret faaliyetleri sırasında yol üzerlerinde yolcuların kalabileceği yapılar olan hanlar, günümüzde konaklamadan daha ziyade esnafın özellikle tekstil ürünleri sattığı yerler haline gelmiş. Bursa’da da bu hanların örnekleri oldukça fazla ve bizce gelmişken hanları ziyaret edip, hem yerel malzemelere, hem de tarihe tanıklık etmiş bu orjinal yapılara bakmalısınız. Koza Han zaten hanların demirbaşı haline gelmiş. Bunun dışında Fidan Han, Geyve Han, Balibey Han ve Emir Han da ziyaret etmeye değer yerler. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Bursa’da görülmesi gerekenler listemiz epey kabarık farkındayız, ama neyse ki birçoğu birbirine gerçekten çok yakın. Kapalıçarşı da Bursa’nın en merkezi yerlerinden Heykel semtinde. Aynı zamanda çarşılar Bursa’nın tarihi ve kültürel miraslarından olunca alışveriş yapmasanız bile gidip bir kahve / çay içmek, hiç değilse içini şöyle bir dolanmak olmazsa olmazlardan. Kuyumcular başta olmak üzere yemekten elbiseye, ayakkabıdan ev eşyasına envai çeşit ürünlerin olduğu esnaf dükkanları var. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

7. Irgandı Köprüsü ☆
bursa-irgandi-koprusu-2

kopruler-kolaj
Irgandı Köprüsü
illa ki kulağınıza çalınmıştır, Bursa’ya gidince görülmesi gerekenlerin başında gelir hep. Yıldırım bölgesindeki bu eski çarşılı köprü, 1442 tarihli. Her ne kadar Büyük Bursa Depremi geçirmiş ve Kurtuluş Savaşı’nda bombalanmış olsa da ayakta kalmayı başarabilmiş. Bu tarihi köprünün asıl olayı köprü üstünde çarşının bulunması. Köprü bildiğiniz köprüden farksız, ama dünyada çarşısı olan sayılı köprülerden olunca ün yapmış tabi. Dünya’da bizdeki Irgandı Köprüsü’ne benzeyen, üzerinde çarşısı olan diğer 3 köprü: Bulgaristan  Lofça’daki Osma Nehri üzerindeki Köprü, İtalya Floransa’daki Ponte Vecchio Köprüsü diğeri de İtalya-  Venedik’teki Rialto Köprüsü.

Yıkılacak kadar kötü hale geldiği sıralarda 2004’te restore edilip tekrar kullanıma açılmış. Gittiğinizde köprü üstündeki dükkanlarda Bursa’lı sanatkarların el emeği göz nuru eserlerine ve işçiliklerine göz atın deriz. Aklınızda olsun köprüdeki dükkanlar Pazartesileri kapalı. Pazar günleri de bazıları kapalı. Irgandı Köprüsü sonrası durağınız da Mahfel’de salep olsun. Yürüyerek sadece 3 dk mesafede. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

Sırasıyla Venedik’teki Rialto Köprüsü, Floransa’daki Ponte Vecchio Köprüsü, Lofça’daki üzerindeki Lofça Köprüsü Fotoğraflar Kaynak: Wikipedia

8. Tophane Saat Kulesi


Aslında bu Tophane Parkı’nda bulunan 6 katlı, 33 metre uzunluğundaki saat kulesi, Sultan Abdülaziz döneminden kalma ama 1900’lü yılları göremeden nedeni bilinmeyen bir şekilde yıkılmış. Sonrasında 1904 – 1905 tarihleri arasında yeniden yaptırılarak, I. Abdülhamit’in tahta çıkışı şerefine yeniden hizmete açılmış. Bugün Tophane bölgesi Bursa’nın en turistik yerlerinden. Saat Kulesi de semtin demirbaşı. Aynı park içinde Osman ve Orhan Gazi türbeleri de var. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

9. Bursa Kalesi, Hisar (Saltanat) Kapısı ve Şehir Surları


Bursa Kalesi için şehrin ayakta kalan en eski yapılarından olduğunu söyleyebiliriz. Temelleri taa Bursa’nın ilk sakinleri Bithynia Krallığı’ndan kalma. Yapımının M.Ö. 1. yüzyıla kadar gittiği düşünülüyor ama o zamandan bu zamana her bir taşı üzerinde Roma, Bizans ve Osmanlı’nın katman katman izleri var. Yaklaşık 3,5 kilometre uzunluğundaki surlar üzerinde kalenin 5 kapısı ve 14 burcu var. Bu kapılar: Yer Kapı, Zindan Kapı, Hisar Kapı, Pınarbaşı Kapı ve Kaplıca Kapı. Her ne kadar Tophane bölgesindeki Ortapazarı Caddesi üzerinde yer alan ve şehrin ana giriş kapısı niteliğinde olan (Saltanat Kapısı) Hisar Kapı ve surlar 7.0 büyüklüğündeki 1855 Bursa depreminde yıkılmış olsa da restorasyonlar sayesinde bugün hala ziyaret edilebiliyor. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

Bursa Çevresinde Gezilecek Yerler

Haritayı üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz.

  1. Soğanlı Parkı
  2. Mudanya
  3. Trilye
  4. Gölyazı
  5. İznik
  6. Cumalıkızık
  7. Sukay Park
  8. Saitabat Köyü
  9. Su Uçtu Şelalesi Tabiat Parkı
  10. İnkaya Tarihi Çınar
  11. Uludağ Milli Parkı

1. Soğanlı Botanik Park’ta Pedallayın

bursa_botanik_park
Fotoğraf Kaynak: wikimedia.org

Bursa Hayvanat Bahçesi’nin tam dibinde koskocaman 400 dönümlük bir alanda Bursa Soğanlı Botanik Parkı var. 1998’de açılmış ve içinde çeşit çeşit bitkiler, çiçekler, ağaçlar, gölet, ördekler, kazlar, ülkelere ait bahçeler var. Biz hayvanat bahçesi mentalitesine karşıyız ama botanik bahçesine hayır demeyiz. Eğer tembellerdenseniz çimlere uzanıp etrafı izleyebilir kafa dinleyebilirsiniz ama tabi ki bizim tavsiyemiz pedallamak! Bu koskoca parkın büyük bir kısmını gezebilmek ve keşfetmek için bizce yine en iyi yol bisiklet kiralamak. Alanda 1.800 metre bisiklet yolu (tamam, kısa ama park güzel olduğu için keyifli olabilir yine de) bisiklet kiralama alanı var (Hasbahçe Bisiklet Evi). Üstelik tandem bisiklet bile var. Şehrin merkezinde böyle yemyeşil bir alan bulmak çoğu şehirde hayal, Bursa’ya giderseniz mutlaka değerlendirin! Ancak bizden minik bir uyarı; botanik park tatil günleri ve haftasonları o kadar kalabalık oluyor ki, huzur vermek yerine huzurunuzu kaçırabilir. Zaman planlamasını yaparken göz önünde mutlaka bulundurun. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

2. Mudanya ve Trilye’de Rum Kültürünün İzini Sürün

tirilye-carsisi

İkisi de mübadele öncesinde burada yaşayan Rumların mimariden gastronomiye sihirli değneklerininin değdiği küçük ama sevimli yerleşim yerleri. Biri tarihimizin en kilit günlerinden birine sahne olmuş Mudanya Mütareke Evi’nin bulunduğu Mudanya, diğeri de ona 15 dk mesafede, dingin sokakları, tarihi Rum evleri, balık opsiyonlarıyla Bursa’nın en sevilen kaçamağı Tirilye. Mudanya hakkında daha fazlasını Mudanya’da Gezilecek Yerler yazımızda bulabilirsiniz. Haritada 2 numara.

Tirilye hakkında daha fazlası da Trilye’de Gezilecek Yerler yazımızda! Haritada 3 numara.

3. Gölyazı’da Hafta Sonu Kaçamağı Yapın

golyazi-tekne-turu

Uluabat Gölü üzerinde, çevresini turlaması 15 dakikanızı alacak kadar minik adacık Bursalıların haftasonları, sabahları kahvaltı keyfi, akşamları da balıkçıların gölden taze tuttukları Turna ve Yayın balığı için şehirden kaçarak kendilerini attıkları Gölyazı. Sessiz, sakin, huzur verici bir balıkçı kasabası. Şirinliği sayesinde fotoğrafçılarının uğrak yerlerinden. Gölyazı hakkında daha fazlası için sizi Gölyazı Rehberi – Bursa’nın Hafta Sonu Kaçamağı yazımıza alalım. Haritada 4 numara.

4. İznik’te Osmanlı’nın İlklerine Tanık Olun

Bursa’ya gelmişken, Bizans ve Anadolu Selçukluları’na başkentlik yapmış, Osmanlı’nın ilk camisi, ilk medresesi ve o zamanın hayır kurumları olan ilk imaretinin inşa edildiği, Osmanlı’nın sanat, ticaret ve kültür merkezi, taşı toprağı tarih, İznik Gölü kıyısında Bursa’nın çinili güzeli İznik’i görmeden dönmek olmaz. İznik hakkındaki efsaneleri, İznik’in hem Hristiyan hem Müslüman dünyası için önemli tarihini ve çok daha fazlasını öğrenmek isteyenleri İznik Rehberi yazımıza alalım. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

5. Osmanlı Zamanında Bir Köyde Yaşamak Nasıl Olurmuş Cumalıkızık’ta Keşfedin

Cumalıkızık, bizim için açık ara Bursa çevresinde yapılacaklar listesinin başında geliyor. Osmanlı’nın büyüme sürecini ilk elden yaşayan köy, o günden bugüne minimum deformasyonla bugünlere kadar gelebilmiş belki de en ender yer. Tam bir zaman kapsülü. Taş sokakları, tarihi evleri, bozulmamış köy hayatı ile kesinlikle tüm Bursa programlarında olması gereken yerlerden. Özellikle de burada yapılan köy kahvaltısının enerjiyi fulleme açısından 10 kata kadar daha etkili olduğunu söyleyebiliriz. Cumalıkızık hakkında çok daha fazlası için bu yazımızı okuyabilirsiniz: Cumalıkızık Haritada 6 numara.

6. Sukaypark’ta Wakeboard ile Aksiyona Doyun

bursa-sukaypark
Fotoğraf Kaynak: www.sukaypark.com

Zaten Türkiye’de kayak denilince akla ilk gelen yer olan Uludağ varken yazın da kayak yapmaya olanak sağlayan SukayPark gibi bir atılımın da ilk defa Bursa’dan çıkması şaşırtmadı. Yazın Bursa’daysanız Sukay Park kaçmaz. Burası, Bursa merkeze çok yakın, Osmangazi Belediyesi’nce hizmete açılan Türkiye’nin ilk kablolu su kayağı tesisi. Tesisin merkezinde 30 bin metrekare alan üzerine kurulu 1,5 metre derinliğinde yapay bir gölet var. Çevresinde de yeşil alanlar, cafe, spor alanları, eğitim alanı gibi üniteler var. Adres: Osmangazi Sukayağı Tesisleri Çukurca Tel: 90 224 211 27 07  Web Sitesi: www.sukaypark.com Çalışma Saatleri: Pazartesi -Cumartesi: 09.00 – 20.00  Pazar: 09.00 – 20.00 Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

7. Saitabat Köyü Kadınları Dayanışma Derneği’nde Geleneksel Köy Kahvaltısı Yapın

saitabat-koyu-kahvalti

Bursa’nın Kestel ilçesine bağlı bu dağ köyünde inanılmaz başarılı bir girişim var. Tam bir başarı öyküsü! Saitabat Köyü kadınlarının vizyonu bize şapka çıkarttı. En az erkekler kadar ekonomik yaşamda aktif rol oynayabileceklerinin bilincinde olan 9 kadının emekleriyle 2002’de kurulan Saitabat Köyü Kadınları Dayanışma Derneği lokali, zamanla kahvaltı, iftar menüsü ve yöresel ürünlerin satışından elde edilen gelirlerle en az 150 kişiye hizmet veren 50 kadına istihdam sağlayan bir işletmeye dönüşmüş.

Aslında burada sunulan kahvaltının içeriği daha çok Karadeniz sofrası ağırlıklı ama tepside yok yok. Bursa’ya özel dağ çileği ve ahududu reçellerinden, kahvaltı başlangıçı tarhana çorbasına, Karadeniz’in imza yemeği silor ve kuymakan, gözleme ve cevizli çöreğe, tamamı bu bölgede yetiştirilen ürünlerden buralı kadınların ellerinden çıkma ürünler devasa bir sini içinde sofraya geliyor. Apayrı bir kahvaltı deneyimi. Beğendiğiniz ne varsa ekleme yapılıyor. Eğer 25 kişinin üzerinde bir grupsanız indirim de oluyor. Bir de söylemeden geçmeyelim bu köye sonbahar ayrı bir güzel geliyor 🙂 Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

8. Suuçtu Şelalesi’ne Uğrayın

bursa-suuctu-selalesi

Bursa çevresinde çesitli şelaleler mevcut ama aralarından en meşhuru Karadere Nehri’ndeki Suuçtu Şelalesi. İsminden de anlayabileceğiniz gibi şelaleden yaklaşık 40 metre yükseklikten uçarcasına düşüyor. Şelale, bir fay hattının çökmesi ile oluşmuş. İnsanlar buraya pikniğe, doğa yürüyüşüne ve kampa geliyor. Rahat rahat tadını çıkarmak için haftaiçi daha uygun. Ayrıca suyun debisinin< yüksek ama kalabalıkların en az olduğu Mart – Nisan en ideal zamanları. Tabi sonbahar ayları da doğadaki renklerin coştuğu zamanlar. Görmeden dönmeyin deriz. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

9. Uludağ Yolunda İnkaya Çınarını Mutlaka Görün

inkaya-cinari-bursa
Fotoğraf Kaynak: www.eba.gov.tr 

İnkaya Çınarı Türkiye’nin anıt ağaçları arasında en meşhurlardan. 35 metre uzunluğunda 3 metre çağında kelimenin tam anlamıyla bir dev. Kendisi 600 yaşında. İnsan böylesine ulu bir canlının yanında bir kez daha kendini ufacık hissediyor. Mutlaka Uludağ yolunda tarihi İnkaya Çınarı’nı atlamayın. Hatta devasa gölgesinde bi çay-kahve molası verin hatta ve hatta meşhur İnkaya meyve tatlısını deneyin. Taze meyveler üzerine bal, kaymak, fındık…Tam bir enerji bombası! Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

10. Uludağ’da Kış Tatili Yapın

snowboard-malzemesi-nasil

Uludağ  tartışılmaz Türkiye’nin en popüler kayak merkezi. Özellikle sömestr ve üniversitelerin ara tatillerinin olduğu dönemler full çekiyor ama buranın tadı pistlerin nispeten boş olduğu off dönemlerde çıkıyor. Bir de bahar aylarında 0 kar varken ve dağda doğa coşmaya başlamışken de Uludağ’ın keyfi bir başka oluyor onu da belirtmeden geçmeyelim. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

Bursa Tarihi

Bursa Osmanlı İmparatorluğu’nun doğduğu Söğüt’ten sonraki ilk başkenti olunca, haliyle tarihinin tozlu sayfalarında oldukça yer edinmiş bir şehir. Tabi Bursa, Osmanlı döneminden çok uzun zaman öncesinde keşfedilmiş bir yerleşim yeri. Öyle ki civarda yapılan kazılarda M.Ö. 5200 yıllarına ait bir yerleşim yeri bile bulunmuş.

Bursa’da kurulan ilk kent, Bithynia Krallığı tarafından M.Ö. 3 yüzyılda kurulsa da bu tarihten önce de sayısız ülke ve koloniler bölgeye egemen olmuş. Bursa’nın ilk adı da Bithynia Kralı’nın adı olan “Prusa”. Ama bazı yerlerde “Bitanya” olarak da geçiyor. O zamandan Osmanlı dönemine kadar Bursa’nın adı da sahipleri de defalarca değişmiş, hatta uzun bir süre Roma egemenliğinde kalmış.

Osmanlı’nın Bursa’ya hakimiyet hikayesi de Anadolu Beylikleri’nden Osmanlı Beyliği’nin zamanla güçlenip çevre toprakları alma isteğiyle başlamış. 1307’de Osman Bey Bursa’yı kuşatsa da Bursa’nın tam anlamıyla Osmanlı’ya ait oluş süreci oğlu Orhan Bey’in 1326’daki kuşatmasıyla başlamış. 1363 yılından sonra belki Bursa yönetimin başı olma özelliğini kaybediyor, hatta kısa bir süreliğine de olsa Yunanlarca işgal ediliyor ama her şeye rağmen tarihsel önemini günümüze kadar korumayı başarıyor.

Şimdi ise burası yerli-yabancı birçok turistin görmeye can attığı, nostaljik bir sultanlar şehri. Osmanlı’nın Bursa’daki izleri o zamanlardan günümüze Bursa’yı tarihseverlerin keşif noktası yapıyor. Bu dönem boyunca inşa edilen medreseler, hamamlar, hanlar, camiler gibi sayısız eser hem Osmanlı tarihine ışık tutma hem de dönemin atmosferine tanıklık edebilme imkanı sunması açısından çok önemli bir kültürel mirası oluşturuyor. Zaten sırf bu özellikleri bile onu UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne sokacak kıymette.

Bursa’da Yeme-İçme

bursa-pideli-kofte

Bursa’ya geldiğinizde mutlaka denemeniz gereken imza tatlar arasında başı merkezde İskender, Tahanlı (Tahinli Pide), Pideli Köfte, Cantık, İnegöl Köfte, kestane kebap ve kestane şekeri, Uluabat veya İznik Gölü’nden taze çıkma Yayın Balığı, mandıradan çıkma taze Mihaliç Peyniri, Kemalpaşa Tatlısı, Cumalıkızık’ta veya Saitabat Köyü’nde şöyle gözlemeli, cevizli lokumlu, ahududu reçelli serpme köy kahvaltısı çekiyor.

Bursa’dan mekan önerilerini Bursa’da Ne Yenir, Nerede Yenir? yazımızda bulabilirsiniz.

Bursa’ya Nasıl Gidilir?

İstanbul – Bursa Deniz Otobüsü : BUDO & İDO

İstanbul’dan Mudanya’ya geçip, Mudanya’dan da Bursa merkeze kolayca geçebilirsiniz. Mudanya – Bursa merkez arası şahsi aracınızla sadece 29 kilometre ve ortalama 40 dakika bir mesafe. Şahsi aracınız yoksa da Mudanya’dan Bursa şehir merkezine F/3 numaralı otobüslerle geçebilirsiniz.

BUDO – Deniz Otobüsü
İstanbul’dan Bursa’ya arabasız en kolay ulaşımı BUDO seferleri ile yapabilirsiniz. Yolculuk 1 saat 50 dakika sürüyor. Kabataş veya Büyükçekmece’den sadece yolcular için (Araçlar için yok) yapılan günlük seferler var. Budo sefer saatleri hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

İDO – Deniz Otobüsü
İstanbul – Mudanya arasında İDO’nun Yenikapı-Bursa deniz otobüsü hattı var. Yolculuk yaklaşık 95 dakika sürüyor ve günde ortalama karşılıklı iki sefer var. Deniz otobüslerinin sadece yolcular için olduğunu hatırlatmakta fayda var. Ne yazık ki 2022 itibariyle Yenikapı’dan Bursa’ya İDO’nun arabalı vapur (feribot) seferleri sona erdi. Yine de İstanbul’dan feribot ile geçecekseniz, İDO’nun Yalova’ya feribot seferleri devam ediyor. İDO sefer saatleri hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

Arabayla İstanbul Bursa

İzmit Körfezi’ne yapılan Osman Gazi Köprüsü’nü kullanmak isterseniz sadece 2 saat sürüyor. Ancak geçiş ücretleri malum. Körfezi dolanmaya kalkarsanız Bursa’ya en iyi ihtimalle 3 saate varırsınız.

Havayoluyla

Bursa Yenişehir Havalimanı’na çevre illerden Anadolu Jet’in tarifeli seferleri var. Bu iller Ankara, Diyarbakır, Erzurum, Muş ve Trabzon.

Bursa Nerede?

bursa-harita

Bursa, Marmara Bölgesi’nin güneyinde olan bir il ve Türkiye’nin en kalabalık şehirlerinden bir tanesi. Bursa’nın doğusunda Bilecik, güneyinde Kütahya, batısında Balıkesir ve kuzeyinde de Yalova var.
Bursa’ya gidecekler için birkaç çevre ilden kilometre ve saat bilgilerini verelim istedik:
İstanbul Bursa arası 149 kilometre ve yaklaşık 2 saat 5 dakika,
Yalova Bursa arası 68 kilometre ve yaklaşık 1 saat 5 dakika,
Kocaeli Bursa arası 132 kilometre ve yaklaşık 1 saat 44 dakika,
Bilecik Bursa arası 96 kilometre ve yaklaşık 1 saat 37 dakika,
Balıkesir Bursa arası 153 kilometre ve yaklaşık 2 saat 3 dakika.

Valla Biz de Sizi Çok Sevdik. Instagram Sayfamıza da Bekleriz.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Biz Evde Yokuz (@bizevdeyokuz)’in paylaştığı bir gönderi

73 Comments

  1. Bursa’nın tarihi zenginlikleri, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olması ve mistik atmosferiyle birleşerek, şehri benzersiz kılacak muazzam bir güzellik sunar. Bursa’nın doğal güzellikleri, yeşil dağları, tarihi çınar ağaçları ve doğal termal kaynaklarıyla adeta bir doğa cenneti gibidir. Bu muhteşem manzara, şehre huzur veren bir atmosfer katmaktadır. Bursa’nın mimari güzellikleri ise tarihi yapıları, Osmanlı döneminden kalan camileri ve kapalı çarşılarıyla birlikte şehrin karakterini oluşturan unsurlardır. Bu zenginlikler, Bursa’nın göz kamaştırıcı güzelliğini ortaya koymaktadır.

  2. Gerçekten Bursa’yı çok merak ediyorum. Aslında baharda mı gitmek daha iyi kışın mı gitmek iyi tam olarak karar veremedim? Fikri olan arkadaşlar fikirlerini söylerlerse sevinirim.

  3. Çok kapsamlı bir liste olmuş yakın zamanda ailemle Bursaya gideceğiz, yazınıza denk geldim ve teşekkür etmek istedim.

    1. Merhaba, biz teşekkür ederiz işinize yaramasına çok sevindik. Şimdiden iyi gezmeler 🙂

  4. Tahinliyi şehir dışına çıkınca bilmediklerini gördüğümde çok şaşırmıştım. Bursa kendi içinde farklı bir dünya yazı için teşekkürler.

  5. Çok güzel anlatmışsınız memleketimizi, teşekkürler gelip görülecek çok şey var. Hatta müzelerimiz kapalı çarşılarımıza uzun zaman ayırın. Teşekkürler biz evde yokuz ailesi 🙂

  6. Bursa’da yaşayan biri olarak güzel bir yazı hazırladığınızı söyleyebilirim.

  7. Ben Tokat ,Niksar da okuyorum ama Karacabeyliyim ve kimse Longoz Ormanlarını , 22 km ile Türkiyenin en uzun sahilini ,Türkiyenin en büyük Ihlamur ormanı ,Karacabey Yeniköy de ki Çingen Kalesi, Türkmenkızı Mezarı ve modern gezi için Longoz ormanları içinde çekilen Recep İvedik 6 Film setini bilmiyor bence yazınız çok güzel ama detaya girmek bazen daha iyidir İYİ GEZMELER. (Yol Açık, Yola Çık) 🙂

    1. Normalde planımızda yoktu ama sizin yorumunuzu görünce Karacabey’i de planımıza dahil ettik. Teşekkürler:)

  8. Selam, oncelikle verdiginiz ilham icin cok tesekkurler Bir bucuk gunde nerdeyse full Bursa turu yaptik ustelik sadece toplu tasima araclarini kullanarak:) yarim gun mudanya-trilye-golyaziyi gezdik orda sadece tekne turuna vaktimiz kaldi ama solen gibi bir gunbatimi izleme sansini yakaladik. Ikinci gun ise, teleferik ile uludaga cikip o muthis oksijeni soluduktan sonra emir sultan turbesi, yesil cami,yesil turbe, irgandi koprusu kozahan bolgesini gezip o meshur huseyin usta da iskender yedik:) iskender hic rahatsiz etmediki firtina esliginde ido ile istanbul’a geri bile donduk:))) sevgiler

  9. Merhaba
    Yine sizin rotanızla günübirlik Bursa turu yaptık,çok güzel bir şehir ve yol güzergahınız harikaydı.Tarihi camilerden Ulucami dışında bayanlar içeri giremiyor, üzüldüm,o güzelliği,tarihi atmosferi görmek isterdim.Trilye güzel sakin fakat çok görecek birşey yok,birdaha gidecek olsam o yolu çekmezdim.Trilye’de o fotoğraftakinden başka görsel bir güzellik yoktu,sadece giderken Mudanya yı çok beğendim.Aklımda kalan Cumalıkızık oldu,çok güzel bir atmosfer,mis gibi köy kokuyor,tarihte yolculuk yapıyorsunuz,kaynak suları mükemmel.Bursa’nın tarihi çarşıları,Kozahan harikaydı.Tepede Hünkar sosyal tesisleri vardı yemek yemedik ama güzel bir Bursa manzarası var.Irgandı köprüsü çok güzeldi.Hüseyin Ustanın iskenderi güzeldi .. Teşekkürler

    1. Merhaba, Tirilye bakis acisina gore degisir, Mudanya’dan daha sakin daha sirindir. Camli kahvede kahvalti ya da kahve guzeldir tepeden denizi izlemek guzel oluyor. Aksamustu de balik lokantalarindan birinde oturmak guzel oluyor. Yolu iste bir itiyor.. Ben Tirilyeyi seviyorum mesela ama yilda bir ancak gidiyorum o yolu goze alip Misi köyünü de gezmenizi oneririm. sevgiler.

  10. Bizde arife günü ve ramazan bayramının 1.günü gidecegiz bursaya .2 gün 1 gece otel mudanyada .Ama bu 2 günde bursa-cumalıkızık-triye nereleri yapsak biraz kararsız kaldık .Öneriniz var mıdır 🙂

  11. Saitabat Köyü Kadınları Derneği gerçekten gidilesi bir yer. Orada bir kahvaltı yapma fırsatım olmuştu, çok lezzetli ve keyifliydi. Doğası da muhteşem.

  12. Hiç gitmediğimiz Bursa’ya ani bir kararla yola çıktık ve bloğunuz bu konuda çok yardımcı oldu başka bir yere danışma ihtiyacı duymadık. Teşekkürler :))

  13. Muhteşem bir blog. Yurtdışında yaşayan bir Türk vatandaşı için süper bir rehber.
    Bende her sene tatilde Bursada kalıyorum, ama maalesef yabancı olduğumuz için ailece evde tıkanıp kalıyoruz. Ne yapalim? nereye gidelim? hep aynısı.
    Sayenizde artik bol bol geziceğiz allah izin verirse.
    Emeğinize sağlık..
    Almanyadan selamlar

  14. Bursa hakkında çok detaylı bir içerik hazırlamışsınız. Çok eğlendiğiniz belli oluyor 🙂

  15. Bu yazınız ile birlikte Bursa kesinlikle yılbaşından önce gidip görmek istediğim yerler arasına girdi. Kışın gezmeyi yazdan daha çok seviyorum..

  16. Öncelikle bu güzel yazi icin tesekkürler. Bursa etrafinda gezilecek yerlerin google maps linkini eklemeyi sanirim unutmussunuz, onuda ekleyebilirmisiniz lütfen?

    sayenizde cok güzel bir Bursa gezisi bizleri bekliyor. 🙂

  17. Sizleri yeni takip etmeye başladım iyi ki de başladım bir lokasyonu gezmeyi planlarken gol yememek için onlarca kaynak araştırması yapardım siz zaten yapmışsınız benim için çok faydalı oldu elinize sağlık Cuma ve Cumartesi Bursa dayım inşallah saygılar…

  18. Mükemmel bir yazı olmus, emeklerinize saglik… Bu hafta sonu gitmeyi dusunuyorum. Ozellikle cumalikizik icin. Fakat haftasonu gidilmemesi tavsiyesi biraz hevesimi kırdı. O kadar kötü mü gercekten? İlginize tesekkurler

  19. Bu kadar mukemmel bir calisma..harikassiniz..eksik yok..öz nrt bir anlatim..iyi ki varmissiniz

  20. Ben de katkı da bulunmak istiyorum, güzel bir havada hafta sonu veya tatil dönemi Cumalıkızık’a gitmeyin 🙂

      1. sebebini öğrenebilir miyim, biz de iki hafta sonra bir bursa-bolu turu yapmayı düşünüyoruz da oraya da gitmeyi düşünüyorduk

  21. merhaba

    ne kadar güzel yazmışsınız nokta atışı haftaya gideceğim ellerinize sağlık.

    sevgiler

  22. selam aynen bende not aldim bende gelecek hafta gelecegim insallah tarif ettiginiz yerleri tek tek gezmek istiyorum tskler

  23. Ne guzel bilgiler sunmussunuz. Guzel Bursam bundan daha guzel anlatilamazdi. Emeginize.yureginize saglik Saygilarimla

  24. Pazartesi yurtdisindan bir misafirim gelecek. Ve ben kayak icin plan yapiyorum gunu birlik. Fakat kiralama ne kadar neler yapmalıyız bir fikrim yok. Baska yerlerden tavsiye almaktansa sizin tavsiyelerinizi dinlemek isterim. Tesekkur ederim. ailecek takip ediyoruz 🙂 oyumuz size.

    1. Çok güzel düşünmüşsünüz!
      Dağda otellerin içinde kiralama odaları var. Oralardamn kiralayabilirsiniz. Şehirde ya da dağ yolunda da mutlaka kiralamacılar vardır. Oralar daha ekonomik olurlar. Ancak tam nerede var biz de bilmiyoruz. Dağa çıkarken gözünüz tabelalarda olsun

  25. BURSA İLE İLGİLİ OLSAN HER BİLGİ VERİCİ YAZI İLGİMİ ÇEKMEKTEDİR,İYİ ÇALIŞMALAR DİLERİM!

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir