CUNDA PLAJLARI – NEREDE DENİZE GİRİLİR
Cunda’ya gelenlerin en dertli dertli sordukları konu: Cunda’da Nerede Yüzülür? Ada yahu, bu da soru mu diye düşünebilirsiniz ama Cunda’da mesele malesef o kadar basit değil. Yerlilerine sorduğunuzda “Biz Cunda’da yüzmüyoruz” diyorlar.
Yerleşimin kurulduğu yer her ne kadar deniz kıyısınsa olsa da yüzmeye pek elverişli değil. Bazı yerlerde de her ne kadar haritadan bakınca cezbedici görünse de su sirkülasyonu az olduğu için arzulanan temizlikte değilmiş. Hatta sırf bu yüzden Cunda’ya ikinci bir boğaz açmışlar. Bu nedenle sizi adanın biraz daha arka taraflarına, daha el değmemiş koylarına doğru alacağız. Umarız altınızda bir araç vardır.
Öncelikle Cunda Adası’nda yüzülecek en doğru yerler adanın batı cephesi. Burası açık denize baktığından ötürü suyu sirküle edip temizlenebiliyor. Karşısında ada olan batı kıyıları adanın yarattığı siper etkisi sebebiyle de ayrı güzel. Önce bu bilgiyi bir cebimize koyalım.
Bir diğer önemli bilgi de 5 ve 6 numaranın olduğu Ortunç Koyu’nun adadaki tek mavi bayraklı plaj olması. Ayrıca burası milli park sınırları içinde de kaldığından arkanız orman, önünüz deniz. Cunda merkeze en yakın yüzme yerinin tesadüfen en temiz yer olması da bonus.
Bu koyun Ortunç Koyu olarak anılmasının sebebi üzerindeki otel ama burada otel müşterisi olmadan da yüzebileceğiniz yerler var.
NOT: Cunda’da Gezilecek Yerler önerilerimizi de mutlaka okuyun deriz!
Cunda’da Tekne Turu
Bizce Cunda’da deniz sefası yapmanın açık ara en güzel yolu tekne turuna çıkmak. En sevdiğimiz yüzme molaları ise açık ara Akvaryum ve Yeşil Koy. Ayvalık merkezden, kendinize özel, günübirlik bir tekne ayarlamak isterseniz, günlük veya saatlik kiralayabileceğiniz Ayvalık teknelerine göz atabilirsiniz.
Cunda Plajları
Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.
- Ortunç Koyu
- Mocamp
- Ada Camping
- Pateriça Koyu
- Çataltepe Plajı
- Maden Adası’na Bakan Koy
- Yalancı Boğaz
- Duba Plajı
- Kara Ada
1. Kayalıklardan Denize Girmek, Ortunç Koyu
Buralar milli parkın içinde olduğu için buraya özellikle plaj yapmamışlar. İnsanlar genelde ormanın içinden buldukları yerden denize giriyorlar. Denize girme konusu şu şekilde çözülüyor ancak burada tuvalet, yeme-içme yeri olmadağı için tüm günü burada geçirmek zorlayıcı olabiliyor. Zaten bu methodu daha çok herşeyini zaten yanında getiren kampçılar tercih ediyor. Mutlaka birkaç çadır göreceksinz. Kumsallı, tesisli yani daha konforlu bir deniz keyfi arayanlar için en iyi şık şimdi anlatacağımız Ada Camping. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.
2. Mocamp, Ortunç Koyu
Hemen Ada Camping’in yanında kalan kamp alanı. Adada denizin en güzel olduğu Ortunç Koyu’na konuşlanmış Mocamp’ı önersek mi önermesek mi çok aradayız. Ama Cunda’da, fiyat açısından en makul yer burası. Su kaydırakları, çocuklu ailelere çok cazip gelebilir ama servis ve hijyen ile ilgili şikayetler de var. Karar size kalmış olsun biz yine de alternatifleri verelim istedik. Websitesi
Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.
3. Ada Camping, Ortunç Koyu
Burada konaklamamasınız bile tesisi ücret karşılığı kullanabiliyorsunuz. Çevresine saygılı bir müşteri profili var (en azından kaldığımız 1 hafta boyu öyle gözlemledik). Denizi kum, aynı zamanda türlü mezeden ızgaralara servis yapan bir kafeteryası var. Hani temiz bir denizde, uğraşısız bir deniz sefası arıyorsanız doğru adres burası. Adres: Namık Kemal Mahallesi, 10405 Ayvalık/Balıkesir Tel: (0266) 327 12 11 Websitesi için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.
4. Pateriça Koyu
Ortunç Koyu’ndan sonra adaki en popüler yüzme yeri Pateriça. Bununla birlikte bizce ne kitlesi ve suyu ne de ideal. Denizi kum, sığ ve durgun olduğu için balçıksı bir yapısı var.
Çevrede birkaç tane işletme var. Bize en düzgünü Sakin Plaj göründü. Buralarda otopark ve şezlong, şemsiye, duş gibi plaj hizmetlerinin belli bir ücreti var.
Bir de koya gelmeden Funda’nın Yeri diye bir işletme de var. Öğle yemeği için denizden çıkıp sardalya, sigara böreği gibi atıştırmalıklar yemek için sakin bir yer. Müşteri profili ise ortaya karışık. Cunda merkezden arabayla yarım saat kadar sürüyor. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.
5. Çataltepe Plajı
Cunda’nın en popüler 3. plajlarından. Denizi berrak ve sığ, Denizi sakin ama poyraz varsa dalgalı olduğu günler de oluyormuş. Bu sahilde şezlong ve şemsiye kiralama ise Patriça’ya göre daha uygun. Ama mangalcılarla karşılaşma ihtimaliniz de var tabi. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.
6. Maden Adasına Bakan Koy
Konum olarak Cunda’nın en arka taraflarında kalıyor. Buralar tüm Cunda Adası’nın en bakir yerleri. Ne bir işletme var, ne de düzenlenmiş bir halk plajı. Araç yolu da oldukça bozuk bir tali yol. Hemen karşısında Pyrgos adası olarak da bilinen Maden Adası var. Ama kafa dinlemek, insanlardan uzaklaşmak için üzerine yer yok. Buradan güzel balık çıkıyormuş. Tek tük oltasını alıp gelen Cundalı ile karşılaşmanız mümkün. Haritada 6 numara.
7. Yalancı Boğaz’dan Karşı Adaya Yürümek
Yalancı Boğaz, Cunda Adası’nın Maden Adası’na bakan kısmına deniliyor. Yani az önceki maddenin devamı sayılır çünkü Cunda Adası ve Maden Adası arasında, üzerinden yürüyerek geçebileceğiniz doğal bir köprü vazifesi gören bir yol var. Su bel seviyesini geçmiyor dilerseniz adaya sudan yürüyerek bile geçebilirsiniz ama yüzme bilmiyorsanız suyun aniden derinleşmesine ihtimaline karşı ne olur ne olmaz diye denemeye kalkışmayın deriz. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.
8. Duba Plajı
Tam olarak Ayvalık ve Cunda Adası’nı birbirine bağlayan bölümde bulunan belediye plajı. Belediyenin işletmesi olduğundan oldukça uygun fiyatlı. Denizi sığ ve temiz. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.
9. Akvaryum Koyu, Kara Ada
Akvaryum Koyu, Cunda Adası’na komşu küçük bir ada olan Kara Ada’nın meşhur koyu ama biz malesef buranın güzelliğini yansıtan bir fotoğraf çekmemişiz. Buraya ulaşımı günübirlik Cunda merkezden kalkan tur tekneleriyle sağlayabiliyorsunuz. Denizi cam gibi berrak, ılık, turkuaz ve çok sakin. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.
10. Yeşil Koy, Kara Ada
Bırakalım da fotoğraf konuşsun diyorum. 🙂 Aynı zamanda kapak fotoğrafındaki yer.
Cunda’ya Yakın Plajlar
Bu öneriler arasında dişinize göre birşey bulamadıysanız sizi bu yazıya alalım: AYVALIK PLAJLARI
Ada Camping’te tesisi sadece kişi başı 200₺ ödeme yaparak kullanabiliyorsunuz. 1 adet yerli içecek veriliyor, şezlong ve duşları ücretsiz kullanabiliyorsunuz.
Patricada yol berbat, denizin derinligi yok haşema gormek istiyorsaniz tercih edebilirsiniz
Pelin hanım merhaba. Son yazdıklarınıza cvp vermek istiyorum. Sizin kalbi güzel ,gönlü güzel bir hanim efendi olduğunuzu düşünerek yazıyorum. yer yüzünde yaşayan bütün insanlar, dünya nimetlerinden dilediğince, gücü ve imkanları doğrultusunda istedikleri şekilde yasayabilme hakkına sahipler. İnançları,ırkları ne olursa olsun. Ama nedense bizim ülkemizde inancı gereği kapalı hanımlara hiç birsey yakıştırilmiyir. ( hakkını veremeyenlerde var tabiki) hasema ve çarşaflı insanların topluma ne gibi zararı olabilir? Ve eleştirdiğiniz insanların sizin hemcinsiz, peki nerde kaldı kadın haklarınız. Allah inanmayanların ve kendine şirk koşanları dahi dünya nimetlerinden faydalandiriyorken biz kim oluyoruz da yaratıkların beğeniyoruz. Sizden ricam insanları inancı, ırkı, giyimi, yaptığı iş nasıl olilursa dislmayalim. Ben sizi tanımadığım halde şu yazdıklarım en ufak kızgın veya öfke halim yoktu. Ben sizi insan olduğunuz için değer veriyorum. İnancınız. Nereli olduğunuzun hiç önemi yok. Kalın saglicakla
Haritadaki numaralandırmalar yanlış olmuş sanırım 4,7 ve 8.Yazıda 8 duba plajı haritada 7nin yerinde olmalı,4 yazıda pateriça koyu haritda 8’in yerinde olmalı
Teşekkürler uyarı için biz de düzelttik 🙂
Ben bir ayvalikli olarak yazdiklariniza ufak bir düzeltme yapmak istiyorum musadenizle. Bilgilerin hemen hepsi dogru ancak ayvaliga geldiyseniz duba plajinda zaman kaybetmenizi asla tavsiye etmem. Temiz asla degil ve genellikle ulasiminin kolay olmasi nedeniyle asiri kalabalik oluyor.
Çoooook teşekkürler bu ekleme için Ebru! Emim okuyanlara çok faydalı olacak