Bir kere başlamadan söylemekte fayda var, baklava çok hassas bir konu. Nerede güzeldir, nasıl yenir, sesi nasıl olmalıdır tartışmasında kavga bile çıkabilir. 🙂 Dünyadaki neredeyse hiçbir tatlıya benzemeyişiyle adeta bir milli gururdur bizim için. Hatta Yunanistan’daki adaşını tadınca “Amaan bu da baklava mı?” demeyen Türk bizden değildir. Baklava dediğin çıtır çıtır olur, bol fıstıklı olur, tadı damakta kalır. Sesi, şerbeti, hamuru şöyle olmalıdır konusu adama kılıç kalkan kuşatsa da en iyi baklavanın Gaziantep’te yeneceği konusunda herkes hemfikirdir.
Son yılların trendi haftasonu Gaziantep’e kaçıp baklavaları, kebapları götürmek. Antep’te en iyi baklava nerede yenir sorusunun cevabı kişiden kişiye değişiyor, o yüzden nerenin baklavası en iyisidir savaşına girmektense hepsinin en meşhur ürününden bir tane de olsa tatmak ve kendi favorinizi bulmak bizce en iyisi. Hangi baklavacıda ne yenir bu yazımızda bulabilirsiniz.
Fiyatlar, Koçak, İmam Çağdaş, Güllüoğlu gibi en bilinenlerde aşağı yukarı aynı çünkü her sene oturup belli bir fiyat aralığı belirliyorlar; misal diyoruz bir kilo baklava 70 – 80 TL civarında gibi. Ama sokakta az bi yürüdünüz mü kilosunu 25 – 30’a veren bir sürü yerin de olduğunu görüyorsunuz.
Not: Eğer bu listede olmayı hak ettiğini düşündüğünüz bir baklavası varsa lütfen yorumlara yazın, herkes faydalansın.
Gaziantep’te Baklava Nerede Yenir?
“Gaziantep’te baklava nerede yenir?” sorusunun en popüler iki cevabından biri Koçak, diğeri de İmam Çağdaş. Hangisinin daha iyi olduğu baklavaseverler arasında ses yükseltmeli, masaya vurmalı, derbi etkisi yaratan bir konu. 🙂
Gaziantep’in hangi ünlü yemeği nerede yenir öğrenmek için tıklayın 👉 Antep’te Ne Yenir, Nerede Yenir
Yediğiniz yemekleri gezerek eritmek isterseniz 👉 Gaziantep’te Gezilecek Yerler
👉 Koçak Baklava
Gazianteplilerin Tercihi
Koçak Baklava, İmam Çağdaş’ın yanında yaş olarak çömez kalsa da sadece şerbetli tatlılar üzerine yoğunlaşması sayesinde baklava konusunda borusunu öttürür olmuş. 5-6 sene önce Gazianteplilerin nazarında İmam Çağdaş turistlerin, Koçak ise yerel halkın tercih ettiği yerdi ama son senelerde ününün Türkiye çapına duyulması ile yerel bir sır olmaktan çıktı. Artık bir Güllüoğlu ve İmam Çağdaş ne kadar biliniyorsa, Koçak da o kadar tanınmışlardan. Hatta genelde Gaziantep’e yemek kaçamağı yapan insanların tercihi İmam Çağdaş’ta akşam yemeği yiyip baklava tadıp, memleketlerine dönerken kutu kutu Koçak taşımak oluyor. Bu yüzden dönüş uçağınızda herkesin elinde bir Koçak poşeti görürseniz şaşırmayın.

Koçak’ın Baklavası Nasıl?
Koçak’ın baklavalarının en dikkat çekici kısmı inanılmaz baskın bir tereyağ kokusu ve tadı. Bu tereyağ tadından ötürü seveni çok, ama diğer yandan tereyağ kokusu veya fazla tereyağlı bir tat size fazla geliyorsa buradaki baklavayı ağır bulmanız da mümkün.
Koçak baklavacılar içinde özel kare baklavası ile favorimiz olsa da, ertesi gün ikinci kez gittiğimizde aynı tadı bulamadık. Bunun sebebinin ilkinde sabah, ikincisinde akşam gitmemiz olduğunu düşünüyorum. Yani mutlaka öğlen 3′ kadar baklavanızı yemeğe bakın yoksa yanı tazeliği kalmıyor.
En iyi baklava nerede yenir sorusu senelerdir konuşulsa da mutlak bir kazanan konusunda fikirbirliği yok. O yüzden herkesin favorisi biraz kendine!
Koçak’te Ne Yemeli?
En sevilen ürünleri özel şöbiyeti, özel kare baklavası bir de fıstıklı kurabiyesi.
Koçak Baklava Nerede?
Koçak’ın Gaziantep dışında şubesi yok, Gaziantep’te ise iki yerde var. Biri merkez, konum için tıklayabilirsiniz; diğeri de ikinci şubesi Gazi Muhtar Paşa Bulvarı’nda. Konum için tıklayın. İnternet sayfasından baklava sipariş verebiliyorsunuz. Pazar günleri de açık, kapanış saatleri internette 21.30 yazsa da tatlı bittiğinde yani genelde 19.00 civarı kapanıyorlar. Websitesi Tel: 0 342 321 05 19 / 20 – 0 342 322 21 31
👉 İmam Çağdaş

130 Yıllık Tecrübe
Gaziantep’in en eski mekanlarından biri, dile kolay 1887’den beri tam 130 senedir Gaziantep’in önde gelen yerlerinden. 1887’de Halep’ten Gaziantep’e göç eden Hacı Hüseyin Efendi kentin ilk esnaflarından olmuş ve Maarif’te dükkan açmış. Sonralarda Uzun Çarşı kentin en merkezi noktalarından biri haline gelince Hacı Hüseyin Efendi de 1898’de dükkanını oraya taşımış. Hacı Hüseyin Efendi’den sonra dükkanı devralan İmam Usta da aldığı günden vefat edene kadar dükkanın şanını yürütmesine epey katkıda bulunmuş. İmam Usta’nın vefatından sonra oğlu Talat Çağdaş devralmış ve dükkan Çağdaş ailesinin fertlerince işletilmeye devam ediyor senelerdir. Websitesi Adres: Şekeroğlu mah, Gümrük Cd. Uzun Çarşı 49/A, 34200 Şahinbey Tel: (0342) 220 45 45 Konum için tıklayın.
“Nusret Havuç Dilimini Baklavasını İmam Çağdaş’tan Alıyormuş”
Artık son senelerde Türkiye’nin her şehrinden ismini sıkça duyar olduk, yurtdışına ihraç edilen baklavalar da işin cabası. “Nusret de havuç dilim baklavasını İmam Çağdaş’tan getirtiyormuş.” geyiğiyle birlikte de son bir iki senedir zirveye ulaştı ve duymayanı kalmadı desek yeridir.
İmam Çağdaş’ta Ne Yenir?
Gaziantep’e gidip İmam Çağdaş’a uğramayan yok gibi. Baklavalarıyla olduğu kadar kebabıyla da kendinden söz ettiriyor ama şerbetli tatlılar konusunda acayip iddialılar. Kare baklavası, şöbiyeti, dolaması, bülbül yuvası hepsi yok satıyor ama sanırız “en”i havuç dilimi.
Baklava Nasıl Yenmeli?
İmam Çağdaş’a göre baklavayı yapmak kadar yemenin de bir adabı var, öyle çatalla dalanlara falan baklavayı ziyan ediyor gözüyle bakıyorlar. Baklavanın tadına varabilmek için çatalı kaşığı bir kenara bırakıp baklavanın kabarık kısmını dilinizin altına gelecek şekilde ağzınıza atmalısınız, yani ters şekilde. Böyle ısırıp tadını en iyi alabilirmişsiniz.
Baklava’nın İyisi Nasıl Anlaşılır?
Dediğimiz gibi baklava çatalla matalla değil hart diye ısırılarak yenmeli, böyle ısırdığınızda “Hırş” sesi geliyorsa o iyi baklava, yok o hırş sesi duyulmuyorsa atın çöpe! Hatta bu “Hırş” sesi Los Angeles Times dergisine makale konusu bile olmuş. Göz atmak isterseniz: Hırş
👉 Elmacıpazarı Güllüoğlu Baklava
Dünyanın En Eski Baklavacısı Olduğu Söyleniyor
Güllüoğlu Baklavacısı aslında Güllü ailesinin 135 sene önce bu baklava işine girişip kuşaktan kuşağa geçmesi fikriyle başlamış, sonra bir bakmışlar amca oğlu, kayınço, 3. kuşak kuzen derken milyon tane Güllüoğlu açılmış, tarifler farklılaşmış, vizyonlar uymamaya başlamış ve nihayet birbirlerine papaz olmuşlar. Araya bir de miras tartışmları girince konu mahkemede bitmiş. Şimdi ise lezzetleri birbirinden çok farklı olan ama aynı ismi (Güllüoğlu) kullanan 3 farklı işletme var. O yüzden daha önce bir Güllüoğlu’nda yiyip beğenmediyseniz hemen listeden çıkartmayın, burasının farklı olması muhtemel. Bu kadar senenin deneyimi ve lezzetini düşününce, Gaziantep’e gidince Güllüoğlu’na da bir uğranmalı bizce. Çok nostaljik bir yer, 6. kuşak olan Cevdet Güllü de dükkanın başında hala.
Güllüoğlu Baklava’da Ne Yenir?
Favoriler kaymaklı baklava ve şöbiyet. Onların da sitelerinden online sipariş yapabiliyorsunuz. Elmacıpazarı yani merkez şube Pazar günleri kapalı, diğer günler 17.30’a kadar açık ama bu saate çok da güvenmeyin çünkü baklavalar akşamüstü birden bitebilir. Ama bu şubeye 20 metre uzaklıkta bir ikinci şube var, orası Pazar da dahil her gün 23.00’e kadar açık ve baklavalar birebir aynı yerde yapılıyor. Websitesi Adres: Karatarla Mah. Elmacı Pazarı No: 4/A Şahinbey Tel: 0 (342) 231 21 05 – 0 (342) 230 93 58 – 0 (342) 220 02 23 Konum için tıklayın.
Diğer Alternatifler
👉 Zeki İnal

Şöbiyet sevdalılarındansanız Gaziantep’te yiyebileceğiniz en iyi adreslerden biri. Öyle ki en çok isim yapmış birkaç yer bile şöbiyet konusunda Zeki İnal’in eline su dökemiyor. Akıllara zarar bir lezzeti var. Bir diğeri imza lezzeti de kurabiyesi, baklava-şöbiyet konusunda alternatif yerler arıyorsanız denenmeli. Her gün belirli sayıda baklava yapıp tazeliğine inanılmaz özen gösterdikleri için öğlene doğru kalmayabilir, geç kalmayın deriz. Pazar günleri kapalı. Adres: Atatürk Bulvarı No:38/B Gaziantep Tel: 03422312069 Konum için tıklayın.
👉 Çavuşoğlu Kebap & Baklava

İddialara göre “bülbül yuvası”nın da “havuç dilimi”nin de yaratıcısı Çavuşoğlu. Hatta havuç dilimini ilk bulduğunda Çavuşoğlu bulduğu için “çavuş dilimi” denmiş, sonralarda ise ismi havuç dilimi diye değişmiş. Gaziantep’te 135 yıla yakın bir geçmişleri var. Hem kebap hem baklava konusunda iddialılar. En sevilen baklavası havuç dilim olan. Bir ya da iki yere gitmeye zamanınız varsa ilk seçenek olmamalı demek yanlış olmaz. Pazar günleri kapalı, diğer günler 20.30’a kadar açık. Websitesi Adres: Karagöz Mahallesi, Eski Saray Cad. 11/B, 27400 Şahinbey Tel: +90 342 232 14 14 Konum için tıklayın.
👉 Fıstıkçıoğlu Sini

Burası da lezzet konusunda adını duyurabilmiş bir baklavacı, özellikle şöbiyeti favorilerden. Bir de “bohça” ismini verdikleri tatlıyı atlamamak lazım, o da özel lezzetlerinden. Daha çok yerli halkın tercih ettiği yerlerden ama fiyat konusunda diğerlerinden aşağı kalır yanı yok. İnternetten sipariş verilebiliyor. Pazar günleri dahil her gün gece 24.00’e kadar açık, baklava da çoğu zaman bitmiyormuş. Websitesi Adres: Budak, Ali Fuat Cebesoy Blv. 32-34, 27090 Şehitkamil Tel: 03422153552 Konum için tıklayın.
👉 Çelebioğulları

Turistlerce daha az bilinen bir dükkan Çelebioğulları, 1993’te Elmacıpazarı’nda kurulsa da daha sonra Değirmiçem, Ünaldı, İbrahimli ve Prime Mall’da şubeler açmışlar. Masaya bolca antep fıstığı koyup bunun gibi çeşitli ikramlarla insanların gönlünü kazanmışlar. Şöbiyeti, kare baklavası ve kurabiyesi en sevilenlerinden. Pazar günleri dahil her gün 23.00 civarı kapanıyor. Eğer akşama doğru gitmeyi düşünüyorsanız mutlaka arayıp baklava ayırttırın, böyle bir seçenekleri var. Yoksa şansınıza akşamüstü de tükenebilir. Özellikle de havuç dilimini 15:00’e kadar bitiyormuş. Adres: İncili Pınar Mahallesi, Gazi Muhtar Paşa Blv. 25/C, 27500 Şehitkamil Websitesi Tel: 0342 2151938 Konum için tıklayın.
👉 Ayıntap Baklavaları

Antep’in 2000’li yıllarda açılarak hızla isim yapmaya başlayan baklavacısı. İşin başında baklavacılık hayatına İmam Çağdaş’ta çıraklıkla başlayıp ustalık dönemine kadar orada yetişen Levent Usta var. Özellikle fıstıklı kare baklavası çok seviliyor. Websitesi Adres: İncilipınar Mh. Gazi Muhtar Paşa Blv. No:28 Şehitkamil Tel: 90 342 215 22 01 Konum için tıklayın.