ELAZIĞ’DA NE YENİR & NEREDE YENİR

“Elazığ’a geldik. E, ne yiyoruz?” diyenler için Elazığ’ın kaçırılmaması gereken yemekleri ve lokantalarını derledik. Şimdiden afiyet olsun!

Elazığ’da Gezilecek Yerler önerilerimizi de tıklayarak okuyabilirisiniz. Her fırsatta söylüyorum, burada da yenileyeyim: Eğer lezzet peşinde geziyorsanız, Malatyasız bir Elazığ, Elazığsız bir Malatya düşünülemez. Malatya’yı da baştan aşağı yemek için: Malatya’da Ne Yenir & Nerede Yenir

Elazığ’da Nerede Yenir

FAVORİMİZ: Ensar Lokantası’nda Et

Ensar aslında çok da yöreye özgü izler taşımıyor, buna rağmen kesinlikle denemenizi önereceğimiz bir et lokantası. Hatta Elazığ’daki önceliklerinizden olsun. Şöyle söyleyeyim; şehri mi görmek ve Ensar’da yemek yemek arasında seçim yapmak zorunda kalsak, biz Ensar’ı seçerdik.

Ne mi ısmarlıyoruz? Bi kere bir soslu bonfile şart. Fotoğtafta görünen kırmızı biberle servis edilmiş et var ya, işte o. Zaten Lokanta da ününü bu spesyaline borçlu. Ama bana sorarsanız patlıcan söğürtme daha bile baştan çıkarıcı. Tandır ekmeğini kaşık gibi kullanarak daldırıyorsunuz. Yörenin kebabını  merak edenler Harput kebabı da söyleyebilir ama biz de bir soslu bonfile etkisi yaratmadı.

Üstüne de yöresel bir tatlı olan Dolanger’den yenmeli. Burada genelden farklı olarak fıstıklısı da var. Fıstıklıdan şaşmayın deriz.

Adres: Harput Mahallesi, Tarihi Cimşit Hamamı, Nadir Baba Sk. No 1, 23300 Merkez Tel: (0424) 215 10 33 Konum için tıklayın.

Yöresel Yemekler İçin Balakgazi Tesisleri

Yöresel yemekleri keyifle deneyebiliceğiniz bir adres. Konu yöresel lezzetler olunca çok fazla yer de yok, çünkü daha çok evlerde pişiyor.

Harput köftesi, Harput çorbası, Balakgazi Böreği, küncülü (susamlı köfte), işgene, haşlanmış içli köfte, sırın (bir çeşit mantı) ve ballı muzlu cevizli krep buraya geldiğinizde deneyebileceğiniz lezzetlerden.

Adres: Harput Mahallesi, Ahmet Kabaklı Blv. No:1, 23200 Elâzığ Merkez Tel: (0424) 215 11 88 Konum için tıklayın.

Kahvaltı İçin Zertaşlar

Tam tekmilli bir Elazığ serpe kahvaltısı içinse önerimiz Zertaşlar. Burada gözlemenin yerel yorumu olan patilayı deneyebilirsiniz. Ayrıca Elazığ’ın tulumu, kavurması, yoğurt kaymağı, salamura peyniri gibi meşhur spesyallerini de bulacaksınız.

Adres: Harput Mahallesi, Km, Harput Yolu No:4, 23300 Elâzığ Merkez Tel: (0424) 215 10 58 Konum için tıklayın.

Karadaban’da Tatlı Peynirli Ekmek

İlk ve tek Elazığ’da gördüğümüz, denenmesi gereken bir yerel lezzet de tatlı peynirli ekmek, a.k.a. şekerli pide. Tuzlanmamış peynir ve şekerin yoğurup pideye serilecek fırınlanması ile yapılıyor. Üzerine de Antep fıstığı serpiliyor. Tatlı değil, öğün olarak yeniyor. Zaten büyüklüğü de aynı bir kıymalı pide gibi.

Her mahalle fırınında bulabilirsimiz ama bizim önerimiz milföy tarzı hamuru sebebiyle Karadaban. Tel: 0424 241 61 97  Konum için tıklayın.

Köfte Tost – Amca’nın Yeri

Fotoğraf Kaynak: www.amcaninyeri.com

Elazığ’da köfte-ekmek işi çok tutmuş. Püf noktası basılması ve içine salça sürülmesi. Elazığ önceliklerinden mi derseniz, bizce değil. Ama diğer yemeklerden sıra gelirse, ya da ekonomik bir öğün ararsanız denemeye değer.

Merkez’de, Köfteciler Sokağı’nda bulunan Amca’nın Yeri, Elazığ usulü salçalı köfteyi deneyebileceğiniz en iyi yerlerden. Merkezin ilk ekmek arası köftecisi olan işletme ismini gelen müşterilerin amca bir köfte yapar mısın demesi üzerine almış. Amca’yı da müşteriler çok sever sayarmış.

Çeyrek, yarım, 0.75 ve tam ekmek olmak üzere 4 porsiyon var. Salça ile aranız iyiyse “yanık salçalı” diyerek üzerine de sıcak salça sürdürebilirsiniz.

Adres: İzzet Paşa Mahallesi, No:, Horasan Sk. No:1, 23200 Elâzığ Merkez Tel: (0424) 212 56 13 Konum ve Websitesi  için tıklayın.

Kadayıfçı Murat Usta

Burası Elazığ’da yiyebileceğiniz en iyi künefeyi bulabileceğiniz yer. Aynı zamanda buraya özgü soğuk baklava denilen, sütlü nuriyenin soğuk versiyonuna benzeyen çok hafif ama lezzetli bir de spesiyali var. Şehirde birkaç şubesi var ama biz bu şubesini denedik.

Adres: Sürsürü Mahallesi, 160. Sk., 23040 Elâzığ Merkez  Konum için tıklayın.

Divan’da Vişneli Dondurma

Elazığ’ın vişnesi meşhur olur da vişneli dondurmasından yenmez mi? Yazın 2. yarısı vişne sezonu başlıyor, tazecik vişne dondurdurması yiyebilirsiniz. Yerellerin tercihi Divan. Yanlış anlatışmasın, İstanbul’daki Divan Otel & Pastanesi ile alakası yok. Mütevazi yerel bir dondurmacı. Konum için tıklayın.

Palu Tava


Elazığ’ın Palu ilçesine giderseniz Palu Tava yemeyi atlamayın. Palu, Elazığ’dan damak olarak oğlak eti kullanması ile ayrılıyor. Kasaplarda daha çok keçi eti satılıyor.

Palu Tava isminin aksine bir fırın yemeği. Oğlağın 4-5 saat biberle birlikte fırınlanması ile yapılıyor. Elazığ’da çok yaygın bir kültür de kasaba yemeği hazırlattırıp, mahallenin ekmek fırınında pişirttirmek. Yapmanız gereken de tam olarak bu; Palulu bir kasabı arayıp, kişi sayısı ile birlkte Palu tava istediğinizi bildiriyorsunuz. O tepsiye yemeği hazırlayıp, fırına yollatıyor. Sözleşilen saatte fırına gidip yemeğinizi teslim alıyorsunuz.

Kasabın numarasını nereden bulacağım 5 saat önceden derseniz, buyrun bizim ki; Fevzi Bey 0536 344 4923.

Baraka Cafe – Hazar Gölü’na Karşı


Hazar Gölü’ne karşı harika bir manzarası olan cafe-plaj.  Şezlong şemsiye gibi hizmetler mevcut. Yemek konusunda  gelince yerel birşey denemek isterseniz av yasağı yoksa göl balıklarının tadına bakabilirsiniz. Biz gittiğimizde yasak olduğu için deneyemedik. Yerine çoban kavurma yedik. Gayet başarılıydı.

Adres: Diyarbakır karayolu 35. Km Dsi kampı bitişiği, 23100 Sivrice/Elazığ Tel: 0424 425 10 21 Konum için tıklayın.

Elazığ’da Bağcılık

Elazığ’da bağcılığın kökleri, Hititler’e kadar uzanıyor. Aslında zamanında bölgeye has onlarca üzüm çeşidi varmış ama yok olmuşlar. Bölgenin karakteristik üzümü, Türkiye’den çıkıp dünyaca ünlü hale gelmiş Öküzgözü ve Boğazkere. Kurtuluş Savaşı’na kadar bölge de epey şarapçılık varmış ama techir sonrası büyük ölçüde bitmiş ama yeniden canlanıyor. Kayra ve Eskibağ buranın iki öncü üreticisi.

Kayra Konum için tıklayın.

Eskibağ Konum için tıklayın.

Yöresel Elazığ Yemekleri

Gömme (Kömme) Börek

Bunun için Elazığ lazanyası diyebiliriz. Çok küçük doğranan soğan ve kıyma tereyağında kavrulup, sonra bir kat kıyma bir kat dövülmüş ceviz olacak şekilde yufkaların arasına konur. Aynı şey 25-30 kat tekrarlanır ve tepside fırına verilir.

Sırın

Harput mutfağına özgü, taze yufkanın rulo yapıldıktan sonra kesilmesi ve tepsiye dizilmesi şeklinde yapılan, üzerine de bolca sarımsaklı yoğurt ve eritilmiş tereyağı dökmesiyle yenilen mantının etsiz halini andıran hamur yemeği.

Muhaşerli Köfte

Mukaşer veya Muhaşer denilen nohut türü, kara nohut (siyah nohut) diye geçiyor. Muhaşerli köfte de muhaşer, bulgur, soğan ile yapılan ve haşlanarak pişirilen, üzerine de salçalı, tereyağlı, biberli sos dökülerek servis edilen fındık büyüklüğünde köftelerden oluşuyor.

İşkene (işgene)

Soğan, kavurma, salça ve tandır ekmeğinden oluşan tas yemeği. Doğranan tandır ekmeği servis tabağına konuluyor üzerine de soğan, salça ve kavurma karışımı dökülüyor.

İçli Köfte

Bildiğiniz içli köftenin salçalı suda pişirilmiş hali. Elazığ’da içli köfte yumurta büyüklüğünde top top hazırlanıyor ve Gaziantep, Hatay bölgelerinde olduğu gibi kızartılmıyor.

Mumbar (Bumbar) Dolması

Doğu Anadolu’nun diğer yerlerinde de görülen mumbar (bu yörede bumbar deniyor) dolması, hayvanın ince bağırsağına ciğer, kıyma, pirinç veya bulgur doldurularak yapılan bir çeşit dolma.

Kaburga Dolması


Restoranlarda kolayca bulabileceğiniz bir lezzet değil. Genellikle düğün gibi özel günlerde ve kutlamalarda yapılıyor. Özel isteğe bağlı olarak bir gün önceden haber verdiğini takdirde hazırlanabiliyor. Kaburganın, kavrulmuş badem, kıyma, soğan katılan pirinç ile doldurulup en az 3 saat pişirilmesi ile hazırlanan zahmetli bir yemek.

Patila

Yufkaların açılarak içine sadece soğan kavurması eklendiği gözleme benzeri bir hamur işi. Orijinali sadece soğanlı oluyor ama şimdilerde peynirli, kıymalı, patatesli versiyonları da yapılıyor. Genellikle kahvaltıda ve çay saatlerinde yenen bir atıştırmalık.

Harput Kebabı

Harput’a özgü, parça etlerden yapılan kebap türü. Ensar Mangal Vadisi’nde yiyebilirsiniz.

Harput Köftesi

İçinde et, bulgur, soğan, reyhan, maydanoz ve baharatlar olan, elle yuvarlanıp tekerlek şekli verilerek yapılan ve haşlanarak pişirilen iri köfteler.

Pekmez

Buranın pekmezi, yöre üzümlerinden veya duttan yapılıyor. Üzümler veya dutlar ezilip yoğun ve tatlı bir şurup olana kadar kaynatılıyor.

Pestil (Bastık)

Pestil ise üzümün veya dutun ezilip güneşe serilerek yufka biçiminde kurutulmasıyla yapılıyor. Pestil için Öküzgözü üzümü kullanılıyor.

Orcik

Doğu Anadolu’nun hemen hemen her yerinde karşınıza çıkabilen, kimi yörelerde cevizli sucuk olarak bilinen orcik, ipe geçirilen cevizlerin unla birlikte kaynatılan üzüm şırasına batırılıp kurutulması ile yapılan tatlı. Üstelik bu batırma  kurutma işlemi birkaç kez tekrarlanıyor. Bağbozumu döneminde yapılıp kışa hazır hale getiriliyor. Genellikle Şifoni üzümü kullanılıyor.

Ağın Leblebisi

Elazığ’ın Ağın ilçesine özgü, tüylü nohut denilen cinsteki nohut, kum ve meşe külü kullanılarak sacta kavrulan çıtır leblebisi. Halen daha tamamen geleneksel yöntemlerle, Ağın halkı tarafından yapılıyor.

Harput Dibek Kahvesi

İçinde kahve çekirdeğine ek olarak, keçi boynuzu, menengiç, kakao, zahter, kahve kreması ve sahlep gibi bitkilerin de havanda yani dibekte dövülmesiyle oluşturulan karışımdan yapılan kahve.

Çedene Kahvesi

Elazığ’da çedene kahvesi olarak bilinen ama diğer yörelerde menengiç diye bilinen kahve.

Vişneli Dondurma

Vişneden yapılan müthiş lezzetli dondurma. O kadar seviliyor ki Elazığ Valiliği 2018’de, vişneli dondurmaya, coğrafi bölge işaret tescili verilmesi amacıyla Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru yapmış.

Dolanger Tatlısı

Hamurun açılıp yufkaya dönüştürülüp içine dövülmüş ceviz serpilip oklava ile sarılıp yağlanmış tepsiye dizilmesi ile yapılıyor. Tepsi bu şekilde doldurulduktan sonra üzerine sıvı yağ dökülüp fırında kızartılıyor. Fırından çıktıktan sonra da şerbeti dökülüyor.

2 Comments

  1. Her yere giderken ilk baktigim sayfa nokta atisi kolaylikla burayi izleyerek her yeri gezmis ve lezzetleri tatmis oluyorum. Dun ilk defa bir lezzeti bulacagim diye cok ugrastim tatli peynirli pide karadaban firini malesef telefon uygulamalarinda cikmiyor haritaya gazi endustri meslek lisesi yazarsaniz rahatlikla bulabilirsiniz tam karsısı:) Tel:0424 241 61 97 gercektende cok degisik bir lezzet hamuru tam bir milfoy tatmadan donmeyin:)

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir