FAVORİ KARAVAN MALZEMELERİMİZ
Merhaba arkadaşlar,
Karavan ufacık bir alanda çok fonksiyonlu bir yesaşam kurabilmeyi gerektiriyor. O yüzden yanınızda götürdüğünüz her nesneyi iyi tartarak seçmeniz lazım. Yer kaplamamalı, birkaç şeye aynı anda hizmet edebilmeli ve aynı zamanda size kullanırken keyif vermeli…
Yıllardır türlü türlü kamp malzemesi deneye deneye kendi optimum setimize ulaştık. Burada kendi kullandığımız malzemeleri, 7 yıllık karavan tecrübemizden bizce neye para verilir, neye verilmez gibi çıkarımlarımızı, karavanın vazgeçilmezlerini ve favori malzemelerimiz gibi kilit konuları bulacaksınız. Ayrıca kolayca bulabilmeniz için hepsinin linkini de koyduk. A’dan Z’ye dev hizmet. 🙂
Başlık başlık bakmadan metinleri okumanızı tavsiye ederim çünkü hepsinde bir püf noktası var.
Bu yazıda bahsettiğimiz tüm eşyaları toplu olarak bir linkte toplanmış görmek isterseniz sizi buraya alalım: Karavan Favorilerimiz
Keyifli okumalar.
Sandalye
– Size verebileceğimiz en önemli tavsiye kelebek sandalye (yandaki fotoğraftaki sarı sandalye tarzında) olmaması. Çünkü yemek yerken çok kullanışsızlar; hem içine çöküyorsunuz, hem de masaya yaklaşamıyorsunuz. Evet, sahilde gün batımını izlemek için kelebek sandalyeler çok rahat ancak kamp için alacağınız sandalyenin hem rahat, hem de kulllanışlı olması gerekiyor.
Ama “Yerim var, fazla sandalye taşırım” derseniz tabi buyrun bunlardan da alın.
– Evde başka başka katlanan sandalyemiz olmasına rağmen biz tekrar bütçe ayırıp maksimumda rahat edeceğimiz yeni bir set Famedall aldık. Linklemek istedim ama bizim modelden kalmamış hiç bir yerde. Keza, Coleman, Uquip de iyi markalar. Kamp masa & sandalye listemize onlardan da koyduk. AMA mutlaka Karavan Favorilerimiz‘e de bakın!!!
– Biz karavandayken çalışmaya devam ettiğimizi için sandalye üzerinde çokça vakit geçiriyoruz. O yüzden ofis koltuğu konforuna en yakın kamp sandalyesi diye Famedall aldık AMA klasik kamp sandalyelerine göre katlandıklarında daha büyük ve ağır olmaları başka kişiler için bir dezavantaj olabilir. Sadece karavanın önünde kullanacaksanız iyi bir tercih ama sırtlan plaja götür için gerçekten hantal. Plaja yakın kamplarımızda bile içimizden taşımak gelmedi. 🙂
– Eğer uzun süre gezecekseniz mutlaka beli kapalı olanlardan alın. Uzun seyahatlerde bel desteği arıyorsunuz.
– Sandalyenin yandan açılabilen sehpasının, düzenleyicisinin ya da kolçağında bardak yeri olması tercih sebebidir.
– Misafirlerimiz için de katlanan tabure taşıyoruz.
Masa
– Masa konusunda bizim için en önemli konu üst yüzeyi dahil tamamen katlanabilmesi. Çünkü üzeri tepsi gibi olup, sadece ayakları katlananlar taşıma sırasında bizce pratik değil. Nereye sokacağım derdi var. Arabanın bagajına sığanlar ise bizim için yeterince büyük kullanım alanı sağlamıyor. Sadece üzerinde yemek yesek idare ederdik ama iki kişinin bilgisayar açıp üzerinde konforluca çalışabileceği bir alan yok.
– Bizce masa ne kadar büyükse yaşam alanınız o kadar konforlu oluyor. Özellikle de yoldayken bizim gibi çalışıyorsanız. Ama çalışmak zorunda olmasak da biz karavan için yine büyük masalardan tercih ederdik her şekilde.
– Elbette bütçe seçim yaparken önemli bir kriter o yüzden tepsi gibi olan masa türlerine asla bakmayın diyemiyoruz ama büyük bir masa hayat kalitenizi çok arttırıyor. Yani bizce başka bir yerden kısıp, almışken büyüğünü almak mantıklı olur.
– Ayakları yanaşmaya masaya imkan vermeyenlerden almayın. Bazı masaların ayakları her yerden çapraz geçiyor ve masanın altına ne bacak, ne sandalye yanaşabiliyor. Şurada o önermediğimiz türün örneğini görebilirsiniz.
– Son olarak eğer her gün yer değiştiren türden bir karavancıysanız, yani sürekli kampı açıp kaldırmanız gerekecekse tepsi gibi olanları kaldırması daha hızlı. Sizin için hızlı olması konfordan daha önemli olabilir. Onun örneği de burada.
Plastik Halı
Karavan önüne serilen plastik halılar o kadar çirkin o kadar çirkindi ki karavanı ilk aldığımızda “biz tövbe halı sermeyiz” demiştik. 🙂 5 sene de inatla sermedik. Zaten sabit bir yerde en fazla 3-4 gün kaldığımız için çok da eksikliğini hissetmemiştik. Sonra Aktur’a 3 hafta demir atınca aslında sabit düzende karavan önüne halı sermenin ne kadar elzem bir şey olduğunu fark ettik. Karavan önüne serilen bir halı bahçenizi salona çeviriyor. Neyse ki bu süre zarfında güzel modeller de çıkmaya başlamış. 🙂
Alırken hangi boy alacağınızı iyi tartın. Elbette en büyük olanlar daha konforlu bir bahçe kullanımı sağlıyor. Bir yerde uzun uzun kalıyorsanız, düzen bozmuyorsanız. Ama bizim gibi konar göçer kampçılardansanız 2-3 günde bir kocaman bir halıyı ser kaldır, silkele, karavana indir bindir zor olabilir. Tarzınıza ve ihtiyaçlarınıza göre siz değerlendirin.
Organizasyon
Şeffaf Giysi Kutuları
Biz karavanımıza klima taktırınca giysi dolabımız kalmadı. Ama ranzalardan birisini bu tip kutular sayesinde çok kullanışlı bir dolaba çevirdik. Şeffaf olmaları özellikle iyi oluyor. Dağıtmadan ne nerede görebiliyorsunuz. Buradaki anlatımdan gözünüzde canlanmamıştır. Mutlaka yazının en altında bulacaınız videomuzu izleyin.
Kutular ne kadar büyük, o kadar iyi. Bizimkiler IKEA’nın 45 litrelik olanı.
Katlanır Sepetler/ Kasalar
Alanı çok verimli kullanmak gerektiği için her şeyi kutularla/ sepetlere bölümlemek çok iyi oluyor. Aynı zamanda seyir halindeyken eşyalarının dağılmaması ya da zarar görmemesi için sabitlemiş de oluyorsunuz.
Evdeki sepetinizi, kutunuzu da elbette kullanabilirsiniz. Bununların avantaji katlanır olması sayesinde de boşaldığı takdirde ufaltarak ortalıktan kaldırılabilmesi. Hasır olanlar favorim ama keçelerde de aklım kaldı. 🙂 Hepsini burada bulabilirsiniz.
Buzdolabı Düzenleyici
Bunlar olmasa ne o minik karavan mutfağına, ne de buzdolabına sığabilirmişiz.
İşin doğrusu 2 tane almak isterken yanlışlıkla 4 tane almışım, anca yetti. Buzdolabından daha çok mutfak düzenlerken işimize yarıyor. Bunlar sayesinde çok daha fazla şey koyabiliyoruz dolaplara. 4’lü set için tıklayın.
Mutfak Gereçleri
Emaye Tabak & Çanak
Ne kadar sabitlersek sabitleyelim, karavan hareket halindeyken içinde taşıdığınız eşyalar kaçınılmaz bir şekilde hırpalanıyorlar. Tek tek her şeyi havluya sarıp sabitleyemeyeceğimize göre en doğrusu kırılmayacak tabak, bardak çeşitlerinden seçmek.
Biz plastiğe kıyasla daha sağlık ve keyifli olduğu için emaye tercih ediyoruz.
İki kiş için tüm malzememiz bu kadar:
4 kupa
2 büyük tabak
2 küçük tabak
2 kase
1 büyük boy servis tabağı (ama 1 tane daha alacağız, 2 tane lazım oluyor)
1 küçük boy servis tabağı
6 adet kahvaltılık/ mezelik
Daha fazlası kesinlikle gerekmiyor. Zaten her öğün sonrası bulaşıklarınızı paşa paşa yıkamak zorundasınız. Bizim için optimum set bu. Hepsi yine bu listede var.
Wok & Diğer Pişirirme Araçları
– Wok hem tava, hem de tencere işlevi gördüğü için tam bir optimizasyon ürünü.
Ayrıca yumurtalar için sahan boyu bir tavamız ve bir de tenceremiz var. Bize bu ikisi yetiyor.
– İster wok tercih edin, ister tencere, tava ama granit alın. Çünkü granit gerçekten yapışmıyor, yapışırsa da kolayca çıkıyor. Karavanda en son isteyeceğiniz şey bulaşıkla boğuşurken su deponuzu tüketmek. Wokumuz da granit.
Katlanır Leğen
Karavanda mottomuz aman ufak olsun, iki kuruş fazla olsun.
Bu ürün hem leğen, hem de kesme tahtası olarak düşünülmüş. Biz ayrıca kesme tahtası da taşıyoruz çünkü sunum tahtası olarak da kullanıyoruz ama katlanan bir leğen büyük nimet. Meyve sebze yıkamak, bulaşık için böyle bir kaba mutlaka ihtiyaç duyuluyor. Ayrıca 38 litrelik çamaşır sepeti boyunu da linke ekledim.
Not: Bir kamp alanındaysak ve ortak mutfak açık havaysa biz yıkama gibi yemek hazırlıklarını ve bulaşığı orada yapıyoruz. Su deposu böylece kolay kolay boşalmıyor. Gri su ile de uğraşmıyorsunuz.
Portatif Ocak & Tüpü
Çaydanlığın altındaki sarı portatif ocak bir hayat kurtarıcı. Ne kadar üzerini çizsek az. Karavanda yemek yaptığınız zaman yemek kokusu siniyor içeri. Ayrıca yazın yemek pişirmek içeriyi aşırı ısıtıyor. Bu ocak sayesinde her yeri mutfağa çevirebiliyorsunuz. Kendine özel ufak tüpleri var. İçine şarj takar gibi takılıyor.Bir tüp bizi 7 gün civarında götürüyor. Buradan ocağı ve tüplerini inceleyebilirsiniz.
Diğer bir seçeneğiniz de elektirikli ocak almak. Hangi imkanlarda kamp yaptığınıza göre hangisi daha mantıklı değişir. Bu seçenekte tüp bitmesi ihtimali yok ama bu sefer de sürekli elekritik bulmanız gerek.
Fırın
Bizim ekmek kızartma makinamız aynı zamanda bir mini fırın. Minicik ve çok maharetli. Teknik olarak yemek pişirebilse de haznesi tek kişilik porsiyon kadar olduğu için pek pratik değil. Ama biz her gün mutlaka kullanıyoruz: İçinde yemek ısıtıyoruz, patates, biber, patlıcan közlüyoruz, ekmek üstü eritmeler yapıyoruz, ekmek kızartıyoruz… İyi ki var dediğimiz parçalardan.
Ödümüz kopuyor bozulursa diye çünkü artık Türkiye’de satışı yok ama benzerini görürseniz alın deriz. Bize de haber verin, çünkü yedeklemek istiyoruz. “Tefal Toast n’Grill” olarak geçiyor.
Buharda Pişirici
Katlanarak küçülen, tencerenizi bir buharlı fırına çevirerek lezzetli ve sağlıklı tariflerin önünü açan harika alet. Evimizde de var.
Çay
Kahve ve çay işleri özünde keyif işleri olduğundan aslında burada size rehberlik edecek olan şey tamamen zevkiniz.
– Biz demlik taşımıyoruz, sadece altını taşıyoruz. Fotoğrafta gördüğünüz mavi emaye olan. Ama uzun yolculuklarda insan artık bıkıyor sallama çaydan. Üzerine porselen bir demlik alacağız biz de. Alt üst emaye olan çaydanlıklar var ama biz porselen demliğin tadını ayrı seviyoruz.
Not: Bizim demlikten alacaksanız 3 boyu var. Bizimki orta boy olan.
Kahve
Kahvesiz gün geçiremeyenler olarak her türlü seçeneği denedik. Hepsinin aroması, pratikliği, maliyeti farklı. Günün sonunda iş alışkanlıklarınızda ve damak tadınızda bitiyor.
– French Press: Hiç şüphesiz en kompakt çözüm bu. Küçücük bir press ile hem kahve, hem bitki çayı demleme şansınız var. Ama kahve çeşidi olarak limitlisiniz.
– Moka Pot: Makinasız espresso yapabilmek için en ufak ve maliyetsiz seçenek.
– Nespresso Makinası: Nespresso’nun ufak makinalarının boyu çok yer kaplamadan esspresso, espresso bazlı kahveler yapma imkanı sağlıyor. Sadece yolculuk boyunca yetecek kapsülü önden ayarlamak lazım. Bizce karavan için en ufak boyutlarda olan modeli en iyisi.
– Çekirdekli Kahve Makinası:
– Manuel Espresso Pressi: Örneğini burada görebilirsiniz.
Elbette chemex, dripper gibi başka yöntemler de var ama hepsine girersek bu yazı kahve yazısına dönecek. 🙂
Termos
Eminim evinizde bir termos vardır. Onu karavana da getirin.
Ocak var, neden termos lazım derseniz:
1. Evdeki gibi zırt pırt çay içmek için ocağın altını açarsanız size tüp yetişmez.
2. İlla sağa, sola gideceksiniz ve yanınızda çay & kahve, ya da soğuk su olsun isteyeceksiniz.
Bizim 2 tane Stanley 1 litrelik termosumuz var. Yılllardır severek kullanıyoruz. Stanley’leri buradan inceleyebilirsiniz.
Saklama Kabı
2 tip saklama kabına ihtiyacınız olacak:
1. Pirinç, bakliyat gibi erzaklarınız için kilitli poşetler. Biz fotoğraftaki kavanoz poşetleri kullanıyoruz. Hem çok hoşlar, hem de boşaldıkça az yer kapladıkları için idealler. Bu iş için plasik kutu ya da kavanoz düşünmeyin ki boşalınca gereksiz yer kaplayan şeyler olmasın karavanda.
2. Buz dolabı için mutlaka sıvı sızdırmaz, plastik saklama kapları. Kilitli (mandallı) olması lazım ki karavan seyir halindeyken buzdolabında dökülmesin. Cam olsa kırılır, emaye olsa buzdolabına içeriden zarar verebilir. O yüzden normalde plastik kullanmasak da bizce buzdolabı için en iyisi maalesef plastik kutu.
Bizde fotoğraftaki setten var. Çok memnunuz çünkü çantası sayesinde hem piknik gibi alıp yanınızda götürebiliyorsunuz, hem de buzdolabında kullanıyoruz. Çantası da mandallı ve sıvı sızdırmaz.
Burada bahsettiğimiz tüm eşyaları toplu olarak bir linkte görmek isterseniz sizi buraya alalım: Karavan Favorilerimiz
Temizlik
Şarjlı El Süpürgesi
Dışarıda kullanacağınız bir ocak kadar ısrarla önereceğimiz bir şey de bir şarjlı el süpürgesi. Karavanın eve kıyasla ne kadar hızlı kirlendiğine inanamazsınız. Gir çık gir çık derken ne kadar dikkat ederseniz en içeriye toprak, toz, taş vs giriyor. Süpürge ve faraş, ıslak mendil ile bir müddet savaş verdikten sonra pes edip bir şarjlı el süpürgesi alıp oh be dedik.
Ev tipi olanlar bizim karavan için büyük olacaktı, o yüzden biraz araştırıp kompakt bir model bulduk. Kiwi aslında araba temizliği için düşünülmüş, o yüzden torpidoya sığacak ufaklıkta ve USB ile şarj olabiliyor. Çekim gücü efsane ama yerlerdeki kırıntıları vs rahatça çekiyor. Halının içine girmiş kırıtılar zorlayabilir mesela. Özellikle karavanı minik sinekler bastığında hayat kurtarıcı oldu. Daha iyi çeken ve daha kaliteli bir süpürge almak isterseniz de Xiaomi tavsiye ederiz. Onun da hem adaptörü var hem de USB’den şarj oluyor ve kompakt.
Süpürge & Faraş
Şarjlı süpürgeniz de olsa önden bir süpürge ve faraşla kabasını almak isteyeceksiniz. Bize klasik faraş ve süpürge karavan için çok büyük geldi. O yüzden masa için olanlarından aldık. Gayet iş görüyor.
Not: Biz karavanın önüne halı ya da hasır sermiyoruz. Bir paspas, ya da elle kaldırıp silkelenecek büyüklükte bir yaygı bize yetiyor. Ama eğer siz hasır ya da halı serecekseniz tam teşekküllü bir saman süpürgeye ihtiyacınız olabilir.
Deterjanlı Islak Bezler
Domol’un özellikle temizlik için düşünülmüş deterjanlı ıslak bezleri var. Tuvalet, yer, mutfak gibi farklı yüzeyler için farklı ürünleri de var, çok amaçlı olanları da.
Tek kullanımlık şeyler maalesef doğa dostu değil ama karavanın su kapasitesi iki kişiye tedbirli kullanımda bile anca 1-2 gün yettiği için susuz çözümlere ihtiyacınız oluyor.
Doğa Dostu Deterjanlar
Atık suyumuzu biriktirmemize rağmen deterjanlarımızı olabildiğince doğa dostu seçmeye çalışıyoruz. Lütfen siz de atık suyunu biriktirmeyen, direkt toprağa salan insanlardan olmayın.
Mecbur kalırsanız da deterjan, şampuan, diş macunu gibi kimyasallar kullanmayın. Hem çamaşır, hem bulaşık için kullanabileceğiniz çevre dostu seçenekler listemizde var.
Çamaşır Filesi
Kirlilerinizi yıkamak için kamplarda çamaşırhaneler bulunuyor.
Biz karavanda kirli sepeti olarak bu filelerden kullanıyoruz: Böylece amorf olduğu için hem karavanda yer kaplamıyor, hem de blok olarak çamaşır makinasına tıkabiliyoruz. Hasır sepetler de iş görüyor.
Çamaşır İpi & Mandal
Hem çamaşırlarınızı yıkama sonrası kurutmak için hem de denizden / duştan sonra havlu, mayo asmak için karavanınızın bir ipe ihtiyacı oluyor.
Maalesef görüntüyü çok bozan bir şey. Komşularımıza saygı gereği mümkünse görünmeyecek şekilde arka taraftataki iki ağaca asıyoruz ve kurur kurumaz da toplamaya gayret ediyoruz.
Karavan İçi Çamaşır Askısı
Kış kamplarında kapalı alanlarda eşyalarınızı kurutmanız gerekebiliyor. Ya da görüntü kirliliği yaratmadan küçük miktarda çamaşır kurutmak isteyebiliyorsunuz. Bu durumlardan için otel banyolarından haşır neşir olduğumuz bu tip kendinden içine sarmalı çamaşır ipleri iyi bir çözüm. Bir uçtan tutup diğerine çekmek kurmak için yeterli oluyor. Aynı zamanda toplaması da bir o kadar pratik. Kapalıyken de gözünüzü üzmüyor.
Banyoya ya da karavan içinde sizi rahatsız etmeyecek herhangi bir alana kurabilirsiniz.
Elde Ütü
Karavanla gezerken ütü yapmayı unutun gitsin. Kim uğraşasak, neden uğraşacak ve nerede uğraşacak… Ama insan bir restorana, buluşmaya vs giderken de güzel giyinmek istiyor.
O yüzden yanımızda bu ütüden taşıyoruz. Bir yere asınca gömleği elinizde ütüyle kolayca kırışıkları açıyorsunuz ama klasik ütü performansı da beklemeyin. Ütü masası da gerekmiyor.
Duş Askısı
Eğer bir kamp alanındaysak biz ortak duş ve tuvaletleri kullanmayı tercih ediyoruz depodaki suyu kullanmamak için.
Kamp alanlarının genelde duş ve tuvaletleri dört duvar olmuyor, çatı ya da kapı ile arasında hava almasını sağlayan kocaman bir boşluk oluyor. O yüzden corona endişesi taşımıyoruz. Ama kapılar, raflarla temasımızı yine de minimize ediyoruz tabi. Bu fotoğrafta gördüğünüz duş askılarından aldık. Hem tüm eşyalarımızı duşa kolayca götürüp getiriyoruz, hem de duşun ortak alanlarına dokunmuyoruz.
Hortum
Bir kampa ya da ikmal noktasını gittiğinizde su tankınızı doldurmak için yanınızda bir hortum olması gerekiyor. Ama hortum çok yer kaplayan bir şey. O yüzden bu ürünün yorumlarında şikayet olarak “maket gibi” görünce dedik ki bu tam kampçılar için yaratılmış. Hem ufak, hem de derli toplu durması için makarası var. Ayrıca bağlantı parçasının da olması çok büyük rahatlık.
Bu yazıda bahsettiğimiz tüm eşyaları toplu olarak bir linkte görmek isterseniz sizi buraya alalım: Karavan Favorilerimiz
Sinema
Projeksiyon Perdesi
Karavanın içine uygun bir yere projeksiyon perdesi yaptırdık stor perde şeklinde. Bir çok perde yapan site var, ölçüleri gönderiyorsunuz, size yaptırıp gönderiyorlar. Dışarısı için de şu an çözüm arayışındayız. Bulunca burayı güncelleriz. Yıldızların altında da sineme güzel olur.
Projeksiyon
Ne alsak, ne alsak diye uzunca bakındıktan sonra Anker Nebula Capsule II’yi tercih ettik. Çünkü:
– Android TV yüklü olması sebebiyle telefona veya bilgisayara ihtiyaç duymadan direk internete bağlayarak YouTube, Amazon Prime, Netflix, Vodafone TV, Gain, Blu TV yani Android TV için uygulaması olan herşeyi izleyebiliyorsunuz.
– Chromecast var. Gayet iyi çalışıyor. İstediğiniz siteden videoları Google Chrome tarayıcınız ile açıp Chromecast ile yansıtabilirsiniz.
– Aynı zamanda şarjlı ve powerbankler ile de şarj oluyor. Yani yanınızda powerbank var ise uzun izleme saatlerine çıkabilirsiniz. Powerbank’in 30W üstü desteklemesi önemli. Kendi pili ile 2 saatlik film izleniyor.
– 200 ansilümen olduğu için de parlaklığı yeterli geldi bize. Akşam üstü karavan içinde loş ışıkta izlemek mümkün. Akşamları tam karanlıkta ise gayet iyi.
– Görüntü HD yani 1280 x 720. Bir çok rakibi SD.
– Ses sistemi kendi içinde mevcut olduğu için ayrıca bir hoparlör gerekmiyor. Hatta hoparlör olarak da kullanabiliyorsunuz. Kapalı alanda gayet yeterli. Açık alanda projeksiyonun sağındaki ve solundaki ikişer kişiye yeter.
– Görüntü odaklamasını ve düzeltmesini otomatik yapıyor.
– Telefonunuzu aynı ağa bağlayarak Nebula Connect uygulaması ile cihazı kontrol edebilirsiniz. Özellikle klavye girişleri çok rahat oluyor kumandayla tek tek harfleri seçmek yerine.
– Eğer alırsanız Netflix diğer uygulamalardan farklı yükleniyor. Şu videodan izleyerek yükleyebilirsiniz. Anladığımız kadarı ile Netflix uyumlu değilmiş ama arka kapı çözümü bulmuşlar. Netflix’i kendi kumandasından kullanmak zor. Telefondan Nebula Connect uygulaması ile rahat kullanılıyor. Aynı zamanda Netflix’ten kendi hafızasına içerik indirip internet olmayan yerlerde de izleyebilirsiniz.
– VLC player uygulaması kurarasanız da yanınızda getireceğiniz USB bellek veya harddisk’i bağlayıp kendi arşivinizi de izleyebilirsiniz. Altyazı ekleme opsiyonu da var.
– AirPlay için ise AirPin Uygulaması geliyor aletin içinde. Bununla iPhone, iPad ve Mac ekranını kablosuz yanısatabilirsiniz. Telefonunuzdaki Amazon Prime & Netflix uygulamalarından film açıp yansıtmak isterseniz bunlar telif nedeniyle çalışmıyor Airplay ile ama YouTube, Vodafone TV(Sadece TV kanalları), Gain çalışıyor. Zaten bunların hepsi Android TV’de uygulama olarak yüklü olduğu için Airplay yapmanıza da hiç ihtiyaç yok aslında. Netflix ve Prime’ı oradan izlersiniz.
-Airplay kullanacaksanız önerimiz Airplay yapacağınız telefonu HotSpot yapıp Anker’i Wi-Fi’den bu telefona bağlayın. O zaman herşey takılmadan akıyor. Bir de Vodafone kullanıcıları için bir tüyo: Bizde Vodafone’nun video pass paketi ve TV paketi var yani Youtube ve Vodafone TV internet paketimizden yemiyor, bu nedenle de bunları Anker’in kendi uygulamalarından değil de Airplay ile kullanırsak paketten harcamıyoruz. 🙂
– Telefonunuzu veya Bilgisayarınızı HDMI kablo ile de bağlayabilirsiniz. Bu durumda bilgisayardaki herşeyi yansıtabilirsiniz, telefonda ise yine Prime ve Netflix’i telif nedeniyle yansıtmayabilir. Yani özetle Prime ve Netflix için ya Anker içindeki uygulamaları kullanacaksınız, ya da Bilgisayar’dan HDMI ile bağlanacaksınız.
Gördüğünüz gibi Anker Nebula Capsule II tam bir canavar. Biz çok memnunuz. Karavan, ev, balkon, otel, kamp her yere taşıyoruz. Altına da top kafası olan küçük bir tripod alırsanız rahat edersiniz. Kolayca ayarlamak için top kafalı olmasını öneririz.
Daha uygun bir ürün bakarsanız da şöyle bir çözüm önerimiz var. Tam tamına yukarıdaki ürünün yaptıklarını yapamasa da aşağıdaki formül ile kullanışlı bir hale getirebilirsiniz projeksiyonunuzu. Genel olarak telefonları, özellikle de Apple ürünlerini bağlamak biraz dertli bu ürünlere. Bu nedenle ekran yansıtmak yerine Android TV çözümleri daha mantıklı olabilir. Yorumlardan da insanların şikayetlerini okuyabilirsiniz.
Projeksiyon olarak SD ve 130 ansilümen olan Viewsonic M1 Mini veya Wi-Fi modeli olan Viewsonic M1 Mini Plus
+
Android TV için Xiaomi Mi TV Stick
+
Powerbank üçlüsüyle kompakt bir Android TV’li projeksiyonunuz olabilir. Biz bu kombinasyonu denemedik, siz denerseniz yorumlarınızı bekliyoruz. Teoride sorunsuz geldi gözümüze.
Dekor
Fairy Lights
Sinema fotoğrafında gördüğünüz ufak led ışıklara “peri ışığı” deniyor. Pillisini tercih ettik. Böylece elektirik kaynağına yetişsin derdi olmadan istediğimiz yere asıyoruz. Bir kavanoza tıkarsanız da hoş bir ambiyans ışığı oluyor dışarıda masada kullanmak için.
Instax / Instax Yazıcı
Biz bir yolculuk boyunca anılarımızı Instax ile fotoğraflayıp, küçük ahşap mandallarla peri ışıklarına asıyoruz. Hem duvarları süslüyor, hem de anı biriktiriyoruz.
Instax nostaljik bir makina olduğu için fotoğraf kalitesi çok iyi değil. Bizce bu ona karakter katıyor ama bazen gerçekten de ya çamur gibi çıkıyor, ya da çok patlıyor.
Eğer bu tip fireler sizi rahatsız ederse onun yerine telefon ile çekilen fotoğrafları instax olarak basan minik Instax printerlardan alabilirsiniz.
Yapışkanlı Kara Tahta & Renkli Tebeşir
Biz buzdolabının görünütüsünü sevmediğimiz için kara tahta kağıdı ile kaplamaya karar verdik. Henüz uygulamaya fırsat bulamadık. Çok yakında… 😉
Bir de rengarenk tebeşirler aldık. Bir desen, bir resim çizmek karakter katacaktır. Belkli de sadece bir not panosu olarak bırakırız.
Hoşumuza gitmezse ya da sıkılırsak ne de olsa geri dönüşü çok kolay.
Dış Mekan Lamba
Eğer karavanınızın dışını süslemek için ışık kullanacaksanız, dış mekan ve iç mekan için farklı lambalar önerildiğini hatırlatmakta fayda var. Buradaki en büyük tehlike içine su girmesi. Outdoor kullanımı olanlar ısınma, su, güneşin soldurması gibi faktörler düşünülerek hazırlanıyor. Yazın kullanacaksanız iç mekan süsleri ile idare edebilirsiniz ama risk size ait.
Güneş enerjili lambalardan seçerseniz elektik/pil derdi de olmaz.
Tente/ Gölgelik / Çardak
Tente konusunda seçenekler dar. Tenteciye yaptırmak mümkün ama çok tavsiye etmeyiz. Tahmin edersiniz ki bu hem aerodinamiğe uygun değil, hem de karavana zarar verebilir. O yüzden özellikle bu iş için üretilmiş bir tente almanızı öneririz.
Tente
Biz yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz Thule’nin Omnistor 1200 torba tente modelini kullanıyoruz. Çok sayıda boyu var, karavanınıza göre seçebilirsiniz. Bizim karavan Caretta Uncle’a en küçük boyu olan 2.30 x 2.00 olan modeli uygun. Geri kalanları uymadı. Bu şekilde bir geölgelik tercih ederseniz mutlaka tentenin ayaklarını yere kazıklarla çakmalısınız. Sert bir rüzgarın tenteyi uçurup, karavanın tavanına çakarak karavanı göçerttiğine dair hikayeleri karavancılardan çokça duyarsınız.
Yan fotoğrafta ise şişme tente örneği görüyorsunuz. Şişmelerin kurulumu Thule’ye göre daha pratik. Aynı zamanda yan duvarlarını da kapatırarak kolayca bir kış bahçesine çevirebilirsiniz.
Bizim tercihimiz Thule oldu.
Portatif Çardak
Portatif çardaklar da sıkça gördüğümüz gölgelikler arasında. Avantajı karavanınızın boyuna limitli kalmadan, çok daha büyük bir gölgelik alan yaratabilmeniz. Biz sık yer değiştirdiğimiz için ve estetik sebeplerden bunu tercih etmiyoruz. Bunu tercih ederseniz de mutlaka yere kazıkları çakın.
Elektrik & Elektronik
Webasto
Webasto elbetteki karavanlardaki en yaygın ısıtma yöntemi. Dizel benzinle çalışan bir nevi soba. Ancak bunun karavanın içine kurulması ve ona göre hava kanalları açılması lazım. Sanayide ya da karavanın servisinde taktırabilirsiniz.
Isıtıcı Fan
Webasto maliyetli ya da uğraştırıcı geldiyse ve elektiriğe bağlanabiliyorsanız ufacık bir fan ile içeriyi gayet güzel ısıtabiliyorsunuz. Hatta bizim karavan ufak olduğu için yanıyor. Ama gece uyurken yangın riskine karşı asla açık bırakmamak lazım.
Elektirikli Battaniye
Fan ve webasto içerideki havayı ister istermez çok kurutuyor. Elektirikli bir battaniye ile yatağınızı ısıtmanız da mümkün.
Höparlör & Kulaklık
Biz höparlör olarak senelerdir JBL Pulse kullanıyoruz. Sesi çok iyi ve ışıklı olması da her yere ortam katıyor.
Höparlöre ek olarak yanınızda mutlaka kulaklık taşımalısınız. Kamp alanlarında saygı gereği insanlar televizyonlarını bile kulaklık takarak izliyorlar.
Bir de bunları su geçirmeyenleri var. Onlar daha ufak oldukları için bizimki kadar ses vermiyorsa da plaja, havuza götürmek için ideal. Bu listeye su geçirmez hoparlörlerden de koydum.
Şarjlı Mum
Karavanda insan mum yakmak istiyor ama içeride de, dışarıda da kullunmak yangın tehlikesi barındırıyor. O yüzden en güzeli şarjılı mumlar.
Bu yazıda bahsettiğimiz tüm eşyaları toplu olarak bir linkte toplanmış görmek isterseniz sizi buraya alalım: Karavan Favorilerimiz
Eğlence
Oyun
İskambil, tavla zaten klasikler. Aynı zamanda Jenga, Scrabble, Risk sevdiğimiz kutu oyunları. En sevdiğimiz ise Catan.
Ateş
Izgara & Mangal
Biz kamp alanlarında mangal yapılmasına karşıyız. Her 10 aileden biri bile mangal yapsa ortalık koku ve duman oluyor. Bazı kamplar bu konuyu tek bir ortak mangal yeri ayarlayarak çözmüşler. Siz de ızgaranızı hazırlayıp sıraya girebilirsiniz.
Mangal için biz Nurgaz’ın küçük boy Kara Mangal’ını aldık. Kendi çantası var ve iki kişi için küçük ve ideal.
Şömine & Ateş Çanağı
Isınmak için bir ateş yakılacaksa bu kontrollü bir ateş olmalı ve asla toprağa yakılmamalı. Çünkü yaktığınız yerdeki organik hayatı bitiriyorsunuz. Bazı yerlere hali hazırda ateş alanları oluyor. Eğer yoksa bir orman şöminesi ya da ateş çanağı kullanmak en doğrusu.
Bir kamptan ayrılırken orayı ilk geldiğimizde nasıl bulduysak öyle bırakmak gibi bir borcumuz var doğaya.
Tandır
İster közün üzerinde, ister ocakta kullanabileceğiniz tandır etkisi yapan müthiş bir alet.
Tekstil
Battaniye / Koltuk Şalı
Biz bir tane çift kişilik battaniye almak yerine 2 tane koltuk şalı/ aldık. Böylece hem dekoratik olarak kullanabiliyoruz, hem de dışarda otururken üzerimize bir şey almak istediğimizde pratik oluyor. Ancak serin yaz geceleri için yeterken, Eylül sonuna doğru gece uykusu için yetersiz kalıyor.
Halı
Kış ayları için karavanın içine halıfleks kestirdik. Yoksa ayağınız yere bastıkça içiniz titriyor. Zaten halıfleks dışında karavanın zeminine birşey yaptırmak mümkün değil…
Paspas
Karavanın önüne bir şey serdiyseniz, açık havada kaldığı için mutlaka tozlanıyor ve ayaklarınız oradan sürekli toz çöp toplayıp içeri taşıyor. Sermezseniz de terlikle gezerken ayaklar pisleniyor ve aynı durum yine yaşanıyor. Bunu minimize etmek için karavan girişine bir paspas koymak istedik ama tahmin edersiniz ki karavan ölçülerinde paspas yok. Ya kestirmeniz lazım, ya da başka bir şeyi amaçlandırmanız. Biz bir Amerikan servisini gözden çıkarmıştık. 🙂 Günü kurtardıysa da çok ince olduğu için pratik bir çözüm değil.
Karavan Turu
Diğer Karavan Yazılarımız
Karavan Türleri
Caretta Karavan İncelemesi
Türkiye’nin En İyi Kamp Alanları
Instagram’a Da Bekleriz
View this post on Instagram